Ars Magica
Ars Magica

Edice Ars Magicy:Ars Magica je hra zasazená v „mýtické Evropě“ kolem roku 1200, ve které jsou lidové příběhy, pověry a pohádky pravdivé. Hráči hrají za postavy mágů nebo jejich společníků, ve hře je taky celá řada „grogů“ (rolníků, osobních strážců...), které může ovládat každý hráč. Základem hry je propracovaný magický systém – hráči si můžou vymýšlet vlastní kouzla, a ta ani nemusejí být popsaná v pravidlech. Tento systém doplňují podrobná pravidla pro učení se kouzel, bádání, výrobu magických předmětů, učení učedníků nebo sestrojování konstruktů – tedy pro aktivity v mezidobí mezi sezeními. Klade taky důraz na domov postavy a dává pravidla pro jeho definování a rozvíjení. Hra jako první RPG zavedla vyhodnocování založené na principu „hod kostkou + bonus“, kdy se hráč snaží hodit aspoň tolik, kolik je stanovená obtížnost.

- Jezevec
- Vypravěč
- Kontaktovat uživatele:
Setting si mi fakt libi, system troupe play mi tak prijde fakt pekny. Pri nejblizsi prilezitosti si objednam patou edici a nastuduji i jak se tam na co haze.
Mam desne rad fantasticky stredovek a Ars Magica to ma pekne odladene. Nehral jsem to nikdy naplno, protoze jako fanousek WoD jsem dal prednost renesancnim Mage: Sorcerer crusade. Nicmene prijde mi vyrazne lepsi Ars Magica, nez Dark Age: Mage.
Mam desne rad fantasticky stredovek a Ars Magica to ma pekne odladene. Nehral jsem to nikdy naplno, protoze jako fanousek WoD jsem dal prednost renesancnim Mage: Sorcerer crusade. Nicmene prijde mi vyrazne lepsi Ars Magica, nez Dark Age: Mage.
To by som bol rád, akurát čítam 5. verziu. Budeš hrať podľa nej?
Dosť by ma potom zaujímalo, či nie je machanika príliš zložitá (len zo zbežného čítania je tam dosť vzorcov) a či sa rýchlo dostane do krvi.
J.
Dosť by ma potom zaujímalo, či nie je machanika príliš zložitá (len zo zbežného čítania je tam dosť vzorcov) a či sa rýchlo dostane do krvi.
J.
|-- RPGforum moderátor-editor
|-- Hrám: ...
|-- Mám rád: Amber Diceless, FATE, Primetime Adventures, Starport
|-- mail - joeyeti (at) gmail (dot) com

Je to RPG primárne zamerané na hru Mágov a ich spoločenstiev v stredovekej Európe. A zaujímavé je, že väčšinou hráš "skupinku", čiže mága, spoločníka(ov) a "grogov", čiže prisluhovačov (bojovníkov, kuchárov a podobne).Allathay píše:Hm... viete mi niekto objasnit o co sa jedna? SOm totiz trosicku mimo obraz...
Tvrdí sa, že Ars Magica bola takým praotcom magických systémov, pretože po zbežnom zhliadnutí je fakt prepracovaná (s množstvom supplementov).
Po prečítaní pravidiel 5. edície by som chcel spraviť recenziu.
J.

Dobré je, že 4. edíciu nájdeš freeware na http://www.rpgnow.com/product_info.php?products_id=774Allathay píše:Znie to zaujimavo...
Je to niekde freeware na nete?
Zlé je, že 5. edícia prekopala Boj a dosť veľa nedostatkov 4. edície, takže sú to zmeny k lepšiemu.
Ale pre oboznámenie sa so systémom a herným prostredím v pohode stačí 4. edícia.
J.

Krátky opis magického systému v Ars Magica:
je spolu 15 "Magických umení" - Arts. Delia sa na Techniky (5) a Formy (10). Tehchniky sú to, čo robíš a Formy sú to, s čím narábaš.
Techniky :
- Creo (Vytvor)
- Intellego (Poznaj)
- Muto (Premeň)
- Perdo (Znič)
- Rego (Ovládaj)
Formy:
Animal (Zviera)
Auram (Vzduch)
Aquam (Voda)
Corpus (Telo) - ľudské
Herbam (Rastlina)
Ignem (Oheň)
Imaginem (Obraz - zmysly a vnímanie)
Mentem (Inteligencia a Myseľň
Terram (Zem)
Vim (čistá mágia, zaháňanie démonov a podobne)
Napríklad Creo Ignem vytvorí oheň (teplo, svetlo), Perdo Ignem môže znížiť teplotu v miestnosti. Perdo Imaginem - neviditeľnosť apod.
Kúzla majú potom ešte rozličné atribúty, ako trvanie, stres faktor, dosah, cieľ a podobne.
J.
je spolu 15 "Magických umení" - Arts. Delia sa na Techniky (5) a Formy (10). Tehchniky sú to, čo robíš a Formy sú to, s čím narábaš.
Techniky :
- Creo (Vytvor)
- Intellego (Poznaj)
- Muto (Premeň)
- Perdo (Znič)
- Rego (Ovládaj)
Formy:
Animal (Zviera)
Auram (Vzduch)
Aquam (Voda)
Corpus (Telo) - ľudské
Herbam (Rastlina)
Ignem (Oheň)
Imaginem (Obraz - zmysly a vnímanie)
Mentem (Inteligencia a Myseľň
Terram (Zem)
Vim (čistá mágia, zaháňanie démonov a podobne)
Napríklad Creo Ignem vytvorí oheň (teplo, svetlo), Perdo Ignem môže znížiť teplotu v miestnosti. Perdo Imaginem - neviditeľnosť apod.
Kúzla majú potom ešte rozličné atribúty, ako trvanie, stres faktor, dosah, cieľ a podobne.
J.

- Allathay
- Kontaktovat uživatele:
Tak som ssi zohnal 5th edition a pustim sa pomaly do jej studovania...
Inak ten magicky system vyzera fakt paradne! Daju sa Techniky a Formy navzajom kombinovat? (myslim lubovolne)
alebo mas zoznam "zapamatanych" kuziel (ako to je v DrD ci DnD)
Inak ten magicky system vyzera fakt paradne! Daju sa Techniky a Formy navzajom kombinovat? (myslim lubovolne)
Text uvedeny vyssie ma sluzit ako hlboke intelektualne posolstvo, ktore chcem odovzdat vsetkym pozornym citatelom. Dufam, ze som ho vyuzil spravne...
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Kontaktovat uživatele:
Dají se kombinovat libovolně, ale pokud to zkoušíš poprvé, je to těžké a výsledky nejsou nijak valné.Allathay píše:Tak som ssi zohnal 5th edition a pustim sa pomaly do jej studovania...
Vymyslet ani naučit se kouzlo není jednoduché, ale pak už ho nezapomeneš.
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Pieta Pieta, predbehol si ma
Ja to už študujem tiež, je treba sa do toho dostať a ako som niekde na nete čítal, treba pri Ars Magice občas prísť na interpretáciu toho, čo chcete. Ale je to silný systém s dobrými magickými základmi, takže možnosti sú otvorené!
J.

Ja to už študujem tiež, je treba sa do toho dostať a ako som niekde na nete čítal, treba pri Ars Magice občas prísť na interpretáciu toho, čo chcete. Ale je to silný systém s dobrými magickými základmi, takže možnosti sú otvorené!
J.

ja som studoval len 4. ediciu a tam boli dva sposoby kuzlenia:
freeform: kde mag skombinoval techniku a formu a hodil si na silu...
predpripravene kuzla: tiez boli kombinaciou techniky a formy ale boli na pevno dane a vacsinou boli silnejsie nez freeform.
mne a najprv ten freeform velmi pacil ale potom som nad tym uvazoval ze by to pre mna ako Gamemastera bolo peklo vyhodnocovat a balancovat tych xx moznosti ktore si moze kuzelnik vymysliet...
freeform: kde mag skombinoval techniku a formu a hodil si na silu...
predpripravene kuzla: tiez boli kombinaciou techniky a formy ale boli na pevno dane a vacsinou boli silnejsie nez freeform.
mne a najprv ten freeform velmi pacil ale potom som nad tym uvazoval ze by to pre mna ako Gamemastera bolo peklo vyhodnocovat a balancovat tych xx moznosti ktore si moze kuzelnik vymysliet...

There's nothing in the universe cold steel won't cut.
On eternal hold: d20 Warheart
On eternal hold: d20 Warheart