Risus

Risus

Vložil(a) Alnag dne
5
Průměr: 4.7 (3 hlasů)
2001
Minimalistické komediální RPG určené pro ty večery, kdy už vám hlava nebere...

Risus je nevážně pojatá minimalistická hra, která se záměrně snaží vzbuzovat komické situace kombinací bizarních "klišé" postavy a zcela absurdních situací v nichž jsou používána. Pravidla jsou nadmíru stručná a tvorba postavy sestává jen z několika málo úkonů a obdobně jednoduché je i její hraní, pročež autor hru doporučuje "k pivu a preclíkům", tedy pro situace kdy vážnější nebo složitější hra není z nějakého důvodu vhodná.

Autoři

5

Z těch několika minimalistických systémů, které jsem četl se mi tenhle líbil nejvíce, takže jsme si na něm i něco menšího zahráli. Systém umožňuje všechno, co bych od systému požadoval, dokonce má i několik volitelných prvků. Základní kostra je rychle a snadno pochopitelná. Další pravidla je možné zavést dle vaší chuti. Celé pravidla jsou relativně vtipně pojaté. Trošku mě překvapili odlišnosti v české a anglické verzi, ale jinak systému není co vytknout. Takže místo čtení dalších recenzí se raději přečtěte systém samotný.:-)

4

Risus mi přirostl k srdci, je to naprosto minimalistická hra, která se o nic nesnaží, ale ani vás nezatěžuje nadbytečnými pravidly, ideální pro komedilní hry, one-shoty, kdy se nechcete zdržovat s vytvářením postav déle než pár vteřin, ale i imerzivní hry, kde chcete hlavně hodně prostoru pro RP a házení kostkou vás moc nezajímá. Obzvlášť jsem si oblíbil způsob popisu postav, kde místo, abyste se snažili popsat postavu skrz hromadu statů a skillů, tak řeknete "je to průměrně schopný kovboj a příležitostný pistolník" a postava pak prostě umí všechno, co by takový průměrně schopný kovboj a příležitostný pistolník měl umět.. Pravidla mají necelých sedm stránek, z čehož víc jak polovina jsou příklady a rozšiřující pravidla, která není úplně nutné znát - tomu odpovídá i kvalita a možnosti hry. Víc od toho nečekejte.