Setkání v Zapovězených Zemích I

Původně švédská hra Forbidden Lands je retro fantasy RPG s důrazem na survival v otevřeném světě.

Moderátor: skaven

Ota

Setkání v Zapovězených Zemích I

Příspěvek od Ota »

Nahrána nová a zřejmě finální verze.
Poděkování: smrq + Pan Bača
Výše jmenovaným děkuji za cenné podněty, zejména estetického a pravopisného rázu.

Změny:
- lebky s čísly stránek a horní grafika mají vyšší rozlišení
- velikost písma snížena na 9, což umožnilo trochu větší mezery mezi odstavci
- opraveno ostudné množství gramatických chyb (hlavně za ty psi se stydím :) )
- pár přeformulovaných vět a slovních spojení
- orkové v setkání "Hrobokopci" mohou dostat nápad zabít paní Daellu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Už při dokončování Labyrintu Chodce v tmách jsem si říkal, že by se mi pro změnu líbilo zkusit si nějaké menší věci.
A jelikož se náhodná setkání v ZZ nebojí být tak trochu divná, začal jsem si s tím hrát.

Výsledkem je přiložený koncept, ambiciózně nazvaný "Setkání z Zapovězených Zemích I".
Ta římská "I" vzbuzuje dojem, že po ní přijde "II", ale to nemohu slíbit :). I když psát s omezením formátu A5 je osvěžující.

Nechám si to ještě pár dní kvasit v hlavě (navíc mi do toho nepravidelně kafrá syn :) ) a je tak pravděpodobné, že pár malých změn v textu nastane, nicméně budu vděčný za jakékoli názory (není to moc ukecané? není to moc strohé? není to zbytečně čísličkové? nespoléhám příliš na schopnosti Vypravěče? nedělám z Vypravěče nesvépravnou loutku? a hlavně, je to vůbec aspoň trochu zábavné?).

Pokud má někdo výhrady k typografii či grafické estetice, rád si je přečtu také.

Děkuji
Přílohy
Setkání-v-Zapovězených-Zemích-I_0-3.pdf
(586.97 KiB) Staženo 369 x
Setkání-v-Zapovězených-Zemích-I_0-1.pdf
(516.23 KiB) Staženo 233 x
Naposledy upravil(a) Ota dne 16. 12. 2021, 09:13, celkem upraveno 2 x.
smrq

Re: Setkání v Zapovězených Zemích I - koncept

Příspěvek od smrq »

Stran sazby:
* Určitě použij obrázky u nadpisu a čísel stránek ve větším rozlišení. Tohle je bída.
* Nainstaloval bych si fonty, které používají autoři ZZ. Jde o maličkost, ale sjednotíš tím vizuál.
* Jak velkým písmem to máš vysázené? Menší písmo je oku lahodnější. Taky umožňuje větší okraje a víc prostoru na stránce. Bohužel je hůře čitelné. Pokud ho máš větší než velikost 11, sniž ho.

Valící se bratři:
* Máš tam chybku - ...zejména čaroděje(ové) jsou oblíbené cíle.
* Mnooo... Je to takové zvláštní. :) Přesně jak jsi psal výše.
* Mám pocit, že 500 kg vážící koule, která přejede spícího (ale i bdělého), by měla způsobit víc jak 3 tupé zranění.

Zasypaní:
Když píšeš: Z očních otvorů zaútočí hejno hladových zárodků na 2 nejmenší živé věci v okolí., myslíš tím i rostliny? Nebylo by lepší napsat dva nejmenší viditelné tvory v okolí?

Němý běžec: to je paráda. Drsné, s nečekaným zvratem. Přesně podle mého gusta.

Nahý Mudrus: podivnost, která by šla použít na předání důležité odpovědi postavám.

Vždy připraven: to je fajn.

Hrobokopci: schází ti tam písmenko - Narušení stuhy=z mrtvoly jde oblak uspávacího jedu (účinnost5).
Za mě slabší kousek.

Zlobří večeře: to je dobrý kousek, líbí se mi.

Závidím ti, Oto, neotřelé nápady. Vůbec to není špatné. Na náhodné setkání je textu možná krapet moc, ale neumím si představit, že bys ho zásadně zredukoval. Vaty tam moc nemáš, imho jsou to všechno informace použitelné k hraní. Já jsem neměl problém to přelouskat a všechny situace dávají dostatečné info k odehrání zajímavých scén.
Radim "Smrk" Trčálek
Dnes aktivně hrající Zapovězené země. Hotové a rozpracované dobrodružství:
Vražedné světlo Strach nad Kelpenem Kdo seje vítr
Překlady:
VtM 5V startovací sada, Vetřelec startovací sada, Rozbité příběhy-rychlý start
Ota

Příspěvek od Ota »

smrq: díky moc za podněty

Sazba:
- vytvořeno v PowerPointu písmem Minion Pro (velikost 9.5), takže zmenšit bych to mohl ještě na 9, níž už bych jít nechtěl
- obrázky ve větším rozlišení, hmm, vidíš, já si ani nevšiml, ale proč ne, někde určitě k nalezení budou
- instalovat fonty dle ZZ - můžu zkusit, ale už instalování toho Minionu neproběhlo úplně bez potíží, jsem trochu lama :)

Upozornění na překlepy:
- paráda, díky, to je tak, když člověk přeformulovává věty, aby byly co nejkratší a zapomene něco upravit

Koule:
- říkal jsem si, že běžného člověka se Silou 3 to zabije, což je v pořádku a Franta Kocourek se Silou 4 (rodilí Brňáci by řekli 5) by to určitě nějak rozdýchal :)

Zasypaní:
- už jsem upravil podle Tvého návrhu, přesně tohle to má dělat (nic proti hobitům a skřetům)

Hrobokopci:
- ještě mě napadlo, že by se s jistou pravděpodobností mohli orkové rozhodnout Daellu zabít a okrást (co na to skupina?), nicméně formát A5 je nemilosrdný (ale pokud ZZ písmo bude skladnější, třeba se tam pár řádků ještě vleze)
Pan Bača
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pan Bača »

Pošlu ti doplněné PDF, ale nejsem si jistý, jak moc půjdou některé věci opravit.
Nemáš posvazované jednopismenne předložky a spojky s navazujícími slovy, takže ti zůstávají na koncích řádků.
Zapnul bych dělení slov, místy jsou mezery mezi slovy opravdu obří.

Ale popravdě jsem zvědavý, jestli to bude fungovat v PP
Passingby

Příspěvek od Passingby »

Ota píše: 9. 12. 2021, 17:07 Koule:
- říkal jsem si, že běžného člověka se Silou 3 to zabije, což je v pořádku a Franta Kocourek se Silou 4 (rodilí Brňáci by řekli 5) by to určitě nějak rozdýchal :)
Rodilí Brňáci by řekli "Ze siló jak sviňa..." :D :wink:
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
smrq

Příspěvek od smrq »

Ota píše: 9. 12. 2021, 17:07 1) písmem Minion Pro (velikost 9.5), takže zmenšit bych to mohl ještě na 9, níž už bych jít nechtěl

2) říkal jsem si, že běžného člověka se Silou 3 to zabije, což je v pořádku
Ad 1) Tak to asi raději písmo nezmenšuj. 9,5 je u většiny fontů už hodně nízká velikost. Zítra to na PC ověřím.

Ad 2) Ale tam se hází kostkama a zraňují jen 6. Pro srovnání se podívej do příručky vypravěče na tabulku pasti (je někde v tvorbě jeskyně). Tam jsou mnohem drsnější čísla. Dokonce tam tuším je i nějaká kamenná koule.
Radim "Smrk" Trčálek
Překlady:
Ota

Příspěvek od Ota »

smrq píše: 9. 12. 2021, 23:10 Ad 2) Ale tam se hází kostkama a zraňují jen 6.
Hmm, je to myšleno tak, že koule už žádnými kostkami nehází. Udělí tři tupá zranění a je to.
Postava, pokud má zbroj, si na ni hodí a o každou šestku si zranění sníží.
Možná by koule získala ještě větší respekt, kdyby si přejetý musel házet na kritické zranění vždy, když by mu po přejetí zbývalo méně než 2 Síly.

Každopádně na ty formulace u pastí se mrknu.
Ota

Příspěvek od Ota »

smrq:
Písmo zmenšeno na 9, díky tomu jsem mohl trošku zvětšit mezery mezi odstavci a text vypadá vzdušněji.
Origoš ZZ fonty jsou pěkné, ale vadí mi, že neumí napsat písmeno Ů a taky to, že když chci text ztučnit, místo toho jej napíšou kapitálkami. Takže zatím zůstávám u Minionu.
Obrázky s lepším rozlišení nalezeny a vloženy.

pan Bača:
Naučil jsem se svázat jednopísmenne předložky a spojky s navazujícími slovy (Alt+285), paráda.
Kde se dá zapnout v Powerpointu dělení slov jsem nenašel, ale osobně raději snesu větší mezeru než rozdělené slovo.

Díky výše zmíněným poradcům postoupil soubor z okresního přeboru estetické typografie o něco výš - vidím to tak na I.B třídu :). Oběma děkuji.

Upravený soubor zatím nebudu nahrávat. Předpokládám, že při odloženém čtení tam ještě sám najdu pár míst, kde mě napadne způsob, jak je vylepšit.
smrq

Příspěvek od smrq »

Ota píše: 9. 12. 2021, 23:52
Hmm, je to myšleno tak, že koule už žádnými kostkami nehází. Udělí tři tupá zranění a je to.
Tak to mi z textu nedošlo. Jdeš proti systému a pokud takto upravuješ zažité pravidla, je potřeba na to upozornit výrazněji.
Radim "Smrk" Trčálek
Překlady:
smrq

Příspěvek od smrq »

Ota píše: 10. 12. 2021, 18:53 Origoš ZZ fonty jsou pěkné, ale vadí mi, že neumí napsat písmeno Ů a taky to, že když chci text ztučnit, místo toho jej napíšou kapitálkami.
Ů by mělo jít. Pokud to nejde, oprava je celkem nenáročná. Buď se chytne Markus (jehož je to zjevně chyba :) ) nebo to udělám já.
Tučný řez font opravdu nemá. A taky mi to dost vadí. Tady bych Markuse neuháněl. To již vyžaduje zásadní grafickou úpravu a rozhodně to není na hodinu práce.
Radim "Smrk" Trčálek
Překlady:
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Markus »

Aktualizoval jsem fonty na novou verzi. Prováděl jsem některé změny - třeba doplnil to chybějící Ů. Koukněte a řekněte, jestli něco chybí, kdyžtak to dodělám.
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus tito uživatelé (celkem 2):
smrq, Ota
Markus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Markus »

Jo... ten font hlavního textu, Im Fell Pica (nebo tak nějak), skutečně asi nemá tučnou variantu. V originálních Zapovězených zemích se zvýraznění ve větách řeší změnou na jiný font: Branding (semi)bold.
smrq

Příspěvek od smrq »

Markus píše: 11. 12. 2021, 09:53 Aktualizoval jsem fonty na novou verzi. Prováděl jsem některé změny - třeba doplnil to chybějící Ů. Koukněte a řekněte, jestli něco chybí, kdyžtak to dodělám.
A můžu se zeptat, který z nich je upravený?

EDIT: už to vidím podle data. Opravil jsi ten hlavní.
Mimochodem, všiml jsem si, že v pravidlech často zvýrazňují text tím, že použijí velká písmena .
Radim "Smrk" Trčálek
Překlady:
Ota

Re: Setkání v Zapovězených Zemích I

Příspěvek od Ota »

Do úvodního příspěvku nahrána finální verze, dokument považuji za hotový.
Prosím o přesunutí do příslušného oddělení ZZ.
Díky
Za tento příspěvek děkují uživateli Ota:
smrq
Markus
Kontaktovat uživatele:

Re: Setkání v Zapovězených Zemích I

Příspěvek od Markus »

Přesunuto. A blahopřeju k ohromné produktivitě, Oto. Sázíš ty doplňky jeden za druhým. :)
Odpovědět

Zpět na „Zapovězené země“