York píše: ↑6. 5. 2019, 10:32
skaven píše: ↑6. 5. 2019, 10:17
minimální nároky na přípravu + primárně
dungeon crawl
Tohle podle mě nejde úplně dobře dohromady, leda by se hrálo podle vydaných modulů.
Ano, takto jsem to zamýšlel - v případě hry podle modulu mi šlo o minimální nároky na úpravu statistik a obtížností. Aktuálně se soustředím na krátké hry a oneshoty, experimentuju s one a two page dungeony, což by pro tuto hru měl být ideální formát.
York píše:
Poolový hod proti fixnímu číslu je ok, ale šestku nedoporučuju. Budeš muset mít hodně velké pooly (až při šesti kostkách je rozumná šance, že ti padne aspoň jeden úspěch) a i tak se ti bude snadno stávat, že nepadne žádný. WoDčko tradičně používá 30% šanci (tedy zhruba jako k6 proti pětce), ale spíš bych doporučil 50/50 (tedy proti čtyřce).
Procentuelní šance vypadají takto:
Pravidlo rerollu defacto zdvojnásobuje počet kostek, kterýma se hází, takže když je průměrný vstup 3 (vlastnost 2 a dovednost 1), je tam šance 66,51% na úspěch a zároveň 42,12% na újmu. U čtyř kostek to vychází 76,74% na úspěch a 51,77% na újmu.
Ta čísla vypadají nebezpečně (a určitě je ještě na diskuzi, zda šanci na neúspěch ještě trochu nezmírnit - kupříkladu tak, že jednu z kostek vezmeme v jiné barvě a budeme sledovat jedničku pouze na ni, případně že pro neúspěch budou potřeba jedničky dvě), ale je to záměr - dává to do hry víc napětí a pěkně se tak rozdělí výsledek na úspěch/úspěch ale/neúspěch/neúspěch.
Pro jistotu jsem to celé ještě obohatil o pravidlo, jak si koupit úspěch (případně reroll bez rizika), taky tam svou roli hraje to, jak se hráči napasují do nějaké výhodnější pozice, která jim třeba přidá kostku.
York píše:
Velká otázka taky je, jestli vůbec chceš neúspěchy (tedy spíš jestli je děti chtějí).
Já myslím, že je to zdravé - pokud ve hře není riziko újmy, není to zábavná hra. Stačí se podívat na to, co obecně něti baví (tedy aspoň ty naše

), většina jejich her obsahuje nějaká rizika (pád ze stromu, pád z kola, zásah šiškou do hlavy...). Důležité je, aby to nebyly fatální neúspěchy - ve hře se každá újma dá vyléčit a napravit, jen je třeba trochu pokoumat, jak z toho ven...
York píše:
Pak mám taky otázku na tebe: Co znamená "rpgčko pro děti"? Že ho budou děti samy vést? Že by ho měly být schopny samy pochopit z pravidel a pak vést? Nebo je to vlastně text a pravidla pro někoho dospělého, který to pak bude hrát s dětmi?
Good point - v tuto chvíli se soustředím hlavně na to, aby se děti mohly účastnit hry jako hráči postav a měly z toho dobrý herní zážitek, tzn. v tuto chvíli je role dospělého důležitá (dospělý si musí přečíst pravidla, s tím budou mít mladší děti problém, ale pravdila budou napsána tak, aby to dospělý mohl snadno dětem předat). Nicméně ve chvíli, kdy budu mít hotová pravidla, bych rád začal zkoumat možnosti vedení hry dětma. S klukama někdy experimentujeme tak, že si hru vizualizujeme z lega a starší syn (v pěti letech) byl schopen takovou legovou hru pro nás připravit a byla docela zábavná

Takže věřím tomu, že se dostaneme i do fáze přípravy jeskyně, ale beru to jako bonus - pokud to nebude fungovat, nevadí mi to, myslím, že role vypravěče je pro rodiče přirozená.