Víno

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Víno

Příspěvek od Sosacek »

Vallun píše: 10. 8. 2019, 15:14 .a ani jedno prakticky neznám -
Zni jako neco, co by se melo napravit:)

Edit: ty Cejkovice si pisu do kalendre.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

13. Mělnický vinný košt 2019

Oproti minulým letům začínal košť za mírně deštivého počasí. Jak déšt pomalu ustával, přicházelo stále více lidí , až se u stánků začaly tvořit nepříjemné fronty. Ještě, že jsem měl velkou část vín nachutnanou z Pachtova koštu v Liblicích. Čekat dlouhé minut yna ne úplěn levný vzoerečk příliš mladého vína není ideální zábava. Na košty tohoto typu (placení za každý vzorek) je ideální chodit ve skupince a vzroky sdílet, pak se lze dostat na rozumnou cenu.

Stará známá jména přivezla obvyklou sestavu vím v drtivé většině ročníku 2018. Soudě nejen podle dnešní degtustace, 18ka má daleko k easy going ročníku. Nebude vůbec špatný, ale mladá vína zatím ptořebují zrát a zrát. Také mi přijde, že každý rok je zde více a více stánků s jinou, než vinnou nabídkou. Vcelku mne fascinuje, že se zde najdou dva stánky s údajně čerstvými mořskými plody. Velmi oblíbený, byť nikoliv u mne, byl i stankový bar s tvrdým alkoholem...

Z této ne zcela milé šedi vystoupil jedne vinař - hobík - Martin Krob, přímo z Mělníka, s vinicemi hned u městečka mezi částmi Blata a Velký Borek. Převážná část vinice ja na opuce. Nadšenec, autentista, byť není členem žádného ze spolků podobně orientovnaých vinařů dělající víno pro radost většinou v 70 l demižonech... Na stánku byl osobně a snad kvůli autentické nabídce tam nebylo tolik lidí, takže si šlo i popovídat. Vína označuje poupravenými názvy - Drsoň rýnský, Rulandské milé, Muškát přítulný, Šardonka mazlivá...což mi tedy nesedí ani trochu, ale správný název je vždy uveden v závorce. Vzhledem k tomu, že etikety nevede, tak ta jména potkáte jen na degustační nabídce.

Pokud jde o vína, tak platí přesný opak mého názoru na jejich názvy. Jsou výborná a rozhodně je mohu, což vedlo k tomu,že většina koštu se ensla ve znamení řízení degustace Krobových vín:

Drsoň rýsnký, zemské víno 2018 - 87 b.
- jasně, je mladé, bude určitě lepší, ale mne dostala ndáherná vůně kombinující dobrý hruškový kompot, hořké červené pomeračne a mahagonové dřevo

Šardonka mazlivá 2018 - 85 b.
- zřetelná mineralita a mladsitvá síla zelených jablíček kříčí "hele chablis" smad i na lidi, kteří vína z Chablis nikdy nepili.

Rulandské šedé 2018 - 86 b.
- původně nebylo v nabídce, neb vinař nevěděl, jestli stojí za to jej otvírat.Podle mne stálo, takže jej začal rozlévat.
- odrůdová olejová hebkost byla velmi patrně přítomna, k tomus toyp zbytkového cukru a přísnější kyselinka tvářící se, jak kdyby byla dlouhé měsíce školena v bariku, ač jej neviděla ani z rychlíku. Efektu je dosahováno několika měsíčním zráním na kalech.

Pinot milý (Rulandské modré) 2017 brq (85 b.) a 2018 (84 b.)
obě jsou to hodně hezká vína, 17ka je aktuálně o něco málo lepší, protože už začíná zrát, ale 18ka má obrovský potenicál a za 2-5 let, možná taky později, pokud vydrží, z ní bude velké víno.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Rozhovor s Jaromírem Galou, jedním z TOPvinařů na Moravě:)

- produkce 40 tis tichého v Bavorech na Pálavě, 10tis sektů tamtéž a 30 tis tichého vedle v Kurdějově (samostatné vinařství Gurdau), z dalšího ajsně vpylývá,že finančně na tom je velmi dobře...
- úplně neuznává biovinařství, ale razí si svou verzi, v budoucnu by chtěl vinice, kde to půjde, obdělávat koňmi.
- pro zajištění statkových hnojiv si chce pořídit vlastní dobytek.
- biodynamiku vnímá ryze agronomicky, zjednodušeně jako způsob hnojení vinice...a tvrdí,že nefunguje, hm.
- má tři odrůdy bílého - Vlašák, Chardonnay a Sauvignon a chce je redukovat! :) zbavit se Sauvignonu :) :) Nicméně koupil další vinici v Kurdějově :(, protože na Pálavu dle něj Ryzlink (rýnský) :) nepatří, neb je tam moc vápna
- v červeném Pinot Noir :) a Merlot :(
- ve slabých ročnících vyšší řadu (Hermes, Bergus) nevyrábí, v nejslabších je přirpaven vyrábět jen sekty...
- "Bílá vína kvasí v dřevěných sudech. Pokud to ročník dovolí, začínáme spontánním prokvašením a vyšší alkoholy dokvášíme neutrální čistou kulturou." Ten člověk je vůl - místo toho, co by nechal víno takové, jaké jen může být, tak do něj narve další umělé kvasnice, aby bylo suché...:( Z logiky věci to musí dělat pak všichni tzv. autentisté...
- taky nelze říct, že by neřešil a zřejmě docela podrobně, hodnoty jako bosah ykselin, pH, a další, abyť spíš na vinici, než ve sklepě
- odmítá jak vína vyumělkovaná, tak neučesaná...
- v Krudějově má 80 % RR, klony z Alsaska, Wachau, Rheingau a Pfalzu, zbytek je Veltlín a Pinot blanc
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Jarilo
Příspěvky: 1101
Registrován: 5. 6. 2009, 00:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Jarilo »

Já jsem samozřejmě na víno v porovnání s Vallunem a Argem buran, ale stejně se na úrovni laika podělím o poslední dojmy:

- Marcinčák - procházeli jsme Mikulov a zaskočil jsem do jeho koštovacího sklípku. Ochutnal sem jak bílá i oranžová, nakonec sem si odvezl Pálavu, suchou, výběr z hroznů 2017 - ta mě dostala, že je suchá, bych tedy netipoval ani omylem, asi holt chuť Pálavy se nezapře.

- Michlovský z Rakvic - zatím jen (díky těhotné manželce) ochutnané jeho nealkoholické víno, mají mašinu z Austrálie, která víno pod tlakem odalkoholizuje. Zatím jsme chutnali jen bílé a růžové, lehce šumivé, na léto a pro řidiče či těhotné a další nepijáky naprosto super limča. Ve vinotéce na mě čeká jeho Hibernal 2015, pozdní sběr.

- Pak jsem ještě z Rakvic chutnal Bindera, už nevím co, ale chutnalo, protože jsem si to v rychlosti poznačil do mobilu.

Rok a něco zpět jsem měl košt na Modré u Starého města - tam jsem toho ochutnal spoustu a spoustu si toho poznamenal, ale to je na jindy, nicméně mě tehdy hodně okouzlila suchá a polosuchá vína, kterým jsem se do té doby docela vyhýbal a držel se Hibernalu, Pálavy, Tramínu atd.
Hry hraju a ještě radši dělám - doma i v práci.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

38. Malý degustační klub – degustace 19. 8. 2019 na téma "Vinná Akademie I"

Cílem Vinné Akademie mělo být nasměrování hovorů více k vínu. To se podařilo jen částečně, neb příprava jednotlivých vínomilců byla různá, ne o všech vínech bylo možné zjistit dostatek informací (v tomto ohledu je jako obvykle zvláště tajemná spol. Bohemia Sekt, ale i Galovo Gurdau) a pozornost posluchačů měla rovněž kolísavou intenzitu.

0. Bohemia Sekt, Blanc de Noirs Brut – 82 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/bohemia-sekt- ... aret-18932

1. Svatovavřinecké, ČZM 2017, LZV RnL – 83 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/svatovavrinec ... vene-18934

2. Pinot noir ČZV 2017, Kraus – 81(+4) b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/rulandske-mod ... vene-18895

3. 12E Mezzo, Pirmitivo del Salento 2016, Taranto, Apulie ITA – 82 b./4 hlasy, třetí místo
Z webu: Velmi elegantní rubínová barva. Výrazná vůně s ovocnými tóny zralých švestek, třešňové marmelády a kakaa je doplněná jemným kořenitým aroma s vanilkovým závěrem. Víno s dobrou strukturou. Měkká chuť je bohatá na vyzrálé třísloviny. 12 měsíců na bariku, nejjižnější nejteplejší část Itálie (podpatek).
Výrazně tmavá barva. Silnější ovocitá vůně. V chuti i vůni lze přímo cítit horké jihoitalské slunce. Chuť je bohatá, příjemná, snadno přístupná, ale jednodušší, přímější s tóny směsi zahradního ovoce (marmeláda z toho, co zbylo po zavařování).

4. Svatovavřinecké, ČZM 2016 natur, LZV RnL – 86 b./2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/svatovavrinec ... vene-18933
Šampion mezi červenými víny, z vinice vysazené v roce 1954, vyrábí se jen 200 lahví a to bezzásahovou (naturální) metodou.

5. Chardonnay, PS 2017, Juřeník & Žďárský – 83 b.//2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/chardonnay-ve ... bile-15786

6. Ryzlink rýnský, MZV 2016, Juřeník & Žďárský – 87 b./4 hlasy, vítěz degustace
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-alter ... zove-13140

7. Ryzlink rýnský, PS 2018, Gurdau (J. Gala) – 81 b./3 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/riesling-2018 ... bile-18919

8. Sauvignon šedý, PS 2015, Znovín - 84 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/sauvignon-sed ... bile-11692
K doplnění na ML: Užijte si líbivé víno atraktivní odrůdy Sauvignon šedý, kterou pro Vás pěstujeme v Havraníkách na viniční trati Staré vinice. Víno je aromaticky velmi bohaté, ušlechtilé s vůní po vyzrálých broskvích, květu akátu nebo černém rybízu. V chuti oceníte laskavost příjemného zbytkového cukru vyváženého vzletnou kyselinou. Objevíte příchuť po vanilce, rozinkách nebo vyzrálých rynglích. Toto harmonické a dokonale čisté víno můžete podávat například ke kuřecímu masu nebo rybám. Má velmi dobré předpoklady k archivaci.

9. Sauvignon šedý, mzv 2007, Znovín – 86 b./1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/sauvignon-sed ... bile-18935

10. Sylvánské zelené, VzB 2017, Volařík - 86 b./2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/sylvanske-zel ... bile-13069

11. Ryzlink rýnský, MZV 2015, Žiška – 86 b./4 hlasy, druhé místo
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-18757

12. Sherry Duquesa, Pedro Ximenez (18 % VOL) – 88 b./vítěz mimo pořadí
Tmavá mahagonová barva, aroma rozinek, karamelu a dubového dřeva. Perfektně vyvážená, ideální k desertům.
U sherry lze reklamní popis jen podepsat, opravdová dobrůtka, bohatá chuť, náznak pražených oříšků.

Jedna z podařenějších degustací. Sebenekriticky musím podotknout, že jsem hrd na seřazení, které se podle mne fakt povedlo, včetně odvahy nasadit červená jako první. Určitá otázka byla kam zařadit Primitivo, neboť se nabízelo dát Svatovavřinecká k sobě, ovšem podle mého instinkt nezklamal – staré keře ve spojení s ideální polohou odvedly perfektní práci a výsledné víno fakt stálo za to, nejlepší tuzemské červené letošního roku, nejlepší Vavřinec vůbec. A docela dobrý přechod k naturálně pojatým vínům od Juřeníka a Žďárského. Gurdau překvapilo, šlo o mnohem lehčí, veselejší variantu ryzlinku, než bych čekal. Patrná snaha udělat víno ala Mosela, nicméně při největším optimismu – je třeba počkat, až dozrají keře, takhle se to má k moselskému ais jako Škoda MB 100 ke sportovním vozům.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Jarilo - abys nemyslel, že Tě nečteme:)
Otazka je, kolik má ta Marcinčakova Pálava cukru...podle webu jen 2,3 g/l...u něj bych tipoval i 5 nebo 6 g...kazdopádně je to tenčí biovíno, nic moc na archivaci, extrakt 19,3 na VzH je málo:/

Jo, tu vakuovou linku chci vidět, kolegové to hodně chválí...stála pres 8 Mega czk...ale je to nejlepší současná technologie...

Binder umí, má eshop na mojelahve.cz, takže je dobře dostupný...:)

V Modré u Velehradu jsem byl na přelomu července a srpna, vína ale nic moc:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Jarilo
Příspěvky: 1101
Registrován: 5. 6. 2009, 00:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Jarilo »

Vallun: Díky, tak já vím, že se pohybuju na úrovni nadšeného laika, nic pro vás =).

Jj, píšou 2,3 gramu, ale vážně mi to nepřijde tak málo sladké.

Přesně tak mi to říkali v Rakvicích, tak je to evidentně pravda. To víno fakt stojí za ochutnání, i čistě jako kuriozita.

Dík za tip na toho Bindera, asi časem objednám =).
Hry hraju a ještě radši dělám - doma i v práci.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Víno

Příspěvek od Sosacek »

Koupil jsem si vakuove spunty, takze nemusim vypot celou lahev. Asi nebudu alkoholik.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Tak minimálně já jsem taky jen laik:) Pokud přijdu do styku s vínem pracovně, tak to nejsou milé záležitosti - a nemá to nic společného s jeho konzumací:)

Odalkoholizované víno - mne to naopak přijde super, kdyby vydrželo stejně jako alkoholické, tak mu dávám jednoznačně přednost:) jenže alkohol je pro trvanlivost vína důležitý....:/
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

1. Společné zasedání MDK a PLAS – degustace 21. 8. 2019 na téma "ZD Nechory"

První společné zasedání Malého degustačního klubu a Malopátečníků se uskutečnilo kompromisně ve středu, v prostorách vinárny v Truhlářské, kam nám přišla představit vína z aktuální nabídky Vinařství Nechory příjemná a milá Lenka Miličová, obchodní zástupkyně vinařství pro Prahu. Celkem bylo na listu 16 vzorků od bublinek přes suchá a méně suchá bílá až po mohutná červená. Vinařství je logickým pokračováním činnosti rodinného podniku Hnidákových, která vlastní circa 25 hektarů vinic v Nechorách a okolí. Samotné Nechory jsou malá víska nad říčkou Průšánkou, asi 6 km východně od Velkých Bílovic, kousek nad obcí Prušánky. Tato rodinná společnost se nejprve zabývala obchodem s vinařskými potřebami, v nedávné době však začala na části svých vinic sama produkovat víno (cca na 6 ha, web uvádí 14 ha), ze zbytku vinic nadále prodává hrozny.

1. Sauvignon Blanc 2017, pozdní sběr, suché – 79 b./3 hlasy/komise 82,9 b.

2. Ryzlink Rýnský 2016, pozdní sběr, suché – 78 b./0 hlasů/komise 80,9 b.

3. Rulandské šedé 2018, výběr z hroznů, suché – 78 b./2 hlasy/komise 82,6 b.

4. Chardonnay 2015, výběr z hroznů, limitovaná edice, suché, barrique – 87 b./8 hlasů – vítěz degustace/komise 84,6 b.

5. Hibernal, 2018, pozdní sběr, polosuché – 81 b./4 hlasy/komise 83,9 b.

6. Tramín červený 2018, výběr z hroznů, polosladké – 82 b./4 hlasy/komise 82,5 b.

7. Rulandské šedé 2017, výběr z hroznů, polosladké – 79 b./0 hlasů/komise 79,4 b.

8. Muškát Ottonel 2018, pozdní sběr, polosladké – 81 b./2 hlasy/komise 81,9 b.

9. Pálava 2018, výběr z hroznů, sladké – 84 b./1 hlas/komise 81,1 b.

10. Cuvée Prestige, 2017, brut (CH + RM) – 83 b./1 hlas/komise 81,9 b.

11. Cuvée Euphoria sparkling, 2018, jakostní, polosuché (MO, HIB + SG green) – 80 b./0 hlasů/komise 81 b.

12. Black Nechory 2018 rosé, pozdní sběr, suché (CS + DORN) – 79 b./0 hlasů/komise 79,5 b.

13. Rulandské modré 2018, výbět z hroznů, suché – 80 b./0 hlasů/komise 79,9 b.

14. Cabernet Sauvignon 2017, pozdní sběr, suché - 81 b./0 hlasů/komise 81 b.

15. Zweigeltrebe PS 2018, suché – 79 b./2 hlasy/komise 81,4 b.

16. Zweigeltrebe 2016, pozdní sběr, limitovaná edice – 83 b./5 hlasů – druhé místo degustace/komise 83,5 b.

Pozn. komisionální hodnocení je složeno z osmi hlasů Malopátenčíků (z nichž nejvýše dva se objevují na MojeLahve.cz), pro nejlepší víno, ale hlasovalo všech 16 účastníků včetně paní prodejkyně.

Degustace nebyla tak náročná, jak by mohl napovídat počet vzorků, neboť lidí bylo neméně a navíc u řady vín nebylo zrovna těžké odlévat. Většina vín měla nejpozději v dochuti patrnou silnější hořkost, což se jevilo nejspíše jako ne zcela zvládnutá technologie macerace či příliš hrubé lisování hroznů, které uvolňuje až moc látek z peciček. U nemalé části vín tak nebyl vidět ani příliš prostor pro nějaké vyzrávání v láhvi. Z tohoto hlediska stojí za zmínku Pálava, kterou při zrání podrží cukr a mohla by se citelně zlepšit. Za docela úspěšný lze označit i pokus o klasický sekt, jen ročníkové provedení v roce 2017 neposkytlo zrovna přespříliš prostoru, byť lze očekávat, že se víno i tak zlepší, možná i docela dost. Ale je třeba ocenit, že vyhrála ta dvě vína, již si vinařství nejvíce cení – v penězích ale až příliš na to, jakou kvalitu reálně nabízejí. Na druhou stranu bylo zajímavé a přínosné ochutnat něco zcela nového.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Den otevřených sklepů Čejkovice 2019

Letos nebude fotoreportáž, protože pár klíčových fotek nevyšlo, tak jak jsem si představoval a zbytek mi za ediční dohady nestojí.

Jako všechny tři předchozí roky bylo horko, ale tentokrát navíc dusné, předznamenávající bouřku, jež naštěstí přišla až večer. Ačkoliv cena vstupenky, stejně jako loni, činí 1 200 Kč (z toho ale 600 Kč kupony na vína), nebyla o návštěvníky nouze. Jak se bylo zle dozvědět z diskusí s vinaři, zdražovalo se proto, aby se odradily nájezdy zejména polských autobusů s jedinci, kteří se chtějí jen levně opít. Tento záměr se zcela nezdařil, neboť organizovaných Poláků opětovně přibylo. Stále se však chovali lépe, než rusky mluvící návštěvníci, kteří neumí pozdravit ani poděkovat, mají pocit, že všichni musí umět rusky a fronty se jich netýkají. Poláci navíc během nějakých tří hodin odpadli a se zakoupenými lahvemi odpočívali na mezích a vlastně všude, kde se dal najít nějaký stín. Tím výrazně poklesly i fronty znepříjemňující první dvě hodiny degustací.

Když už jsem začal s ne zcela příjemnými věcmi, je třeba zmínit dva další problémy. V průběhu dne otevřených sklepů by alespoň v hlavních vinařských zónách měl platit zákaz vjezdu automobilů. Je otravující se jím stále vyhýbat a navíc smrdí. Obojí vlastně platí i o kuřácích, kterým ale vjezd tak úplně zakázat nelze, ačkoliv kazí zážitek nejen sobě, ale i ostatním. A hádejte, který národ se odváží se zapálenou cigaretou vlézt i do sklípku…

Ale už k vínům, z 28 otevřených sklepů jsem tentokráte cíleně vynechal tři: Bízu, který je stranou a za nejlepší vzorky si nechává nějakou desetikorunu připlatit, Kočaříka, na jehož těžkotonážní silně kyselinová autentická vína jsem ve vyčerpávajícím horku neměl náladu a pankově průmyslového Novotného Bílka, jehož styl mne neoslovuje a naopak hlasitá hudba s neméně hlasitou omladinou kolem oslovuje každého až moc. Jinak trasa byla obvyklá, řeklo by se tradiční, s jedinou výjimkou, kdy jsem se vzácnou návštěvou z Hlohovce (kolegyně právnička specializující se mj. na problematiku vodních děl s chotěm) předřadil Veverku ode Mlýna před bařinské vinaře.

Hřiba – celá nabídka byla jen z ročníku 2018, což je dobré pro vinaře (znamená to, že předchozí ročníky úspěšně prodali), ale nikoliv pro mne (dospělejší vína mne zaujmou více). Hned první víno byla trefa do černého – Ryzlink Rýnský PS 2018 – ač mladé, tak jistých 84 b. – voňavé, lehké, příjemně pitelné víno, nevtíravě suché, s potenciálem (+3), s cenovkou do 200 Kč, paráda. Špatní nebyli ani Tramín s Hibernalem (82 resp. 83 b.) a krásně ovocný Modrý Portugal kombinující v chuti i vůni maliny s třešněmi, leč chuť samozřejmě poznamenaná patrnými taniny, přesto 82 b. si zasloužil. Nejslabším vzorkem z ochutnávaných vín, jejichž množství bylo sníženo nutností vystát vždy ne úplně krátkou frontu, byla Konkordia, prý moravské zemské víno, ale v lahvi čistý Charvát, provedený hezky – 80 b., ale není to víno, tedy ani zemské víno. Vůbec se s Charvátem stále méně tají a častěji mu dopřávají nějakých těch přídomků, což už vadí více, neb jde o klamání spotřebitelů.

Vinařství Vydařelý Holomáč – přes krkolomné jméno mám toto vinařství stále raději, jejich vínům je třeba porozumět, či přesněji řečeno, pochopit jejich řeč, pak člověk více ocení i samotná vína. Vezmu-li to od nejslabšího, tak poslední místo (z ochutnaných) zaujal Sylván PS 18 – 81 b., na mladém a nepříliš výrazném víně zaujala dochuť, v poznámkách popsaná jako lesní ocas (habřina s borovicemi), lehce připomínající variantu Alpy Francovky jménem Lesana. Ne že by to byla špatná vůně, ale ve víně jí nečekáte a snad ani nechcete. Hibernal, Irsai Oliver a Rulandské bílé získali vždy o bodík více než předchozí. Stejné hodnocení jako RB získal pak Solaris 2018 ve výběru z hroznů (84 b.), který ale zaujal a potěšil tóny zralých grepů. O první místo se pak na úrovni 86 b. dělí opětovně Solaris, ale tentokráte bobulový výběr z roku 2017, jež nejlépe pospat jako sladce lahodný (cukr je sice patrný, ale výrazně ovocitý a s kyselinkou solidně zarovnaný) a pak na plech suchý oranžový Ryzlink vlašský, jež byl „navíc“ (nebyl v brožurce), takže k němu chybí další informace a žel je na ně skoupý i web vinařství (pokud bych někde ocenil eshop tak určitě zde).

Škrobák – k vinaři roku 2018 netřeba dodávat o moc víc. Moderní budova sice nemá kouzlo domáckého sklípku, ale za to umožňuje v klimatizovaném komfortu obsloužit efektivně i velké množství vínachtivců. A nabízení vína samozřejmě stojí za to – patří tradičně k tomu nejlepšímu, co lze potkat nejen v Čejkovicích. Trochu smutnou kaňkou byla skutečnost, že Martin Škrobák, jak se alespoň zdálo, asi přišel o ukazováček na pravé ruce a s ním i o dobrou náladu a smysl pro humor, neboť na dotazy ohledně Oranžového Scarabea reagoval silně odměřeně: „Scarabeus je označení vína školeného v nových barikových sudech, nic víc, nic méně.“ Nejslabší víno tentokráte začíná na 83 b., kde skončil bobulový výběr z odrůdy Solaris, víno s velkým potenciálem (+5), ale dosud neuspořádané kde se v chuti i vůni tlučou limetka (kyselinky), zralý pomeranč (cukry) a grep (hořčinka). Sylvánské zelené, Aurelius a Dornfelder získali o bod více. Na 85 b. se dostalo Rulandské šedé, loňská hvězda Ryzlink Rýnský PS 2016 sur-lie a Hibernal PS 2018, který by si odnesl cenu za nejlepší vůni dne. Preminaty byly s 86 body Zw Frizanté - velmi příjemné bublinky, snoubící lehkost stylu s intenzitou odrůdy; Svěží, osvěžující, hladké, snadno pitelné, přesto se zajímavou mírou komplexnosti projevu, dále pak Alibernet rosé Kab 2018 – víno s velmi elegantní barvou, za níž ale ostatní vjemy nezaostávají, a pak Pálava VzH 2018, ač velmi mladá má tělo, jež by jí většina tuzemských vín mohla závidět.

Víno Sýkora – měli hezkou cimbálovku, do prezentace dávají nemalé množství prostředků, ale občas je lepší nevědět…Ochutnal jsem Kerner z roku 2016, z něhož lezl ostrý alkohol (80 b.) a Tramín červený, který by bylo lze vydávat téměř za jakékoliv jiné víno (79 b.).

O moc lépe nedopadla ani Zemědělská a.s. Čejkovice, jež navíc trpěla polskou záduchou, Pozdní sběry z roku 2017 získaly Hibernal 78 b., Pálava 79 b. a Tramín 80 b.

Šamšula tradičně váže velké množství lidí před sklípkem, kde lze za 150 Kč ochutnat čerstvou ústřici a deci sektu, jež velmi efektně nabízí šedovlasý hipster. Povídá o nich sice pěkně, ale stejně mne nenalákal. Po předchozích dvou zastávkách chuť zpravující Šamšula nezklamal, stejně milá a půvabná paní jako loni nabízela mj. Hibernal PS 2018 – 81 b., Ryzlink Rýnský PS 2018 - 82 b. a Pálava VzH 2018 – 83 b. – všechna hezká, ale příliš mladá. Rulandské modré VzH 2017 získalo 84 b., nicméně ač o rok starší, platilo o něm vlastně totéž. Každopádně za 5 let bych tohle červené rád přechutnal, bude, tipuji, takové, jaké chci pít (87/88 b., možná i víc). Vítězem sklepu se stala Chardonnay PS 2017, mladí je zastřeno zřetelnými a příjemnými projevy sudu – 85 b.

Konečný Stanislav/Podzámecké víno – jeden z mých osobních favoritů již nenabízel dvojnásobnou šampionku Chardonnay sur-lie 2015, ale přesto měl co nabídnout. Ch PS 2018 získala 84 b., stejně jako Ryzlink Rýnský PS 2017. Obě vína tak porazila Aurelius PS 2018 – 82 b. a Cabernet Sauvignon rosé, jež měl epesní vůni, ale v chuti byl přeci jen slabší – 83 b. Kousek před nimi, na 85 b. skončil Hibernal PS 2018 a vítězem se stal, trochu překvapivě, Pinot gris PS 2018 s 86 b.

Červenka, prezentující svá vína jako obvykle v zámeckém sklepení, zaujal Ryzlinkem rýnským dělaným na barikovém sudu – 83 b. Naproti tomu Tramín byl opět víno soutěžící v nenápadnosti – 81 b.

Ze sousedství Škrobáka a Vydařelého se druhý Konečný přesunul před Zámek, kde provozuje vinný bar, jehož zázemí využil k prezentaci nejširší nabídky vín. Za „vlajkovou loď“ vinařství považují Cuvée Davé bílé MZV 2018, což je víno ze staré matené vinice, kde se vyskytuje 16 bílých a několik červených odrůd (jež se pak podílí na C.D. rosé), z těchto odrůd však prim hraje nevíno Charvát – 80 b.:( Podobně neslavně dopadl i Tramín červený PS 2017 – tvrdé víno s ostrými lihem a výraznou suchostí. Chardonnay PS 2018 nedokázala zatím překonat své mládí, ale potenciál (+3) na to určitě má – 81 b. Lépe dopadl nasládlý voňavý Hibernal PS 2018 – 84 b. a Pálava VzB 2017, stále mladá, ale pomalinku dospívající, tentokráte s příjemně zemitými tóninami – 85 b. Sekt Renomé pak získal ještě o bod více a byl spolu se Škrobákovým frizanté nejlepšími bublinkami dne, mimochodem, tak jako většina sektů z Čejkovic je lahvován v Rakousku. Nejvíce bodů z celého dne dostaly pak Pálava 2015 a Alibernet 2011 – obojí jako slámové víno a shodně za 89 b.

Templářské sklepy nepotěšily už změnou přístupnosti jejich pověstných sklepů, kam byl nově vstup možný jen v každou celou hodinu, a jednou za dvě hodiny i s krátkým výkladem. Vína byla tradičně nedobrá, takže jsem risknul jen dvě – Solaris PS 2017, jež by se mohl téměř vydávat za průmyslovou citronku (77 b.) a obligátní rosé sekt Sang Real demi sec, jež tentokráte Templáře nezachránil – 79 b.

Sklep na Bařině opětovně potěšil nabídkou několika druhů výtečných škvarkových pomazánek, k nim jsem napároval Sauvignon blanc PS 2017, víno s ostře bylinným charakterem, žel zahnutým někam ke kopru. Jako doprovod k místnímu pralesnímu fotbálku to celkově bylo fajn – Masarykův stadion je hned před (a pod) sklípkem a na Den otevřených sklepů se zde hraje pravidelně přátelský turnaj.

Veverka od Mlýna nabízí ochutnávky ve dvou prostorech – nahoře před domem má běžná vína prezentovaná usměvavými slečnami, na něž z balkonku shlíží Veverka st. Tady jsem ochutnal solidní Tramín VzH 2018 – 83 b. a další frizí rosé od Zwegeilu – 84 b. toto se zvláště hodí k veverkám z parmazánového těsta, jež zde rovněž nabízejí. Skutečné podklady však prezentuje Veverka ml. dole v předsklepí, kam se šikovně chodí zpoza keře, takže tam není moc lidu. Má tam nabídku vín naturálních včetně petnatů a především vín archivních z počátku tisíciletí. Petnat ze Sauvignonu (85 b) porazil o bod červeného šumivého kolegu, ale prohrál s naturálním Hibernalem 2014. Z archivních vín zaujal Ryzlink rýnský 2002, ale vlastně všechna 4 bílá vína. Červené archivy jsem tentokráte vynechal, neb ve vysilujícím počasí na ně nezbývala kapacita.

Radocha (tedy se vracíme na uličku Na Bařině) představil slušnou nabídku vín, z níž jsem ochutnal Veltlínské zelené PS 2016 – těžké a překvapivě nazrálé víno – 81 b., Rulandské šedé VzH 2018 – 79 b., to nebylo podařené víno, i když těžko určit v čem přesně byla chyba, případně v čem všem byla chyba. Zw frizí rosé zemské 2018 patří snad ke koloritu, tentokráte ale nebylo špatné – 83 b. Vítězem se ale stal, též zemský, Tramín ze sudu 2017 – nemít nadměrně patrný líh, dostane i více než 85 b.

Víno u Libora (jedno ze dvou vinařství velerodiny Herzánů z Čejkovic) naopak svůj stín nepřekročilo. Zemský Tramín 2018 i Cuvée FraPort rosé dostalo shodně slabých 79 b. a tak nebyl důvod další vína chutnat. I oni vydávají Charvát za zemské víno, a to pod výstižným anglicismem Strawberry…To jsem však nechutnal, vitis labrusca by měl člověk, pokud vůbec, pít jen ve velmi omezeném množství.

Vedle Vína u Libora sídlí Libor Veverka, jehož stánek tentokrát zaujal především výtečným mšenským chlebem se sádlem. Jeho vína jsou snad plná radosti, hrdosti a štěstí, jak praví jejich slogan, ale ochutnaný Tramín byl plný lihu a kyselinky, což mu se 76 b. vyneslo smutné poslední místo dne. Velmi podobný dojem pak vyvolala Chardonnay PS 2017 od Pastorka (77 b.), který si ale napravil reputaci frizanté z Děvínu – 82 b.

Vinařství Mezi sklepy, již na druhém břehu říčky Prušánky (průtok neznatelný…místy voda stála) nabízí vína ve dvou řadách. Ze základní byl vybrán kabinetní Mopr 2018 – nezajímavých, jen lehce aromatických 81 b. Z lepší řady zvané Tři sudy pak zemský Tramín 2016, který se na první dojem zdál hodně dobrý, ale vzápětí se totálně rozpadl – 80 b.

Víno Herzán nabízelo lákavou Pálavu VzB 2018, která s vypětím mladých sil dolezla na 83 b., ale zvládla nalákat dost návštěvníků včetně kuřáků, což odradilo od dalších pokusů.

Jindřich Opluštil zaujal frizanté z Mulleru Thurgau, které slibně vonělo, ale v chuti se jednalo o sice odrůdě věrný, ale skoro hnus – 81 b. Jen o chlup lepší byl jejich Tramín PS 2018.

V podobném nešťastném duchu pak pokračoval i Hajduch – Hibernal (80 b.) i Tramín (81 b.); Fojtík, jehož Pálava PS 2018 vůní připomínala čerstvě otevřenou lékárnu (78 b.) a Frizanté bylo jen o málo lepší (80 b.), Hlinecký s Tramínem PS 2018, zajímavým, ale velmi tenkým (82 b.), Michna, Hříba and Robek a Hradil s Pálavami VzH 2018 za 81, 81 resp. 79 b. Michna zklamal s Izabellou, tvrzeným zemským Charvátem, který navíc byl slabší než ostatní – ostře sladkokyselý – 77 b. Na druhou stranu bezalkoholový mošt z Zweigelu byl velmi fajn :)

Pak už následovala jen čtyřkilometrová pěší cesta do Vrbice, skvělá na odbourání části alkoholu, na jejíž posledních 400 metrech začalo pršet. Když člověk viděl vyprahlou krajinu plnou hrabošů, tak mu ten deštík ani vadit nemohl. Hrabošů bylo opravdu privela – i za chůze je člověk viděl běhat přes cestu, co pár metrů nějací přejetí…

Souhrnně vzato, ročník 2018 se nepředvedl úplně v nejlepším světle – zejména ve srovnání s první návštěvou v roce 2016, kde se o kouzlené vyznění postaral geniální a podle mého dosud nedoceněný ročník 2015, jež byl od mlada přístupný, a/ale ještě pořád se zlepšuje. Osmnáctky jsou tvrdší, drsnější vína, která potřebují svůj čas. Nicméně i tak nemálo vín dosti potěšilo a jsou příslibem do budoucna.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Jak byste přeložili pojem zemské víno do angličtiny?

U některých vinařů se lze setkat s výrazem "terrene wine", což mi ale dost nesedí...country wine nebo state wine ale taky není ono...


Edit: zatim nejlepší land wine, případně Wine of Czech land...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Pracující logaritmus
Příspěvky: 791
Registrován: 10. 5. 2018, 07:17

Re: Víno

Příspěvek od Pracující logaritmus »

Land wine.
Cokoliv jiného bych byl ochoten prohlásit za chybný překlad.
Jsem Log 1=0, jen jsem v práci a nedostanu se k normálnímu účtu.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

10. Malá páteční degustace na téma "Organická a jinak zdivočelá vína"
- tentokrát ve skromné sestavě 7 osob.
- téma vyvolávalo obavy, naturální a podobná vína tam většina lidí nemusí a ta, co téma podporvala nejvíce, nakonec nemohla přijít... nakonec se všechna vína dopila a neodlévalo se, neb odlivka k dispozici nebyla.

1. PET NAT červený, mzv 2017, ing. Jiří Kopeček - 84 b./komise 79,4 b. (redukované hlasování /po odečtení krajních hlasů/ - 81 b.)
https://mojelahve.cz/vino/pet-nat-cerve ... vene-14641
- přestože byla lahev přes půl hodiny v mrazáku, tak stejně při otvírání vypěnila.
- pro víno hlasovali jen 4 lidi, neb ostatní netušili, jak výrazný PET NAT hodnotit.

2. Veltlínské zelené, mzv 2018, Petr Koráb - 83 b./komise 80,8 b. (redukovaně 81,5 b.)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-19984

3. Veltlínské zelené, mzv 2017, Dobrá vinice - 82 b./komise 80,5 b. (redukovaně 80,75 b.)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-15567

4. Veltlínské zelené, mzv 2016, Dva duby - 82 b./komise 81,33 b. (redukovaně 81,25 b.)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... ?_fid=b089
- vzhledem k nedávnému výročí (75!! - vždyť je to loni, co bylo 50. ...) nebylo možno nevzpomenout na skoro jmenovce, letisko Tri duby...

5. Veltlínské zelené, mzv 2015, ZD Sedlec - 86 b./komise 82,5 b. (redukovaně 82,25 b.) vítěz degustace:)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... zove-13492
- nemohl nepadnout dotaz, proč je polovina naturálních vín z Veltlínského, podle mne je odpověď nasnadě - je ho dos tna to,a by s ním bylo možné experimentovat a jde to snadněji než s Mullerem Thurgau...

6. Tramín červený, mzv 2017, Jaroslav Osička - 85 b./komise 82 b.
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... bile-19987
- víno so zasloužilo dekantovat a provzdušnit, otvíralo se pomalu, ale do orpavdové nádhery a nabídlo právě to, co tramín umí snad nejlépe - zaujmout ve všech vrstvách chuti.

7. Sauvignon, mzv 2018, Petr Koráb - 81 b./komise 81,6 b. (redukovaně 81,66 b.)
https://mojelahve.cz/vino/sauvignon-201 ... bile-19985
-mezi ostatními působil cukr skoro nepatřičně, navíc nebyl podán jakkoliv zajímavě.

8. "Dornské" 2018, Podgradina, Dubrovnicko-Neretavska Župa, Chorvatsko. - 83 b./komise 82,4 b. (redukovaně 82,33 b.) druhé místo degustace
Víno, které se s mírnou vadou objevilo na červnovém MDK.
Tentkráte bylo lepší, nebylot řeba vymíchávat nepatřičné složky... Mírně likérové ale bez pálení, alkohol lehounce štípal až v chuti, kde doplňoval velmi zralé červené ovoce.

Během dopíjení lahví jsem zkusil kupážovat Petnat s dorsnkým, což vedlo k výslednému vínu s chutí malinového likéru, které bylo ještě lepší, než vína, tkerá do něj vstupvoala. Experimenty s bílými vartiantami tak dobře nedopadly, protože ta vína, tkerá mne bavila, byla skvělá sama o sobě a ani jejich spojením se nic nového neobjevilo....
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

39. MDK – Kyvé - víno, co se kýve, aneb směsky (cuvée, cupage, asemblage)
Hanka z webu navinko.cz (https://www.navinko.cz/blog/co-je-cuvee-neni-smeska/) napsala na obhajobu cuvée následující text, do něhož se kurzívou vkládám já:

Patříte mezi velkou část Čechů, kteří si nejsou jistí, co je cuvée a jestli to znamená, že to bude dobré víno, a nebo se vinaři nepovedlo? Pouze podle toho, že je víno z více odrůd, na to ale nepřijdeme. Označení cuvée (kyvé) pochází z francouzštiny a označuje víno, které vzniklo scelováním několika odrůd vín nebo také ročníků. Cuvée může vzniknout společným zpracováním více odrůd hroznů, scelením rmutů, moštů nebo již hotových vín (asemblage - častá u champagne). Jako cuvée by se mělo označovat i víno sice z jedné odrůdy, ale vzniklé scelením vín z různých tratí, případně z téže tratě, ale z různých let. Pak lze použít označení např. Cuvée Kerner (viz např. Bc. Luděk Vondrák, který tak označuje vína téže odrůdy, ale z různých tratí z Podřípska). Vít Sedláček zase připravuje velmi ceněné meziročníkové cuvée z Pinotu noir, leč poslední lahev mi vyprodal před nosem (váhal jsem, zda brát na MDK červené…).

To znamená, že vinař si tak může s vínem více pohrát, potlačit nedostatky některé odrůdy a vyzdvihnout přednosti jiné tak, aby celkový dojem z vína byl lepší než dojem u jednotlivých vín před scelováním. Často se tak vyrovnává obsah cukrů a kyselin nebo alkoholu - spíš barva a aromatika než zrovna alkohol, ale v zásadě ano výsledný produkt lze více ovlivnit k představě vinaře. Jiná věc je tzv. milerizace – tedy stav, kdy se do vína přidává neutrálně dělaná milerka (MT), neboť té mají vinaři v obou oblastech obecně nadbytek, tak s ní navyšují produkovaný objem prodejně úspěšnějších vín.

Tramín červený je např. odrůda s omamnou vůní, v některých ročnících má ale příliš málo kyselin - proto se tam přidává třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé (pokud je toho ale méně než 15 %, není třeba to označovat jako cuvée). Neronet je červená odrůda s červeným zbarvením dužiny, a proto se skvěle hodí na vína cuvée pro získání sytější barvy. To hezky ukazuje, že kupáže jsou dobré na maskování chyb a nedostatků. Na to, aby směska byla výborné víno, je třeba spojovat jiná výborná vína, ale proč potom riskovat jejich mísení?

Věděli jste, že cuvée je výkladní skříní každého vinaře? Ne, nevěděli, protože to není pravda. Objektivně vzato jsou dva rovnocenné styly - směsky, jejichž synonymem a Mekkou je Bordeaux (jihozápadní Francie v ústí řeky Girondy do Atlantiku) a čisté odrůdy, jejichž prototypem je Burgundsko (východní Francie, cca naše zeměpisná šířka jižně od města Dijon) V Burgundsku jim na více vinic, než máme my stačí 4 odrůdy, z nichž 2 jsou silně okrajové (bílé Aligoté a červené Gamay - známé z beaujolais nouveau - burgundské verze svatomartinského) - snad nemusím dodávat, že ty hlavní odrůdy jsou Chardonnay a Pinot noir. Ta nejdražší a nejprestižnější vína světa jsou vždy cuvée. Tak to ani omylem! Jsou špičková světová vína, která jsou kupáží, ale jsou neméně velká vína, která jsou ryze odrůdová. Ve Francii jsou tradičně tři nejslavnější vína - Clos St. Hun (čistý Ryzlink z Alsaska), Domaine Romane Conti (dlouhodobě nejhodnotnější značka v oblasti vína vůbec - čistý Pinot nebo Chardonnay) a Chateau d´Yquem (cuvée Sauvignonu a Semillionu). Pokud zůstaneme ještě ve Francii, tak ani na dalších místech pořadí není situace jednoznačná - Chateau Grillet je čistý Viognier, Chateaunuef di pape je směs až 13 odrůd (např. Grenache, Syrah, Mourvedre, Marsane, Roussane, Cinsault), vin jeaune je zase čistý Savagnin (Tramín bílý neboli Brynšt), Champagne je stejně proslulá směska jako samotné Bordeaux. Mimo Francii najdeme prakticky totéž - Moselské je typicky čistý Ryzlink rýnský, Wachau Veltlínské zelené, Karcher směska založená na Ryzlinku vlašském, Tokaj pak směska až pěti odrůd (tradičně ale tří - Furmint, Lipovina a Muškát žlutý), Barolo z italského Piemonte pak čistokrevné Nebiolo. Ve Španělsku je situace taky podobná – z 25 oficálně vybraných nejlepších vín Španělska (pravda, v roce 2007 - https://archiv.ihned.cz/c1-20307370-25- ... lskych-vin ) je jich 12 čistá odrůda (většinou místní Tempranillo), ale dalších 6 by mohlo být za odrůdová považováno, protože mají příměsi jen do 15 %, ze 7 jasných směsí jsou třikrát bublinky – známá Cava. A nejen to: z celkové světové produkce vín je 50 % z nich opět prodáváno jako cuvée! Ano, dneska už asi 50-55 %, podle mne právě proto, že to hezky umožňuje zahlazovat chyby a spolehlivěji dosahovat průměrných výsledků, což je ekonomicky méně rizikové.

Ono i s tím Bordeaux nebo Champagne je to složitější, typicky jde o směsí 4 (v Bordeaux - Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot) respektive 3 odrůd (v Champagne - Cahrdonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir). Ale ty nejslavnější, nebo alespoň dražší, lahve jsou přinejmenším méně směskové než je průměr. V nejlepších letech vzniká ročníkové Champagne označované jako vintage, zatímco obvykle je běžná produkce asembláží vín z řady vinic a ročníků. Samozřejmě vznikají i lahve champagne z jedné jediné odrůdy (Blanc de blancs je čistá Chardonnay). V Bordeaux pak je nejlepším vínem na jižním břehu Girondy (z červených...) zřejmě Chateau Margaux, což je víno obsahující zpravidla nejméně 75 % Cabernetu Sauvignon (jedna nová láhev, ještě před nalahvováním nyní stojí cca 2 000 USD), v lepších letech ale prý až 90 %, tedy by bylo lze jej označit jako čisté CS. Na druhém břehu je pak v podobné pozici Petrus, kde jsou podobné poměry, akorát ve prospěch Merlotu, s tím že od roku 2010 jde prý dokonce o čistý Merlot. Z toho lze učinit (poněkud zkratkovitý a povýšený) závěr, že cuvéečka mají sice určitý smysl, hlavně pro gastronomii (resp. distribuci do restaurací) díky stabilnímu charakteru, ale přeci jenom většinou je kvalita v čistých odrůdách.

Mery (zkratka Mr)
Původ a rozšíření: Mery je interspecifická, středně pozdní moštová odrůda révy, vyšlechtěná Ing. Aloisem Tománkem (Šlechtitelská stanice vinařská, Boršice) a Zdeňkem Habrovanským (Šlechtitelská stanice vinařská, Polešovice). Vznikla křížením odrůd EC 28 (Lakhegyi mezés) a Muškát moravský (MOPR), křížení proběhlo roku 1994. Odrůda vznikla za účelem zlepšit vlastnosti odrůdy Muškát moravský, zejména učinit ji odolnější vůči houbovým chorobám a mrazu a zároveň zvýšit aciditu moštu. Název odrůdy vznikl patrně kombinací písmen z názvů rodičovských odrůd, připomíná ženské jméno Mary (Marie) a výjimečně může být jako ženské jméno použit i v tomto tvaru. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 2015, téhož roku byla pěstována v podstatě pouze na pokusných plochách v Polešovicích a Boršicích. Udržovatelem odrůdy je Ing. Alois Tománek, Šlechtitelská stanice vinařská, Boršice. Středně pozdní odrůda raší raně až středně pozdně, dosahuje plné zralosti koncem září, ale hrozny se běžně sklízejí až na přelomu října a listopadu, kdy mají vysokou cukernatost. Růst je středně bujný až bujný. Výnosy poskytuje stabilní, nižší až průměrné, nevyžaduje redukci výnosů. Cukernatost moštu je vysoká, jeho acidita dostatečná (ve zkouškách, při sklizni koncem září, byl průměrný obsah kyselin 10,5 g/l při cukernatosti 20,5°NM). Odrůdová vína jsou velmi dobré kvality, žlutozelené barvy, jemně aromatická, s ovocnou a květinovou vůni, doplněnou jemnými muškátovými tóny, s převládající svěží ovocnou chutí.
http://winegrapevarieties.blog.cz/1707/mery-zkratka-mr

Obrázek

Tipovačka


SEM 60 %, SAU 40 %

RR ?, Cha ?, PN ?

Fur ?, Lip ?, MŽ ?

Cha ? PG ?

PN ? Sv ?

MT 60 %, RV 37 %, RR 3 %

RR ?, RB ?, SZ ?.

Pál 70 %, Sol 30 %

Cha 50 %, Mr 50 %

MP ?, Sv ?

Matená vinice, z ní cca XX 20-25 %

Seznam vín:

1. Cuveé Maruchka, mzv 2018, Maláník – Osička – 80 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-maruchk ... bile-16474

2. Cuvée Národní Park, mzv 2017, Dobrá vinice – 78 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-narodni ... bile-15266

3. Cuvée Pálava, mzv 2017, Gala – 77 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-palava- ... bile-13274
- Gala dosti překvapivě zklamal, i když varovat mohl již ne zcela šťastný název referující k místu a nikoliv odrůdě.

4. Velká bílá slípka, mzv 2015, Sedlák – 83 b./2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/velka-bila-sl ... bile-19983

5. Cuvée Travesti, PS 2015, Nové vinařství – 81 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-travest ... laret-6798

6. Cuvée České Středohoří, čzv 2013, Chrámce – 84 b./3 hlasy, třetí místo/první z tuzemských
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-ceske-s ... laret-7839

7. Cuvée Vinohradská rosé, PS 2018, Zlomek a Vávra – 79 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-vinohra ... aret-16535

8. Blatnický roháč, PS 2017, Jan Cícha – 80 b./1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/blatnicky-roh ... a-bile-387

9. Ryšák VzH 2015, Vinice Hnanice – 85 b., 8/11 (samostatných) hlasů
https://mojelahve.cz/vino/rysak-rulands ... nzove-4687
- dodatkové víno, otevřené v pátek, jedna z posledních lahví tohoto vína vyrobeného imeretskou metodou (variace soft-kvevri z vedlejšího regionu Gruzie)
- jako polosladké mezi slaďáky na XIV. degustaci téměř propadlo, jako odrůdovka (čisté rulandské šedé) by mezi kyvéčkami zřejmě vyhrálo

10. Cuveé Daveé bílé, mzv 2018, S. Konečný – 82 b./2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-davee-b ... bile-20008
- 20 % Charvátu stačí, aby to z kyvéčka udělalo lesnějahodový ovocit.

11. Royal cuvée 2014, Ch. Grand Bari, Slovensko – 83 b./6 hlasů, druhé místo
https://mojelahve.cz/vino/royal-cuvee-2 ... bile-19978

12. Chateau Guiraud 2008, Sauternes – 90 b. – 7 hlasů, vítěz degustace
Víno dokázalo ohromit již svou jasnou, sytě zlatou barvou, vůně botriticky mohutná s dominantními tóny čerstvě sebraného medu přecházejícími přes sušenou slámu až v kanagon. Chuť krásně navazující, velmi zralé meruňky, jemní hřebíček, bílé květy, rozinky, přezrálé citrusy. Stále ještě velmi mladé víno před lahvovou dospělostí, vydrží klidně 30-50 let.
Předpokládaný vítěz zvítězil neočekávaně těsně, ale uškodilo mu, že bylo na první pohled poznat, že se nejedná o tuzemské víno. Kanagonu bylo v první chvíli více, hodilo by se otevřít dříve, klidně i dekantovat, ale na to nebyl u slepé degustace prostor.

Obrázek

Celkově kyvéčka nezklamala nepříliš vysoká očekávání, s průměrem 80,44 bodu na tuzemskou lahev se jednalo o jednu z nejslabších degustací, takže by šlo pravit přísně, že by se tím zdejší vinaři zabývati neměli. Na druhou stranu to by úplně spravedlivé nebylo. Některá z vín byla fajn příjemné pití, které mělo smysl – Slípka a Středohoří nabídly komplexnost a zajímavý zážitek, přinejmenším. Ale je fakt, že lze najít podařenější kousky, tudíž nelze vyloučit, že toto téma bude určeno k reprobaci.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů