[HRA] Cesta měsíčním světlem

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

[HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Orákulum »

Téma určené pro hraní Tristana, když se oddělí od ostatních.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Tristan vyráží z Essu vstříc elfům.

Procházíme skrz hustý les na jižním okraji Essu. Objeví se zničeho nic, prostě najednou vystoupí ze stromů. Štíhlí, pomalovaní, s dřevěnými maskami na tvářích. Ani jsme se s Yorath nesnažili schovávat. V těhle lesích není šance, že bychom my našli elfy a ne naopak.

"Stůjte," zavelí prostě. Zastavíme. "Nezasahujte do našich záležitostí. Nebudeme znovu jednat ani s lidmi z Essu, ani s vámi. Naše dohoda je živoucí."

Ví, kdo jsme? Tomu se taky nedivím. Asi si nás pamatují z dřívejška. Tihle si pamatují úplně všechno. A ne každý den jim asi před dveře přijde otrávený chlap prosící o milost.

"Vaši dohodu ctíme," zkusím to diplomaticky, "žije i v nás..." zkusím pokračovat víc 'po jejich', ale hned mi dojde, že zrovna v mojem zdravotním stavu to zní jako pitomost. Nechám těch kliček. "Chceme se k vám přidat. Teda, ne napořád, jenom na cestu do Nabumy."
"Už jednou ti bylo dovoleno přijít do našeho domova. Proč by se tomu tak mělo stát znovu?" ozve se zpěvný tón z pod jedné masky.
"Protože moje cesta míří do k očistnému místu v Ledolamu. Je na vašem území a stejně bych si musel přijít pro souhlas s cestou. A obcházet celý les dokola se mi prostě nechce. Navrhl to sám Uktannu," dodám ještě rychle a pokrčím rameny. Snad má tohle gesto u nich stejný význam.
"Tvou nemoc cítíme, sémě k nám promlouvá," odpoví tónem, ze kterého nevyčtu vůbec nic. "Pověz, vedou tě ještě další důvody?"
Něco tuší? Nebo by se zeptal stejně? "Ano, vedou. Po očistě chci mluvit s Uktannu."

🔀 Compel Vezmou nás elfové s sebou? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 3 + 2 + 1 = 6 Challenge Dice 6, 9
✍️-10📉 => Strong Hit
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. If you use this exchange to Gather Information, make that move now and add +1🎲.


"Počkáte tady," ozve se z pod masky a elfové se nám ztratí z očí.

"To znamená, že nás berou s sebou?" zeptá se Yorath a rozhlíží se přitom kolem sebe.
"Ano," přikývnu a sednu si na spadlý strom. "Jinak by nás v jejich lese čekat nenechali. Máme teď chvíli čas, než dorazí do Essu a vrátí se s nějakým dítětem. Jsi na tohle připravená?"

Yorath mlčí. Shodí ze zad tornu a přešlapuje dál na místě. Tohle pro ni nebude lehké. Ale aspoň zvládneme s elfy držet tempo, když s námi bude další člověk. Za tenhle praktický přístup by mi vlepila facku, takže radši taky mlčím a poslouchám ptáky ve větvích. Dneska jim to ladí.


🔮 Odvedou elfové Padmu, nebo nějaké jiné dítě? Rolled 17 vs. 25: Yes

"Tristane! Tristane!" třese se mnou Yorath najednou. Popadnu kopí a vyskočím na nohy. Yorath ale bojovat nechce. Stojí jako opařená a ukazuje prstem mezi stromy.

Na úzké pěšině, která se možná tvoří elfům přímo pod nohama, přichází menší skupina maskovaných postav. Mezi nimi je dívka. Je starší, než bych na dítě čekal. Je to totiž Sidanova dcera.

"Vzal to s tím odvrhnutím Paní lovu dost vážně, co?" pronesu a nedaří se mi do hlasu dostat dost soucitu. Mohlo tohle vůbec dopadnout jinak?

"Jdeme," ozve se zpod jedné z masek a skupina projde bez dalšího slova kolem nás. Padma o nás nezavadí ani pohledem. Vypadá, jako kdyby spala.
"Jdeme," kývnu, poberu si svoje věci a doběhnu jednoho z elfů. Nemám pocit, že by tuhle výpravu někdo vedl, tak prostě oslovím náhodného.

"Mám nějaké otázky. Ohledně cesty, jídla a doplňování zásob. Kdy budeme tábořit a na jak dlouho. Máme být ostražití? Držet hlídky? Upozornit vás na něco? Je tady v lese něco, o čem bychom měli vědět? Můžeme mluvit s tou dívkou? Ví, co jí čeká? Víte to vy? Můžete nám to říct?" stupňuju postupně drze dotazy. Je jich víc, než jeden rozvážný elf najednou zvládne. Počítám s tím. Uvidíme, kam se podaří nastavit hranici a co všechno z nich během cesty dostaneme.

🔀 Gather Information Co zjistíme během cestování s elfy? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 2 + 1 = 5 Challenge Dice 3, 5
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈


"Ptej se na les," poví po chvíli ticha elf. "Na to, co v něm žije a bude žít. Neptej se na mrtvé. Neptej se na hrozby, na které nemusíme vůbec myslet. A nikdy před námi nemluv o té dívce. Na její život nám nepřísluší myslet."

Aj. Takže vůbec nic? Jestli mám naplnit přísahu a Essu pomoct, budu muset o tomhle vztahu zjistit víc. Ale nevadí. Třeba bude aspoň Uktannu sdílnější. A teď se snad po letech přemýšlení dozvím víc o tom, jestli v elfích hvozdech skutečně žijí dravé veverky nebo je to jen mýtus.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

🔮 Stane se cestou do Nabumy něco mimořádného? Rolled 45 vs. 25: No
🔮 Bude něčím zajímavý příchod do Nabumy? Rolled 68 vs. 50: No


Z Nabumy do Essu nám to trvalo podstatně déle, než teď v elfím doprovodu v opačném směru. Orlici skoro nevidíme, bažinám se vyhneme úplně. A to by to podél řeky mělo být nejrychlejší. Aspoň si uvědomuju, že se mám ještě hodně co učit.

Yorath se mě několikrát snaží dokopat k tomu, abychom si zkusili promluvit s Padmou. Jsem proti. Bojím se, co by na to řekli elfové. A děsím se toho, co by nám řekla ona. Zatím nechci vědět, co jí čeká. Stačí, že to tuším.


Že dojdeme do cíle, pochopitelně sám nezjistím. Elfové se prostě najednou zastaví uprostřed ničeho a čekají, než je dojdeme.

"Tady se rozdělíme," oznámí nám jeden z elfů. "Dál do Nabumy nemůžete."
"Vždyť je tu všude kolem jenom les," namítnu.
"To je správné pozorování," odpoví elf. Minul mojí pointu.
"I kdybysem chtěl pokračovat do Nabumy, tak nevím kudy," vysvětlím. "Ani nevím, že tu někde je. Kdybych mohl mluvit s Uktannu, pomohlo by mi to s orientací."
"Až po očistě," odpoví elf a nezní to jako zákaz. Zpozorním. "Pravil jsi, že s ním promluvíš až po očistě. Ledolam je tímto směrem. Hledejte nižší stromy s tiššími korunami a ještě před večerem ho uvidíte. Můžeš tam provést očistu. Nic jiného."
Jasně, tihle si fakt pamatují všechno. "Hm, dobře. Potom se vrátíme zpátky sem, nebo to aspoň zkusíme."
"Bude-li Uktannu chtít s tebou hovořit, vyhledá tě."
"Díky za uklidnění, chápu," pokrčím rameny. "Mohla by tu Yorath počkat, než se vrátím? Jsou věci, které bych měl udělat sám."
"Ne."

Marnost nad marnost. Dívám se, jak elfové s Padmou mizí mezi stromy a snažím se rychle vymyslet nějaké vysvětlení.
"Proč bys tu očistu měl udělat sám?" zeptá se Yorath okamžitě poté, co zůstaneme sami. "Mám radši počkat tady?"
"Ne," zakroutím hlavou. "Není bezpečné být v těhle lesích osamotě. Já jenom... vysvětlím to potom," povím neobratně a radši vyrazím naznačeným směrem.

Les je najednou hustší, cesta se ztrácí a každý krok je náročnější. Chci přemýšlet nad rituálem, ale mám plnou hlavu všech pachů, zvuků a stop, kterými se to kolem nás hemží. Snad nic důležitého nepřehlédnu.

🔀 Face Danger Dojdeme bez potíží k Ledolamu? (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 1 = 7 Challenge Dice 3, 2
✍️ You are successful: +1📈


Udržet směr není nakonec tak náročné, i když často obcházíme hustší porost, šplháme na nižší skalky a využíváme stezky po padlých stromech. Těžší je nepřišlápnout při tom žádného hada, nevlézt podruhé do elfí trávy a vyhnout se hnízdům lesních včel, od kterých elfové cestou sbírali med, ale já s nimi nechci mít vůbec nic společného.

Odměnou je po krátké době nízký jehličnatý les, který rychle přechází v kleč, jakou znám spíš ze severských hor. A mezi pahýly holých stromků po chvíli vykoukne ostré černé skalisko pokryté sněhem a ledem. Zastavím se, napiju a ukážu Yorath tu skálu.

"Ledolam. Je jedno, jaká je roční doba, tenhle led je tam pořád. Tady na pevnině je podobných míst víc. Všehna mají společné to, že se z nich těží černé železo. Tady teda ne, elfové by nám utrhli hlavy, kdybysme něco takového zkusili. Elfové tvrdí, že ta skála sem spadla z nebe, že je to kus hvězdy a je pro ně posvátná. Mezi lidmi z Železných zemí se to vysvětluje různě, u nás doma to byly zkamenělé drápy medvědího boha, který před dávnými věky zaryl svou tlapu do země, když... už ani nevím proč. Starší tím strašili děti. Myslel jsem si, že je to blbost. Dneska si tím už nejsem tak jistý."
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Vylezeme s Yorath až nahoru na skálu, na samou hranici ledové krusty. Je tu chladno, ticho a nevlídno. Skála je protkaná tenkými paprsky černoželezné rudy. Táhnou se po Ledolamu jako špatně utkaná pavučina. Vypadají jako moje tetování, jako runy, které vyrýváme do železa, když skládáme přísahy. A nějak takhle možná vidí ptáci z nebe celé Železné země protkané řekami a cestami.

Hledím do té spleti železa a hledám ty správné čáry, ty správné runy k mojí očistě. Najdu něco... použitelného. Na jednom konci se čáry sbíhají na malém vodorovném plácku, na druhém padají do hluboké skalní praskliny. Naskládám na plácek trochu doneseného dřeva a rozdělám malý ohýnek. Do měchu nalámu kusy ledu a začnu ho pozvolna nad ohněm rozpouštět.

Yorath přešlapuje opodál a nic neříká. Vidím na ní, že se cítí nesvá.

🔀 Secure an Advantage Najdu správné místo pro očistu? (Rozum) Miss
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 10, 6
✍️ You fail or your assumptions betray you. Pay the Price.


"Nechal jsi mě v lese, Tristane!" vyštěkne Yorath najednou. "Chtěl jsi, abych šla s tebou, tak jsem šla. Ale pořád nevím, proč tady vlastně jsme a co chystáš. Nelíbí se mi to. Když už jsem tady s tebou, mluv se mnou!"
Zdvihnu hlavu od ohně. "Neříkal jsem, ať jdeš se mnou," pokusím se o odpor, "ale jenom, že není bezpečné zůstávat sama v lese."
"A měla jsem tedy snad jinou možnost?" nenechá se Yorath tak snadno odbýt.
"Ne," hlesnu a hlas se mi zlomí. Budu jí to muset říct.

Posadím se na plácek a shodím ze sebe košili, přes ramena si nechám jen převázanou jelení kůži. Vytáhnu nůž.

"V našem Kruhu se prováděl tenhle očistný rituál od dob, co byl Kruh Kruhem," začnu s vysvětlováním. "Věřili jsme, že nás ochrání před nemocí, kterou jsme si sem dovezli ze Starého světa. Před tou, která nás vyhnala do Železných zemí. U koho se objevily příznaky, šel na podobné rituální místo a očistu provedl. Muži, ženy, děti. Ne všichni se vrátili."

Sklopím oči k zemi, pevně stisknu dýku a říznu se přes levé předloktí. Zemí zkropí kapky krve. Na zemi se zachvějí a natáhnou na žíly z černého železa. Pomalu odtékají ke skalní průrvě. Zhluboka se nadechnu a poprvé napiju roztopeného ledu.

"Co to děláš?" vykřikne Yorath. "Takhle se vy očisťujete? Vždyť je to krvavá magie!"
Mlčky přikývnu. "Jinak to neumím, Yorath. Je mi to líto."
"Ale... ale... vždyť tohle nenávidíš, ne? Jak jsi se vztekal na Myricka a ostatní, když prolévali krev bohům? Byl jsi na ně tak hrubý! A teď děláš to samé? Jak můžeš? Jak jsi mohl být tak tvrdý na přátele a chovat se přitom úplně stejně?"
"Je mi to líto," zopakuju. "Jsem pokrytec, odpusť mi. Tahle očista způsobila zkázu našeho Kmene, proto se ke krvavým rituálům teď tak bráním. Všechno ti vysvětlím, opravdu. Jen mi dej prosím chvíli."

🔀 Compel Podaří se mi uklidnit Yorath? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 1 + 2 + 1 = 4 Challenge Dice 7, 5
✍️ They refuse or make a demand which costs you greatly. Pay the Price.


Krev se přelévá z mých žil do žil černého železa. Na oplátku si moje tělo bere vláhu Železných zemí. A jelení kůže najednou vychladne a ztěžkne. Ztrácím při tomhle všem jenom trošku krve, ale zároveň cítím, jak si očista bere víc, než jen elfí sémě. Železné země si berou část mojí duše. Stejně, jako si braly můj Kruh. Neměl jsem to dělat. Jestli je moje tělo dost silné, přežiju to. Ale teď nevím, jestli to přežije mé přátelství s Yorath.

"Vysvětlíš? Opravdu?" křičí na mě Yorath z plných plic. "Co jsme vyrazili z Šedé řeky, dozvídám se o tobě horší a horší věci! Jsi prokletý nějakým medvědem? Ztrácíš nad sebou kontrolu? Nenávidíš krvavé rituály? Sám je děláš? A co z toho jsi vysvětlil? Nic!"
"Yorath, prosím,..." šeptám skoro a hlava mi padne na hruď. "Hned až tohle dokončím, vydrž, prosím."

🔀 Test Your Bond Dá mi Yorath ještě šanci, nebo to už se mnou vzdá? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 1, 4
✍️ This test has strengthened your bond. Take +1🧠.


"Ach, Tristane," zlomí se Yorath hlas a klekne si ke mě. Chytí mi krvácející ruku do dlaní a pomůže mi se napít. "Opovaž se tu teď umřít! Dlužíš mi hodně dlouhé povídání!"

Na krátký okamžik se na mě usměje. Přijde mi to jako celá věčnost. A víc nepotřebuju.

Zavřu oči a tmu zasype sníh. Jsem zase doma, na našem rituálním skalisku, pod chladným ledem zkropeným krví. Slyším medvěda, který přechází v dáli. Je čas.

🔀 Face Danger Jak se na mě podepíše očistný rituál? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 9, 2
✍️ You succeed, but you are dispirited or afraid: Endure Stress (-2🧠)

🔀 Endure Stress Jak se s tímhle zážitkem srovnám? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 8, 6
✍️ You press on.


Když otevřu oči, je šero. Na místě mojeho malého ohýnku hoří větší, Yorath přinesla i další dřevo. Nevím, co by na tohle řekli elfové, ale zatím tu asi nejsou. A já teď nemám sílu se s Yorath znovu hádat.

Sedí opodál, schoulená a trochu se třese zimou. Přesto tu zůstala. A i když mě z toho bolí u srdce, vím, čím jí tuhle věrnost musím oplatit.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

"A tak se stalo, že jsem už od dětství chodil na černoželeznou skálu, skalisko, dělat očistu," vyprávím, když slunce zapadne a zůstaneme tu jenom já, Yorath a hvězdy nad námi. "Bral jsem to jako součást života, stejně jako umývání v potoce a cvičení se sekerou. Nikdo z nás nad tím moc nepřemýšlel. A tam daleko, kde jsme žili, nebylo o nemoce nouzi. V okolí jsme občas nacházeli pusté celé osady, všichni mrtví. Takže stačilo menší zakašlání nebo slabost a hned jsme museli na očistu. Nenechali jsme nic náhodě. A vlastně žili celé ty roky ve strachu.

Čím víc krve se na skále prolilo, tím méně jsme nad tím vším přemýšleli. Nikoho vlastně ani moc nezajímalo, co přesně se děje s těmi, kteří se z očisty nevrátili. Prostě byli slabí, už nebyli s námi a to nám stačilo. Ale pak v jedné obzvlášť dlouhé zimě přišli. Byli... Zlomení. Stále živí, ale bez duše. Šílení, agresivní, nepoznávali svoje rodiny. Museli jsme je všechny zabít. Možná si říkáš, že po něčem takovém by se s očistou skončilo. Ne u nás. Sotva jsme zakopali poslední z nich, vydal se na skalisko postupně celý Kruh, abychom se očistili od čehokoliv, co dělá ze Zlomených Zlomené.

Byl zrovna úplněk a tehdy poprvé se jeden z nás vrátil z očisty s hrozným křikem. Na skalisku čekal medvěd. Obrovský, větší než cokoliv, co jsme u nás byli zvyklí lovit. Vrátili jsme se tam s pochodněmi a zahnali ho. Byl zrovna úplněk a ano, při dalším úplňku byl medvěd zpátky. A krátce po něm i další Zlomení. Potřebovali jsme čím dál tím víc pochodní, prolili při očistách víc krve a medvěda bylo čím dál tím těžší ze skaliska odehnat.

Všechno to do sebe zapadalo. Byla to zkouška, jestli náš Kruh odolá. A tak bylo rozhodnuto, že medvěd musí zemřít. Že ho vypátráme v jeho doupěti a zabijeme, aby naše očisty už nic nerušilo.

Vyrazilo nás hodně, na jednoho medvěda fakt velká skupina. Byl nový měsíc, nebe temné. Měli jsme moment překvapení. Byli jsme předurčeni k úspěchu, k přežití.

Přežil jsem to sám, myslím. Když jsem utíkal, celý od krve a popela, slyšel jsem za sebou jenom ten strašný řev. A pak burácení. Ohlédl jsem se a viděl neskutečnou masu sněhu, která se uvolnila na hřebenu. Možná kdybych hned vyrazil do osady, mohl jsem ještě někoho varovat. Ale já jenom stál a zíral, jak najednou nad horami vyšel měsíc v úplňku. Burácející lavina j jeho světle vypadala jako běžící zuřivý medvěd a v okamžiku zasypala naší osadu. Můj kruh zmizel. Zůstal jsem tam jenom já a můj strach, který mi ani nedovolil se podívat, jestli někdo přežil. Rozběhl jsem se pryč a nezastavil, dokud jsem o hodně měsíců později nezakotvil v Šedé řece."

Oheň zapraská a vyplivne k nebi náruč skotačivých jisker. Rozplynou se mezi hvězdami na obloze. A nad stromy na severu se vyloupne srpek měsíce. Jasně, že ano. Ten mě nikdy nepřestane sledovat. Teď už to vím.

"Chci tu zůstat přes noc a zítra najít šamana Uktannu," vrátím se v myšlenkách k tomu důležitému. "Ví něco o Měsíčním medvědovi, zmínil se o něm, sotva mě poprvé uviděl. Yorath, v Železných zemích jsem nepotkal moc lidí, kteří by o něm něco věděli. A ti, kteří ano, no,... prostě s nimi nebyla rozumná řeč, nebo jsem se s nimi ani bavit nechtěl. Takže tohle je příležitost, kterou prostě nepustím. Musím zjistit, do čeho jsem se to vlastně zapletl. A jestli jsem tehdy mohl něco udělat jinak."

Přiložím do ohně a opřu se o kolena. Yorath si přisedne blíž a položí mi hlavu na rameno.

🔀 Make Camp Odpočineme si na tomhle místě trochu? (Zásoby) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 5 + 0 = 10 Challenge Dice 6, 7
✍️ Choose two: Relax: Take +1🧠 Focus: Take +1📈
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Ráno není moudřejší večera. Noc žádné nové odpovědi nepřinesla. Jen Yorath se na mě dívá snad s trochu větším klidem, než v posledních týdnech.

Vyrazíme hvozdem zpátky k Nabumě. Normálně bych se snadno dokázal vrátit po vlastních stopách, ale tady se příroda chová jinak. Sova necháme Ledolam za zády za hustou hradbou stromů, těžce hledám nějaký orientační bod. Aspoň že elfové nemají moc škodolibou pověst a nenechají nás potulovat se tu moc dlouho.

🔮 Vyhledá Tristana Uktannu sám? Rolled 28 vs. 50: Yes
🔮 Má k tomu i jiný důvod, než jen Tristanův zájem? Rolled 1 vs. 25: Yes
🔮 Týká se to nějak Tristanovy přísahy? Rolled 38 vs. 50: Yes
🔮 A je to nějak propletené s Padmou? Rolled 22 vs. 75: HELL YES!7 => Major Plot Twist [9] A dark secret is revealed.


"Tristane Baldursone, Medvědí bojovníku," osloví mě zničehonic strom. Zrovna si dáváme s Yorath chvíli na vydechnutí a tohle nás dokonale zaskočí, i když mě to zároveň od elfů vůbec nepřekvapuje. Šaman Uktannu vystoupí ze stínu stromu, nebo spíš přesněji přímo z obrovitého kmene. Strašně mě zajímá, jestli jsme tu na něj narazili náhodou, nebo nás sleduje už delší dobu z různých stromů, nebo věděl, že přijdeme zrovna sem. Ale nemám odvahu se v tom vrtat.

"Uktannu," odpovím a zaváhám, jestli je v pořádku, že ho nemám jak víc oslovit. Skoro nic o něm vlastně nevím. "Vidím, že se k tobě donesly zprávy, že tě hledám. Děkuji, žes nám přišel naproti."
Yorath se rozhlíží kolem dokola, ale nikoho krom šamana nevidí. Já taky ne. A mně je asi jedno, jestli tu je s námi skutečně sám, nebo ne. Není v tom asi žádný rozdíl.
"Ptal ses na mě často během cesty, to se mi doneslo," odpoví tónem, ve kterém cítím možná trochu výsměchu, ale jistý si tím nejsem. "A lidé v Essu mnoho mysleli na tvou přísahu. Sálala jim z očí i srdcí a šeptali si o ní ve chvílích, kdy si mysleli, že je nevidíme. Sidan doufá, že zachráníš jeho dceru."
"Eh..." zakoktám se, "to toho víš asi víc, než já," přiznám upřímně. "A jde teda o Padmu? Můžu ji nějak zachránit?" Tohle byla blbá otázka. Hned se na sebe naštvu.
"Nemůžeš," odpoví elf tak samozřejmě, jako že máme nebe nad hlavou. Yorath po mě hodí neklidným pohledem. "Její osud je zapsán, ale nenaplněn. A jestli toužíš jednat ve věci Essu, budeš jejím průvodcem a pomůžeš jí její osud zpečetit. Jsi na to připravený?"
"Hm, nevím," povím bez váhání. Včerejší večer na Ledolamu mě nějak posunul k upřímnosti. "Nevím vůbec, co to znamená a obnáší. Ale pokusím se. Jsem vázaný železnou přísahou, a i když vím, že pro tebe nic neznamená, pro mě je mojí cestou. Udělám, co bude potřeba. Ale jestli tě chápu dobře a mám tímhle nějak pomoct i vám, budu chtít od tebe odpovědi. Ne jenom o Padmě, ale i o sobě. O Měsíčním medvědovi, abych byl přesný. Chci vědět všechno, co víš ty."

🔀 Compel Dohodneme se bez dalších podmínek? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 4, 1
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. But they ask something in return. Ask the Oracle if unsure.

🌙 Uktannu nám dovolil začít vztah Essu a elfů vůbec řešit.


"Dobrá, naše záměry souzní," skoro zazpívá Uktannu. "Ale vězte, že tato cesta je vázána mlčenlivostí a poslušností. Během vašeho setrvání v našem domově odevzdáte své zbraně. A máte zapovězeno komukoliv z lidí vyjevit, co se zde bude odehrávat. Souhlasíte?"

Suše polknu. Ale stejně vím, co řeknu. V kapse už šátrám po dlouhém železném korálu, který výjimečně nepřijde zaplést do vousů, ale tížit mě bude stejně. "Ano, přísahám na železo, že zachovám mlčení."
"Přísahám," poví Yorath prostě. Zabodne své kopí do země a zvolna povoluje od pasu meč. Zabodnu svoje kopí také a vytáhnu dýku z boty a nůž z torny.

"To je elfí kopí," poví Uktannu, když si mou zbraň bere do rukou. "Kde jsi jej nalezl?"
"Našel v Šedé řece. Je to jeden z krajních Hrázných ostrovů. Leželo na zvláštním hrobě, nikdo kvůli němu nepřišel k úhoně."
"Dobrá, věřím ti. A zvážím, jestli skutečně patří do tvých rukou."

Chci protestovat, ale nestihnu to. Elfí praktičnost mě zase jednou zastihne totálně nepřipraveného.

"Věz, že Padma je stejně jako ostatní lidé z Essu již zaslíbena našemu rodu," poví úplně bezděčně, zatímco si sbírá naše zbraně. "Život si žádá život. Aby náš život mohl vykvést, musí jiný uvadnout. Její tělo je schránkou, mysl prostředníkem. Ale vzpouzí se. Není ani člověkem, ani jedním z nás. Rozumíte lidské duši lépe, než my. Můžete jí pomoct nalézt správnou cestu."
"Eh, takže jestli to chápu správně, tak ji musíte zabít, aby někdo z vás mohl porodit elfa?"
"Ne," zkroutí se šamanova maska, "není to výměna smrti za život. Padma je stále živá. Její tělo vykvete a stane se tělem, jak vy říkáte, elfím. A v něm se probudí elfí duše. Náš život si žádá vyrůst z života cizího."
"A co se stane s její duší?"
"To je složitá otázka, Medvědí bojovníku. A my už musíme jít."
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Šaman zamíří do nejhustšího lesa. Lehce hvízdá, jako drobní ptáci po ránu, a spleť stromků a křoví mu uhýbá z cesty. Držíme se blízko za ním a za našimi zády se les zase zavírá. Vůbec netuším, kde jsme a kam jdeme.

Yorath si změny všimne jako první. Zatáhne mě za rukáv a ukáže pod nás. Uvědomím si, že jdeme po mohutném kmeni padlého stromu. Tak mohutném, že by se na něj vlezly i dva kupecké vozy vedle sebe. A to, co jsem považoval za stromky kolem nás, jsou ve skutečnosti zelené větve, které z něj stále rostou. Zakrátko přijdeme na místo, kde pod námi leží další, ještě mohutnější kmen. Rozhlídneme se a pochopíme, že jsme uprostřed něčeho, co se dá nazvat jenom jako 'les obrů'. Majestátné kmeny nepředstavitelných velikostí tu leží přes sebe, vyrůstají z nich další větší i menší rostliny a v četných dutinách zahlédneme pohyb.

Uktannu nám stručně vysvětlí, že tady začíná Nabuma, tady elfové žijí. Nechápu, kde se tady ty stromy vzaly a jaktože nic tak obrovského nevidíme růst v lesích Hlubočiny, ale tuším, že odpověď by mě stejně neuspokojila. Přijmu prostě fakt, že si připadám jako myš v borovicovém lese a nechám se vést dál.

Teď už i jasně vidíme dřevěné masky, kterými se to kolem nás hemží. Co chvíli před nás dopadne hozená šiška, klacek nebo kámen. Napadne mě, jestli mají elfové tak mizernou mušku a kryju si rukama hlavu, ale Uktannu mě uklidní, že jde o projev přivítání. Sice obezřetného, ale prý nám nic nehrozí. Jistý si tím teda nejsem.

Zastavíme se dřív, než se pořádně dostaneme do centra spletitých velestromů. Tuším, že ta důležitá místa svojeho domova si elfové před námi schovají. Uktannu nahlédne do jedné široké pukliny v kmeni a pak nás pobídne dovnitř. Vlezeme s Yorath do dutiny lehce osvětlené světélkujícími houbami. Je tu vlhko a voní to po sladkých květinách. Na konci dutiny sedí dvě elfí postavy, zády k nám, pohupují se a zpívají. A nad nimi visí Padma.

Je asi nahá, hustě omotaná břečťanem nebo něčím na ten způsob a zavěšená ve vzduchu. Vypadá jako tělo plovoucí na mořské hladině. Uktannu nás k ní gestem pošle blíž. Její oči jsou vytřeštěné dokořán, ale pohled je prázdný a nijak na nás nereaguje. Nevím, jestli o nás vůbec ví. Já si ale všimnu, že není do břečťanu jenom omotaná, šlahouny na několika místech prorůstají přímo skrz ní. A přitom nevidím žádnou krev, necítím z ní žádné utrpení. Přejede mi po zádech chlad.

"Zde dívka čeká na duši všeho živého, až si k ní najde cestu a kousek se v ní usídlí. Potom dokončí přeměnu jejího těla a vykvete jako jedna z nás," vysvětlí Uktannu.
"Nějaká elfí duše do ní vstoupí skrz květiny a břečťan?" zeptám se tupě. "To mi nějak nesedí."
"A kde se berou vaše duše, Tristane? Kde čekají před vaším narozením?"
Nemám odpověď. Slyšel jsem toho hodně, ale nic mi nepřijde jistější než všechno ostatní. Jenom pokrčím rameny.
"Vidíš. Naše duše jsou jen fragmenty duše všeho živého, nazýváme ji Adan. Už by zde dávno měla být a dívka kvést, ale Padma se brání a její tělo slábne. Nepustí nás k sobě. Vy byste mohli uspět."
"Mám na ni mluvit či co? Uslyší nás?"
"Ne. Není teď v našem světě. Musíte se za ní vydat a provést ji na konec její cesty."
"Eh, i kdybych věděl, co to přesně znamená, a nevím, tak tyhle věci neumím. Předení snů, čtení z ohně, promlouvání s mrtvými - nic z toho jsem se nikdy nenaučil. Ani Yorath to nezná. Nevím, jak jí mám pomoct."
"Známe cesty a ukážeme ti je. S naší pomocí přejdeš přes říši stínů a Padmu vyhledáš. Můžeme s rituálem začít okamžitě."
"Eh, moment, dej mi chvíli," zarazím se a hrabu ve vlasech. "Jak to celé probíhá? Co Yorath? Půjde se mnou? Co mě vlastně čeká?"
"Každá duše cestu prožívá jinak. A každá je v těchto místech sama. Yorath zde zůstane s námi, ty se za Padmou vypravíš sám. A pokud bys měl selhat, pomůže nám Yorath nachystat tvé tělo pro přijetí Adan. Nemusíš se obávat, Medvědí bojovníku, nezůstaneš nevyužitý."

Strašně moc mu teď chci něco říct. Protestovat, nadávat, odmítnout. Ale co mi vlastně zbývá? Nemáme zbraně, jsme sami uprostřed toho všeho... nemám jinou možnost. Nebo přinejmenším nemám sílu nějakou hledat. Oddechnu si a pokrčím rameny.

"Dej mi aspoň čas na přípravu," zabručím a shodím tornu ze zad. Přehrabuju se ve svojí výbavě, v bylinkách a mastech. Vůbec netuším, co vlastně hledám a jak by mi to mohlo pomoct. Ale jsem Medvědí bojovník, ne? Třeba to prostě nějak zvládnu. Nebo ne... uvědomím si najednou, jak strašný řev jsem v sobě cítil, když se mě dotkla Paní lovu nebo nějaká jiná síla. Pořád moc nerozumím tomu prokletí, které jsem si od Měsíčního medvěda odnesl, ale jasně cítím, že ta divoká medvědí součást nemá ráda, když se s ní špatně zachází. Měl bych jí teď zkusit uklidnit, nebo na ní naopak svézt?

Nakonec se rozhodnu medvěda uklidnit a potlačit. Namíchám si z bylinek silnou utlumující směs a potřu si s ní dásně. Svět se se mnou zatočí a pak už jenom v polobdění vnímám rozmazané elfí masky kolem mě, které se mnou cosi provádí.

🔀 Secure an Advantage Připravím se na rituál správně? (Rozum) Miss
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 10, 9
✍️ You fail or your assumptions betray you. Pay the Price. 🔮 Something of value is lost or destroyed.


Proberu se znenadání na šedivé pláni. Široko daleko nic není, jenom šeď a ticho. Nevnímám ani tlukot vlastního srdce. Jsem mrtvý? Nevím. Přepadne mě úzkost a strach. Chci se rozběhnout pryč, kamkoliv, ale nohy mě zradí. Padnu na kolena a hledám v sobě medvědí odvahu a zuřivost, aby mi pomohla z tohohle zatraceného místa pryč. Ale necítím ji. Poprvé po dlouhých letech v sobě necítím ani kousek z Měsíčního medvěda, nic. A nedostaví se žádný pocit úlevy. Naopak, jsem z toho k smrti vyděšený.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

🔮 Action [51] Persevere Theme [90] Quest
🔮 Role [72] Fisher


"Tak co, mladej, daleko ses nedostal, co?" ozve se za mými zády skřehotavý hlas. Znám ho, ale nedokážu zařadit. Chci se postavit a podívat se, komu patří, ale nedaří se mi to. "Jsem ti říkal, že tahle cesta nebude stát za to! A podívej se na sebe..."

Co se to sakra děje? Slyším za sebou čvachtavé kroky a ucítím sůl a rybinu.
"Sakra, hni se, chlape!" řvu na sebe, ale tělo neposlouchá. Kde je medvěd, když ho potřebuju?!

🔀 Face Danger Podlehnu strachu a zmatku? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 10, 5
✍️ You succeed, but you are dispirited or afraid: Endure Stress (1 🧠)

🔀 Endure Stress Ustojím to? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 7, 5
✍️ Embrace the darkness: Take +1📈.


Cítím ledový pot, jak mi stéká pod košilí za kalhoty. Jsem tu sám... a musím se spolehnout na sebe. Nikdo jiný mi pomůže. Musím to být já.

Konečně se mi podaří postavit a otočím se. Pár stop ode mě stojí strhaný a vodou nasáklý muž. V dlouhých slepených vousek a vráskách poznám rybáře z Šedé řeky, který se mi před odplutím vysmíval kvůli mořským hadům.

"Dostal jsem se daleko," procedím skrz zuby. "A teď mi dej pokoj, nebo řekni, jak se dostanu dál mezi stíny."
"Hehe, vážně chceš mezi stíny, mladej?" uchechtne se rybář šedivými zuby. "Pořád se ještě bojíš světla, že jo? Chtěl jsi jít do světa a něco si dokázat, ale máš furt strach. Ale něco ti prozradím. Můžeš ještě zpátky. Můžeš to tu nechat být, utéct na západ k moři a vrátit se do Šedé řeky, na konec světa. Můžeš si tam zalézt mezi stíny do nějaké temné díry a na tohle všechno zapomenout. No nezní to lákavě?"
"Ty jeden slizkej prevíte!" křiknu na něj, popadnu ho za mokrou košili a zatřesu s ním. "Žádného světla se nebojím! Najdu Měsíčního medvěda, najdu Padmu a jestli mi teď hned nepovíš, kudy dál, najdu si tě v Šedé řece nebo jakékoliv jiné říši, ze které jsi vylez, a zkoncuju to s tebou!"

🔀 Compel Navede mě dál? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 3 + 0 = 8 Challenge Dice 8, 1
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. But they ask something in return. Ask the Oracle if unsure.

🔮 Category [86] Zealous Cult


"Hehe, ty vůbec netušíš, odkud jsem já přišel, ale vydrž, ukážu ti to," zkřiví se rybáři huba. Jeho mokrá košile ztěžkne a prsty se mi obarví krví. Pustím ho a uskočím, ale po rukách mi stékají další proudy krve, jako kdybysem je měl zanořené do čerstvě skoleného zubra. Cákance krve mezi námi se kroutí v prázdném prostoru a vystupují z nich další a další rybáři. Všichni mokří, škaredí a s hnusnými škleby ve tvářích.

"Padni na kolena a pros o přízeň pravé bohy, mladej," poví všichni sborově a mě zahučí v uších.
"Já ti dám, hajzle!" zavrčím a vrhnu se na ně.

🔀 Battle Poradím si s kultisty? (Železo) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 3 + 0 = 8 Challenge Dice 2, 5
✍️ You achieve your objective unconditionally. Take +2 📈


Popadnu nejbližší hnusáky za košile a odhodím je daleko za sebe. Dalšímu úderem loktem přerazím krk a než se sesune k zemi, hodím ho dopředu a povalím s ním jiného. Pár rukou mě chytne zezadu za ramena. Vysmýknu se, ruce popadnu a vytrhnu je z těla. Jako s dvěma obuchy s nimi rozbju pár dalších hnusných ksichtů poslednímu rybáři je zarazím hluboko do břicha.

"No tak!" zavrčím na něj znovu. "Kudy do stínů? A kde je Měsíční medvěd?"
"Zbabělý bůh si tě najde sám," ušklíbne se dědek. "A stíny stejně tak. Zradil jsi svou krev, temnota si pro tebe přijde a pohltí tě. Je... je tady...."

Chci mu ještě jednu fláknout, ale krev z jeho rozbitých úst vytryskne vzhůru do šedivé nicoty a zbarví všechno kolem do temně rudé. Padne na mě tíživý pocit nekonečné hloubky, na zlomek okamžiku zaslechnu syčení mořských hadů a pak mě můj vlastní stín popadne za nohu a stáhne do temnoty.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Tak takhle nějak vypadá svět stínů? Uleví se mi, že nejsem Bjorn, který sem musí chodit tak často. Nebo sem snad leze dobrovolně, to ne, že ne?

Tápu před sebou lehkým závojem čehosi, co připomíná pavučiny, které se ale nelepí, jenom mírně chladí. Nevidím kolem sebe vůbec nic, je to jako mít zavřené oči a přitom je mít dokořán. Občas se mi zdá, že rukou rozhrábnu nějakou pulzující rudou linku, ale to mě asi jenom šálí zrak.

🔮 Hrozba nebo postava? Rolled 36 vs. 50: Yes
🔮 Role [38] Sailor Goal [68] Protect the status quo


Najednou uvidím něco jiného, než jenom neprostupnou tmu. Všechno kolem zesvětlá a jenom proti mě zůstane temná skvrna, která pomalu nabírá kontury... drakkaru. Koukám na dno lodi, kterou už nemám před sebou, ale nade mnou a já se vznáším někde pod ní. Všude kolem mě ze stínů vystupují těla námořníků a v uších mi zní nezřetelné, bublavé, desítkami hlasů opakované: "Proč? Proč? Proč?"

Jsem mezi muži, které otrávil kapitán Wynne ve fjordu u Rojřina stesku. Natáhnu se k lodi a zkusím k ní doplavat. Chytí mě desítky rukou.

"Je mi to líto," povím bublavě do stínů. Můj vlastní hlas je vzdálený a hluboký, jako by proplouval celým čirým mořem. "Neměli jsme vás tam nechat. Ne takhle. Ale musel jsem zachránit Haleemu a Yorath."

🔀 Face Danger Pochopí námořníci moje důvody? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 5, 1
✍️ You are successful: +1📈


Sevření povolí a já se pomalu vznáším blíž k lodi. Najdu odvahu se otočit a podívat se za sebe dolů. Námořníci na mě hledí hlubokýma smutnýma očima. Tváře mají čisté, oblečení upravené. Nejsou to otrávená a vodou nasáklá těla, dívám se na duše ztracené a uvězněné mezi stíny.

"Nezapomněl jsem na vás," povím jim. "Už nejsem ten, který utíká před odpovědností. Najdu Wynna a zjistím, proč jste museli zemřít. Dojdete pokoje."

Chtěl bych slova zpečetit přísahou a hrábnu po železném korálu, ale místo něj popadnu bort drakkaru a bezděčně se vytáhnu na jeho palubu. Nebe je poseté nespočtem hvězd a v dálce uslyším chechtat se racky. Po stínech zůstalo jen temné moře pod námi.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

🔮 Action [99] Charge Theme [75] Mysticism
🔮 Character Goal [22] Harm a rival
🔮 Threat Category [79] Power-Hungry Mystic 🔮 Sidan nebo Uktannu? Rolled 53 vs. 50: No
🔮 Location [79] Forest


Jenom chvíli hledím na nebe a hledám mezi hvězdami nějaký známý vzor. Pak se moře vzedme, rozproudí a jako divoká řeka mě na rozhoupané lodi vtáhne k pevnině. Vodní proud se zařízne do pobřeží a teče hlubokým kaňonem vstříc hlubokému lesu. Držím se vší silou lavice až do chvíle, kdy drakkar narazí na písečnou mělčinou a já z něj vyletím mezi stromy. Vyhrabu se z listí a peří na nohy. Kolem je ticho jako před bouří a po drakkaru ani kaňonu ani památky.

"Psst!" sykne na mě plavovlasá dívka schovávající se za nedalekým stromem. "Skrč se, ať nás neuvidí!"

Přikrčím se k zemi a přeběhnu k ní blíž. Je sotva oblečená, ve vlasech má propletený břečťan a tvář pomalovanou, ale poznám v ní Padmu. V ruce drží luk a ukazuje mi šípem kamsi mezi stromy.

"Je tam, podívej! Vystopovala jsem ho až sem! Ale psst! Neví o nás, můžeme ho zaskočit!"

Kouknu naznačeným směrem. Stromy se rozestoupí ve spirálových vlnách a na palouku uvidím stát Uktannu. Nemá svou masku, ale přesto vím, že je to on. Na koho jiného by tu taky Padma číhala. Šaman hladí strom a něco k němu šeptá. Má zavřené oči a neklidný dech.

"Chceš ho... ulovit?" zeptám se opatrně. Nejsem si jistý, co se tu vlastně děje.
Padma mlčky přikývne.
"Proč?" zeptám se.
"Proč asi?" zamračí se. "Jde po mně už roky! Chce moji sílu, krev, můj život! Ale já mu ho nedám! Nene, už nejsem oběť, teď jsem paní lovu já! A už se nebudu muset bát, když ho zabiju jako první!"

Seberu odvahu a chytím Padmě luk. Hodí po mně zlým pohledem, cukne, ale nepustím a skloním její luk dolů.

"Děláš chybu, Padmo. Uktannu tě nechce zabít, ani ti ublížit. Jsi... v pořádku, zatím. Ale umíráš. A tohle není cesta, jak si svůj život zachránit."

🔀 Face Danger Nechá si Padma rozmluvit útok? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 4, 5
✍️ You are successful: +1📈


Padminy ruce povolí. Vezmu jí luk a položím ho k našim nohám do mechu.

"Paní lovu je obrovský omyl a další zbytečně prolitá krev by jí jenom vrátila zvrácenou sílu. Uktannu tě nehledá, aby tě zabil, ale aby tě vyvedl z tohohle lesa ven. Chce ti ukázat cestu," povím pevným hlasem. Nejsem si jistý, jestli jí vlastně říkám pravdu. Ale věřím tomu, teď ještě ano. Protože nic jiného vlastně ani nemám.
"Kam mě vezme?" zeptá se Padma rozechvěle a válečné malování se jí rozteče po tváři. "Mám strach."
"Vezme tě... dál," odpovím a utřu jí rukou zamazané tváře. "Jestli jsi vážně zvědavá, pojď se mnou, zeptáme se ho."

Vylezu z poza stromu a zamávám na elfa. Padma chvíli otálí, ale nakonec se postaví také. Uktannu zničehonic vyleze z kmenu stromu, za kterým jsme se schovávali.
"Výtečně," poví zpěvným hlasem a pohladí nás oba ve vlasech.
"Co... co bude dál?" ptá se Padma a hledí upřeně na něj.
"Představím tě Adan," odpoví šaman. "Těší se na tebe, děvče. Ale čeká už příliš dlouho a cesta není krátká. Musíme jít."
"A... a budu se moct někdy vrátit? Tristane, uvidím tě ještě někdy? A otce? A ostatní?"

Hledím na šamanův přízrak...

🔮 Dostanu odpověď, jak se to má s lidskou duší? Rolled 49 vs. 25: No

...ale odpovědi se od něj nedočkám. Ani nápovědy. Ale vím, co musím odpovědět. Je to moje povinnost, přísaha a cesta, ze které teď nesmím uhnout. A nesmím se bát následků.

"Ano," přikývnu. "Budeš v pořádku, Padmo. Adan se o tebe postará, dohlédnu na to. Můžeš s Uktannu odejít. Nemusíš se ničeho bát."

🔀 Compel Odejde Padma? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 4, 7
✍️ -10📉 => Strong Hit
✍️ They’ll do what you want. Take +1📈.


Padma se letmo usměje a se chytí šamana za ruku, jako malé děvče. Společně vstoupí do mohutného stromu, který se zachvěje a zazelená. Zůstanu sám.

🔀 Face Danger Srovnám si v hlavě, co jsem udělal? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 9, 2
✍️ You succeed, but you are dispirited or afraid: Endure Stress (1 🧠)

🔀 Endure Stress Srovnám si v hlavě, co jsem udělal? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 10, 4
✍️ Suffer -1📉.


Dlouho jenom nehnutě stojím a koukám do země. Nevím, co jsem to vlastně udělal. Zůstane vůbec něco z Padmy, když se z ní stane elf? Zůstane z ní něco, co nebude trpět? Má vůbec tohle nějaké rozumné řešení?

Mám víc otázek než odpovědí a na les mezitím náhle padne noc. Je mi smutno, ale asi ani nechci nikam pryč. Pak ucítím šimrání v zátylku a někde za mými zády se zpoza obzoru vyhoupne na nebe měsíc. Pod nohama se mi rozlije můj stín s jasnou konturou statného medvěda. Uchechtnu se, svět se zatočí a já se propadnu někam do jiného světa.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Poberu se v dutině obrovského stromu. Uvidím opodál sedět Yorath a ta lehce poposkočí. Pak se mezi nás nasune Uktannova maska.

"Co můžeš vyprávět o tvé cestě, Medvědí bojovníku?" zeptá se. Hlas má příjemný.
"Mě se ptáš?" zavrčím. "Byl jsi tam taky, co dalšího tě ještě zajímá?"
"Spatřil jsi i mě..." poví tónem, ze kterého nepoznám, jestli to oznamuje, nebo se ptá. "Ale já byl stále zde, hlídal jsem tvou tělesnou schránku," dodá. "Pověz, co drželo díkvku Padmu na její cestě k Adan?"
"Asi... hm... asi Paní lovu," pokrčím rameny, jistý si nejsem ničím. "Chtěla bojovat, bránila se."
"A ty jsi jí navedl na správnou cestu, je tomu tak? Potěšil jsi Adan i nás."
"Hm..." zamručím. "Asi jo, no. Ale... nevím, no. Cítil jsem, že se jí strašně nechce. Tolik odhodlání... Možná jsou lidi z Essu po tom všem už příliš poznamenaní. Možná si budete muset najít někoho jiného, co?"

🔀 Secure an Advantage Nasadím Uktannu brouka do hlavy? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 6, 3
✍️ You gain advantage. Take control: Make another move now (not a progress move), and add +1🎲. Prepare to act: Take +2📈.

🌙 Elfové mají brouka v hlavě, jestli je Essus vhodným zdrojem těl.


"Život musí kvést, Tristane Baldursone," poví Uktannu hlubokým smutným tónem. "Dříve rozkvétala i těla starších ras. Varou, trollů, obrů. I některých zvířat. Ale pro Adan je to náročná cesta lemovaná příliš velkými ztrátami a utrpením. Příchod vás, lidí, navrátil rovnováhu. Jsou-li lidé z Essu poznamenaní, musíme rovnováhu obnovit ruku v ruce s jinými."

Yorath se na mě tvrdě podívá, ale mlčím. Pochopím, s čím nesouhlasí. Znám ji už jako svoje boty. Ale nemám ještě žádný plán, co dál. Jenom nápad, možná...

"Uktannu," povím opatrně, "co se děje s lidmi, které si vezme Adan? Zůstane něco po nich? Ztratí se taky ve stínech? Poslal jsem Padmu na věčné utrpení? Nebo z ní nezůstalo vůbec nic? Musím to vědět!"

🔀 Gather Information Poví mi Uktannu něco, co mi pomůže? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 1 + 2 + 1 = 4 Challenge Dice 7, 8
✍️ Your investigation unearths a dire threat or reveals an unwelcome truth that undermines your quest. Pay the Price.

🔮 Pay the Price [70] It is stressful.
🔮 Zůstane něco z duše? Rolled 92 vs. 50: No


"Dívka netrpí. Ne tak, jako ty, Medvědí bojovníku. Její duše se satne Adan, splynou v jednu. Z Padmy nic nezůstalo. Ne v podobě, kterou uznáváte vy."
"Takže žádný život po životě?" zeptá se Yorath roztřeseným hlasem. "Žádná Zahrada bohů? Síň padlých? Věčné stezky? Nic z toho, o čem mluví mystici a kněží, nic z toho není pravda?"
"Vaši mystici se nemýlí, má milá, ale nic z toho není osudem pro ty, kteří splynou s Adan. Pro ně není už nic."
"Jen prázdno..." sklopí Yorath hlavu.

Jsem rád, že se ptá, já na to nemám sílu. Takže ani Myrick by teď nad Padminým tělem se všemi svíčkami světa nic nesvedl? Prostě není nic? U všech bohů, co jsem jí to provedl?

-1🧠
🔀 Endure Stress Co to se mnou udělá? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 8, 5
✍️ Suffer -1📉. If you are at 0 spirit, you must mark shaken or corrupted (if currently unmarked) or roll on the table.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Pár dalších dní je dost zamlžených. Hodnotí to tak i Yorath, tak to asi nebude jenom v mojí hlavě.

Uktannu nás nechá pobývat na kraji Nabumy, stranou od ostatních. Víme o siluetách ve větvích a barevných maskách vykukujících z křoví. Snažíme se nic si z toho nedělat - určitě se nás bojí víc, než my jich. Šaman, kdykoliv se mnou krátce mluví, obratně kličkuje okolo Essu, elfů, života za život a vůbec. Sám to nepřizná, ale asi neví, co teď vlastně dělat. Ale elfové mají čas, myslím. My o tom s Yorath debatujeme celé hodiny, ale výsledek to žádný nepřináší. Je to pokaždé to samé - ona vyjmenovává možnosti, já se naštvu, křičím na ni a pak spolu půl dne nemluvíme. Pak se omluvím a jede to celé znovu.

Cítím, že si potřebuju vyčistit hlavu. Když nám Uktannu zase jednou donese něco málo k jídlu, drze se narovinu zeptám, odkud to vlastně berou a jak to tu chodí s lovem. Nesnažím se mu nic bulíkovat, prostě přiznám, že se potřebuju trochu vyvětrat a chci se na nějakou výpravu přidat. Možná jsem poslední dobou vzteklý a podrážděný, ale luk a oštěp ještě udržím.

🔀 Compel Dovolí mi elfové s nimi vyrazit na lov? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 2, 6
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈.

🔮 Přidá se i Yorath? Rolled 66 vs. 50: HELL NO!


Uktannu není proti. Yorath je. Mluví něco o tom, že nechce zrovna teď brát nikomu dalšímu život. Jako by snad byla za Padmu zodpovědná ona a ne já. Ale když si balím tornu a znova tohle téma necitlivě otevřu, prohodí něco o tom, že tu má nějaké vlastní záměry. Ženská, co? Víc se v tom nevrtám, i když bych asi měl.


🔮 Jak bizarní kořist budeme lovit (1=běžná 100=extrémní)? Rolled 76 vs. 50: No
🔮 Nějaký netvor? Rolled 20 vs. 75: Yes
🔮 Něco nového, typického pro elfí hvozd? Rolled 75 vs. 75: Yes
🔮 Pavouci? Rolled 53 vs. 90: Yes


Na okraji padlého dubu na mě čeká skupina polohaných maskovaných elfů. Nevím, jestli je mezi nimi nějaký, se kterým jsem se už potkal. A je mi to vlastně jedno. Mají s sebou moje kopí. Namítnu, že to není úplně praktická lovecká zbraň. Odpoví, že je dostatečně dlouhé na to, abych udržel pavoučí jedovatá kusadla dost daleko od sebe. Jasně, že nemůžeme jít lovit třeba srnu nebo králíka. Ale hlavně abysem už byl pryč.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Parchanti jedni. Sotva nám zmizí obří kmeny Nabumy v houšti za zády, pochopím, proč mi elfové tak ochotně dovolili vydat se s nimi na lov. Dva dominantní lovci, kteří nás vyvedli do lesa, zastaví a předají iniciativu čtyřem ostatním. Ti se rozutečou po okolí a začnou prohledávat podrost - dojde mi, že hledají stopy pavouků. A dvojice lovců čeká, co udělám já. Jasně, oni tu dneska učí svoje "děti" lovit a mě vzali prostě s sebou jako jedno z nich. Určitě aby si pak měli co veselého vyprávět večer u táboráku. Skvěle.

Zavrčím na ty dvě nehybné masky: "Mluvíte po našemu? Chcete po mně, abych taky hledal, že jo?"
"Medvědí bojovník, řekl Uktannu," promluví jeden lámanou, ale pořád stejně zpěvnou řečí. "Medvědí bojovník nezná náš les. Nenosí duši Adan. Neslyší píseň větví. Možná se něco naučí. Příště nepozře sémě a nebude se bát smrti."
"Ehrm..." odkašlu si jenom. Tak oni mě chcou vzdělávat, abych příště nechcíp v těch jejich kytkách? Uktannu je fakt kousek, ne že ne.

Mávnu rukou k těm dvěma a vydám se taky mezi stromy. Nemám potřebu jim nic dokazovat, ale chtěl jsem přijít na jiné myšlenky a nebudu tu přešlapovat a čekat, než se jejich mládež s něčím vytasí.

"O pavoucích fakt nic nevím," přemýšlím nahlas. "V Železných zemích jich moc není, nebo teda ne tam, kam se běžně člověk dostane. A tady... tady taky nejsou, co?"

Kouknu na ty dva a ušklíbnu se. Dojde mi, o co tu jde.

"Jsme moc blízko Nabumy, tady nemají netvoři co dělat. Žádné jejich stopy tu nejsou. Hledáme jenom cestu k nim. A když sem nechodí pavouci, mohla by... mohla by sem přijít aspoň jejich kořist. Ano. Něco raněného, co přežilo a pokusilo se tu najít pomoc. Hledám mršinu."

Elfové na sebe krátce pohlédnou a řeknou si něco, čemu vůbec nerozumím. Já už ale šmejdím po okolí, s očima přivřenýma a z plných plic nasávám pachy a vůně lesa.

🔀 Secure an Advantage Najdu výchozí bod? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 1 = 7 Challenge Dice 7, 6
✍️ Prepare to act: Take +2📈.


Typický smrad mršiny ucítím za chvíli a mrtvou srnu najdu vzápětí. Už se u ní sklání jeden z elfů. Naše pohledy se na chvíli potkají. Uhne a nechá mi prostor si ji taky prohlédnout. Vidíme celkem malou ránu na noze, ale maso v okolí je nechutně zčernalé. Srst okolo je pokrytá útržky lepkavých vláken. Máme, co jsme chtěli. Teď už najít jenom cestu, kudy přišla, což by mělo být snadné. Dvojice elfích lovců za chvíli přivede zbývající elfy, ukazují na nás a něco jim říkají. Usměju se. Nepotřebuju jim nic dokazovat, ale i tak je to fajn pocit.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Když pochopím pravidla téhle elfí hry a oťukávanou, je všechno hned jednodušší.

Jdu v čele výpravy po boku čtyř nezkušených elfů a ani mi moc nevadí, že jsem se zařadil mezi 'děcka'. Zbývající dva toho moc nenamluví a jenom nás trpělivě pozorují. Když se jeden z mladších nechá příliš unést, spadne ze srázu a natluče si, nechají ho obvázat si vlastní rány a pokračovat s krvácející nohou. Tomu moc nerozumím - spoléhají tolik na jejich léčení nebo kouzla? Nebo tu jsme fakt každý sám za sebe? Jsme lovecká výprava a ne zkouška dospělosti, no ne?


Krvavé stopy uhynulé srny nás dovedou až na kraj hustého jehličnatého lesa. Stromy tu mají husté široké koruny, kmeny jsou holé, pokryté jen mechem a čímsi lepkavým. K zemi se sotva dostane nějaké slunce a v jehličí se daří jen houbám. Les se svažuje dolů do vlhkého údolí. Začíná jít do tuhého.

Mladí elfové šeptají jakési zaříkadla nebo modlitby. Já hledám místo toho na nedaleké skalce stopy po hadech. Aspoň část svlečené kůže s trochou krve a smoly by měla odradit i ty nejdrzejší pavouky od něčeho hodně podlého.

🔀 Secure an Advantage Připravím si ochranu proti pavoukům? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 1 = 8 Challenge Dice 9, 6
✍️ Take control: Make another move now (not a progress move), and add +1🎲 🐉 +1📈 .


Do tmavého podrostu vyráží elfové vybavení vírou nebo čím, já aspoň částečně spolehlivou ochranou. Nenašel jsem toho dost na opravdu odstrašující odznaky, ale směs smoly a hadích kůží by aspoň mohla skrýt můj lidský pach a dát mi malou výhodu při průzkumu.

Když se mi elfové ztratí z očí, pokračuju sám mezi stromy, sleduju lepkavá vlákna kamsi dolů a doufám, že najdu hnízdo pavouků dřív, než si všimnou oni mě.

🔀 Gather Information Najdu bez potíží hnízdo pavouků? (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 1 = 9 Challenge Dice 4, 7
✍️ You discover something helpful and specific. The path you must follow or action you must take to make progress is made clear. Take +2📈 🐉 +1📈

🔮 Zůstanu sám? Rolled 27 vs. 25: No


Dostanu se až za starý vývrat, ze kterého přes kořeny pozoruju hustý závoj před sebou. Mezi stromy tu je natažená celá stanová osada, jen místo plátna to jsou pavučiny a místo osadníků pavouci velikosti od psa až po tele. Široké vláčné tunely vedou pavučinami kamsi pryč a právě teď jedním tahá několik největších pavouků kokony tak velké, že by v nich mohl být jelen i člověk. U ústí tunelů zůstane jen několik menších pavouků.

A v tu chvíli mě něco klepne přes záda. Poskočím leknutím, ale zároveň uvidím dřevěnou masku opodál a za ní další. Elfové našli, to co já. Mají připravené zbraně a plíží se jehličím blíž. Kývnou na mě, já na ně a utřu si zpocené dlaně do košile. Namířím kopí před sebe a vytáhnu se z vývratu.

Najednou se elfové tiše rozběhnou. Zaberu a skočím za nimi.

🔀 Battle Ulovíme pavouky? (Železo) Miss
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 5, 7
✍️ -9📉 => Strong Hit
✍️ You achieve your objective unconditionally. Take +2 📈


Lesem hvízdnou šípy a pak se do pavoučích těl zaboří i první oštěpy. Nestvůry syčí a piští a vrhnou a na rychlejší a hůř vyzbrojené elfy. Využiju svojeho kopí a částečné hadí ochrany a roztrhám pavouky od sebe. Jednotlivě, kus po kusu, padnou ti největší k zemi a než se ti malí dostanou do bezpečí pavučinových tunelů a varují ty největší bestie, stoupáme každý s jedním úlovkem do svahu zpátky vstříc příjemnějšímu lesu a slunečnímu světlu.

Nahoře se vydýcháme, napijeme a poměříme svoje úlovky. Všichni jsou zdá se v pořádku. Dva elfí průvodci prořezávají mrtvé pavouky, části z nich schovávají a něčím mazlavým malují po stromech okolo. Sotva stíhám tohle všechno vnímat, natož si to pamatovat. Pak najednou kývnou k odchodu. Poberu si svoje věci a následuju je do hustého lískového křoví. Větve se kolem mě obmotají, zkroutí a já z křoví vylezu na palouku, který znám. Jsme zpátky v Nabumě.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Cesta měsíčním světlem

Příspěvek od Tristan Baldurson »

🔮 Udělá lov na Uktannu dojem? Rolled 33 vs. 90: HELL YES!

Přivítá nás početná skupina elfů. Každého ze čtyř mladších lovců si vezme stranou jeden elf s divoce pomalovanou maskou a spoustou ozdob na těle. Pro mě si přijde sám Uktannu.

"Kveteš výjimečnými barvami, Tristane Baldursone," poví zase jednou způsobem, že moc nevím, co si o tom myslet. "Když se naše cesty poprvé setkaly, bojovalo tvé tělo o život, jako žádné jiné. Cestou k dívčině duši a Adan jsi ukázal, že tvá duše je odhodlaná a soustředěná. A nyní jsi zúročil zkušenosti, které jsou rovné nám."

Mlčím a skřípu zubama. Nechci se dohadovat o tom, že s tím jejich sémětem za mě bojoval vnitřní medvěd, že z osudu Padmy je mi pořád ještě nanic, a že být na úrovni elfích nedomlrčat mi žádnou velkou radost nedělá.

"Náruč Nabumy je ti otevřená," pokračuje šaman. "Můžeš zde zůstat tak dlouho, jak budeš chtít."
"Děkuji," přikývnu a snažím se ze sebe ještě něco rozumného dostat. "Musíme toho spolu hodně probrat."

🔀 Sojourn Odpočineme si v Nabumě? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 5, 3
✍️ Hearten: Clear a shaken debility and take +1🧠.



Následující dny plynou pomalu. Po dlouhé době mohu na chvíli zapomenout na blížící se zimu i na strasti Železných zemí. Elfové jsou pořád odtažití a mluví s námi v podstatě jenom Uktannu, ale i to je víc, než bych čekal. Dokonce nám vrátí naše zbraně.

S šamanem dlouho rozmlouváme o Adan, Essu a elfech vůbec. Dá tak jasně najevo, jak to jenom elf umí, že lidé z Essu tak silně poznamenaní Paní lovu jsou problém, ale jiné řešení v hlavě nemá. Já si pomalu přiznávám, že upínat se k nějakému krásnému nereálnému řešení nemá smysl a musíme z téhle situace dostat to nejlepší, co dokážeme, i když to moc hezké asi nebude. A díky tomu se mi v hlavě začíná rodit i něco jako plán.

Yorath každý den mizí na dlouhé hodiny z našeho kmene. Najdu ji vždycky u Padmy, nebo toho, co z ní zbylo. Její tělo je už úplně prorostlé a rozkvetlé a chvílemi vypadá i... hezky. Podle elfů bude trvat ještě dlouho, než se probere jako jedna z nich. Myslím si, že Yorath by chtěla být u toho. Chce s ní mluvit, ujistit se, že je všechno v pořádku. I když nebude.

"Nepomůžeš vždy všem," povím jí jednoho večera, když se vracíme od toho, co zbylo z Padmy. "Někdy si prostě musíme vybrat."
"Hm, nevím, jestli chci, Tristane. Vím, že to nechci takhle vzdát. Jako ty přemýšlet neumím. A nedopustím, aby se nějakému dalšímu nevinnému dítěti z Essu stalo to, co Padmě. Chápu to, vážně, ale nedopustím. Jako by Železné země nebyly dost samy o sobě, Tristane. K tomu Paní lovu? Elfové? Potřebují nás, víš to. Přísahal jsi."
"Pak mi pomoz najít pro Nabumu jiný... ehm, zdroj těl. Když budou mít jinou možnost, nechají Essus být."
"Nevím, Tristane. Ty dokážeš s klidným svědomím někoho odsoudit k věčné nicotě?"

🔀 Compel Pomůže mi Yorath vyřešit Essus po mém?(Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 2 + 1 = 5 Challenge Dice 3, 9
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. But they ask something in return. Ask the Oracle if unsure.


"Možná nemusím nikoho odsoudit. Mám nápad, ale neznám výsledek dopředu. A potřebuji tvou pomoc."
"Hm," podívá se na mě Yorath a usměje se. "Když mě na společnou cestu zval posledně, dala jsem přednost tobě, i před Ravelem. Byl jsi na tom strašně. Ale zbavil ses elfí nemoci, prošel místy, kam bych se já ani neodvážila a jsi teď myslím silnější, než kdy dříve. Už mě nepotřebuješ po svém boku. A i já chci čas na přemýšlení. Věřím, že to pochopíš."

Mlčky přikývnu.

🌙 Yorath se odhodlala vyrazit na čas svou vlastní cestou a pomoci lidem z Essu.

🔀 Fulfill Your Vow Našla Yorath své místo v Železných zemích? (Postup) Strong Hit
🎲 Action Score 10 Challenge Dice 6, 7
✍️ Your quest is complete. Mark experience.


"Víš, kde mě najdeš, Tristane. Budu v Essu, nebo s lidmi z Essu. Přísahala jsem elfům, že o tom, co jsme tu viděli, nikomu nepovím. A mé slovo platí. Ale zkusím s nimi ještě promluvit. Najít nějaké jiné místo k životu. Někde dál, kde by našli obživu i klid. Až budou v bezpečí, zase se najdeme. Tak velké Železné země zase nejsou, že?"

Oplatím Yorath neklidný, ale vřelý úsměv a obejmu ji. Byla jeden z prvních lidí, které jsem po příjezdu do Šedé řeky potkal. Je moje nejpevnější pouto s minulostí. Ale zároveň mě drží zpátky na konci světa, pryč od skutečných Železných zemí a života, který jsem žil před tím zbabělým útěkem. Tohle je příležitost vrátit se na cestu, kterou jsem málem ztratil.

Yorath naposledy navštíví Padmu, rozloučí se s Uktannu a vydá se zpátky do Essu. A já vyložím šamanovi svůj nápad.

🌙 Získal jsem si elfí důvěru.
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host