[HRA] K Rudému vrchu

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Čekal bych více vděku, ale zase na druhou stranu, je štěstí, že tu vůbec někdo je. A po tom, co nejspíše zažili a přetrpěli, je těžko se divit, že nejsou vstřícnější. I když jsme je zbavili harpyjí, nemají v nás důvěru. Pobít i je by bylo to nejmenší a s tím, co jim zbylo, možná stejně nevyžijí i když se nebudou dělit.

Využiji toho, že jsme jakž takž v bezpečí, že nám místní přinesou skromné jídlo a mluví s Myrickem. Mezi tím se vrátím k místu, kde kameny zavalily naše věci, a zkusím ještě najít něco použitelného. Pak obejdu zbytky osady a poberu, co by se mohlo hodit. Tady odhozenou kožešinu, tady kus lana, tady pochodeň. U jednoho zříceného domu se na mě zadívá jeden z místních, právě když beru hrst šípů, které zázrakem přežily. Dívá se na mě s opovržením. Pohled mu oplatím.

🔮 Ask the Oracle: Unlikely Najdu i štít? Rolled 20 vs. 25: Yes

Pak mě upoutá u zdi opřený štít, patrně po padlém bojovníkovi z Kamenného Knotu. Někomu určitě patří, ale na to, aby ho bránil proti mě, nemá. Původní majitel by se jej určitě nevzdal, ale současný, chlapec, kterému ještě ani vousy nerostou, nemá na výběr. Seberu ho a přehodím si ho před rameno.

✍️ Equip: Clear an unprepared debility and take +1 supply.

„Měli bychom vypadnout,“ zašeptám Myrickovi, když se vrátím, a významně se ohlédnu po vaku narvaném věcmi a štítu, co mám přehozený přes rameno. Aby někoho něco nenapadlo, tak si začnu brousit sekeru.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Do osady se postupně trousí přeživší.

Moc nemluví, házejí po nás nedůvěřivé pohledy, zjevně se nás obávají. Jako kdyby naši přítomnost tolerovali, nikoliv vítali.

Zprvu se mě to dotkne, čekal jsem nějaké projevy vděčnosti, že nás zahrnou péčí a zásobami.

Pak si uvědomím, jak vypadáme my ... a jak vypadají oni. My jsme zkrvavení, špinaví, potlučení a jen ve třech jsme udolali hromadu harpyjí. Kdo ví, jestli část bojů odněkud nesledovali a neviděli Ravelova ohnivá kouzla či Bjornův bojový um. A oni ... zubožení, vyhladovělí, propadlé tváře, vysílené pohledy. Kdoví, kolik dní se skrývali zalezlí někde v nějaké díře, kam za nimi harpyje nemohli. A kolik z nich při tom zemřelo ... a jak dopadla jejich těla.

Neodvažuji se přemýšlet o tom, zda své spoluosdaníky v hladovém zoufalství snědli, či zda strávili dlouhé dny na jedné hromadě s tlejícími mrtvolami svých blízkých, ale začínám chápat, proč v téhle osadě pochopení ... a větší pomoc ... nenajdeme.

Pokusím se tedy alespoň vyptat na cestu a jakmile přijde řeč na to, že brzy odejdeme, najdou se ochotná ústa. Když jim popíšu, že mířím k Rudému vrchu, začnou mě zrazovat od cesty na sever. Horský průsmyk je prý nebezpečný, tamní jeskyně jsou doupaty lupičů a vrahů, vyhnaných z jinak poklidných kruhů v Útočišti.

Bezpečnější cesta je pokračovat na jih, mírným lesem projít až do Mokřin a obejít celé hory z jihu.

Poděkuji za cenné rady a když uvidím Bjorna, jak se vrací obtěžkán vybavením, souhlasně kývnu na výzvu k odchodu. Jakmile se vzdálíme, vyjevím mu jak své důvody k rychlému opuštění osady, tak informace, které jsem získal a začneme se domlouvat, kterou cestu opravdu zvolíme.

+2📈 Plánování
Jinak dávám tady k zamyšlení dvě varianty, jako pokračovat dál:
- přes hory na západ, což je nebezpečný terén
- obejít to jihem, což je delší a vede to přes jiný sektor mapy, ale zase snazší cesta.

Obojí je dangerous, což odpovídá naší cestě.
Osobně bych se přikláněl k tomu druhému, ať máme záminku navštívit Mokřiny alespoň na chvilku hry, ale netrvám na tom.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Dlouho se nerozmýšlíme, kudy se vydat. Obejít pohoří z jihu bezpečnější cestou je lákavější. Přece jen jsme v posledních dnech překonali hodně útrap, a tak nikdo neodmítá vidinu snadnějšího terénu, mírného počasí, a snad i více možností k lovu a doplnění zásob. Když opustíme ruiny osady, nejdeme nijak daleko. Usadíme se u první lesní studánky, na kterou narazíme.

V první řadě mám starost o Myrickovu ruku. Šití nemám, a tak jen ránu prohlédnu, vyčistím, zhodnotím jako „na to ženský poletí“ a převážu čistou látkou, která v Kamenném Knotu nikomu chybět nebude. Teda spíše bude, ale to je jejich smůla. Za záchranu se musí přinášet oběti. Ravelovy a moje šrámy jsou proti Myrickovu zranění podružné, chlapcovy odřeniny a rány očistím, pak sebe a své oblečení ve vodě pořádně umyju a vyperu. Poté už je z ní jen kaluž krve.

V druhé řadě je jasné, že potřebujeme více zásob, protože to, co jsem sebral, nám stačí tak možná na den, dva když se uskromníme. Využiju toho, abych mohl na chvíli vypadnout a urovnat si myšlenky. Někomu pomáhat a o někoho mít starosti, to je pro mě příliš nové a těžké.

Z hromady našich věcí zvednu balíček, který vláčím už z Naděje. Teď už není tak dobře zabalený, když jsem část plátna použil na provizorní obvazy. Přistihl jsem několikrát Ravela, jak zvědavě nahlíží...

„Chlapče,“ oslovím ho, když si chystám luk a ukrad..., eh, vypůjčené šípy, abych mohl jít lovit.
„Vím, že cestuješ tady a Myrickem a že ti pomáhá s těmi mystickými záležitostmi, ale ... no prostě cestuješ i se mnou, a tak jsem si říkal, že od strýčka Bjorna by ses taky mohl něco naučit. U nás v osadě kluci jako ty, eh, no to je jedno... Prostě se na to podívej, je to tvoje a jestli budeš chtít, naučím tě s tím zacházet,“ vrazím mu do ruk balík a zmizím v lese.

Až ho rozbalí, najde tam dřevěný štít akorát v jeho velikosti, a dvě sekery. Jednu z těžkého dřeva, cvičnou, a druhou ... no řekněme že nejsem nejlepší kovář, ale násada je z dubu, rukojeť omotaná kůží s vypáleným velkým zdobeným R. Čepel je z kvalitní oceli, zdobená rytými reliéfy připomínajícími plameny. A je ostrá, že bych se s ní mohl oholit.

Předpokládám, že buď se do toho chlapci nebude chtít, nebo bude Myrick proti, nebo obojí, ale alespoň jsem to zkusil. Na dříví je sekera taky dobrá a štít můžeme třeba rozlámat na dlahy, když na to přijde.

🔀 Resupply Něco v lese ulovit (Rozum) Miss
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 6, 4
✍️ You find nothing helpful. Pay the Price.
✍️ It is harmful, −1🩸


Netrvá to ani tak dlouho, když u padlého kmene objevím rodinku králíků. Odložím luk, protože vidina je jasná. Šípem bych střelil jednoho, ale když si takhle vezmu svou kožešinu, nenápadně se připlížím, a SKOČÍM po nich ... tak si námlátím tlamu, málem vypíchnu větví oko, poslední králík mě pokouše a kopne přímo do oka, a jak se snažím alespoň toho posledního udržet, tak se praštím do hlavy, až vidím hvězdičky.

Vrátím se mírně malátný, rozladěný, a s prázdnou.
„Neptejte se,“ zavrčím.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Souhlasím s nápadem obejít hory z jihu.

🔀 Undertake a Journey Jak se daří cesta na jih? (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 3 + 0 = 9 Challenge Dice 6, 5
✍️ You reach a waypoint. You make good use of your resources: Mark progress.
🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑


Bjornovi se sice s lovem nedaří, ale cesta údolím na jih skrze mírný les nám nečiní žádných obtíží, a tak vystačíme se zásobami co máme a občasným sběrem.

Na Ravelovy pokusy s dary od Bjorna se sice zprvu dívám s nedůvěrou, ale po dvou večerech přemítání nakonec uznám, že na tom něco je. Pokud má být ten chlapec všestranný v přístupu ke své nadpřirozené síle, měl by být všestranný i ve světských dovednostech. A nakonec, mě těch pár triků s holí, co umím, nejednou zachránilo život. Není důvodu, aby se Ravel nenaučil něčemu podobnému se sekerou.

🔮Bude další zastávka ještě v tom lesíku? Rolled 70 vs. 25: No
🔮Ask the Oracle: 50/50 Na křižovatce údolí? Rolled 77 vs. 50: HELL NO! > Tak to asi vůbec nebude někde na cestě.
🔮Turning Point Oracle Result Major Plot Twist [23] A secret alliance is revealed.


Při jednom z večerních táboření si vzpomenu na přísahu, kterou jsem dal Yorath a když roztopíme pořádně táborový oheň, začnu na ni myslet a hledět do něj.

🔀 Scry Copak dělá Yorath? (Stín) Strong Hit
🎲 Action Score 4 + 1 + 0 = 5 Challenge Dice 1, 4
✍️ On a strong hit, you may Gather Information through observation using +wits


Plameny mi ukazují různé obrazy jí a Tristana mezi elfy. Scény se rychle střídají, snažím se je pochopit, i když vnímám jen obraz a ne zvuk.

🔀 Gather Information Copak dělá Yorath? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 3 + 0 = 9 Challenge Dice 9, 1
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈


Vydržím do plamenů hledět dlouho přes půlnoc, a pak stejně téměř nespím, protože až téměř do svítání přemýšlím, co všechno z toho, co jsem viděl, mám říct Bjornovi a Ravelovi. Že se Tristan spojil s elfy? Že jim pomohl s pohlcením dívky z Essu květinami? Že se rozešel s Yorath a spojil s elfím šamanem? Že se Yorath vrací do Essu sama, bez Tristana a hlavné bez oné dívky, kterou se vydali zachránit?

To, že mi oheň neukázal, co ji tam čeká, mě naplnilo nadějí, že tam ještě nedošla. Ale můžeme se teď otočit a jít jí na pomoc? A potřebuje vůbec naši pomoc?

Pln zmatených myšlenek nakonec usnu, a když mě ráno Bjorn probudí, jsem z nevyspání podobně nevrlý jako on přes pár dny, když se z neúspěšného lovu vrátil s modřinou pod okem. Nakonec se odhodlám a řeknu mu všechno. I Ravelovi. Není důvod k tajnostem.

A samozřejmě jim připomenu, že cesty bohů jsou vrkavé a to, co mi oheň ukázal, nemusí být nutně skutečnost. Něco uvnitř mi ale říká, že jestli je nějaký bůh dost škodolibý na to, aby nás chtěl pořádně potrápit, nejlepším způsobem by bylo ukázat nám právě a jen pravdu, a nic jiného.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

🔀 Undertake a Journey Cesta do Mokřin (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 3 + 0 = 8 Challenge Dice 3, 5
✍️ You reach a waypoint. You make good use of your resources: Mark progress.
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑


Pokračujeme dále údolím. Opatrně, šetříme zásoby a snažíme se doplňovat spotřebované lovem.

Po pár dnech se před námi konečně otevře široká krajina plná vřesovišt a - jak víme z doslechu - potoků, říček a blat.

🔮 Tree, Ancient
Jak moc živý? (0-24 uschlý, 25-49 skomírající, 50-74 živý, 75-99 bující) Rolled 37
Je v tomhle stavu už dlouho? Rolled 78 vs. 25: No


Přímo uprostřed místa, kde se údolí otevírá, stojí mohutný prastarý strom. Jeho kořeny i koruna se táhnou do široka a kdysi musel jeho stín zakrývat prostor srovnatelný s malou osadou, teď je tento prostor zapadaný zežloutlým listím tak hustě, že se jím musíme brodit. Ne protože končí podzim, ale protože strom vypadá nemocně. Větve má téměř holé, jen posledních několik lístků, které doposud neodpadly, se třepotá ve větru. Kůra je popraskaná a zvrásnělá a kořeny odhalené víc, než by měly být.

🔀 Gather Information Co je stromu? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 7, 2
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈


Přistoupím blíž a opatrně ho pozoruji. Ve vzduchu cítím zvláštní napětí, podobné jako u trojklanného kamene nebo oltáře zasvěceného falešné Paní lovu. To mě potěší, do mysli se mi vetře vzpomínka na žárlivost, kterou jsem cítil vůči Beltranovi, když k němu promlouval duch sopky z Šedé řeky a já byl k němu hluchý. Zdá se, že pomalu nacházím způsob, jak si volání starých bohů ... přinejmenším všimnout.

Zároveň ale vím, co tohle volání znamená. Je to hlad. Hlad po krvi. A jak se ke stromu blížím, ve zvrásnělé kůře si začínám všímat zbytky obětin - staré vybělené kosti, kamenné sošky, střepy obětních misek.

Ještě donedávna tomuto místnímu bohovi - co jiného by takový prastarý strom mohl být? - někdo nosil pravidelné oběti. Ale teď už to nedělá.

🔮Action and Theme Oracle Result Action [85] Construct

A pak to uvidím. Čerstvé rány sekerou, jedna z mohutných větví zcela chybí a mezi kořeny na opačné straně stromu stopy koňských kopyt, částečné zahlazené smykem. Nejen, že někdo přestal místní strom uctívat, ale dokonce z něj začal těžit dříví. Hlavou mi problesknou rituály ze starého světa, svazující sílu bohů, o kterých jsem se učil jako malý kluk.

Pohlédnu směrem, kam míří stopy smyku. Mezi pahorky tam vidím stoupat úzké proužky kouře. A slabý závan větru k nám přinese zvuky sekery a pily. Osada .. a něco se v ní staví.

Hned mi dojde, co se stalo s utnutou větví. Nějaký šikovný tesař ji nejspíš v těchto dnech přetváří v součást oltáře nového chrámu, který si v osadě staví.

Podívám se na Ravela. Vidět, jaké následky má, když se lidé snaží svázat boží moc, by pro něj mohlo být poučné. Zamíříme směrem k osadě.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Jsem docela překvapený, s jakou bezstarostností nás Myrick vede dál. K hladovění nemáme daleko snad každý den, ale pak se něco vždy podaří najít, alespoň pár hub, nebo lesních plodů. Máme štěstí.

Ravel není proti snaze se něco naučit, tak to zkoušíme. Popravdě, z počátku jsem dost skeptický. Pár prvních pokusů končí modřinami a totálním vyčerpáním. Ale Ravel se nevzdává snadno, a tak místo bezhlavého cvičení se sekerou a štítem začneme běhat, posilovat, šplhat po stromech i skalách, otužovat se. Sice nás to zpomalí, ale chlapec dělá pokroky a zdá se, že ho to i baví. Nejspíše jen proto, že je to jednoduché rozptýlení oproti jiným starostem, které má, ale i tak.

Když jednoho rána Myrick popisuje své vidiny z ohně, naslouchám pozorně, ale nedělám si starosti.
„Tristan ví co dělá. Nebo neví, ale vždycky na to včas přijde. Ten si poradí. A Yorath je velká holka. Ta by nás hnala, kdyby jen slyšela, že přemýšlíš o tom, že svou výpravu odvoláš a poběžíš jí pomoct. Navíc, přece jsi neviděl, že by byla v potížích. Poradí si,“ mávnu nad tím rukou a tím to uzavřu.

...

Když obcházíme umírající strom a míříme k osadě, jdu vpředu a ruku držím poblíž zbraní. Fanatiků jsme v poslední době potkali dost a vždy to znamenalo jen problémy. Střetnutí starých a nových bohů bude jistě lemováno fanatiky na obou stranách.

🔮 Název osady: Prefix [1] Bleak Suffix [21] wood = Pustoles
🔮 Aspect [37] Elevated Focus [95] Death
🔮 Má to něco společného s uprchlou Paní Lovu? Rolled 29 vs. 10: No
🔮 Mají nového boha? (nebo bohy odvrhli úplně) Rolled 72 vs. 50: No

Osada, která stojí na návrší, patří k menším. Je o něco málo větší než Roklina Hromu, možná dvanáct domů. Nikdo nás nezastaví, vlastně si nás ani nevšimne, protože se něco děje. V centru osady stojí to, co jsem z počátku považoval za novou svatyni, či chrám, ale budova vypadá obyčejně. Velkolepě, něco mezi dlouhým domem a hláskou, ale nejsou na ní žádné symboly. Přicházíme právě na čas. Zvuk seker a pil utichá, před budovou se shromáždil dav.

Nahlížím přes hlavy a vidím toho málo, ale hlas hlavního mluvčího je zvučný a dolehne až k nám.
„Přátelé, nadešel čas, abychom definitivně odvrhli naši starou víru a započali cestu k budoucnosti. Bez bohů a bez modliteb. Bez obětí a uctívání. Poctivou prací, obchodem, zemědělstvím, chováním dobytka. Úsilím a vidinou cíle, ne tmářstvím a strachem.“

Odpovědí je mu souhlasné mručení a občasné zvolání. Však, asi není s čím nesouhlasit.

„Už se nebudeme klanět starým silám, bůžkům a šarlatánům, prosit se o úrodu a štěstí při lovu. Už se naše osada nebude jmenovat Pustoles!“ dav začíná vřít, objevuje se stále více výkřiků. Starý název osady musel jasně popisovat zoufalství a nespokojenost těchto lidí.

„Ode dneška budeme Zlatobor, obchodní křižovatka, místo obchodu a hojnosti, místo, kde lidská píle a síla porazí a do země zadupe staré pořádky. Však pohleďte, co jste dokázali postavit jen za týden! Je ještě hodně, co musíme postavit, dokázat, polí, která musíme zorat. Ale taky zvířat, která musíme porazit, překážek, které musíme překonat, a starých způsobů, které je potřeba spálit!“

Konečně se dostanu na místo, odkud vidím lépe. Chlap jako hora, potetovaný, určitě někde ze západu, sem nepatří. Ale teď tomu tady velí. Člověk by s ním i souhlasil, však proč ne? Proč by nemohli lidé jít dál? Zasadit se o své štěstí sami? Bez elfů? Bez bohů, duchů, uctívání? No, názor si upravím vzápětí. I bez bohů mohou být uctívači, i bez oltářů fanatici...

🔮 Je to žena? Rolled 96 vs. 50: No

Vedle muže stojí sloup, vyřezaný z větve posvátného stromu. A u něj připoutaný muž v obřadním rouchu. Patrně velekněz posvátného stromu, který se rozhodli svrhnout. Nesouhlasit nemůže, ústa má zacpaná žlutým listím, které jsme viděli u stromu. Teprve teď mi dochází, že pod ním je hromada suchého dřeva a v ruce samozvaného vůdce je planoucí pochodeň.

„Poslední pouto se starými pořádky, které je třeba přetrhnout. Oheň očišťuje!“
Tady už souhlas není tak jednomyslný, ale stále převažuje.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Když vidím, že se chystají upálit kněze, jako první mi přijde na mysl Ravel. Oheň je jeho živel, co to s ním udělá?

Přestanu věnovat pozornost návsi a soustředím se na chlapce, abych mu pomohl, kdyby se ho pod vlivem emocí magie zase chtěla zmocnit.

🔮Ask the Oracle: 50/50 Bude Ravel reagovat (yes) nebo sledovat (no)? Rolled 70 vs. 50: No

Chlapec stojí a fascinovaně hledí, jak se oheň přiblížil k hranici a plameny olizují vysušené dřevo. Stařec se zmítá, snaží se vyplivnout listí, ale nemůže.

Hledím Ravelovi na rty, vidím jak se pohybují. Zmocňuje se ho snad síla ohně, i když on sám nic nedělá?

🔮Ask the Oracle: 50/50 Bude magie v Ravelovi reagovat? Rolled 92 vs. 50: No

Přikročím blíž a zaposlouchám se do šepotu.

"U všech bohů, oni ho snad upálí, dělejte někdo něco.." šeptá tiše v hrůze Ravel. Ale já už svůj okamžik promeškal ...

Bjorn?
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

🔮 Ask the Oracle: 50/50 Bude Ravel naléhat na Bjorna, ať něco udělá? Rolled 58 vs. 50: No

Myrick se k ničemu nemá, a tak Ravel svůj pohled upře na mě. Chápu, taky se mi představa upálení kněze zaživa hnusí, ale musím rozhodně zavrtět hlavou. Zaplést se do cizích problémů, navíc zase a znovu, nechci. Za posledních pár týdnů mě to stálo hodně sil, žádnou odměnu nebo vděk, a tak nemám chuť zase po hlavě skočit do morálních otázek a dilemat. Duchem jsem stále spíše netečný, a tak jen chytím Ravela za ruku, aby ho nenapadla nějaká hloupost.

Ani nemusím. Pochodeň dopadne do suchého klestí, navíc něčím napuštěného. Oheň vzplane nečekanou silou, plameny plápolají a spoutaný kněz sebou trhá jen chvíli. Jeho tělo černá, kroutí se, a umírá téměř okamžitě. Ravel, od okamžiku, kdy oheň vzplane, jen fascinovaně hledí. Nikdo v davu nevzlyká, neozývá se pláč. Většina hledí stejně netečně či fascinovaně jako my. Těžko říct, jak velké útrapy obyvatelé museli snášet pod vládou stromového božstva.

Chvíli jsem si myslel, že se s tím Ravel smířil, ale pak se ke mě otočí a pronese: „Istaru, kněžku nevinnosti, bys taky nechal takhle uhořet?“
Ťal do živého. Zavrtím hlavou. Chci namítnout, že to je něco jiného, ale když si uvědomím, proč vlastně, tak jen naprázdno otevřu ústa. Proč vlastně? Protože nevinná je prostě nevinná, a o tomhle muži nic nevíme? Jen proto, že nám pomohla a postarala se o nás? Jen proto, že její dotyk na hrudi cítím i teď, když si na něj vzpomenu? Nebo jen proto, že je to krásná mladá žena? Nevím.

O chvíli později z části s odporem, z části fascinovaně, hledíme na zuhelnatělé tělo. Dav se rozchází, vůdce si úspěšně drží svou vizi i autoritu. Konečně si nás někdo všimne, jeden ze strážců s kopím, podle všeho podřízený autoritě potetovaného chlápka. Oboří se na nás, naštěstí jen s hranou přísností. Zdá se, že tím, že jsme nic neprovedli, jsme si u něj získali malé plus.

„Hej! Kdo jste a co tu chcete?“
„Já jsem Bjorn, a to jsou mí přátelé. Cestujeme a tudy jen procházíme. Rádi bychom si u vás odpočinuli, nabrali sil, a možná i něco vyměnili,“ dodám hlasitý důraz na poslední slova, abych navázal na proslov, který jsme slyšeli. Třeba se mi výjimečně podaří to nepodělat.

🔀 Sojourn Můžeme si odpočinout ve Zlatoboru? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 1 + 0 = 5 Challenge Dice 3, 5
✍️ You and your allies may each choose one from within the categories. If you share a bond, choose one more.


Strážce se na nás nedůvěřivě podívá a pak odběhne promluvit si s vůdcem. O něco později se vrátí.
„Lucius říká, že máte jít dovnitř,“ ukáže na novou budovu, „ženy se o vás postarají. Dají vám něco k jídlu a ukážou, kde můžete přespat. Jste tu vítáni. Až si odpočinete, máte za ním zajít, promluvit si o obchodu.“

...

Chvíle, kdy se o vás někdo postará, vyčistí vám oblečení, dá vám něco k jídlu, a nechá vás vyspat v čisté a teplé místnosti, je téměř posvátná.

✍️ Bjorn – Consort: Take +2 spirit.

Na chvíli i zapomenu na to, že tato osada kolektivně upálila člověka. Chvíli si namlouvám, že si to možná i zasloužil. Pak ale pohlédnu na Ravela, který na mě vždy nesouhlasně pohlédne, a odvrátím se. Snažím se na to nemyslet. Vždyť se postarali o znavené pocestné, a to dokonce jen tak.

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že až s námi Lucius promluví, tak to nebude úplně zadarmo...
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Z Lucia mám úplně stejný dojem jako Bjorn a tak se rozhodnu vzít iniciativu do svých rukou. Vyhledám ho sám hned na druhý den ráno, dřív než pro nás nechá poslat. Přijdu tak na zápraží jeho domu ve chvíli, kdy promlouvá k několika mužům.

✍️ Take a quest: Envision what this community needs, or what trouble it is facing (Ask the Oracle if unsure). If you chose to help, Swear an Iron Vow and add +1.
🔮 Oracle Result Settlement Trouble [62] Urgent expedition
🔮 Oracle Result Character Goal [75] Defend a place
🔮 Oracle Result Location Place [98] Woods
🔮 Oracle Result Prefix [57] New Suffix [38] fall(s)


Ukáže se, že Lucius chystá výpravu. Nedaleko odsud je prý nepřátelská osada Novopád a Lucius se obává, že až se tamní dozví, že se Pustoles, tedy Zlatobor, vzdal ochrany svého boha, zaútočí a pokusí osady zmocnit. Proto je třeba se Pustoles, tedy Zlatobor, bránit. A nejlepší obrana je útok. Preventivní. Udeřit první.

V tu chvíli se obrátí na nás. "Abychom mohli takový obraný úder vést, potřebujeme vědět, jak situace v Novopádu vypadá. A to bude úkol pro vás, cizinci. Vydáte se podél blat a Novopád navštívíte. Příchod dvou cizinců si nikdo nebude spojovat s námi. Obhlédnete, jak se tam věci mají, kolik je na místě mužů, jakou má kruh ochranu. A pak se vrátíte, a všechno nám hezky vypovíte."

Neptám se, proč řekl dvou a ne tří cizinců. Je mi to jasné. Ravel zůstane tady, jako rukojmí.

Přikývnu na znamení toho, že jsem rozuměl, byť se mi zadání pranic nelíbí. "Promluvím si o tom s Bjornem," odpovím nakonec. "Bude-li souhlasit, zavážeme se ti železnou přísahou ... a pak nebude důvod, proč bychom nemohli jít rovnou všichni tři."

Lucius se nesouhlasně zašklebí, ale přítomní muži pokyvují souhlasně najevo - i v Mokřinách má železná přísaha svou váhu - a tak vůdce po krátké chvíli nasadí taktéž souhlasnou masku.

"Bjorne, tohle se mi vůbec nelíbí," oslovím svého druha chvíli po snídani. "Myslím, že ten Lucius chce prostě Novopád přepadnout a vydrancovat, že žádné nebezpečí nehrozí. Ale Ravela tu jako rukojmího nechávat nechci, nechci aby skončil na hranici nebo utopený, kdyby náhodou z úleku vyvovolal nějaký oheň. Takže nám nezbude než vymyslet takovou přísahu, u které se koza nažere a pověstný vlk zůstane .... obráceně, víš jak."
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

„Tak je podvedeme,“ ušklíbnu se. „Přísahejme, že se vrátíme s informacemi o Novopádu. Jestli jim je po pravdě předáme, nebo jim něco nalžeme, to už si můžeme rozmyslet. Třeba Lucius nekecá a Novopád jsou krvežízniví nájezdníci, zabijáci, fanatici, kdo ví. Nebo je chtějí Zlatobořani jen vyrabovat. Ale možná to za vyrabování stojí a můžeme se napakovat. Nechci nic říkat, ale zásob máme poskrovnu a další odpočinek by nám prospěl. Tak nebo tak z toho můžeme něco mít. Ať už poctivě, nebo podvodem.“

„A nakonec, napočítal jsem tu dvanáct domů. To bude tak maximálně patnáct bojeschopných chlapů. To je sedm a půl na každého,“ pokrčím znuděně rameny. „Vždycky se můžeme z průšvihu vysekat.“
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

"Nelíbí se mi, jak přemýšlíš, ale vím, jak složit přísahu, kterou navrhuješ, aniž bychom musel lhát. Přísahejme, že se vrátíme s informacemi o Novopádu. A pokud zjistíme, že je to celé bouda, zároveň budeme informovat Novopádské, aby se připravili."

S dohodnutým zněním i s Ravelem se vrátíme za Luciem. "Souhlasím s tvým požadavkem a slibuji, že se vypravím do Novopádu. Žádám ale jedno. Abychom šli všichni tři. Podobně jako přísahám tobě, přísahal jsem i jeho rodičům, že jej budu ochraňovat. Žádáš-li po mě, abych pro tebe něco udělal, nenuť mě porušit přísahy, které jsem složil. Nemohu z něj spustit oči."

🔀 Compel Dovolí nám vzít Ravela? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 10, 2
✍️ They’ll do what you want. Take +1📈. But they ask something in return.


"Přísahej na železo, jak jsi přísahal ohledně toho chlapce," zaburácí Lucius, který se nenechal zmást mými slovy.
"Přísahám při železe, že se vypravíme do Novopádu a přineseme vám odtamtud informace o tom, jak to tam vypadá."

🔀 Swear an Iron Vow Přísahám (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 4, 1
✍️ You are emboldened and it is clear what you must do next (Ask the Oracle if unsure). Take +2 📈.
✍️ Bude to Formidable - 3 posuny/tik


Lucius si mě měří pohledem, ale ostatní chlapi z osady zatlučou železem na železo a já vím, co musíme udělat jako první. Vypadnout co nejrychleji, aby Lucius neměl čas přemýšlet o přesném významu mých slov.

🔀 Face Danger Vypadneme dřív, než vzbudíme podezření? (Stín) Miss
🎲 Action Score 3 + 1 + 0 = 4 Challenge Dice 4, 10
✍️ Your progress is undermined by a dramatic and costly turn of events.
🔮 Something of value is lost or destroyed.


Vypadneme tak rychle, že až za osadou si uvědomím, že jsem v chýši, kde jsme přespávali, nechal svou hůl. No, teď už je jasné, že se sem vrátit musíme určitě.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Vyrazíme k Novopádu, podle popisů Luciuse a jeho poskoků. Nemělo by to být daleko. Stačí jít na severo-východ až narazíme na řeku, a pak proti proudu. Nic těžkého. Trochu mi dělá starosti ta přísaha, kterou jsme složili. Je více konkrétní, než jsem si přál. Stejně tak mi dělá starosti, že Myrick „nechtěl lhát“, a jak vážně vzal má slova o tom, že se z toho můžeme vysekat. A tak většinu cesty mlčíme a věnujeme se svým myšlenkám.

🔮 Ask the Oracle: 50/50 Je Novopád větší, než Zlatobor? Rolled 74 vs. 50: No
🔮 Ask the Oracle: 50/50 Je asi tak stejně velký? Rolled 88 vs. 50: HELL NO!
🔮 Ask the Oracle: Unlikely Vypadá to, že Lucius říkal pravdu? Rolled 19 vs. 25: Yes
🔮 Place Oracle Result Location Description [73] Abundant

Když se blížíme k osadě, už z dálky je slyšel rány kladivy na kovadliny. Je postavená u vodopádu pod skálou a na první pohled je obehnaná jen neumělou palisádou. Je to jen snad pět chalup, u všech bohů. Ti, že by někoho přepadli? Brána je dokořán a tak mávnu sebevědomě na ostatní, že jdeme dál.

Už u vchodu jsem měl tušit, že něco nehraje. Ty kladiva mě měly varovat.

🔀 Gather Information Rozhlédnout se po okolí vstupu do osady (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 3, 1
✍️ You discover something helpful and specific. The path you must follow or action you must take to make progress is made clear. Take +2📈


Ano, na první pohled vypadá osada malá, bezbranná a mírumilovná. Kladiva s naším příchodem utichly a zamlklí obyvatelé vycházejí s domů a dřevných přístěnků, aby si nás prohlédli.

„Zdravím vás, přátelé,“ zkusím to, ale mám z toho špatný pocit. Bránu nikdo nehlídal, protože hlídky jsou vysoko na skále. Skála, okolí i prostor za vodopádem, skalnaté podloží, vše je přímo protkané vytesanými tunely a jeskyněmi. Ten, kdo ví, kam se podívat, vidí, jak jsou některé zamaskované, tu dřevěným poklopem, tam rohoží z trávy a roští. Lidí je tu také více, než by se dalo podle počtu domů usoudit. A navíc je jasné, že nejsou všichni odtud. Ale teď se tu sešli, z nějakého důvodu. Vidím spousty skrytých zbraní, umě schovaných zbrojí. Žádné ženy, ani děti. Vlastně jednu ženu vidím, má ramena jako obr a opírá se o obrovské kladivo.

Tak rychle a opatrně, jak jen to jde, upozorním Myricka na detaily skryté nezkušeným očím. Tohle není osada nebo obyčejný kruh. Tohle je pevnost a její obyvatelé jsou nájezdníci.

„Rádi bychom si odpočinuli, koupili nějaké zásoby, vyměnili si novinky. Jdeme z ... východu ... od Naděje. Znáte to tam?“ zkouším dále hrát tohle divadlo. Jak jsem předtím říkal, že se z průšvihu můžeme vysekat, tak tady to rozhodně neplatí.

🔀 Face Danger Obelhat nájezdníky a dělat, že jako nic. (Stín) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 10, 5
✍️ You succeed, but face a new danger: -1📉


„Tak z východu, jo?“ promluví jeden z chlapů. Zatím nevidím nikoho, kdo by tu tomu velel. Srocují se kolem nás a už nás obklíčili.
„A náhodou z Pustolesa nejdete, co?“ oboří se na nás další. Rozhodně zavrtím hlavou, jako bych ten název slyšel prvně v životě. Další chlapi si něco šeptají. Torr se krčí a ježí se mu srst. Viděl jsem to mnohokrát u nás. Prohlížejí si nás jako šelma kořist. Zvažují, jestli nás obrat o všechno a zamordovat, nebo jestli jim to za to nestojí.

🔮 Ask the Oracle: Small chance Je mezi nimi někdo, koho znám? Rolled 88 vs. 10: HELL NO!

„Jenže já vím, kdo jsi, Bjorne Olafssone z Divoké Vody. A vím, že nejsi jen tak nějaký pocestný. To by byla setsakra náhoda, kdybys šel jen tak náhodou kolem. Vy dva ho znáte dobře? Co? Mluvte!“
„Já, to je...“ zkusím ještě.
„Ty drž hubu ty vrahu! Nebo ti vyříznu jazyk!“

No, tak a tím se rozřešilo, jestli o mě slyšeli to dobré, nebo to špatné.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Tak to jsme v pěkné kaši. Já bez hole, Bjorn je tu za vraha. "Zdrháme?" ceknu a začnu pohledem prohlížet palisádu a okolí brány.

Miss
A new danger or foe is revealed.


Všimnu si ale jen dalšího nebezpečí, psince. I kdybychom se dostali za palisádu, tak na nás vypustí psy. Nemáme šanci uniknout.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Myrick a Ravel nevypadají, že by chtěli tomu už skoro davu něco odpovídat. Stejně, však je to jen řečnická otázka. Myrickova otázka, jestli vezmeme roha, přichází pozdě. Jsme vesměs obklíčení, lukostřelci na skále by nás sice nemuseli trefit, na druhou stranu, nechci tipovat, kolik hrdlořezů běhá rychleji než Ravel. A pak jsou tu ještě psi. Tak holt zkusím to, co umím nejlépe. Ze situace se prosekat...

„Tak nejsem tu jediný vrah, že,“ zkusím risknout, že přijdu o jazyk. Odpovědí mi jsou posměšky dalších přítomných bojovníků.

„Nevím, jaký spolu máme spor, ale můžeme to vyřešit pěkně postaru,“ podaří se mu ve skupině konečně rozpoznat chlápka, který mě zná. Velký, ramenatý, potetovaný s rezavými vousy spletenými do copů. Je mladší a silnější než já. Je mi povědomý, ale nějak si nemůžu vzpomenout. Kdybych si tak vzpomněl...

🔀 Gather Information Vzpomenout si, co je protivník zač (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 8, 1
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈


„Vyzývám tě na souboj, Fanire z Rudoskal. Váš klan neubránil svou kořist a vypráskali jsme vás jak psy. Nemůžu za to, že jste nevěděli kdy stáhnout ocas mezi nohy a utéct. Uvidíme, jestli se něco změnilo, nebo jestli jsme vás tehdy odhadli dobře, jako čubčí syny!“

Ozve se pár úšklebků a posměšků i na jeho stranu. Fanir zrudl vzteky, zařval, odhodil plášť, a parta jeho kámošů ho musí chvíli držet, aby na souboj vůbec došlo v rámci nějakého zdání férovosti. Ostatním se rozptýlení zamlouvá. Upřímně, na první pohled bych si na Fanira taky vsadil. Já teda taky rozhodně naplánuju bojovat čestně. Protože jestli to zkusím, je po nás.

„Jestli máš připravený nějaký ten mystický trik, tak teď by něco bodlo,“ zašeptám k Myrickovi a zároveň sleduju, jak se Fanir chystá, předvádí své svaly, obří sekeru a štít.


Plánuju Draw the Circle, ale neostýchám se využít nějakou tu kamarádskou výpomoc.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] K Rudému vrchu

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Připravený mystický trik. Bjorn si sna myslí, že jsem pouťový čaroděj nebo co?

Jenže když si to myslí Bjorn...

"Podej mi svou sekeru..."

Říznu se ostřím a namaluju na hlavici složitou krvavou runu. Samozřejmě to není žádná magie, je to jen na oko, ale doufám, že to vyděsí soupeře.

Miss with match, spálím momentum, je z toho Strong hit. Bjorne, dávám ti obě:
- Take control: Make another move now (not a progress move), and add +1.
- Prepare to act: Take +2 momentum.


Zabere to. Fanir z Rudoskal neustále fixuje runu na sekeře očima a čeká, kdy sekera udělá něco nadpřirozeného.
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů