Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6890
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

No jasně. Ale na druhou stranu mi přijde rozumné počítat s nejhorší variantou, tj. že stát se plánuje jako předpolí dalšího postupu po střední a východní Evropě, protože na to Rusům vlastně asi stačí funkční železnice. Každopádně představa, že s tím, co měli, se dojede někam potenciálně do Vídně, mi připadá mimo.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Eleshar:
To je naprosto zdrcující odpověď, víc než do depresária.
Pokrok, který jsem viděl v minulých reakcích, je jen moje iluze.
Nepřesvědčil jsem nikoho, moje zhruba půlroční mise na RPGF je zcela zbytečná.
Problbnul jsem kdysi rok života úplně zbytečně.
Mezigenerační komunikace nefunguje vůbec a zprávu se nepodařilo předat.
Každopádně představa, že s tím, co měli, se dojede někam potenciálně do Vídně, mi připadá mimo.
Pakliže platí tohle, pak jsi v naprostém souladu s Ilgirem, s Vallunem a Resurrectionem, že žádné nebezpečí zemím za Ukrajinou fakticky nehrozilo.

Podpora Ukrajiny se opírá o dva různé důvody:
1) Důvod mravní Havlovský - prostě se nám nelíbí, když někdo vraždí někoho jiného, odporuje to našemu způsobu života, a pokud nás nezajímá svoboda jiných, nebude se jednou on zajímat o tu naši.

Takto ovšem funguje jen poměrně malé procento intelektuálů, kteří mají v hlavě spásu zeměkoule a nestarají se jen sami o sebe, v nejlepším případě je to 25% obyvatel. Podle mne reálně v Čechách spíš méně.

2) Důvod existenční - Rusové zaberou Ukrajinu a pak nás. Nejde o žádné intelektuální prostocviky, ale reálnou politiku, ochranu vlastní kůže a vlastní rodiny. Což je pro obyčejné lidi (TM) obvykle úplně nejsilnější politický argument ze všeho. Takto funguje nejméně 50% lidí, nemusí na to být žádní studovaní mudrci. Je to přirozené chování.

Pakliže ovšem nebezpečí reálně nehrozí, každý zkušený reálpolitik čte tvoji zprávu tak, že vlastně o tolik nejde. Věc se posouvá mezi běžnou politickou agendu, za kterou lze získat nějaké body, ale také lze ztratit, a pokud místo toho politik postaví novou továrnu, možná dostane víc hlasů.

Tím je pro mne vysvětlen přístup naprosté většiny evropských politiků, kteří se přesně podle tohoto vidění problému zařídili. Tanky ano, ale stačí tolik aby se o tom napsalo v novinách. Protože co je nám vlastně do Ukrajinců, ti nás nevolí. A pokud Ukrajina prohraje, tak bohužel.

Moje zkušenost, a zkušenost předchozích generací je taková, že úplně každou z nich postihne dříve či později bezpečnostní krize, kde jde o existenci státu, demokracie, často i vlastního života. Všechny předchozí generace tuto epizodu strašlivě prohrály, částečně bez viny, ale částečně naprosto nezvládnutou přípravou té krize.
Potom se dvakrát po sobě stalo, že krize zázrakem přešla, asi jako to, že se povodeň 2002 vyhnula Výtoni díky fyzikálnímu kouzlu (nikdy předtím se to nestalo). Moje generace si užila už dva takové zázraky, 1991 a 2022, a sílí ve mně statistická jistota, že potřetí to dopadne pro změnu špatně.

Příprava válečných krizí se zhoršila tak, že dnešní generace už není ani schopné smrtelné nebezpečí rozeznat. Je v pohodě, i když má katastrofu přímo za okny.
Pravděpodobný závěr - Česká republika při nějaké příští krizi zanikne a nedá se tomu zabránit, pokud se přístup dalších generací nějakým zázrakem nezmění.

Potud jádro - zbytek jsou TL, DR kecy, které jste už slyšeli.
Invazi do ČSSR podniklo zhruba půl milionu vojáků a tisíce tanků proti potenciálně třísettisícové armádě.
A furt dokola, odkaz na poučnou vojenskou historku z roku 1892 zcela zbytečný.
Počet vojáků je totiž nepodstatný. Zvýšením počtu zajíců nelze myslivce ohrozit.

Mimochodem, půl milionu účastníků invaze proti 200 000 vojákům na vojně, ne "potenciálně", ježto nic mobilizovat nebylo možné, ježto bylo hotovo během jediného dne.

Jiný počet, za mne opravdu podstatný, 4500 tanků 1968 v prvních dnech proti 3000, útočníci to navýšili na 6000.
Na Ukrajině 2022, 1500 tanků prvé dny proti 900, navýšeno na 3200 (čísla z Bubákovy analýzy, asi nejpřesnější).

3200 tanků a odpovídající počet BVP a děl je armáda, dostatečná k tomu, aby zničila svět lidí. Evropa není schopna ji dostat na bojiště nijak, i když ji třeba papírově má. Nejspíš už nikdo neuvidí větší pozemní sílu tohoto druhu, až když vzniknou úplně jiné zbraně.
Vojenská okupace Ukrajiny zjevně nebyla v plánu
Vzdych.
Byl to nejspíš jen zlý sen, který se mi zdál. A všem dalším, co to tvrdíme. A Putinovi, který to přímo ohlásil, v rámci Obnovy Sovětského svazu a Obnovení výsledků druhé světové války, v den, kdy tato debata začala (nebo kde byla ustřižena).
Eleshar_Vermillion píše: 3. 2. 2023, 13:14 No jasně. Ale na druhou stranu mi přijde rozumné počítat s nejhorší variantou, tj. že stát se plánuje jako předpolí dalšího postupu po střední a východní Evropě, protože na to Rusům vlastně asi stačí funkční železnice.
Tohle je mlhavý náznak kompromisu, někde na půl cestě mezi 1 a 2, něco jako "ono se nás to fakticky netýká, ale příště by možná mohlo."

Mimochodem, tady viewtopic.php?p=640314#p640314
jsem v debatě Vitovou zásluhou našel ještě reálnější stopy toho nápadu na obklíčení, zcela bez mé účasti, ježto jsem tehdy na RPGF nepsal vůbec.
Nejsem jediný, kdo to v posici jasně vidí.
jjelen
Příspěvky: 2503
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od jjelen »

Argonantus píše: 3. 2. 2023, 19:23Pakliže ovšem nebezpečí reálně nehrozí, každý zkušený reálpolitik čte tvoji zprávu tak, že vlastně o tolik nejde. Věc se posouvá mezi běžnou politickou agendu, za kterou lze získat nějaké body, ale také lze ztratit, a pokud místo toho politik postaví novou továrnu, možná dostane víc hlasů.
Bacha, to že se někomu nepozdává představa, že by síly nasazené proti Kyjevu mohli vesele pokračovat přes Lvov a Užhorod a zastavit se až někde u Lince neznamená, že nepovažuje Rusko za hrozbu.
Mě ta představa taky přijde až moc fantaskní, ale jsem absolutní a totální laik, tudíž jde o ryzí dojmologii (založenou na tom, že tanky potřebují palivo, náhradní díly, munici atd.) - to ale neznamená, že bych nepovažoval případné ruské tanky třeba v tom Lvově a Užhorodu za totální průser, který je třeba odvrátit.
A. že se Rus slušně zastaví na Ukrajinské hranici neznamená, že nemůže, řekněme po pár týdnech, vesele pokračovat dál - já teda mám pořád o takovýchto ú,yslech jisté pochyby, ale rozhodně je dobré o tom mluvit a s takovou variantu i počítat a připravovat se na ni (ano, mmj. něco dělat se silně nedostatečnou připraveností k obraně...)
B. ruské síly podél celé východní hranice EU/NATO, i kdyby jen tak postávaly a nedělaly nic, dávají větší vydírací potenciál pro jakákoliv jednání (a stojí přímo na hranici Maďarska a Slovenska, mimochodem...)
C. i když ruské tanky nedojedou na Václavák nebo k Rýnu, před ruským řekněme terorismem v bezpečí nejsme
D. co by asi ruský úspěch udělal s různými vědonmými i nevědomými kolaboranty? třeba ty letošní prezidentské volby by třeba dopadly úplně jinak (a to by asi byla jen špička ledovce)
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5415
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Resurrection »

Pred 24. unorem 2022 jsem si nebyl jisty, jestli Argo nahodou nemas pravdu. Jestli skutecne Rusove byli, jsou nebo budou hrozbou, ktera nazene Zapad do Atlantiku. Mel jsem samozrejme pochybnosti, ale zaroven i trochu strach. No a pak tedy zacala nejvetsi valka v evropskych dejinach od konce druhe svetove valky. Vlastne je to jedna z nejvetsich valek od konce druhe svetove valky vubec. Vetsi nez Korea (tady se mozna blizime), Vietnam, rusky Afghanistan, Jugoslavie, americky Afghanistan, Irak, Gruzie, Syrie, Lybie... vlastne konflikt, ve ktery uz nikdo ani neveril, ze se bude dit. Dve velke konvencni armady stretavajici se na fronte dlouhe 2000km. To tady fakt od korejske valky nebylo, vetsina tech ostatnich konfliktu i co jsem jmenoval byla vlastne asymetricka.

Za par tydnu to uz bude rok a situaci tu podrobne pitvame celou tu dobu. Protoze popravde ja dost kaslu na to, co kdo papirove ma nebo nema a kde. Dokonce me ani nezajima, kolik toho kde realne stoji nebo nestoji. Co me ale zajima naprosto je, co se s technikou a lidmi v bode X realne dokazalo nebo nedokazalo. Treba tech 40 motorkaru, co tri tejdny zadrzeli 70km konvoj Rusu u Kyjeva. Nebo ty elitni vysadkari na Hostomelu, kteri tam asi vsichni zarvali. Nebo ze treti nejvetsi armada na svete ztratila za 11 mesicu vic techniky a lidi nez ma vetsina ostatnich armad dohromady proti nepriteli, ktereho meli s prstem v nose prejet jak nic. Nebo ztrata vlajkove lodi proti nepriteli, ktery nema lodstvo. Ale i opacne, ztrata Chersonska prakticky bez vystrelu, tedy ze pata kolona je hodne smrtonosna. Ale taky ze to neni smrtici. Ale nejde jen o armady, ale i o to co delaji jednotlive staty nebo organizace - Polaci, my, Americani, Britove, ale i Nemci. A naopak Rakusaci nebo Madari.

Samozrejme WTF momentu je nepreberne. Od toho, jak to Rusove naprosto nepochopitelne nedavaji. Ze valci jak za prvni svetove. Ze Madari jedou revizi Trianonu, coz je fakt totalni bizar. Ale asi nejvetsi trololo je, ze Rusove jako narod jsou naprosto dokonale apatycti k uplne vsemu. Pachame genocidu? Vedeme agresivni valku? Cely svet nas nenavidi? Mam se jit nechat zabit? Mam jit zabijet? Vsichni kamosi jsou uz mrtvi? Nulova reakce. Zadny odpor, jen poslusnost. Kdyz jsem cetl 1984, je to prece fikce, ale i kdyz to ted vidim v dnesni realite, porad se zdraham tomu verit.

Tohle jsou proste realne veci, ktere se staly a dejou se. Bajit tady o tom, jak jsme ve smrtelnem nebezpeci od armady, ktera nedokaze dobyt ani Bachmut po pul roce? Jako nam hrozi smrtelne nebezpeci, ale jedine jaderne. A na to mam pocit Argo neveris. Ale to je realne jedina hrozba, kterou dneska Rusko predstavuje. A jsem si na 100 % jisty, ze Rusko uz zadnou armadu, ktera by pro nas byla hrozba, uz nikdy nevybuduji. Tu o kterou ted prisli vybudoval SSSR. A novou nejen ze nebuduji, ale ani nemaji z ceho. V mezinarodni izolaci a s kleptokratickou mafianskou vladou? Tezko.

Nicmene at uz mam pravdu nebo ne, je zjevne, ze to vetsina zapadnich politiku vnima podobne jako ja. Osobne si moc preju, aby zvitezil ten havlovsky mravni imperativ, ale smiruju se s tim, ze spis ne.
Naposledy upravil(a) Resurrection dne 3. 2. 2023, 20:08, celkem upraveno 2 x.
Secrets are power.
Uživatelský avatar
Cor
Příspěvky: 1190
Registrován: 26. 3. 2013, 10:10

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Cor »

Pro všechny, kdo popírají možnost, že by Rusové mohli úspěšně okupovat a udržet (celou) Ukrajinu (a nejen tu, kdyby na to došlo): hrubě podceňujete možnosti totalitních režimů, které si vytírají řiť jakýmikoliv právy a srovnáváte to (nejspíš, IMHO) s potenciálem normálních demokratických států.
Rusko má ale k dispozici absolutní volnou ruku, terror, čistky, deportace celých populací kamsi do zmrzlé prdele, cenzuru, možnost navézt mužiky a instalovat je jako nové místodržící na nejnižší úrovni, prostě sebrat a zabavit všechno a přerozdělit to vlastním oligarchům a jejich vazalům. Stačí v dobyté Ukrajině "rozdělit léna", usadit tam mužiky, co v Rusku mají holou prdel a zemljanku, zatímco na novém území si budou žít jako králové a ještě budou vděčně líbat gossudarovi prsten. Každý zmrd s rukama od krve si může přijít na své a ukrojit si z Ukrajiny svůj kousek. Ostatně, nic nového, vysloužilí legionáři ve starověkém Římě taky dostávali půdu jako odměnu.
Ta vojska, co to dobyjí to pak nemusí držet samy, tak jak budou, za nimi přijde další vlna bossů, jejich goril, drábů i obyčejných holoprdelníků, co tam budou prostě hledat lepší život...
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Selhan »

S Ukrajinou bych souhlasil. Smutným závěrem ze sledování různých totalitních států dle mého je, že je opravdu zatraceně těžké je svrhnout. Ruský terror je ale pořád omezen takovými těmi nudnými prvky reality, jako je logistika a organizace, a proto na to "nejen tu" nevěřím.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Cor
Příspěvky: 1190
Registrován: 26. 3. 2013, 10:10

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Cor »

Mňo, "nejen tu" mohlo klidně nastat, kdyby Rusko vyhrálo před rokem bez ztráty kytičky. Teď je to celkem nepravděpodobné, když má Rusko podlomenou ekonomiku, vybrakované studenoválečné rezervy a zdecimovaná armáda je v klinči s Ukrajinou. Navíc je NATO "probuzené" asi nejvíc za posledních +/- 20 let.
Svůj moment propásli...ALE...to neznamená, že nebudou mít šanci na reparát, pokud nastanou příhodné podmínky (rozvrat EU, "uspání" NATO "mírotvůrci", zlobivé Turecko/Maďarsko/Srbsko, USA vtažené do konfliktu v Pacifiku...).
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

ilgir píše: 2. 2. 2023, 08:23Než se předpokládalo? Kdo předpokládal.
Ti všichni zde, co tvrdili, že by pro podzemní odboj byla Ukrajina neokupovatelná.
Pokud jsi zklamán údajně nedostatečnou nebo neviditelnou aktivitou partyzánů
Nejsem zklamán, ač Ukraině fandím z celého srdce i rozumu, tak mi to nebrání je vidět realisticky...
tak si uvědom, že 1. Partyzáni se z dobrých důvodů svými úspěchy nechlubí. 2. Rusové okupují ta nejvíce proruská území, která tvoří jen zlomek rozlohy celé Ukrajiny.
Tohle všechno, ale i faktory, které jejich činnost podporují, si uvědomuji a zohledňuji. A právě proto lze uzavřít, že pokud by měl mít ukrajinský odpor po dobytí Kyjeva nějaký význam, museli bychom nyní mít nejméně pětkrát tolik zpráv o partyzánských útocích, než máme...
Tedy současná situace ani vzdáleně nevypovídá o tom, co by se dělo, kdyby Rusové nějakým mistrným manévrem sundali Zelenského, dobyli Kyjev, a začali s porušťováním celé Ukrajiny.
Přesně naopak, tato situace je zcela vypovídající o tom, co by se dělo.
Nemáš žádný bližší příklad a je taky třeba mít na zřeteli, že provádět partyzánskou činnost s pravidelnou armádou a linií doteku za humny je mnohem snazší (a efektivnější), než v případě okupace celé země...
Argonantus píše: 2. 2. 2023, 20:12Podobně jako Vallun úplně nesdílím nadšení nad šířením čínského a tureckého vlivu, ale pokud to beru jako objektivní popis situace, se kterou stejně nemůžeme nic moc dělat, pak ano, to přesně se stane.
Jenže právě to se stát nesmí, musíme s tím něco, hodně, vše co můžeme, udělat...

Turecko mne nestraší zdaleka tolik - pro mne je to prakticky interní otázka. Když si přečteš posledního velkého Přibáně, který se netýká jen prezidentských voleb (někdo ho dával i sem), tak on předpokládá, že budou sílit trendy nahrazující/měnící globalizaci do více úzce propojených, ale vzájemně minimálně kooperujících bloků. Nad tím má určitě smysl se zamyslet...
Pokud by to byla byť z části pravda, potřebujeme Turecko i Ukrajinu začlenit do Euroatlantického bloku. Ideálně i Bělorusko po revoluci...
Za mne je Turecko překvapivě řešitelné, pokud bychom ukázali, že umíme zatočit s Maďarskem - které je v Unii i v NATO a stejně se chová jak...
už se dostáváme ke Gruzii, pravlasti Josifa Stalina, která je podle mne patent na velké bolení hlavy. Je mnoho morálních důvodů spolupracovat s Gruzií. Ale je taky mnoho racionálních důvodů odtamtud prchat, co nám nohy stačí. Turecko je proti tomu ještě v pohodě.
Můžeš, prosím, svůj pohled rozvést?
Kavkaz je asijský Balkán, neboli Balkán na druhou, ale přeci jen - Gruzie byla považována za nejpříčetnější z těch tří republik... znám osobně je málo Gruzínců, ale nepřišli mi nějak problematičtí...
Pokud by to jenom trochu šlo, raději bych je měl na naší straně....
Argonantus píše: 2. 2. 2023, 20:12 V momentě, kdy Rusové nějaký útok opravdu přeženou, vystřílejí, co mají a s jazykem na vestě se odplazí, lze je rovnou následovat záložními brigádami
TEnhle okamžik se už dvakrát prováhal...
Pes je zakopán zejména v těch záložních brigádách, které furt nějak nejsou.
Jsou...ale to by se nesmělo váhat a čekat na absolutní připravenost (za peníze druhých..).
Argonantus píše: 2. 2. 2023, 20:12-počítání vojenské síly pomocí živých vojáků
Mno, zatím se ukazuje, že přesně to rozhoduje:)
Argonantus píše: 3. 2. 2023, 19:23 Eleshar:
To je naprosto zdrcující odpověď, víc než do depresária.
Pokrok, který jsem viděl v minulých reakcích, je jen moje iluze.
Nepřesvědčil jsem nikoho, moje zhruba půlroční mise na RPGF je zcela zbytečná.
Problbnul jsem kdysi rok života úplně zbytečně.
Mezigenerační komunikace nefunguje vůbec a zprávu se nepodařilo předat.
nevím, jestli mezi námi je "mezigenerační" komunikace, podle roku narození spíše ne, podle narození rodičů určitě ne. Nicméně si velmi vážím Tvého pohledu - já vojnu v tanku neabsolvoval...
Ale tohle mi přijde poněkud literárně přetažené:)
Argonantus píše: 3. 2. 2023, 19:23Pakliže platí tohle, pak jsi v naprostém souladu s Ilgirem, s Vallunem a Resurrectionem, že žádné nebezpečí zemím za Ukrajinou fakticky nehrozilo.
Mne prosím vynech. Nebezpečí samozřejmě hrozilo (a hrozí nadále), technická otázka je, jak moc bezprostředně, ale už jen to oživení principu, že lze získat cizí území bojem a dokonce v Evropě je ultrafuj a megaprůser...
Argonantus píše: 3. 2. 2023, 19:23Pakliže ovšem nebezpečí reálně nehrozí
Na realitě nebezpečí nic nemění, to, zda byli skřeti schopní postupovat na Evropu rovnou nebo by potřebovali půl roku přestávku..:( Kolik za těch 6 měsíců vyrobí Němci Leopardů? 12?
Argonantus píše: 3. 2. 2023, 19:23Příprava válečných krizí se zhoršila tak, že dnešní generace už není ani schopné smrtelné nebezpečí rozeznat.
Tohle je velká otázka...podoba války se zase změnila...a po covidové dvouletce chápu, že je hodně těžké se přimět strašit vlastní voliče...a dost dobře nejsou zdroje na nějaká razantní řešení...
Argonantus píše: 3. 2. 2023, 19:231500 tanků prvé dny proti 900, navýšeno na 3200
A nepomohlo to...nepřevážilo to stovku pěšáků s vysílačkou, kteří omylem zachránili svět u Hostomelu...:/
Vojenská okupace Ukrajiny zjevně nebyla v plánu
Vzdych.
Byl to nejspíš jen zlý sen, který se mi zdál
Snaž se, prosím, trochu rozumět tomu, co oponent tvrdí... ač to tak občas nevypadá, tady se blbci příliš nevyskytují, takže zásadní neshody jsou spíše nedorozuměním, neporozuměním...
Skřeti opravdu nepředpokládali, že k získání Ukrajiny bude třeba provést "řádnou" vojenskou okupaci nepřátelského území...čekali, že polovina je uvítá a druhé polovině to bude jedno...
Resurrection píše: 3. 2. 2023, 20:03Co me ale zajima naprosto je, co se s technikou a lidmi v bode X realne dokazalo nebo nedokazalo. Treba tech 40 motorkaru, co tri tejdny zadrzeli 70km konvoj Rusu u Kyjeva. Nebo ty elitni vysadkari na Hostomelu, kteri tam asi vsichni zarvali.
Tenhle pohled je sice taky relevantní, ale nemůže a nesmí být absolutním nebo dokonce jediným pohledem.
Zrovna ten Hostomel je dokonalý příklad - tam se rozhodlo... Rozhodlo to, že po totálně zpackané operaci ukrajinských speciálů považovali skřeti přilétající evakuační vrtulníky za příchod posil, stáhli se...a ztratili momentum a tím i celou bitvu o Kyjev.
Tvůj přístup spoléhá na to, že i příště budeme mít takovou z prdelekliku... Argo i já proti tomu protestujeme, byť každý z trochu jiné pozice...
Resurrection píše: 3. 2. 2023, 20:03Samozrejme WTF momentu je nepreberne. Od toho, jak to Rusove naprosto nepochopitelne nedavaji.
No právě...bude se to opakovat (jisté předpoklady pro to jsou, to ano - totalita...) nebo se z vývoje na Ukraině poučí (blbí jak chatbot nejsou všichni...).
Resurrection píše: 3. 2. 2023, 20:03 Ale asi nejvetsi trololo je, ze Rusove jako narod jsou naprosto dokonale apatycti k uplne vsemu. Pachame genocidu? Vedeme agresivni valku? Cely svet nas nenavidi? Mam se jit nechat zabit? Mam jit zabijet? Vsichni kamosi jsou uz mrtvi? Nulova reakce.
Trestní právo "zná" pojem trestuhodná nedbalost... zde jsme dokázali popsat stav trestuhodné apatie :D
Resurrection píše: 3. 2. 2023, 20:03Jako nam hrozi smrtelne nebezpeci, ale jedine jaderne.
Jeden známý, co tam studoval...a mimo jiné párkrát pracovně potkal Šojgua tvrdí, že kdyby měli funkční taktické jaderky, tak už je použili... :think:
Resurrection píše: 3. 2. 2023, 20:03V mezinarodni izolaci
V níž nejsou.... od konce ledna zase méně než dříve, protože Čína začala dodávat některé dříve pozastavené komponenty...

Cor, Selhan - právě proto je třeba řešit Orbána na komunitární úrovni. A tady bych dal jasný signál, že vše, i proslulá evropská tolerance má své hranice.
Představuji si, jak prezident Pavel dorazí do Prostějova a nastoupený útvar jej uvitá jako kdysi SAS Churchilla - krokem vpřed, na důkaz toho, že jsou připravení jít do jakékoliv akce, která bude potřeba. A v noci vyrazí dva neviditelné Ospreye směr Budapešť...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Uz aby se ta situace hnula. Kdyz se nehybe, jsou tu jen kolovratky "vallunova nenavist k ukrajincum" a "argovo oslavovani ruske moci".
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Selhan »

Cor: Že kdyby rusové byli mnohem schopnější a mocnější než jsou, tak jsou mnohem mocnější a schopnější než jsou, mi přijde jako tautologie, navíc jako argument podle mého pořád nedostatečná. Co by měli ještě obsadit, a proč by to dělali?
A nebo se bavíme jen o Moldávii? Uznávám, že tu poněkud přehlížím.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:arrow? Situace na frontách:

- Svatove - Stále pomalý postup, ukrajinská armáda tu má navrch. V téhle oblasti bojuje ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda (jedna z nejlepších jednotek, které Ukrajina má).

- Kreminna - Ukrajinská armáda přešla do obrany, skřeti provádí průzkum bojem a přestřelky na frontové linii. Čeká se skřetí protiofenziva, která by mohla začít každým dnem.

- Soledar - Po obsazení Soledaru postupují skřeti kromě snahy o obklíčení Bachmutu i na sever směrem na Siversk a berou nějaké menší území v tomhle směru.

- Bachmut - Skřeti se snaží obsadit silnici T-0504 na jihu (je téměř jistě už nepoužitelná pro zásobování, takže její fyzické obsazení už nehraje takovou roli) a bojuje se zřejmě už v jižním předměstí Bachmutu u hřbitova. Situace je stabilizovaná, ale není dobrá. Skřetí kanály skuhrají, že se ukrajinské armádě podařilo přisunout další posily.

Podle všeho má ukrajinská armáda v oblasti dost vojáků, ale bordel ve velení, které není unifikované a někteří velitelé jednotek v oblasti neposlouchají rozkazy generálního štábu. To byl zřejmě taky důvod pro ztrátu Soledaru, že se nově vyměněným jednotkám nepodařilo vyřešit strukturu velení a nefungovaly jako jedna armáda, čehož skřeti zručně využili. Snad to rychle vyřeší.

Včerejší sitrep od Kyianina (video).

Obrázek
Mapa od uživatele @DefMon3.

- Vuhledar - Skřetí útoky zeslábly, po ztrátách nemají dost sil na masivní zteče, posílají sem tam pár vojáků a zřejmě se připravují na grind jako u Bachmutu. Vuhledar brání ukrjainská 72. mechanizovaná brigáda, která bránila Kyjev po začátku války a je to taky jedna z elitních jednotek armády. Skřeti si stěžují na špatné počasí (prší minometné a dělostřelecké granáty, deštníky nepomáhají).

Sitrep od Tatarigami_UA ze dneška dopoledne (sitrep).

--------------
:arrow? Na Ukrajině se zase ochlazuje, země je poměrně zmrzlá a na severu i na jihu leží jemný čerstvý sníh.

:arrow? Ukrajina vyměnila 116 svých vojáků (včetně obránců Azovstalu) za 63 mordorských (zdroj).

:arrow? Bavovna v Bělhorodu, hořely sklady paliva (zdroj).

:arrow? Ukrajinský vrtulník na misi (video).

--------------
:idea: Americký seznam nové várky pomoci za 2,2 miliardy dolarů představen (zdroj).
Součástí jsou i protiletadlové systémy Hawk a GLSDB, stejně jako další hromady munice pro houfnice a HIMARS.

:idea: EU předala Ukrajině 13 nových náklaďáků k přesunu vojáků, 94 dalších náklaďáků a 50 sanitek (zdroj).
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Cor
Příspěvky: 1190
Registrován: 26. 3. 2013, 10:10

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Cor »

Selhan: Oni nejsou schopnější, jsou jen schopní všeho, včetně největších zvěrstev. Nejsou mocnější, než celé NATO, ale jsou mocnější, než východní křídlo NATO a v momentě, kdy by se na nás západní a jižní křídlo vykašlalo, tak máme problém, na který nemáme řešení.
Říkám, že svůj moment prováhali (resp. promrhali na Ukrajině) - kdyby napadli třeba to Pobaltí a Polsko teď, tak by nás v tom zbytek NATO asi nenechal. A byli by tak overextended, že by to neudrželi. Ale kdyby USA bylo ve válce o Tchajwan s Čínou a Turecko se pustilo do Řecka, tak už mám vážné pochyby, že by nás Německo a Francie nehodili přes palubu.
Moldávii by bezpochyby sfoukli jako svíčku v momentě, kdy by ovládli Ukrajinu.
A otázka "proč by to dělali" mi fakt nepřijde na místě, když deklarovali záměr obnovit hranice a sféry vlivu SSSR...
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Selhan »

Dobře, když si dáme teoretickou alternativní realitu, kde se válčí na celém světě, tak ano, docela bych se toho bál. Ale v takové situaci nejsme.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Cor
Příspěvky: 1190
Registrován: 26. 3. 2013, 10:10

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Cor »

Zatím.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od York »

Selhan píše: 4. 2. 2023, 12:24 Cor: Že kdyby rusové byli mnohem schopnější a mocnější než jsou, tak jsou mnohem mocnější a schopnější než jsou, mi přijde jako tautologie, navíc jako argument podle mého pořád nedostatečná.
No jde spíš o to, že Putin zaútočil na Ukrajinu, která to jako jediná čekala a byla na to v rámci možností připravená. Mohl ji taky obejít...

Druhá věc je, že tohle říkáš na základě znalostí budoucnosti. Pro nás už je to minulost, takže víme, že Putinova armáda byla ve skutečnosti v mnohem horším stavu, než si tehdy všichni mysleli - to ale přece neznamená, že bylo rozumný zpochybňovat doporučení vojenskejch analytiků, kteří tehdy všichni svorně tvrdili něco jinýho.

Kdyby Putinova armáda odpovídala odhadům a Putin by se rozhodl neskončit Ukrajinou, tak je opravdu ve hvězdách, kam až by se dostal.


Na druhou stranu to taky může bejt tak, že jen díky tomu, že je Evropa vojensky slabá, to Putinovi lidi tak podcenili. Kdyby čekali řádově vyšší hrozbu, dost možná by k tomu přistupovali jinak, nebojovalo by se teď na Ukrajině a válka by byla mnohem krutější.

Za mě je to každopádně tak, že když jsi ekonomicky silnější než potenciální agresor a jsi rozhodnutej se proti jeho agresi bránit, tak bys rozhodně měl zajistit, že budeš taky vojensky silnější a opravdu se ubráníš (a pokud možno minimalizuješ škodu).
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů