The One Ring / Jeden prsten + LotR Roleplaying 5e + Adventures in Middle-Earth 5e

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Odpovědět
Uživatelský avatar
RPG Fórum
Příspěvky: 106
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00

The One Ring / Jeden prsten + LotR Roleplaying 5e + Adventures in Middle-Earth 5e

Příspěvek od RPG Fórum »

ObrázekObrázekObrázekObrázek

Anotace v databázi:
:arrow? The One Ring Roleplaying Game (1e)
:arrow? The One Ring Roleplaying Game / Jeden prsten (2e)
Série her zasazených do Středozemě J. R. R. Tolkiena, do času mezi dějem knih Hobit a Pán prstenů.

(...)

První základní pravidla hry vyšla v roce 2011 pod názvem The One Ring: Adventures over the Edge of the Wild a skládala se ze dvou samostatných příruček: Adventurer's Guide a Loremaster's Guide. V roce 2014 vyšla reedice, která obě příručky sloučila do jedné knihy a zároveň hru přejmenovala na The One Ring Roleplaying Game.

Nakladatelství Cubicle 7 vypršela v roce 2019 licence. Koupil ji nový vydavatel, Free League, který v roce 2021 vydal druhou edici.
Adaptace těchto her do páté edice D&D:
:arrow? Adventures in Middle-earth (2016) - Adaptuje The One Ring 1e
:arrow? The Lord of the Rings Roleplaying (2022) - Adaptuje The One Ring 2e
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od Markus »

K tomu Starter Setu / Úvodu do hry shodou okolností ShadoWWW napsal recenzi do databáze, tak si ji dovolím přeposlat:
ShadoWWW píše:Je to nejkrásnější tolkienovský "produkt", jaký jsem kdy viděl.

V krabici najdete 6+2 předpřipravených postav. Základní čtyři hobity, jejichž jména si jistě vybavíte z prvních kapitol Společenstva prstenu, a dvě pokročilé: trpaslíka Balina a slavného hobita Bilba. Předpřipravené postavy jsou ideální start do nového herního systému. Nic nemusíte zdlouhavě nahazovat a vytvářet, prostě si jen vyberete hobita nebo hobitku, kteří jsou vašemu srdci nejbližší. Krátké povídání a ilustrace vám pomůžou, podobně jako tomu bylo třeba u předpřipravených postav ze hry na hrdiny Lone Wolf.

Nejvíc mě nadchnula přenádherná složená mapa. V tolkienovském stylu, ale barevná, s bočními ilustracemi nebo zvětšenými výřezy důležitých míst. Na jedné straně je mapa Kraje s podrobně rozkreslenou severní, západní, jižní a východní čtvrtkou, Hobitín je uprostřed. Tak podrobnou mapu Kraje jsem nikdy nikde neviděl. Na této mapě budete zažívat svá dobrodružství v rámci Starter Setu. Na druhé straně mapy je podrobně rozkreslený Eriador, od Šedých přístavů až po Mlžné hory.

Dvacetičtyřstránková pravidla vám nabídnou vše, co potřebujete pro hraní v Kraji. Je v nich ukázka hry, krátké povídání o Dějmistrovi a hráčských postavách, jak funguje struktura dobrodružství a vyhodnocování akcí. Zde se na chvíli zastavím.

Ve hře se hází šestistěnnými a dvanáctistěnnými kostkami. Postava je definována třemi vlastnostmi, přičemž jejich hodnoty představují cílová čísla, proti kterým se hází. Pod každou vlastnost spadá několik dovedností. Každou dovednost definuje, jestli je vaše osobitá (ano/ne) a jak dobře ji umíte (stupeň od 0 do 6). Na začátku hry máte tři osobité dovednosti a 21 bodů rozdělených do stupňů dovedností. Když se pak pokoušíte o nějakou akci, hodíte si jednou nebo dvěma k12 (zpravidla jednou, dvěma jen pokud si házíte na svou osobitou dovednost) a tolika šestistěnkami, kolik je stupeň dané vlastnosti (na začátku většinu 0 až 3). Hod 2k12 (na osobitou vlastnost) funguje jako výhoda v DnD 5E, tedy berete lepší hod. Pokud jste v součtu hodili aspoň tolik, kolik je hodnota přidružené vlastnosti, v hodu jste uspěli a máte jakoby jeden úspěch. Kostky ale mají ještě svá specifika. Za každou hozenou šestku na k6 si přičítáte další úspěch. K12 má čísla od 1 do 10. Místo 12 je Gandalfova runa a místo 11 je runa Sauronova oko. Gandalfova runa znamená automatický úspěch bez ohledu na hozený součet. Sauronovo oko se počítá jako 0. V rozšířených (core) pravidlech pak při hození Sauronova oka začínáte čím dál víc propadat zoufalství. To vám ale v Kraji ve Starter Setu naštěstí nehrozí. :)

Posuňme se v pravidlech dál. Po vysvětlení, co představují jednotlivé vlastnosti a dovednosti, se dostáváme ke zjednodušenému soubojovému systému (ten základní je až v core pravidlech). Pravidla dále vysvětlují, jak fungují herní stavy jako naděje nebo výdrž a nakonec v pravidlech najdeme pravidla pro Dobrodruhování, neboli specifický řád herního sezení při hraní této hry. Tedy že (1) Dějmistr na začátku popíše, v jakém roce a ročním období se bude hra odehrávat, kde se postavy momentálně nachází, co se aktuálně děje a o co hráčským postavám jde. (2) Druhá část je pak sled různých scén, něco jako setkání. (3) Poslední částí je konec sezení, tedy shrnutí, co se stalo a jestli postavy dokončily svoji výpravu úspěšně nebo neúspěšně. Příště se totiž setkají u nového sezení, u nové výpravy. Toto docela ve Starter Setu docela striktní a podstatně se tím liší od core příručky, která sice představuje strukturu – fázi dobrodružství a fázi společenstva –, rozhodně ale není tak striktní, jakože jedna výprava se musí stihnout během sezení. Na tuto specifickou strukturu pak navazuje i sešit dobrodružství.

Sešit dobrodružství je největší slabinou Starter Setu. Jednotlivá dobrodružství jsou railroadová propletená "čtecími odstavci". Vypadá to strašidelně a strašidelné to opravdu je. Podobně jako třeba známé DnD dobrodružství Hlubina: Dračí loupež toto dobrodružství vyžaduje Dějmistra, který se nebude jen slepě držet uvedeného textu, ale bude briskně improvizovat. Dobrodružství jsou hodně založena na dialozích s nehráčskými postavami a překonávání překážek dovednostmi. Dějmistr by se neměl bát improvizovaných rozhovorů a měl by podporovat nápady hráčů, jak překážky překonat víc než jen pouhým hodem na dovednost s výsledkem vyšlo/nevyšlo. Aspoň tak bych to hrál já.

Jak už jste asi pochopili, tento Starter Set není o úžasném předpřipraveném dobrodružství ve stylu Ztraceného dolu, ale v atmosféře Tolkienovy Středozemě přenesené do hry na hrdiny. A tomu velmi pomáhá další sešit v krabici – průvodce Krajem. V něm je velmi podrobně rozpracován svět Kraje a pro každého Dějmistra by to měla být povinná četba, jak do hry dostat tu správnou atmosféru, na které je tato hra založena. Zde je plný kotel inspirace, ze kterého Dějmistr může čerpat při svých improvizacích.

V krabici dále najdeme sadu kostek a balíček karet s předměty. Obojí se nám bude hodit jak u hraní Starter Setu, tak při hraní podle core příručky. V krabici ale najdeme i bojové karty, které ale ve Starter Setu nemají využití a jsou tu jen jako vychytávka pro hraní podle core pravidel. Ostatně krabice má ještě jednu vychytávku: z vnitřní strany víka je souhrn pravidel a z vnitřní strany spodku zmenšenina mapy Kraje. Obě rozložené části krabice pak mohou tvořit i improvizovanou Dějmistrovu zástěnu (i když The One Ring prodává i zástěnu zvlášť).

Co říci závěrem?

Tato hra je hlavně pro milovníky Tolkienových knížek, hlavně Hobita. Pokud máte raději filmového Pána prstenů, šáhněte raději po druhé tolkienovské hře Free League, The Lord of the Rings, která je settingem pro DnD 5E a je akčnější (soudě podle AiME). Pokud nejste milovníky hobitů, sáhněte raději po core příručce The One Ring. Pokud nemáte rádi railroadová dobrodružství, odečtěte si z mého hodnocení tři hvězdičky a nebojte. Ostatní dobrodružství, co mají vycházet pro The One Ring, jsou už podobně sandboxová jako třeba ta pro Zapovězené země. První takové dobrodružství se na nás řítí s názvem Ruins of the Lost Realm.

Pět hvězdiček je pro ty z nás, kteří se na první pohled zamilují do této krabice kvůli vymakaným doplňkům, dobrodružství si v pohodě odimprovizují a doplní a pak, po hobitsky rozmarné sérii dobrodružství v Kraji, se vrhnou na hraní podle core příručky s plným nášupem pořádného sandboxu. Tento Starter Set je jako polévka před steakem (core příručkou). Steak je grunt, ale bez polívky to není ono. Je to jako Hobit před Pánem prstenů. Hobit je jen rozmarná pohádka, která ve srovnání s epickým Pánem prstenů bledne (nebo se spíš červená, kdo znáte vydání z devadesátek :-)). Ale stejně jako k plnému vychutnání Pána prstenů je potřeba si prve přečíst Hobita, tak k plnému vychutnání core přiručky s plnou kampaní je potřeba si prve zahrát tento Starter Set.

Tak to aspoň vidím já.
Uživatelský avatar
smrq
Příspěvky: 2558
Registrován: 6. 2. 2006, 10:16
Bydliště: Vsetín

Re: The One Ring

Příspěvek od smrq »

Hezká recenze. Já mám pocit, že starter bych si rád přečetl a core pravidla rád hrál.
Radim "Smrk" Trčálek
Dnes aktivně hrající Zapovězené země. Hotové a rozpracované dobrodružství:
Vražedné světlo Strach nad Kelpenem Kdo seje vítr
Překlady:
VtM 5V startovací sada, Vetřelec startovací sada, Rozbité příběhy-rychlý start
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od ShadoWWW »

Tak ono už při ceně kostek, které si při koupi core musíš dokopit zvlášť, se ti starter vyplatí, i kdybys ho nehrál a měl ho jen na čtení a doplňky použil jen pro core.

Jinak ten Starter mi přijde jako vylepšená Dobrodružná hra Pán prstenů, která tu v devadesátkách byla docela úspěšná a dodnes ji lidi mají rádi pro její roztomilost, i když ji třeba nikdy nehráli.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od ShadoWWW »

Core příručka je ještě o něco málo tlutější než PHB 5E, i když má jen 240 stran, protože je na tlustém kříďáku. Celkově produkční kvalita je velmi vysoká, i když tena přední ilustrace core příručky se mi nelíbí. Ta ze sběratelské edice mi byla mnohem sympatičtější (bohužel jsem to tenkrát nebejknul a u nás se sběratelka později nedala sehnat).
Takhle vypadala ta sběratelka (vyšla ve dvou verzích):
Verze 1:
Obrázek
Verze 2:
Obrázek
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
smrq
Příspěvky: 2558
Registrován: 6. 2. 2006, 10:16
Bydliště: Vsetín

Re: The One Ring

Příspěvek od smrq »

Sběratelská je rozhodně hezčí.
A pokud je starter se kvalitnější Pán prstenů dobrodružná hra, pak je to pro mě povinnost. Mám PP stále v krabici ve sklepě a asi před rokem jsem si ho při úklidu zběžně pročetl a s láskou zavzpomínal, jak jsme to jako náctiletí hráli.
Radim "Smrk" Trčálek
Dnes aktivně hrající Zapovězené země. Hotové a rozpracované dobrodružství:
Vražedné světlo Strach nad Kelpenem Kdo seje vítr
Překlady:
VtM 5V startovací sada, Vetřelec startovací sada, Rozbité příběhy-rychlý start
Uživatelský avatar
strucky
Příspěvky: 276
Registrován: 3. 5. 2018, 19:12
Bydliště: Osada vrabců

Re: The One Ring

Příspěvek od strucky »

Kdo máte tu špatnou kostku d12 s okem na 1, pište přímo na Free League support.
Obrázek
PS. Jestli je to už ve všeobecném povědomí a jdu s křížkem po funuse, tak sorry. :-)
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od ShadoWWW »

To čteš špatně. Ne že ty jako zákazník místního shopu si to můžeš nechat vyměnit u FL, ale BlackFire jako místní distributor si to u nich může (ve velkém) vyměnit a pak to tu distribuovat lokálně mezi zákazníky. Bohužel BlackFire už Mytagu hned na začátku řekl, že na to kašle a nehodlá to řešit a ať si zákazníci nakašlou.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
strucky
Příspěvky: 276
Registrován: 3. 5. 2018, 19:12
Bydliště: Osada vrabců

Re: The One Ring

Příspěvek od strucky »

ShadoWWW píše: 17. 1. 2023, 21:32 To čteš špatně. Ne že ty jako zákazník místního shopu si to můžeš nechat vyměnit u FL, ale BlackFire jako místní distributor si to u nich může (ve velkém) vyměnit a pak to tu distribuovat lokálně mezi zákazníky. Bohužel BlackFire už Mytagu hned na začátku řekl, že na to kašle a nehodlá to řešit a ať si zákazníci nakašlou.
Nene budou mi to posílat, přímo mě. A zmiňují i, že když retailer narazí na problémy s distributorem, může kontaktovat přímo FL a distributora tak obejít.
Obrázek
PS. Ale taky jsem si říkal, jestli mě jen oni blbě nepochopili, a pokud jim to došlo, už jim bylo blbý to brát zpátky. Kdo ví... :lol: Ale vzhledem k tomu, že ode mě ve formuláři nechtěli žádné firemní údaje, jenom čistě jméno a adresu, tak...
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od ShadoWWW »

Wow! A kde je ten zázračný formulář? Že bych si taky stoupl do řady. :D
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
strucky
Příspěvky: 276
Registrován: 3. 5. 2018, 19:12
Bydliště: Osada vrabců

Re: The One Ring

Příspěvek od strucky »

ShadoWWW píše: 17. 1. 2023, 22:00 Wow! A kde je ten zázračný formulář? Že bych si taky stoupl do řady. :D
Jen textově v mailu, kterej mi přišel odpovědí na můj úvodní kontakt z jejich kontaktního formuláře. :-)
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od ShadoWWW »

Díky moc. Tak uvidím, jestli se ozvou.
Za tento příspěvek děkují uživateli ShadoWWW:
strucky
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od ShadoWWW »

Free League potvrdili, že usilovně pracují na Morii. Bližší informace ale budou až ke konci roku. Za pár týdnů prý ale odhalí novou kampaň odehrávající se v Eriadoru, která bude dobrodružnější (a nejspíš i lineárnější) než Ruins Of The Lost Realm, což byla spíš settingová knížka se sandboxovým dobrodružstvím na pozadí. RotLR a ta nová knížka prý budou tvořit ideální kombinaci. (Jak jinak. :-))
Za tento příspěvek děkují uživateli ShadoWWW tito uživatelé (celkem 2):
smrq, Markus
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: The One Ring

Příspěvek od Markus »

Tož to abych s tím pohnul, že? :)
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus:
ShadoWWW
Uživatelský avatar
strucky
Příspěvky: 276
Registrován: 3. 5. 2018, 19:12
Bydliště: Osada vrabců

Re: The One Ring

Příspěvek od strucky »

Markus píše: 27. 1. 2023, 10:42 Tož to abych s tím pohnul, že? :)
Tož to hýbaj i tak, nehledě na plány FL. :lol:
Uživatelský avatar
smrq
Příspěvky: 2558
Registrován: 6. 2. 2006, 10:16
Bydliště: Vsetín

Re: The One Ring

Příspěvek od smrq »

+1
Za tento příspěvek děkují uživateli smrq:
ShadoWWW
Radim "Smrk" Trčálek
Dnes aktivně hrající Zapovězené země. Hotové a rozpracované dobrodružství:
Vražedné světlo Strach nad Kelpenem Kdo seje vítr
Překlady:
VtM 5V startovací sada, Vetřelec startovací sada, Rozbité příběhy-rychlý start
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů