[HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

"Ne," odmítne mě Malik. "Znamení hovoří jasně. Jestli nám chceš nabídnout pomocnou ruku, můžeš venku s ostatními pracovat na vztyčení pobořených kamenů."
"Nejsem dělník, Maliku," zavrčím na něj. "Přísahal jsem. A dokončím to ať už s vámi, nebo bez vás."


Otočím se a projdu do vedlejšího sálu. Do cesty se mi postaví Yorath.
"Všechno jsem slyšela," poví. "Nechápu je. Těmhle lidem je potřeba pomoct. Zora by tě nikdy neodmítla. A já taky ne. Pomůžu ti s tím aspoň já."
"Eh, ne, tohle jsem nechtěl," zakoktám se. "Ty musíš přece hlavně odpočívat a nabírat síly. Vůbec nevíš, do čeho se chceš pustit. Tohle není úkol pro Strážce."
"Ale já už přece nejsem Strážce, Tristane, nebo jsem?" zeptá se Yorath. "Nevím, co mě tady vlastně čeká. A ani přesně nevím, s kým se do toho chci pustit," dodá trpce. "Budeš mít alespoň příležitost mi o tom konečně víc povědět. A já třeba zjistím, co mi Železné země mohou nabídnout."
Svěsím ramena a hluboce si povzdechnu. "Eh, dobře. Rychle pryč," chytím ji za paži a vyvedu ven. Děsím se toho, že mi pomoc nabídne i Haleema. A nezvládnu jí teď přiznat, že na většinu tu čeká jen utrpení a smrt.

🌙 Yorath začala hledat své místo ve společnosti.

"Poptám se místních, co se tu vlastně stalo," rozhodnu se venku na vzduchu. "Někteří si určitě ještě pamatují, s čím jsem jim pomohl. A nebudou mi vyčítat... minulost, jako Malik.

A tedy... eh, dobře. Začalo to vlastně stejně, jako dnes. Vzal jsem do ruky runový kámen z černého železa a přísahal, že zastavím monstrum. Měsíčního medvěda. Byl jsem stejně horlivý jako dnes, stejně odhodlaný. Ale stejně jako dnes jsem se ze všeho nejdříve rozhodl vymyslet plán. Jdeme," dokončím první myšlenku a zamířím po boku Yorath mezi domy, kde lidé zatloukají okna a vyrývají nade dveře runy máčené krví.

🔀 Gather Information Co zjistím o útoku nemrtvých? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 1 = 9 Challenge Dice 6, 9
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈



Netrvá nám dlouho projít velkou část Kruhu a promluvit s místními. Mají na nás málo času, ale vlídná tvář Yorath a moje jméno otevřou některá srdce. Zanedlouho se vracíme k chrámu, kde najdu Myricka.

"Chvíli se tu zdržíme," vysvětlím mu a shrnu události poslední noci. "Mrtví přišli hlavně z lesů na východě. Není tam žádné pohřebiště, nic, odkud by se mohli vzít. A byla to čerstvá těla, mrtvá sotva pár dní. Museli zemřít někdy během toho zemětřesení. Ale kdo to byl? Zatím nevím. Za rozbřesku tím lesem chtěla projet karavana, ale napadli ji. Jsou tam pořád, ve stínu stromů. Nechápu proč. Musíme se tam vydat a prozkoumat to, dokud je stopa čerstvá. Pokud bys mezitím s Basirou a Ravelem odplul - děkuji za cestu z Šedé řeky. Jsem ti zavázán. Dej na chlapce pozor."
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Zprávu o příchodu mrtvých z lesů nesu nelibě. Přesně tam jsem se chtěl s Ravelem vydat. Tristanova zmínka o odplutí je tak smysluplnou cestou ven .... cestou, kterou se nechci vydat. Rojřin stesk je navíc znám pro svou neklidnou zemi, zůstat zde by mi mohlo pochopit minulé zkušenosti se sopkou u Šedé řeky.

Podívám se na Basiru, co si myslí ona. Také bude pro sebe hledat nové místo, možná kdyby si zde udělala jméno?

🔮Ask the Oracle: Likely Chce se Basira přidat k udnead huntu?
🎲 Rolled 84 vs. 75: No


Basira na mé ani nepohlédne. Střídavě stáčí pohled k zálivu ve zjevných obavách z toho, že by opustila moře a střídavě její probodávají nenávistným pohledem Yorath. Tyhle dvě ženy si prostě nesedly a jejich vzájemná nevraživost by mohla ohrozit výpravu.

"Nemusíš s nimi vyrážet. Můžeš vyplout. Ale já tu musím ještě pár dní zůstat. Kvůli Ravelovi. Ne, nepůjdu s Tristanem na výpravu, nejsem lovec nestvůr a i z bojů s lidmi jsem si odnesl víc šrámů, než je zdrávo. Spíše se pokusím zjistit trochu víc o silách, které zde hýbou zemí. A pak uvidím, jak jejich výprava dopadne. Uvolní-li cestu na východ, asi se s Ravelem přeci jen vydáme po zemi do Hlubočiny. Ale kdyby hrozba nemrtvých pokračovala, čeká nás opět moře. Byl bych rád, kdybys to těch pár dnů vydržela a počkala, i kdyby to nakonec dopadlo tak, že se rozloučíme."

🔀 Compel Přesvědčím Basiru, aby počkala? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 1, 9
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. If you use this exchange to Gather Information, make that move now and add +1🎲. But they ask something in return.


"Myricku, trochu méně sebestřednosti by to chtělo," pokárá mne přátelsky Basira. "Jestli se chceš dál plavit spolu, počkám tu na tebe. Ale opravdu tu nebudu trávit dlouhé dny jen kvůli tomu, aby ses se mnou nakonec přišel rozloučit. Rozhodni hned."

✍️ Počká, když ji neopustím a poplavím se pak s ní.

"Jak se mám rozhodnout, když nevím, co nás čeká?"

"Tak si to zjisti. Dej mi vědět do večera, pokud chceš pokračovat pěšky, zítra ráno vypluji," oznámí mi stále přátelsky, ale nekompromisně.

"Dobrá, dobrá." Pak se otočím zpátky k Tristanovi a vyložím mu situaci.

Na lov nemrtvých s vámi nejdu. Basira taky ne.

Musím co nejrychleji zjistit něco o tom, jak vážná je hrozba těch nemrtvých. Jenže Tristan už se vyptával a moc toho nevyzvěděl. Možná se jen nevyptával na správném místě. Ptal se živých ... a ti zůstali živí právě protože se s umrlci nesetkali. Ale já bych se mohl zeptat někoho, kdo se s nimi dostal do mnohem bližšího kontaktu. Tak blízkého, že nakonec nepřežil, i když ho třeba odvlekli zpět do vesnice.

Nenápadně se začnu vyptávat, zda tu někoho takového mají, případně kde je uložen či pochován.

🔀 Gather Information Mají tu použitelnou mrtvollu na výslech? (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 3 + 0 = 9 Challenge Dice 8, 6
✍️ You discover something helpful and specific. The path you must follow or action you must take to make progress is made clear. Take +2📈


Ukáže se, že místní mají obavy, aby takoví mrtví nepovstali a proto nejsou uloženi přímo v osadě, ale pod těžkými kameny na nedalekém mohylovém vrchu.

Nechám si své úmysly pro sebe a o něco později se vytratím ostatním směrem k vrchu.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Vydáme se rychle s Yorath na kraj osady. Zásoby během plavby prořídily a je potřeba je doplnit. Vím o několika domech, ze kterých majitelé utekli a odpluli. Určitě v nich zbylo aspoň pár užitečných věcí, které nebudou nikomu chybět.

🔀 Resupply Najdu nějaké zásoby ve vsi? (Rozum) Miss
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 8, 7
✍️ You find nothing helpful. Pay the Price. 🔮 A person or community you care about is exposed to danger.


Zastavíme se ve stavení bývalého farmáře. V noci ho zabili nemrtví, žena odplula. Zápraží je opálené. Tady někde farmář zemřel a než odtáhli jeho tělo, pokusili se aspoň zahladit nákazu, prokletí, nebo jak tomu tady dnes říkají. Dovnitř se musíme vlámat - za dveřmi zůstala hromada z narychlo navršené barikády. Proderu se přes zábranu a pokouším se otevřít okno a pustit dovnitř nějaké světlo. V tu chvíli Yorath vykřikne.

Ohlédnu se a uvidím ji skoro po pás zabořenou v rozbité truhle, policích a dalším harampádí. A zespodu se na ni sápou kostlivé ruce.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Bonewalker: Dangerous - 2 posuny za ⚔, dává 2🩸
🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

🔀 Enter the Fray Jak zareaguju na nemrtvého? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 1, 5
✍️ Bolster your position: Take +2📈

🔮 Vytrhne se Yorath sama? Rolled 24 vs. 25: Yes


"Yorath!" vykřiknu a přestanu lomcovat zaseklými okenicemi.

Yorath zakleje, popadne nohu z rozbitého stolu a odrazí od sebe sápající ruce. Pak se nahne dopředu, zapře o truhlu a překulí z hromady ven. Nechápu, kde se v ní ještě bere ta síla bojovat. Barikáda se rozpadne a vykulí se z ní i nedávno zemřelé tělo. Až k ramenům skoro zachovalé, jen z paží visí cáry masa a koukají obnažené kosti. Začne se stavět na nohy a natahuje se k Yorath ležící pod ním.

Popadnu svoje kopí a namířím ho na nemrtvého. Na pár nádechů počkám, než se úplně postaví a dovolí mi zamířit. Když se vzápětí vrhne na Yorath, skočím proti němu a pokusím se ho udržet dlouhým kopím mimo náš dosah.

🔀 Face Danger Podaří se mi nemrtvého udržet od Yorath? (Železo) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 3 + 0 = 8 Challenge Dice 1, 5
✍️ You are successful: +1📈


Kopí projede oblečením a zarazí se v hrudním koši. Z pod košile se vyvalí uvolněné svaly a vnitřnosti a čvachtnou na podlahu. Yorath po čtyřech leze rychle směrem ke mně a nemrtvý máchne rukama do prázdna. Pokusí se skočit dopředu, ale jen se hloub nabodne na kopí. Využiju toho, přehmátnu na široko a trhnu kopím stranou. Chci využít energie nemrtvého a narazit s ním vší silou o zeď.

🔀 Strike Poškodím nemrtvého silným nárazem? (Železo) Strong Hit with a Match
🎲 Action Score 6 + 3 + 1 = 10 Challenge Dice 2, 2
✍️ Inflict +1 harm. You retain initiative.

2⚔️ + 1⚔️ > 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑


Ozve se tupá rána a Yorath slabě vykřikne. Ze zdi na ni dopadne sprška roztrhané kůže, svalů a vnitřností. Na kopí se mi zmítá nabodnutá kostlivá silueta v rozedraném oblečení a marně se natahuje dopředu, nedosáhne ani na mé ruce.

Bál jsem se, že tak silná rána ratiště zlomí, ale kopí se jen prohne a slabě zavibruje. Normální by dávno popraskalo, ale elfí práce je něco jiného. Cítím, že tohle dřevo není běžný strom. A že vydrží tolik, co moje dávná zbraň.

⭐ Advance - Odemykám volbu na 🪡 Kopiník

Vytrhnu kopí z kostlivce a napřáhnu se, co mi tělo dovolí. Nemrtvý zavrávorá a vrhne se dopředu. Namířím na hrudní kost a bodnu.

🔀 Strike Povede se mi hluboké zabodnutí? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 3 + 1 = 8 Challenge Dice 7, 9
✍️ Inflict your harm and lose initiative.

2⚔️ + 2⚔️ > 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕


Hrudní koš praskne a k zemi se sesune hromada kostí. Kopí zůstane zaklíněné ve hromádce pozůstatků, které se formují zpátky na nohy. Zkusím kopí vytrhnout zpátky.

🔀 Face Danger Dostanu své kopí zpátky? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 10, 2
✍️ You succeed, but lose advantage: -1📉


Kopí vyjede z polorozpadlého těla příliš snadno, zavrávorám a narazím na zeď. Yorath se konečně dostane dost daleko a vyskočí k oknu. Pochopím, o co se snaží a pomůžu jí. Přehmátnu kopí a ratištěm rozrazím zaseklé okenice.

🔀 Secure an Advantage Podaří se dostat dovnitř světlo? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 3 + 0 = 9 Challenge Dice 10, 6
✍️ Your advantage is short-lived. Take +1📈


Okno se rozletí dokořán a dovnitř se dostane aspoň trocha světla. Nemrtvý odněkud zasyčí a zarazí se. Pak po mně skočí. Ta krátká chvíle zaváhání ale stačí, abych se rozmáchl a pokusil se o konečný úder.

🔀 Clash Rozbiju kostru? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 3, 6
✍️ Pálím 8📉, jinak tohle nikdy neukončím... > Strong Hit
✍️ You bolster your position. Take +1📈. You have initiative.
2⚔️ > 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕


Kopí hvízdne vzduchem a trefím kostru v poslední okamžik, než mi její napřažené pařáty dosáhnou na obličej. Po místnosti se rozlítnou zbytky agresivního těla. Stojím v pruhu bledého podzimního světla a těžce dýchám.

🔀 End the Fight Je už konečně konec? (Postup) Strong Hit
🎲 Action Score 10 Challenge Dice 4, 6
✍️ This foe is no longer in the fight. They are killed.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Teprve cestou mi dojde, jak pošetilý nápad je probouzet mrtvé v kraji, kde vstávají nemrtvý. Ale osada už je za mnou a já stoupám po úzké cestičce k malému návrší, plnému kamenných mohyl.

🔮 Ask the Oracle: 50/50 Hlídá tam někdo?
🎲 Rolled 95 vs. 50: No


Vrch je osamělý, mohyly nedbale navršené. Nikdo nechce s mrtvými nic mít nad rámec nutného. Rozhodnu se pro svou snahu najít nějakou čerstvou mohylu mimo dohled osadu.

🔀 Secure an Advantage Najdu vhodnou mrtvolu? (Rozum) Miss
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 6, 5
✍️ You fail or your assumptions betray you. Pay the Price.
🤯 It's stressful. -2🧠


Když ale uvidím množství nových mohyl a na mnoha místech trčet kusy mrtvol, protože lidé ve chvatu brali kameny ze starších hrobů jen proto aby co nejrychleji navršili nové, žaludek mi sevře strach. Tady nikdo nedělal řádné obřady, po kterých duše najdou klidu. Tady lidé prostě co nejrychleji naházeli na mrtvoly co nejvíc kamení, aby jim v případě, že povstanou, znemožnili se hýbat.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Místo hledání čerstvé najdu prosté první mrtvolu, která má odhalenou tvář, velký balvan na hrudi a není seschlá na kost. Nevím, zda bude i s takhle starým mrtvým moje síla fungovat, ale zkusit se to musí.

-2✨, 🔓Můžeš přednost použít i na dlouho mrtvé.

Vytáhnu z torny svíčky a rozmístím je na mohylu. Potom přikleknu a začnu k tělu tiše promlouvat.

🔀 Poselství Co mi poví mrtvý? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 3, 9
✍️ Duch se zjeví a můžete pár minut vést rozhovor. Vyhodnocuj vhodné tahy (máš +1🎲). Duch také přinese znepokojující zprávy nesouvisející s tvým záměrem. Představ si, co ti poví (zeptej se Orákula) a utržíš -1🧠 (Endure Stress).


Čekám, kdy s sebou mrtvola škubne a začne kvílet a tak mne zaskočí, když se jen otevřou víčka a můj pohled se potká s černotou prázdných očních důlků vyžraných červi.

"Jsem Melia, cestovatelka," oznámí mi klidným hlasem a já si uvědomím, že tvář, na kterou hledím, má opravdu ženské rysy. Je zajímavé, jak rychle smrt smyje rozdíly, které jsou tak zřetelné, dokud jsme živý. "Kdo jsi ty, a proč jsi mě povolal ze zaslouženého věčného klidu?"

Absence neklidu a utrpení působí jako zjevení - chvíli mi trvá, než mi dojde, že Melia je nejspíš mrtvá už nějaký čas a je tedy se svým osudem smířená. Zatímco ti, se kterými jsem mluvil doposud, byli vždy smrtí zaskočení a teprve se s ní smiřovali. Celou tu chvíli zaskočené mlčím a nechávám vyslovenou otázku bez odpovědi .... a tak Melia pokračuje.

"Počkej, už možná vím. Ty jsi Myrick, ten, který umí hovořit s mrtvými. Tvá žena Ingrid o tobě vyprávěla ... a žádná jiná duše ji nevěřila, že by to bylo možné. Stále čeká, že se s ní znovu spojíš, Myricku. Stýská se jí ... nenalezla stejný klid, jako my ostatní..."

Tahle zpráva mě zaskočí a zabolí u srdce.

🔀 Endure Stress Jak nesu zprávu o manželce? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 8, 1
✍️ You press on.


Na sucho polku a ruka mi automaticky sjede k opasku. "Přísahám při železe, že navštívím hrob své ženy a promluvím s ní, abych uchlácholil její duši."

K hrobu je to daleko a je už dlouho mrtvá, udělejme z toho Dangerous quest. 2🌕/milník.
🔀 Swear an Iron Vow Přísaha nepřítomné manželce (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 3, 5
✍️ You are emboldened and it is clear what you must do next (Ask the Oracle if unsure). Take +2 📈.


Je zřejmé, co pro to musím udělat. Vrátit se k Rudému vrchu.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

... v opuštěném domku ...

"C... c... co to bylo?" koktá Yorath a krčí se v koutě.
"Kostlivec," odpovím, "Šedé řeka je nezná, na pevnině ale bohužel docela běžní. Tihle v noci napadli Rojřin Stesk. A tenhle asi zůstal zaklíněný pod tou barikádou. A až náš život ho probudil."
"Oni cítí živé?"
Přikývnu. "A snaží se je zničit. O nic jiného jim nejde."
"Tak proč nějací zůstali v lese u té východní cesty a nejsou tady?"
"To právě nevím. Ale možná na to přijdeme. Pusť sem ještě trochu světla."

Strčím do zbytků mrtvoly ještě kopím, ale už se nehýbe. Magie, která ho držela v neživotě, vyprchala. Přitáhnu hromadu masa a kostí pod okno. Ze samotného těla už nic nezjistím, ale jeho oblečení je pořád ještě slušně zachovalé. A ať už to bude vzpomínka na domov v kapse, emblém s uctívaným bohem, vzácný opasek nebo něco jiného, zjistím o něm víc.

🔀 Gather Information Co zjistím z nemrtvého? (Rozum) Strong Hit with a Match
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 5, 5
✍️ You discover something helpful and specific. The path you must follow or action you must take to make progress is made clear. Take +2📈


Stačí zajet prsty pod krví nasáklou košili a nahmatám tenký řetízek. Vytáhnu ho na světlo a zarazím se. Poznávám na něm emblém Damuly. Tenhle člověk někdy patřil k posádce kapitána Wynna. Ten se mi samozřejmě nezmínil o tom, že by mu někdo chyběl. Začínám mít pocit, že se tu děje něco hrozného. A pak najdu v tenkém pouzdru z rákosu srolovaný svitek. Je navlhlý a inkoust rozpitý, ale dostanu z něj tak akorát:
Svitek u kostlivce píše: Wynne, obracíme se na tebe jako na spol        partnera. Potřebu      
      hrozba              bohů             nedovolíme                            
                                v Rojřině stesku                      rituály musí přestat.
Uděláš       cokoliv co bude                   a bez ohledu na následky.                   
              Šedivého božstva.                       odměnu až po                      u.
Dopis předlož                                   a získáš odměnu a další úkoly.
                                                             S.M.J.
"Bohové!" zvolám a schovám hlavu do dlaní. "Oni narušili rituály naschvál?! Wynne přinesl zkázu Rojřinu Stesku!"

🌙 Zjistil jsem, že je s nemrtvými spojený Wynne

Myricku, nemám vymyšleného nic víc, co není přímo napsáno. Můžeš s tím pracovat, jak tě napadne.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

"... co teď s ním?" ptá se mě Yorath, která opatrně překračuje zbytky nemrtvého a od jeho kostlivých se drží v bezpečné vzdálenosti. "Neměli bychom ho pohřbít? Nějak uložit k odpočinku, aby znovu nepovstal?"
"Ten už není nebezpečný," opáčím. "Síly, které ho držely při neživotě, jsou zpřetrhané. Každá magie má svoje hranice. Každý tok energie, každé spojení se dá přerušit."
"Já, inu, musím se tě zeptat, Tristane - to tvé spojení s Měsíčním medvědem je stejné? Co se ti stane, když ho přerušíš?"
"Nevím," povím upřímně. "Nevím ani o nikom, kdo by to zkoušel. Ale to musíš nejprve pochopit, jak jsem k němu vůbec přišel. A abych ti to vysvětlil, potřebuju teď zjistit víc o těch nemrtvých v lesích. Musíme se na ně připravit."


Nemám moc možností, jak se nachystat. Pokud nás nečeká v lese nic jiného, jsou kostlivci přímočará hrozba. Cítí živé a jdou po nich jako slepice po flusu. Připravím nám proto aspoň prostou mast z bahna, do kterého nemrtví patří, popela, ve který se už měli obrátit a sražené krve jednoho z nich. Přes mírné protesty Yorath si směsí pomažeme tváře a odhalené části těla.

🔀 Secure an Advantage Jak zafunguje mast proti kostlivcům? (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 1 = 4 Challenge Dice 3, 1
✍️ You gain advantage. Take control: Make another move now (not a progress move); when you do, add +1🎲
✍️ 🐉 +1📈



Yorath si rychle všimne, že i když slunce stoupá k poledni, je jí větší zima. Mast působí. Doufám jenom, že je na ni dost silná. Zahřejeme se rychlou chůzí po hraně útesů a lesa, kolem poloprázdných domů, směrem k lesům na východě. Míříme na místo, kde karavanu napadli nemrtví.

🔀 Face Danger Nezaskočí nás nemrtví? (Stín) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 1 + 1 = 8 Challenge Dice 7, 9
✍️ You succeed, but lose advantage: -1📉
🔮 Action [37] Hunt + Theme [42] Vengeance



Zanedlouho klečíme s Yorath v hustém jehličnatém podrostu a skrze větve sledujeme široké rozježděné místo na blátivé cestě. Tady se vozy karavany zastavily, zmateně otáčely a rychle odjížděly zpátky k osadě. Kolem dokola se tu povalují zbraně, nářadí i pytle s nákladem. Žádné tělo, žádné stopy po přeživších ani nemrtvých.

Pak se ale ozvou od cesty hlasy, lidské. A vzápětí dorazí několik postav. Poznávám kněze, který je vede. A z jeho drmoleného zaříkání i hulákání, kterým si jeho doprovod dodává odvahu, poznám, že se rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou.

"Skupina odhodlaných ale nevycvičených vesničanů na lovu nemrtvých je asi to poslední, co tu teď potřebujeme, že?" zašeptá bystrá Yorath. Mlčky přikývnu.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

... mezi mohylami...

Přísahu Melia vyslechne a dodá: "Kvůli tomu jsi mne ovšem nepřivolal, že?"

Zavrtím hlavou. "Ne, cestovatelko Melio. I my jsme cestovatelé svého druhu. Já a mladý chlapec, který čeká ve vesnici. Potřebujeme se dostat do Hlubočiny, za elfy. Ale nevíme, jaká je situace s nemrtvými. Tys padla jejich příčiněním.

Pověz mi: Kolik jich je? Kde jich je nejvíc? Co udělat jinak, abych si nakonec se svou ženou nepromlouval v zásvětí?"
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Orákulum »

Myricku,

tvář mrtvé Melii se svraští.

"Čekali na nás podél cesty, kde je vytesaná do skály a voní to tam po borovicích. Nečekali jsme je. Napadli nás rychle a nemilosrdně. Bránili jsme se, ale bylo to marné. Ptáci se rozlétli do všech stran, země se nasákla krví. Já krvácela z boku a plazila se kapradím pryč. Pak vystoupil ze stínu on, a..."

Melia se na moment odmlčí.

"...a s ním elf. A zabili všechny, do posledního. On a jeho muži, kteří smrděli potem a solí. Námořníci. Plazila jsem se dál k Rojřině stesku a slyšela jak začali zpívat. A pak se země otřásla a já ucítila ten strašlivý zápach."

Najednou si uvědomíš, že ve vzduchu je cítit skutečně zvláštní štiplavá vůně.

"Našli mě lidé na kraji osady, ale nedokázali mi už pomoct. A ostatní cestovatelé tam zůstali. Nikdo je nepohřbil, nikdo se s nimi nerozloučil. Zůstali v lese a nemohou odejít - zůstali svázaní s místem, na kterém byli zavražděni. Bylo nás pět rodin, třicet lidí. Jenom já jsem se dostala pryč. Ostatní tam zůstali a s nimi pár mrtvých námořníků. Pořád je tam cítím. Obejdi tu cestu širokým obloukem. Cítí živé a hledají je, ale táhne je to zpátky. Nedokáží odejít moc daleko. Ale Rojřin Stesk je příliš blízko. A on to věděl..."

Myricku, krátké shrnutí, ať jsme na jedné vlně:
- Kapitán Wynne s nějakým elfem přepadli Meliu a další cestovatele na cestě na východ. Zůstalo tam zhruba třicet mrtvých cestovatelů a pár námořníků z Wynnovy posádky.
- S jejich krví otřásli Rojřiným Steskem a přerušili rituály kněžích.
- Nemrtví se v noci vydali ničit živé v Rojřině Stesku, ale táhne je to zpátky na místo, kde byli zavražděni.
- Bezpečná cesta je co nejdále od místa, kde byli zabiti.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

... u cesty v lese ...

🔮 Kolik (po pěti)?Rolled 5 vs. 50: Yes = Nemrtvý je sám
🔮 Kolik jich je? (5+ Po deseti) Rolled 12 vs. 50: Yes = Vesničanů je šest
🔮 Combat Action [47] Ready an action. Action [92] Distract


V křoví za cestou uslyším šelest a zahlédnu i pohyb. Vesničané si ho nevšimnou, přes to všechno burcování odvahy neví, čemu vlastně čelí. Nemrtvý muž, který se vyvalí na cestu, je překvapí.

Dva nejstatnější chlapi pozvednou štíty a zabuší do nich sekerami. Zbývající tři jen s holemi se rozestoupí za ně. Burcování přestane, povzbudivá slova se jim zaseknou v krku. Kněz zůstane vzadu, vypoulí oči a jako jediný zesílí hlas. Padne na kolena položí ruce na blátivou cestu. Chce dostat nemrtvého tam, kam patří.

Nemrtvý otevře doširoka hubu a zachrčí. Má prázdné ruce, zčásti ohlodané zvěří. Prsty připomínají pařáty dravce. A vrhne se na nejbližšího chlapa se štítem.

"Jdeme!" sykne Yorath. "Musíme jim pomoct!"
"Ne," chytím ji za halenu a strnu zpátky k zemi. "Je jich tu určitě víc. Nemají taktiku, nemyslí, ale přijdou. Musíme počkat, ať nás taky nepřekvapí."

🔮 Kolik jich vyleze? (5+ po čtyřech)? Rolled 42 vs. 50: Yes = 15 nemrtvých
🔮 Ustojí to pomstychtiví vesničané? Rolled 39 vs. 50: Yes


Muž odrazí nemrtvého štítem a druhý mu srazí sekerou hlavu. Kněz zaúpí, tělo sebou trhne, ale na nohy se nepostaví. Vesničané propuknou v jásot. A pak se z lesa vyvalí další.

Během chvíle se na cestě potácí dobré dva tucty nemrtvých. Muži, ženy, děti. Všichni v cárech cestovního oblečení, málokterý ozbrojený. Na první pohled vypadají všichni podobně. Ale je mezi nimi i muž v kožené zbroji s harpunou v kostlivých rukách. Další z Wynnovy posádky.

Bojovníci se sekerami výhružně zařvou a zabuší znovu do štítů. Pak se všichni stáhnou kolem kněze. Jsou přečíslení, ale jejich odhodlání je silnější. A v rukou kněze se objeví dýka a pochopím, že je ochotný riskovat pro pomstu hodně.

"No tak! Tristane! Přece je nenecháme umřít!" křičí už skoro Yorath.
"Naše mast!" namítnu. "Pořád o nás ještě neví. Když se stáhnou a odvedou jejich pozornost, můžeme potom..."
"Když zemřou, nezmůžeme nic! Nebudu se jenom dívat, jak je roztrhají!"

Slabě zavrčím. Mnohokrát jsem pomáhal Kruhům s běsy a netvory po boku místních. Vždy jsem jim vysvětlil plán, dal úkoly a bojoval jako jeden z nich. Nikdy jsem je nepoužíval jako návnadu. To k naší cestě nepatří. Co se to se mnou děje, že nad tím vůbec přemýšlím?

V jeden okamžik vyskočíme s Yorath na nohy a vyběhneme na cestu ke shluknutým vesničanům.

Nemrtvých je skoro dvakrát víc než nás (large pack vs. small pack) - 1 posun za zranění / dávají 3 zranění. 🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

🔀 Enter the Fray Jak vstoupíme do konfliktu? (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 5, 2
✍️ Take +2📈 You have initiative.


Muži jsou zaskočení, ale dvě kopí namířená vstříc nemrtvým jim dodají odvahy. Na otázky není čas. První pařáty dopadají na štíty a derou se přes připravené hole dopředu. Asi kvůli masti nás nemrtví zatím nechávají být. Mám chvíli čas odrazit pár rukou, postoupit do dobré pozice a zaútočit na ně ze strany.

🔀 Strike Co provde první útok ze strany? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 6, 4
✍️ Inflict your harm and lose initiative.
2⚔️ =🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑


Podaří se mi přerazit několik kostí, zlomit pár nohou a urazit i jednu hlavu. Rozpadající se těla se potácí, padají na zem a zůstávají tam ležet. Klečící kněz slabě zaúpí a vidím, že mu z uší vytékají pramínky krve. Ruce zabořené do bláta až po lokty se třesou, ale nemrtví se nevrací k neživotu. Aspoň prozatím.

Výkřiky mě vytrhnou z myšlenky a uvědomím si, že jsem ztratil přehled o ostatních. Yorath stojí bok po boku vedle štítonoše a využívá jeho krytí, muži s holemi divoce máchají sem a tam snaží se přelomit cokoliv, co se jim dostane do cesty. Protivníků je ale pořád příliš moc.

🔮 Oracle Result Combat Action [47] Ready an action. Action [29] Hold

Nemrtví klapou sanicemi, mávají rukama a poulí vyschlýma očima. Vrhají se dopředu - a ne na vesničany, ale na jejich zbraně. Pevně tisknou hole, kopí i sekery, nevnímají záseky ani údery a snaží se nám zbraně vytrhnout.

Uhnu stranou a rychlými výpady se snažím udržet nenechavé ruce dost daleko od těla. Těžko lehčí chytit hůl než zmiji.

🔀 Face Danger Udržím si svoje kopí? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 6, 2
✍️ Spálím 7📉 = Strong Hit
✍️ You are successful: +1📈 🐉 +1🎲 na Strike

🔮 Udrží ostatní své zbraně? Rolled 10 vs. 50: Yes


Rozkmitám moje kopí a podaří se mi odrazit sápající se ruce. Elfí dřevo v mojich rukách se zase lehce rozvlní. Všimnu si, že ostatní taky zůstávají ozbrojeni, ale nemrtví se na nás tlačí čím dál tím víc. Jsou na nás namačkaní, a jsou namačkaní i na sobě navzájem.

Skočím dozadu, přehmátnu na široký úchop rukama za sebe. Špičkou kopí vyryju v bahnu jednoduchou runu.

"Chcete moji zbraň?" zařvu z plných plic. "Tak tady ji máte!"

Vrhnu se celou svou vahou dopředu a kopím bodnu před sebe v prudkém náporu neskutečné síly. Cítím, jak se zarývá do masa přede mnou.

🔀 Strike Jak dopadne silný výpad? (Silný výpad) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 3 + 2 = 10 Challenge Dice 7, 8
✍️ Inflict +1 harm. You retain initiative.
2⚔️ +1⚔️ +2⚔️ (🐉) =🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑


Několik těl srazím k zemi a další nabodnu na dlouhé kopí. Hrot projede měkkými tkáněmi a zastaví se, až když mám přední ruku mokrou od masa. Ucítím drásající pařáty na svých zádech. Pak zasviští sekera a ruce odletí stranou. Vesničané se rozkřičí a pustí se do rozhozených nemrtvých plnou silou.

🔀 End the Fight Jak dopadne souboj? (Postup) Strong Hit
🎲 Action Score 7 Challenge Dice 6, 2
✍️ This foe is no longer in the fight. They are killed.


Chvíli ještě zkouším stát a držet nemrtvé tam, kde je chci mít. Pak mi dojdou síly a pod tíhou nabodnutých těl se svalím k zemi. Kolem mě leží dva tucty posekaných a rozlámaných těl, těžce oddechující vesničané a schvácená Yorath. Kněz je na zádech, oči doširoka vytřeštěné, z nosu a uší mu odtéká krev. Nehýbe se a jen slabě dýchá. Bahno na cestě slabě bublá a vtahu je do sebe jeho krev i tělesné tekutiny nemrtvých. Země si bere to, co jí patří. Tuhle bitvu jsme vyhráli.

🌙 Na cestě v lese jsme zastavili část nemrtvých
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

"Vstávej, Baldursone," natáhne ke mně jeden ze sekerníků pravici. "Musíme vypadnout pryč!"
"Ne," mávnu na něj a zůstanu na kolenou, "teď si můžeme odpočinout. Brandun ze sebe vydal všechno, žádní nemrtví se sem ještě nějakou dobu nepřiblíží. Jste všichni v pořádku?"
Jiný muž si vedle kněze poklekne a poslouchá chvíli jeho dech. "Bude žít," oddechne si. "Vděčíme mu za naše životy. A i vám."
"Neměli jste sem vůbec chodit," obořím se na něj. "Co jste si vůbec mysleli? Že je seřežete jako bandu chromých lapků? Měli jsme štěstí a Brandun bude ještě dlouho sbírat síly..."
"Chce říct, že jsme vám rádi pomohli," skočí mi do řeči Yorath a přísně se na mě podívá. "Chápu, že jste chtěli bránit svůj kruh. Byli jste odvážní."
"Ty jsi Strážce, je to tak?" zeptá se opatrně sekerník. "Tvůj štít i emblém... ten neznám, ale Strážce poznám. A jakého! V těchto dnech by se nám v Rojřině stesku tvůj štít hodil."
"Možná," poví Yorath a sklopí oči k zemi. "Možná."


Postupně se sebereme na nohy a prohlížíme si děsivý obraz v blátivé cestě. Kolem nás leží dobré dva tucty mrtvých mužů, žen a dětí. Je těžké si připomínat, že nezemřeli naší rukou. Ale odkud se tu vzali? A kolik dalších tu ještě je?

Vesničané odnesli kněze Branduna pod košatou borovici a ošetřují si vlastní rány. Alespoň Yorath chodí se mnou po cestě a prostým rituálem posílá ztrápené duše na druhý břeh. Obracím jedno tělo po druhém na záda a zkoumám jejich oblečení, doplňky a zranění. Wynnova muže poznám snadno, na ostatní potřebují víc času.

🔀 Gather Information Co zjistím o mrtvých? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 2, 10
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈



Brzy si uvědomím, že situace je vážnější, než se zdá. Z rodových znamení poznám, že buď bylo ve skupině hodně dětí bez rodičů, nebo jejich rodiče jsou ještě někde jinde. Nejspíš je potkal stejný osud. A nebudou daleko. A co je asi ještě hrozivější, je společný znak většiny dětských a ženských těl - čistě a tence prořízlé hrdlo. Kdo je zabil, to udělal chladně, plánovaně. Wynne je popravil. A zdá se, že k tomu měl důvod.

"Musím najít místo, kde zemřeli," povím pak ostatním. "Potřebuju zjistit, co se tu přesně stalo."
"Pohřbíme je a můžeme se porozhlédnout," odpoví sekerník. "Branduna poneseme, dokud se sám nepostaví na nohy."
"Ne," zakroutím hlavou. "Těmhle tělům ani duším už není pomoci. Pohřeb jim nic nepřinese. A zvěř si je najde na cestě i vyhrabe ze země, není v tom rozdíl."
"Už rozumím tomu, že s tebou Malik nechtěl nic mít," zavrčí jeden z vesničanů. "Jméno Baldurson jsem během let slyšel jen v tom nejlepším světle, ale zklamal jsi mě. Tyhle lidi pohřbíme, stejně, jako jsme pohřbili naše rodiny."
"Akorát mezitím padne tma a nemrtví posílí," rozhodím zoufale rukama. "Vy se nebojíte jim tu čelit v noci?"
"A ty snad ano?" ušklíbne se muž.
"Já tu nebudu," odpovím. "Sesbírám nějaké zásoby a jdu prohlédnout okolí. Dělejte, jak chcete. Bez kněze vás pobije i jenom hrstka. Yorath, jdeme?"

Strážkyně se dlouze podívá na mě, na vesničany a na spoustu těl kolem nás. A pak vyrazí za mnou. Mlčky.

Začnu se prohrabovat bednami a pytli, které tu zůstaly po karavaně. Pomalu postupuju cestou dál do lesa a hledám cokoliv užitečného, co by se nám mohlo hodit.

🔀 Resupply Najdu tady nějaké vybavení? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 4, 1
✍️ Take up to +2📦, but suffer -1📉 for each.

Pokračování později.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

"Kde jsi ztratil svou úctu k mrtvým, Tristane?" zeptá se mě Yorath po nějaké době. "V Šedé řece ses nikdy takhle chladně nechoval."
"To nebyli mrtví, jaké znáš z Šedé řeky, Yorath," odpovím. "Jejich duše byly vyrvané z těl a ztracené někde na půl cesty. Nad těly získalo moc něco mnohem většího a děsivějšího, než si dokážeš představit. Možná sami bohové. Kněz Brandun vrátil jejich těla zemi a duše snad došly klidu. Kdyby to udělal hned poté, co byli zavražděni, mělo by to smysl. Ale teď už ne. Má smysl pohřbít lidi, tohle byla monstra. V Železných zemích je mnoho věcí, které jsou jiné, než se na první pohled může zdát."
"Rozumím. Krom nemrtvých to jsou jaké další? Například?"
"Například... například Měsíční medvěd. Myslel jsem, že je to jen agresivní medvěd pojmenovaný podle barvy své kůže nebo nějaké staré legendy. Připravil jsem se na něj stejně, jako dříve na jiné podobné medvědy. Ale on to byl bůh."


Zvednu pravici a ukážu před nás. Cesta se tu stáčí do krátkého ale prudkého skalnatého srázu. A dole pod srázem je země popraskaná a tráva zbarvená krví. Ucítím podivný zápach a všimnu si malých kamenných mohyl podél cesty.

"Tady nejspíš ti lidé zemřeli. Tady je Wynne přepadl a zavraždil. Jenom ještě nevím, co tu přesně udělal. Pojď, opatrně, porozhlédneme se."

🔀 Gather Information Co zjistím na místě přepadu? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 2, 5
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Zápach je strašný. Oči a nos mě pálí, hlava začíná bolet. Chci pokračovat dál stranou od prasklin, ale nedaří se mi. Praskliny jsou totiž všude pod srázem a... připomínají letokruhy stromů a i skvrny krve a kamenné mohyly vytvářejí nepravidelné kruhy.

"Provedli tu rituál," procedím skrz zuby k Yorath. "Krví otevřeli zemi, ta se otřásla a zasáhla Rojřin stesk. Wynne udělal, co po něm chtěli v tom svitku."
"A vypadá to podobně, jako co provedl Myrick s Beltranem a dalšími v Šedé řece, Tristane," poví Yorath. Pravicí si zakrývá ústa. "Krvavou obětí si naklonili nové bohy."
"Vypadá to tak," přikývnu. "Zkusím se podívat dál, rituály mají svá pravidla. Zkusím z těch mohyl zjistit víc, třeba přijdeme i na to, jak to vrátit do pořádku."

Vykročím dál pod sráz, ale hlava se mi zatočí a padnu na koleno. Spánky mi divoce tepou a ze svědícího nosu vypryští čůrek krve.
"Nechoď dál, Yorath. Bohové chtějí další krev, cítím to."
"To není dobrý nápad, Tristane."
"Vím. Nic nebude. Já jim žádnou svou krev nedám."

Utřu si nos do rukávu a zkusím překonat bolest i slabost. Vydám se vrávoravým krokem k nejbližší mohyle.

🔀 Face Danger Odolám nástrahám obětiště? (Železo) Strong Hit
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 3, 4
✍️ You are successful: +1📈


Padnu na kolena u hromádky kamenů a ztěžka dýchám. Stejně jako země kolem mě si žádá k upokojeni moji krev, cítím hluboko v sobě hlas bestie, která mi teď dodává sílu, ale dere se na povrch. Dovolím si z ní pro teď jenom čerpat a zaostřím svoje myšlenky k obětišti.

Rozhrábnu rukou mohylu. Většinu tvoří obyčejné úlomky skály, ale mezi nimi je řada cizích kamenů. Lesklé oblázky, ostré temně pruhované desky, kameny prorostlé drobnými krystaly. Některé ani neznám. Wynne si dal tu práci a dovezl je z daleka a ozdobil zvláštními runami. Nastrkám si je do kapes a pomalu se vrátím k Yorath. Musí mě chytit a podepřít.

"Netuším, co jsou tyhle kameny zač," zachrchlám. "Ale Malik by to vědět mohl. A teď se se mnou už bude bavit."
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Cestou z pohřebiště zpět do vsi přemýšlím o tom, co dál. Zmínka o elfovi, který se účastnil krvavého obřadu mne nepotěšila a vyvolala víc otázek než odpovědí. Hledám pomoc pro Ravela na správném místě, když první náznak setkání s nimi vypadá takhle? Také zmínka o námořnícich přivolal neklidnou vzpomínku na loď plnou nemrtvých.

Alespoň že rozloučení s Meliou proběhlo bez obtíží. Ještě abych i já kolem sebe nechával pro uzené nemrtvé...

Nakonec dospěji k názoru, že elf takhle daleko od Hlubočiny bude odpadlík a bude lepší se vyhnout i jemu i nemrtvým.

Zpátky v osadě se tedy ještě před návratem k Ravelovi začnu vyptávat na jiné možnosti cesty do vnitrozemí, které se vyhnou nebezpečnému kusů lesa.

🔀 Gather Information Zjišťuji info o cestě do vnitrozemí. (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 3 + 0 = 6 Challenge Dice 9, 1
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈

🔮Theme: Health

Odkáží mě na starou hřebenovku. Měla by vést bezpečně daleko.. a vysoko.. od nemrtvých. Ale zrazují mne od cesty. Je to nebezpečné, hlavně pro zdraví. Několik dní cesty v chladu a silném větru i nebezpečná místa, kde hrozí pád a zranění.
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů