Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6944
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32329
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Eleshar_Vermillion píše: 28. 9. 2022, 23:23 To zabezpečení je zatraceně zrádné, odtud Vallunovo nekončící zmatení ohledně tzv. ukrajinské přesily. Ano, Ukrajina nejspíš nějak měla čistě na chlapy přesilu 5 ku 1, ale Rusové si vybírali, odkud zaútočí, zatímco Ukrajinci museli bránit nějakým způsobem nejen celou frontu, ale i celé území, kdyby Rusáci zkoušeli nějaké zákeřnosti s výsadky v týlu.
Já tím nejsem zmaten - já upozorňuji na to, že kecy o ruské početní převaze jsou z celkového/strategického hlediska absolutně mimo mísu.

Výsadky a pod ve strategickém rozměru jsou taky nemožné, protože je nabonzují AWACSy...
sovětská doktrína vycházela ze situace masivní mobilisace sovětské armády, která si udržovala struktury na to, aby mohla do války poslat miliony a miliony mužů, takže představa, že se sovětské tanky zastaví u Atlantiku, dávala smysl, protože by v nich měl kdo sedět, měl by je kdo zásobovat a měl by kdo hlídat zásobovací trasy a okupovaná území.
To je důležité mít na paměti, když se tu odmítá Plán 1986 jako nesmysl...
Nenech se zmást zrádným Mercatorem. Mají dohromady asi 175 tisíc (65+65+45) km2, což je něco málo přes dvě ČR. Odhady byly, že Rusové měli asi 125 tisíc km2 ukrajinského území, čili tomu Pobaltí nepříliš daleko, ovšem s tím rozdílem, že Ukrajinci mají kam ustupovat a kde manévrovat, kdežto Pobaltí je v podstatě stojatý obdélník 250×700 km, na východě Rusko, na jihovýchodě Bělorusko, na jihozápadě Rusko (!!!), na západě moře, na severu moře. Tam bych si skutečně příliš veliké naděje nedělal, zejm. s ohledem na to, že dohromady mají jen asi 6 milionů obyvatel.
Mají snad ještě více řek a vodních překážek než Ukrajina...
A bacha na podceňování toho moře, taky by mohlo být plné plavidel NATO (žádné letadlovky, to nedává smysla), které díky Aegisum a spol. zabrání operacích sketího letectva a naopak tomahawky a dalšími hračkami budou hodně tvrdě strpčovat život... navíc od estonské hranice do Petrohradu je to cca 125 km... Což znamená, že každý seržant od HIMARSu by mohl zasáhnout Putlerovo rodiště...

Za důležitější faktor tam považuji průběžně aktivizované ruské obyvatelstvo...na Ukrajině bylo především v Doněcké oblasti...a vytříbilo se během limitovaného konfliktu předem...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17479
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od York »

Sosacek píše: 28. 9. 2022, 15:58 Ukrajinske video o tom, jak orkove vrazdili utikajici civilisty. Doporucuju k videni vsem obhajcum ruska a rusu ... vi vite kdo.
Nice try.

Viděl jsem bělocha, jak bije černocha => všichni běloši bijou černochy.

Try again.
Argonantus
.
Příspěvky: 18112
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Pieta píše: 28. 9. 2022, 21:40 Obvykle jsem slýchával argumentovat, že pobaltské země jsou tak malé, že tam moc není kde se bránit. Jak koukám na mapu, úplně malé nejsou, ale to území, které Rusko zabralo na Ukrajině, by se třeba na Estonsko poskládalo, ne?

Čímž chci říct, ruský plán evidentně byl všechno vyřešit v jedné vlně a nestarat se o to, co potom, a kdyby cílová země byla dost malá, tak se jim to teoreticky i podařit mohlo, ne?
Scénáře vidím dva, oba naprosto špatné pro Rusy.
1) Rusko začne přisouvat 1 Gta k hranicím Litvy a Lotyšska, USA začnou přisouvat techniku na opačné straně. Buď pozemní, nebo vzdušnou, nebo oboje, to je skoro jedno. V každém případě jsou schopné to pohodlně dorovnat a invaze by neměla šanci.

2) USA nebudou reagovat, přesně jako v Ukrajinské cause, navzdory tomu, že jde o členy NATO. V takovém případě ruská metoda "nahrneme se tam vším a uvidíme" bude fungovat, protože lavinu není čím zadržet.

jenže tady to má část b), téměř nevyhnutelnou, ježto tyhle státy zcela jistě o pomoc NATO požádají, a nějak si neumím představit, že by i potom USA odmítly reagovat. Pokud by přesto odmítly, je konec Evropy a světa, jak ho známe.

Pokud by ale neodmítly, což je skoro jisté, máme tu dost přesnou reprízu války v Iráku; nepřítel zabral zvládnutelně velký kus rovné země, pohodlně přístupný z moře i ze sousední spřátelené země (Polsko). Nenapadá mne nic, co by Rusové mohli proti přehrávání amerických učebnic vytáhnout úžasného. Pokud snad lze dumat nad nějakými šancemi Ruska na zemi, v letectvu a námořnictvu je dnes už naprosto jasno; tam je to hra na jednu branku.

Tl, DR - Pobaltí lze za jisté konstelace z Ruska dobýt, ale nelze ho udržet.
Další bleskový postup Rusů z Pobaltí taky nic moc, je třeba se prodrat přes Polsko, což je docela slušně bráněná země, navíc vytuněná pravděpodobně letectvem NATO z moře.

Jsem si skoro jist, že si tohle Putinovi vojáci přehráli ve štábech dopředu už nejméně před deseti lety, a vedlo to k závěru, že na jihu všechno lépe, ježto na Černém moři je snad jediné místo, kde mají aktuálně Rusové námořní převahu. Výsledek právě vidíme.
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6944
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Well played :clap: ...
Přílohy
FB_IMG_1664429775050.jpg
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5421
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Resurrection »

2Argonantus: Vidím to přesně stejně. V únoru 2021 bylo na východní hranici 5000 vojáků NATO a 4 battlegroupy (a to v reakci na anexi Krymu). Od konce ledna 2022* je tam postupně 8 battlegroup a 40 000 vojáků v nich. Jak vidno z toho času, posílení východního křídla nemělo na útok na Ukrajinu vliv. Ergo dovozuji, že kdyby se Rusové začali srocovat na pobaltských hranicích místo ukrajinských, šlo by imho o variantu 1. Pokud by však v Bílém domě seděl Trump, umím si představit tu variantu 2. Varianta 3 - USA nedělají nic - je asi nemožná Trump neTrump, protože by to znamenalo ignorovat ztráty vlastních vojáků a techniky co tam jsou permanentně (proto měl Trump zajistit to vystoupení z NATO).

Já vlastně nevím co mohlo a mělo NATO udělat víc.

*Timeline byl: 22. ledna evropské členské země posílají letadla, lodě a vojáky do Pobaltí (nad rámec 4 existujících battlegroup). 7. února bylo velké NATO cvičení v Estonsku. 11. února umístění vojáků NATO v Rumunsku a posílení v Černém moři. 25. února aktivace Response Force (40k vojáků). 24. března vytvoření 4 nových battlegroup - na Slovensku, v Rumunsku, v Maďarsku, v Bulharsku). 30. června posílení všech existujících východních battlegroup ve všech ohledech.
Secrets are power.
Sosacek
Příspěvky: 25775
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Sorry za offtopic, ale me se libi, Yorku, ze umis byt vzdycky na strane zla:
- alt-righter a podporovac Trumpa v roce 2016
- antivaxxer a bojovnik proti opatrenim behem pandemie
- rasista a bojovnik proti woke (od black magic cards az po cerne elfy)
- obhajce a cheerleader Ruska ted

To vyzaduje fakt talent (nebo naprostou vymytost protizapadni propagandou). Jdu se kouknout, jestli nejsi i climate change denier. Asi jo, co?

EDIT: "mlaceni cernochu" to je nejen doslovne sovetska propaganda, ale je pikantni ze se odvolavas na ty cernochy o kterych pises jak se ti z nich zveda kufr kdyz je vidis v televizi.
Naposledy upravil(a) Sosacek dne 29. 9. 2022, 09:35, celkem upraveno 1 x.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Sosacek
Příspěvky: 25775
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Je to RUMINT ale Lyman pry byl osvobozen a jsou hromady zajatcu. Uvidime.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12366
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:arrow? Na severu ukrajinská armáda rozšiřuje obě předmostí na východní straně Oskilu (u Dvorichne a Kupjansku). Z jihu postupují po východním břehu směrem na sever k Borove. Podle všeho Borova ještě není osvobozena, ale skřeti před pár dny vyhodili mosty přes říčku Borovou a rozpůlili tak městečko na dvě části. Neví se, jestli jižní část Borove vůbec nějaké skřetí síly brání.

:arrow? Ukrajinská armáda už také téměř obklíčila skřety v Lymanu. Útočí na Zarychne ze severu a Torske z jihu, aby uzavřeli kapsu. Uvidíme, jestli se skřeti stáhnou nebo se nechají obklíčit. Podle zpráv používají teď Ukrajinci raketové systémy MARS (německá verze double-HIMARSu) k vzdálenému zaminování poslední ústupové cesty z Lymanu protitankovými minami.

Obrázek

:arrow? Na východní (doněcké) frontě pokračují skřeti v totálně nesmyslných frontálních útocích proti připraveným pozicím a minovým polím. Výsledkem jsou jako vždy velké skřetí ztráty a minimální postup. Fronta se tu už pár měsíců prakticky nemění.

:arrow? Na chersonské frontě provedli skřeti protiútok na Bezimenne, který byl odražen. Ukrajinská armáda pokračuje v útocích na přívozy a koncentrace skřetích zásob.

:arrow? Takhle vypadá osvobozené území v charkovské oblasti. Skřeti a fronta za sebou nechávají úplnou zkázu.

:arrow? V rámci dalšího balíčku pomoci dodají USA Ukrajině dalších 18 vícenásobných odpalovacích raketových systémů HIMARS a jejich projektilů (zatím jich Ukrajina má 26), 12 systémů pro boj s drony Titan, prostředky na nákup asi 300 vozidel, která budou sloužit k přepravě těžké techniky, radarů, komunikačních a sledovacích zařízení, i další vybavení pro vojáky a vybavení pro detekci výbušnin. (zdroj)
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1636
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Passingby »

York píše: 29. 9. 2022, 05:25
Sosacek píše: 28. 9. 2022, 15:58 Ukrajinske video o tom, jak orkove vrazdili utikajici civilisty. Doporucuju k videni vsem obhajcum ruska a rusu ... vi vite kdo.
Nice try.

Viděl jsem bělocha, jak bije černocha => všichni běloši bijou černochy.

Try again.
Sosacek píše: 29. 9. 2022, 09:16 ...
- rasista a bojovnik proti woke (od black magic cards az po cerne elfy)
...

To vyzaduje fakt talent (nebo naprostou vymytost protizapadni propagandou). Jdu se kouknout, jestli nejsi i climate change denier. Asi jo, co?

EDIT: "mlaceni cernochu" to je nejen doslovne sovetska propaganda, ale je pikantni ze se odvolavas na ty cernochy o kterych pises jak se ti z nich zveda kufr kdyz je vidis v televizi.
Witchhunter logic...
d5bf24_f200793c286f4bad95b430e192d1abf8~mv2.jpeg
(A omlouvám se Ecthelionovi/úm, že jim hnedka za jejich seriózní přehled plácám pseudomemečka...)
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Sosacek
Příspěvky: 25775
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

K tomu MARSu a protitankovym minam, ukrajinci pry nedavno oslavili ste vozidlo znicene timhle systemem. Cozpokud je pravda, tak je sakra efektivni.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12366
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:arrow? Analýza "Why Putin Has Doomed Himself with His Ukraine Fiasco" od Briana E. Frydenborga. Docela dobře analyzuje slabost skřetí armády a proč ji mobilizace nejspíš nijak výrazně nevylepší.

:arrow? Byla objevena čtvrtá trhlina v potrubích Nordstream 1 a 2 u Gottlandu. Zatím nebylo ohlášené přesné místo, ale bude to někde tam, kde to zkoumala švédská loď Amfitrite.

Analýza sabotáže od H. I. Suttona. Pachatelé stále nejsou známí, ale předpokládá se, že za sabotáží obou potrubí stojí Mordor. Je velice pravděpodobné, že obě potrubí jsou poškozena nenávratně. Pokud se do nich dostane mořská voda a nepodaří se je brzy opravit, poškodí je na tolik, že nepůjdou v budoucnu použít. Tím pádem jsme zřejmě svědky konce jak Nord Stream 2 (který se nikdy ani neotřevřel), tak i Nord Stream 1.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6944
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Know your western genocide apologist...
Přílohy
IMG_20220929_123033_391.jpg
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7501
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Bifi »

Takže Rusi sami prinútia váhavých Nemcov zmeniť orientáciu svojej energetiky? Tyvole to je podobná strela do nohy ako Fínsko v NATO.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1750
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Corny »

Ecthelion píše: 29. 9. 2022, 11:22 Analýza sabotáže od H. I. Suttona. Pachatelé stále nejsou známí, ale předpokládá se, že za sabotáží obou potrubí stojí Mordor.
Já sem dám jen takový velký vykřičník, protože z té analýzy nevyplývá předpoklad, že je za sabotáží Rusko. Nanejvýše silné podezření. Autor pak čistě popisuje, že pro Rusko by takováto operace byla relativně (ve srovnání s jinými možnými viníky) jednoduchá. Což je samozřejmě pravda, ale na nějaké silnější podezření o vině je to poměrně slabé. S takovouto logikou by totiž mohly být stejnou měrou na vině Spojené státy, Čína, UK či jiné státy s většími zkušenostmi s vedením podvodní války a podvodními operacemi. Ostatně zrovna spojené státy mají co se ponorek týče kvalitnější technologie, mají srovnatelnou flotilu co do velikosti, nepochybně se v tom prostoru vyznají (snad nikdo nepochybuje, že se v okolí jejich plavidla také pohybují), a mají na své straně i daleko smysluplnější motivy. Tím samozřejmě neříkám, že za to US můžou, ale stavět to čistě na tom, že k tomu Rusko má prostředky a Know-how je poměrně chabá základna, zejména když to značně pokulhává co se jakýchkoliv rozumnějších motivů týče.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15068
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Pieta »

Dobře, ale není Rusko přece expert na to dělat věci při absenci rozumnějších motivů? (:
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů