Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Obecné diskuze nezávislé na herním systému či světě.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2694
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Log 1=0 »

Wolfus píše: 16. 5. 2022, 21:06 Neviem preco mam vzdy, ked vidim niekoho pisat vetu "To je ale svinstvo, zarabat na volnocasovej aktivite!" pocit, ze tym v skutocnosti myslel "Preco mi to uz davno nenapadlo!"...
Kdysi mi jeden kamarád nabídl takovu jednoduchou malou brigádu, za celkem solidní peníze, ale odmítl jsem to.
Jezus píše: 17. 5. 2022, 12:19 Já vím, že by měla být, ale mám pocit, že třeba to jejich hraní v Adventurers League už teď místy připomíná "GM poskytuje vedení modulu, vy se můžete přidat", jen na bezplatné bázi...
Pokud by po mě GM chtěl peníze za odvedení modulu z AL, tak kontaktuji Sdružení ochrany spotřebitelů.
Jerson píše: 17. 5. 2022, 08:59 Pro ty, kteří v nějaké míře odmítají placení za vedení hry, mám (čistě zjišťovací) otázky.
1) Ano, souhlasil bych. Ale zároveň bych něco takového udělal klidně zadarmo. Ale pokud by něco sami nabídli, přijmu to, protože pár stovek mi popravdě sotva pokryje náklady.

2) Záleželo by, jak by do toho ten DDM byl zainteresován. Pokud by nám jen půjčoval místnost, tak bych peníze nechtěl. Ale pokud by mě chtěl mít registrovaného, propagovat se mnou, neřknu li ovlivňovat, co hrajeme, tak bych těch pár symbolických papírků bral dál, nebral bych to jako "peníze za hru" ale za to, že jsem prostě součástí té instituce.

3) Záleželo by, co to je za firmu, a jak by si to představovali. Něco bych udělal zadarmo, něco vůbec, resp. ne za pár tisíc. A mezitím určitý interval, kde bych ty peníze vzal. Koneckonců, pro korporát se zadarmo nedělá.

4) +5) Tady bych peníze nevzal, krom možná cestovného za prvních pár sezení, pokud by bylo vyšší.

6) Tady bych to vzal. Ale ne stylem "tohle je v pořádku" ale "tady je to pokušení pro mou chamtivost moc vysoké".

Celkově, za určitých okolností bych peníze za hru vzal, ale trend komercializace neberu pozitivně. A nesdílím tu ty pohádky o tom, jak jsou v kapitalismu všichni šťastní, a jak je komerce normální. Na druhou stranu, i když to podle mě rozhodně neprospěje, nemyslím, že by to bylo pro hobby likvidační. Ani nějak extrémně velký problém. Koneckonců, profesionálové a amatéři mohou klidně koexistovat, funguje tak spousta věcí.
Za tento příspěvek děkují uživateli Log 1=0:
Jerson
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
boubaque
bubák; Moderátor
Příspěvky: 6651
Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
Bydliště: Brno/Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od boubaque »

Obecně bych si za vedení her peníze nebral, mohly by být výjimky, ale většinou bych ty peníze bral z jiného důvodu než pokrytí (části) nákladů nebo případný výdělek. Než odpovím na Jersonovy modelové situace, dovolím si ještě pár nepřesných analogií:

:arrow? Když dělám korektury (třeba diplomek) kamarádům, kamarádům kamarádů apod., neberu si za to peníze a přijímám jen drobné hmotné dary (výjimečně protislužby). Protože (a) plná taxa by je vyšla setsakra draho, (b) snížená taxa by způsobila pachuť na jedné straně, druhé, nebo obou, (c) zvlášť u kamarádů nechci tahat do mezilidských vztahů peníze, a (d) cítím se komfortněji říct ne, když nemám čas.

:arrow? Mám pocit, že středně- a velkoformátové "dramatické" larpy (v ČR), přestože jádrovým* organizátorům většinou pokryjí jen náklady (resp. jejich větší část), ale už prakticky žádný vložený čas, se v určitou době sjednotily na prakticky totožném formátu: výrazná produkce a důraz na 360° iluzi; preskriptovaná dramaturgie (často včetně preskriptovaných rolí); překvapení a/nebo výrazné pointy, které hráči neznají dopředu; úkolem hráče je herecké ztvárnění role a následování vodítek. Jednu dobu jsem měl pocit, že takhle vypadají všechny nefantasy/nepostapo české hry pro víc než 15 hráčů, ale taky dost komoráků – jen ty neměly tak bohatou výpravu. Což je podle mě důsledek toho, že růst nákladů na produkci zvýšil příspěvky, ale hráči chtěli někde svoje peníze vidět, a zároveň začali larp vnímat jako službu od orgů/autorů (proto pevná dramaturgie a důraz na překvapení/pointy). Pak jsem přestal larpy sledovat, možná jich teď už je pár, které by mě bavily, ale vlastně už mě to moc nezajímá.

* někteří "pomocní" organizátoři a organizační náhradníci jsou za svůj čas placení, byť nijak závratnými částkami

:arrow? S kapelou hrajeme často zadarmo nebo pivo a párek (častěji teda za pivo a veganský guláš), mnohdy ale taky za benzín. Peníze navíc neodmítáme, ale taky si vybíráme, kde budeme hrát – aby nás to bavilo, případně abychom získali kontakty, které nás zajímají. Nedokázal bych asi brát hraní s kapelou úplně profesionálně ve stylu: Tuhle sobotu hrajete v kulturáku v Horních Ančovičkách a příští v Kočkomrskách u Náchoda, hodí vám to krom benzínu trojku každému a možná vás pak za to v létě vezmou na Majáles v Jablunkově. (prakticky ověřeno)
Jerson píše: 17. 5. 2022, 08:59 1) ... vedoucí nějakého dětského kroužku ... starším dětem ukázat, jak se hraje RPG. Jedno sezení ...
Nebudu si za to nechat platit. Možná bych se nechal ukecat v případě, že by ty peníze z nějakého důvodu musely být vybrané a šly by jinak do stoupy (čti: do kapsy někomu, kdo k organizaci nijak nepřispěl). (viz analogie korektury; jinak taky vlastně Gamecon)
2) Podobná situace, ale jednalo by se o více herních sezení
Velmi pravděpodobně bych do toho vůbec nešel. Kdybych měl čas a chuť na cca 3–4 sezení, možná bych si nechal proplatit cestu nebo se nechal pohostit u hry. (opět viz analogie korektury)
3) firma, ... nějakou formu "teambuildingu" - prostě zábavy - pro dospělé. Platba v tisících Kč za den ...
Tohle bych asi udělal spíš ze zvědavosti. Asi bych to ale bral jen za předpokladu, že všichni hráči mají o tenhle typ zábavy zájem (byť nikdy nic podobného nehráli) a u vědomí toho, že si firma může dovolit zaplatit mi "plnou taxu". (částečně analogie korektury, ale hlavně analogie kapela)
4) ... kamarád vašeho kamaráda, ... jednorázové / opakované hraní. ... Můžete očekávat jen nadšené hráče.
Jednorázové: Super, viz 1!
Opakované: viz 2.
Pokud by se jo chtěli odvděčit, ať za ty peníze nakoupí na hru občerstvení.
5) Podobný případ jako předchozí, ale je to známý známého, a ani o něm, ani o jeho spoluhráčích nic nevíte ...
Viz 4. Možná se budu zajímat, jestli o to hraní opravdu všichni stojí a co to je za lidi.
6) opět cizí hráči ... Nabízí víc, než si vyděláte jiným způsobem, pravidelně ... vyděláte o něco víc než v současné práci.
Pořád s jednou skupinou? Hele, jako, zvažoval bych to. Ale po určité době by se buď stali mými kamarády a začal bych těmi penězi mít problém, nebo by mě začali s*át a měl bych problém s hraním. Takže bych do toho vlastně nešel. (viz analogie korektury)

Na druhou stranu, nemyslím si, že by mě profesionální GMové jako GMa ohrožovali, ale možná by začali mírně ohrožovat začínající GMy (ještě větzší tlak na přípravu a kvalitu než dneska) a možná by mě začali ohrožovat jako hráče (kdybych nebyl schopný najít GMy mého typu).
Za tento příspěvek děkují uživateli boubaque tito uživatelé (celkem 2):
Wolfus, Jerson
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1750
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Corny »

Selhan píše: 17. 5. 2022, 20:22 Ale no tak. Myslí tím asi, že je rozdíl, jestli si zaplatíš lektora který tě má něco hlavně učit, nebo si zaplatíš někoho, komu jakože nevadí že jsi začátečník a nebude od tebe čekat dobrý výkon. Nicméně teda vážně nechápu, kam s tím Corny míříš, a přijde mi, že u RPG je ten rozdíl takřka nepostřehnutelný. Když jsi ochotný s někým hrát rpg jako se začátečníkem, tak to nutně znamená, že jsi ochotný ho naučit hru, ne?
Přesně tak, pardon už jsem to asi polopatěji napsat nedokázal. Já tím v podstatě nikam nemířím, ale nevím, já asi úplně nemyslím, že tam ten rozdíl žádný zásadní není a ta ochota je automatická. Resp...

- Například si docela dovedu představit takové ty klasické Gamemastery, co to budou brát tak, že prostě pořeší ten herní engine a ty nemusíš vůbec mechaniky řešit a jen roleplayuješ. Což je docela beginner friendly, ale moc tě to nenaučí tu hru hrát (z osobní zkušenosti z hraní GURPS, kde jsem se nějaké hlubší povědomí o tom, jak ta hra funguje a jak nějak prohloubit system-mastery, musel naučit sám, ale nebylo to nutné, protože GM mi v podstatě vždycky říkal co mám házet, kolik musím hodit atd.).
- Nebo ta hra s nováčkem může spočívat prostě v tom, že ten GM mi vysvětlí základy a bude trpělivý, ale ve finále pořád očekává, že si to načtu sám a nebude mě zasvěcovat do nějakých hlubších principů hraní.
- Nebo taky může to učení zůstat jen u učení toho systému a jak v něm hrát jako hráč, ale vůbec mě nebude učit, jak třeba sám pak Gamemasterovat.

A třeba pokud bych byl nováček a fakt si tam se mnou sedl někdo, kdo mi tu hru odvede, a zároveň mi třeba ukáže různý hry, semtam vysvětlí nějaký hlubší koncepty a zkusí mě i naučit Gamemasterovat, tak už by mi popravdě přišlo docela fér, pokud by to byla placená služba.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6945
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Antharon »

Jerson píše: 17. 5. 2022, 20:33 O samotném placení za hru uvádí 15 - 20 $ za hráče a sezení, což na USA není tak moc), nicméně jde o hry on-line. Ta úvodní fotka hráčů okolo stolu je docela zavádějící.
Je to v skutocnosti tak malo, ze clovek zacne uvazovat nad mnozstvom pripravy, ktore do toho ten gm vlozi. Obecne sa tak hovori, ze na hodinu hrania to chce dve hodiny pripravy. V tom pripade by ale tych 60-100 dolarov za dvanast hodin prace asi nebolo dost ani u nas.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1750
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Corny »

To mám koukám deficit tak 9 hodin na sezení XD
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20994
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Markus »

Antharon píše: 17. 5. 2022, 23:03Obecne sa tak hovori, ze na hodinu hrania to chce dve hodiny pripravy.
Nemáš to naopak? Na dvě hodiny hraní hodinu přípravy. Aspoň myslím, že takhle zní obecné moudro (klasických her).

Ale jinak si mě nevšímejte...
Uživatelský avatar
Sparkle
Příspěvky: 4148
Registrován: 11. 11. 2008, 00:27
Bydliště: Aštarova flotila

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Sparkle »

Za GMování bych si nikdy nenechala platit (že jednou za rok poprosím hráče o dobrovolný příspěvek na barvu do tiskárny, nepovažuju za placení za hru), ale netrápí mě, že někdo jiný to tak chce.
Naopak si myslím, že z toho budu nakonec profitovat, protože o to víc budu považována za hustou, když budu dodávat stejnou kvalitu jako placení GMové, ale nic za to nebudu chtít. Že mi pak budou hráči víc odpouštět a tak. Větší relax a menší tlak na mě, abych podala výkon. Celkově myslím, že to neplaceným GMům spíš pomůže.
If you tell me I should be like 'Mercer', you get your wish: you won't be playing at either of our tables.
Neviditelná kniha - oficiální svět pro Dračí doupě / Drd II
Fate: Rozcestí česká mutace 4. edice Fate RPG v knižním vydání
Doplněk pro získávání zkušeností - alternativní pravidla "expení" pro Dračák / DnD / Hlídku / Fate a další systémy
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1750
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Corny »

Sparkle píše: 17. 5. 2022, 23:18 Naopak si myslím, že z toho budu nakonec profitovat, protože o to víc budu považována za hustou, když budu dodávat stejnou kvalitu jako placení GMové, ale nic za to nebudu chtít.
Já bych se ani nebál říct, že pokud to budeš dělat s chutí a pro zábavu, tak si "profesionální" gamemastery v mnoha ohledech hravě strčíš do kapsy ;) Minimálně rozhodně já raději budu hrát s někým takovým.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22624
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Jerson »

Antharon píše: 17. 5. 2022, 23:03Je to v skutocnosti tak malo, ze clovek zacne uvazovat nad mnozstvom pripravy, ktore do toho ten gm vlozi. Obecne sa tak hovori, ze na hodinu hrania to chce dve hodiny pripravy. V tom pripade by ale tych 60-100 dolarov za dvanast hodin prace asi nebolo dost ani u nas.
Nevím zda šlo o ten samý projekt, ale před rokem jsem se díval na stránky, kde bylo možné si najmout GMma. Ceny se sám lišily dost podstatně nejlevnější a nejdražší asi 1:10.

Nicméně na nutnost dvou hodin přípravy na hodinu hry nevěřím, to za prvé. Za druhé, ráda z nich používala vydaná dobrodružství. A za třetí - to nejdůležitější - používali jedno dobrodružství opakovaně. Jednou připravíš, stokrát zahraješ. Takže i kdyby mu trvalo dvacet hodin připravit si pětihodinovou hru, což tedy s kreslením map ve VTT, hledáním zvuků, hudby a kdo ví čeho ještě může zabrat i víc času, při dostatečném počtu opakování, které je zjevně možné, se ten čas na přípravu rozpustí.

Jinak suverénně nejdražší - nebo spíše největší rozptyl cen - bylo DnD, nejvyšší částky tam šly tuším za 120 $ za sezení, ciz je o něco víc než zdejších 20 $ na hráče, a některé systémy byly v porovnání s tím dost levné, tuším Call of Cthulhu vycházelo na 10 $ celkem - za sezení, nikoliv za člověka. Ale možná si to pamatuju špatně, musel bych to znovu najít.

Každopádně mi přišlo, že nejvyšší cenu nasazují GMmové, kteří vlastně během hry stimulují práci počítače v PC RPG, kdy hráčům vytváří předem připravený a režírovaný zážitek pořád znovu a znovu. Pro případné kampaně pak mají připravený nějaký modul, dost možná existují nějaké sady map, obrázků a zvuků, které se dají koupit... To netuším. A nikdy jsem to nehrál, ani se těch lidí neptal, vycházím jen z toho, co o svých hrách sami napsali. Taky netuším, zda za vystavení inzerátu a případné posouvání v nabídkách nahoru něco platí, ale vsadil bych se, že ano. Jako hráč jsem za prohlížení nabídek nemusel platit nic, ale možná bych musel něco zaplatit, pokud bych chtěl určitého GMma kontaktovat.
Prostě mi to přišlo jako placená seznamka, nebo možná jako escort servis - hráč si vybere konkrétní zážitek a má i možnost GMma ohodnotit.

Nevím, zda takový přístup má u nás šanci nebo ovlivnit a zda jak moc by mi takový směr vadil... Asi vadil, pokud by ho doprovázela silná reklama a významný počet nováčků by se s RPG setkal právě takhle, takže by měl zcela odlišná očekávání, když bych mu RPG představoval já. A zejména pokud by měl z toho negativní dojem, že RPG znamená objednat si placenou... GMma virtuálně domů, který dodá požadovanou službu.

Na druhou stranu by se to asi moc nelišilo od stavu, který občas zažívám teď, kdy napřed musím vysvětlit, že nehraju ani Diablo , ani WoW u stolu, ani Karak, ani textové hry, ale prostě "RPG, original taste". A o těch jiných verzích hry říkám "Tohle není Jim Beam - tedy to není pravé RPG".

Nicméně to je asi až další krok.
Vzhledem k tomu, že vedu kroužek RPG, který je placený (byť pro mě spíše symbolicky), tak už se v těchto vodách pohybuju, ale aktivně nikomu své placené služby nenabízím. I když jsem před třemi lety začínal, bylo to spíše proto, že jsem nemohl sehnat skupinu na hraní a chtěl jsem testovat svá pravidla, a pokračovat v multikampani.
Jezus
Příspěvky: 2631
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Jezus »

Jerson: A jak se po takovém hraní obvykle cítíš? Potřebuješ sprchu, nebo se nepovažuješ za prostituta, protože své služby nikomu aktivně nenabízíš?

Já tu analogii s escortem apod. prostě nedokážu pochopit/přijmout. Minulý týden jsem byl na rpg Slezině. A (pokud jsem tam teda něco zásadního neminul) fakt mi to nepřišlo, jako bych se pohyboval na swingers party. Což by analogicky mělo, protože placeného tam nebylo nic a lidé hráli různé věci s kýmkoli, kdo jim přišel zajímavý nebo sympatický.
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6945
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Antharon »

Ja ti neviem ale mne tam teda pride ta analogia jasna, rovnako ako v pripade swingers party. Predstav si, ze ides s partiou znamych na chatu, niekto tam prinesie lana, dalsi kostymy, dalsi nejaky velky stroj s hydraulickym piestom a ini ludia prinesu oldschool s kozenymi policajnymi ciapkami. Ludia si naplanuju co ich zaujima a rozlezu sa do roznych miestnosti a bavia sa a na konci vikendu sa vratia domov s vedomim ze si uzili kopec zabavy s tymi najlepsimi z najlepsich a este k tomu zadarmo. Ich bezni partneri sa o tieto veci tak do hlbky nezaujimaju, ale premyslaju, ze by si mozno obcas mohli zaplatit s partnerkou nejakeho profesionala ktory by im ukazal ako sa s tymi lanami pracuje spravne a bezpecne...
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Jezus
Příspěvky: 2631
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Jezus »

1) Byla to Slezina RPG fóra - s těmi nejlepšími z nejlepších bych byl opatrný :-D

2) Šlo mi hlavně o tu analogii rpg a sexu. Rpg je společenská zábava jako každá jiná, nedává smysl ji srovnávat s v zásadě intimní záležitostí. Nebo bys se sexem srovnával hraní karet? Sezením v hospodě? Nedávalo by opravdu větší smysl to srovnávat s profesionálním tanečním partnerem, který tě kromě lepšího tanečního zážitku i naučí trochu líp tancovat?

Jde mi prostě o ten implicitní morální odsudek, který při srovnání s prostitucí cítím. Jenže ten imho plyne hlavně z toho, že komercializuješ intimní záležitost. A hraní rpg fakt není intimní záležitost, stejně jako jí není fotbal s přáteli (respektive je to intimní záležitost ve smyslu /postupné/ blízkosti těch lidí, ale poněkud jiné úrovně/hloubky).
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15069
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Pieta »

Já jsem jednu dobu nájemního vypravěče v DDM dělal, akorát se neplatilo mně, jen jsem od účastníků vybíral nějaký příspěvek (20 Kč tuším). Přišlo mi to dost jako jakákoliv jiná hra s víceméně náhodnými hráči (con, slezina, atd), možná jiné o to, že jako pravidelná aktivita tam ti hráči nebyli až tak úplně náhodní, jen se náhodně střídali z nějaké omezené skupinky tak 12 lidí.
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22624
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Jerson »

Jezus píše: 18. 5. 2022, 11:05 Jerson: A jak se po takovém hraní obvykle cítíš? Potřebuješ sprchu, nebo se nepovažuješ za prostituta, protože své služby nikomu aktivně nenabízíš?

Já tu analogii s escortem apod. prostě nedokážu pochopit/přijmout. Minulý týden jsem byl na rpg Slezině. A (pokud jsem tam teda něco zásadního neminul) fakt mi to nepřišlo, jako bych se pohyboval na swingers party. Což by analogicky mělo, protože placeného tam nebylo nic a lidé hráli různé věci s kýmkoli, kdo jim přišel zajímavý nebo sympatický.
Zbytečně do toho taháš nějakou intimitu, ta může být pro jednotlivé lidi zásadně odlišná v RPG stejně dobře jako v sexu. Někdo nemá problém hrát s náhodnými lidmi na conech, veřejných akcích, v knihovnách, občas dokonce ani s lidmi, které osobně nemá rád, ale jsou dobří hráči. Jiní lidí hrajou jen s dlouholetými kamarády, se kterými se cítí dobře. Měl jsem ve skupině jedny i druhé.

Mě jde o technické přiblížení k nějaké jiné aktivitě, u které by platilo, že ji sice můžeš jako nováček provozovat s jiným nováčkem, ale i lidé "z oboru" nejčastěji doporučují sehnat si někoho zkušeného, který ti to ukáže (i když ne nezbytně naučí). A která by volitelně umožňovala takovým lidem platit za vybraného člověka, který přinese specifický zážitek.

Nevím, jak se vybírají profesionální tanečníci nebo třeba bubeníci do hudebních skupin, což tu zaznělo jako příklady placení za "účast na zážitku" - ani s jedním jsem se nesetkal.
Navíc jsem napsal escort servis, což může zahrnovat i to, že si člověk objedná profesionálního společníka do společnosti, přičemž jejich kontakt intimností nepřekročí intimitu při tanci. Některé holky z escortu říkají, že řada chlapů si chce jen popovídat a o sex jim nejde. Přitom by si mohli popovídat s manželkou, ale prostě to není ono, protože manželka neumí naslouchat profesionálně. Klidně ber jako příměr jen k téhle části escortu.

Pokud tě zmátl ten konec, tak mi šlo o to, že bych byl nerad, když by se díky takovým placeným službám za Vypravěče rozšířil dojem "Když tomu člověku platí, tak povede hru tak jak chci a já se jen povezu" jako standardní náplň práce Vypravěče. Což je v podstatě stejné, jako že si pod službou placené společnice automaticky představíš placenou společnici v posteli, což se určitě nelíbí holkám, které dělají společnice na večeři, v divadle, na vernisáži a podobně, ale nepovolují žádné dotýkání.

Tedy implicitní morální odsudek do mého příměru dodáváš sám, já ho tak nemyslel (navíc ani placený sex morálně neodsuzuju.)
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1750
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Placený DM, služba lidu nebo hrozba pro hobby?

Příspěvek od Corny »

Jezusi, ty máš taky oblibu si z každé věci vzít jen to, co chceš, a navíc po svém. Řadu z toho už okomentoval věcně Jerson, ale stejně...

V první řadě například já prostituci jako takovou nebo vůbec "prodávání se", influencerky co se natáčí při koupání a další podobné věci nijak neodsuzuju. Pokud jsou všichni v daném vztahu spokojení a nedělají nic nelegálního, tak ať si dělají co chtějí, co je nám po tom. Naopak jestli jsou sami se sebou spokojení, tak všechna čest jim a jen do toho. Odsuzování je spíš konzervativní zakomplexovaný stereotyp. Jestli tam to odsouzení sám cítíš, tak to je asi na tebe.

Druhak nikdo nenaznačoval, že hraní RPG je intimitou srovnatelné s tím, když jdu s kamarády na orgie a že placení za GMa je totéž, jako placení prostituta. Jde jen o to, že v mnoha aspektech a ve vzájemné dynamice je zrovna poměr tím, když jsou lidi vzájemně intimní pro zábavu a naopak pro peníze, jednou z nejbližších věcí v běžném životě srovnatelnou s hraním RPG pro zábavu a hraním za peníze. Neznamená to, že hrajeme RPG nahatí, ale jako jestli chceš, tak samozřejmě můžeš.

No a nakonec nelze přehlédnout, že pro řadu lidí hraní RPG skutečně není Jen totéž, co fotbal nebo sezení v hospodě. Spousta lidí se při hraní her uvolňuje, svěřuje se a odhaluje svou psychiku a vystavuje ji ostatním. Ten vztah je pro ně mnohem bližší. I já určitě lidi, s kterými se cítím příjemně a pohodlně na hraní her, zahrnuji do jednoznačně užšího kruhu, než lidi, s kterými bych si šel třeba zašermovat (například s celou řadou lidí tady klidně půjdu hrát karty, ale RPG rozhodně ne :D). S lidmi, s kterými hraju fotbal, se nijak moc sbližovat nepotřebuju, s lidmi, s kterými chci hrát RPG nebo jim dokonce gamemasterovat si to ani jinak nedovedu představit. A naopak řada lidí prostě sex nebere nijak přehnaně "intimně" a jsou v tom značně otevření. Docela by ses asi divil, Kolik toho má sex (nebo přinejmenším partnerské vztahy) a hraní RPG společného. Ostatně není záhada, že když si přečteš nějaké lepší knížky o vztahové psychologii, tak řada z těch pouček a rad by se v podstatě dala nakopírovat do příruček pro hraní RPG. Samozřejmě, jestli ty ta RPG zas tak „blízce“ necítíš a bereš to skutečně jen jako fotbal, tak to je samozřejmě na tvém pohodlí (a ostatně je i řada lidí, kteří takhle berou sex).

Nakonec z praxe: Profesionální taneční partneři se zpravidla neplatí proto, aby tě učili tancovat, nečeká se to od nich a v praxi od nich často ani nečekáš, že by to byl nějaký „lepší zážitek“, než s neplaceným tanečníkem. Platíš si je obvykle čistě proto, že nemáš s kým chodit na nějaký kurz či na nějakou akci, případně teda obecně chodit tancovat. Na učení si platíš trenéra nebo instruktora. Podobně teda placený GM tě nemusí mít vůbec v popisu práce nic učit a může tam jen sedět a generovat zápletky. Pokud tě u toho i nějak učí hrát, tak už je to trochu něco jiného.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Odpovědět

Zpět na „O hraní obecně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Jezus, Markus, MarkyParky, Mizy a 5 hostů