Doporučení RPG her

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Odpovědět
Uživatelský avatar
RPG Fórum
Příspěvky: 106
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00

Doporučení RPG her

Příspěvek od RPG Fórum »

Tohle téma je tu pro ty z vás, kteří si chtějí nechat doporučit nějaké RPG. Pokud hledáte hru, ptejte se tady. Čím podrobněji vylíčíte, co vás zajímá, tím větší šance, že vám někdo něco doporučí.

Téma vzniklo sloučením několika předešlých menších.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20838
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Markus »

Ahoj, Byšku, a vítej na Fóru!

Loni vyšly v českém překladu Zapovězené země (info a recenze; domovská stránka). To asi vyhovuje většině tvých přání: nízkomagická temnější fantasy, modernější systém s míň počítáním, ve kterém je ale pořád možné "budovat si postavu" nějakými schopnostmi. Má to povolání, ale ve skutečnosti dost volná: povolání určuje přístup k dovednostem, ale dá se to různě rozvíjet. K tomu to má hexovou mapu světa, nálepky :) a vycházejí pro to přeložená dobrodružství a kampaně. Koukni na recenze, které jsou linkované z anotace v databázi – jsou tam jak články, tak videa. Na stránkách jsou různé doplňky, máme tu na fóru diskuze atd.

Je to ale celkem "velká" hra, tradiční fantasy systém se spoustou možností. Není složitý, ale je toho hodně (dovednosti, schopnosti, kouzla, souboják, příšery...) – v tom smyslu, že to přece jen chce nějakou časovou investici, než si to osvojíš. Tak záleží na tom, jestli hledáš "plnohodnotou hru", nebo pro hraní s dětmi něco jednoduššího.

Z těch jednodušších věcí vyjde někdy na jaře (?) česky Mausritter - dobrodružná hra na myši, stručná, svižná. Nedávno taky vyšel česky Lone Wolf, ten bude asi taky jednodušší, ale ten popravdě neznám.
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus:
Quentin
Uživatelský avatar
Muzzug
Příspěvky: 372
Registrován: 28. 10. 2009, 10:23
Bydliště: Brno

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Muzzug »

Bez levelování je třeba Cairn, který je i bez povolání.

Bez povolání je i Mausritter, ale tam jsou levely.
Byšek

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Byšek »

Ahoj, díky za odpovědi :-) Zkusím to prostudovat a kdyžtak se ještě ozvu.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22578
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Jerson »

Byšek píše: 2. 12. 2021, 20:31 Děcka potom hledají zdroj zábavy v tom, že jejich postavička bude co nejsilnější a neprožívají tolik ten příběh. Zkoušel jsem si studovat pravidla FATE, ale to mi přijde takové až příliš abstraktní. Díky moc.
S dětmi a na dětech zkoušíme Omegu Junior - hrát se v tom dá ledacos, a až tak moc abstraktní to není.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16248
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od MarkyParky »

A asi bych zmínil Příběhy impéria, kde je systém volných dovedností, nějaký růst postav tam sice je, ale není ho třeba používat a přestože je to napsané pro steampunk, bez obtíží se v tom dá hrát libovolný setting.
Za tento příspěvek děkují uživateli MarkyParky:
crowen
Byšek

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Byšek »

Ahoj. Ty Zapovězené země pro mě zřejmě zůstanou opravdu zapovězené. Možná jsem příliš náročný, ale u takto velké hry na více sezení by mě odrazovalo, že svět nemá nějakou vnitřní logiku (respektive pokud jsou ty absurdity až tak do očí bijící, jak píše Jerson ve své recenzi). Mrkli jsme na Cairn a Myšáky. Dvě minimalistické, prakticky identické hry, jen v odlišném prostředí. Určitě něco z toho zkusíme. Příběhy impéria stojí za zvážení, pokud budeme mít sílu měnit setting. Při hledání jsem narazil ještě na Age of Arthur. Je to starší setting pro Fate na prostředí Artušovských legend (jak jinak). Pro mě to zní skvěle, ale neznáte to někdo náhodou? Tady na fóru jsem AoA nenašel. A díky všem :-)
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20838
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Markus »

Aaaa... Jersona neposloucheeeeej.... ááááá.....
Byšek

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Byšek »

Tak možná jsem konečně našel to, co jsme hledali. Dostal jsem se ke hře Eyes Beyond the Torchlight. Je to celkem nová hra. Prostředí je klasické fantasy, má to takový retro-feeling, ale postavené na moderních pravidlech - systém target 12. Celkem jednoduchá mechanika pro vyhodnocení jakékoliv situace. PJ tady téměř vůbec neháže kostkou, vše obstarají hráči. Hráč si buďto háže na útok (jediným hodem se vyhodnotí jestli zasáhl a případně rovnou jaké udal zranění), kouzlení (opět v jednom hodu je úspěch seslání, případná velikost zranění a délka trvání), nebo si hráč háže na úhyb před útokem monstra. Obdobně je řešeno vyrážení dveří, páčení zámků, přesvědčování atd. Na výběr je ze 7 ras (mj. gnóm, půlelf a půlork) a 4 "povolání". Ta povolání jsou v podstatě jen takové "startovací balíčky" toho, co kdo dokáže a s čím umí zacházet. Jinak se jedná o otevřený systém dovedností a postavy se mohou dále vyvíjet libovolným směrem. Vývoj postav je celkem pomalý. Na začátku sezení dostane každý hráč 5 hrdinských bodů, které při hře může využít např. ke zlepšení hodu kostkou, posílení vyvolávaného kouzla atd. Obdobným způsobem má PJ k dispozici záporácké body (villain points) použitelné opět např. k mocnému útoku, úniku záporáka ze scény atd.
Uživatelský avatar
KDolecek
Příspěvky: 918
Registrován: 2. 11. 2008, 18:38

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od KDolecek »

Jak jsi se k takové obskurní záležitosti dostal? :D
Byšek

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od Byšek »

Ještě jsme to nehráli, ale těšíme se, že to o svátky prubnem. Dostal jsem se k tomu trochu oklikou, hru mi poslal její autor.
Uživatelský avatar
radunamlejn
Příspěvky: 172
Registrován: 30. 10. 2020, 20:08
Bydliště: z Kobylis

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od radunamlejn »

KDolecek píše: 19. 12. 2021, 20:06 Jak jsi se k takové obskurní záležitosti dostal? :D
Tyjo zrovna tohle RPG kolem mě v minulém měsíci několikrát profrčelo (videorecenze, články) a sám jsem si četl i nějaký článek jak mají postavené to jejich házení. Celkem chápu, že to někoho zaujalo.
Občas hraju Grimoár, s těmihle doplňky.
Náhodné záznamy mých neuspořádaných myšlenek a výtvorů.
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3747
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Doporučení RPG her

Příspěvek od crowen »

Nemohol by si sem prosim hodit tie clanky? O tom hadzani. Dakujem.
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 226
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30

RPG setting zaměřený na ruiny

Příspěvek od Stařec »

A zaspamuju to tu ještě jedním tématem, které mi přijde složitější, než jsem si myslel.

Hledám pro zajímavost nějaký fantasy setting, ideálně takový, pro který můžete vzít DnD/Pathfinder/OSR nebo něco takového a bez úprav (tj. bez nutnosti dodělávat setting specific classy, rasy, odbornosti atd.) to použít.

Chtěl bych totiž různé zajímavé scénáře a dungeony, o kterých se právě teď bavíme jinde, vsadit do nějakého settingového rámce, pokud možno jednotného, který by dokázal vyvolat pocit/zájem o to, že postavy právě teď objevují zapomenutou minulost.

A jde mi o setting, který ideálně
  • není příliš obsáhlý, netáhne se přes třicet knih, ideálně se vše podstatné vleze do jedné
  • je opravdu zaměřený na ruiny, minulost, zaniklé civilizace (resp. ne zaměřený, ale poskytuje dost jasně rámec pro takový účel)
  • je větší než jedno město a přilehlé okolí (má škálu např. několika států)
Na co narážím (nejspíš z nedostatku znalostí, je totiž to, že současné mainstreamové settingy nekladou moc důraz na objevování minulosti.

Např. v Golarionu od Pathfindera není věnován prakticky žádný prostor tomu, co bylo, a je to zaměřené na to, co je - a je tak trochu problém zařazovat tam stará opuštěná města, ruiny a kobky tak, aby to vyvolalo nějaký pocit údivu či zájmu nebo koherence - jen to zvyšuje celkovou generičnost a nezájem o prostředí dané scény/dobdrodružství. Monstr kultury byly rozprášené tak nějak po všech kontinentech a současné civilizace nestojí tak úplně na troskách předchozích - což pro mě dělá dungeon crawling o úroveň nudnějším.

Stejný pocit mám s Forgotten Realms (které ovšem znám hodně, hodně špatně), ale tam mi taky základní 5e příručka (Sword Coast Adventure Guide nebo jak se jmenuje) nedala přehled prastarých civilizací, které by zařadila do prostoru.

U OSR se zase (možná opět z nedostatku přehledu?) setkávám s tím, že dané settingy jsou příliš mikro, jeden settlement obalený přiložený hexcrawlem.

Jen podotknu, že je mi jasné, že samotné objevování minulosti (texty s útržky loru, zápletka založená na objevování něčeho dávného) si budu muset napsat sám, ale rád bych, kdybych pro to našel nenáročný setting, který mi na to jednoduše poskytne nějaký rámec.

Napadá vás něco?
Verba vana aut risui apta non loqui!
Uživatelský avatar
Mizy
Příspěvky: 348
Registrován: 27. 1. 2021, 10:22

Re: RPG setting zaměřený na ruiny

Příspěvek od Mizy »

Symbaroum pro 5e
Za tento příspěvek děkují uživateli Mizy:
crowen
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti