Vesnické Fantasy

Obecné diskuze nezávislé na herním systému či světě.
Odpovědět

Vesnická fantasy znamená...

Víc low než low-fantasy
6
2%
Málo-magická
16
4%
Magie, byť třeba mocná, je neokázalá
20
5%
Rustikální romantické prostředí
22
6%
Pozitivní, hřejivé ladění
8
2%
Poetika českých vesnických příběhů (Němcová atd.)
11
3%
Tlak je na "uvěřitelnost" nebo "smysluplnost" ve vztahu k fantasy-historičnosti
13
3%
"Dračákovská realističnost" okolních lokací
5
1%
Přítomnost folklóru
21
6%
Absence "pořádné" veřejné moci
11
3%
Divočina za humny
25
7%
Význam přírodních cyklů
12
3%
PC jsou vesničani
7
2%
PC působí v rámci své komunity
9
2%
PC řeší "strasti obyčejných vesničanů" / "malé velké problémy"
25
7%
Postavy makají za zlámanou grešli
15
4%
Postavy nejsou žádané - a když tak ze zoufalství
4
1%
Hrdinové začínají jako mládež
4
1%
Zabývá se obyčejným člověkem
13
3%
Komorní množství osob
16
4%
Vztahy a osobnost vesničanů jsou příběhově důležité
24
6%
Nízkoúrovňové zápletky (okolí vesnice)
24
6%
Zápletky jsou triviální, všední, nezajímavé, běžně nevyžadující hrdiny
7
2%
Zápletky nepřesahují vesnici/komunitu
13
3%
Zápletky nemají dopad na vnější svět
14
4%
Největší sázkou je osud / smrt jednotlivců
9
2%
Motivace záporáků jsou triviální / lokální / omezené skriptem
9
2%
Detektivka o vesničanech
9
2%
Nudná hra, zábavná aktem hraní - obsahu navzdory
2
1%
Je to hanlivé označení pro nudná dobrodružství
4
1%
 
Celkem hlasů: 378

ondralukas1010
Příspěvky: 124
Registrován: 16. 6. 2017, 14:45

Vesnické Fantasy

Příspěvek od ondralukas1010 »

Vesnické fantasy je termín, který se tu dle všeho používá celkem často, obzvlášť ve vztahu s Dračím Doupětem (až už ODRD nebo DRD II). V databázi má tento termín i vlastní tag, ale nejsem si jistý jestli to někdo někdy přišel s nějakou ucelenou definicí.

Pokud se nemýlím jde o čistě českou (československou?) záležitost a jakožto zájemce o historii vývoje Fantasy a RPG (hlavně v našich končinách) by jsem se rád o tomto fenoménu dověděl víc. Nenapadá mě nic lepšího než se zeptat pamětníků... (Jestli vám tak můžu říkat?)

Co je to teda to vesnické fantasy? Co musí správné vesnické fantasy obsahovat? Co nesmí obsahovat? Jak došlo k zrodu tohoto žánru? Jak se liší od klasického low fantasy? Jací jsou klasičtí představitelé vesnického fantasy? Vyskytuje se vesnické fantasy i mimo RPG (knihy, filmy)? A jé to vůbec vhodný žánr pro 'klasické' (DnD, DrD) FRPG?

Vložte svůj názor do této spreadsheet.
Naposledy upravil(a) ondralukas1010 dne 14. 9. 2021, 10:56, celkem upraveno 7 x.
LokiB
Příspěvky: 12
Registrován: 20. 7. 2020, 20:39

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od LokiB »

jo, taky vnímám, jak píše sirien, u Vesnické Fantasy jako primární to, že její zápletky a obsah jsou přízemní.
Ve skutečnosti by se to mohlo odehrávat v oáze na poušti nebo ve vysokohorském průsmyku, na tichomořském ostrově či v Londýnských stokách. Dokud budou zápletky a obsah přízemní, tak to pro mě je VF (TM) :)

Přízemní není nutní a za všech okolností fádní a nudné. Hledání bylinky na léčbu zaníceného kozího vemene, nebo hlídání májky před nájezdem chlapů z vedlejší vesnice (nejlépe pro postavy na 1. úrovni) ... obojí MŮŽE BÝT zábava (pro někoho víc, pro někoho míň). Jasně, někdo z toho samého udělá dobrodružství pro 15. úroveň a bude to mít <i>jiné grády</i>. Ale gró pak nebude v té samotné zápletce, ale co se kolem ní dokáže vyplodit a semlít. Dokud zůstane primární pro hru ta přízemní zápletka, bude to VF.
Jezus
Příspěvky: 2601
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Jezus »

Byť celkově souhlasím, neodpustím si doušku, že se to nesmí zase přehánět.

V londýnských stokách budeš mít pravděpodobněji horor nebo nějaký ten penny dreadful, bude záležet i na jiných prvcích než významu zápletky (samozřejmě záleží, kam nějaké ty hororové potvůrky vlastně řadíš).

Často taky můžeš potkat žánr nějaké klasičtější detektivky, kde nepůjde úplně o vesnickou fantasy. Ale jinak jo, klidně v tichomoří s palmovými listy kolem pasu, hlavně když budeme mířit hezky (česky) nízko :-D
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Argonantus »

Plní to definiční znaky na nichž se tu shodlo cca 17 lidí.
Ten byl dobrej.

Můj dojem je, že se tu sešly tak asi tři nebo čtyři modelové názory na věc, kde každý z nich má kolem pěti hlasů přinejlepším a víceméně se buď míjejí, nebo přímo vylučují.

Což samozřejmě nevylučuje, že z toho někdo vytěžil nějaký pozitivní a pro sebe použitelný výsledek.
Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 10160
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od ilgir »

Jestliže autoři ZZ předkládají Kotliny jako ukázkové dobrodružství, tak logicky je to silný důkaz toho, že i ve Švédsku (nebo kýho výra má ta hra původ) mají vesnickou fantasy, která je té naší zatraceně podobná. Nebo vám přijde pravděpodobné, že pošlou do světa jako ukázkové dobrodružství něco stylově výjimečného, co tam nikdo nezná a nehraje? Obávám se, že Markusův názor, že vesnická fantasy je něco specifického pro československou scénu, je silně naivní.
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 226
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Stařec »

Téma vesnické fantasy mě láká už roky. Lákaly mě dojmy, které jsem měl z Tarie, které dýchaly z DrD II. Nikdy jsem pořádně nevěděl, jak to hrát, nikdy jsem nedokázal evokovat atmosféru, kterou jsem chtěl - a kterou popravdě neměly ani výše zmíněné texty, spíš se (pro mě) na ni jen odkazovaly. Vžycky jednou za pár let se k tomu v hlavě dostanu, chvíli nad tím přemýšlím, oddám se nostalgii, se kterou nevím, co dělat, a jdu dál. Až na to, že tentokrát mě konečně napadlo, co dělat, a dostal jsem pár nápadů, jak tyhle věci dělat. Asi nejsou nijak přelomové a napadly by vás taky, ale třeba ze sdílení vzejde nějaká zajímavá zpětná vazba, která mě někam posune.

Hlavně jsem sám pro sebe dokázal definovat věci, které mi dlouhodobě unikaly.

První problém, se kterým se musím vypořádat, je ten, že jsem celé ty roky vesnickou fantasy vnímal asi úplně jinak, než se jak se postupně etablovala ve fantasácké/herní komunitě. Už jen názven jsem vždy myslel, že je odkazem na vesnický román.

Pokud se pokusím o hrubou definici vesnického románu (nekamenujte mě, vždycky dojde ke zobecnění a tudíž chybě), tak je to česká verze sociálně-kritického románu (který může být také sociálně realistický, nebo to může být ještě romantický realismus atd., názvosloví v literatuře a zvláště pak žánrech je vždy trochu nejisté), které se rozvíjely především v Anglii až do začátku dvacátého století. Můžeme sem pro ilustraci řadit Austenovou nebo Brontëovky.

Sociálně kritické romány vyličují vztahy ve společnosti, často ve střetu potřeb jednotlivce a potřeb společnosti, které jsou v ostrém kontrastu. Jedinec chce být svobodný, společnost chce jedince ovládat - dochází ke střetu, který zpravidla končí etickou degenerací jedince. České vesnické romány pak často ještě vyličují děsivě patologické vztahy, které nejsou společensky odsuzovány a končí - minimálně moderní optikou - dost tragicky. Slavný představitel vesnického románu Kříž u potoka je koneckonců o ženě, která setrvává v manželství s alkoholikem, místo toho, aby odešla s funkčnějším mužem, který ji nabízí lásku. To je dneska dost hrozivý vzorec chování, který kniha nabízí jako morálně správný (alkoholik je totiž svou ženou napraven - a zde vidíme, jak má vesnický román blízko k fantasy :D).

A teď do toho můžeme ještě přidat fantasy - komunity udržují svou soudržnost tradicí a bigotní morálkou, která zajišťuje (nebo tomu většina věří) její přežití tváří v tvář nadpřirozenému nebezpečí. Soužití s nadpřirozenem je ke všemu setrvalý stav, nikoliv něco aktuálního a akutního, sezóního. Trvalá nebo cyklická přítomnost magie tak o to víc formuje vztahy ve společenství. Osídlení je totiž řídké, mezi vesnicemi jsou míle a míle divočiny, která je prosycena neznámou, divokou magií. Dobrodruzi jsou de facto vyvrhelové, které podobně jako zaklínače ostatní rádi využijí, ale neberou je za své vlastní. Divoká příroda a rustikální prostředí pořád v sobě představují jakousi idylickost, pořád jsou tahunem žánru, ale jen proto, aby byly dekonstruovány, nikoliv vyzdvihovány.

A zrovna dneska mě napadlo, jak tohle adaptovat to RPG hry a ke všemu akční RPG hry:
- pro vystižení atmosféry je nutné zpracovat vztah mezi vesnicí uzavřenou uprostřed divočiny a magie a nadpřirozena, které s ní přímo sousedí. Právě interakce "přírodní" magie a komunity je pro mě klíčem k vyvolání atmosféry vesnické fantasy.

A napadla mě právě struktura, jak tohle dělat. Zhruba asi takhle:
https://docs.google.com/document/d/14Ns ... sp=sharing
Za tento příspěvek děkují uživateli Stařec tito uživatelé (celkem 4):
Selhan, Pieta, ilgir, Vitus
Verba vana aut risui apta non loqui!
Uživatelský avatar
Sparkle
Příspěvky: 4138
Registrován: 11. 11. 2008, 00:27
Bydliště: Aštarova flotila

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Sparkle »

Stařec: není mi jasné, jestli tvoje představa počítá s tím, že by postavy setrvaly v jedné vesnici déle, nebo putovaly od vesnice k vesnici. Mně totiž připadá, z toho co jsem viděla hraní klasické české dračákovité vesnické fantasy, že to se většinou hraje tak, že družina přijde do vsi, vyřeší tam jedno dobrodružství (max 2 sezení) a pak jde do jiné vsi. Tam pak moc hlubokou sociální story nevystavíš, prostě tam na to není prostor.
If you tell me I should be like 'Mercer', you get your wish: you won't be playing at either of our tables.
Neviditelná kniha - oficiální svět pro Dračí doupě / Drd II
Fate: Rozcestí česká mutace 4. edice Fate RPG v knižním vydání
Doplněk pro získávání zkušeností - alternativní pravidla "expení" pro Dračák / DnD / Hlídku / Fate a další systémy
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 226
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Stařec »

Sparkle: osobně preferuji putování. Ty sociální příběhy nikdy nebudou tak silné, jako u setrvání na jednom místě, to je pravda, ale vidím tam prostor na kompromis. Postavy mohou být svědky, jak se komunity chovají, a doufám, že to bude pořád zajímavá zápletka, ačkoliv osobní vazby v tom tolik nebudou.
Verba vana aut risui apta non loqui!
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Selhan »

Texty s úvahami "jak hrát který žánr" jsou dle mého velké dobro, kterého je málo, díky!

Podle mě bude hlavní problém domluvit se s hráči, jaká jsou očekávání, protože standard je v rpg být naprostý asociál, který se nenechá omezovat ani v tom, co by se dalo opravdu považovat za slušnost :D A ono je to pochopitelné, fantasy je zhusta eskapistický žánr. Ale tohle obrácení se mi líbí, a rád bych si ho zahrál - jen myslím, že to bude chtít opravdu jasně vysvětlit před hrou se všemi zúčastněnými, co je cílem a kam to mají vést. Nejsem si jistý, že by se to mohlo povést jen gamemasterovým vedením nebo jen pravidly. Což, samozřejmě, mít to takhle sepsaný manifest je samo o sobě asi nejlepší pomůcka.
Za tento příspěvek děkují uživateli Selhan tito uživatelé (celkem 2):
Stařec, ShadoWWW
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Jerson »

Stařec píše: 18. 11. 2021, 18:01 A napadla mě právě struktura, jak tohle dělat. Zhruba asi takhle:
https://docs.google.com/document/d/14Ns ... sp=sharing
Sice vesnickou fantasy nehraju, ale rozepsané to máš opravdu zajímavě.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Markus »

Obrázek

(vysvětlení)

Omlouvám se, nechal jsem se unést.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Ecthelion »

Markus píše: 22. 11. 2021, 19:45 Omlouvám se, nechal jsem se unést.
Podle mě to chce víc Travolty.
Obrázek
Přílohy
Vesnicka_Fantasy.gif
Za tento příspěvek děkují uživateli Ecthelion tito uživatelé (celkem 6):
Muzzug, Sosacek, Markus, Bifi, Pieta, Winnie
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Nordoslav
Příspěvky: 749
Registrován: 24. 10. 2017, 10:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Nordoslav »

Ha, důkaz, že vesnické fantasy není čistě české podivenství, ale že se dá najít i v OSR :D

https://goodman-games.com/store/product ... oks-vol-i/
Ahoj, já jsem Nordst Fuchs a tohle je DRAČÁK: THE NEXT GENERATION!
:!: Fantasy PbtA které klade důraz na fikci v kulisách povědomé fantasy, ale zároveň je tam hodně originalnich prvku, které z her dělaji nové zážitky.
:!: Jednoduchý systém tvorby postav, který ovšem nabízí mnoho možností a voleb na výběr a produkuje unikátní, nezaměnitelné a velmi hratelné a zábavné charaktery.
:!: Jednoduchý systém hry ve kterém můžete hrát aniž byste nad ním museli pořád přemýšlet.

:arrow? Vše o pravidlech a o hrách zde: https://discord.gg/Mks4DzzMJ7
:arrow? A vlákno tady: https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?t=16363
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Passingby »

Vesnická fantasy neexistuje a nikdy neexistovala.

(A nehodlám vysvětlovat, jak to myslím. ;-) )

EDIT Ad Nord: :-D
We thus vindicate this setting, its dwellers, and its huge potential in a new and exciting genre that we’ve dubbed as “Rural fantasy”.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Vitus »

Iwas Passingby píše: 5. 5. 2022, 13:15 EDIT Ad Nord: :-D
We thus vindicate this setting, its dwellers, and its huge potential in a new and exciting genre that we’ve dubbed as “Rural fantasy”.
Naznačuješ, že tím myslí nějaký nový směr, třeba "bukolickou fantasy" ? $lol$
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Vesnické Fantasy

Příspěvek od Passingby »

Vitus: Spíš, že objevili něco, co tu už dávno známe... A trochu mě pobavila ta jejich formulace.

A "rural fantasy" mi zní spíš jako "venkovská fantasy" (já preferuju spíš přízemnější terminologii :-) , i když u nás je už zažitá "vesnická fantasy"), ale fakt se mi nechce prolízat celou diskuzi, jestli to někdo někde nezmínil (a je dost dobře možný, že jo).
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Odpovědět

Zpět na „O hraní obecně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů