Odchod z Fóra...

Čas od času vzplane RPG Fórum plamenem a divokými hádkami. Zde archivujeme některé obzvláště povedené flamy - pro pobavení, ostrašení či poučení budoucích generací.
Zamčeno
Pepa
Příspěvky: 3233
Registrován: 25. 5. 2013, 15:00

Odchod z Fóra...

Příspěvek od Pepa »

Ahoj, všichni!

Píši vám, protože bych se s vámi chtěl rozloučit. Ve skutečnosti nechtěl, ale události posledních měsíců mě přerostly už prostě příliš…

Je to dlouhé a neveselé čtení a předem se vám za něj omlouvám. Sám bych chtěl být stručný, ale měl jsem to tady moc rád, tak je těžké se rozloučit jenom v pár větách. Také si myslím, že to, co jsem tady zažil já, se může přihodit i ostatním, takže v tom mohou najít nějakou myšlenku anebo morální podporu.



:arrow? Ve skutečnosti jsem chtěl Fórum už opustit po posledním incidentu se Sirienem tady.

Protože snad chápete… Kdyby to byl můj incident s ním první nebo druhý, tak ještě dobře. Ale když už to je incident kolikátý? Čtvrtý? Tak už se také začnete ptát: Stojí mi to za to? Mám tady na sebe nechat neustále šlapat? Poslouchat nekončící jízlivosti a urážky? Být pořád terčem jeho útoků? Nebo mám dát Sirienovi čtvrtou (pátou) šanci? Změní se ten člověk někdy? :think:

Protože třeba naposledy o mně mluvil takhle…
Sirien píše:Marky: ale notak... nebejt moralistickejch fašistů, kdo by nám dodával tak krásné absurdní humory?
Předpokládám tedy, že to bylo mířeno na mě. A, promiňte, tohle už není o tom, že by se tady takhle třeba mluvit nemuselo

Ne.

Tohle tady jeden člověk druhému říkat prostě nesmí!



A když se teď na chvíli vžijete do role té oběti, tak zjistíte, že ona musí řešit najednou tisíce otázek. Má být zticha a nechat si to líbit? (Zas? A znovu? A neustále?) Nebo se má ozvat? A jakým způsobem? Slabě? (Protože pak to je „panučitelkování“…) Silně? (Ale potom se takový člověk zase od ostatních třeba dozví: „Ty jsi byl zlý na Siriena. Ty jsi ten zlý!“) Takže ono to je prostě těžké…

Ale nejenom těžké. Víte, kolik to stojí mentální síly a energie? Kolik to stojí času a nadšení, které mohly být věnovány něčemu lepšímu, něčemu pozitivnějšímu? Ale to nestojí všechno tohle jenom mě. Ale i spoustu ostatních lidí. Čímž se dostáváme k dalšímu a tím je atmosféra Fóra.



:arrow? Z předchozího jste totiž mohli nabýt dojem, že to, mezi mnou a Sirienem, je „ryze osobní“. Ale není tak úplně pravda. Kdyby šlo jenom o mě, tak zase: možná třeba ještě budiž! Ale ty problémy s ním jsou prostě rozsáhlejšího charakteru. Nejlépe jsem to vyslovil asi tady:
Pepa píše:Já se ale opravdu domnívám, že Sirienovo špatné jednání s lidmi, špatný přístup, špatná mentalita, neustálé srážení něčího nadšení, něčích nápadů, a ve výsledku i lidí samotných, sem na RPG Fórum (a vůbec do celé RPG komunity) opravdu nepatří.

A ne, nejde jenom o toto vlákno, a ano, je to dlouhodobé.
A lépe už to asi opravdu říci nedokážu. Sirien se ke všem (a ke všemu tady) vyjadřuje s takovým despektem a opovržením, až mi to přijde naprosto nemyslitelné. Protože proč? Proč střílí do vlastních lidí? Proč střílí do vlastní komunity? Vždyť to přece nedává vůbec žádný smysl!



A co na to moderátoři?

Ano, samozřejmě, že jsem jim všechno adresoval. (Jak tohle, tak ty věci předchozí i ještě nějaké další – vy to totiž možná asi nevíte, ale za poslední rok jsem jim neposílal textu... Úplné mraky…) Ale nezdá se, že by s tím chtěli cokoliv dělat…



Víte, už asi tak od začátku letošního roku jsem si dal sám od sebe za úkol: Nereagovat na něj. Překousnout to. Nevstupovat do diskuzí, kterých se účastní.

Jenomže problém je jednak v tom, že tohle je strašlivě těžké dodržovat (zase: vyžaduje to obrovské mentální úsilí a sebekázeň: Nenapsat! I když byste třeba mohli napsat (a rádi byste chtěli), ale raději to neuděláte, protože „pitomé reasons“…) a zadruhé tohle člověka zavírá do jakéhosi vězení („self-imprisonment“), ze kterého není úniku…

Takže proto takové ty moderátorské (ale nejenom moderátorské) rady jako: „Nechoď do politických diskuzí.“ „Nechoď tam, kde se to mele.“ „Vyhýbej se hádkám.“ „Vyhýbej se Sirienovi.“ … v praxi nefungují, protože buďto se nedají dodržovat, anebo člověk po čase zjistí, že se pro něj Fórum stalo prakticky nepoužitelným. (Protože, přiznejme si, on ten Sirien (ale tedy i ty další jevy) jsou tady dost takové jakoby „všudypřítomné“…)

Proto příliš nemám rád takovéto moderátorské rady uživatelům, protože pak je „břímě“ toho moderátora prostě jenom „přeloženo“ na „břímě“ toho uživatele a to prostě není jakoby úplně „fér“ a není to „udržitelné“… To moderátoři by měli v první řadě zajistit (a zajišťovat…) nějakou rozumnou „štábní kulturu“ a dobrou atmosféru.



„Atmosféra Fóra“…

To je takový těžko uchopitelný pojem, ale velice důležitý. Moderátoři mi často říkali: „Pokud se ti nelíbí nějaký příspěvek, tak ho hlaš.“

Problém je v tom, že „atmosféra Fóra“ je více než jenom „součtem jednotlivých příspěvků“. A někdy se skutečně může i stát, že nějaký uživatel je se svými příspěvky dlouhodobě „na hraně“ (pravidel Fóra) a může být i velice obtížné ukázat na nějaký ten příspěvek „jeden konkrétní zlý“, nicméně v tom „dlouhodobém globálním nadhledu“ prostě člověk tak nějak jakoby ví (tuší…), že ono je špatně prostě tak nějak jako celkově všechno…



Takže tím se vracíme zase sem.

Víte, kolik jsem vám chtěl říct věcí o Innistradu?

Tisíc a jednu!

A to s takovou radostí a nadšením!

Ale protože se do mě Sirien „zase obul“ (a v nějakém dalším příspěvku potažmo do všech Magicářů), tak… Už jsem o Innistradu nenapsal. Už tu moji radost a nadšení ve mně „zabil“. Už jsem prostě v sobě nenašel tu sílu…



:arrow? V tu chvíli jsem chtěl Fórum opustit. Sám nevím, proč se tak nestalo. Možná dílem i kvůli „dungeonové kuchyni“, která tou dobou vrcholila (tímto bych chtěl ještě jednou všem moc poděkovat – obzvláště Antharonovi! 17 příspěvků! To budu číst měsíce… :-) :clap:).

Sám nevím… Asi jsem nechtěl lámat hůl. Chtěl jsem tomu dát ještě další šanci…

Ale pak jsem se k Fóru připojil tento týden a uviděl jsem tohle.

Takže když už se jednou za čas poštěstí a nejsou tady žádné hádky, tak si začneme na hádky hrát?

Jakože vážně?

:?:

A opravdu tu hru vypsal moderátor a ještě ji živí?

:?:

Tak jsem to tady ten večer zavřel a šel jsem na jiné místo…



Chápete už? Takováhle negativní hra je prakticky úplnou antitezí filozofie, za kterou já jsem tady celou dobu bojoval. Za dobrou, přátelskou, pohodovou a „welcoming“ atmosféru…
Pepa píše:Jsem pro maximálně otevřenou komunitu, do které se každý vrací rád a nachází v ní kousek svého štěstí. Proto by jakákoli tvorba (RPG pravidla, knihy, obrázky, diskuze, články, blogy, ...) měla být vstřícná a přátelská a ne odrazující a nepřátelská. A to nejenom pro ženy, ale pro všechny, a nejenom pro začátečníky, ale pro všechny.
Byl bych moc rád, kdyby tuto myšlenku tady po mně někdo převzal a kdyby nezapadla. Ale to už je jenom takové přání…



Na druhou stranu: Všechno zlé může být i nějakými zvláštními cestami pro něco dobré. Pomohlo mi to uvědomit si, že moje mentalita a mentalita tady na Fóru jsou na míle vzdálené. A že sem tedy nejspíš opravdu nepatřím…



Neskutečně mě to mrzí.

Ani nevíte, jak moc.

Protože vím, že lidé tady jsou velice talentovaní. Stačí se rozhlédnout kolem: časopis Drakkar hexy, RPG Kuchyně, Dungeonová Kuchyně, rekonstrukce Bílého Hradu, rekonstrukce starého Dračího Doupěte, databáze her a produktů, … To všechno jsou skvělé a úžasné aktivity!

Ale na druhou stranu jsou tady Sirien a taková zvláštní moderátorská rozhodnutí, které opravdu kazí to nadšení, tu inspiraci, tu chuť a vůli sem jakkoli přispívat. A to neuvěřitelným způsobem.

Opravdu se moc omlouvám a opravdu mě to moc mrzí, ale já už nepůjdu dál…

Proto bych se s vámi chtěl rozloučit.



Chtěl bych poděkovat Ecthelionům za to, že mě na Fórum přivedli. (Co jsme se Hrstky nalétali? :-) A vždyť vlastně Josef Jež tady byl ještě dříve než já…)

Můj přínos Fóru byl asi spíše jenom malý, ale vše, co jsem tady dělal, jsem dělal upřímně, v dobré víře a rád.

Přeji vám všem srdečně vše nejlepší. Jak tady na Fóru, tak i všude jinde!

Děkuji vám všem za ty pěkné chvíle tady!

Pepa


P. S. A běžte, prosím, někdo za Yorkem rozmluvit mu tu jeho paličatost! Přesvědčte ho, ať to tady s těmi poděkováními alespoň na nějaký ten měsíc zkusí. York za RPG Fórum dýchal.
Uživatelský avatar
Vandalicus
Příspěvky: 737
Registrován: 17. 4. 2006, 20:04
Bydliště: Brno

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od Vandalicus »

Lol.
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4561
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od ShadoWWW »

Konstruktivně: Místo psaní sáhodlouhého dopisu stačilo pár kliků a nastavení ignore listu.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8895
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od sirien »

Obrázek
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7470
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od Bifi »

Nechápem, prečo sa cítiš byť povolaný "bojovať" za nejakú Tebou vytvorenú fikciu toho, ako to tu má vyzerať.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3796
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od Selhan »

Nechcete si ty loly odpustit? Přijde mi to trapný. Víte, jaký Pepa je, že se neshodneme bylo jasné už docela dlouho, tak ho nechte jít. Koneckonců, není to ani zdaleka nejteatrálnější způsob odchodu, co jsme tady měli.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Pepa
Příspěvky: 3233
Registrován: 25. 5. 2013, 15:00

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od Pepa »

ShadoWWW: Děkuji za konstruktivní přípomínku, ale s "ignore listem" jsou problémy asi následující:

:arrow? V okamžiku, kdy si myslím, že Sirien "destruuje" celé Fórum, tak mi už ani ten "ignore list" nepomůže... Protože čeho bych tím už docílil? Dobře, sice bych neviděl jeho příspěvky, ale ta diskuzní vlákna by jím byla už stejně kdo ví, jak "poškozená" (+ kdo ví, jak by se zobrazovaly citace), takže to už je jako zbytečné...

:arrow? Co by se přesně stalo, kdybych si dal Siriena do "ignore listu"? Já bych neviděl jeho příspěvky, ale on by stále viděl ty moje? Protože v takovém případě on mě pak může klidně dál urážet + já to teď ještě k tomu navíc neuvidím, takže se proti tomu nebudu moci ohradit a bránit? Tohleže vážně chci? :think:

:arrow? Čili nemělo by to být spíš naopak? Neměli bychom spíš Siriena požádat, aby on si dal do "ignore listu" mě? Protože pak v takovém případě on moje příspěvky neuvidí => nebude na mě reagovat => klesá pravděpodobnost, že se do mě bude strefovat... Takže věřím, že nějaký takový "reverzní ignore list" by fungovat mohl...

:arrow? Hlavní problém ale nevidím ani tak v implementaci, ale spíše ve filozofii. Lidi, kteří se navzájem dají do "ignore listu", se neusmíří už nikdy. Ale v opačném případě stále ještě nějaká ta šance je...

A příklad tady na to máme. Kdybychom se s Markym kdysi vzájemně dali do "ignore listů", tak bychom se nikdy neusmířili.

A jsem moc rád, že jsme se do těch "ignore listů" nedali a že vše dopadlo tak, jak dopadlo.

Bifi: Myslíš, že jsem se na tu "válečnou stezku" vydal nějak jako "rád" nebo "z čistého nebe"? On to tady nejspíš taky spustil asi nějaký proces...

Když ti celé roky jeden a ten stejný člověk neustále nadává a uráží tě (naposledy třeba do fašistů), tak proti tomu "jdeš bojovat"... (Neříkej, Bifi, že ne, a neříkej, prosím, že to nechápeš...) A v okamžiku, kdy už "jdeš bojovat", tak se k tomu postupem času nabalí další a další věci, za které jdeš už bojovat... Tak nějak to asi prostě je, nebo ne...?

A co se týče té fikce, tak zaprvé: Ona ta fikce nemá zase až tak moc "silné předpoklady", nemyslíš?

A za druhé, ta fikce...
Pepa píše:Za dobrou, přátelskou, pohodovou a „welcoming“ atmosféru...
... není fikce. Ono to totiž skutečně dosažitelné je...
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16248
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od MarkyParky »

A to říkáš, protože jsi to už zkusil a stalo se to?
Nebo protože si myslíš, že to tak dopadne, aniž bys věděl, jak jsou ignore listy v phpBB implementované?
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8895
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od sirien »

Selhan: pls, netvař se že věříš že fakt odchází - nejdřív se pod zástěrkou fiktivní ubližky sebe-urazí, zafňuká, jak mu všichni ubližujou, prohlásí, že odchází a je to cizí vina, jakoby to někomu mělo být líto, pak ale zůstane, aby se o tom hádal a obvinil kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí, že nehájí Vyšší Principy Mravní a je tudíž Špatný Člověk a Nemůže To Myslet Vážně, pak nakonec skutečně na chvíli vymizí, ale za pár měsíců se pod vrátí pod záminkou dalšího mravokárného kázání na které "náhodou narazil" když "zrovna omylem šel okolo", nebo tak něco, a pak náhodou už zase zůstane... aby za půl roku našel další sebe-urážecí záminku, založil další dramatické vlákno o tom, jak odchází... co se točí je kolotoč, jak říká Ighor.

Nejlepší je, když se pocestě ještě ohradí proti nařčení z moralistického fašismu, aby obratem v tom samém postu začal (opět) imperativně nakazovat, co kdo komu ne "jen" může a nemůže, ale rovnou smí a nesmí, a obratem si postěžuje, že se ho místní autority nezastanou a nezasáhnou svou silou v jeho prospěch, což sorry, ale Q.E.D. Hlavně si nárokovat morální high-ground a apelovat na ostatní aby se ho zastávali.

And so here we go again, Pepa ve snaze podpálit Fórum Svatou Válkou způsobí malý lokální ohníček, který skončí tím, že to někdo zahodí do Organizační sekce kde to nebude moc vidět a Markus to tu nakonec někdy zítra nebo pozítří znuděně nebo otráveně zamkne potom, co se někdo reálně pohádá nebo naopak v tom cheap-shot trollingu až moc rozjede (pocestě rozdá pár varování nebo možná kratších banů). Jestli je něco trapný tak to je snažit se tvářit, že to tu ještě někdo bere vážně.

Z tohoto dění usuzuju, že nejspíš bude brzo úterý, nebo možná bude pršet, nebo tak něco.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Jezus
Příspěvky: 2588
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od Jezus »

Sirien: Abych navázal v Markyho duchu - a už teď mě mrzí, že se ptám - ale to už se jednou/dvakrát stalo, nebo odkud plyne tvoje skálopevné přesvědčení?

Bonusová otázka: Proč sem vůbec píšeš? Kdybys mu jen zamával, tak ten jeho odchod urychlíš. Takhle ho jen zdržuješ... Že ty někde hluboko uvnitř nechceš, aby odešel :>;o)
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20838
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Odchod z Fóra...

Příspěvek od Markus »

Tak jo, přátelé, zavíráme krám.

Řekl bych, ať si to vyřídíte mezi sebou, ale ve skutečnosti vás poprosím, abyste jeden druhému už v životě nikdy nic nepsali – a především ne na veřejnosti, kde to po vás musejí číst ostatní.
Zamčeno

Zpět na „Legendární flamy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti