Knihy & komiksy - vaše názory a doporučení

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Aegnor
Příspěvky: 527
Registrován: 31. 7. 2018, 15:13

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Aegnor »

-
Naposledy upravil(a) Aegnor dne 2. 11. 2021, 15:49, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Jerson »

Bomba
Komix o vzniku atomové bomby a osudech řady lidí okolo ní. Pokud historii vzniku atomovky neznáte, tenhle komix vám ji přiblíží dost detailně. A pokud znáte detaily tak jako já, stejně se pořád můžete dozvědět některé nové věci, nebo souvislosti mezi nimi.
Kresba je příjemná, realistická, jak by člověk čekal.

Hodnocení bych vyjádřil názvem tohoto komixu, pět hvězd z pěti.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Ecthelion »

Jerson píše: 6. 10. 2021, 20:36 Bomba
Hodnocení bych vyjádřil názvem tohoto komixu, pět hvězd z pěti.
Kdysi jsem to tady doporučoval, ale ještě jsem nevěděl že to vyšlo v češtině. Každopádně naprosto s hodnocením souhlasím. A určitě doporučuju.
A musím jen poznamenat, že Rodier je naprostý šílenec. Těch 500 stran nakreslit, je absolutně mamutí dílo.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Je načase, abych se znovu přihlásil s várkou minirecenzí.
Trilogie Nikopol - 40%
Komiks s dystopické budoucnosti, kde hlavní hrdina spolupracuje s (nebo spíše je posedlý) mimozemšťanem/egyptským bohem. Při čtení se mi do hlavy dralo slovo Inkal. Dystopická budoucnost silně připomíná špinavé výjevy ze šachtoměst, a motiv nesmírně mocného něčeho, co manipuluje s hlavním hrdinou, vévodí oběma dílům. A ačkoli příběh jde zcela jinou cestou, nějak jsem se toho dojmu nedokázal zbavit. A to mě nutí ty díla srovnávat, a Nikopol je jednoznačně slabší. Méně zajímavý, méně překvapující. I tak to ze začátku není špatné, a závěr prvního alba se mi dost líbil. Druhé album bylo ale dějově vlastně o ničem, jako by si autor řekl, že vlastně chtěl udělat otevřenější, ale zároveň trochu optimističtější konec. A pak připlácl třetí album, kde veškeré optimistické motivy spálil, otevřené uzavčel a většinu ostatního hodil do ztracena. A já netuším, co tím sakra sledoval.

Mera: Královna Atlantidy - 50%
Spin off minisérie ke Znovuzrozenému Aquamanovi. O jeho snoubence Meře, která pro něj shání spojence pro boj o trůn. Pokud jste nečetli hlavní řadu, nebudete se vůbech chytat. Pokud neznáte kus Aquamanovské historie z doby před znovuzrozením, nebudete se chytat. Pokud ano, dostanete pěkně nakreslenou suprárnu, bez scénáristických chyb, ale která je dost uspěchaná, takže zahazuje vlastní slibné motivy, a v důsledku toho je výsledek naprosto tuctový. Pokud si ho přečtete, tak rozhodně neurazí, ale pokud ne, tak o nic nepříjdete, pokud nejste skalní fanoušci Mery, nebo alespoň Abnettova Aquamana, kterého tu ale moc není.

Rváčov - 60%
Český komiks o partě děcek, které inspirované zakázaným Foglarem chtějí prožívat dobrodružství v normalizační Praze. Kresba je hodně osobitá, a musel jsem si na ni zvykat, stejně jako na zpočátku dost nepřehledné skákání mezi časovými rovinami, prokládání komiksu citacemi s deníků, a podobné zvláštnosti. Ale když jsem si tedy zvykl, začalo to být dobré. Je tu cítit zkušenost, autory Foglar určitě zasáhl, je zde spousta jeho motivů, podaných věrohodně a přitom zajímavě. A přesto ho to nenapodobuje, ani mu to neleze do zadku, naopak. Hrdinové nechtějí být Rychlé šípy, chtějí být Vontové. Nechtějí plnit skautské ideály, chtějí prostor pro svou hru. Vztah s Foglarem samotným je vlastně ambivalentní. Obdivují ho, čtou jeho knihy, pár starých skautů je zkouší mentorovat, což dost berou, ale na druhou stranu ho neuctívají, nebojí se od něj emancipovat, jednou doslova s infantilní hrubostí, a jít si svou cestou. K tomu přidejme dobu, kdy se to odehrává a silnou přítomnost StB. Což zde není totalitní stín, ani nějací jednodušší démoni, ale konkrétní lidé. Lidé sice bezohlední a krutí, klidně bych řekl zlí, ale lidští, kteří mají i své naprosto lidské slabosti a dobré stránky. Hlavní "záporák" je tu někdo, do koho bychom to zprvu neřekli, a který má opravdu hodně pochopitelnou motivaci. A celé se to proplétá s událostí v minulosti, kterou děti odhalují a dospělé ovlivňuje. A když už to rozpletou a člověk čeká nějaký závěr... tak to jde bohužel totálně do kytek. Těch pár linek, co by se mělo uzavřít, se neuzavře, záhady se nevysvětlí, naopak prohloubí, amísto toho všeho přijde nová postava, která se snaží propojit osudy postav s děním v 89 roce, a moc to nefunguje. A na závěr prý konec první části. Která mě zajímá mnohem méně, než kdyby se příběh normálně uzavřel, popravdě. A kdoví, jestli vůbec existuje.

Astonishing X-Man: Nezastavitelní - 80%
Série jde do svého finále, a je to finále patřičně velkolepé. Jde o osud ne jedné, ale hned dvou planet. Boje zajímavé, děj je plný překvapivých zvratů, postavy dostávají sice méně prostoru, ale přesto mají většinou možnost se předvést. Prostě suprárna, jak má být. A hořkosladký konec mě dojal. Fakt dost.

Sex a lži - 80%
Komiksová reportáž o sexuálním životě Maročanek. Jo, tohle není beletrie, tohle je novinařina. Ukáže nám téma, citlivé vlastně i u nás, v zemi, která je na tom v otázkách svobody, rovnosti a vůbec všech modrních ideálů mnohem hůře. Ukazují se skutečné události a (nejspíše) příběhy skutečných lidí. Dotkne se to mnohého, znásilnění, kultu panenství, islámu, rodinných zvyklostí, potratů, homosexuality, prostituce, lásky a dalších souvisejících věcí. Je to opravdu zajímavé a hrozně pěkně udělané. Jediné, co tomu podráží nohy, je nekomiksovost. Ne že by se tu vůbec nepracovalo s médiem, autorka ví, kdy mluvit a kdy ukázat, skladba panelů je taky poměrně dynamická a občas podpoří názronost nějakým vizuálním nápadem. Ale pořád je kresba i panelování ryze konzervativní, hromadu textu obstarává vyprávění v "rámečcích" (uvozovky, protože tu je text napsaný rovnou na panel bez rámečku), a spousta scén jsou záběry na "mluvící hlavy". Je to dobrá reportáž, je to dobrý komiks, ale kdyby se mě někdo zeptal, proč je vlastně tahle reportáž komiks, tak neumím odpovědět.

Licifer: Exodus, Vlk pod Stromem, Crux, Jitřní hvězda, Večerní modlitba - 80%
Vlastně tu hodnotím celou druhou polovinu série, takže je hloupost mluvit o finále. Přesto je nutné zmínit, že se hrálo o osud hned tří jsoucen, moc rovné Boží, a většině hráčů nestojí něco tak bezvýznamného jako lidé vůbec za pozornost. Pravidla jsou správně mysticky nepochopitelná, a je vidět, že v ní všichni umí skvěle hrát. Lucifer je brilantní manipulátor a přesto nemá jisté vůbec nic. Tahle série to srovnání se Sandmanem nevyhraje, ale prohraje se ctí. Zpětně musím totiž uznat, že tomu chybí kus Gainmanovy hlobky, šířky a tajemnosti. Je to na tenhle žánr dost uzavčený příběh, kde se odbočkami oproti Sandmanovi šetří (což z obecného hlediska pořád znamená, že je to dost zamotané). Díky tomu si ale zas člověk věci lépe pamatuje a méně sešitů vypadá jako spin offy. Jo, není to Sandman, ale pokud ho máte rádi, tak by se to mělo i tak líbit. Mě líbilo.

Detective Comics: Batmani navěky - 90%
A další finále série, a je to opravdu paráda. Úročí se všechny sváry a konflikty v předešlých dílech, jde se na dřeň postavám, které vlastně doháné ze všeho nejvíc jejich chyby. Emoce v netopýří rodině bublají jako v kotli, a Batman je spíše katalyzátor, než aby to kontroloval. A záporák toho umí perfektně využívat. Takhle by měly vypadat všechny finále superhrdinských runů, protože je to opravdu výborné. Nahlédneme do hlavy tolika postavám, že to není snad ani možné, a vůbec se to netříští, naopak, tvoří to perfektní celek.
Za tento příspěvek děkují uživateli Log 1=0:
Faskal
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Ecthelion »

Tak se tu zas nasbiralo pár věcí co mám rád. Tak mě napalo, že napíšu i svůj komentář, ať to trochu žije.
Log 1=0 píše: 8. 9. 2021, 00:09 Třetí zákon - 60%
Mě to přišlo super dobrodrůžo. Když si vezmu, že to přišlo před všemi Broken Swordy a Šiframi (a celkově templářskou explozí), tak to na svou dobu muselo být i dost originální.
Log 1=0 píše: 8. 9. 2021, 00:09 Adekvátní kresba.
:D Hele, tobě je fakt těžké se zavděčit. :D Uznávám, s tím prvním sešitem se ještě docela pral. Zvášť na začátku nevěděl jestli chce dělat postavy v evropském nebo manga stylu a bylo to trochu roztříštěné. Ale podle mě od dvojky dál se do toho opravdu opřel a vypadá to perfektně. Zvlášť mi přišlo, že má hodně cit pro výpravné kompozice. Stylově mi hrozně připomínal Rósinského. Což pro mě bylo jedině dobře.
Jediný problém je věcí toho českého vydání/edice. Tohle mělo být vytištěšno na ten poctivý oldschoolový A4 formát. Na tom menším B formátu těch 11 panelů na stránku, co tam pravidelně seká, moc nevynikne.
Log 1=0 píše: 14. 8. 2021, 14:05 Dlouhý zítřek a další příběhy - 70%
Sbírka Moebiových kraťasů, které kreslil i psal, občas ve spolupráci s někým. Některé jsou tragické, jiné komické, další tragikomické, některé úplně absurdní a nesmyslné. Střídají se tu žánry, prostředí, výtvarné styly (byť je Moebius vždy rozpoznatelný). Ne všechny se povedly, ale většinou je to zábava, nebo to vzbudí emoce. Ale máloco bude člověkem opravdu rezonovat. Jenže buďme spravedliví, toho se s příběhem na pár stránek dosahuje opravdu těžko.
Tohle je moje srdcovka. Asi to hodnotím víc jako pohled do Moebiovy kuchyně, než jako obyčejnou sbírku povídek. Je tam spousta trochu divných věcí, co jsou trochu shit (Rock city), trochu moc divně umělecké (ty sexuální), trochu moc rádoby vtipné (ty rozhovory s autorem). Ale je tam spousta výborných věcí. Ten tozptyl stylů (od zkratkovitých, přes klasické Moebivky, po extrémně promalované) je pro mě ze studijního hlediska super. A má to autorovy komentáře.

Četl jsi Arzacha?
Log 1=0 píše: 10. 10. 2021, 22:42 Trilogie Nikopol - 40%
Když jsme se k tomu dostali na začátku tisíciletí na gymplu (musel to být asi rok 2004, kdy vyšel ten film Immortal) tak jsme z toho byli všichni extrémně paf. Ten seting byl ještě v té době super originální. Ani nechi vědět jak to fungovalo v těch devadesátkách, když to vyšlo. A Bilalova kresba a technika neskutečná. Čučel jsem na ty jeho panely dlouhé hodiny, ale pořád vlastně nevím jak to dělá.

Já bych hodnotil ten první dost vysoko. Dvojka mi přišla taky výborná. Trochu úkrok stranou, ale ta noir věc byla taky dost dobrá.
Trojka mi přišla nějak slabá, působila spíš jako trochu z povinnosti to celé zavřít. Ale pár nápadů tam bylo dobrých.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Hele, tobě je fakt těžké se zavděčit.
Já bez mučení přiznám, že komiksy čtu primárně kvůli scénáři. Takže ano, kresba/panelování/koloring/lettering/ikering/atp. se mi zavděčí těžko. Ve skutečnosti musí být víceméně v jiné kategorii kvality než scénář, aby hýbla hodnocením, nebo abych ji víc rozváděl. A z těch jednovětných poznámek to může někdy vyznít stroze, určitě nemyslím, že by kresba ve Třetím zákoně byla nějak špatná. Ale prostě mám pocit, že Evropa se takhle standartně kreslí.
Četl jsi Arzacha?
Ne. Odhodlávám se. Ale v knihovně ho mají, tak časem možná.
Když jsme se k tomu dostali na začátku tisíciletí na gymplu
Tehdy jsem četl Čtyřlístek a Kačera Donalda. A Maus, protože jsem chtěl vědět, jak vypadá komiks pro dospělé. Tehdy by mě to asi zasíhlo víc. Ale dneska, po Inkalu, který byl v mnohém podobný a kvalitou výš? A spoustě dalších artových i mainstreamových věcí z Evropy i Ameriky? Už tak moc ne.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Ecthelion »

Jen aby bylo jasno, nechtěl jsem nijak tvoje recenze rozporovat a určitě jsem nechtěl napsat. že tam máš něco špatně.
Když ses zrovna trefil do něčeho, co mám dost nakoukáno a načteno (v případě Dlouhého zítřka a Nikopola až nezdravě nakoukáno :wink: ), tak napíšu i svůj pohled na věc. Rozhodně jsem ti nechtěl brát tvůj úhel pohledu.
Log 1=0 píše: 12. 10. 2021, 22:01
Četl jsi Arzacha?
Ne. Odhodlávám se. Ale v knihovně ho mají, tak časem možná.
To byla jen zvědavost. Já ho absolutně miluju. Je to takový peak Moebius. Nemyslím, že po tom co jsi přečetl Dlouhý zítřek, tě tam ještě něco překvapí. Většina věcí, co je v Arzachovi už byla myslím nějak Moebiem naznačena, nebo otestována někde jinde. Ale v Arzachovi je to nějak všechno víc. Víc dotaženo, víc to do sebe zapadá a je to ještě víc prokresleno. A působí ještě víc umělecky.
Já jsem to měl obráceně. Nejdřív mi Arzach odpálil hlavu, a pak mi Dlouhý ztřek ukázal to pozadí kolem.

Jinak, co se týče toho Nikopola, tak abych nebyl špatně pochopen, tak si myslím, že to je bomba i dneska. Jen jsem chtěl říct, že tehdy kromě toho, že to byla bomba to působilo jako z jiné planety. :wink:
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Ecthelion píše: 13. 10. 2021, 14:43 Jen aby bylo jasno, nechtěl jsem nijak tvoje recenze rozporovat a určitě jsem nechtěl napsat, že tam máš něco špatně.
To klidně můžeš, jednak je dobré, aby čtenáři znali co nejvíc pohledů, jednak by měli znát mou pozici coby recenzenta co nejlépe, jednak mi mohlo něco uniknout, a jednak se tím učím i lépe číst ty komiksy.

A reaguju spíš proto, aby v tomhle vlákně byla taky nějaká diskuse, ne jen monology.
Za tento příspěvek děkují uživateli Log 1=0:
Ecthelion
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Dnes to bude hodně široké co do hodnocení.
Slavika: Kult tříhlavého prasete - 0%
Tohle je o partě dobrodruhů, kteří šíří víru ve slovanské bohy. Aspoň myslím. Píšou to vzadu na obálce. Z komiksu jsem byl trochu zmaten. Asi nejlepší je kresba. Která je dost špatná. Absolutně nepropracovaná, ale ne kartůnová, apíše jako by kreslíř byl líný dělat detaily. Nebo mu to nešlo těmi vodovkami (ano, u všeho lze říci, že to je stylizace - to nic nemění na tom, že to působí odbytě ). A ten scénář... Autor je dospělý člověk. Googlil jsem si to, protože jsem o tom měl po přečtení pochyby. Já asi zkusím zrekonstruvat, jak vypadal začátek scénáře:
Panel 1:
Modrý muž háže bleskem.
Rámeček: Perun (nejvyšší slovanský bůh a hromovládce)
Perun: Hele, co umím!
Už tady je vidět, že je něco kardinálně špatně. Po asi dvě stránky se slovanští bohové chovají jako teen popstar. Což jako by mohlo v nějaké parodii i fungovat. Jenomže to by musel humor plynout z nějaké satiry věci, a ne z toho, že bůh měsíce ukáže zadek pokrytý krátery. A mělo by to mít souvislost s následujícím dějem. Což nemá. Tedy, Perun se v komiksu ještě objeví, ale už se nechová takhle (sice pořád má slabomyslné momenty ale už mluví normálně), jen je čistý deus et machina na konci. No, ale to je tady celkem normální, že scény nenavazují na sebe a nic z nich nevyplývá. Tedy, většinou se dá jejich přítomnost trochu odůvodnit, ale při jejich vyhození by se nic nestalo. Ale to není to nejhorší na scénáři. Víc mi vadily pokusy o humor spočívající v rádobyvtipné brutalitě, podivným narážkám na Černobyl a občasném fekálním humoru. Tomu se může těžko smát někdo, kdo absolvoval ZŠ. Tedy předpokládám, že ten panel přes šestinu stránky, zobrazující močícího chlapa byl fekální humor, protože to by byl alespoň nějaký důvod pro jeho existenci. No, pryč od tohohle komiksu. Což berte i jako radu pro čtenáře.

Aquaman: Zlomená koruna - 40%
Tahle kniha je tvořena několika sešity hlavní řady a speciálem. A to je její velký problém. Protože ta část hlavní řady je prostě kus děje, který vyžaduje minulé a má pokračování příště. Ale ten hlevní děj se tu sice rozvíjí, ale je toho ještě celkem málo, a je to tuctová suprárna. Ale OK. Jenže po tom pokračování příště přijde epizoda, která se odehrála jindy a jinde, s ničím nesouvisí a svou podstatou ani nemůže. A není nijak originální. V samostatných knihách by poctivě vzato spadly do totálního průměru, ale ty dva diametrálně odlišné přístupy se strašně tlučou.

Ale teď přejděme k těm dobrým věcem.
Teorie rozpadu: Falangy Černého řádu, Na lovu - 80%
Dva příběhy. Ten první je o skupině bývalých interbrigadistů, kteří zjistili, že pár Frankistů, se kterými kdysi bojovali, si založilo teroristickou organizaci a vrací se do akce. Tak se do ní vrátí taky. Jenže to je 40 let po občanské válce, všichni jsou už staří a zahořklí, a celé je to takové, no, vyčerpané a marné. A i když nakonec za tragickou cenu uspějí, člověk si říká, jestli to stálo za to. Což tak trochu platí i pro jejich protivníky.

Druhý je o partě pohlavárů socialistických zemí, kteří si udělali výlet na lov. Tedy se tak tváří, ale stále víc se zdá, že je za tím něco víc. Protože tihle pohlavárové jsou sice taky parta s prominutím dědků, ale ještě to zdaleka nezabalili. I když už samoi nevěří v režim, který udržují z vysokých pozic. Protože zažili, jak se občas dost zvrhl. A je to extrémně zajímavé. Postavy mají hodně na svědomí, žádní klaďasové to nejsou, ale příběh nesoudí, a je na čtenáři, jestli schválí to, co se stalo, nebo ne. Je cítit, že i když jsou postavy vlastně z jednoho těsta, tak mají rozdílné osobnosti, a dokážou vzbudit i jisté sympatie, protože své viny zjevně reflektují. Fakt super věc, stojící na zajímavých postavách. Pokud tedy někdo nemá problém číst si o bandě bolševiků.

Jak rozumět komiksu - 90%
Teorie komiksu v komiksu. Skvělá věc, která říká o komiksovém médiu věci a souvislosti, které běžného čtenáře a možná ani některé tvůrce vůbec nenapadnou. A prezentuje je nástroji médiu vlastní, a tím dokazuje jeho unikátnost a sílu. Povinnost pro každého, koho zajímá komiks. Jenom... Je to dost na úrovni uměňovědy a teorie. Pokud čekáte, že díky tomu si víc užijete čtení, tak moc ne, na to je tam i málo konkrétností, což by chybělo i začínajícímu tvůrci. I tak to dá hodně pro konzumaci i pro tvorbu, jenže je třeba počítat s tím, že se pohybujeme trochu hlobuběji. Což by vlastně nebyla chyba, nanejvýš na straně očekávání, jenže z některých pasáží mám zase pocit, že by rád cílil na nováčka, kterému je třeba hodně věcí vysvětlit. A ten nesoulad občas vadí.

Batman: Bílý rytíř - 100%
Elseworld, kde se Joker uzdravil a začal vést proti Batmanovi politickou kampaň. Skvělá dekonstrukce některých prvků Batmanova mythosu, plný originálních nápadů (Harleen a Harley, třeba) i emocionálních momentů. Není to dokonalá dekonstrukce, například se Batman málo brání tomu, že ztrácí podporu, na to, jaké má teoretické možnosti, a některé odchylky jsou až moc "užitečné" pro pointu příběhu. Ale i tak je to opravdu mimořádný pohled na Batmana a Jokera. Skutečně velmi doporučuji všem, kdo mají Batmana rádi. A vlastně i těm ostatním, pokud necítí přímo odpor. Protože tohle je jiný Gotham, než jaký známe.

V jako vendeta - 100%
Ten Alan Moore je až podezřele dobrý. Dystopie z fašistické Británie, kde je stát všemocný, a proti němu stojí anarchistický terorista V. Který je záhadný a nepolapitelný. Moore sám je anarchista, a rozhodně si dal záležet na tom, aby byl světonázor hlavní postavy vysvětlen co nejpřesněji. Ale zároveň ho nechává překročit tolik morálních hranic, že čtenář musí zákonitě pochybovat o tom, jestli je tím správným, jestli má pravdu, a jestli to ve skutečnosti nezhoršuje. Zvláště když zdaleka ne všichni fašisté jsou zlí, mnozí to evidentně myslí dobře, byť slouží v čele šílené totality, kde je člověk jako jedinec zcela v moci systému. Zkrátka po přečtení je o čem přemýšlet.

A to i díky tomu, jak vás tohle dílo vtáhne. Komiks má mnoho zvratů, často pracuje s předzvěstmi a pohledy zpátky, retrospektivou. Kresba i příběh přetékají symboly a jinými skrytými detaily. Přesně ví jak a kdy na čtenáře zapůsobit, kdy mu co prozradit a co mu neříct nikdy. V podstatě dokonalé mistrovství ve vyprávění, kterému nemám co vytknout. Perla na úrovni Strážců, dobře ti jsou o chlupínek lepší, ale tohle je tím pádem můj druhý nejoblíbenější komiks.
Za tento příspěvek děkují uživateli Log 1=0 tito uživatelé (celkem 2):
Faskal, Sosacek
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2105
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od PardGalen »

Log 1=0 píše: 18. 10. 2021, 01:01 Jak rozumět komiksu - 90%
Scott McCloud má ještě další knihu a to Jak vytvořit komiks, která by měla víc odpovídat na to co ti v tomhle chybí. Nečetl jsem to, takže nevím jak dobré to je, jenom jsem o tom slyšel někoho mluvit.
Log 1=0 píše: 18. 10. 2021, 01:01 Perla na úrovni Strážců, dobře ti jsou o chlupínek lepší, ale tohle je tím pádem můj druhý nejoblíbenější komiks.
Já to mám obráceně. V je první a Strážci druzí. :D Ale už ti od něj toho moc nezbývá k přečtení, co? Pustíš se do Lost girls?
Za tento příspěvek děkují uživateli PardGalen:
Sosacek
Always bring a gun to a puppet fight
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

PardGalen píše: 18. 10. 2021, 16:09 Scott McCloud má ještě další knihu a to Jak vytvořit komiks,
Obávám se, že ani nevyšla česky.
Pustíš se do Lost girls?
Rád bych, ale nejsou v knihovně. A kupovat si je nechci, přeci jen patnáct set za komiks je hodně.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2105
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od PardGalen »

Doufám, že se ti podaří se k ní dostat. Dost by mě tvůj názor zajímal.
Always bring a gun to a puppet fight
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3748
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od crowen »

Miroslav Zamboch - Serzant, Veteran, Kapitan - paradna seria, aj ked serzant sa odohrava niekolko desiatok rokov pred Veteranom a Kapitanom. Tesim sa na zaverecny diel, dufam ze vyjde coskoro :-)
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Další hodnocení nebudou až tak rozlítané.
Rytíři z Heliopole: Dílo v rudé, Dílo ve žluté - 40%
Pořád je to podivné, mystické a hezky nakreslené. Už se začalo něco dít. Ale bohužel to bylo nakonec spíše ke škodě věci.
V prvním albu vyvrcholí linka budovaná v minulém díle. Vyvrcholí vlastně docela pěkně, ale pak se tak nějak uzavře-neuzavře.
V druhém albu se začne úplně nová zápletka, nový záporáknová mystika, všechno, a je toho tolik, co v těch třech albech dohromady. A na konci se to taky uzavře-neuzavře.
Možná by pomohlo, kdyby i na tohle měl Jodorovsky tři alba, ale to by mu nevyšly alchymické barvy. A pak třeba ještě jedno na epilog "za tisíc let" ale možná by se v něm jen ukázalo, že ta mystika je hromada podivností.
A intersexualita hlavního hrdiny je strašně matoucí. Možná to tak skuteční intersexuálové mají, to nevím. Pak to měl ale autor lépe vysvětlit. Nebo nemají a je to jeho umělecká licence. Pak vina za zmatení jde zcela na jeho hlavu.

Wonder Woman: Válkonoška - 60%
Young Adult o mladé Dianě, princezně Themysciry.
A není to špatné, na to že to je Young Adult. Je tam trocha toho pubertálního vztahování, ale ne moc, primárně je to o akčním příběhu. Ale je to taky celkem dost naivní, ano, to jsou supráci obecně, ale tohle je naivní tak nějak pubertálněji. Ale zase tam pěkně akcentují ta témata hledání sebe sama, svého místa ve světě, rodiny, očekávání a tak. Mytologie kolem Themyscyry není ta úplně nejvíc kánon, ale je pořád v rámci rozlítanosti toho, jak superhrdinské mytologie fungují. Příběh většinu času funguje, ale problém nastává ve finále, kdy si začne autorka tahat zvraty z palce. Když si to projdu zpětně, tak to vlastně dává všechno smysl, a není to úplně deus/diabolus et machina, ale valí se to na těch pár stránkách s takovou kadencí, že to prostě nedrží pohromadě, i když by teoreticky mohlo.
A je tu příšerný koloring. Celý komiks vypadá, jako by byl viděný přes nějaký červeno-modrý filtr. Jo, jsou tu takové radosti jako modré stromy a tráva. A vypadá to příšerně. Tedy, já vím, že to je záměr, třeba u použití červené je jasné, že tvůrci kolorovat umí. Ale pro tu modrost nevidím jiný důvod než čistou manýru.

Kouzelná flétna a jiné operní příběhy - 60%
Adaptace různých oper od Craiga Russela. A tenhle člověk opravdu opeře i komiksu rozumí, to mu nelze upřít. Na jeho adaptování nevidím nc špatného, možná krom doslovného převedení dialogů, které jsou takové kostrbaté. Ale dodává to věci opernost, stejně jako místy extravagantní kresbou a barvami. Takže i když určité výhrady mám, tak je to rozhodně dobře udělaná adaptace.

S čím už mám problém jsou některé příběhy, které se rozhodl adaptovat. Ne všechny, Komedianti a Sedlák kavalír jsou velmi realistické příběhy o lásce, žárlivosti a zlu, které z nich vzešlo. Čemuž odpovídá i realističtější kresba. A tyhle příběhy ve mě vzbudily nějaké ty emoce, a dost se mi líbily. Kouzelná flétna a Ariana a modrovous byly zase postaveny na symbolice a extravagantní kresbě. A nebyly špatné, jen kvůli symbolickému pojetí postav nefungovaly tak dobře jako lidé, ke kterým můžu něco cítit. Ale přesto jsem v ně věřil alespoň jako v archetypy a ochotně je provázel jejich příběhem.

Ale u těch dalších už byly problémy značné. Parsifal by asi rád byl tím, co dříve zmíněné, ale je totálně utopený ve vyprávěcích rámečcích, jeho symbolika je doslovná a on jako postava, byť symbolická, je hrozně otravný. Pelleas a Melisandra by možná chtěli vyprávěto o lásce a žárlivosti, ale nemají víc osobnosti, než ty kráčející symboly, možná i méně. A celý příběh skáče v čase, nevím, o co komu a proč jde. A Salome nevím, do které roviny by měla spadat, zda jsou postavy symboly, pakl nevím co mi chtěly říct, nebo lidé, a pak se všíchni chovají jako loutky. A Mahlerovy písně a Ein Heldentraum nemají děj pro jistotu vůbec a v rámečcích mi předávají rádoby hluboké myšlenky.

V součtu bych mohl půlku knížky doporučit, a druhou ne. Průmruji.

Prsten Nibelungův - 70%
Russel tu má velkolepý příběh, který může vyprávět, dost prostoru, aby předvedl své formální dovednosti, a zdatně toho využívá. Hraje si s kresbou, panelováním a vůbec, formě nemám moc co vytknout. Krom opět, operní mluvy, ale to je pochopitelný záměr. A ani Wagnerův příběh není špatný, sice skáče mezi několika tématy, ale drží pohromaděa je skutečně velkolepý. Byť tedy mám pocit, že současná fantasy je prostě někde jinde, a tohle se musí opřít o to, že to je prostě adaptace klasiky. Ale je to velmi podařená adaptace.

Myší hlídka: Černá sekyra - 70%
Přiznám se, že mi trochu uniká, kdo je cílovou skupinou Myší hlídky. Ten příběh je klasická drsná fantasy, kde jsou postavičky myši v pláštících a nestvůry normální zvířata. Což je docela dobrý nápad, a tak nějak předpokládám, že to celé cílí na dospělé. A vypráví to příběh dobře, je to klasické dark fantasy dobrodružství. Jen si nejsem jistý, nakolik je pro koho ta premisa schůdná. Protože i když zažívají klasický fantasy příběh, tak jsou to pořád mluvící myši, co bydlí v malých domečcích. A tady jsem pro to neviděl jiný důvod, než čistá originalita, i když ta se taky cení. Možná v jiných dílech to je více zdůvodněno, ale tohle bych dokázal předělat na normální dark fantasy s lidmi, ani nemrknu. Ale jo, mělo to i jisté kouzlo, a originalita se cení, takže to beru jako fajn fantasy.

Život a doba Skrblíka McKváka - 80%
Životopis strýčka Skrblíka. Tohle je považováno za nejlepší kačeří komiks. A já s tím musím souhlasit. Ano, je to dětský komiks s kačery, jsou to jednoduché příběhy plné vizuální komiky, gagů a eastereggů, kterým je třeba občas odpustit zkratkovitost a naivitu. Ale všechny tyhle věci jsou udělané s obrovskou pečlivostí a nápady. Proto i ty slabší z prvních desíti příběhů ční nad to, co běžně najdete v Kačerech donaldech s hračkou a v Superkomiksech. A ty lepší, to je opravdu i vyšší liga, která se nebojí vášných momentů, které nakonec možná spíš ocení dospělý čtenář. A úplně nejlépe fungují jako celek, kdy vidíme, jak se postupně během let střádají skrblíkovy specifika, manýry, dobré a hlavně špatné vlastnosti a formuje se jeho osobnost. Ano, je to pořád rodinný komiks, nečekejte nic realistického, ale je to skutečně postupný vývoj. A potom příjde jedenáctý příběh, který popisuje Skrblíkův pád do temnoty a pohlcení chamtivostí. A na jehož konci mi reálně zatrnulo. Dvanáctka potom propojí tenhle velký příběh se statutem quo donaldverza. A jsou to klasičtí kačeři co vesele porazí Rafany. Ale popravdě, v tu chvíli jsem i trochu odlehčení potřeboval.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Tentokrát to vyšlo na takové oddechvé věci
Americká liga spravedlnosti: Nejnebezpečnější hrdinové světa - 30%
Protože Liga spravedlnosti je nesmírně mocná, AGRUS (vládní úřad přes superhrdiny) si udělá vlasní supertým, aby s ní mohl případně bojovat. Tohle je premisa komiksu, a už ta bohužel moc nefunguje. Postavy jsou in universe vybrány dle schopností, a bohužel to určilo limity pro autora, koho tam dát. Postavy nejsou skutečný tým, který se zná a má svou dynamiku, jako Liga spravedlnosti. Ani banda individuí, které se vlastně nemůžou vystát, a dávají si to najevo, jako Sebevražedný oddíl. Je to skupina jednotlivců, co si nemají moc co říct. A moc si toho neříkají, takže vztahy nula nic. Autor si je toho vědom, a tak emoce staví na konfliktu dvou postav. A těmi jsou Amanda Wallerová a Steve Trevor. WTF?

Akce taky trpí tím, že jsou strašně nesehraní, takže i když mají rozmanité (byť ně přímo zajímavé nebo originální) schopnosti, moc toho nepředvedou. Skutečně zajímavá je jen finální akce Martian Menhuntera a Catwoman. Která je ale odbytá a musí být vysvětlována ve speciálu. A korunu tomu nasazuje fakt, že i když je tolik objetováno pro premisu, že tihle jsou speciálně vybráni čistě na to, aby dokázali porazit LS, tak jim to vůbec nevěřím. Katana proti Wonder Woman? Vibe Proti Flashovi? Catwoman proti Batmanovi? Mladší Green Lantern proti staršímu Green Lanternovi? To je nesmysl. Martian Manhunter proti Supermanovi, Hawkman proti Aquamanovi a Stargirl proti Cyborgovi jsou potom těžce situační, dovedu si představit, že by je skutečně porazili, ale taky že by dostali strašlivě na prdel. A že by tahle směska měla šanci proti sehranému týmu, který si umí navzájem pokrýt své slabiny, už je spíše k smíchu, než co jiného.

Skoro to smrdí tím, že celý příběh je jen přípravou na událost Válka velké trojky, kde se ty ligy (plus Temná liga spravedlnosti) skutečně pobijí. A ze kterého tu jsou druhý a čtvrtý sešit. To je s prominutím výsměch čtenáři, k čemu mi jsou 2. a 4. díl něčeho? Ale do hodnocení to nepočítám, pět sešitů je dostatečný materiál, takže to beru jako bonus, který se nepovedl. Jen tak mimochodem, Válku velké trojky jsem odložil v půlce, protože byla nudná jak sviň.

Ale aby to nevyznělo, jako že to je totální odpad: Není tu nic, co by mě vysloveně rozčílilo, záporák je buďto nový nebo méně známý, protože jsem ho neznal, ale přesto působí jako zajímavá a věrohodná hrozba, a je tu pár momentů, které by mohly k něčemu zajímavému vést. Sice nevedou, ale aspoň probleskují a drží pozornost. A kresba je průměrná ale naprosto v pohodě. Takže to není žádné dno, jen je to jednoduše špatné.

Parker: Lovec - 40%
Krimipříběh o lupiči Parkerovi, který se chce pomstít chlapovi, který ho podrazil, a získat, co si myslí, že je jeho.
Děj je jedno velké klišé. Hrdina je drsný, až se o něj nejde bát, sobecký a bezohledný, až ho nelze mit rád, a vlastně není důvod mu fandit, i když tedy většina ostatních není o nic lepší. Co to ale zvedá z nezajímavé nudy do alespoň lepšího podprůměru, je atmosféra. Daná v prvé řadě kresbou, černobílou, plnou stínů a jednoduchých, a při tom nečekaně detailních prvků. Ale také volbou slov, lokalitami, scénami. Komiks se tu střídá s formátem light novel (prózou ilustrovanou tak moc, že obraz převáží nan textem), a nebojí se i pasáží zcela beze slov. Celkově z té knihy přímo dýchá žánr gangsterky.

Aquaman: Smrt krále - 70%
Vrcholí nám tu jedna dějová linka, a je tu přehršel podvodní akce, dobře nakreslených potvor a vůbec. Ale vejdou se tu i taktická rozhodnutí, charakterové momenty a dialogy. Vlastně jich tu je docela dost. Má to prostě všechno, co má kus superhrdinské série mít. Není to ničím extra podařené, nemám tu moc co vypíchnout. Ale rozhodně to nemá žádné velké chyby, prostě pokud čtete Abnettova Aquamana, tady ho dostanete a stojí za to v něm pokračovat. A na konci je cliffhenger na další oblouk, který je šikující, a přitom vlastně dává smysl. Pohoda.

Vei - 70%
Fantasy velmi volně inspirované severskou mytologyí. Hlavní hrdinka je lidská šampionka jotunnů, která je má reprezentovat na turnaji s šampiony Asů. A stále více si uvědomuje, že vítězství Jotunů není tak dobrá věc, jako si vždycky myslela, že vlastně nemá moc komu věřit a ztrácí stále víc lidí, na kterých jí záleží. A přesto jako správná mytická hrdinka pokračuje dál, a dělá osudová rozhodnutí. Občas dobrá, občas špatná, vždy zásadní. Tohle vyprávění by zjevně chtělo být přímo mýtické. Ale ke skutečné velkoleposti mu chybí něco, co by nás připoutalo i mimo okolí hrdinky. A na osobní příběh tu je až moc odboček k osudu světa. Ale i tak je to působivé epické fantasy, které nedělá svému žánru ostudu.

Snění - 70%
Konečně pěkný erotický komiks. I když je hlavní hrdinka, guvernantka dětského génia, často svlékána a mnohdy vlastně proti své vůli, tak to není jakési cosi, které může kdo chce obtěžovat, ale postava, která má cíl, za kterým si jde, a nakonec zachrání den. A různá rádoby-erotická znásilnění tu zcela chybí, tohle je subtilnější. A vedlejší postavy jsou opravdu sympatické, jmenujte jiný erotický komiks, kde se tohle dá říct. Kresba je samozřejmě nádherná, a je to toho k obdivování mnohem víc, než ženské vnady. Třeba stempunkové stroje taky rozhodně stojí za pozornost. Ovšem příběh je pořád jednoduchý a pravidla fungování světa evidentně nepropracovaná a účelová. Ale i tak to lze doporučit, v tomhle žánru se nic tak pěkného jen tak nevidí.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů