Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Diskuze k českým a slovenským hrám, které nemají samostatnou sekci.
Odpovědět
Uživatelský avatar
RPG Fórum
Příspěvky: 106
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00

Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od RPG Fórum »

Obrázek
( :arrow? anotace v Databázi RPG)
Dračí Hlídka je komunitou vypilovaná hra mocných válečníků velících spojencům v boji, obětavých kouzelníků chránící vesničany poutem života a trhlých alchymistů metajících blesky pomocí svého prstenu. Hlídka je duchovním nástupcem Dračího Doupěte, je ale mnohem víc než to, neboť postavám dodává velmi široký rozsah schopností i dovedností, ze kterého je možné vybírat. Používá seznam logických dovedností, které se mohou naučit všichni hráči a kromě několika moderních mechanik (výhoda / nevýhoda k hodu) si zachovává své kouzlo a charakter středověkého/fantasy RPG pomocí mnoha skvělých ilustrací a drsných pravidel, jako je velmi pomalé léčení spánkem.
Tohle je obecná diskuze k dračí hlídce. Máme ještě jednu diskuzi, kde se babráme v detailech a čísílkách:
:arrow? Dračí Hlídka – Kritická analýza

Odkazy:
:arrow? Domovská stránka
:arrow? Skavenova recenze betaverze
:arrow? Jersonova recenze na Kostce
:arrow? Youtube kampaně klanu Zephyra
:arrow? Recenze na Games Tiscali
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od Jerson »

U té druhé jsi ho nenašel?
Myslím, že to boubaque odhadl dobře.
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od OnGe »

Já jsem ty fotky jako neprojížděl všechny, dal jsem tomu 15 minut. Že jsem neobjevil neznamená že není.

Jen doplním, že to že fotka existuje někde na internetech samo o sobě nic neznamená. Mohli si jí vzít z toho facebooku (a ani nepoděkovat). Docela dobrá indicie je, kde se fotka objevila dřív. Facebook nám to řekne, na webu to bývá větší detektivka. Úplně nejlepší je zjistit, kdo na té fotce skutečně je (pak většinou není pochyb), ale to je teprve detektivka.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od Jerson »

No, ani ne, když dotyčná za tu fotku děkuje v roce 2019 a na netu se ta fotka objevuje od roku 2018. A když ji použije 126 dalších webů. A když i další dvě fotky dané osoby jsou na tom podobně. A když si příspěvky o Dračí hlídce lajkují jen tyhle dvě navzájem.
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od Selhan »

U Hani se profilové selfíčko objevilo 2017 (tady: https://creativemarket.com/everst/19425 ... ing-selfie) a fotka z letošní dovolené 2019 (tady: https://vk.com/id515175123?z=photo51517 ... 23_0%2Frev). Jistě, je tady možnost, že je jen hodně opatrná na své soukromí, a tak krade cizí fotky. Ale mě i ty příspěvky přijdou jako dost průhledná reklama.

... proc je taková zábava s tímhle prokrastinovat?
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od York »

Selhan píše: 15. 1. 2021, 14:00... proc je taková zábava s tímhle prokrastinovat?
Není to prokrastinace, ale nástroj na propagaci.
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od OnGe »

Obrázek
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
boubaque
bubák; Moderátor
Příspěvky: 6644
Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
Bydliště: Brno/Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od boubaque »

Mimochodem, Haňa má první veřejný příspěvek 21. června 2019 (kdy že to šla ven betaverze Hlídky?), fotky jí komentují pomocí smajlíků/nálepek téměř výhradně chlapi, kteří nevypadají, že by ji osobně znali a kterým v naprosté většině případů neodpovídá, a když, jsou to jen fráze. Všechny fotky jsou podezřelé (jako že vypadají stažené odjinud), velmi pravděpodobně na nich není ani jednou stejná dívka (tvar nosu, rtů a čela). Veřejně sdílí jen "svoje" profilovky, Dračí hlídku a náhodné články. Digitální stopa prakticky nulová, na "vituliová olomouc" (odtud prý pochází a studovala tam) Google najde jen její profil, ani žádní příbuzní. Možná je na ČSFD, ale založený profil je z 6. 2. 2020, pak 214 filmů hodnocených hvězdičkami 6., 11. a 12. 2., pak žádná aktivita).

Klaudie první veřejný příspěvek 8. května 2019 (předtím jen události, které berou datum podle zadaných údajů, ne podle reálného zadání), sdílí "svoje" profilovky (jsou si trochu podobné, ale zase jsou to spíš dvě různé dívky) a fotky zezadu (na fotce na balíku slámy je dost určitě někdo jiný než dívky na profilovce), Dračí Hlídku, Strangers&Dragons hrající Hlídku, náhodná memečka a náhodné odkazy kolem populární hudby. Z víc než 1300 přátel (!) jí to prakticky nikdo nelajkuje a nekomentuje, kromě profilovek, kde je situace stejná jako u Hani. Digitální stopa úplně nulová (nějaká Claudia Rakušanová studovala v Liberci, ne v Olomouci, jak tvrdí tahle).

Plus teda ty fotky nalezené jinde na internetu.

Kdyby vás zajímalo, jak tohle vím, Haňa mě požádala o přátelství, na zprávu, odkud se známe, neodpoevěděla (přitom by mi možná stačilo napsat, že se mnou něco hrála na Gameconu, ale to by ten na druhé straně musel vědět, kdo jsem). Tak jsem si ji proklepl. A u toho poznal jako podobně falešný profil Klaudii. Další už jsem nehledal, ale nedivil bych se, kdyby byly další, i když tyhle dvě spamovaly skupiny o RPG na FB dost srdnatě a nikdo další nad autory potřeba nebyl.
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od Bifi »

"marketing"
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od York »

boubaque píše: 15. 1. 2021, 14:43Haňa mě požádala o přátelství
Pak že ten vysokej hod na Charisma bude k ničemu $D
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od sirien »

Jerson píše:tvoje dcera se zkušenostmi z Dračáku úmyslně neukázala hráčům třetinu povolání
...to dává těm tvrzením o jednoduchosti docela ironický kontext.

A docela dobře to podtrhuje mou pointu o pokřiveném vnímání jednoduchosti podle a) osobního pocitu známosti a b) zvyku pravidla beztak kroutit a ignorovat.
Deskovky jsou v tomto úplně jiné
Deskovky jsou hlavně naprosto nesmyslný srovnání, protože deskovky jsou všechny o něčem úplně jiném - většina je kompetetivních (šachy), některé jsou kompetetivní pro-forma, ale vlastně na tom nesejde (DiXit, Pictomania...), jiné jsou semi-kooperativní (Zima mrtvých...) další jsou kooperativní (Space-Alert), některé jsou brutálně o náhodě, jiné jsou čistě o taktice, některé jsou plně interaktivní (Adrenalin, Galaxy trucker...), jiné jsou multiplayer-solitair (Mars Terraformation...)

To je jako kdyby ses nebavil o RPGčkách, ale o "rolovejch hrách" a počítal si do toho RPG, larpy, společenský RP hry (Palermo, Mexican stand-off...), facebookovou kooperativně-dopisovací Marry Sue fanfikci a nevim co dalšího.

Plus btw. Tvoje tvrzení o jednoduchosti pravidel deskovek je taky dost nesmysl kterej sice opakuješ, ale dá se snadno vyvrátit pohledem na některé úspěšné kousky - takoví Vládci podzemí nebo Alchymisti fakt nemaj jednostránkový pravidla, o věcech jako SW: Rebellion nemluvě - že si vyzobáš jako příklady Krycí jména a Člověče nezlob (resp. velmi úzkej segment her pro širokou veřejnost, popř. specifickej segment her pro děti) se fakt neni vypovídající vzorek.

A sice nikdo do deskovek nenapíše "tohle pochopíte po pár měsících hry", ale a) tohle je od autorů DH fail, ale přitom b) ve skutečnosti některá pravidla skutečně pochopíš (resp. jejich význam a důležitost ve hře a proč jsou jak jsou pochopíš) až po x-tém obehrání (a potom co to zkusíš hacknout a ono se to rozbije na nečekaném místě). A "tohle není pro každého, pokud se nelíbí hrajte něco jiného" tam psát nemusí, protože to je dané implicitně - a kdekdo se spálil a má doma krabice her které už nikdy nechce hrát.
Markus píše:Naše komunity se navzájem nikdy moc nepotkávaly a nechápaly
Si ty staré dobré časy nějak idealizujete, pane kolego :D

Potkávaly se - a hateovaly.

Jinak DH se snaží převzít komunitu DrD. Zatím bych fakt netvrdil, že jí převzala. Zaprvé je otázka, kolik z té komunity reálně zbývá, zadruhé i kdyby toho zbývalo hodně, je otázka, jestli v tom DH fakt i uspěje.

Plus teda - já myslim, že tu spousta lidí velmi dobře chápe, co lidi na DrD / DH vidí. Jen s tím nesouhlasí - což dokud jde o osobní preference je každému vcelku jedno, ale jakmile to někdo začne propagovat nahlas ("DH je jednoduchá... vhodná pro začátečníky..."), tak se ozvou nazpátek.

Boubaque píše:je velmi trefný tvůj postřeh, že ten základ DH je velmi povědomý nejen pro hráče, kteří mají zkušenost se starým DrD, ale je to systém podobný počítačovým hrám i některým deskovkám
Tak jistě, tohle je hodně dané prostou evolucí: První bylo DnD, z DnD vznikly počítačové hry (Baldurs gate... KOTOR, i když ten samozřejmě běží na d20 Saga, ale to je jen sestřička DnDčka), Z DnD a těch her se pak inspirovaly deskovky, z DnD vzniklo DrD a z toho pak DH...
pokud jde o vydanou (tištěnou) příručku v češtině, tak čekáme pořád na Jeskyně a draky
a jo, jo, nojo... už se letos dočkáte, textově je to prakticky hotový (doslova, chyběj dvě kapitoly, já dodělávám první a Log zpracovává druhou). Omlouváme se za zpoždění (i když nebylo způsobené naším aktuálním týmem), ale aspoň to bude rozsáhlejší, lepší, s více hezkými obrázky etc. všechny ty ostatní věci co bych měl neustále opakovat a kterých si v dalším půlroce asi užiju dosytosti...
a autorský tým [DH]využívá morálně pochybné metody propagace na sociálních sítích (např. falešné účty s dívčí profilovkou)
...nebo velmi podezřelé (= IMAO zfalšované) nákupní recenze.

Jinak důvod opadnutí propagace je nejspíš:
- a) stojí to dost času a po chvíli i energie tuhle intenzitu když Tě za to někdo neplatí fakt nezvládneš dlouhodobě (...pokud jo, měl by ses asi hodně zamyslet nad obsahem a stylem svého života)
- b) co sem slyšel tak je z velké části rozprodáno, tzn. osobní finanční investice se vrátila domů, takže není třeba se dál stresovat
Bifi píše:"marketing"
neetické business chování, falešná reklama a mimochodem přímé porušení pravidel Facebooku, nejspíš hned v několika bodech.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
alladjex
Příspěvky: 200
Registrován: 4. 12. 2020, 10:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od alladjex »

Sirien píše: 15. 1. 2021, 15:12 Plus btw. Tvoje tvrzení o jednoduchosti pravidel deskovek je taky dost nesmysl kterej sice opakuješ, ale dá se snadno vyvrátit pohledem na některé úspěšné kousky - takoví Vládci podzemí nebo Alchymisti fakt nemaj jednostránkový pravidla, o věcech jako SW: Rebellion nemluvě - že si vyzobáš jako příklady Krycí jména a Člověče nezlob (resp. velmi úzkej segment her pro širokou veřejnost, popř. specifickej segment her pro děti) se fakt neni vypovídající vzorek.
Já fakt někde tvrdím, že vsechny deskovky mají jednoduchý pravidla? A dokonce to opakuju? A dokonce vyzobavám jako příklady Člobrdo? Jako ty Krycí jména ok, i když i ty mě trochu prekvapujou. Priznam se, ze si nepamatuju, že bych tvrdil jedinou takovou věc, ale možný je všechno. Akorát mi trochu uniká proč bych pak Jersona odkazoval treba na hry od Eukluda nebo osmnactkový hry.

Každopádně deskovky meli být jen prijem k jedne specifické věci a tou jw dělení na ppz atd. Netvrdil jsem, že rpg jaou stejné jako deskovky. Byl to jen abstrahující příměr, který mi obecné diskuzi přišel zajímavý a relevantní. Pokud tě to urazilo, tak se omlouvám. Nechtel jsem nikoho popudit a už vůbec ten příměr brát tak doslova jak ho predkladáš ty.
🗡 Toho času solitér v Železných zemích (Ironsworn). 🗡
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od Markus »

boubaque píše: 15. 1. 2021, 14:43 Klaudie první veřejný příspěvek 8. května 2019 (předtím jen události, které berou datum podle zadaných údajů, ne podle reálného zadání), sdílí "svoje" profilovky (jsou si trochu podobné, ale zase jsou to spíš dvě různé dívky) a fotky zezadu (na fotce na balíku slámy je dost určitě někdo jiný než dívky na profilovce), Dračí Hlídku, Strangers&Dragons hrající Hlídku, náhodná memečka a náhodné odkazy kolem populární hudby. Z víc než 1300 přátel (!) jí to prakticky nikdo nelajkuje a nekomentuje, kromě profilovek, kde je situace stejná jako u Hani. Digitální stopa úplně nulová (nějaká Claudia Rakušanová studovala v Liberci, ne v Olomouci, jak tvrdí tahle).
Klaudie Rakušanová má v naší databázi tenhle účet.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od York »

alladjex píše: 15. 1. 2021, 16:08Já fakt někde tvrdím, že vsechny deskovky mají jednoduchý pravidla?
To bylo na Jersona, tohle je jedna z jeho oblíbenejch manter.
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od sirien »

alladjex: to bylo Jersonovi, popravdě sem si ani nevšim, žes Ty sám deskovky kdekoliv jakkoliv řešil.

Markus: nice. Demonstrativně bych to všechno smazal a zabanoval za absolutně anti-komunitní chování v komunitnim projektu. (Což mimochodem myslim jako naprosto seriózní návrh akce, ne jako diskusní hlášku.) Plus bych možná checknul ty ostatní nadšené hodnotitele a nebál bych se tomu dát i trestnou penalizaci v žebříčku (protože fuck you too neni vůbec špatnej precedent v tomhle směru) EDIT: a klidně veřejně s vysvětlující poznámkou v anotaci té hry.


EDIT2: hm. Sem neodolal a vylistoval sem si všechny co DH v DB dali 5*. Drtivá většina se registrovala 2-3 měsíce zpátky a hodnotí jen DH nebo DH a pár jejích dobrodružství. Velká část to komentuje krajně podezřelým způsobem (stejně jako ty "zákaznické recenze" - nemůžu dokázat, že to je marketingovej fake text, ale je to marketingovej fake text). Jestli je tohle vítané přispění databázi, tak jako - taky mám VPNku a můžu si založit padesát účtů :/
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Kalamity Mekhar
Příspěvky: 6
Registrován: 9. 1. 2021, 20:15
Bydliště: Königsfeld / Brünn

Re: Dračí Hlídka – Obecná diskuze

Příspěvek od Kalamity Mekhar »

Taky jsem si to projel, ty texty jsou většinou upocený jak začínající copywriter (kterej to taky dost možná psal).
Odpovědět

Zpět na „České a slovenské hry“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů