[databáze RPG] Technická diskuze k Databázi RPG

„Meta“ diskuze o samotném RPG Fóru.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20872
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

[databáze RPG] Technická diskuze k Databázi RPG

Příspěvek od Markus »

:!: :!: Upozornění: Databáze používá (od roku 2017) jiné uživatelské účty než fórum, takže jestli se nemůžete přihlásit, nejspíš tam účet vůbec nemáte nebo tam máte nějaké staré heslo. Můžete si ho obnovit.

Databáze RPG je komunitní projekt RPG Fóra a zároveň jeho hlavní stránka. Cílem je postupně vybudovat databázi RPG her a produktů, se sofistikovanými možnostmi řazení a vyhledávání. Asi je nad naše síly vytvářet kompletní databázi všech RPG na celém světě, ale bylo by fajn kompletně zmapovat aspoň domácí scénu. :arrow? Tady je podrobná dokumentace. V tomhle tématu je úvodní představení a následná diskuze.

Pomozte nám budovat a spravovat databázi! Funguje tak trochu na principu wiki. Každý registrovaný uživatel může přidávat nový obsah a upravovat obsah stávající. A samozřejmě můžete hodnotit a komentovat jednotlivé záznamy!

Známé chyby:
  • Zlobí full-textové vyhledávání. Někdy funguje, jindy ne. Našeptáváč je ale spolehlivý.
  • Hry s překladem se zobrazují zdvojeně.
  • Odkazy na externí recenze zatím nejsou upravovat - chybí UI
  • 21 hlas
  • Našeptávač leze při menších rozlišeních ven z obrazovky.
Výhledové plány:
  • Ve formuláři řadit tagy vodorovně.
  • Lepší řazení souvisejících produktů pod anotacemi (nejdřív základní příručky, pak až další věci)
  • Lepší filtry - zpřístupnit filtrování podle žánrů a mechanik, vícenásobný výběr
  • Sloučit sloupce Typ a Kategorie
  • Doplň odkaz na RSS feed
  • Uvést u každého, kolik má komentářů
  • Nějaký lepší způsob, jak vyfiltrovat dobrodružství podle systému
  • Chtělo by to půlhvězdičky
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Jerson »

Markus píše: 13. 5. 2020, 08:30Myslíš technicky, nebo pocitově? Technicky se může každý zaregistrovat asi na dvě kliknutí (ten formulář je primitivní). Jde mi o to, jestli je tam nějaká chyba, o které nevím.
Pocitově. A ty dvě kliknutí - člověk musí vymyslet nick, který ještě není zabrán, zadat e-mail, odeslat - a nemusí náhodou něco potvrdit v mailu? Už je to dávno, co jsem se registroval. A to všechno jen proto, aby pak jednou kliknul počet hvězdiček u jedné hry. Tedy poměr úhozů a úkonů pro přihlášení a pro hodnocení hry je asi tak 40:1, a to je dneska taková bariéra, že ji nikdo podstupovat nebude, ani když mu odkaz na jeho jednu konkrétní oblíbenou hru naservíruju až pod nos. Bohužel to není CSFD, kdy za rok člověk shlédne deset až pět set výtvorů, které může hodnotit a tak se registrace "vyplatí" - většina hráčů bude hodnotit hegno až dvě RPG... za život. Nebo za deset let, než jim to zase připomenu, což je to samé.
Pokud chceme víc hodnocení, aby měly hvězdičky nějakou váhu, musí to být fakt na jeden až dva kliky daleko pro kohokoliv. Ti kdo chtějí napsat názor se už možná přihlásí, ale i tak by to chtělo zkusit.
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Quentin »

ShadoWWW píše: 13. 5. 2020, 09:16Rozhodně by prospělo, kdyby se lidé mohli přihlašovat skrz svůj Google či FB účet. Doba, kdy na každý web byla nutná vlastní registrace, jsou pryč. Zvlášť mladá generace jede jedno/dvojúčtově.
Koukněte na něj Mr.McFancyPants :D Já bych byl happy, kdyby databáze a fórum měly společný login :D

Quentin píše: 1. 5. 2020, 21:40 Nebylo by možné hlavní stránku úplně odstavit?
Markus píše: 2. 5. 2020, 18:39 *Cosi si záhadně brumlá a zanořuje se do komůrky*
Snažil jsem se spíš naznačit, že hodnota rpgforum.cz je v tom fóru a hlavní stránka z něj ubírá pozornost. A to se databází rozhodně nespravilo. IMO když napíšeš do browseru nebo vyhledávače "rpgforum.cz," tak se máš dostat na tuhle stránku: https://rpgforum.cz/forum/index.php

fakeedit: Vyhodil jsem z IMHO to H, protože mi to přijde jako jasná věc :D
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20872
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Markus »

Takže, uff, díky za první zátěžový den, všechny komentáře a všechny úpravy. Zkusím to tu projít a odpovědět souhrnně na věci, které jsem možná minul.

Propagace/Facebook/Discord/YouTube atd.
Debata o tom, nakolik fórum táhne nebo jak přilákat mýtické nové uživatele, je nad rámec tohohle počínání. Nemám sílu řešit nějakou tvorbu promo videí atd. Jak lépe organizovat komunitu, jestli je vůbec nástroj fóra v roce 2020 smysluplný... nic z toho neřeším. Chápu, že „je to škoda“, ale nemám sílu ani chuť se tím zabývat. Šlo mi vyloženě o to nabídnout komunitě nějaký užitečný nástroj, který může setrvačně fungovat i beze mě, a dál děj se vůle boží.

Rád bych aspoň začal šířit zprávu o tom, že tuhle databázi máme - minimálně rozhozením info do různých skupin na FB a Discordu (a budu rád, když se toho aktivně chopíte i vy), ale zatím osobně vyčkávám, až to bude trochu vychytanější, protože první dojem dělá hodně. Minimálně než tam bude správně zadané Dračí doupě, páč by nevypadalo dobře, kdyby zrovna DrD tam bylo blbě :) . Dychtivě vyčkávám zásahu Fafrina.

Navázání hlasování na uživatele / registrace / anonymní hlasování.
Hlasování je navázané na uživatelský účet, vyžaduje registraci a tak to zůstane. Chápu a souhlasím s Jersonovou připomínkou, že nutnost registrace odradí velkou část potenciálních klikačů... no a? Hlasovací systém, kde by mohli hlasovat anonymové, navíc opakovaně (z domova, z práce, z mobilu...), by byl totální zvěrstvo. Sice by měl desetkrát víc hlasů, ale jejich hodnota by byla nulová. To se nestane. Mimochodem, všechny hlasovací servery, které používám (ČSFD, Goodreads, Boardgamegeek...), mají hlasování taky navázané na uživatelský účet - beru to jako standard.

Zkusím aspoň prozkoumat možnost registrace přes Google nebo Facebook účet - to je dobrý postřeh ShadoWWWe!

Hlasování formou komentářů.
Technicky je hlasy nutné zadat odesláním komentáře. Mohl bych povolit hlasování čistě kliknutím na hvězdičky, ale to by bohužel vedlo k vícenásobnému hlasování, které bych nedokázal podchytit (technické omezení enginu). Ostatně i teď je možné hlasovat opakovaně zadáním více komentářů, ale to je aspoň vidět.

Nicméně, včera jsem umožnil hlasovat bez zadání textu - je tedy možné odeslat „komentář“ bez textu, jen s hvězdičkovým hodnocením, jak ostatně předvedl nový uživatel Dif Der. Díky a jen tak dál!

Lepší způsob řazení „the best of“ než podle prostého průměru.
To je velké přání a cíl do budoucna. V diskuzi jsme probírali různá řešení, asi jsou to detaily - cokoli bude lepší než prostý průměr. Bohužel implementace pro mě není úplně triviální, takže to bude muset počkat. Provizorně je tam žebříček, do kterého se počítají jen věci s 3+ hodnoceními.

Mimochodem, když se na ten žebříček podíváte teď, tak mi přijde, že i navzdory málo datům je celkem vypovídající. Hry jsou v něm řazené zhruba tak, jak bych čekal. Jasně že s více daty se to zpřesní, ale jako rámcová představa to myslím dobře funguje už teď.

Víc dat o hodnocení než jenom 5 hvězdiček
Různé návrhy na to, aby se zohledňovalo hráno/přečteno, datum přidání hodnocení atd. zamítám. Stejně tak zamítám přesné pokyny pro to, jak mají uživatelé hodnotit (definice hvězdiček...) nebo co můžou/nesmí hodnotit. Ten systém je záměrně jednoduchý, intuitivní a pochopitelný každému - prostě dáš 5 hvězdiček a ono se to průměruje. Nehodlám tu intuitivnost bořit zaváděním pravidel, doplňujících zaškrtávacích políček (hrál/nehrál) atd. Mimochodem, trochu paradoxně tu padají zároveň návrhy na anonymní hlasování a zároveň na zavedení přesných pokynů a podhlasování (hrál/nehrál) – což jde obojí přesně proti sobě. Zavádění detailů boří intuitivnost a odrazuje od hlasování.

Takže: systém zůstane na pěti hvězdičkách udělených libovolně, jak uživatel sám uzná za vhodné. Můžeme si ale hrát s lepší metodou výpočtu žebříčku – viz výše.

No a stále platí, že potřebujeme víc knihovníků, tak se hlaste! :)
Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 5467
Registrován: 2. 10. 2006, 21:04

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Naoki »

Počítání průměru bereš přes SQL query nebo jak?
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.
Uživatelský avatar
Bajo
Malý princ; Moderátor
Příspěvky: 7757
Registrován: 23. 10. 2005, 01:38
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Bajo »

Mozna je dobre, rict, vzhledem ke kontextu, prerod z Anotaci a moznosti hondotit pouze herni systemy smerem k databazi hernich produktu byl vzhledem k puvodni vizi podminen, ze pujde o minimum viable product (v duchu lepsi neco, nez nic a efektivni alokace omezenych zdroju, ktere mame). Cilem neni dokonale technicke reseni, rozhodne ne v teto fazi, kdyz ani neni zrejme, jak se to chytne a kolik lidi to bude vyuzivat.

Samozrejme feedback je vytany, ale vzdy myslete na to o jak slozte technickem reseni vlastne premyslite.

Investigovat moznost loginu pres FB/google/... ucty mi prijde jako dobry napad (presne v duchu minimalniho nakladu potencialne resiciho jeden problem). Stejne tak mi prijde dobra moznost ohodnotit bez komentare. To by mohlo zvysit relevantnost hodnoceni za prijatelnou cenu (ze nebude tolik psaneho hodnoceni).
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od OnGe »

Bajo píše: 13. 5. 2020, 11:03 Investigovat moznost loginu pres FB/google/... ucty mi prijde jako dobry napad (presne v duchu minimalniho nakladu potencialne resiciho jeden problem)
To jenom proto že nevíš co je s tím sraní.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20872
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Markus »

Naoki píše: 13. 5. 2020, 10:57 Počítání průměru bereš přes SQL query nebo jak?
Ne, počítá si to sama ta hlasovací API. (Drupal funguje na systému modulů, které si připojuješ k primitivnímu jádru. Hlasovací API je jeden z nich). Při každém zadání hlasu přepočítá průměr a vypočtený průměr zadá jako číslo do databáze. Já potom při zobrazování obsahu jenom načtu vypočtenou hodnotu z DB, nic nepočítám. Těch hodnot je tam víc (počet hlasů, celkový součet hlasů, průměr....). Teoreticky by se dal přepsat kód API, aby to ukládalo jinou hodnotu, ale to dělat nechci, protože bych tím zničil kompatibilitu a nedalo by se to pořádně aktualizovat (resp. při každé aktualizaci bych to musel přepisovat znova). Je potřeba přidat/vytvořit nový, separátní modul, který se (hádám) vloží někam mezi API a databázi a bude to ukládat jiné vypočtené hodnoty (respektive si asi vytvoří vlastní sloupec a bude si počítat vlastní separátní hodnotu).

Já se v tom popravdě moc nevyznám, kód nepíšu, buduju to pomocí modulů a admin nástrojů. Existuje zastaralý modul, který počítá bayesovský průměr, a snad by neměl problém aktualizovat ho pro nový engine a API. Někdy.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Jerson »

Jen poznámka - já anonymní hodnocení neprosazoval, jen jsem psal, proč hry mají tak málo hodnocení a proč to "tvorba účtu na dvě kliknutí" nezlepší.
Na Discord jsem odkazy hodil (popravdě, DrD tam nejspíš už nikoho nezajímá. DnD, případně nová Dračí hlídka ano), na FB je hodím, až budu mít chvíli čas.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od York »

ShadoWWW píše: 13. 5. 2020, 09:16 Rozhodně by prospělo, kdyby se lidé mohli přihlašovat skrz svůj Google či FB účet. Doba, kdy na každý web byla nutná vlastní registrace, jsou pryč. Zvlášť mladá generace jede jedno/dvojúčtově.
Naprostej souhlas. Doufám, že tohle budeš prosazovat i na Kostce :-)

OnGe píše: 13. 5. 2020, 11:14To jenom proto že nevíš co je s tím sraní.
To je, no. Ale v tomhle případě to za to sraní stojí.

Quentin píše: 13. 5. 2020, 10:01Snažil jsem se spíš naznačit, že hodnota rpgforum.cz je v tom fóru a hlavní stránka z něj ubírá pozornost. A to se databází rozhodně nespravilo. IMO když napíšeš do browseru nebo vyhledávače "rpgforum.cz," tak se máš dostat na tuhle stránku: https://rpgforum.cz/forum/index.php

fakeedit: Vyhodil jsem z IMHO to H, protože mi to přijde jako jasná věc :D
S tímhle taky souhlasím.

edit: Respektive ideálně by na stránce s fórem nahoře mělo bejt menu, kde půjde překliknout na anotace, novinky a podobně - a koukám, že to už Markus dokonce i udělal.
Uživatelský avatar
boubaque
bubák; Moderátor
Příspěvky: 6644
Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
Bydliště: Brno/Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od boubaque »

Mám otázku, teda dvě.

Má smysl dávat tam doplňky/dobrodružství z Drakkaru?
A můžu pro ně(které z nich) pak vytvořit škatulku RPG světa "Ravnburgh a okolí"?
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20872
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Markus »

Chce se mi říct... můžeš.

Ale je k zamyšlení a k diskuzi, jak chceme přistupovat k webovému obsahu, abychom si to časem nezaspamovali tak, že se v tom nebude bát vyznat. Zatímco třeba přidání samostatného dobrodružství je za mě jasné „ano“, jakmile se dostaneme na úroveň věcí, co jsou v zásadě jenom „články“, tak už váhám. Protože bych byl nerad, kdyby nám tam třeba pod 3e začali lidi přidávat svoje domácí prestige classy každou jako samostatný „produkt“ (a nedejbože, kdyby to začali praktikovat i na články z anglického internetu). Jedna věc je nějaká kompilace/sborník, jiná věc jsou fakt jednotlivé články.

Co si o tom myslí „komunita“? :)
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Quentin »

Markus píše: 13. 5. 2020, 14:41Co si o tom myslí „komunita“? :)
Komunita má jasno, Tross se určitě ještě počítá $D
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Jerson »

Za sebe říkám, že nová rasa ne, ale třeba One Page dungeon by se měl brát jako samostatný modul. Takže pokud na doplněk alespoň takto použitelný, dal bych ho tam. Nebo co bys tam chtěl dát, Bubáku?
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20872
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od Markus »

Jednostránkový dungeon je dobrodružství, budiž.

Co jednostránkové město pro vložení do „jakéhokoli fantasy světa“?

Jednostránkový popis NPC pro Příběhy Impéria?

Jednostránkový encounter?
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: [databáze RPG] Vítejte v databázi RPG her a produktů!

Příspěvek od ShadoWWW »

OnGe píše:To jenom proto že nevíš co je s tím sraní.
Ale vím. Sám jsem to v práci implementoval. V ASP.NET Core (ale i normálním ASP.NET) je to docela hračka. Práce na pár hodin. Ani v phpBB to není tak složité.
York píše:Naprostej souhlas. Doufám, že tohle budeš prosazovat i na Kostce
Nightfall s tím počítá.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Odpovědět

Zpět na „O RPG Fóru“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů