BIOLOGOVÉ!!!!!

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Faskal »

Hm, mám pocit, že se tichou poštou v odkazovaných článcích něco ztratilo. Pokusím se to rozklíčovat večer.

Každopádně - tento typ experimentů se typicky dělá tak, že vyhladovíš zkoumaného jedince, pak mu dáš radioaktivně (edit: nebo stabilním ale nestandardním izotopem) značenou látku a sleduješ její přeměnu. Viděl jsem článek, co podával značenou glukózu a hledal meziprodukty recyklace, který ukazoval podobné výsledky (vyhodil mi ho google podle tvé citace, ale nebyl to on; článek o ketodietě odkazuje jinam).

Co tady na těch datech pozoruješ, není, že by vyhladovělé tělo využívalo preferenčně (vlastní) laktát pro glukoneogenezi, ale pozoruješ, že pokud tělo vyhladovíš, a pak mu externě dodáš laktát, tak bude laktát využívat pro glukoneogenezi preferenčně oproti jiným zdrojům* a mnohem efektivněji než před vyhladověním. Ze začátku je tedy marnotratné, jak ale glukóza (a s ní laktát) dojde, začne si jí vážit a používat ji efektivněji.

* znovu připomínám, že při nedostatku glukózy z potravy jsou hlavní zdroje pro glukoneogenezi glycerol z tuků a aminokyseliny z proteinů
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Uživatelský avatar
komi
Příspěvky: 674
Registrován: 17. 8. 2012, 19:07

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od komi »

Jo, taky jsem znala koně, který měl strašně rád vysočinu.

Sežrání se už v děloze? Tomu říkám efektivní řešení sourozeneckých hádek :-)

Aha, ono i vlci se docela žerou, to jsem netušila. Prý když je vlk třeba zabitý v pasti, tak jej musí lovec rychle vyndat, jinak ho zblajznou členové vlastní smečky. Ale když je chycený třeba jen za nohu a zůstává živý, tak jej prý nesežerou.

Jinak přehled největších vrahounů mezi savci:
Obrázek

Primáti jsou fakt pěkní parchanti. Vzhledem k našemu původu se, řekla bych, držíme ještě docela slušně.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Sosacek »

Jsem cekal, ze tam najdu human, a nenasel.
But nobody came.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Sosacek »

Normal Plasma Cholesterol in an 88-Year-Old Man Who Eats 25 Eggs a Day — Mechanisms of Adaptation
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/N ... 3283241306

Ok, wtf? $D
But nobody came.
Uživatelský avatar
komi
Příspěvky: 674
Registrován: 17. 8. 2012, 19:07

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od komi »

U toho grafu psali, že v době kamenné tipují 3% (což je tak nějak průměr na primáta), ve středověku až 10 %.

Kolik to může být během posledních sta let těžko říct, ale asi docela málo, když 3% tehdejších lidí zabila druhá světová a po ní už byl docela klid.
Uživatelský avatar
Sadako
Příspěvky: 5293
Registrován: 28. 1. 2007, 21:15
Bydliště: Stadt von Morgen
Kontaktovat uživatele:

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Sadako »

Mně se líbí, že ti největší zabijáci jsou něco, co dost lidí automaticky vyhodnocuje jako roztomilé.
Naprosto dává smysl, proč mi vždycky přišli Ewokové velmi podezřelí.
My Lovecraft is full of dreams (and tentacles)!
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Faskal »

Vidím u sebe nepřesnost, tak oprava:
"Součástí adaptace na hladovění je ovšem to, že svaly přestanou přijímat glukózu (měl jsem dříve rant o glukózových transportérech) a tato laktózu-recyklující dráha se vesměs vypne" => vypne v tom smyslu, že se na ni přestane spoléhat, ale přitom se zvýší schopnost těla recyklovat glukózu, pokud už se nějaká přeci jenom použije. Přestává to ale být majoritní zdroj pro glukoneogenezi, jako tomu bylo při krátkodobém hladovění, a nově se využívá glycerol a aminokyseliny.

Připomínám dříve citovaný graf ohledně totálního hladovění:
Obrázek

Poměrně rychle se vyčerpají snadno dostupné zásoby glykogenu (během jednoho dne) a postupně se začne nabíhat na zpracování tuků na ketosloučeiny. Je to postupné, protože trávení nějakou dobu trvá, bakterie ještě nějakou dobu dodávají energii z obtížně stravitelných zdrojů energie a hlavně - údělem glykogenu je fungovat jako zásoba právě pro podobné případy. Někde v tomto období má jistě klíčovou roli recyklování laktátu z původní glukózy, podobně jako třeba při velkém sportovním výkonu. Tato fáze se pomalu přepíná do druhé, kde už se jede především na ketosloučeniny, láme se to někde mezi prvním a druhým dnem naprostého hladovění. Tady už je potřeba brát glukózu odněkud odjinud, původní je buď zpracována na oxid uhličitý nebo se ještě točí v cyklu recyklace, ale protože to není perpetuum mobile, eventuálně se zpracuje i ta recyklovaná.

Opět připomínám, že glukózu je možno recyklovat přes laktát pouze tehdy, pokud se zpracovává anaerobně, k tomu dochází za běžných situacích na bazální úrovni neustále, ale ne moc; výrazně víc pak až při intenzivním tréningu. Tento mód se ale při hladovění postupně vypíná, protože zrecyklovat takto glukózu je energeticky nevýhodné, výhodné je ji spálit rovnou až na oxid uhličitý.

...

Tak jsem dal do googlu tvou citaci a čtu.
https://perfectketo.com/gluconeogenesis/

Lactate is used 2.7 times more than the amino acid alanine and 3.2 times more than glutamine. This means your body doesn’t start making glucose out of protein (amino acids) as fast as most people think.

Souhlasím, ale je to relevantní pouze tehdy, pokud je laktát dostupný. Laktát vzniká z pyruvátu a pyruvát pochází z cukrů nebo aminokyselin. Primárně z glukózy při anaerobním zpracování, a hold může nějakou dobu sloužit jako substrát pro recyklaci glukózy. Laktát ale v tomto módu slouží pouze k recyklaci dříve existující glukózy, neumožňuje vytvořit glukózu novou.

Problém lidského metabolismu je, že neumí převádět tuky na cukry, tedy, že neumí glyoxalátový cyklus využívaný nižšími organismy (laskavý čtenář si nedokáže ani představit tu radost, že už tu biochemii nemusím umět bez wikipedie v druhém okně) a musí hrotit tento problém.

Ukládání glykogenu při ketogenní dietě je překvapivé jenom tak napůl. Ano, glukoneogeneze je vesměs demand-driven process, ale jako všechny biochemické pochody je v nějaké rovnováze. Pokud dodáš víc proteinů než tělo potřebuje, přebytečná energie se uloží, a to buď do tuků nebo do glykogenu.
Základní pravidlo, že pro hubnutí je potřeba vydávat víc energie než se přijímá, jde ošmelit jenom trochu. Zrovna ketogenní dieta to ale zvládá relativně dobře, protože při nízkém příjmu kalorií uchovává žádoucí svalovou hmotu, která se při nedostatečném příjmu proteinů jinak rychle ztrácí, a při vysokém příjmu kalorií tlačí primárně svalový růst a až sekundárně růst tukové hmoty, toto je obzvláště významné, pokud k tomu člověk navíc ještě cvičí.

Ke článku mám výhradu, tvrdí:

On a carb-based diet, you run on glucose and store fat.
On a low carb, high-fat diet, you run on ketones and store glucose (in the form of glycogen).

To není úplně přesné, protože v bodu dva je prostoru pro uložení glykogenu poměrně málo, především játra a svaly. Pak se ukládá do tuku.
Ketogenní dieta navržená pro úbytek hmotnosti musí být limitující na kalorie, říkám s vědomím toho šmelení zmíněného nahoře. Dříve zmiňované přerušované hladovění (spolu s plošným snížením příjmu energie), ketogenní dieta a další jsou prostě různé způsoby, jak toho dosáhnout a mají hold každá své výhody a nevýhody.

"According to research, covering your brain’s glucose needs with protein alone would lead to death in about 10 days instead of the standard 57-73 days." Takže podle tohohle článku by ten týpek hladovějící 382 dní "mel 100 % umrit na malo proteinu". 8)

V zásadě s tím článkem souhlasím, je to moc hezky popsané shrnutí, byť je to teda reklama na ketogenní dietu.
Co se mi líbí míň, je sekce "Will Eating Too Much Protein Activate Gluconeogenesis, Kick Me Out of Ketosis, and Break Down Muscle?"
Souhlasím s krátkou odpovědí, že "ne", ale u detailů se zastavím.

"To answer the second part of the question, gluconeogenesis can’t pull you out of ketosis so easily." - budiž to ilustrací toho, že jsem se článkem spokojený; "so easily" je ten dovětek, co to potřebovalo.

U té tiché pošty mám pocit, že došlo k tomu, že chtěl citovat článek "Gluconeogenesis and the Cori cycle in 12-, 20-, and 40-h-fasted humans." který tu větu obsahuje v abstraktu, ale namísto toho tam napsal článek "Regulation of hepatic glucose production and the role of gluconeogenesis in humans: is the rate of gluconeogenesis constant?" ze kterého hodně vychází a odtamtud pochází můj citát z minulého příspěvku.

Tebou odkazovaný článek píše: "Evidence shows that after a fast of 12, 20, and 40 hours, the contribution of lactate to GNG was 41%, 71%, and 92%, respectively."
Mnou nalezený článek: "At 12, 20, and 40 h of fasting, ... the contribution of gluconeogenesis to glucose production was 41, 71, and 92% or 0.96, 1.29, and 1.64 mg . kg-1 . min-1;"

Pokud to chápu správně (vůbec se nedivím, že má OP chybu, ta studie je peklo)...
Nechali vyhladovět skupinu lidí 12, 20 nebo 40 hodin, pak jim po dobu několika hodin kapačkama podávali značenou glukózu. V daných intervalech změřili aktivitu Coriho cyklu (změřením značeného laktátu v poměru k celkově dodané značené glukóze) a vynásobili to faktorem ředění, tedy tím, jak do značeného systému vstupují neznačené látky a jak se v těle ředí ty značené. Výsledné číslo je tedy podíl glukoneogeneze v celkové produkci glukózy. Výsledek značí mnohem efektivnější recyklaci glukózy po hladovění, jak je usuzováno z většího výskytu zpracovávaných mezikroků recyklace (laktát).
Asi.
Znamenalo by to tedy, že pokud jsou ještě vlastní zásoby glukózy, tak to procento bude malé, protože dodávaná-značená se bude ředit s existující, neznačenou glukózou pocházející z glykogenu. Pokud vlastní zásoby glukózy nejsou, většina pozorovaného laktátu (odrážející ve skutečnosti směs mezikroků metabolismu) bude pocházet z dodané glukózy a to číslo bude vysoké.

OP tvrdí, že se měří příspěvek laktátu ke glukoneogenezi, toto ale vlastně není zkoumáno. Do Coriho cyklu (cyklus kyseliny mléčné) můžou vstoupit i jiné látky než laktát, viz diskuze:
The concept of the reincorporation and resynthesis of glucose from lactate,‘‘the glucose-lactate cycle,’’ was formulated by Cori before the advent of tracers. Tracer studies have estab-lished that pyruvate, lactate, and alanine are exten-sively equilibrated. ... ’ Thus we retain the term Cori cycle for the recycling via pyruvate. We actually sample blood lactate, but this reflects the specific activity, the enrich-ment, and the isotopomer pattern in liver pyruvate. The pyruvate cycle encompasses also the glucose-alanine cycle, the glucose-glutamine cycle, or any other possible input in the dicarboxylic or tricarboxylic acidcycle, because all pathways lead to pyruvate and phos-phoenolpyruvate.

The recycling of glucose does not, of course, serve as a net source of glucose. All body carbohydrates are de-rived from dietary sources, and in fasting they are derived from tissue proteins. There have been numerous stud-ies to determine what fraction of lactate, alanine, or glutamine is due to recycling and what fraction is derived from tissue protein breakdown, providing syn-thesis de novo
Článek dávám do přílohy jako odstrašující případ nepřehledně napsané studie. Nějaký míň nevyspalý dobrovolník se do něj může začíst.

tl;dr
Kde že se teda ten laktát bere?
Při úplném hladovění se na něj moc spoléhat nedá, nějaký určitě vzniká anaerobním zpracováním glukózy tkáněmi, které ji aerobně zpracovat neumí (krev) nebo nechtějí (asi do jisté míry mozek). Část laktátu asi navíc nejspíš sežerou tkáně, co jej mají rády (srdce, mozek), takže k recyklaci se vrátí zřejmě malé množství a to bude nanejvýš recyklováno - tím nová glukóza nevzniká. Tělo je v maximálně úsporném režimu a glukóza je vyhrazena pouze pro klíčové tkáně. Glukóza vzniká z větší části z glycerolu pocházejícího z tuků, z menší části z proteinů těla.

Při přerušovaném hladovění slouží laktát jako nárazník pro recyklaci glukózy, dokud se tělu znovu nedodá cukr. V takovém případě nemusí pocházet jenom z glukózy, pyruvát, co je v metabolismu o krok nad laktátem, je křižovatka řady metabolických drah a postupně napomáhá glykogenu dorovnávat zásoby glukózy v krvi. Tělo se zároveň přepíná na zpracování tuků a začíná glukózou šetřit. Část glukózy pochází z glycerolu z tuků, ale tato přeměna není efektivní.

V případě ketogenní diety je typicky relativně dost dostupné energie v podobě ketosloučenin pocházejících z tuku a/nebo proteinů, ale nedostatek glukózy, která se rekrutuje z glukogenních aminokyselin, které jsou při ketogenní dietě často dodávány v nadbytku. Pokud nejsou dodávány v nadbytku, je potřeba využít glycerol nebo tkáň vlastního těla. Z pohledu glukózy je tělo v úsporném režimu.

Edit:
Lepší tl;dr asi bude tohle:
Laktát je tady falešná stopa. Metabolismus laktátu má důležitou roli, pokud se ve velkém používá glukóza. Pokud se přechází na jiný zdroj energie, laktátový cyklus sice dál probíhá, ale přestává být klíčový v zajišťování koloběhu energie.

A poznámka:
V případě ketogenní diety bohaté na proteiny například získá výrazně větší podíl alaninový cyklus, který se spouští při využívání aminokyselin jako zdroje energie pro svaly. Probíhá podobně jako laktátový cyklus, ale pyruvát se zde nemění na laktát, ale naváže se na aminoskupinu, přemění tím na alanin, v podobě alaninu se přenese do jater, kde se aminoskupina zmuchlá a zahodí v podobě močoviny a zbylá kostra se použije na tvorbu glukózy. A glukóza se pošle krví do těla.
Přílohy
katz1998.pdf
(76.85 KiB) Staženo 43 x
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Sosacek »

Husty.
But nobody came.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Sosacek »

https://www.meltingasphalt.com/interact ... -critical/

Moc hezky clanek o sireni veci (infekci) a kritikalite a takovych vecech. S interaktivnimi hrackami.
But nobody came.
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od OnGe »

Jak dlouho trvá, než si s pomocí UV záření vyrobím vitamin D? Je to že foton řízne do molekuli a je to, nebo se to musí třeba půl hodiny péct a když se to nepeče, zbyde jenom nějaký odpad? Neřeším teď množství co je potřeba, jde mi o proces.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Faskal »

Proces syntézy vitamínu D je následující:

Buňky v kůži si kontinuálně syntetizují 7-dehydrocholesterol jako součást kaskády pro tvorbu cholesterolu. V posledním kroku této kaskády se 7-dehydrocholesterol normálně promění mocí delta-7-sterol reduktázy (DHCR7) na cholesterol. K tomuto dochází hojně v játrech a podle většiny učebnic pochází 7-dehydrocholesterol z jater, ve skutečnosti* je ale 7-dehydrocholesterol v krvi rychle přeměněn na cholesterol a 7-dehydrocholesterol vzniká v kůži, které jsou ostatně důležitým zdrojem cholesterolu.

Obecně se předpokládá, že pro vznik vitamínu D je potřeba UV záření s vlnovou délkou 282 až 310 nm (tedy UVB), existují studie, které našly vznik vitamínu D u brambor i ve tmě a pod modrým světlem u pstruha duhového, ale můj zdroj nezněl přesvědčeně. Také je vhodné zaprotokolovat, že existuje více vitamínů D, ale budu tady mluvit pouze o vitamínu D3, který u nás jako jediný má plný efekt a který si sami vytváříme. Vznik příbuzných vitamínů D probíhá podobně, z podobných molekul, ale... meh. A mimochodem, vitamín D vlastně není vitamín. Jednak si jej sami vytváříme, jednak slouží spíš jako hormon regulující (především) příjem vápníku. Z potravy se musí přijímat jenom při nedostatku slunečního záření.

Po ozáření sluncem vzniká z 7-dehydrocholesterolu pre-vitamin D, u kterého musí dojít k izomerizaci ve vitamín D3. K tomu dochází spontánně (50% konverze ve zkumavce za 30h) , ale v přítomnosti buněčných membrán je celá tato konverze dramaticky zrychlena, 50 % se konverzuje za cca 2,5 h. Foton tedy praští do molekuly, ta rupne, což je prakticky instantně (podobné pochody probíhají v řádu desítek pikosekund), ale pak se musí přeskládat z nevýhodného mezistavu do stabilní podoby, což dost dlouho trvá.

Je trochu zajímavé, že tato konverze vyžaduje relativně vyšší teplotu, optimálně 25+°C, ale lišejníky, co jsou hlavním zdrojem vitamínu D v tundře (typicky filtrovaného přes soby), to zvládají dostatečně.

Vitamín D3 je ovšem jako takový neaktivní, a tato forma slouží k přenosu do tkání. V této formě se ostatně také především přijímá z potravy či doplňků. Vitamín D3 musí do jater, tam se na něj naváže -OH skupina za vzniku 25(OH)D3, pošle se do ledvin, tam se na něj naváže další -OH skupina za vzniku 1,25(OH)2D3. A aby byl opravdu funkční, musí se ještě navázat na protein, který jej tahá po těle, aby mohl fungovat jako hormon.

Takže ta celá cesta je od chvíle ozáření UV poměrně komplikovaná.

...
Vycházím povětšinou z "Vitamin D in Nature: A Product of Synthesis and/or Degradation of Cell Membrane Components." (2018) od jistého H. Göringa
* http://dx.doi.org/10.1038/jid.2010.118

tl;dr
Není to hned, musí se ozářit a pak počkat, než se nasyntetizuje, čekat se už může klidně ve tmě. Za 2,5h po ozáření se připraví 50 % vitamínu D předpřipraveného pomocí UV záření.
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od OnGe »

To je ještě větší věda než jsem doufal. Díky, k tomuhle bych se sám neprodoloval.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4816
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od midewiwin »

A pak že RPGF nepřináší informace.
Čas neexistuje.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Vallun »

Faskale, zachytils tu informaci o měnách DNA v rámci růstu jednoho stromu?

https://www.e15.cz/magazin/vedci-zjisti ... ji-1360492
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: BIOLOGOVÉ!!!!!

Příspěvek od Faskal »

Nezachytil.
Studie je zajímavá tím, že zkoumá somatické mutace u jedné konkrétní rostliny. Z evolučního hlediska je to zajímavá problematika, protože slušné organismy (my) mají striktně oddělené pohlavní (germinální) a tělní (somatické) buňky, u rostlin se ale může každá buňka stát buňkou pohlavní, dostane-li příležitost. V praxi to znamená, že tělní mutace u slušných organismů je problém/výhoda jenom pro daný organismus, u organismů bez této bariéry (říká se jí Weismannova podle pána, co ji popsal) se ale změna v některé tělní části může přenést na potomky. Na pohled to připomíná Lamarckismus, ale princip selekce je klasicky darwinistický.

Může to být užitečné, v diskuzi o víně jsem popisoval příklad Pinot Meunier, který vznikl právě tímto mechanismem.
We climbed each tree to obtain a sample of young foliagefrom a single third- or fourth-order twig as high in the crownas possible...
Because the most recent common ancestor ofthe bark samples was a cell in the center of the tree, near itsmeristem as a young seedling, any genotype shared by both barksamples is likely to represent the genotype of the young seedling itself. We required agreement in the genotypes inferredfor the two bark samples and for the two foliage samples to reducethe frequency of false positives in our data.
Studie samotná ale... no nevím. Muselo to dát spoustu práce, dali si záležet, aby pečlivě popsali, co za data filtrovali a proč, ale nějak mi to připomíná věštění z letu ptáků. Pro představu, přečetli 276 Gb (276x10^9 párů bazí), tam našli tři změny, co bezpečně přelezly přes filtr šumu. Z těch třech byla jedna mimo gen, jedna možná něco mění, jedna pravděpodobně nic nemění. Před filtrem šumu jich našli 12 289 511, jestli to chápu správně.

Jako pilotní studie asi dobré, ale nějaké velké závěry bych z toho nevyvozoval, dost tam vaří z vody.
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: tochalius a 7 hostů