Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficiální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky »

trajda píše: Muzou akolyte zahlasit, ze ucinkem dlouhodobeho kouzla je zbehlost na ohniva kouzla, pokud k nim jako zdroj pouzijou vytvorene slunce?
Aby mi to bylo jasné.

Akolyté jsou NPC/Pomocníci a to slunce je vyvolané podle pravidel pro ZS Čarodějný konvent?
Pak ano, takové mocné zaříkání klidně může dávat zběhlost na v podstatě cokoliv - je to náročný rituál, velká událost v krajině, většinou podložená nějakým významem pro příběh ... prakticky tam není žádné omezení.


Nebo je to obyčejné dlouhodobé kouzlo magie ohně a jen ho seslala hrstka akolytů? Potom platí pravidla ze strany 189 pro dlouhodobou magii, jako kdyby to sesílal hrdina:
- kouzlo může dávat zběhlost nebo postih
- rozsah ovlivněných činností cca odpovídá jedné dovednosti
- podoba kouzla by měla souviset s danou dovedností

Magie běžně mají daný zdroj, na který působí (např. magie Ohně tedy bude dávat zběhlost na tělesné akce - např. plamenný meč dá zběhlost v boji proti zombiím), ale když je to podložené fikcí, může to být i jiný zdroj (magie Ohně v podobě jasného paprsku dá zběhlost na hledání ve tmě, což je duševní činnost).

Explicitně to sice v pravidlech zakázané není, ale vyhnul bych se být tebou sebeposilování magie nějakými generickými kouzly (každé ráno vstanu, zapálím si dlouhodobou svíčku v hornické čelovce a ta mi dá na celý den zběhlost na magii ohně není dobrý příklad výjmečného kouzla podloženého fikcí).


Obecné boosty na ostatní magie dává magie mysli (protoźe ta umí působit na duši/vliv kouzelníků a posílit jí zběhlostí).

Nakonec oživení jsou kapitola sama pro sebe a už díky své obtížné zranitelnosti + výrobě na míru jsou dost silní i bez toho, aby měli zběhlost. A jejich oživení není klasická dlouho trvající magie. Tam se tedy pravidla pro zběhlost/postih neuplatní.
trajda
Příspěvky: 1043
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

Zrejme jsem se spatne vyjadril, protoze vsechny ty odstavce byly na stejne tema, dlouhodoba magie.

1) Predstavme si souboj carodeje a bojovnika. Bojovnik ma zvysene ohrozeni a dochazi mu zdroje. Bojovnik se rozbehne proti carodeji a carodej v protiakci nahlasi dlouhodobe kouzlo o velikosti chyse - rozmisti kolem bojovnika ohnive levitujici koule, cimz se bojovnik zastavi, aby do nich nevrazil (carodej akci vyhral a bojovnik se nevycerpal). Koule jsou dlouhodobe a melibychom vymyslet nejaky postih ci zbehlost a zda se jedna o zvyseni ohrozeni pro bojovnika nebo vyhodu pro carodeje. V dalsim kole carodej zacne koule priblizovat, zacnou do bojovnika vrazet, dokud do nej nevrazi vsechny a bojovnik nepadne na zem. (Carodej vyhral, bojovnik se necerpal, zvyseni ohrozeni). Kde se projevi ten fakt, carodej vyuzil ke sve akci ohen, ktery si predpripravil minule kolo? Zbehlost by totiz byla dobra odmena.

2) Druid "ozivi" stul dlouhodobou magií. V dalsim kole zacne pobihat se stolem po mistnosti, kopat a boxovat do lidi. Kde se projevi odmena za to, ze si druid kouzlo predpripravil dlouhodobou magií? (Krome faktu, ze zrejme nemusi platit pamet dreva, ani kdyby ztratil soustredeni.) Protoze "zbehlost na ovladani stolu" by byla hezka odmena.

Edit: Chapu, ze nekteri by to mohli brat jako obchazeni pravidel, ale mam pocit, ze pokud neco takovyho nezavedem (alespon u nas), tak tim prijdeme o spoustu nadhernych akci. Kdo by taky platil zdroje navic, jen proto, aby kouzlo bylo hezci, nebo aby kouzlo ziskalo postih, o ktery kouzelnikovi vubec neslo, jen proto, ze zbehlost na to napasovag nejde?
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2384
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin »

ad 1)
1 kolo: Zjevně se jedná akci škodící bojovníkovi, nikoliv pomáhající čaroději, takže zvýšení ohrožení pro Bojovníka. A postih pro Bojovníka, asi na skrytý pohyb, primárně, řekl bych.
2. kolo: Mno, předně to kouzlo v druhém kole ničí ty předchozí koule, ne? Takže zruší předchozí postih. Nevím, proč by se nějak měla mechanicky projevit ta výhoda, kterou má čaroděj z toho, že použije věc na scéně? Dostatečnou výhodou je již to, že ji tam má a může ji hlásit.
Popiš si tu akci bez použití magie, třeba s použitím házení nábytku kolem.

ad 2)
Nejsem si jist, nakolik tohle magie dřeva umožňuje, ale to je asi jedno. Prvotní "oživení stolu" je jen přípravná akce, nebo dostane i nějaký pokyn, třeba "srážej vše, co v místnosti stojí"? V každém případě si tímto Druid asi dělá Výhodu a pokud by byl příkaz jako jsem popsal já, asi to bude nepřesně pro všechny v místnosti, kdo stojí. Zběhlost na používání stolu na lidi bych si asi představit dokázal, ale aby se všechny magické souboje nezměnili v to, že si někdo na začátku dlouhodobě očaruje věc.
Na další používání stolu, resp. modifikaci kouzla, které oživilo stůl, by vskutku nemělo být třeba platit příslušné aktivace. (Např. změna na "pronásleduj a zalehni toho chlapíka".

Ale zase bych se ptal, proč z toho něco mechanicky mačkat. Kdyby někdo v místnosti "probudil naštvaného psa" a v dalším kole ho chtěl na někoho poslat (s pomocí Lovce) má dostat zběhlost, protože si ho v minulém kole probudil? (Pes je tak nevýznamný, že je předmět.)

Magie jsou silné, zběhlost na ně by měla být poměrně vzácná věc.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Erevan
Příspěvky: 154
Registrován: 25. 6. 2013, 13:24

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Erevan »

My dlouhotrvající kouzla hrajeme často jako akci prostředí. Tj. když čaroděj vytvoří dlouho trvající oheň, tak na konci každého kola hrozí, že cokoli hořlavého poblíž zapálí. A čaroděj tak může využít vlastní akci k např. dalšímu kouzlení. Nevidím jediný důvod, proč by např. dlouhodobé kouzlo magie ohně mělo dávat zběhlost na magii ohně. Jak už tu zaznělo, magie je silná sama o sobě a posilovat ji znamená ještě více rozevírat nůžky oproti ostatním povoláním. Pamatuji si, jak jsem ve své družině dal neprozřetelně čaroději hůl, díky níž získal nadání na magii ohně. V kombinaci s jeho bravurou to byla smrtelná kombinace. Víckrát už takovou chybu neudělám.
Kubislav
Příspěvky: 34
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav »

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat ohledně konfliktu, kde figuruje více nepřítel, byť stejného či různého druhu. Například, hrdinové kráčejí lesem, když tu na ně zaútočí třeba 4 vlci. Chápu, vlku má sudbu 5, takže 5 sudby + 3 za každého dalšího vlka, takže celkem tedy budou čerpat 4 vlci ze zásoby sudby ve výši 8. Jak ale v takovéto chvíli udělovat jizvy a jiné? Byť mají společnou sudbu, nohy mají všichni čtyři a byť se jednomu hráči podaří jednoho vlka zranit a udělit mu jizvu, je přeci nesmysl, aby ji měli všichni ostatní vlci a já tak škrtal body ze sudby, protože akce pro jednoho vlka budou náročné. Jak to mám tedy pošéfit, když je prostě více nepřátel?
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky »

Jizvy a Ohrožení se sledují u každého nepřítele zvlášť.

Společná je jen Sudba (+ Výhody)...
trajda
Příspěvky: 1043
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

A je jedno, kolik jizev každý z nepřátel utrží. Neovlivní to ani sudbu, ani hranice (ani, když jsou společně, ani když jsou samostatně).

A že náročnost krade sudbu všem, přestože náročnou akci zahlásil jen jeden z nich, tak to je v pořádku. To je schválně. Průvodce je nucen přemýšlet nad dalším tahem a šetřit sudbou na akce, které za to stojí. Jeden ze způsobů je vyčerpat se proti hrozící jizvě, další možnost je hlásit akce, které nejsou jizvou nijak ovlivněny, jako třeba vlivový nebo duševní akce. Průvodce má omezenou sudbu, aby souboje byly rychlejší a akčnější, není nutné vyplýtvat celou sudbu nebo bojovat do posledního dechu. Zkrátka vlk, který má jizvu na noze už si moc nezabojuje. Může používat duševní či vlivový akce, může si zaplatit náročnost, nebo může úplně utéct z boje.
Kubislav
Příspěvky: 34
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav »

Dobře, díky :)
Kubislav
Příspěvky: 34
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav »

Ještě jedna věc, jak tedy s pořadím při konfliktu? Háže se jednou za všechny, co jsou proti?
trajda
Příspěvky: 1043
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

Můžeš si házet za každého, můžeš si házet za všechny najednou. Obojí má své plusy a mínusy. Když budeš všechno házet jedním hodem, tak ušetříš pár hodů. Nevýhodou je pak, že máš jen jednu šanci hodit velkou iniciativu a jen jednu šanci hodit malou iniciativu (navíc není možné hodit obojí najednou). Když budeš mít proti sobě 4 hráče, tak oni mají 4x větší šanci hodit největší a nejmenší číslo (a právě největší a nejmenší číslo nejvíc ovlivňují souboj). A představ si situaci, ve které vyhraješ iniciativu. zaútočíš se všemi vlky a pak budeš doufat, že soupeři už nemají iniciativu. Když se všemi hodíš malé číslo, tak manévr rozsáhle si už v tomhle kole zřejmě nenahlásíš. Pokud budeš házet za všechny najednou, určitě vidíš ten obrovský propad mezi dobrým hodem a špatným hodem. Je to nevybalancovaný, z mého pohledu.

Osobně jsem si sehnal velký házedlo a 3 kostky pro každou příšeru a házím třeba dvanácti kostkami najednou, pro každou příšeru odlišný kostky. Je to náročný na účetnictví, musel jsem do toho i investovat, ale vidím v tom jen spoustu pozitiv.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky »

Kubislav píše: 18. 6. 2019, 17:01 Ještě jedna věc, jak tedy s pořadím při konfliktu? Háže se jednou za všechny, co jsou proti?
Čistě podle pravidel se háže za každou postavu na scéně zvlášť.

Nějaké mírné zjednodušení a hození na některé postavy dohromady je asi možné, je ale dobré si u něj uvědomit, že postavy s vyšší iniciativou směřují konflikt - a proto je žádoucí, aby se to dost střídalo.

Konflikt, kde se dvě nebo tři kola odehrává jen to, co chtějí NPC (protože za celou svou skupinu hodili nejvíc) v tomhle nebude generovat ani zábavnou a hlavně ani spravedlivou hru. Stejně tak jako konflikt, kde se NPC vůbec nedostanou ke slovu, protože jim to párkrát nepadne.
Kubislav
Příspěvky: 34
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav »

Jsme právě házeli za každého nepřítele zvlášť a když máte tři dobrodruhy a čtyři nepřátelé, tak než se zaházelo za všechny a určilo se pořadí, je to na strašnou dobu no, tak právě hledám zjednodušení.
trajda
Příspěvky: 1043
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

Jak říkám, Můžeš si sehnat různě barevné kostky. A nejdůležitější pravidlo: Pokud dva lidi hodí stejně, nerozhazujte se hned, počkejte až na vás přijde iniciativa. Je totiž velká šance, že jeden z nich o tu iniciativu přijde, protože bude reagovat na někoho ještě rychlejšího. To nám ušetřilo hrozně moc času.

Přiklad:

Průvodce si za svou jednu příšeru hodí iniciativu 8, Lenka a Petr, kteří hrajou za svou postavu, hodí oba 6. V tuto chvíli je nerozhazuj a zdržuj to rozhazování jak dlouho to jen půjde.

Průvodce se svou příšerou zaútočí na Lenku a té se to pochopitelně nelíbí. Lenka tedy zahlásí protiakci, vyhodnotí se střet. Teď jde na řadu další s nejvyšší iniciativou, a to je Petr. Už není s kým se rozhodit, protože Lenka o iniciativu přišla.
Kubislav
Příspěvky: 34
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav »

Jo, to by asi šlo. Tak díky
trajda
Příspěvky: 1043
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

Projevuje se chabě i ve zkouškách? Myslím tím dražší vyčerpání, když se chci vyčerpat proti neúspěchu zkoušky?
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů