Hra o trůny

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5421
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Resurrection »

York píše: 12. 5. 2019, 02:43To sis nevšim, že se Melisandra hned několikrát docela solidně sekla?
Tohle je myslim zcela v poradku, zcela v Martinovskem duchu. Problem je absence toho alternativniho vysvetleni. O cem to tedy bylo? Vsichni si mysleli, ze zima prichazi, ze bili chodci a armada mrtvych jsou ultimatni nepritel zivych. Evidentne nikoliv. Cele to bylo o necem jinem. Ale o cem? Ted to totiz vypada, ze tam zadny smysl nikdy nebyl a hlavni spoiler je uz v nazvu a vlastne to byla jen takova fantasy telenovela a parodie na Valku ruzi. Vsechno to s tim metapribehem, zimou atd. bylo jen otravne odvadeni pozornosti od tuctoveho historickeho intrikarskeho dramatu ve fantasy kulisach (Rim, Tudorovci atd.). Otazka pak je, proc se tomu tedy venovalo tolik casu a vubec se o tom vlastne vypravelo?

Pokud si to totiz odmyslite ze Hry o truny uplne, nic se ve skutecnosti nezmeni. A to je jeden z nejvetsich vypravecskych failu (a faulu).* Z principu mate na vypraveni omezene zdroje at uz casove, rozpoctove ci jine. Venovat jejich podstatnou ci dokonce prevaznou cast (v pripade 8. serie polovinu casu a urcite prevaznou cast rozpoctu) vypraveni o necem, co nikam nevede a nema smyslu, je proste blbe. A ty reakce podle toho taky vypadaji. Pricemz by nedalo nijak velkou praci to udelat tak, aby to nejaky smysl preci jen dalo a nebylo to takhle dute.

* Mam s tim velmi konkretni zkusenost, kdy jsme na jednom conu hrali kdysi turnaj v DrD rozdeleny na dve dejstvi. Na konci prvniho dejstvi nas vypravec nechal 2 realne hodiny bojovat pomerne nezabavnou bitvu s neporazitelnym nepritelm. Pak se ukazalo, ze to vlastne nemelo zadny vyznam, protoze bylo ze strany organizatoru dane, ze na konci 1. dejstvi postavy zemrou a pokracuji jako nemrtvi. Ten boj nemel dopad naprosto na nic krome toho, ze nam sebral 1/3 herniho casu, jelikoz to cele bylo na 6 hodin, a nstihli jsme to kvuli tomu dohrat.
Secrets are power.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32329
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Vallun »

Ano, až na to, že hrad je viditelně prázdný.
Ano, souhlas...jen zase z hlediska psychologie...kdžy se TI do hraud vejdou 2/3 vojáků...řekneš, té jedné třetině, že jí objětuješ před hradem?
Správná odpověď je: pošlu je krýt nám záda proti Cersei, jenže oni si hráli na to, že jsou united states army of Good a radjěi moc nepřemýšleli...
To mě nesere, že to nezapálili draci.
pokud to připravovali na to, že to zapálí draci, tak lze pochopit, že je tam spíš déle hořící silné dřevo a méně těch otepí...
Jen jsem si říkal, že by je bývali mohli použít mnohem efektivněji ze země, kde by ta vlna plamenů šla do dálky a drak by jen pohybem krku byl schopný pokrýt obrovský prostor.
ano, ale minimálně boky bys jim musel krýt lidmi...a dkyby pak muslei do vzduchu, tak vystaví méně chráněná břicha nepříteli.
Tohle mi přijde spíš pitomé v tom,že není vysvětleno, co a proč dělali....
Ne, tady argumentuje narativními schématy.
Takže dojmem, ne strategickou úvahou, kterou jinde vyzdvihuješ.
Arya prostě naprosto není součástí té linie o bílých chodcích, naopak asi nenajdeme hlavní postavu, která by tomu byla více vzdálena.
No, to není pravda. Ona byla přítomna prnví mzínce o nočních chodcích, a ten oblopuk se tímhle uzavřel. Ned Stark popraví dezertéra za to, že před bílým chodcem uprchl. Od té doby žádnmý ze Starků proti Nočnímu králi vlastně nic osobně nedělá (Jon je Targaryen, Bran je Tříoká vrána a Benjen je mužeš hlídky, a mrtvej k tomu). Z tohoto hlediska to dokonce ono anrativní schéma naplňuje. Byť dosti pitoreskní Poselství Stárků: Co blázníte, stačí malá holka a je s Nightkingem amen.
Navíc to úplně rozmrvilo celou tu mytologii... Azor Ahai, zaslíbený princ, věčná noc a všechny tyhle srandy, kvůli kterým se tam slézaly kněží až z druhé poloviny planety.
a to zorvna ne. Mythologie, ve smyslu bohovědy - popisu lčenů a vztahů mezi Pantheonem, mi přijde dokonale naplněná... Bohové jsou tu takoví DnDýčkovití zdroj čehosi, které si vybíráš, střídáš dle potřeby a k moci či postavení křesťanského boha mají zatraceně daleko.

Jako napsal jsi to hezky, ale poněkud až moc temně. I když představa zabití Cersei modrookým Jaimem mám něco do sebe... Já si dovedu představit, že by se spíš NightKing dostal až ke Králově přístavišti, Cersei i Quiburna zabil tím, že ovládne Nemrtvou horu (kdo s čím zachází). A terpve až před hradbami KP by se hlavní hrdinové zase sešli...

Nicméně jak říkám, proti tomu, že Nočního krále zabila Arya nelze mít taktických námitek. Vylákat ho do místa, kde jsou Starkové nejsilnější byl jejích hlavní plán od počátku a světe div se, taky se jim ho jendou podařilo realizovat. Statisticky prostě už uspět někdy museli...:) A pokud někoho vykreslíš, že se nedá proazit konvenčním zupůsobem, tak se sakra nediv, že to někdo zkusí nekonvenčně.. Svým způsobme je to návrat do sladkých dobrých začátků, kde mnoho mocných psotav zemřelo po setkání s potulujícím se random NPC...
Pokud si to totiz odmyslite ze Hry o truny uplne, nic se ve skutecnosti nezmeni.
No, to ne. Minimálně by Ti ubyla jedna postava z dramatu - Jon by byl stále Jonem Sněhem, mužem Noční hlídky...A navíc by to ani žádné drama nebylo, protože Dany by prostě Cersei s celou sovu armádou sežrala...
Celkově to staví Cersei do lepší pozice celkově...

Kdyby úmrtí Nightkinga byla poslendí sécna, tak je to vlastně v pohodě. Oni ale chtěli asi říct, že hra o trůny pokračuje dál...jenže správnému vyznění zabránilo to, že jsou příliš měkcí, neb se vlastně tolik nestalo...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
jjelen
Příspěvky: 2512
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Hra o trůny

Příspěvek od jjelen »

Res: +1 I když pořád je naděje že se lze nadít překvápka od Qyburna nebo Eurona, jakkoliv malá.
Arya: že zabila Nightkinga mi přijde celkem ok. JAK už o něco méně (se vynoří prostě jen tak odnikud... a píchne do něj nožem a hotovo jako? nehledě na to že i celá jeho armáda jde instantně k čertu? co další Jiní?) S mytologií mi to přijde ok, nebo alespoň slučitelné. Ti asasíni nejsou jen tak nějací nájemní vrazi ale hlavně kult/kněží. A už Syrio připravoval Aryu na "setkání s bohem smrti" Jen by to potom chtělo nějak jasněji provázat ten lore kolem Azora a Jiných a Bohem bez tváře, mno (což se předpokládám nestalo, z posledních serii sem viděl dost málo)
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17479
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Hra o trůny

Příspěvek od York »

Resurrection píše: 12. 5. 2019, 06:49Pokud si to totiz odmyslite ze Hry o truny uplne, nic se ve skutecnosti nezmeni.
Really?

Něco už tu bylo zmíněno, ale třeba Melisandra by se pak zaručeně neplahočila do Westerosu, nemanipulovala by se Stanisem, nesejmula by Renlyho prakticky nejsilnější ukázkou magie v celym příběhu (dobře, resurekce jsou zhruba na stejnym levelu). To všechno dělala, protože ji k tomu přivedlo proroctví.

Kromě toho máte dost krátkou paměť, pánové. Armáda mrtvých nezastavitelně protáhla půlkou Severu, což je zdaleka největší část Westerosu. Způsobila vystěhování celý populace severně od zdi a konflikt z toho plynoucí. A pak sejmula zeď, která ji držela na severu po několik staletí. A Winterfel je ještě notnou dávku cesty od zdi. Rozhodně to nebylo tak, že by to celé vyřešila jedna bitva a jedna epizoda.

Příběhově navíc dává smysl bránit zrovna Winterfel, pro Starky to byl klíčovej bod. Ano, mohli to prohrát a a mohlo to pokračovat, ale potom je otázka, jesti by nebylo telenovitější neustále natahovat pochod zombíků. Moje výtka byla, že tou bitvou (udělanou pořádně, pokud možno) měla celá série skončit. Jinak s tím fakt nemám problém.

Jště k taktice - nevím, jak vám, ale mě by spíš přišlo divný, kdyby armáda zombíků předváděla manévry jak Hannibal.
jjelen
Příspěvky: 2512
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Hra o trůny

Příspěvek od jjelen »

Ale símtě, jaká telenovela? Kdyby scénáristi chtěli tak nemrtví už stojí před Královým přístavištěm a nebudou na tu cestu potřebovat ani půl epizody. Hej, máme tu draky a zombíky, ergo nic nemusí dávat smysl, deal with it. (vážně, kolik dílů trvala nemrtví armádě cesta od Zdi k Zimohradu?)
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32329
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Vallun »

JAK už o něco méně (se vynoří prostě jen tak odnikud... a píchne do něj nožem a hotovo jako? nehledě na to že i celá jeho armáda jde instantně k čertu? co další Jiní?)
jak to udělala bylo nezvládnuté scénáristicky - dlouho se probíjí hradem - naprosto zybtečně, jen pro efekt, protože neměla žádnou významnou agendu předtím a místo toho mohla být připravena právě k tomuto útoku - a vysvětlit kudy kam a jak proběhla, aby zaútočit mohla.
esejmula by Renlyho prakticky nejsilnější ukázkou magie v celym příběhu
Jaime by nepřišel o ruku a nezmoudřel, ba ne vlastně, on nezmoudřel, jen se stal snesitelnějším...kdyby zmoudřel, dovezl by z Králova Přístaviště zelený oheň...
Moje výtka byla, že tou bitvou (udělanou pořádně, pokud možno) měla celá série skončit
ano, ale jim (rádobyscénáristum) jde o to poselství, že boj o moc je nekonečný.... což by vyznělo mnohem lépe při souboji o moc v uprchlickém táboře někde na ostrovech - což je mimochodme další chucpe - nejrpve se má za to,že nemrtví ohrožují celý svět, ale pak je zastaví trocha vody...

jjelen - cesta jim trvala dva a kus epizody...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
jjelen
Příspěvky: 2512
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Hra o trůny

Příspěvek od jjelen »

Vallun píše: 12. 5. 2019, 14:33což je mimochodme další chucpe - nejrpve se má za to,že nemrtví ohrožují celý svět, ale pak je zastaví trocha vody...

Jup, všechno to blbnutí v Essosu se mohlo stát o něco smysluplnějším...
No pořád je určitá naděje že to Martin napíše líp :-)=


(kecám, žádná naděje)
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4819
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: Hra o trůny

Příspěvek od midewiwin »

jjelen píše: 12. 5. 2019, 18:21 No pořád je určitá naděje že to Martin napíše líp :-)=
(kecám, žádná naděje)
Podle mne už nenapíše vůbec nic. Co má v šuplíku, může zahodit. Důvod k pokračováni = 0.
Čas neexistuje.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2694
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Log 1=0 »

midewiwin píše: 12. 5. 2019, 20:33 Podle mne už nenapíše vůbec nic. Co má v šuplíku, může zahodit. Důvod k pokračováni = 0.
Proč?
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17479
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Hra o trůny

Příspěvek od York »

Je fakt, že jestli je na osmé sezóně něco pozitivního, tak to, že by mohla Martinovi vrátit chuť do psaní ;-)
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4819
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: Hra o trůny

Příspěvek od midewiwin »

Log 1=0 píše: 12. 5. 2019, 20:39
midewiwin píše: 12. 5. 2019, 20:33 Podle mne už nenapíše vůbec nic. Co má v šuplíku, může zahodit. Důvod k pokračováni = 0.
Proč?
Dějově se seriál s románem rozešel natolik, že ty trhliny nikdo nezalátá. Pro čtenáře, kteří seriál ignorovali, by to smysl mělo, ale kolik jich je?
Ti ostatní teď přece vědí, jak to všechno bylo. Pro ně by dokončení dějových linií, které v seriálu ani nezačaly, s postavami, které tam vůbec nejsou /včetně vážných pretendentů trůnu/, bylo divné, nemyslíte?
Čas neexistuje.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2694
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Log 1=0 »

Ne, nemyslím si.
Jsou čtyři kategorie lidí:
Ti, co nesledovali seriál a nečetli knihy. Ty Martin ani nikdo jiný nemusí uvažovat, proč taky.
Ti, co sledovali seriál a nečetli knihy. S těmi ale Martin taky nemohl předtím moc počítat, a tak nevím, proč by měl teď.
Ti, co nesledovali seriál a četli knihy. Ty samozřejmě pokračování knih zajímá, stejně jako předtím.
Ti, co sledovali seriál a četli knihy. Ti museli nutně akceptovat, že jsou to dva různé příběhy, které mohou mít i různá vyústění. Nevím, proč když je předtím zajímala obě, by je mělo najednou začít zajímat jen jedno.
Kdyby byla ta adaptace extrémně věrná, tak by mělo smysl říci, že už všichni ví, jak to dopadlo. Ale ona právě není.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4819
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: Hra o trůny

Příspěvek od midewiwin »

Podle mne je příznačné, že od Tanců s draky nic nevydal, i když měl čtyři kapitoly Vichrů zimy údajně napsané už v roce 2010.
Čas neexistuje.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2694
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Log 1=0 »

Což může být čistě tím, že mu to celé přerostlo přes hlavu (což se stalo).
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Invictus
Nerozhodný volič
Příspěvky: 7462
Registrován: 21. 11. 2005, 02:33
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Hra o trůny

Příspěvek od Invictus »

Nerad bych se pletl, ale myslím, že jsem viděl nějaký rozhovor s D. a D., kde říkali, že budou respektovat Martinův ending, jen si prostě budou muset domyslet nějaké detaily, jak k němu dojít. Čímž je ten seriál dosti spoiler.
Ale spíš souhlasím s tím, že to Martin nedopíše. Na to aby svým tempem dohnal seriál by potřeboval více let, než kolik bude ještě naživu. Možná ještě vyplodí jednu knížku, ale to je tak imho maximum.
Iron Within
Iron Without
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů