Autorská práva

Oficiální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Uživatelský avatar
Wulfric
Příspěvky: 99
Registrován: 20. 2. 2018, 20:29
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Autorská práva

Příspěvek od Wulfric »

Zdravím, s mými družiníky chystáme v blízké budoucnosti publikovat někde online (zřejmě zde + třeba uděláme stránku na FB?) svět, který jsme vytvořili pro DrD2 a také tažení v tomto světě (zatím to vypadá, že bude zahrnovat tucet dobrodružtví + x random/bočních příhod). Ke všemu máme haldy grafického materiálu (celkově už asi 250 obrázků postav, předmětů, map, erbů, písemností apod.). Jde čistě o nekomerční projekt pro komunitu. Protože jsme to dělali nejdřív jen pro naše vlastní potřeby, tak jsme nijak neřešili autorská práva. Obrázky jsou často kompozity různých obrázků stažených z netu (často wallpapery a modely z počítačových her, artwork různých umělců apod.). Kupříkladu obrázek níže, je složen z 11 různých zdrojových grafických prvků. Otázka zní: řešil tu někdy někdo autorská práva? Lze takovouto nekomerční grafiku beztrestně postnout online (třeba když někde uvedeme zdroje) nebo radši ne? Díky za případné rady!

EDIT: Taky bychom tam rádi použili logo DrD2, což předpokládám, že je nezbytné kontaktovat ALTAR, že? No a vlastně i názvy postav a míst z pravidel DrD2, protože jsme se snažili do světa tyto věci z pravidel zakomponovat. Ono to tažení v podstatě volně navazuje na Návrat do Bílého hradu.
Přílohy
37712022_10204945961406409_3102159387892908032_n.jpg
Naposledy upravil(a) Wulfric dne 20. 9. 2018, 12:55, celkem upraveno 1 x.
DrD v1.6 od r. 2001 do 2006, krátce DrD+, HEMA a konečně DrDII od r. 2016 dosud, tvůrce Světa Velimaru.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17400
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Autorská práva

Příspěvek od York »

Hurá do toho!
Wulfric píše: 20. 9. 2018, 12:21Obrázky jsou často kompozity různých obrázků stažených z netu (často wallpapery a modely z počítačových her, artwork různých umělců apod.). Kupříkladu obrázek níže, je složen z 11 různých zdrojových grafických prvků. Otázka zní: řešil tu někdy někdo autorská práva? Lze takovouto nekomerční grafiku beztrestně postnout online (třeba když někde uvedeme zdroje) nebo radši ne?
Pokud chceš bejt zcela v souladu se zákonem, tak můžeš použít pouze materiály, u kterých autor výslovně uvedl souhlas. Když to například hledáš googlem, tak si ve filtru musíš zaškrtnout "Labeled for noncommercial reuse with modification".

Osobně bych to ale tak nehrotil. Určitě bys neměl vydávat cizí dílo za svoje, ale když děláš koláže jako fanovský, nekomerční projekt, tak silně pochybuju, že se někdo z autorů bude zlobit, natož že by tě někdo žaloval.

Pokud zdroje znáš a uvedeš, tak to je samozřejmě super (ne vždycky to jde).
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2384
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Autorská práva

Příspěvek od Fafrin »

Zkusil bych se opřít o nějakou zákonnou výjimku.
To co vytváříte je dílo odvozené. Pokud by jste u každého obrázku byly sto uvést zdroje vhodnou citací, případně prostě u souboru někde v informacích jako o celku shrnout zdroje, měli by jste v případě nekomerčního užití (žádné reklamy na webu) být v pohodě.

Možným řešením je také hostovat stránky někde mimo dosah Milenium Copyright Act, ale to mi příjde s kanonem na vrabce.

Opřel bych se § 30, kdy "Za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak." - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121#p30-1
Pokud to zveřejníte primárně pro svoji osobní potřebu, jste v pohodě.
Pokud použijete web 2.0 pro zveřejnění, (tzn. že se do rozšiřování může zapojit komunita, např. registračně otevřenou wiki) pak jako pro provozovatele pro vás platí, že musíte jen poskytnout spolupráci při ochraně - pokud vás někdo upozorní na porušení (oprávněně) tak věc stáhnout.
Nakonec by měla existovat nějaký výjimka ke kolážím.

Ale hlavně se neposrat a jít do toho.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12356
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od Ecthelion »

Fafrine díky za analýzu. Já bych to spíš chápal jako to chápe York. Ale ten tvůj výklad se víc blíží zdravému rozumu.

Co se týče reálných konsekvencí při tom nejpřísnějším výkladu zákona, tak je to taky pohodě. Kvůli pár kolážím tě nikdo nijak postihovat nebude. Nejhorší, co se ti může stát je, že ti někdo napíše, ať něco stáhneš.
Překladatelé DnD dělají daleko horší věci a ještě berou korporátní IP a taky jim pokud vím nikdo hlavu neurval (ShadoWWW určitě rád doplní).
A ohledně loga DrD2, tak tam je to taky safe. Bouchi nemá obvykle s fanouškovskou tvorbou problém. A spíš z ní má radost, než by ji nějak potíral. Jen bych tam jasně napsal, že to není oficiální, ale fanouškovský projekt.

Co se týče morálního aspektu. Jako autor a ilustrátor stojím tak trochu na obou stranách debaty. Ale ve fanouškovských komunitách jsou takovéhle reuse úplně normální. Dokud se člověk pohybuje v malých a nekomerčních věcech. Když člověk začíná, je myslím používaní cizích věcí výborný způsob, jak se učit. I naše rané věci fungovaly stejně. A zápisy Angmaru tak vypadají i teď.

Co bych udělal a jak je to podle mě úplně čisté:
Nevydávej to dílo za své a buď transparentní s tím, že jsou to obrázky jiných atorů postahované z netu (ale za to, že ty koláže jsou tvoje práce se nestyď).

:arrow? Nevydělávej na tom prachy.
:arrow? Pokud můžeš, uveď zdroje a jména autorů původních obrázků.
:arrow? Hoď tam kontakt pro autory, že pokud s něčím mají problém tak, že mají napsat a jejich věci stáhneš.
:arrow? A pokud se ozvou, bez reptání a s omluvou tak učiň.
:arrow? Očekávej od ostatních, že pak ostatní budou s tvým výtvorem zacházet stejně (na tohle nejde mít dvojí metr, používat cizí obrázky a pak se čertit, že někod používá moje texty).

Hlavní věc prostě je, uvědomovat si, že pracuješ s tvorbou jiných lidí, do které šla spousta energie a jednat s tím s úctou. Což už jen podle toho, jak máš napsaný ten post děláš. Takže bych se moc neobával.

Jinak projekt vypadá výborně a držíme palce. :clap:
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od OnGe »

Nebylo by prostě nejlepší se zeptat autora/držitele práv, jestli mu to nevadí? Protože nikdo jiný vás kvůli tomu honit nebude a kde není žalobce, není soudce. Taky je docela fajn, když už si berete něčí práci (kterou ten někdo přímo neuvolnil k tomu, že si jí máte bezevšeho brát) mu o tom třeba říct. Když nevíš, jak to je, autor to vědět bude. Je to rozhodně lepší, než vymýšlet bejkárny, jak to udělat, aby se tomu dalo říkat koláž, citace, využití při výuce a tak.

Jinak komerční/nekomerční samo o sobě nic neznamená (spousta autorů uvloňuje věci pro nekomerční užití, ale to je věc jejich licence, ne autorského práva). Pokud to jakkoliv zveřejníš, není to pro osobní potřebu. Citace se nedá aplikovat na celé dílo (když tam plácneš obrázek a uvedeš autora, není to citace).

Prakticky je riziko, že si tě někdo podá, dost minimální. Když by se ale stalo, že se ti někdo ozve, že používáš jeho věci a máš toho nechat, tak je na místě ho poslechnout a ne mu vysvětlovat, že je to koláž/citace/osobní potřeba/internet a že si má trhnout nohou. Ale znovu - nejelpší je si o to říct, nebo používat věci, co jsou uvolněné s k tomu účelu vhodnou licencí. A takových jsou mraky.

Jo a používání log bych se vyhnul úplně - to prostě smrdí. Nepotřebuješ to, pokud se nechceš živit na značce.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Jezus
Příspěvky: 2588
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Autorská práva

Příspěvek od Jezus »

OnGe píše: 20. 9. 2018, 15:06 Nebylo by prostě nejlepší se zeptat autora/držitele práv, jestli mu to nevadí? (...) Taky je docela fajn, když už si berete něčí práci (kterou ten někdo přímo neuvolnil k tomu, že si jí máte bezevšeho brát) mu o tom třeba říct.
To je rada obecně dobrá, ovšem v daném kontextu poněkud knížecí. V praxi je totiž někdy docela problém u všeho, co ti vyhodí net, dohleda kontakt na autora. A ten ti málokdy odpoví. Samozřejmě, jestli něco takového plánuji dělat na svých veřejně dostupných stránkách, je to dobrá rada a holt to musím podstoupit nebo pracovat s menším počtem věcí s otevřenou licencí (jak tu zaznělo).
Ale Wulfricova skupinka začla tím, že to dělali jenom pro sebe, tudíž se moc tou filtrací děl nezabývali a zpětně se to dělá dost špatne, proto se (IMHO) ptá, jak to ošetřit (aby to tam nemusel preventivně radši vůbec nikam nedávat. O tom, že by to na případnou žádost autora nestáhli, snad ani neuvažují).
Jo a používání log bych se vyhnul úplně - to prostě smrdí. Nepotřebuješ to, pokud se nechceš živit na značce.
Tady souhlasím, s jedinnou výjimkou. Řekl bych, že pokud bude na stránkách někde logo DrDII i s odkazem, autoři budou jedině rádi. Ale k tomu se tady asi brzy vyjádří sami :-)
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od OnGe »

Vždycky je tu možnost ty nedohledatelné věci prostě zahodit.
Jezus píše: 20. 9. 2018, 15:41 Řekl bych, že pokud bude na stránkách někde logo DrDII i s odkazem, autoři budou jedině rádi. Ale k tomu se tady asi brzy vyjádří sami :-)
Obecně je problém, že to pak vypadá, že s tím ta entita (v našem případě Altar nebo autorský tým kolem DRD2), jejíž značku použiješ, má něco společného. Což je dost blbý, když nemá. Protože pak třeba lidi píšou a ptají se na to a ty jim musíš vysvětlovat, že s tím nemáš nic spoelčného. Úplně nejblbjejší je, když je to pak něco, s čím nesouhlasíš.

Použít něčí logo/značku je jako použít něčí podpis. Nemůžeš to udělat bez dovolení s tím, že přeci budou rádi.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Jezus
Příspěvky: 2588
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Autorská práva

Příspěvek od Jezus »

To ano. Ale to pak zahodíš i spoustu práce a radosti z díla (pokud jsi je před tím použil do nějakých koláží apod.). A právě mnohdy zbytečně, protože použití těch věcí by nevadilo, ale ty jsi to preventivně udělal, protože jsi nedostal explicitní souhlas. To je podle mě škoda.

Jo, s tím logem naprosto souhlasím. Nenapsal jsem to zrovna šťastně - samozřejmě v tomto případě předpokládám nejprve ten explicitní souhlas od autorů (a že ho rádi dají).
Taky záleží na tom, kam to logo dáš. Odkaz na stránkách ve smyslu "hráno s systému DrDII" apod je něco jiného, než to hodit na vlastnoručně kreslenou mapu nebo obrázek svého avatara... Tam takové umístění nedává moc smysl a souhlasím, že autoři by to asi neviděli rádi.
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2384
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Autorská práva

Příspěvek od Fafrin »

Ecthelion ++

(Citace není bejkárna, citace je základní nástroj přirozeného volného užití. Výjimky na volné užití existují proto, aby mohly fungovat normálně věci jako přebírání, inovace a kritika.
Komerční/nekomerční má dost význam v tom, jak se potom zákon dívá (měl by dívat) na potencionálně způsobenou újmu.)

Co se log a značek (včetně Dračí Doupě a Dračí Doupě 2) týče, tak to nespadá pod autorské právo ale pod obchodní značky. Je to trošku jiná větev intelektuálních práv. Tam platí, že cizí ochrannou známku lze bez výslovného svolení užít tak leda když to potřebujete pro identifikaci svého produktu nebo služby (Opravujeme a máme náhradní díly ke Škoda Rapid 100), které můžete jinak v pohodě poskytovat.
Musí to být jasné na první pohled, jaký je vztah nabízené věci a značky. (Jestli jste značka, prodáváte zboží značka nebo nabízíte zboží kompatibilní se značka.)
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od OnGe »

Fafrin píše: 20. 9. 2018, 17:18Citace není bejkárna, citace je základní nástroj přirozeného volného užití
Aby to mohla být citace, musí se jednat o použití malé části, v nezměněné formě a s uvedením zdroje. Přesněji, zákon říká "v odůvodněné míře", ale těžkou můžeš jako odůvodněnou míru říct "potřeboval jsem to celý". Jinými slovy, úplně jiná pohádka.
Fafrin píše: 20. 9. 2018, 17:18Komerční/nekomerční má dost význam v tom, jak se potom zákon dívá (měl by dívat) na potencionálně způsobenou újmu.)
To je rozdíl akorát v tom, jestli ses bezdůvodně obohatil a ten rozdíl v tom může být akorát u soudu, což je předpokládám situace, kam vůbec nechceme. Autorský zákon komerční nekomerční užití nerozlišuje, tj. tím, že to uděláš nekomerčně, ti žádné extra nároky nevnikají. Maximálně se vejdeš do licence, protože to zrovna někdo volně pustil pro nekomerční použití, ale to je zase jiný příběh.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
Wulfric
Příspěvky: 99
Registrován: 20. 2. 2018, 20:29
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od Wulfric »

Díky všem za příspěvky do diskuze! My si samozřejmě uvědomujeme a vážíme času a úsilí autorů. Poslední co chceme je nějak je poškodit, ač z finančního hlediska si neumím představit, jak by tímto způsobem mohla někomu vzniknout újma. Ale samozřejmě finanční hledisko není jediné a samotná újma na autorských právech je více než na pováženou, což je koneckonců i důvod, proč jsem zde toto téma nadhodil. Chápu, že právě z hlediska autorských práv je následující věta zcela bezpředmětná, ale já osobně to chápu jako takové vzdání holdu umu autorů. Některé obrázky a modely jsou zkrátka tak skvělé, že se mi zdá škoda, aby se objevily například jen v jedné počítačové hře a pak zmizely v propadlišti dějin. Samozřejmě ale taky chápu, že autoři tento pohled sdílet nemusejí.

O možnosti filtrovat obrázky na Googlu podle licence vím, ale (1) faktem je, že výběr obrázků s volnou licencí není nic moc a (2) jak jsem říkal, máme cca 250 obrázků vytvořených a v podstatě ready to use. Šlo mi právě o to, jestli se lze vyhnout jejich předělávání (z obrázků s volnou licencí) legálně a bez toho, abychom někoho poškodili. Ono je to zcela volnočasový projekt (aneb co si tak spíchneme za dlouhých zimních večerů), takže nutnost předělávání by z časových důvodů nejspíše vyústila v to, že by tam grafiky nakonec moc nebylo. Další věcí je také to, že některé z těch obrázků v podstatě nejsou koláží (nepočítám-li pozadí a praporek se jménem), protože je tam beze změn převzatý celý model. Ono v ideálním případě, že náš výtvor bude mít nějaký úspěch a získá si nějakého toho fanouška, tak se mezi nimi třeba najde někdo, kdo bude mít čas a chuť přispět projektu svým výtvarným umem a postavy nám nakreslí origoš.

Další věc je zajistit si souhlas autorů. To je problém, protože (1) u mnoha grafických prvků ho neznáme a nevím, zda ho budeme schopni dohledat a (2) nejsem si jistý, zda se našimi e-maily budou velké korporace vůbec zabývat (např. tvůrci Witchera v příkladovém obrázku) protože je to fanouškovská tvorba naprosto nesouvislá s původním dílem (Witcher vs. DrD2). Samozřejmě u loga se poptáme a bez explicitního souhlasu autorů ho tam dávat nebudeme (a když ano, tak tak, aby bylo zřejmé, že je to fanouškovská a nikoliv oficiální tvorba).

Budeme se o tom muset pobavit mezi sebou, ale já bych to asi prubnul s tím, že se pokusíme dohledat co nejvíce autorů a uvést je a napíšeme dvojjazyčný statement, že je to nekomerční fanouškovský projekt, že nechceme nikomu způsobit jakoukoliv újmu ani porušit jeho práva, že to vnímáme píše jako propagaci jeho díla a že na vyžádání obsah autorů neprodleně s omluvou odstraníme.

PS: mylíte, že je blbý nápad tomu pak udělat stránku na FB, kde by tyhle grafické věci byly uploadované? FB nabízí jednoduchý a přehledný způsob, jak to publikovat.
DrD v1.6 od r. 2001 do 2006, krátce DrD+, HEMA a konečně DrDII od r. 2016 dosud, tvůrce Světa Velimaru.
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4561
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od ShadoWWW »

Asi nejvíc by Altaru mohlo vadit použití oficiálního loga, protože nejde o jejich produkt.

Proto taky autoři a vydavatelé RPG dělají nějakou formu pro vydávání produktů, které podporují jejich hru, ale nejsou přímo jejich (ať už Powered by Fate Core, DMsGuild nebo 5E Compatible a OGL).
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Autorská práva

Příspěvek od OnGe »

Poznámka na okraj - na obrázky s volnou licencí jsou dokonce fotobanky. Jako jo, placený jsou jinej level, komise už vůbec, ale i tak se dá najít docela dobré kousky. Já mám nejradši tuhle: https://pixabay.com/
Wulfric píše: 24. 9. 2018, 10:47Budeme se o tom muset pobavit mezi sebou, ale já bych to asi prubnul s tím, že se pokusíme dohledat co nejvíce autorů a uvést je a napíšeme dvojjazyčný statement, že je to nekomerční fanouškovský projekt, že nechceme nikomu způsobit jakoukoliv újmu ani porušit jeho práva, že to vnímáme píše jako propagaci jeho díla a že na vyžádání obsah autorů neprodleně s omluvou odstraníme.
Řekl bych, že tohle je asi nejlepší, co se s tím dá dělat. Když se nějaké autory dohledat nepodaří, tak bych zmínil i to, ale jinak super.
Wulfric píše: 24. 9. 2018, 10:47mylíte, že je blbý nápad tomu pak udělat stránku na FB, kde by tyhle grafické věci byly uploadované? FB nabízí jednoduchý a přehledný způsob, jak to publikovat.
Pokud to pak nebudeš postovat do zaběhnutých skupin s hodně lidma, nebo nebudeš platit, tak to nikdy nikdo nenajde. Facebook je na tohle čím dál větší svině.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti