Metal ****!!!

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od OnGe »

eerieBaatezu píše: 9. 7. 2018, 20:01 Hlavně metal je děsně omezenej. Za prvý omezenej dynamickej rozsah, prostě to musí bejt nahlas, žejo. Potom mi nepřijde, že s těma nástrojema nedělaj lautr nic zajímavýho, když je víc kytar, tak většinu času jedou nějaký unisono, levej pravej reprák, jediná výjimka jsou sóla, basa často, nebo spíš skoro furt, kopíruje kytary. Hned s basou a dvě kytarama můžeš udělat takovejch věcí i co se týče orchestrace, k tomu nějaký klávesy a hned můžeš solit. Akorát to prostě furt nebude moc barevná hudba. A co, dimmáči maj kapelu plus orchestr a stejně neskládaj symfonicky, tak co je to platný.
Hele, já ti nevim, ale nepřipadá mi, že by se v současnosti metal hrál nějak hlasitěji, než jakákoliv jiná muzika. Snad možná kromě opery. Ať jdeš na cokoliv, je to na špunty.

Jinak slyšel jsi třeba v posledních letech Nightwish? Ty mi přijdou symfonický až na půdu.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od eerieBaatezu »

boubaque píše: 10. 7. 2018, 00:15 Vzhledem k tomu, co píšeš v tématu vedle a že to pojmenováváš anglicky, tak si to myslím. Anebo že klasické hudbě ani zbla nerozumíš, pokud potřebuješ, aby ti nějaký studentík na youtubu musel vysvětlovat, že Williams je inovativní, protože používá "zakázanou" techniku, kterou "povolovali" učitelé hudby už v půlce devatenáctého století v Rakousku-Uhersku.
Tenhle argument je domotanina něčeho, co jsem řekl a něčeho, jak jsi to pochopil. Williams není inovativní tím, že má nějakej maník problém intepretovat jeho skladbu. Tuhle implikaci jsem nikdy nepoužil. Navíc ten maník neříkal nic o inovativnosti, když to interpretoval, on se to snažil zarámovat do paradigmatu, kterej má od učitelů a ono to nešlo. A taky Williams není inovativní tím, že nerespektuje pravidlo paralelních kvint a podobný věci. Ani není inovativní tím, že skládá freeform, protože to taky dělalo spousta lidí. On je inovativní v tom, že právě při tom freeform udělá postupy, který člověka překvapí, protože je nemohl slyšet jinde, pže vzešly z freeform skládání.
Doufám, že teď je to jasný.
boubaque píše: 10. 7. 2018, 00:15(Samozřejmě taky zjevně nechápeš nadsázku; ale pokud chceš metal v klasické hudbě, tak už v baroku používal metalové postupy Vivaldi a po něm Wagner.)
Těžko mohli používat metalové přístupy, když žádný metal nebyl. Ale chápu, co jsi tím myslel. A je to nesmysl. Dej si to známé Léto od Vivaldiho a uvidíš, že to má úplně jinej vývoj, než metalový věci.

Já tohle srovnání vídávám dost často, se z toho stal nějakej meme nebo co, jdu poslechnout Prokofieva a v comment section "this is so metal", no jako ani kulový, žejo. Chápu, co tím chce dotyčný říct, ale z hlediska skladby to má k metalu asi tak daleko jak k Dádě Patrasový.

Ale jasný, dělám zásadní chybu, že generalizuju jako prase. Některý věci jsou provedený mnohem zručnějc, než jiný. Ale prostě mi ukaž toho Vivaldiho mezi metalistama. A ne jednoho, klasiků taky nebyl jeden kus. Ukaž metalovýho Bacha nebo Dvořáka nebo toho děsnýho Williamse. Třeba jsou, jsem neslyšel všechno na světě. Bach skládal na varhany skladby pro dvě ruce. To máš ekvivalent rytmický a sólový kytary, tak by neměl bejt problém něco takovýho složit.
Mě třeba hned napadne Kissing the Shadows od Bodomů, tam jim sice křivdím, protože to napsali ve studiu při nahrávání na poslední chvíli, protože měli krátký album. Ale tam je vidět, jak jako nápady dobrý, dokonce tam modulujou a bůhví co, ale ta finesa progresu, jak by to udělal Bach, tam není. Si dej tu profláklou Toccatu and Fugu v D moll. To je mazec.
boubaque píše: 10. 7. 2018, 00:15A za tu dobu, cos stihl napsat příspěvek, jsi nemohl stihnout sotva ani The Prophet's Song.
Jo, ten song má mnohem zajímavější strukturu, ale pořád nedělá to, co klasici. Opět, poslechni toho Vivaldiho. To umí rozvádět úplně jinak. Ale oproti standardu jsou ti Queeni výrazně lepší, to uznávám. Oni prostě ale furt "riffujou", přestože to umí poskládat mnohem zajímavějc a umí ty riffy zajímavě obměňovat, tak furt riffujou. Ale některý pasáže jsou fakt super.
Dafuq.
Lemmy píše: 10. 7. 2018, 05:43EDIT:
Tady ještě takový poslední příklad - převedení skladby od Megadeth do klavírní verze. Snad na tom bude vidět to skladatelské umění zřetelněji: https://www.youtube.com/watch?v=AUPVDtrvBh8
No tywe, já mluvím o Bachově schopnosti rozvádět skladbu a sem postneš maníka, co tam doslova 3 minuty drtí ty samý 4 akordy furt dokola. Tohle má blíž k tý Dádě Patrasový, než ke skladatelskému umění.
OnGe píše: 10. 7. 2018, 08:51Jinak slyšel jsi třeba v posledních letech Nightwish? Ty mi přijdou symfonický až na půdu.
Abysme nezaměňovali pojmy. Já myslím "symfonický" strukturou skladby, ne tím, že tam hrajou housle a cella.
Obrázek
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od OnGe »

eerieBaatezu píše: 10. 7. 2018, 10:42 Abysme nezaměňovali pojmy. Já myslím "symfonický" strukturou skladby, ne tím, že tam hrajou housle a cella.
Ok, asi nevím co myslíš symfonickou strukturou skladby. Protože vím víc o tom, jak se skládá proton, než hudba a ne že bych těm protonům moc rozuměl. Můžeš nahodit ukázku, co symfonickou strukturu skladby má?
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
Lemmy
Master Discussion Killer
Příspěvky: 4135
Registrován: 17. 10. 2008, 09:37

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od Lemmy »

eerieBaatezu píše: 10. 7. 2018, 10:42 No tywe, já mluvím o Bachově schopnosti rozvádět skladbu a sem postneš maníka, co tam doslova 3 minuty drtí ty samý 4 akordy furt dokola. Tohle má blíž k tý Dádě Patrasový, než ke skladatelskému umění.
Obrázek

Jdi pryč a vrať nám starého dobrého Eerieho s obrázky Batmana v kombinaci se zamilovanými smajly $D

Wow. Just... wow. celkem silný kafe něco takového napsat o člověku, který v podstatě hudebně ovlivnil sound celé trashové Big 4 (zakladatel a majoritní songwriter Megadeth, riffy až celé songy na prvních třech albech Metallicy, lanaření Kerry Kinga a zkoušky s ním, které ovlivnily další sound Slayer; Scott Ian z Anthrax ho nazval "kmotrem trash metalu") a jehož alba (např. Peace Sells) jsou hodnocená jako jedna z nejlepších a "nejtechničtějších" alb trash metalu a občas je užíván příměr, že do Megadeth se musí dozrát + se občas i uvádí slovo jazzová hra.

Btw: https://www.thetoptens.com/best-metal-guitarists/

Dodatek: ten song od The Darkness je zkráta pecka, pamatuju si když to šlo jako novinková věc $D.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od eerieBaatezu »

OnGe píše: 10. 7. 2018, 11:11Můžeš nahodit ukázku, co symfonickou strukturu skladby má?
Třeba ten Horner, co jsem házel vedle: https://youtu.be/eZaIP4t-F-Y?t=2m30s

Nebo jestli chceš fakt špičku symfonickýho skládání, tak Dvořák: https://youtu.be/GIoUy6fEGvE?t=21m9s
Obrázek
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od eerieBaatezu »

Lemmy píše: 10. 7. 2018, 12:40 Wow. Just... wow. celkem silný kafe něco takového napsat o člověku, který v podstatě hudebně ovlivnil sound celé trashové Big 4
Což samo o sobě neznamená, že je to nějak bůhvíjak složený. Koukni na všechny ty populární big bíty a popy a já nevím co. Jsou maníci, co udělaly kariéru a milióny dolarů a miliony fanoušků na 4 akordech. Super, ale to jsou jiná kritéria, než o kterých mluvím.

Lidem obecně stačí sloka, refrén, sloka, refrén, sólo, sloka, refrén a jdou spokojeně domů. Jabka, hrušky.
Obrázek
Uživatelský avatar
Lemmy
Master Discussion Killer
Příspěvky: 4135
Registrován: 17. 10. 2008, 09:37

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od Lemmy »

eerieBaatezu píše: 10. 7. 2018, 13:00 Koukni na všechny ty populární big bíty a popy a já nevím co. Jsou maníci, co udělaly kariéru a milióny dolarů a miliony fanoušků na 4 akordech. Super, ale to jsou jiná kritéria, než o kterých mluvím.
Jasně, vezmi si třeba AC/DC. Největší hitovky postavené na třech akordech a zároveň v rámci žánru duo Youngových velmi dobří skladatelé...

Problém bych viděl v tom, že ty uvažuješ jenom o omezené části kritérií a dáváš mezi to a nadřazené skladatelské schopnosti oproti ostatním rovnítko: nebo líp napsáno, uvádíš nadřazené skladatelské schopnosti, protože se využívá v nějakém žánru více těchhle ekvivalentů, než v jiném žánru (a ignoruješ fakt, že skladatelské schopnosti nejsou čistě jen o tom omezeném výčtu, ale i o dalších věcech, z nichž navíc bude část i dost subjektivně hodnocená) - jednoduše: vlastně píšeš že skladatelé mimo ten žánr jsou všichni shitoví (shitovější), protože skládají tu hudbu jinak (než si představuješ).
eerieBaatezu píše: 10. 7. 2018, 13:00 Lidem obecně stačí sloka, refrén, sloka, refrén, sólo, sloka, refrén a jdou spokojeně domů. Jabka, hrušky.
V jednoduchosti je síla. Možná i právě (ale nejen) proto jsou tak úspěšní právě ty AC/DC nebo třeba takoví Sabaton. Všechno je otázka pohledu na věc: mohl bys to brát i z obráceného extrému a uvádět, že každý skladatel, který není úspěšný s jednoduchou skladbou a potřebuje mít komplikovaný vývoj a experimentovat na to, aby vůbec zaujal, protože ty jeho simple věci mezi lidmi zkrátka nemají ohlas je shitovější, než ten, kterému ta jednoduchost jde $D.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od eerieBaatezu »

A jako já nevím, proč z toho děláte takovej povyk. Moje oblíbený kapely jsou Kabáti, Children of Bodom. Minulej měsíc jsem poslouchal Tři sestry, Immortal. Ale nebudu říkat, že umí skládat tak, jako Horner, Dvořák nebo Mozart, nebo kdo. Protože prostě neumí a nebudu kvůli tomu nasupenej, protože prostě riff A 4x a riff B 4x není to samý, jako Smetanova Má Vlast.

Jsem se jen zeptal, jestli existuje metal, co to dává trochu víc tím směrem. Třeba ti Queeni jsou o dost líp složený, než Alkehol, co se týče tohohle aspektu, ale to je prostě celý.


Lemmy píše: 10. 7. 2018, 13:17Jasně, vezmi si třeba AC/DC. Největší hitovky postavené na třech akordech a zároveň v rámci žánru duo Youngových velmi dobří skladatelé...

Problém bych viděl v tom, že ty uvažuješ jenom o omezené části kritérií a dáváš mezi to a nadřazené skladatelské schopnosti oproti ostatním rovnítko: nebo líp napsáno, uvádíš nadřazené skladatelské schopnosti, protože se využívá v nějakém žánru více těchhle ekvivalentů, než v jiném žánru (a ignoruješ fakt, že skladatelské schopnosti nejsou čistě jen o tom omezeném výčtu, ale i o dalších věcech, z nichž navíc bude část i dost subjektivně hodnocená) - jednoduše: vlastně píšeš že skladatelé mimo ten žánr jsou všichni shitoví (shitovější), protože skládají tu hudbu jinak (než si představuješ).
Už jsme se o tom bavili vedle. Bach dokáže složit to, co složí hospodskej metal, hospodskej metal fakt asi nedá to, co skládal Bach. To je jediný, o čem se bavím, když mluvím o skladatelských schopnostech.
Lemmy píše: 10. 7. 2018, 13:17 V jednoduchosti je síla. Možná i právě (ale nejen) proto jsou tak úspěšní právě ty AC/DC nebo třeba takoví Sabaton. Všechno je otázka pohledu na věc: mohl bys to brát i z obráceného extrému a uvádět, že každý skladatel, který není úspěšný s jednoduchou skladbou a potřebuje mít komplikovaný vývoj a experimentovat na to, aby vůbec zaujal, protože ty jeho simple věci mezi lidmi zkrátka nemají ohlas je shitovější, než ten, kterému ta jednoduchost jde $D.
A však jo. Když neumíš složit dobrou popovku, tak nepruď se symfonií. Já to beru.

Jenže Dvořák a Williams a Mozart umí složit dobrou popovku... ale i tu symfonii, žejo.
Obrázek
Uživatelský avatar
Sadako
Příspěvky: 5293
Registrován: 28. 1. 2007, 21:15
Bydliště: Stadt von Morgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Tohle s probíhající debatou vlastně nesouvisí, ale když to tady vidím už poněkolikáté, tak mi to nedá - Megadeth a celý heavy/trash/speed/power metal je za mě jedna z nejpříšernějších hudebních odnoží. Tím neříkám, že by byli ve svém oboru lopaty, prostě mě jenom serou. A vůbec nepomáhá, když si do toho občas namontují symfonický orcherstr, vlastně spíš naopak, protože tím spíš vynikne nabubřelá prázdnosta celého toho cirkusu, což je pro mě naprosto ubíjející.
My Lovecraft is full of dreams (and tentacles)!
Uživatelský avatar
Lemmy
Master Discussion Killer
Příspěvky: 4135
Registrován: 17. 10. 2008, 09:37

Re:

Příspěvek od Lemmy »

Sadako píše: 10. 7. 2018, 13:59 Tohle s probíhající debatou vlastně nesouvisí, ale když to tady vidím už poněkolikáté, tak mi to nedá - Megadeth a celý heavy/trash/speed/power metal je za mě jedna z nejpříšernějších hudebních odnoží. Tím neříkám, že by byli ve svém oboru lopaty, prostě mě jenom serou.
No vidíš, a já když to tak vezmu, tak trash bude asi žánr, který v rámci metalu poslouchám nejvíc (a který mě k poslechu metalu vlastně i přivedl) a je to za mě jedna z nejlepších hudebních odnoží :)

Eerie: ále to máš jedno. Jak říká klasik - "dutou hlavu nepotopíš" a tady je to zřejmě na obou stranách. Točili bychom se v kruhu, proto definitivně s diskuzí na toto téma končím (měl bych se naučit minimálně nereagovat na všechny posty, kdy mě někdo cituje) - měj si svoji pravdu o nadřazených skladatelích vážné a filmové hudby, já budu mít svůj volnomyšlenkářský a nestranně žánrový pohled na věc $P
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od eerieBaatezu »

Není to třeba to nějak překrucovat. Já nikomu metal neberu, ale ti maníci prostě neumí skládat jako Brahms nebo Tchaikovsky. Můžeš říkat něco o nadřazenosti, ale to je tak všechno.

Já fakt nevím, co tady diskutujeme. Kritéria jsem nastavil jasně, ukažte mi někoho, kdo to dává líp, jak samý plochý riffování, boubaque nadhodil The Prophet's Song, což do určitý míry splnilo zadání.

"Nestranně žánrový pohled na věc" je taky překrucování, mně je jedno, co je to za styl hudby.

A metal je docela opak volnomyšlenkářství. Všichni blackouši corpse painty, všichni deathouši nápisy jmen kapel k nepřečtení, všichni hevíčkáři rebelujou a jsou free, všichni thrasheři maj kytary do V. Metal je spíš extrémně konzervativní. Obrácenej kříž, černý hadry, kožený gaťata a dlouhý vlasy. Občas výjimka, jinak pravidlo. O textech ani nemluvě.
Obrázek
Uživatelský avatar
Karotka
Příspěvky: 1110
Registrován: 21. 9. 2011, 21:42
Bydliště: Praha

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od Karotka »

Asi takhle,

A: "Da Vinci má propracovanější obrazy než týpek co kreslí opráski. "

B: "Ale opráski jsou geniální tím jak jsou jednoduchý."

A: "Jo, ale Da Vinci umí malovat líp. "

A: "Jo? A Zmikunda si viděl, má liščí ocas! "

B: "Liščí ocas je dobrej, ale na Da Vinciho to furt nemá, ani na Michelangela. Srovnej Zmikunda se Sixtinskou kaplí. "

A: "Ale opráski jsou ftipný."

B: "Jo, taky je mám rád, ale na renesanční malíře to technicky nemá."

A: "Končím diskusi, měj si svojí pravdu. Já jsem volnomyšlenkář, mě opráski přijdou super."

Tradiční jasnozřivost depresivních, často popisovaná jako radikální nezúčastněnost ve vztahu k lidským starostem, se projevuje v první řadě nezájmem o problémy, které vskutku nejsou příliš zajímavé.
(M. Houellebecq)
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od OnGe »

Jsem tuhle našel povídání Cyrila Hoschla, kde rozebírá mimo jiné i hudbu. V kontextu poslední debaty mi to přijde zajímavé, tak kdyby někdo chtěl poslouchání na hodinku: https://www.youtube.com/watch?v=HRPJJ97cFDw
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od Argonantus »

No, Lemmy se chytil na Eerieho mimozemské uvažování, že když abstraktní malíř neumí nakreslit pajduláka, tak to není malíř, a když muzikant nesloží fugu podle Bachových zásad, není muzikant.
|Pokud ho milion fandů a tisíc šamanů pokládá za geniálního, není mu to nic platné. V očích Aldebaraňanů je to salát.

A pak ještě Eerie přihodí malíře, co sice neumí namalovat pajduláka a muzikanta, co neumí fugu, ale je geniálnější než Leonardo a Bach dohromady, je úplně nejvíc super, waú (obrázky si domyslete).
A cílem toho všeho je hlavně poskytovat informace.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Metal ****!!!

Příspěvek od eerieBaatezu »

Argonantus píše: 10. 7. 2018, 17:40A pak ještě Eerie přihodí malíře, co sice neumí namalovat pajduláka a muzikanta, co neumí fugu, ale je geniálnější než Leonardo a Bach dohromady, je úplně nejvíc super, waú (obrázky si domyslete).
Citation needed.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů