Já (dělám PJ, ne pravidla) bych to s projevy esence tak nepřeháněl. Samozřejmě záleží na světě, ale "hořící" čaroděj je už skoro běs ohnivec

Vlasy polité vodou jsou naprosto v pořádku, ty se neodrazí pravidly, jen vzhledem postavy a jiným jednáním NPC...
Já jsem toho názoru, že by to mělo pokud možno zůstávat ve fikční rovině. Spuštěná esence by neměla sloužit k "boostování" sesilatele jinak než bravurou na magii. Projevy esence mu samozřejmě pomáhat mohou, ale hlavně v té fikční rovině.
Ona ta skalka na zádech nemusí být doslova kamenná. Je přeci součástí kouzelníkova těla a esence do něj jen promítá něco z charakteru živlu, kouzelník se nestává jeho zosobněním (jako někteří běsové). Může se tedy jednat o silnou a tvrdou zrohovatělou kůži (a pod ní šlachy a svaly), která kámen jen připomíná.
Pokud by byla opravdu kamenná, ano útok do ní by byl buď chabý, nebo by mohla proti útokům dozad poskytovat dodatečnou Ochranu. Na druhé staně takový kamenný hrb na zádech postavu omezuje v pohybu, proto bych se postihu "chabě" vyhnul tím, že je hrb sice pevný jako skála, ale kouzelník je pomalý, proto mám čas seknout níž, kde už hrb není...
Výhodu plynoucí z hrbu bych tak nechal opět jen v té fikci, nicméně bych tím rozšířil možnosti popisu akcí. Pokud by kouzelník ustál cizí útok (měl vyšší hod), ať si klidně popíše, jak nastavil "hroší" hrb a protivníkův úder se po něm svezl. Klidně bych tak popisoval i vyčerpání s tím, že zásah do hrbu kouzelník sice cítil, ale kvůli skoro kamenné kůži je to jen škrábnutí (ztracené zdroje, nikoli jizva).
Konečně s lámáním esence bych byl opatrný (ale záleží samozřejmě na tobě). Jak už se píše v příspěvku nade mnou, lámající kouzelník by měl ovládat magii dost silnou na to, ale způsobil Jizvu (ostatně ukončení esence bez rituálu při magickém okamžiku způsobí Jizvu na Duši). Já osobně bych to podmínil i jistou blízkostí cíle (nestačil by jen například dohled), aby bylo možno provést jistý rituál a zaklínání dostatečně přesně.
Teoreticky by taky měl mít lámající kouzelník k dispozici vhodnou schránku, kam esenci zavře (podobně jako to musí dělat ten, co ji běžně využívá). Jinak by hrozilo, že esence zůstane s původním majitelem nebo se dokonce nekontrolovatelně uvolní...
Já bych se osobně omezil jen na zeslabování projevů esence, ať už kouzly nebo přirozenými prostředky. Zmíněný hrb je možno magií země "zvláčnit", aby ho bylo možné normálně proseknout, případně "ztěžknout", aby svého majitele více omezil. Tím esence samotná nezanikne (majitel má stále Bravuru), ale lze ten projev obracet proti němu.
A například ohnivého čaroděje je pak možno polít pořádným vědrem vody (nikoli pouze třeba korbelem piva). Esenci to nezruší, ale nastane přirozený protipól, takže místo Bravury budou jeho ohnivá kouzla dále s postihem do té doby, něž se voda z jeho šatů odpaří (což trvá minimálně desítky minut).