[Fate 4.0] Čtvrtá edice Fate - obecná diskuze

Fate je moderní hra s málo pravidly, orientovaná na rozvíjení dramatu a příběhu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
RPG Fórum
Příspěvky: 106
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00

[Fate 4.0] Čtvrtá edice Fate - obecná diskuze

Příspěvek od RPG Fórum »

ObrázekObrázekObrázekObrázek
( :idea: Anotace v Databázi RPG)
Fate je univerzální, žánrově orientovaný systém s jednoduchými, ale komplexními pravidly nabízejícími bohatou paletu možností. Je vytvořený s důrazem na snadné úpravy a přizpůsobení, ať už hernímu prostředí, zvolenému žánru nebo stylovým preferencím vaší skupiny. Základem Fate jsou aspekty - krátké fráze, které fungují zároveň jako herní popisy a zároveň jako mechaniky. S jejich pomocí Fate udržuje soulad mezi tím, co říkají pravidla, a tím, co se děje ve fikci. Na aspekty je dále navázaný jednoduchý systém dovedností (či přístupů nebo profesí) a triků (speciálních či unikátních schopností). Tyto prvky dohromady tvoří jednoduchá, ale robustní a velmi silná pravidla vhodná pro jednorázové hry i dlouhé kroniky.
4. edice Fate existuje v několika různě komplexních variantách. Seznam produktů najdete pod jejím záznamem v databázi. Za vypíchnutí stojí:
:arrow? Fate Core - defaultní základní pravidla
:arrow? Fate Accelerated - zjednodušená verze
:arrow? Fate Condensed - jiná zjednodušená verze
:arrow? Fate Rozcestí je česká varianta Fate Accelerated

Tohle je obecná diskuze pro případy, kdy máte jen nějaký stručný postřeh/dotaz a nechcete mu zakládat novou diskuzi. Obšírnějším tématů se nebojte založit vlastní diskuzi s tagem [Fate 4.0], případně ji některý z moderátorů oddělí.
Naposledy upravil(a) fenikso dne 5. 12. 2013, 09:37, celkem upraveno 18 x.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: FATE Core

Příspěvek od eerieBaatezu »

Co když má někdo aspekt "kleptoman" a čeká, že mu to PJ compelne, aby za to měl fate point místo toho, aby sám kradl, pže za to nemá nic?
Obrázek
Arten_CZ
Příspěvky: 822
Registrován: 23. 7. 2009, 09:30

Re: FATE Core

Příspěvek od Arten_CZ »

Aspekt se projevuje ve hře vždy. Pokud je postava kleptoman, je kleptoman, takže krade.

Pokud postava udělá něco, co ji vystaví do fikční nevýhody, získá fate point. A je jedno, zda tak učinila na základě svého vlastního compelu, compelu od GM nebo získá FP zpětně, že ji činnost vystavila do fikční nevýhody.

Nejde tedy o to, zda krade či nekrade, ale zda krade a na základě toho se dostala do maléru. Pokud ano, získá fate point. A je jedno, zda je to na popud GM, hráče postavy, jiného hráče nebo zda to jen vyplyne ze hry. Dostala se do maléru kvůli svému aspektu, obdrží fate point. Malérem je něco, z čeho se nedá hráčsky vymluvit nebo se zbavit následku jednoduchého hodem, jde o malér, který vytvoří nevýhodnou situaci, na kterou musí postava reagovat. Potom náleží hráči fate point.

Tzn: Pokud pojede na černo v tramvaji, ale tatínek je šéf polici, a proto si nikdo netroufne ji kvůli tomu popotahovat, není důvod, aby obdržela fate point. Pokud ale při ukradení rohlíku zapříčiní smrt novorozence, jehož děd je hlava mafiánské rodiny, potom se dostala do maléru, za který si fate point zaslouží.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: FATE Core

Příspěvek od eerieBaatezu »

Jakej je rozdíl mezi Boostem a úspěchem při Create Advantage?

Hodím písek do očí. Co se stane při boostu a co při úspěchu CA?
Obrázek
Arten_CZ
Příspěvky: 822
Registrován: 23. 7. 2009, 09:30

Re: FATE Core

Příspěvek od Arten_CZ »

Boost je okamžitá dočasná jednorázová výhoda. Pokud není vhodně využita, zmizí, jakmile ztratí smysl. Zbavení se Boostu nevyžaduje akci.

Oproti tomu Aspekt je trvalejšího rázu, je možné ho využívat opakovaně a zbavit se ho vyžaduje akci (Overcome). Aspekt je možné vyvolat pomocí Fate pointu. Na Aspekt je možné získat Vyvolání zdarma, tedy vyvolat jej bez nutnosti zaplatit Fate point.

Boost je tedy výsledek, který není natolik silný, aby se trvaleji zapsal do situace, ale dost silný, aby situaci dokázal ovlivnit.

Pokud hodím cíli písek do očí (Create advantage). Interpretace jsou jednou z mnoha možných:
1) remíza - vznikne Boost
Protivník si písku včas všiml a zakryl si oči. Sice nemá písek v očích (nevznikl Aspekt), ale přišel o svůj obranný postoj a během dalšího útoku toho mohu využít ve svůj prospěch (bonus +2, přehození). Pokud se ale protivník dostane k akci dříve, než je jeho zhoršeného postoje využito, může postoj lehce upravit (jen se o tom zmíní) a Boost zanikne nevyužit.
2) úspěch o 1/2 - vznikne Aspekt s Vyvoláním zdarma
Protivník si nestihl krýt oči a nyní v nich má písek (Aspekt). Nyní této situace můžu využít ve svůj prospěch zdarma (za Vyvolání zdarma) nebo toho může využít kdokoli, kdo tento aspekt vyvolá (za Fate Point). Pokud se bude protivník chtít písku zbavit, musí tomu věnovat svou akci (Overcome) a z očí ho dostat, například si oči vypláchne vodou z čutory. Pokud uspěje, aspekt zanikne a s ním zaniknou i případná nevyužitá Vyvolání zdarma.
3) úspěch o 3+vznikne Aspekt s dvěma Vyvoláními zdarma
Stejně, jako v druhém bodu, s tím, že důsledek je pro protivníka horší. Nejen, že má písek v očích (Aspekt) a přišel o postoj (dvě Vyvolání zdarma) ale navíc, pokud se bude chtít písku zbavit, už nebude stačit si oči jen propláchnout vodou (Overcome), ale bude si muset sundat rukavice a přilbici, aby z očí písek dostal.
4) neúspěch o 1-2 - vznikne Boost proti tobě
Nejen, že se písku vyhnul, ale ještě dokázal ze situace vytěžit. Zatímco mácháš rukou, on se prosmýkne za tebe a získá lepší pozici (Boost), které může okamžitě využít.
5) neúspěch o 3+ - vznikne Aspekt s Vyvoláním zdarma proti tobě
Nejen, že se protivník písku vyhnul, ale dokázal situace využít natolik dobře, že ji přímo obrátil proti tobě. Zatímco mácháš rukou, on využije tvého pohybu, přikrčí se a podrazí ti nohy (Aspekt) a ihned toho může využít (Vyvolání zdarma) nejen on, ale i další protivníci (vyvolání za Fate point). Ty se nyní válíš na zemi (Aspekt) a musíš se aktivně (akce Overcome) zvednout, pokud se nechceš po zbytek souboje plazit po podlaze.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16248
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: FATE Core

Příspěvek od MarkyParky »

Pokud se ale protivník dostane k akci dříve, než je jeho zhoršeného postoje využito, může postoj lehce upravit (jen se o tom zmíní) a Boost zanikne nevyužit.
Tohle fakt ne. V bojích 1:1 se kvůli iniciativě protivník vždycky dostane k akci dříve, než mohu boost protočit, takže by boost prakticky nefungoval.

Automatický zánik boostu bych podmiňoval výraznou změnou okolností, rozhodně ne "lehkou úpravou postoje", která je "jen zmíněna". To by úplně rozbilo mechaniku toho boostového snowballu.
ale navíc, pokud se bude chtít písku zbavit, už nebude stačit si oči jen propláchnout vodou, ale bude si muset sundat rukavice a přilbici, aby z očí písek dostal.
Opět ne. I kdybych měl na tom aspektu třeba pět volných vyvolání jak důsledek předchozích akcí, protivníkovi pořád stačí jeden smysluplný úspěšný Overcome, aby aspekt odstranil a já o ta volná vyvolání přišel. To, jak má fikčně vypadat takový overcome vyplývá vždy z aspektu samotného, ne z toho, kolik volných vyvolání na něj má která strana a jak je získala.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: FATE Core

Příspěvek od eerieBaatezu »

Díky! Takže Aspekt se dá sundat úspěšným Overcomem, to jsem nějak úplně přehlídl.
Obrázek
Uživatelský avatar
Dukolm
Příspěvky: 389
Registrován: 5. 7. 2006, 09:30
Bydliště: d20.cz
Kontaktovat uživatele:

Re: FATE Core

Příspěvek od Dukolm »

Možná se zde někomu bude hodit že máme české SRD k FATE http://fatesrd.d20.cz/
Bližší info k projektu SRD http://www.d20.cz/clanky/stripky/srd-pr ... ostce.html
Uživatelský avatar
Bajo
Malý princ; Moderátor
Příspěvky: 7757
Registrován: 23. 10. 2005, 01:38
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od Bajo »

reakce na poznámku v Oldschool prekladech
Sirien píše: 4. 6. 2020, 16:39
Bajo píše:Nuda je i Fate a jak je popuární
...možná by neuškodilo přestat za Fate považovat 2e (popř. dokonce 2e brutálně ořezané Příběhy Impéria) a jít si někdy pořádně zahrát už nějakej ten pátek aktuální 4. edici se všim všudy (situační aspekty a hrozby, tlak na vynucení, speciality, nějaký subsystém pro zbraně...), nebo možná nějakou její alter variaci (třeba se žánrově rozvinutými přístupy). Ono bys zjistil, že tam ta vnitřní systémová bohatost je značná (jak se ukázalo i v 1v1 PvP testu...)

...stranou toho, že osobně pamatuju, jak si i Ty sám byl svého času i u té 2e nadšenej z toho, jak bohatej a zajímavej systém to je :p Se Ti nějak mění metr.
To si nepamatuju :think: Jako možná jsem to vnímal jako hezkou alternativu k tehdejším mainstream přístupům, ale co si pamatuju hlavně, tak že jsem ho hrál až po řadě jiných Indies oproti kterým mi přišel moc obecný a vůči mainstream hrám zase moc univerzální a generický. Žánrově universální story game jsou pro mě Střepy snů a tím to pro mě skončilo (protože jsem tam dal všechno přesně tak, jak bych od takové hry čekal).

Takže si spíš pamatuju, že jsem k tomu měl klasický snobský indie postoj $D A takový ten Dramatismus/Cinematismus, co stál mimo GNS a Fate je na něj možná vhodný, jsem nikdy moc neprožíval, takže to je určitě věc osobních preferencí.

Jinak ano, moje zkušenost končí u 2e, moje herní preference směřují jiným směrem, takže jsem to dál nesledoval. Ale tak doufám že to nikdo nechápal tak, že s tou nudou to myslím objektivně, to bylo z mé strany jen takové čistě trolicí popíchnutí 8)
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8895
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od sirien »

Tak Střepy snů jsou všechno, jen ne žánrově univerzální - celý ten systém je o filmovém stylu a ještě navíc o jeho poměrně specifické výseči. Což je mimochodem IMO hlavní důvod, proč se nikdy neuchytil.

U Fate co se pamatuju (ale uznávám, je to dlouho), jsi oceňoval zejména širší možnosti užití bodů osudu v návaznosti na aspekty co do příběhových pravomocí atp. I když co teď tak vzpomínám, tak je pravda, že Markus z toho byl tehdy ten nejnadšenější v tomhle směru, tak to už možná trochu motám. Nicméně jen tak pro pořádek - už 3. edice Fate fungovaly hodně odlišně od toho, co teda podle vlastních slov znáš (už jen existence situačních aspektů je dost zásadní změna, ale samozřejmě to jde o dost dál - 2e byla pro další vývoj spíš takové "proof of concept demo").

Jinak je trochu zvláštní číst taková popíchnutí od současného fanouška OSR, které v podstatě celé stojí na tom, že je systém záměrně nudný :p
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 226
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od Stařec »

Zdravím. Pár tradičních dotazů k Fate. Předem se omlouvám, že jsem neměl moral projet dostatečně forum a zjištovat, jestli se to neřešilo někde jinde. Snad to nebude z kategorie přehnaně častých dotazů.

Začneme tradičně všude zmiňovaným příkladem, kdy si střelci připraví "Stůj, nebo střelím". Četl jsem, že jednoho z designerů už tenhle příklad nebetyčně štve. Ale pro ujasnění - střelci vyhlásí akci, že budou střílet, jakmile se cíl pohne. Nebo si na to dokonce vytvoří výhodu (jediným rozdílem mezi deklarováním této akce a vytvořením výhody by měla být možnost získat volná vyvolání, ne? výhoda samotná pro uskutečnění této akce není zapotřebí, je to tak?). Cíl se teda pohne - a co teď? Střelci skutečně vystřelí mimo svůj tah, ale jediné, čeho mohou docílit, je znemožnit pohyb cíle, že ano? Neudílejí žádnou škodu (stres), protože jejich akce je "aktivní opozice", nikoliv útok? Hádám, že pokud by chtěli cíl skutečně zranit (sebrat stres) v rámci hodu na aktivní opozici, měli by ideálně mít trik (stunt). Jinak je maximem toho, čeho dosáhnou, znemožnění pohybu. Nebo...?

Dále - Střet (Contest). Dvě postavy jsou ve Střetu, hází jen proti sobě navzájem, nemají stanovené cílové číslo. Jedna postava se pokusí vytvořit výhodu a selže, takže si nebude házet ve výměně (forfeiting roll in exchange). Co teda ten druhý? Získá automaticky úspěch se stylem a tudíž dvě výhry?

Konflikt. Rytíř, Lučištnice a Barbarka bojují s Revenantem. Revenant má Posílení (Boost) proti Rytíři. Lučištnice má Posílení na Revenanta. Rytíř, Lučištnice a Barbarka se ovšem rozhodnou spojit do Teamworku pro následný útok. Barbarka má nejvyšší Boj - tzn. Barbarka vede útok, Lučištnice a Rytíř poskytují teamwork bonus +2. Může Lučištnice uplatnit také své Posílení proti Revenantovi pro další +2? A při obraně proti celému týmu, může si si Revenant počítat Posílení proti celému týmu (při obraně nebo při dalším útoku, jakmile bude na řadě - to je mi jedno. Jde mi principielně o to, jestli může použít Posílení proti konkrétní postavě, když čelí teamworkovému útoku vedeném jinou postavou)?

Neviditelnost. Uvažujme dle příkladu z pravidel, že máme magický systém s několika DnD-like školami. Postava přidává Triky v podobě magických škol k jednotlivým dovednostem a používá klasické dovednosti k sesílání kouzel. Čili Plížení s Trikem "Škola Iluzí" lze použít na vytvoření situačního aspektu Neviditelný. Jedno volné vyvolání. Fikce před pravidly - narativní dopad aspektu je na prvním místě, teprve poté se používají a balancují pravidla. Jistým způsobem mě znepokojuje přesílení Neviditelnosti oproti klasickému Plížení. Jak byste to vyvažovali? Hádám, že základní odpovědí je "používat nějaký výrazně lepší a inteligentnější systém magie"? Pokud bychom se ovšem přidrželi tohoto - máte k tomu nějaké návrhy? Neviditelný čaroděj si své privilegium koupil trikem a dovedností. Naproti tomu Rogue si dejme tomu koupil dovednost Plížení a Trik, co mu dává +2 na Plížení. Jak to vybalancovat? Neviditelnost a Plížení nemohou být v tomto případě ekvivalentní, zdá se mi. Trochu mi to připadá, že Rogue má prostě smůlu a měl si zkrátka koupit něco mocnějšího. Tenhle problém pro mě na konkrétní úrovni představuje obecný problém balancování moci situačních aspektů (byť teď mě nenapadá žádný další příklad, abych to dokázal převést do obecnější polohy).

Fate doesnt go to eleven. Někde jsem narazil, že "mooks" nikdy nebyli zamýšleni k používání pravidel týmové spolupráce (ačkoliv je to v pravidlech výslovně popsáno) a jejich účelem bylo požírat hráčům Stres. Jenže v konfliktech, kde startovními úrovněmi dovedností jsou často +4 a k tomu různá volná vyvolání nebo dokonce týmová spolupráce hráčských postav, nepřátelé s čísly Boj +2 a nulovým stresem jen těžko mohou nějak postavám vyplýtvat zdroje, ne? Nějaké myšlenky na téma, jak používat řadové nepřátele jinak, než jako velké týmy, kterým se s ubývajícími členy snižuje hodnocení? A je vůbec nějaký důvod to takhle nedělat? Má s tím někdo zkušenost? Není to pak akorát otrava házet za ty otravné kostlivce zvlášť, jen aby vytvořili jisté nepohodlí při boji s Velkým Zlým Nekromantem Šabazitem Magnificentním?

To by pro teď asi bylo všechno, ale obávám se, že toho přijde víc :D
Verba vana aut risui apta non loqui!
Uživatelský avatar
Nordoslav
Příspěvky: 748
Registrován: 24. 10. 2017, 10:07
Kontaktovat uživatele:

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od Nordoslav »

Já nejsem rozhodně žádný expert na FATE, takže kdokliv mě opravte, sám v pravidlech v některých ohledech tápu , ale takhle bych to řešil já:

Stůj nebo střelím: Hráč deklaruje, že vystřelí jakmile se pohne soupeř. V rámci cinematické iniciativy, kterou používáme, mu prostě řeknu, že soupeř vystartoval a nechám ho jet před ním a nebo by vyplýtval kolo, pokud by se soupeř nepohnul a jako "odškodné" bych dal hráči boost.

Teď samotný moment střelby: důležitý je hráčův úmysl.

Chce ho zastavit a nezranit? Okey, vystřelí oponentovi před obličejem a ten se brání vůli jestli zamrzne nebo ne - aspekt zamrzl na místě a k tomu nějaké volání jako bonus protože mi to přijde cool. Při něúspěchu může klidně cíl i zranit (záměr byl nezranit ho, takže šíp v zadku je neúspěch, který může v závislsoti na situaci přinést opravdu zábavné komplikace)

Chce ho střelit do nohy? Řešil bych jako klasický útok, jen je předem daný následek, pokud to projde skrze stres.

Chce ho prostě sejmout? klasický útok.

V kontetsu bych dal tolik úspěchů, jak yb to zrovna vyhovovalo tempu hry a aby to dávalo narativní smysl. Chi to mít rychle zkrku a pro hráče to není klíčové? Rovnou dva. Jinak jen jeden.

Kdo a jak může použít boosty bych řešil jen z hlediska toho, jestli to má narativně smysl, FATE jako systém není dobrý ve vytváření neprůstřelného a pevného pravidlového rámce.

Neviditelnost a plížení jsou za mě dvě úplně jiné schopnosti. Můžeš si být neviditelný jak chceš, ale pokud jsi nemehlo a převrhneš kastrol, rozkopneš oheň a spadneš na skřeta, tak ti žádná neviditelnost moc nepomůže. Dal bych kouzelníkovi klidně tři volán zdarma ať to má koule, ale ve chvíli, kdy bude dělat cokoliv, čím by na sebe mohl upozornit - tedy klidně i průchod kolem stráží - tak si normálně hází na plížení. A neviditelný sice zůstane i v případě neúspěchu, ale stráže můžou vyolat poplach že se děje něco divného, nebo jen preventivně zavřít a zamknout a tím to hráčům dost zkomplikovat.

Mookvé jsou i od toho, aby se hráči cítili cool a kompetentní. Jednou jsem na tohle zapomněl a dost to zhoršilo hráčský zážitek. Plus záporák je může použít jako meat shield než udělá velké badaboom.
Ahoj, já jsem Nordst Fuchs a tohle je DRAČÁK: THE NEXT GENERATION!
:!: Fantasy PbtA které klade důraz na fikci v kulisách povědomé fantasy, ale zároveň je tam hodně originalnich prvku, které z her dělaji nové zážitky.
:!: Jednoduchý systém tvorby postav, který ovšem nabízí mnoho možností a voleb na výběr a produkuje unikátní, nezaměnitelné a velmi hratelné a zábavné charaktery.
:!: Jednoduchý systém hry ve kterém můžete hrát aniž byste nad ním museli pořád přemýšlet.

:arrow? Vše o pravidlech a o hrách zde: https://discord.gg/Mks4DzzMJ7
:arrow? A vlákno tady: https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?t=16363
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 226
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od Stařec »

Ahoj, díky.

Stůj nebo střelím: věc je o něco komplikovanější. Hráč jako lukostřelec může ve svém tahu normálně vykonat svou akci (třeba útok na někoho úplně jiného) a pak ještě na dotyčný cíl z příkladu zahlásit "jestli se pohneš, tak střelím" (de facto volná akce, nic to nestojí, prostě vyhlásí úmysl). Dotyčný cíl se opravdu chce během svého pohnout. Protože mu v tom brání hráč-lukostřelec, bude si Dotyčný Cíl házet na Překonání (Atletika). Hráč-Lukostřelec představuje aktivní opozici vůči akci Překonání - tzn. nespotřebovává na to žádnou akci. Nemusel si "odkládat" svou akci, když byl na tahu. Nemusel si na to vytvořit během svého tahu výhodu (ačkoliv pak by mohl použít volná vyvolání). Hráč-lukostřelec chce Dotyčný Cíl zabít, pokud se pohne. Takže Dotyčný cíl se hýbe, háže si na Atletiku, hodil blbě. Hráč-Lukostřelec si háže na Střelbu, hodil si dobře. A teď teda otázka. Ačkoliv Fate, jak říkáš, nechce být přísným pravidlovým systémem a svazovat hráče do nějakých mechanických rámců, i tak by mě zajímalo, jak by to bylo "oficiálně správně" (pokud něco takového existuje): způsobí Hráč-Lukostřelec poškození, nebo jen zabrání akci?

Contest: Fair enough. Díky!

Neviditelnost a Plížení: jenže vytváříš situaci, kdy předpokládáš, že kouzelník se plížit neumí. Ale uvažujme, že hráč kouzelníka si vzal Plížení na 4 a k tomu trik Škola Iluzí. Hráč Zloděje si vzal Plížení na 4 a k tomu Trik "Stínoplášť - +2 na plížení v interiérech" nebo tak něco. Obě modelové postavy se mají proplížit stejným prostorem za stejných podmínek. Kouzelník je ale neporovnatelně zvýhodněn a za stejnou "pravidlovou cenu". Samozřejmě se možná chytám do pasti vlastního přehnaného obmýšlení prkotiny, ale i tak by mě to zajímalo.

Mookové - ok, jak to teda řešíš? Když je tam nekromant a deset kostlivců na 4 postavy, co dál? Hodit kostlivce do tvou skupin (takže naakumulují +5 a postupně se jejich nebezpečnost zmenšuje) nebo je nechat po jednom a tudíž ideálně zmenšit jejich počet, ať tam nejsou desetiminutové prodlevy na házení kostkou za kostlivce?
Verba vana aut risui apta non loqui!
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8895
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od sirien »

Stařec: Bod jedna je, že Fate funguje jako rámec - konkrétní řešení záleží na obsahu, který do něj ale musíš nejprve vložit. Typicky příklad se střelbou je ve Fate v obecné rovině neřešitelný - nejdřív musíš specifikovat, jestli se bavíme o střelbě z luku, z AKčka nebo z turbo-blasteru.

V návaznosti na zbytek postu budu předpokládat, že se bavíme o střelbě z luku (/kuše, muškety atp. - prostě něco ne moc moderního na jeden výstřel).

Můžeš to řešit jako CA - v takovém případě umístíš na cíl aspekt typu "v šachu" nebo tak něco. Následně může dávat smysl, že cíl aby se vůbec mohl pohnout musí vůbec překonat tento aspekt - pravděpodobně Vůlí (nebo Atletikou... tohle hodně záleží na herním stylu a žánru). Více o autonomii aspektů viz mnou sepsané Fate FAQ, o aspektech jako překážkách viz Richardův průvodce překážkami. Tento aspekt tvůrce nejspíš může aktivně bránit (svým hodem popř. vyvoláváním, posíleními atp.)

Pokud bysme se bavili v nějakém moderním kontextu (automatické zbraně atp.), tak bych třeba uvažoval i o použití nějakého "řešení" pro neférové situace (pár jich najdeš tady v mých Fate Star Wars, link přímo na pasáž). Dalo by se použít i pro nějaké hodně gritty středověké hry popř. špinavá přízemní fantáska.


Tohle řešení využívá aspekt, takže na situaci strhne hodně pozornosti. Pokud bys chtěl nějaké "rychlé a dostatečné" řešení, tak si vzpomeň, že posílení je vyjádření situační převahy - tzn. dává smysl aby svým efektem vyjádřilo situační převahu, ne nutně pouze bonus +2. Tj. hráč může vyhlásit CA na "zamíření" nebo tak něco, varovat dotyčného, že se nemá hýbat. Následně když se dotyčný pohne, tak hráč dostane výstřel a pokud zasáhne, tak způsobí normálně stres - navíc ale místo posílení (nebo třeba za bod osudu) může dotyčného např. zastavit nebo srazit.

Pozor na pravidlo VS rozhodnutí - situaci je dobré vyhodnotit v rámci kontextu toho, co se děje; pokud tohle nezdůrazníš, tak můžeš ustanovit nechtěný precedent, tak abys pak nebyl překvapený, kdyby se podobné situace začly opakovat a hráči začli očekávat stejné řešení dokola.


Jinak bacha na ekonomiku akcí. Fate není gamistické DnDčko, je to dramatický systém. V kole má každá postava právě jednu akci, která prostě shrnuje její hlavní snahu. Pokud lučištník vystřelí na nepřítele A a pak na B zakřičí "stůj nebo budu střílet", tak to nic moc neznamená - už se rozhodl střílet na A a to je to, co dané kolo dělal. Že na někoho něco zakřičí mu nedává žádnou další výhodu, POKUD se nerozhodne rozdělit akci mezi útok na A a vyhrožování B (viz dělení akcí)


Ve střetu rozlišuj házení na samotný střet (snahu získat vítězství) a házení na výhody. Házení na výhody se děje stranou samotného házení na střet.


TEAMWORK: boosty (a volná vyvolání) se dají předávat mezi spojenci, takže ano, proti Revenantovi tým rozhodně boost použít může. Jestli revenant může použít boost proti týmu je otázka kontextu a situace - dává smysl ve fikci, aby boost proti členovi týmu oslabil týmovou snahu? Pokud ano, tak může. Vzhledem k tomu, že má boos proti rytíři, který snahu vede, tak ano, zjevně může.


NEVIDITELNOST: magické systémy se blbě řeší z patra, jsou ještě víc kontextově závislé než co jiného. Obecně schopnost plné neviditelnosti by rozhodně neměla mít cenu 1 triku - cena 1 triku by měla by default odpovídat 2 posunům. Tj. jedno řešení je částečná neviditelnost (něco jako Predátor nebo viz Shadowrun...), tj. získáš bonus k plížení popř. svolení plížit se i ve fikční situaci kdy by to jinak nemuselo dávat moc smysl (např. skrz přehlednou místnost plnou lidí), druhá možnost je udělat tohle mnohem dražší (třeba za cenu 2 nebo 3 triků, viz speciality) a třetí možnost je mít to jako efekt vyžadující úspěch proti vysokému DC (a čtvrtá je že to má stát body osudu nebo manu, viz System Toolkit, a pátá... jako těch možností je mrtě, fakt hrozně záleží na detailech settingu, žánru, magického systému...)


MOOKS: nevim kdes čet to co píšeš žes někde čet, ale... spíš se tim neřiď, buď to je konina od začátku nebo to bylo zmíněné v nějakém kontextu, který se předáváním ztratil. Normálně používej teamwork (resp. pravidla pro skupiny). Jinak jednotliví minioni mohou postavy ohrozit třeba tím, že na ně vystartují pomocí odlišných dovedností nebo vytvořením nějaké nemilé situace. Plus kostky sou občas svině.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 226
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30

Re: [4e] FATE Core

Příspěvek od Stařec »

Díky, díky, díky. Super! Tohle je přesně ta odpověď, ve kterou jsem doufal. Koukám, že na D20 jsou přesně ty články, které jsem potřeboval i pro další dilemata.

Jdu na to!
Verba vana aut risui apta non loqui!
Uživatelský avatar
Nordoslav
Příspěvky: 748
Registrován: 24. 10. 2017, 10:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí Hlídka

Příspěvek od Nordoslav »

Markus: Odděleno od diskuze k Dračí Hlídce v reakci na tenhle příspěvěk.
Sirien píše: 18. 10. 2020, 17:10 A ne, FAE skutečně není "verze Fate pro začátečníky", je to "mechanicky ořezaná verze pro zkušené hráče a game designery stojící o prostý výcuc pravidel"
Výcuc pravidel jsou Fate Condensed - FAE mají výrazně jiný feel: kde CORE systém nabízí tradičnější skilly, tam FAE používá přímočařejší přístup skrze mashup povahy a vlastností charakteru (Approach). Oba systémy rozhodně nejsou volěn zaměnitelné.
Ahoj, já jsem Nordst Fuchs a tohle je DRAČÁK: THE NEXT GENERATION!
:!: Fantasy PbtA které klade důraz na fikci v kulisách povědomé fantasy, ale zároveň je tam hodně originalnich prvku, které z her dělaji nové zážitky.
:!: Jednoduchý systém tvorby postav, který ovšem nabízí mnoho možností a voleb na výběr a produkuje unikátní, nezaměnitelné a velmi hratelné a zábavné charaktery.
:!: Jednoduchý systém hry ve kterém můžete hrát aniž byste nad ním museli pořád přemýšlet.

:arrow? Vše o pravidlech a o hrách zde: https://discord.gg/Mks4DzzMJ7
:arrow? A vlákno tady: https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?t=16363
Odpovědět

Zpět na „Fate“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti