Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Odpovědět
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2104
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od PardGalen »

Na to že nevíš co dělat to hraješ docela dobře. :D
Always bring a gun to a puppet fight
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Sosacek »

Hlavne issues bys mel dostavat za trest kdyz hrajes nezanrove akce, pokud si dobre pamatuju tu diskusi. Takze bychom uz jich meli.mit hromadu.
But nobody came.
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2104
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od PardGalen »

A kde se o tom píše? Protože mně to nepřišlo zase tak špatné. Ty GMD postavy na tom mají postavené schopnosti. Jako třeba, že když Natalie má Hero Issue, tak nemusí jíst, pít a dýchat když používá nějaký svůj 3+ skill. Nezdá se mi to moc jako trest.
Always bring a gun to a puppet fight
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Sosacek »

https://forum.rpg.net/showthread.php?72 ... st18460271
Only one thing confused me: As I understand it, the usual "cost" of taking an out-of-genre XP action is an issue of some sort. Did I understand that right? Because I was expecting to see something about the types of issues the HG might throw at people for taking those 14 OOG XP actions, and didn't.
As far as I know there isn't any "cost", it's just that the HG or the group have to approve them, while you can use in genre XP Actions at any time.
I want to emphasize how scare-quotey those scare quotes are. I know there's no cost, and maybe not even a "cost," but I remember seeing somewhere that the best way to handle OOG XP actions was to throw an issue.
The relevant passage of the rules is:
after an out-of-genre or particularly meaningful XP Action, the HG reacts. Their reaction takes the form of an Issue point given to a PC involved in the scene.
You could describe it as a "cost", in the same sense that you might describe the Isolation you get from a Shared Reaction that doesn't manage to connect with someone as a "cost". I tend to conceptualize it more in the way I'd think of someone deciding to fill in a Shadow bubble on their Nobilis lifepath. The fact that your XP action wasn't entirely on-point to the genre implies that there's something more going on here than just the action, and the HG replies with an Issue to give their opinion on what that something more might be.

That said, again, this is only in the full fat implementation of Issues. I'd expect this campaign to use the simplified implementation by default, where the HG responds whenever there's a break, instead of responding to XP actions individually; in that case, the out-of-genre distinction is less important since it's a response to what's happened in play in general.
That's a good thing to believe!

In the first playtested version of Chuubo's, XP Actions were about 3x more complicated---still pretty simple, individually, but keeping the whole group in mind was difficult, and taking an XP Action often involved multiple steps. There weren't genres or chapters, you just noticed that you'd fulfilled a condition in natural play and if you wanted the XP, proceeded through the Action. And then you got an Issue. Typically it'd be the color of your Action, although I had more detailed case-by-case suggestions floating around as well.

When I simplified things dramatically---giving you genres of 3-5 one-step Actions to remember, instead of having ~20 multiple-step Actions floating around---I didn't want Pastoral games to turn into fests of all-Calling/Something to Deal With all the time. Or for Immersive games to be all Mystery/Something to Deal With. Etc. So I came up with the notion that you wouldn't hand out an Issue on a typical in-genre Action:

Only if it meant something.

But I still felt that if someone did a random Obsessive Action in a Pastoral game, and you were using the full Issues rules, you should give out an Issue, because that's how an engine of the game runs: Actions give Issues, Issues prompt/encourage Actions, eventually it resolves.

**
To sum up, I'm delighted whenever anyone actually uses the full Issues rules, because I think it'll make an awesome game, and I'm delighted that you think of it as a cost on out-of-genre XP Actions, because that makes it more likely that you'll use the full Issues rules---

But in my head, it's not a cost on out-of-genre Actions, it's just something you mostly don't bother with for in-genre Actions because that'd get too same-y.

**
*ponders*

Most Issues are more like rewards than costs, I think. I cast Isolation, Illusion, and Hollow as costs, and that works mostly because I'm open about it: to play, think of these a little like costs. And Sickness can be unpleasant, Vice 4 resolves with your backing away from a vice you enjoy, Trust 4 resolves with a betrayal, and Complex is great fun but it won't end well.

... but Complex and Mystery are like, a straight-up gift of agency, and in general, any Issue is going to make what you already spend your time doing more important to the game, which is good, because you're ... spending your time doing it.

Best wishes,

Jenna
But nobody came.
Uživatelský avatar
Karotka
Příspěvky: 1110
Registrován: 21. 9. 2011, 21:42
Bydliště: Praha

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Karotka »

Sosacek píše: 3. 7. 2017, 18:19 Hlavne issues bys mel dostavat za trest kdyz hrajes nezanrove akce, pokud si dobre pamatuju tu diskusi. Takze bychom uz jich meli.mit hromadu.
Mně z pravidel utkvěl příklad, kdy dostaneš Isolation Issue, když hraješ Shared Actions/Reactions tak že si povídáš s plyšovým medvídkem. A nemusí to být ani mimo žánr. Asi to je tak, když moc hraješ XP akce o ničem.

Každopádně sledovat Questy, XP akce a ještě Issues je fakt vyšší dívčí. Z Chuuba v polích mám zkušenost, že se dokážu soustředit buď na Questy nebo na Issues, ale moc ne na obojí.

Tradiční jasnozřivost depresivních, často popisovaná jako radikální nezúčastněnost ve vztahu k lidským starostem, se projevuje v první řadě nezájmem o problémy, které vskutku nejsou příliš zajímavé.
(M. Houellebecq)
Kelton
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 10. 2007, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Kelton »

Ono podle pravidel takhle rychle padají jen v online hře, kde je čas se nad tím zamyslet. Varianta pro hru u stolu je, že se rozdávají jednou za kapitolu podle převažující nálady (což jsem tentokrát pozapoměl)
"You are already playing WTF," Coriander, quite seriously, explained.
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2104
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od PardGalen »

Díky. asi to trochu pomohlo. Taky jsem našel tenhle příklad.
I'm not who you were asking, but: OK, so, the Issues are the best and most useful system in the book. They just have the highest handling time, and their benefits are inobvious, so they tend to get dropped for simplicity before HGs try them. It makes me a sad Jenna! But I'm always afraid to push it because I don't know that they'd work out in any particular game, I just believe it. ^_^

**

Imagine that you're playing Natalia Koutolika, the Prodigy. You're playing her as a kind of despairing ex-child-soldier.

And let's say you're in a game with Edony, the young "magical detective."

And that it comes out that you're so despairing because your older sister sacrificed herself so that you could get out of the program---so you could have a better life.

And let's say you wind up doing a lot of Slice of Life Actions.

And because those actions are pretty laid-back, you pick up Something to Deal With, over the course of play. And you wind up with these cards just kind of sitting there, constantly reminding you, you know:

SOMETHING TO DEAL WITH 1
* there's something nagging at you. You don't want to think about it.

Sure, fine, no connection to anything. Probably something to do with your dark past, but whatever. You don't want to think about it.

But then it goes up to level 2 because you're still having a lot of slice of life stuff, you're still spending a lot of time at cafes and stuff talking, hanging out with Edony and the other PCs, maybe doing errands:

SOMETHING TO DEAL WITH 2
* your feelings are pushing their way out of you. It's like a gigantic gum bubble blowing in your mind and heart.

And every time you look at your Something to Deal With 2 card, you're going to feel a little weird, because, if nothing else, it *is* a little weird. That phrasing!

It'll hypothetically be on your mind that you're feeling something and it's a little inexplicable, a little hard to grapple with, because the feeling is sponsored by the card rather than by your own ideas of your PC's internal state.

And then you go up to level 3 and the card is telling you, to figure out what's going on, do Discovery and Slice of Life Actions.

OK, it's not that blatant, but basically that. So now the next time you just hang out with the other PCs, it's not just hanging out, it's "to understand."

And then you hit level 4, and you realize: "Oh, it's time for me to be the big sister now. I have someone to care for."

Or whatever.

Something that emerged in an early example of play that wouldn't have without the Issues, anyhow. ^_^

Best wishes,

Jenna
Always bring a gun to a puppet fight
Uživatelský avatar
Karotka
Příspěvky: 1110
Registrován: 21. 9. 2011, 21:42
Bydliště: Praha

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Karotka »

Keltone, Sosi, ...

Pár věcí mi trochu vrtá hlavou:

:?: 1.věc - Genre Rule jako třeba "Proměnit se v obřího hada nepomůže" se počítá jako lvl 2 Affliction. V hada se Chuubo proměňuje díky Otherwordly 0. Chápu to dobře, že kdyby dal Strike za 3MP, mohlo by pak proměnění se v obřího hada v něčem pomoci?

:?: 2.věc - Boj maskovaný Chuubo vs. Natálie, byl střet dvou Intention. IMHO tak má probíhat i střet s NPC/nestvůrou. Ale pokud si pamatuju, tak boj s Tajfunem v Archivu byl spíš AW/DW/whateverW stylem, čili, že Intentin jsme dávali jen my. Je fakt, že takto není problém s remízami. Rád bych věděl, jak je nejlepší tohle pojmout. Ať to pak na Gameconu (a taky při mojí kampani s Ongem a spol.) nedělám blbě.

Tradiční jasnozřivost depresivních, často popisovaná jako radikální nezúčastněnost ve vztahu k lidským starostem, se projevuje v první řadě nezájmem o problémy, které vskutku nejsou příliš zajímavé.
(M. Houellebecq)
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Sosacek »

To prvni nevim.

To druhy, taky jsem si myslel, ze NPC maji Intentions a Miracles, zvlast kdyz moje oblibene PbP [1] to tak pouzivalo, ale byl jsem odeslan do prdele a bylo mi receno, ze pravidla plati jen pro PC a ne pro NPC - ty proste delaji co HG rekne a konec. Sice treba v GMD maji nepratele arcy a skilly, ale ty se asi nemaji pouzit, nebo co, nebo slouzi jen pro inspiraci.

Coz mi pripada jako skoda, protoze ten intention konflikt je hrozne zajimavy, a takhle ho uvidis jenomv pvp, ale co se da delat.

EDIT: to prvni asi ne.

Kdyby byla affliction, ktera rika, ze nikdo se nemuze promenit na hada (respektive delala Auctoritas), tak ji muzes obejit pomoci Strike. Ale Chuubovi nikdo nebrani promenit se na hada. Jenom to nepomuze. Ale zase nemas zadnou schopnost, co by rikala "kdyz se promenim na hada, pomuze to", kterou bys mohl podporit tim Strikem.

Teda, ten zazracny konflikt je myslim slozitejsi (nevim, jestli takovahle Affliction vylozene dela Auctoritas - asi primarne ne, jenom dela, ze to nepomuze), zvlast pokud je jeden z nich Imperial.

[1]: IC thread OOC thread
But nobody came.
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2104
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od PardGalen »

GMD strana 95 píše: There is a level 2 Auctoritas guarding the idea that
“turning into a giant snake never helps,” so you’d need
to put at least 2 Strike on this miracle for it to help at
all—and even then, the only ability you’d gain is the
ability to say “well, I’m a giant snake, so... you know...
probably I can do this, right?” and look pleadingly at
the HG.
That said, the power is there if you want it, and could
eventually become useful if you pursue this Arc.
Podle mě když se bude fakt hodně snažit, tak by to čas od času i něco malého udělat mohlo. Ale asi dost záleží na HG. Potřebujeme víc meruňkové kofoly.
Sosacek píše: 7. 7. 2017, 21:28 [1]: IC thread OOC thread
Paráda na to kouknu. Moc mě zajímá jak se to takhle hraje. Taky bych si to chtěl někdy vyzkoušet. Někdo by mohl udělát PbP tady. Sosi? :wink:
Always bring a gun to a puppet fight
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Sosacek »

Vystupuje tam Coriander Hasp, co vic ti mam rikat.
But nobody came.
Kelton
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 10. 2007, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Kelton »

Jak říká Sosi, pálit Strike jentak do vzduchu není k ničemu. Když budeš mít nějakou schopnost která dělá něco užitečného (jako had), nebo něco co tvým akcím dává Auctoritas (alespoň 2+), tak přetlučeš fundamentální nespravedlivost světa, která způsobuje že měnit se na hada většinou nestojí za to.

Jako ono to něco dělá, každý z tvých pokusů většinou "vyřešil" aktuální situaci, jen promtně vyrobil novou a ještě horší. Tohle přestane postupně platit, jak budeš postupovat v arcu. Nebo spíš, začnou se objevovat věci kde být obří had může něčemu prospět, a věci se přestanou tak hrozně kazit když se proměníš.

Já intention systém pro NPC používám, akorát to není vidět. Mají nějaký skill, na tu akci použijou nějakou virtuálí vůli (podle toho jak to pro ně je důležité, s tím že méně výrazné postavy nebudou používat 4 a fakt málokdo bude používat 8 ). U Tajfuna jsem to vzdal, protože plně odvázaná Natálie je zvíře. Kdybych to neudělal, tak bude mít skill 3 nebo 4, na Chuuba hodí 2 vůle a na Natálii 4 (protože je její Nemesis). Modulo situace, lokální výhoda, a koho zrovna popálil Chuubův paprsek.

Ten střet intention je podle mě dost AW-style v tom smyslu, že je potřeba říct o co se snažíš, aby šly řešit remízy a určit co se povede tomu kdo nevyhraje. Sosi to tak nedělal, ale vypadal že má utahanou hlavu a s tím co je Natálie zač měl stejně takovou převahu že to bylo jedno. Kdyby se Chuubo nenechal uškrtit hned v prvním kole, u něj bych to hrotil víc.
"You are already playing WTF," Coriander, quite seriously, explained.
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Sosacek »

Fundamentalni nespravedlnost GMD. To, ze zmenit se v obriho hada nepomuze, je vlastnost kampane, ne nutne sveta.

I kdyz mam podezreni, ze ciste z memetickych duvodu to ted plati vsude ...
But nobody came.
Uživatelský avatar
Karotka
Příspěvky: 1110
Registrován: 21. 9. 2011, 21:42
Bydliště: Praha

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od Karotka »

Díky za odpovědi. To první jsem tak nějak tušil, jen jsem nevěděl proč.
Já intention systém pro NPC používám, akorát to není vidět.
Aha. Tak to jo. To mě vůbec nenapadlo.

Tradiční jasnozřivost depresivních, často popisovaná jako radikální nezúčastněnost ve vztahu k lidským starostem, se projevuje v první řadě nezájmem o problémy, které vskutku nejsou příliš zajímavé.
(M. Houellebecq)
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16376
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Chuubo's Marvelous Wish-granting Engine

Příspěvek od MarkyParky »

Tak už jsem v hlavě zpracoval sobotní hru, ještě jednou Karotkovi děkuji a zatímco konfrontuji zkušenost s pravidly, začínají vyvstávat první dotazy:

1) Akce vs XP Akce - je to druhé podmnožinou prvního? Z textu na straně 65 se mi nepřímo zdá, jako že ano (tzn. hráči hrají hodně akcí a některé z nich jsou XP akce), ale explicitně to tam není.

Jenže když se podívám na "XP akci" Slice of life, tak na ní není nic k vyhodnocování a akčnění, prostě deklaruji, že se to stalo a tak to je. A tak jsme to i hráli => z toho bych usuzoval, že to je jen dualita terminologie, ale jsou to dva nezávsilé pojmy, co mají občas průnik a podobně se jmenují, ale jinak na sobě nezávisí?

2) Intention - při hře jsme vždy "Intention" vyhodnocovali okamžitě, bez nějakého zůstávání. Ze strany 66 mi ovšem vyplývá, že by měly zůstávat otevřené, zejména pokud jsou spojeny s XP Akcemi jako "Science, Faith and Sorcery", kde mezi vyslovením domněnky a jejím prověřením v praxi může běžet poměrně dlouhý čas. A že postava může mít zároveň rozjeté a neuzavřené 2 intention. To Karotka zjednodušoval? Nebo to schválně hrajete jinak, protože se to blbě trackuje? My trackovali Will na desetistěnce, ale kdyby byla trackovaná žetony na papírku s Intention, tak by to vadit nemuselo, ne?

3) Dynamika XP akce - při hře jsme byli poměrně benevolentní ohledně dynamiky XP akcí. Přitom v příručce mi přijde, že pravidla jsou poměrně striktní se sekvencí:
- Hráč vypráví. Buďto on sám záměrně splní trigger a následně splní XP akci, nebo HG vyhodnotí, že se to stalo.
- Dají se body do společného poolu a HG vyhodnotí její důsledek
- Postava vyfaduje a střihne se na jinou
Při hře to ale Karotka vedl trochu jinak.
- Často po odehrání XP akce pokračovala ještě poměrně dlouhá dohrávka téže scény bez střihu.
- Občas Karotka detekoval splnění triggeru a XP akce a odměnil to XPem, ale nevyhodnocoval důsledek, nýbrž jen v retrospektivě řekl "se to stalo, tady jsou XPy".
- Občas Karotka vyložene nahrával a stavěl situace tak, aby k XP akci došlo.
Zase jsem se chtěl zeptat, co za tímhle rozdílem je? Formát oneshotu s nováčky? Zkušenosti z předchozích her? Nebo něco chápu blbě?

4) 2 accomplish a task; have a tangible impact on the world; vs do something effective—something that moves you
closer to your goals;

Jak přistupujete s vyhodnocováním akcí, zvlášť v akčnějších hrách, kde hráči opravdu jdou za zřetelným cílem? Je mi jasné, že tabulka neříká "úspěch/neúspěch". Ale jak je to s posunem příběhu? Příklad: Chci se dostat do střeženého vojenského tábora. Co vlastně znamená, když mám méně než 4? Nepřešlapuje hra na místě? Nevnímají hráči jako ojeb do ucha, když zaplatí 2 vůle, dostanou 3, ale dostane "hmatatelný výsledek, který je sice obdivuhodný, ale v příběhu přešlapuje na místě"? Jak hrajete 1-3?
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host