Příspěvek
od York » 23. 1. 2017, 13:06
12
Mostecká brána zvaná "Mýtná"
Jméno mé jest Joshua ben Abir-Bakr, ctěný kupec z dalekého východu. Tento list nechť slouží všem čestným a zákonů dbalým obchodníkům, kteří zavítají do města Faravalu za účelem využití tamějšího kamenného mostu.
Jest dobře známo, že Faravalský most je jediným svého druhu široko daleko a každý, kdo chce přes řeku Adaru své vozy přepraviti, vyžíti jej musí. Však běda, na východním jeho břehu vysoká věž s bránou stojí, kde městská stráž číhá na počestné karavany, připravena obrat je o mnohé mince zlaté. Jen náhlé prozřetelnosti děkovati mohu, že jsem vyslal Aliho, učedníka svého, aby se na ceny a poměry poptal, dříve než jsem vozy k bráně poslal. S neveselou zprávou se učedník můj vrátil, že za průjezd pěti vozů naložených brokátem si město tři sta zlatých účtovati troufá!
Dobrým učněm mi však Ali jest, neb nespokojil se se zprávou touto a dále se u věže poptával. I potkal tam mladíka prostého, však v dobrém rouchu oděného, který jej stranou odvedl a tam mu vyjevil, že jeho otec, rybář Kefal z domku nedalekého, vlastní loďku z dřeva dobrého, kterou potřebným kupcům pronajmouti neváhá. Za přepravu nákladu z vozů pěti si jen deset zlatek vezme a v ceně této poskytne i pět nákladů sena, aby vozy svou prázdnotou podezření nevzbudily.
Nezbývá mi tedy než doporučit všem, kdož drahocenný náklad přes most Faravalský povezete, abyste se na tohoto rybáře Kefala obrátili, neboť poplatek za převoz pěti vozů senem naložených jen pouhých pět stříbrňáků činí!
S úctou,
Joshua ben Abir-Bakr, kupec brokátem.
Naposledy upravil(a)
York dne 24. 1. 2017, 00:37, celkem upraveno 1 x.