Runy – nová fantasy RPG

Sekce zabývající se tvorbou RPG produktů a souvisejícími tématy.
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

Nejnovější verze podle které ale nehrajeme a která je dále komentovaná v příspěvku z 2.1.2017
Plžovo RPG3.pdf
(799.07 KiB) Staženo 56 x
Starší verze podle které (zatím) hrajeme:

http://www.plz.wz.cz/stahnout/PlzovoRPG.pdf

Jedná se o dovednostní systém kde v základu je nějakých 25 dovedností a zbytek je na hráčích co jejich postavy chtějí umět. Snažil jsem se hlavně o jednoduchost tedy co nejmenší počet hodů a to ještě jen ve chvíli kdy úspěch/či neúspěch může přinést nějaký zvrat.

Boj je jednoduchý, jen dva hody modifikované dovedností proti sobě. V boji je důležitou součástí obrany krytí zbraní. I když je boj jednoduchý tak obsahuje spousty možností od krytí přátel, odrážení střel, různé shazování nebo třeba podejití protivníkovy zbraně. Kdo to chce řešit může, kdo nechce, nemusí. Boje jsou celkem rychlé, často rozhoduje jen jeden zásah a málo kdy končí smrtí. Pravidla mají docela velkou mezeru mezi vyřazením a smrtí. Pravidla také umožňují a řeší filmové scény tedy souboje do první krve nebo ukončené mečem na krku bez jediného škrábnutí.

Magii je rozdělenu do jednotlivých částí (run) podle elementů a dále třeba mysli, nekromancie atd. Magie je založena na jedné tabulce a efektech. Skládáním obojího dochází k vytváření kouzel. Lze tak například runou ohně udělat ohýnek na vaření, různé kruhy, vlny, ohnivé koule až po různé kombinace. V jednom kouzle tak můžu zaútočit a vytvořit obranou ohnivou stěnu. Magie tak umí téměř vše (a pokud ne tak to tam přidám). Dalo by se říci, že magie vychází a kopíruje svět Avatara, legenda o Aengovi a tamní ovládání živlů.

Do RP systém vůbec nevstupuje, nejsou přesvědčení ani jiná mechanika po podporu RP a ani to není v plánu.

Pro co největší jednoduchost jsou další úrovně jen za odehrané hry. Ve většině případů totiž každá postavička dělá vždy to nejlepší co může (i když třeba jen stojí mimo boj a čeká) a tak není důvod ji nějak trestat rozpočítávat zkušenosti atd.

Jedná se (jak jsem se na RPGF dočet) o „truc-pravidla“ tedy nevyhovovalo mě to, co jsem znal a tak jsem si napsal svoje. Psal jsem je pouze jako svoji zábavu, nehodlám je vydat, nedělám si iluzi o jejich jedinečnosti či neopakovatelnosti. I přesto jsem ale rád za jakoukoliv kritiku abych věděl co kde případně vylepšit či nad čím se alespoň zamyslet jestli to nejde jinak a lépe.

Plž
Naposledy upravil(a) Plz dne 31. 3. 2017, 08:43, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Jerson »

Přečetl jsem, napřed jsem se domníval, že bych se mohl jako obvykle vyjádřit ke každé nesrovnalosti, ale u boje jsem to vzdal. Pokud ho považuješ za "jednoduchý" a stejně ho berou i tví hráči, zřejmě máš ve skupině geniální hráče a jakýkoliv komentář z mé strany je zbytečný. To samé platí pro magii, do které jsem ani nezkoušel proniknout.

Rady typu "co vylepšit" si neodvažuju dát - musel bych napsat "všechno", ale to je zjevně zbytečné, když podle těchto pravidel zvládáte hrát a ještě je považujete za jednoduché, spíše to bude tím, že moje mentální kapacita na tvoje pravidla nestačí.

Dám sem si sepsané komentáře, když už jsem se s nimi vytvářel, ale nemají žádný větší význam, protože moje uvažování se s tvým konceptem pravidel zcela míjí.
Zdaleka ne ve všech systémech je třeba počítat čas. Uvidím, jak tvé šestisekundové kolo obstojí dále.

Opět spojení síly a boje nablízko? I u způsobování zranění je to jen tak tak obhajitelné, ale to že už zase silnější postava je lepším bojovníkem je fakt otrava, protože to neumožňuje prakticky žádnou variabilitu bojovníků.

Charisma byla spojovaná s krásou snad pouze v některých dezinterpretacích DrD. Jinak to naprosto nedává smysl. A pokud k ní dáš do jednoho selský rozum a teoretické znalosti, k čemu že je Inteligence?

Úrovně a bonusy podle úrovní? To je jako bonusy k vlastnostem v DrD? Uvidím, jestli jsou samotné úrovně k něčemu dobré.

„Postavička“ zní jak něco z písničky Standy Hložka. „Bonus“ je vždy kladný, pokud je modifikátor záporný, říká se mu „malus“. Nebo „postih, když už“.

Rozdělování dovedností s tím, že lze bonus používat jen jednou za kolo začíná překračovat mé chápání. K čemu mi je 1 úroveň akrobacie, když bych za ní neměl mít žádný bonus?

Koncentrace nebo všímavost v nulovém čase? Nevím jak dlouho trvá koncentrace tobě, ale mně to evokuje dlouhodobější činnost.

Zvyšování vlastností je dost složité, už jen to kolik jich dostanu, kolik stojí dovednosti, jak je převádím, do toho se ještě zvyšují samotné vlastnosti …

To že úrovně vlastností můžou být i záporné je celkem novinka, a to tvé „teoreticky je možné i mínus nekonečno“ … jak se s tím hraje? Přitom dál píšeš „pozor na příliš nízké vlastnosti“. Opravdu se ověřuje každé otevření dveří a překročení prahu, i když si budu brát pětku? Jak souvisí chození na záchod s charismou a inteligencí – to se taky ověřuje? A když s nízkou silou nezvednu ani své tělo, neznamená to náhodou, že se takové postava nedá hrát nejen prakticky, ale ani teoreticky?

Tabulku pro body na vyšší úrovni chápu jen proto, že ji mám v CPH, jinak bych byl zmaten a znechucen.

Nastavování obtžnosti je odstupňováno po pěti? Ve spojení s tím, že bonusy jsou jen jedna pětina úrovně mi vychází, že pro přechod mezi dvěma třídami obtížnosti (třeba z jednoduché na obvyklou) si musím zvýšit úroveň o 25. A opět pokračujeme až do nekonečna.
Přitom je vtipné, že za plavání s železnou zbraní v ruce mám postih jen -2. Takže plavat s mečem a sekerou změní náročnost z jednoduché na obvyklou?
Dovednost boje se rozvíjí zvlášť pro každou ruku a každou zbraň? Přitom akrobacie zahrnuje všechno v jednom. Zlodějské dovednosti jsou celý balík povolání v jednom.

Dál už jen telegraficky, co mě koplo do očí:
První pomoc na charismu
Dovednost „chůze“ pro postavy se zápornými vlastnostmi
Seznam dovedností zahrnující člunaře i loďaře, řidiče, košíkářství …

Aktivní obrana je pasivní dovednost …

Nabíjení kuše zabere jedno kolo nebo 10 úrovní (???)

Boj holí se dá rozvíjet dvakrát a útočit oběma konci.

Útok foukačkou s dvaceti šipkami najednou … jako jo, dokážu hodit dva vrhací nože každou rukou, když si je připravím, ale tohle je fakt moc.

„Druhou nejdůležitější a nejsložitější kapitolou každého systému je už tradičně magie.“ – ne každý systém má složitou magii. Tu tvou přeskakuju – fakt na to nemám ani čas, ani mentální kapacitu.

„Druhým velkým důvodem proč sem tam i v boji nepočítat kouzla je plynutí děje a celé akce. Pokud hráč vymyslí
dokonalý, šílený nebo jinak unikátní nápad a budou se všichni hráči bavit, zapomeňte na počítání a řekněte, že
nápad vyšel. I kdyby u toho měla zemřít nějaká cizí postava tak stejně akci nechte projít bez počítání. Není nic
důležitějšího než zábava a aby děj někam běžel. Tuhle chvíli rušit nějakou matematikou nemá smysl.

Stejně tak je mnohdy zbytečné počítání přesných parametrů kouzel u cizích postav. Stačí jen přibližně vědet, že
daný efekt by byl proveditelný a více neřešit. Hra je především o zábavě a čísla jsou jen pro jakési usměrnění a
strop co asi tak je v silách daného sesilatele, nikoliv přesné a neporušitelné dogma. Proto kdykoliv kdy by
zbytečná matematika zdržovala děj a rozbíjela scénu, zapomeňte na ni a jednejte dál jen podle selského rozumu.“

Tohle napíšeš po třiceti stranách tabulkových seznamů kouzel?
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

Jerson:
Děkuji za kritiku a nápady na zamyšlení.

Je pravdou, že autor tedy já čte asi spousty věcí čte mezi řádky, které text vlastně neobsahuje a tak je tedy pohled silně zkreslen. To co mě přijde logické a jednoduché tak může být ve skutečnosti celkem složité i s tímhle souhlasím.

Děkuji za připomínku s čase. Opravdu je tam ta část jen tak ze zvyku, protože si netroufám vůbec odhadnout jak dlouhé kolo vlastně je.

Ke zbytku se asi nemá smyls vyjadřovat. Nicméně i tvoje ač velmi negativní kritika (a co tady čtu tak od tebe jsem ani jinou nečekal) je pro mě přínosem a látkou na zamyšlení a velmi ti děkuji za tvůj čas.

Plž
Padouch nebo hrdina my jsme jedna rodina.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Jerson »

Popravdě mi není moc jasné, kvůli čemu jsi svůj systém vytvářel, když je na jednu stranu (čísla vlastností a dovedností, bojové parametry, magie) hodně složitý a na druhou stranu minimálně pro CP musíš všechny tyhle věci odhadovat - u magie to píšeš rovnou, ale ani u boje nevěřím, že u nějakých pěti nepřátel řešíš rozdělování dovedností, osm útoků v jednom kole a další věci, nebo se pletu?

A pokud jde o jednoduchost - co na tenhle systém říkají tví hráči? Z jakých pravidel jste na něj vlastně přešli a jak moc jim vyhovuje?

Kritiku jsem se snažil napsat z pohledu potenciálního nového hráče - přiznám se, že bych byl ztracen už při tvorbě postavy, která je detailní a přitom hodně nejasně popsaná (a bez jediného příkladu). Jaké máš zkušenosti s nováčky, kteří s vámi začínají hrát? Nechce se mi věřit, že bych nedokázal pochopit pravidla, která nedělají problém třeba pěti nováčkům z deseti.
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

Jerson píše:Popravdě mi není moc jasné, kvůli čemu jsi svůj systém vytvářel, když je na jednu stranu (čísla vlastností a dovedností, bojové parametry, magie) hodně složitý a na druhou stranu minimálně pro CP musíš všechny tyhle věci odhadovat - u magie to píšeš rovnou, ale ani u boje nevěřím, že u nějakých pěti nepřátel řešíš rozdělování dovedností, osm útoků v jednom kole a další věci, nebo se pletu?
Vytvářel jsem je především pro svoji zábavu a pro svoje hraní. Žádné větší ambice v tom nebyly a nejsou.

Ke složitosti, on ten systém není tak strašně složitý ale spíše tak nepochopitelně (blbě) napsaný. Na dovednosti se totiž háže na celé. Například ta akrobacie 1 by tedy bylo 1 + nějaké ty bonusy + hod. Pro vyšší obtížnost tak stačí jen 5 úroveň. Ten bonus za každých 5 úrovní je jen bonus navíc a proto, aby to bylo všude stejné (vlastnosti i dovednosti). Proto až pokud máš vlastnost třeba obratnost na 5 pak se teprve projevuje ten bonus +1 za obratnost na dovednostech.
Jerson píše:A pokud jde o jednoduchost - co na tenhle systém říkají tví hráči? Z jakých pravidel jste na něj vlastně přešli a jak moc jim vyhovuje?
Moje družina je asi celkem specifická. Má rozpětí od 14 do 45 let. Holky pravidla moc neřeší. Kluci sice řeší ale v našem stylu hry kdy boj je tak maximálně jednou za sezení a to je ještě až moc tak moc hodů není. Jinak je to spíše o interakci s CP a o kolektivním vědomí jak naplánovat danou akci. Někdy plánují třeba i dvě hodiny reálného času a samotná akce potom proběhne za nějaký 5 minut. Navíc hru kratší než 5 let považuji za celkem krátkou.

Co se týče pravidel tak asi 10 let jsme hráli DnD 3e kde nás, ale přestali bavit hlavně boje, potom asi dva roky Rolemaster (protože jsem podle něj hrál už předtím a chtěl jsem si ho znovu zahrát). Jinak ze začátků samozřejmě DrD, ADnD a Stín meče.
Jerson píše: Jaké máš zkušenosti s nováčky, kteří s vámi začínají hrát? Nechce se mi věřit, že bych nedokázal pochopit pravidla, která nedělají problém třeba pěti nováčkům z deseti.
S nováčky je to těžší. Mám svoji uzavřenou skupinu a to mi tak nějak ke štěstí stačí. To znamená, že jsem měl na začátku jen 6 nováčků navíc vcelku nekritických (kritizoval jen jeden hráč a ten je powerplayer takže jeho kritiky měli vždy svůj záměr). Všichni už ale někdy hráli, takže žádný nebyl úplný nováček. Problém jsem s nimi ale neměl. Ale hlavní rozdíl je asi v tom že pravidla jsem vysvětloval (a před tím je neviděli) a ne že si museli podle psaného textu vytvořit postavu či pochopit fungování. U některých jsem přesvědčen, že je do teď nečetli.

Plž
Padouch nebo hrdina my jsme jedna rodina.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od York »

Plž: Otázka je, jestli by ti nestálo za to, vykašlat se na přepisování pravidel, aby byla pochopitelná pro nováčky, a soustředit se raději na výmýšlení nových kouzel, předmětů, schopností a tak, což jsou věci, které tví hráči nejspíš využijou víc.
Plz píše:I přesto jsem ale rád za jakoukoliv kritiku abych věděl co kde případně vylepšit či nad čím se alespoň zamyslet jestli to nejde jinak a lépe.
Dokážeš formulovat prvky tvých pravidel, kde si nejsi moc jistý tím, že ti plně vyhovují? Možná by pro tebe mohlo být přínosnější bavit se o konkrétních designových otázkách a dilematech, místo aby ses dozvěděl nejasnosti z pohledu někoho, kdo o tvém systému vůbec nic neví.
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

York píše:Otázka je, jestli by ti nestálo za to, vykašlat se na přepisování pravidel, aby byla pochopitelná pro nováčky, a soustředit se raději na výmýšlení nových kouzel, předmětů, schopností a tak, což jsou věci, které tví hráči nejspíš využijou víc.
A zase další háček. Jsem PJ téměř bez přípravy. Jediné s čím jdu na hru je trošku vymyšlené co by se tak mohlo asi stát dál.
Magické předměty téměř nedávám nejsou pro hru důležité. Většinou je důležitější kdo věc dává a její historie než nějaká magie a když už tak bohatě stačí nějaké +1.
Schopnosti by znamenali výjimku z pravidel a čím méně výjimek tím lépe.
Kouzla zase problém. Magie umí vše na co si vzpomeneš není tedy důvod vymýšlet kouzla. O magii zase někdy příště ona totiž není až zas tak složitá jak se zdá (ale asi je zase blbě napsaná a vysvětlená).
York píše: Dokážeš formulovat prvky tvých pravidel, kde si nejsi moc jistý tím, že ti plně vyhovují? Možná by pro tebe mohlo být přínosnější bavit se o konkrétních designových otázkách a dilematech, místo aby ses dozvěděl nejasnosti z pohledu někoho, kdo o tvém systému vůbec nic neví.
A zase problém. Trpím autorskou slepotou a už nevidím mnohdy co je špatně. Nicméně třeba z Jersonových poznámek jsem už zjistil několik míst kde buď jsem měl historickou chybu nebo kde by šlo systém upravit. (chyby u plavání, má pravdu s konkrétními zbraněmi a další). Nejde tedy o vylepšení pro nováčky ale o odstranění chyb, které já už pro svoji slepotu nevidím a při hře jsem k téhle situaci ještě nedospěl.

Plž
Padouch nebo hrdina my jsme jedna rodina.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od York »

Plz píše:A zase další háček. Jsem PJ téměř bez přípravy. Jediné s čím jdu na hru je trošku vymyšlené co by se tak mohlo asi stát dál.
Magické předměty téměř nedávám nejsou pro hru důležité. Většinou je důležitější kdo věc dává a její historie než nějaká magie a když už tak bohatě stačí nějaké +1.
Schopnosti by znamenali výjimku z pravidel a čím méně výjimek tím lépe.
Kouzla zase problém. Magie umí vše na co si vzpomeneš není tedy důvod vymýšlet kouzla. O magii zase někdy příště ona totiž není až zas tak složitá jak se zdá (ale asi je zase blbě napsaná a vysvětlená).
Tak v tom případě se můžeš s klidným srdcem soustředit čistě na samotné hraní ;-)
York píše:A zase problém. Trpím autorskou slepotou a už nevidím mnohdy co je špatně. Nicméně třeba z Jersonových poznámek jsem už zjistil několik míst kde buď jsem měl historickou chybu nebo kde by šlo systém upravit. (chyby u plavání, má pravdu s konkrétními zbraněmi a další). Nejde tedy o vylepšení pro nováčky ale o odstranění chyb, které já už pro svoji slepotu nevidím a při hře jsem k téhle situaci ještě nedospěl.
Nejsem si jistý, jestli má smysl pravidlově řešit situace, které jsi ve hře nikdy nepoužil. Já se naopak poměrně cíleně snažím dělat přesný opak, totiž všechno, co jsme nikdy při skutečné hře nepoužili, z pravidel vyházet.
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

York píše:Tak v tom případě se můžeš s klidným srdcem soustředit čistě na samotné hraní ;-)
To sice mohu ale času na přemýšlení mám více (třeba při cestách do práce v autobuse) než času na hraní tak proč nepřemýšlet i nad něčím jiným, třeba nad pravidly?
York píše:Nejsem si jistý, jestli má smysl pravidlově řešit situace, které jsi ve hře nikdy nepoužil. Já se naopak poměrně cíleně snažím dělat přesný opak, totiž všechno, co jsme nikdy při skutečné hře nepoužili, z pravidel vyházet.
Máš pravdu v tom vyhazování z pravidel. Když jsem nad tím přemýšlel tak je asi dost věcí co jde z pravidel vyhodit a které jsou tam k ničemu, takže děkuji za debatu pomohla mi zformulovat myšlenky.

Plž
Padouch nebo hrdina my jsme jedna rodina.
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

Trošku jsem upravil pravidla. Vyhodil některé blbosti z minulých dob. Téměř všude jsem zrušil přesné údaje jako metry a pod.

Nicméně s jednou věcí váhám. Jerson měl pravdu v tom že když ostatní dovednosti jsou souhrn mnoha věcí tak proč jsou najednou zbraně tak konkrétní? ano chtělo by je to trošku zobecnit. Mám sice několik variant ale nějak se nedokážu rozhodnout zatím pro tu pravou.

Jak by jste rozdělili co nejjednodušeji zbraně?

Plž
Uživatelský avatar
Plz
Příspěvky: 194
Registrován: 11. 10. 2004, 08:22
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od Plz »

Je to už nějaký rok co jsem si začal tvořit vlastní hru a i když to tady stejně nikdo číst nebude tak si dovolím to sem zase napsat. Po dalším roce hraní došlo k mnoha předělávkám Něco jsem opravil jiné věci přepsal, přidal smazal – zkrátka nic podstatného najdete to pod odkazem v prvním příspěvku.

Bohužel jsem došel do stádia, kdy jsem zjistil, že špatně je téměř vše a udělal hodně velkou změnu. Tu jsem nacpal až do nové verze, se kterou, dokud budeme hrát stávající hru, hráče otravovat nebudu.
Plžovo RPG3.pdf
(799.07 KiB) Staženo 45 x
Co je tedy jinak:

1. - zrušení vlastností a s tím spojené změny

Při rozvíjení postav na vyšších úrovních mě začali nucené vlastnosti a k nim přiřazené dovednosti silně vadit. Proč mám rozvíjet něco ze síly, když tahle postav má být slabou ženou? Proč musím investovat body do inteligence a jejich dovedností když jsem tupý bouchač? Řešení, pryč s nimi.

Spolu s vlastnostmi zmizely bonusy k dovednostem a bonusy se tak silně smrskly. Jsou tedy ještě k něčemu? Zase pryč s nimi. Pryč se znalostmi a další škrty (typy bonusů, vysvětlování k čemu jsou a kdy se dají použít a další a další).
Zrušení vlastností také zničilo rozdělení dovedností na kategorie. Už není potřebí v každé kategorii něco mít a tak spousty dovedností přišlo pouze zobecnit. S vlastnostmi souvisí a přestup na úrovně a body a asi toho bylo ještě víc.

2. - předělávka boje, konfliktů a všech střetů

Původně byla klasika útok, obrana, včetně hodů doplněná o možnost stáhnutí části dovednosti a její opětovné použití. Navíc útok i obrana byla (skoro) jen jedna dovednost, která se libovolně rozdělovala. Ve výsledku to bylo jen jedna dovednost plus dva hody proti druhé včetně hodů. Navíc v mých hrách se většinou jen povídá a málo háže, takže bylo žádoucí ještě více omezit hody a zrychlit boj. Volbou tak bylo vzít potřebné dovednosti a hodit každý jen jednou za kolo a v rámci povídání vyhodnotit celé kolo.

Já chtěl co nejobecnější dovednosti a do toho se mi vmíchali hráči, že chtěli specifičtější dovednosti. Nakonec jsem nechal oboje a do všeho se tak započítávají hned dvě dovednosti (druhá může být i nula). Když už nejsou žádné bonusy tak to vlastně už nic moc nezměnilo jen to přineslo větší variabilitu bojů a vůbec konfliktů kde se najednou v boji dá jednoduše počítat boj na laně, pod vodou boj při kole překvapení ale i proti meči používat slova a další možnosti.

Nakonec všechny škrty (vyhození obrázků a většiny příkladů) přinesly úsporu asi 10 stran. Co to tyhle všechny změny udělají v praxi zatím nevím. Teď bude na řadě tvorba X postav na různých úrovních, jejich vzájemné duely, potom boje skupin a další a další pokusy jak to vlastně všechno běží a funguje.

Proč to tedy vůbec dávám sem? Protože než to hodím hráčům na hlavu a začneme v tom hrát (předpokládám, že tak nejdřív za rok) tak budu rád za jakoukoliv kritiku poznámky připomínky a cokoliv co vás napadne (i když šance, že si to někdo přečte, a že k tomu byť jen jedno slovo napíše se silně blíží nule)

Plž
Naposledy upravil(a) Plz dne 31. 3. 2017, 08:44, celkem upraveno 1 x.
Padouch nebo hrdina my jsme jedna rodina.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od York »

Nejdřív technická poznámka: Doporučuju ti buď odstranit odkaz na stažení z prvního postu, nebo ho updatovat na nejnovější verzi.

Trochu jsem to pročetl a když vezmu v úvahu i to, co jsi psal do diskuse, tak mi přijde, že zápasíš s hodně podobnými problémy jako já - máš rád klasické systémy, ale prakticky hraješ mnohem volněji, s minimem pravidel, hodně věcí odhaduješ a hru prakticky celou improvizuješ - pletu se?
Plz píše:1. - zrušení vlastností a s tím spojené změny

Při rozvíjení postav na vyšších úrovních mě začali nucené vlastnosti a k nim přiřazené dovednosti silně vadit. Proč mám rozvíjet něco ze síly, když tahle postav má být slabou ženou? Proč musím investovat body do inteligence a jejich dovedností když jsem tupý bouchač? Řešení, pryč s nimi.
Tady jsi došel k prakticky stejnému závěru jako já.

Plz píše:Původně byla klasika útok, obrana, včetně hodů doplněná o možnost stáhnutí části dovednosti a její opětovné použití. Navíc útok i obrana byla (skoro) jen jedna dovednost, která se libovolně rozdělovala. Ve výsledku to bylo jen jedna dovednost plus dva hody proti druhé včetně hodů. Navíc v mých hrách se většinou jen povídá a málo háže, takže bylo žádoucí ještě více omezit hody a zrychlit boj. Volbou tak bylo vzít potřebné dovednosti a hodit každý jen jednou za kolo a v rámci povídání vyhodnotit celé kolo.
Koukám, že tady je odpověď na mou předchozí otázku. Jinak opět děláš stejné závěry jako já.

Plz píše:Já chtěl co nejobecnější dovednosti a do toho se mi vmíchali hráči, že chtěli specifičtější dovednosti.
Tohle souvisí s celkovým konceptem hry. Klasická RPGčka totiž nejsou jen vyprávění, je to zároveň i forma prožitku s mechanickou reprezentací. To, že se tvoje postava konečně naučila fireball, nebo dostala další útok za kolo, je z tohohle pohledu stejně důležité, jako že porazila svého úhlavního nepřítele. Jsou to dvě složky té samé věci, obojí je zároveň cesta a cíl. Fireball se učíš proto, abys mohl efektivněji dosahovat svých příběhových cílů a do dobrodružství se pouštíš mimo jiné proto, aby ses mohl mechanicky zlepšovat a posouvat. Aby tohle fungovalo, tak musí být splněno několik věcí:

:arrow? Musíš při hře vidět, že tvoje získané schopnosti, vybavení a podobně mají příběhový a současně mechanický efekt. Tohle je důvod, proč hráče baví složitá pravidla se soubojem na několik hodin, a to i přes to, že wargaming je nebaví.

:arrow? Možnosti musí být jasně definované. Když hraješ stylem "můžete se naučit co chcete, já vám pak pro to vymyslím nějaká pravidla", tak vyzní úplně jinak, než když má hráč k dispozici příručku plnou kouzel, schopností, výbavy a složitě provázaných pravidel. Není při tom až tak důležité, jak jsou ta pravidla vyvážená a vyladěná.

:arrow? Pravidla se nesmí moc měnit za běhu, protože pak hráč ztratí pocit, že buduje postavu na pevných základech.

Problém je, že to, jak hraješ, tyhle dva body v podstatě nesplňuje - ty pouze vytváříš iluzi, že to tak je. Přesně z toho důvodu jsi došel k závěru, že nebudeš hráčům prezentovat rozsáhlou změnu systému v průběhu rozehrané kampaně, přestože jsi přesvědčený (a v jistém smyslu oprávněně), že ta novější je výrazně lepší. Když bys to totiž udělal, pohřbil bys tím ten třetí bod a veškerá iluze by šla k šípku.

Jaké tohle dilema má řešení, ti nepovím, protože ho sám neznám - taky s tím dlouhodobě zápasím. Všechny změny, které děláš, vedou k větší abstrakci a jednodušším pravidlům, což ale bohužel jde přesně proti těm prvním dvěma bodům, a tudíž to výrazně snižuje iluzi, že jde v podstatě pořád o celkem klasické rpgčko.


Před časem jsem ti sem psal, že se obecně snažím vyhazovat z pravidel věci, které reálně ve hře nepoužíváme. Bohužel to nebyla až tak jednoznačně super rada, protože tím ze hry stále víc odebírám prvky, o kterých teď mluvím. Mít složitá pravidla a reálně podle nich v podstatě nehrát paradoxně má smysl.
Naposledy upravil(a) York dne 2. 1. 2017, 14:19, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od eerieBaatezu »

York: Jj, dobrej post. Vlastně mi přijde, že podobné věci řeší nástupci všech klasických systémů. Třeba i ten Shadowrun Anarchy chce být jakože Shadowrun, ale přitom bez toho pravidlového nábalu. A má to tak dost lidí, co jsem si všiml. Myslím, že věci jako DnD 3.5 nebo Shadowrun 2e-5e ustupují. (Ještě, že mám DnD 3e tak zažité pod kůží, že si ten uber-crunch můžu vychutnat, protože mě baví, bez toho, aniž bych se to musel učit, protože většinu lidí už prostě nebaví přijít k masivním pravidlům, která vůbec neznají a začít se je celá učit.)
Obrázek
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 13205
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od OnGe »

Vše by mělo být tak jednoduché, jak je to jen možné, ale ne jednodušší.
OnGe tu není, je tu jenom Zuul
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Runy – nová fantasy RPG

Příspěvek od York »

eB: Ono to je ještě o dost jiné, když se na to podíváš z pozice hráče vs z pozice Vypravěče.

Jako hráč bych si asi DnD 5e i zahrál, protože to, že ten systém je v podstatě pořád dost tristní, zas až tak strašně nevadí - podstatné jsou ty seznamy kouzel, magických itemů, levelovací tabulky a tak a to, že hraní v tom systému těmhle věcem dává smysl.

Z pohledu Vypravěče se mi do toho ale moc nechce, protože bych se musel vzdát všech těch super věcí, které jsem za ta léta vypotil (například toho, že protivníka vytvořím mrknutím oka, protože mi na to většinou stačí jedno číslo, nebo že v boji dokážu celkem smysluplně mechanicky vyjádřit spoustu zajímavých akcí).

Jako Vypravěči mi prostě hraní RPGčka nedává ten pocit budování něčeho mechanicky podchyceného, takže nemám moc důvod hrát v systému, který to dělá.
Odpovědět

Zpět na „RPG tvorba a design (aneb Kreslicí prkno)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot] a 6 hostů