Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Oficiální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Pepa
Příspěvky: 3233
Registrován: 25. 5. 2013, 15:00

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Pepa »

MarkyParky píše:Pepo,

rozumím tomu správně, že HODNOTIT podle toho co si MYSLÍM, že se LÍBÍ nějakým HYPOTETICKÝM ostatním, jejichž vkus NEZNÁM a vlastně ani NEVÍM jak by měl vypadat, je podle tebe objektivní?
Jistým způsobem ano. Filmoví a literární kritici taky snad nehodnotí podle toho, jak jim osobně se to líbilo, ale hodnotí podle přesahu a možného dopadu na společnost a situaci v ní. (Však také mnoho lidí volá po tom, aby na CSFD vznikla dvě hodnocení: Jedno pro "fanoušky žánru" a druhé "pro všechny ostatní". Následně bych také všem těm komiksárnám dal do hodnocení "fanouškovského" téměř 100% (jen se podívejte, jak eerie skače s každým takovým filmem radostí), nicméně do hodnocení, ve kterém se porovnává se světovými díly, bych dal kolem 50% (možná i míň).)

Proto se ptám, na jakých principech je to hodnocení v Anotacích založeno.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od York »

Pepa píše:Proto se ptám, na jakých principech je to hodnocení v Anotacích založeno.
Pepo, je to osobní hodnocení každého hlasujícího uživatele. Co pro koho osobní hodnocení znamená, je samozřejmě individuální. Přesně jak říkáš, literární nebo filmový kritik je zvyklý hodnotit podle jiných kritérií, než zarytý fanoušek komixových filmů. Od toho máš pod tím hodnocením komentáře, kde každý může své hodnocení vysvětlit.

To, že někdo dal 5 hvězdiček dvojce, prostě znamená, že pro něj to je nejlepší RPGčko, které zná. Ona ta hodnocení celkem dobře reflektují realitu - díky tomu, jak moc je dvojka experimentální, je naprosto logické, že některým hráčům perfektně sedla, protože žádná jiná hra takhle nefunguje, a naopak jiným vůbec nesedla.


BTW pro mě osobně je Fate (a tedy i Rozcestí) taky zcela nezajímavá hra. Je dobře řemeslně udělaná, ale naprosto se míjí s tím, co chci hrát (nicméně to dvojka taky). Dvojka je řemeslně zvládnutá podstatně hůř než čtvrtá edice Fate, což ale není až takové překvapení. Uvidíme, jak si povede, až taky bude mít čtvrtou edici.
Uživatelský avatar
Karotka
Příspěvky: 1110
Registrován: 21. 9. 2011, 21:42
Bydliště: Praha

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Karotka »

Pepa: To je problém toho hvězdičkování. Ono je dobrý podívat se nejen na počet hvězdiček, ale i na ty "kecy" pod tím.
Tam se kolikrát dozvíš proč to ten někdo hodnotí, jak to hodnotí a jestli je vůbec pro tebe jeho hodnocení relevantní.
Podívej na CSFD takový verbal. V podstatě každou můj oblíbenou věc hodnotí jako odpad!

Drd II je těžký hodnotit hvězdičkama objektivně, protože je to hra, která někomu opravdu sedne a někomu naopak nesedne vůbec. Jak to vyjádříš hvězdičkama? Tři z pěti? Ale prd, to znamená, že ta není ani super, ani marná. Prostě průměr. Jenže zrovna Dvojka je pro někoho super a pro někoho fuj.

U FATE Rozcestí je otázka, co považuješ za české RPG. Jestli prostě RPG v češtině, nebo opravdu originální českou hru. Rozcestí sice není jen překlad, Sparkle napsala originální text. Ale mechanika je převzatá z FATE Accelerated, čili je americká. No a teď mě napadá, že mechaniku Dvojky vlastně vymyslel mytko, čili je slovenská :)

Tradiční jasnozřivost depresivních, často popisovaná jako radikální nezúčastněnost ve vztahu k lidským starostem, se projevuje v první řadě nezájmem o problémy, které vskutku nejsou příliš zajímavé.
(M. Houellebecq)
jedle
Příspěvky: 81
Registrován: 2. 2. 2015, 20:19

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od jedle »

Přidám své naprosto subjektivní hodnocení hráče, který se nijak nepodílí na vývoji a je tedy prostým uživatelem:

:arrow? Duch pravidel přesně odpovídá tomu, jak chci (a moje skupina) hrát. Fiction first, pak se na to naváže mechanika a hle, funguje to. Poslední dvě slova jsou na zdejším fóru (stále stejnými lidmi) zpochybňovány, proto opakuji: Funguje to!
:arrow? Text pravidel je poněkud neobratný a osobně jsem knihu četl asi 5x a přiznávám, že občas najdu i teď něco nového. Neodradilo mi to - stojí to za to.
:arrow? Ještě dodám, že hodnotím hru před i po revizi. Revize zalepila problémy obstojně. Pořád se najde něco, co se dá vyladit, ale herní dojem to nekazí.
-
pozn. pod čarou: Objektivní hodnocení nelze. Filmové kritiky jsou blbost. $D
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15030
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Pieta »

Docela mě zaujala myšlenka, že k zásadním vlastnostem hry patří a) jak se liší od nějaké jiné hry, například své předchozí edice b) co si o ní myslí fanoušci jiné hry, například jejích předchozích edic. (:
Skoro bych čekal, že podstatné spíš bude, co ta hra obsahuje, jak funguje a tak. (-;
York píše:Dvojka je řemeslně zvládnutá podstatně hůř než čtvrtá edice Fate, což ale není až takové překvapení. Uvidíme, jak si povede, až taky bude mít čtvrtou edici.
Po pravdě řečeno, ono to není ani tak tím, v jaké edici ta hra je, jako spíš, jaké mají autoři zkušenosti v oboru. Což u nás nikdy nebude moc slavné, protože při tom množství her, které u nás vycházejí, těch zkušených profesionálů budeme mít naprosté minimum.

(A to říkám přesto, že vím, že na DrDII pracovala kupa lidí, jejichž společná portfolia by zahrnula nezanedbatelnou část české RPG produkce všech dob. Ti nejzkušenější tady mají tolik zkušeností, že by ve světovém měřítku imho dost zaostávali za průměrem.)
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od eerieBaatezu »

jedle píše:pozn. pod čarou: Objektivní hodnocení nelze. Filmové kritiky jsou blbost. $D
Obrázek
Obrázek
Pepa
Příspěvky: 3233
Registrován: 25. 5. 2013, 15:00

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Pepa »

Dobře. Beru to tedy tak, že jde o hodnocení každého konkrétního uživatele podle jeho nejlepšího vědomí a svědomí.

Jenomže když někdo dá s klidným svědomím pět hvězdiček (pravidlově) nedotažené hře, tak takový člověk pak už musí dát pět hvězdiček snad úplně každé hře. Nebo ne?
York píše:...ale naprosto se míjí s tím, co chci hrát.
No jo. Když kdo ví, co ty bys chtěl vlastně hrát... :>;o)
Karotka píše:Ono je dobrý podívat se nejen na počet hvězdiček, ale i na ty "kecy" pod tím.
Tam se kolikrát dozvíš...
Tam jsem se kolikrát dozvěděl ještě větší "psí kusy", než bylo to hodnocení podle hvězdiček.
Karotka píše:Drd II je těžký hodnotit hvězdičkama objektivně, protože je to hra, která někomu opravdu sedne a někomu naopak nesedne vůbec. Jak to vyjádříš hvězdičkama? Tři z pěti? Ale prd, to znamená, že ta není ani super, ani marná. Prostě průměr. Jenže zrovna Dvojka je pro někoho super a pro někoho fuj.
Tak jakoby ano. Pokud každý hodnotí podle sebe, tak můžou být hry, které jsou ve svém hodnocení hodně polarizované. (Hodně hráčů ji má extrémně rádo (tudíž očekávám, že dají pět hvězdiček) a zároveň ji má hodně hráčů hodně nerado (očekávám, že dají nula hvězdiček).) Proto ti (jako matematik) odpovím, že sledovat by se tam pak neměl jenom průměr, ale i rozptyl (nebo směrodatná odchylka).
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Jerson »

Mě jen překlavuje, kolik hodnocení nasbíralo DrDII jen na základě přečtení, a také to, jak jsou lidé schopní dát pět hvězdiček hře, u které vypíšou řadu nevýhod. Ještě by to chtělo, aby anotace uměly vypsat všechna hodnocení daného člověka, aby si ostatní mohli udělat obrázek, co všechno kromě dané hry dotyčný zná.

A měla by jít dát i nula hvězdiček.
Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 10160
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od ilgir »

Pepa píše:Jenomže když někdo dá s klidným svědomím pět hvězdiček (pravidlově) nedotažené hře, tak takový člověk pak už musí dát pět hvězdiček snad úplně každé hře. Nebo ne?
Jerson" píše:jak jsou lidé schopní dát pět hvězdiček hře, u které vypíšou řadu nevýhod.
To je jednoduché, tito lidé zjevně nepochopili pravidla pro přidělování hvězdiček.
Pepa
Příspěvky: 3233
Registrován: 25. 5. 2013, 15:00

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Pepa »

Proto vyvolávám tuto debatu a návrh, zdali by to hodnocení nechtěli poupravit.
jedle
Příspěvky: 81
Registrován: 2. 2. 2015, 20:19

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od jedle »

ilgir píše:To je jednoduché, tito lidé zjevně nepochopili pravidla pro přidělování hvězdiček.
Existují pravidla pro udělování hvězdiček? Podle mě je to naprosto subjektivní.

Nehodnotil jsem hru, ale dal bych 5/5, protože je to hra dobrá a mně se hraje dobře. To že pravidla nejsou napsaná optimálně pro mě není podstatné - pravidla to nijak nemění a hraje se to stejně, i když jsem pravidla četl jednou nebo desetkrát.

Že mi sedí rozdělování dovedností do povolání tak jak jsou, je dobře pro mě. Pokud to někomu nevyhovuje, je to důvod škrtnout hvězdičku? "Objektivně" asi ne, ale subjektivně škrtne hned dvě.

K čemu jsou tedy hvězdičky. Nic víc než TL;DR. Když chci vědět co a jak, musím si přečíst recenzi. Podobné recenze se často liší počtem hvězdiček.
Maugir (nepřihlášen)

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Maugir (nepřihlášen) »

Jerson píše:Mě jen překlavuje (...) jak jsou lidé schopní dát pět hvězdiček hře, u které vypíšou řadu nevýhod.
Pokud je to přes řadu nevýhod pořád ta nejlepší hra, proč ne:) Pět hvězdiček znamená "Jedna z milionu". Které jedné hře byste to měli dát než té, která Vás nejvíc baví?
Jerson píše:Ještě by to chtělo, aby anotace uměly vypsat všechna hodnocení daného člověka, aby si ostatní mohli udělat obrázek, co všechno kromě dané hry dotyčný zná.
Tak to abych před každým GameConem zadal hodnocení her, co se chystám vést, jinak mě někdo obviní, že vedu hry, které ve skutečnosti neznám.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od MarkyParky »

Jojo. Každý, kdo se odváží napsat recenzi či dát hvězdičku nějaké hře, musí okamžitě a povinně napsat recenze a rozdělit hvězdičky i všem ostatním RPGčkům která kdy hrál/zná, nejlépe ještě pro každou verzi/edici zvlášt.

Bez toho je jeho hodnocení naprosto bezcenné.
Pepa
Příspěvky: 3233
Registrován: 25. 5. 2013, 15:00

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Pepa »

Maugir píše:Pět hvězdiček znamená "Jedna z milionu".
Opravdu? :-?

Každopádně u některých lidí/her mi nesedí nejenom počty hvězdiček, ale i ty komentáře pod tím.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaše ohlasy po zahrání [+ recenze]

Příspěvek od Jerson »

Maugir (nepřihlášen) píše:Pět hvězdiček znamená "Jedna z milionu".
...
Tak to abych před každým GameConem zadal hodnocení her, co se chystám vést, jinak mě někdo obviní, že vedu hry, které ve skutečnosti neznám.
No, jestli je pro tebe DrDII "jedno RPG z milionu", tak bys asi měl. Jinak by si člověk mohl myslet, že třeba maličko přeháníš.
MarkyParky píše:Každý, kdo se odváží napsat recenzi či dát hvězdičku nějaké hře, musí okamžitě a povinně napsat recenze a rozdělit hvězdičky i všem ostatním RPGčkům která kdy hrál/zná, nejlépe ještě pro každou verzi/edici zvlášt.
Nemusí. Ale když má DrD či DrD2 nejvíc hodnocení a polovina těch pětihvězdičkových je ve stylu "Dračák je nejlepší RPG, které znám - je to tedy jiné RPG, které znám, ale i tak je nejlepší", tak docela pomůže, když se člověk může podívat, jak tihle hráči hodnotí i jiné hry.
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů