Čerstvě dočteno

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Alef0
Administrátor
Příspěvky: 5829
Registrován: 7. 6. 2004, 11:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Alef0 »

FirstFable (One Bookshelf)

Kde-tu sa zrodí hra, ktorá cieľuje malé deti, ale ako vieme, jedna vec je napísať to na obal a druhá to reálne dosiahnuť, nedajbože aj odskúšať na deťoch, ktoré RPG nikdy nevideli. FirstFable sa teší na kategóriu 8 a viac rokov, má sotva 40 strán, a PDFko je zadarmo (zasponzorovalo ho DriveThruRPG.com).

Klasickú dilemu uvádzania do rolových hier autori vyriešili skvelo: predpokladajú, že rodič už RPG videl, len nechce na svoje deti vybaliť svoje veľké D&D, jednak kvôli zložitosti, jednak kvôli chlapčenskosti a jednak kvôli nevalnému výchovnému potenciálu. Napriek tomu nohami pevne stojí v klasickej dizajnovej paradigme.

Vyberiete si archetyp (Rytier, Pirát, Princezná víl, Animal Keeper), s ktorými idú tri štatistiky (Silný, Rýchly, Bystrý), vyberiete tri Výnimočnosti ("Rozumiem čvirikaniu vtáčat"), jednu negatívnu vlastnosť ("Hoci som rytier, neviem jazdiť na koni") a Špecialitu ("mám veľkého vlka").

Mechanicky je to tradičné: pri bežných veciach Rozprávač určí štatistiku, zoberiete toľko kociek, koľko v nej máte bodov, a 4, 5 a 6 považujete za úspechy. Ak idú dvaja proti sebe... prekvapivo idú protihodom. Zabudované je aj levelovanie: ak hodíte samé úspechy, môžete si do listu postavy dodať novú Výnimočnosť!

Súboj je, ako už šípite, tiež sada protihodov. Ide však o hru pre deti a tam sú súboje s lietajúcimi hlavami a údmi fuj fuj! To je zadrôtované do mechaník: pred začiatkom súboja si každý povie, koľko súperových úspechov dokáže zhrýzť skôr než sa vyradí. (V ukážkovom dobrodružstve je zlodej, čo nechce bojovať a dá si "kapacitu" jedného úspechu). Vyradený neznamená mŕtvy, dokonca ani zranený. To sa deje len vtedy, ak nastavíte fakt veľkú kapacitu a protivník vám ju vypáli -- potom vám môže byť fakt ublížené (v rámci leporelových možností) a dostanete postihy do hodov.

Utešené sú aj rady pre rozprávačov: mna osobne dojalo: "Nehovorte <<Čo robíš?>>, ale <<Chceš urobiť TO alebo ONO?>>". Samozrejme to vyvoláva sugestívne otázky zo strany Rozprávača, ale tu sa tvrdo predpokladá, že On je ten, kto vie ako na to a nechce deti obabrať. Hlavným cieľom je pomaly voviesť deti do sveta hier a nevystrašiť ich zložitými otázkami.

Bonusovka je dobrodružstvo "Honba za Divým Guffinom [!]". Hneď na začiatku je opäť srdcehrejúca rada: počúvajte, čo si hráči hovoria o Guffinovi a tak ho na konci navrhnite! Pozostáva zo štyroch scén v ľubovoľnom poradí, ktoré cieľujú jednotlivé postavy (vlk, ktorého bolí zub a treba ho vytrhnúť; ťahanie meča z kmeňa; víly, čo dávajú hádanky...) a vždy sa dajú vyriešiť nenásilne.

*FirstFable* nie je síce pre príbehovoprávomočnéhoindieveterána nejaké ohurujúce, prakticky osekali mechaniky bežných hier na kosť a odtiahli to preč od preliezania jaskýň a zbierania vecí (pozdravujem Dungeon Squad), plus obalili to do primerane peknej podoby, ktorá je navyše zadarmo (a pod Creative Commons!), ale je tam jasná dizajnová línia a očividná hrateľnosť.
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Sosacek »

Apocalypse World

TL;DR: podivný mix oldschoolu s brutální narativistickou indie, postaveny jako "fiction first". Spousta porna, nasilí a nadávek.

Tahle hra je ... divná. Napsal ji Vincent Baker, autor Poison'd, In A Wicked Age a kill puppies for satan a je to na ní vidět. Vypadá na první pohled docela tradičně -- hráči mají na výběr několik typů postav, seznam "classů" které vypadají jak z dnd, nebo lépe řečeno z firefly, ale opak je pravdou.

Na výběr máte doktora, bojovou hot buchtu, psykera, šéfa motorkářské bandy, řidiče, chlápka s bouchačkou, šéfa malé komunity, divného kněze šeéfujícího vlastnímu kultu, týpka co má svoje lidi a organizuje "prácičky", technického týpka a umělkyni.

Zatím to vypadá docela tradičně, žejo, grupa z Firefly a divnej kněz, šéf motorkářů a vládce vesnice k tomu. Problém je, že ta hra nemá vůbec tradiční mechaniky, a to není to hlavní.
Do something under fire
When you do something under fire, or dig in to endure fire, roll+cool (hod 2d6 a pricti attribut cool). On 10+, you do it. On 7-9, you flinch, hesitate or stall: the GM can offer you a worse outcome, a hard bargain or an ugly choice.
Go aggro
When you go aggro on someone, roll+hard. On 10+, they have to choose: force your hand and suck it up, or cave and do what you want. On 7-9, they can instead choose 1:
- get the hell out of your way
- barricade themselves securely in
- give you something they think you want
- back of calmly, hands where you can see
- tell you what you want to know (or what you want to hear)
Seduce or manipulate
When you try to seduce or manipulate someone, tell them what you want and roll+hot.

For NPCs, on a hit, they want you to promise something first, and do it if you promise. On 10+, whether you keep the promise is up to you, later. On 7-9, they need some concrete assurance right now.

For PCs, on 10+ botg, on 7-9 choose one:
- if they do it, they mark experience
- if they refuse, it's acting under fire
What they do then is up to them.
Je asi vidět, že tahle hra je blíž mountain witch než nějakému dnd, a když se hází, jde jak o úspech tka o narativní kontrolu. Moves taky nemají omezen rozsah -- acting under fire může být o tom, že vám chce rozbít hubu týpek co jste mu přefikli ženckou, jako o tom, že motorkářský gang s puškami si vás vyhledl v kaňonu, jako o tom se proplížit do tábora kanibalů ("fire" je "všimnou si mne"), i když ta hra obsahuje volitelný move na stealth (10+, obojí, 7-9, jedno, z "dostanu se tam," "nevšimnou si"). Jedno acting under fire může být klidně celé obléhání vaší komunity, které trvalo několik dní.

Jiná věc je, že ty moves jsou specifické (je jich asi 10 dohromady, btw). Je tam "read charged situation" (roll+sharp, klaď GM otázky jako "kdo je největší hrozba" nebo "kudy ven" a dostaň +1 když se řídíš odpověďmi), ale to není "hod na vnímání" -- pokud to použijete, tak ta situace prostě je "charged" i když předtím nebyla. Další moves jsou "go aggro on someone" (zatrašování, cíl si vybere jestli "force your hand" nebo "give you what you want"), nebo "open your mind to the weird psychic maelstrom" (gm přídá do hry něco nového). Každá postava má svoje vlastní moves, které jsou obvykle dost badass (gunlugger se v bitvě počítá za 15 lidí, umělkyně umí svým vystoupením říct "tehle mě miluje, tenhle chce moje služby a tenhle mi chce dát dar", battlebabe umí někoho zmrazit pohledem do očí, takové věci). Postavy mezi sebou mají historii, funguje to trochu jako v mountain witch, každá postava má číslíčko jak moc "chápe" každou další postavu, a potom jí může pomáhat nebo škodit. Každá postava má zadefinováno co se stane když se s někým vyspí.

Ta hra má sle ještě jeden zajímavý prvek, a to je způsob, jakým se dá formovat kam ta hra povede. Pro každou postavu vybere GM, a hráč postavy která s ní má největší historii každý jeden atribut (ty jsou cool, hard, hot, sharp a weird, btw). Kdykoli postava použije daný atribut, odškrtne si zkušenost. Ta vlastnost která určuje jak moc postava chápe jiné se mění ve hře (typicky sexem, ale taky násilím a léčením), a když si postava zvedne to jak moc někomu rozumí na +4 nebo klesne na -4, resetuje si to na +1 -1 a odškrtne si exp. A když to nějaký move říká (jako seduce/manipulate), odškrtne si exp. Po pěti dostane nějakou novou schopnost ze seznamu.

Takže pokud jste GM, a chcete vidět umělkyni někoho svádět, manipulovat a obecně vojet, vyberte jí "hot", a kdykoli si hodí hot, dostane exp. Samozřejmě platí, že když to nehodí, je v průšvihu, jako u každého jiného hodu, a každý hod je rizikem, takže si nemůže házet hot pořád dokola. A pokud už hráč vybral "hot" (protože kdo by nevybral hot, že), a vy chcete vidět jak se daná postava vrhá do nebezpečných situací, vyberte cool, které se používá na acting under fire.

Tvorba postavy vypadá tak, že si hráč vybere postavu, vybere si vzhled, jméno a tak (playbook, což je takový větší charsheet obsahuje nápovědy), sadu vlastností, nějaký ten equip a nějaké vlastní moves. Hráči pak vymyslí jakou mají historii s ostatními, doktor si třeba může vybrat někoho "X byl po tvém boku a viděl všechno co jsi viděl", psyker vybere "jeden z nich spal v tvé přítomnosti, ať už to v nebo ne" (hehe, creepy), motorkář vybere někoho kdo se postavil jemu a celému jeho gangu a získal tak respekt. Chlápek s bouchačkou si vybere toho, kdo mu připadá nejchytřejší nebo nejhezčí. Každá postava má navíc "defaultní" historii, řidič je soukromej týpek, zatímco battlebabe se vystavuje.

Tohle všechno je hezké, ale jak to sedí dohromady? Soudím že skvěle, pokud nejste hráči co by se hádali se systémem generujícím fikci. Ta hra je hodně hluboká, vlastně hezká ukázka hlubokého gamedesignu s jednoduchými komponentami: Anděl (doktor) bude třeba osamělý týpek kterého nikdo nepotřebuje dokud se všechno neposere, co si umí navázat pouto s lidma jenom když mu umírají na stole, nebo s nimi spí. Savvyhead bude furt muset někam do pustiny pro šroub 22, motorkář bude muset furt obhajovat že je alfa, a kdoví co ještě. Pokud se s tímhle nebudete prát, a pokud vám nevadí že se hází o úspěch a naraci zároveň, a že z failnutého hodu nejde vycouvat, tak ta hra by měla fungovat, ale podobně jako BW, nemůžete do ní přijít s vymyšlenou představou o čem bude. Jo, a kapitola pro GM je svělá. Podobně jako naučit se Lisp udělá z člověka lepšího programátora i když neprogramuje v Lispu, přečíst Apocalypse World z vás udělá lepščího GMa, i když nehrajete Apocalypse World.

Tady jsou playbooky, http://www.apocalypse-world.com/Apocaly ... ybooks.pdf ukazují různé postavy a tvoří snad 90 procent mechanik. Nakoukněte. PDFko stojí 10 usd.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Alef0
Administrátor
Příspěvky: 5829
Registrován: 7. 6. 2004, 11:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Alef0 »

Díky za recenziu, AW som stále videl u Bakera, ale z jeho nonwebu sa dá ťažko vydedukovať, o čo ide.

Ako vyzerajú stories? Ako z vtipu "motorkách, buchta, žid prídu do baru?" Alebo je to viac ako In a Wicked Age, kde sú separátne scény a postavy idú pokojne proti sebe?
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Sosacek »

Tim si nejsem jisty. Na postavy jako sef vesnice nebo knez budou padat potreby jejich lidi (je tam primo napsano "pokud nechces resit ze na obzoru je loupeziva banda co vas chce, vokrast, vojet a pozabijet, nehraj hardholdera"). Jine postavy jsous spis reaktivni. Ta hra radi spis abys vymyslel co postavy ohrozuje jak lokalne tak globalne, a abys vymyslel silene zacatky scen ("Violet a Sam stanujete v udoli na severu, a vsimnete si, jak prichazi banda Deterovejch typku, po zuby ozbrojenejch. Co delat? A co jste tam vlastne delali predtim?"), abys menil scope (odehrajte prvni cast bitvy sekundu po sekunde, prebeh z krytu do krytu, kazdej vystrel zvlast hod ... a pak rekni "and they kept you pinned down until the sunsent when you get away in the dark") a delal dalsi psycha, viz vypravecske techniky.

Takze klasicka skupinova hra to asi nebude. I kdyz postavy zas maji dost duvodu byt spolu, ta mechanika na pomahani je fakt silna. O bonusech za to ze se s nekym vyspis ani nemluve.

Moc se tam nemluvi o motivaci postav ala BW, v Apocalypse World chces spis prezit, a uz to samo o sobe je vyzva.

A ta hra, je fakt plna flavoru.
Battlebabe píše:Even in a place as dangerous as Apocalypse World, battlebabes are, well.
They’re the ones you should walk away from, eyes down, but you can’t.
They’re the ones like the seductive blue crackling light, y’know? You
mistake looking at them for falling in love, and you get too close and it’s a
zillion volts and your wings burn off like paper.

Dangerous
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Alef0
Administrátor
Příspěvky: 5829
Registrován: 7. 6. 2004, 11:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Alef0 »

Aha, takže to bude klasicka bakerovina: drogy a fet v texte, ktorý je geniálny a tridsať strán na Forgi, pardon, StoryGames :-) Pozriem si tie techniky.
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15029
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Pieta »

Kelton mě navedl na předělávku Feng Shui do AW, což je všechno, co o AW vím, ale vypadá to, jako by ten systém pro Feng Shui byl přímo dělaný.

Samozřejmě se tam hraje na vzájemnou historii všech se všema, a to do té míry, že se téměř nedá se nepřítele zbavit v prvním střetnutí, protože to na to ještě nemáte dost historie...
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Kelton
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 10. 2007, 19:06
Bydliště: Praha

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Kelton »

Alef: Teď Bakerovi křivdíš. Od minule se výrazně zlepšil.

Teď už má vlastní fórum.
"You are already playing WTF," Coriander, quite seriously, explained.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Sosacek »

Ja bych rad vedel, jak vypada Dungeon World, coz je AW dnd, v zasade. Kdyby to bylo tak dobre fantasy jako je AW postapo, tak bych uchcaval blahem.

Ale AW stoji $10, jakto ze ho jeste nemas? $D
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Kelton
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 10. 2007, 19:06
Bydliště: Praha

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Kelton »

Sosacek: Muzu ti poreferovat. Ale nekde na netu existuje _oficialni_ repozitar, kde je volne k nahlednuti kompletni text pravidel, bez layoutu. Pokud to do zitrka nenajdes a ja se budu nudit, treba ho jeste najdu.

Ale Dungeon World je v zasade DnD powered by AW. Mas tam klasicke classy, HPcka, vytloukani dungeonu a poklady. Jen pravidla funguji na zaklade moves (jako treba Spout Lore nebo Hack&Slash :]) a classy jsou stavene jako playbooky.

EDIT: Tedy neni to fantasy tak awesome jako AW postapo, je to DnD tak awesome jako AW postapo.
"You are already playing WTF," Coriander, quite seriously, explained.
Uživatelský avatar
Alef0
Administrátor
Příspěvky: 5829
Registrován: 7. 6. 2004, 11:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Alef0 »

Kelton píše:Alef: Teď Bakerovi křivdíš. Od minule se výrazně zlepšil.

Teď už má vlastní fórum.
To som myslel s výrazom láskyplného obdivu.
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Sosacek »

Kelton píše:EDIT: Tedy neni to fantasy tak awesome jako AW postapo, je to DnD tak awesome jako AW postapo.
To je trochu smutne, ale presto bys byl hodny kdybys ho nasel, protoze moje search-fu selhalo.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15029
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Pieta »

Sosacek píše:To je trochu smutne, ale presto bys byl hodny kdybys ho nasel, protoze moje search-fu selhalo.
http://www.darkshire.net/jhkim/rpg/srd/dungeonworld/

Já jsem to samozřejmě našel úplně sám a vůbec jsem se Keltona ptát nemusel. Ehm.
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Kelton
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 10. 2007, 19:06
Bydliště: Praha

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Kelton »

Alef0 píše:To som myslel s výrazom láskyplného obdivu.
Já taky 8)

Dungeon World: Pokud se někdo cítí jako turbonerd, tak tady je to i se zdrojáky a tady jsou skripty na zbuildění do všeho možného.
"You are already playing WTF," Coriander, quite seriously, explained.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Sosacek »

Z dungeon worldu, schopnost ("move") povolani barbar:
What Is Best In Life - At the end of a session, if during this session you have crushed your enemies, seen them driven before you, or have heard the lamentations of their kinfolk mark XP.
$D

tu hru si asi koupim
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Skenderax
Příspěvky: 1219
Registrován: 3. 12. 2011, 15:28
Bydliště: Malacky
Kontaktovat uživatele:

Re: čerstvě dočteno

Příspěvek od Skenderax »

Dungeon World vlastním a už som ho i trochu testoval. Musím povedať, že sa mipravidlá veľmi pozdávajú pre jednoduchšie hranie. Naviac ma kniha dosť naučila o tvorení questu :-) .
Hope is the beginning of unhappiness.
Wisdom is the beginning of fear.
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů