Star Wars - Souhrnná diskuze k RPG hrám ze světa SW

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Uživatelský avatar
RPG Fórum
Příspěvky: 106
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00

Star Wars - Souhrnná diskuze k RPG hrám ze světa SW

Příspěvek od RPG Fórum »

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Jedno sběrné téma k hrám ze světa z Star Wars. Pro některé hry máme separátní diskuze, ty ostatní se nám potkávají tady. Na vyžádání (a podle potřeby) můžeme diskuzi k hranějším hrám oddělit.

Oficiální hry:
:arrow? Star Wars D6, aneb WEG, 1. edice (anotace) (1987)
:arrow? Star Wars D6, aneb WEG, 2. edice (anotace) (1992)
:arrow? Star Wars Roleplaying Game (WotC Original, Revised) (anotace) (2000 a 2002)
:arrow? Star Wars (Saga Edition) (anotace) (2007)
:arrow? Edge of the Empire (anotace) (2013)
:arrow? Age of Rebellion (anotace) (2014)
:arrow? Force and Destiny (anotace) (2015)

Neoficiální hry:
:arrow? Fate Star Wars (anotace) - sirienova česká varianta (samostatná diskuze)

Související diskuze:
:arrow? Narrative Dice System je systém používaný v hrách ze světa SW od nakladatelství Fantasy Fligth Games. Pro přehlednost doporučujeme vést diskuzi, která se týká toho systému (ne světa) v jeho tématu.
Uživatelský avatar
Erric
Příspěvky: 1473
Registrován: 17. 10. 2006, 13:32
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Star Wars d6

Příspěvek od Erric »

Vymluvy! :o)
Uživatelský avatar
lev
Příspěvky: 150
Registrován: 30. 12. 2006, 13:16
Bydliště: Bratislava

Re: Star Wars d6

Příspěvek od lev »

Sammael píše:Dokonca to bolo podporovane, peknými miniatúrami.
K miniatúram toľko, hra ich nevyžaduje a v zásade nie je pre ne ani nejak stavaná, narozdiel od d20. Jedno zo základných pravidiel hovorí, že hráči nemajú zdržiavať akciu (pravidlami).
Hrám: The Shadow of Yesterday, Vampire: the Masquerade, Příběhy Impéria
Uživatelský avatar
Sammael
Příspěvky: 1788
Registrován: 18. 11. 2008, 12:07
Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: Star Wars d6

Příspěvek od Sammael »

Jedno zo základných pravidiel hovorí, že hráči nemajú zdržiavať akciu (pravidlami).
Perfektne. S týmto mali chalani v kosiciach velky problem.
Uživatelský avatar
lev
Příspěvky: 150
Registrován: 30. 12. 2006, 13:16
Bydliště: Bratislava

Re: Star Wars d6

Příspěvek od lev »

Anotáciu som prepísal, otázne je ešte čo s názvom. Oficiálne sa hra volá Star Wars Roleplaying Game, čo je inak aj názov nesúvisiacej d20 hry (1.,2. aj Saga edície). Na nete je bežné používať SW d6, prípadne WEG SW. SW d20 tu tiež nie je v anotáciach pod celým názvom miesto toho je pod Saga edition, takže mi prišlo vhodné na ich vzájomné rozlíšenie uchýliť sa k tomuto názvu, ale ak to treba zmeniť tak dajte vedieť.
Hrám: The Shadow of Yesterday, Vampire: the Masquerade, Příběhy Impéria
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15030
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Star Wars d6

Příspěvek od Pieta »

lev píše:Anotáciu som prepísal
Lepší. (:
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Star Wars - Souhrnná diskuze k RPG hrám ze světa SW

Příspěvek od Sosacek »

Kdybyste ted zacinali novou hru SW, v jakem systemu byste ji vedli?

No, troufam si hadat jake odpovedi tady nejcastejsi dostanu, ale nebojde, mam doplnujici dotazy:

1) proc prave tenhle system?

2) sw mohou byt mnoho veci. muze to by o moralnich dilematech a propadnuti temne strane, o vesmirnych soubojich, o odkryvani prastarych tajemstvi, nebo skorowestern s paseraky. co z toho podle vas vami jmenovany system podporuje a dobre nabizi k hrani?

3) jaky powerlevely ma ten system? bude fungovat (bez velkeho houserulovani, atd) bude fungovat pro particku usmoenych ucedniku ktere Luke naverboval po padu rise, stejne jako pro ucedniky Exile a jejich boje se Sith lordy pri kterych se obcas rozpadaji planety? (podotykam se epicnost nesouvisi s power-levelem, a nabizim froda jako priklad)

4) podporuje lakani temne strany? jak?

5) jak rychly je vyvoj postavy? filmy jsou kratke, a luke se toho za par hodin naucil hodne, z vesnickeho kluka se stal mistr, a Exile prekonala snad jeste vetsi skok za tech par dni ktere trvala jeji druha cesta. ale rpg trvaji casto dele, a nekteri maji radsi pomaly vyvoj postavy.

predem diky za odpovedi ;)
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Fritzs
Příspěvky: 6292
Registrován: 9. 5. 2005, 21:47
Bydliště: Brno

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Fritzs »

Rozhodně bych přeskoumal kvality Star Wars D6 systému, jelikož mi to bylo z několika zdrojů doporučeno.

Jinak možná bych použil Star wars saga edition, jelikož:

1.) Už jsem to jednou málem hrál... zajímalo by mě o co sem přišel/nepřišel, navíc to nevypadá úplně špatně. Navíc hodně hráčů je na d20 systém zvyklých...

2.) Můj osobní dojem je, že SAGA edition podporuje všechno a nic zároveň, takže je to hodně na hráčích, ale nevím nehrál jsem to.

3.) Podporuje nízký aaž střední level, žádné lámání planet bez houserules. Bude IMo lépe fungovat pro partu čerstvěš zverbovaných učedníků, než pro high-level drsňáky.

4.) Dark side powery sou víc cool...? Tuším, že je tam ještě navíc nějaká mechanika, která zajišťuje power point, či jak se to menuje navíc, za cenu pádu k temné straně.

5.) Obával bych se toho, že pomalý.
-I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

-If violence isn't solving your problems then you aren't using it enough.

-Jestliže je hlad nejlepší kuchař, pak je smrt nejlepší lékař!
Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5532
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Peekay »

Sosacek píše:Kdybyste ted zacinali novou hru SW, v jakem systemu byste ji vedli?
SW D6.
Sosacek píše: 1) proc prave tenhle system?
Je to fast and furious, pravidlovo jednoduche (s jednotnym vyhodnocovacim systemom). V teste casu obstalo, este aj dnes ma co ponuknut. System je hodne kinematicky v tom, ze teoreticky kazda postava sa moze pokusit robit cokolvek a ma sancu uspiet (s dostatocnym stastim/investiciou Character Pointov - viz nizsie). Je strukturovany tak, ze existuje 6 atributov a kazdy skill (od jazdenia na Tauntaunoch po pilotovanie Star Destroyeru) patri pod niektory z nich - ak postava potrebuje hadzat na skill, ktory nema, hadze prislusnym atributom.
Sosacek píše: 2) sw mohou byt mnoho veci. muze to by o moralnich dilematech a propadnuti temne strane, o vesmirnych soubojich, o odkryvani prastarych tajemstvi, nebo skorowestern s paseraky. co z toho podle vas vami jmenovany system podporuje a dobre nabizi k hrani?
All of the above. Moralne dilemy su zabudovane velmi pekne, vesmirne suboje sa riesia jednotnym resolutionom (ktory je rychly a zaujimavy), taktiez je tam velmi dobre rieseny scale crossover - napriklad pesiak vs. Walker, ci speeder vs. starfighter (na rozdiel od Sagy, kde je to prakticky nefunkcne). Specialne paseracke hry su v SW D6 velmi kvalitne, mam za sebou dve niekolkorocne kampane na tu temu.

Neviem teda, co mas na mysli pod odkryvanim prastarych tajomstiev, ale ak je to Indy-style adventuring, tak to je uplne bez problemov.

Tema Lightside/Darkside v SW D6 najlepsie vynikne, ked su v skupinke aj force-sensitive postavy, aj normalne. Cena, ktoru FS platia za zvyseny potencial prave spociva v tom, ze pre nich zle ciny maju omnoho rychlejsie a hmatatelnejsie nasledky - aby toto vyniklo, chce to kontrast s inou postavou, ktora taketo problemy nemusi riesit. Preto ak by som mal mat uplne vsetky postavy ako drsnych force userov a focus hry mat cisto na moralnych dilemach, asi by som skor volil Sorcerera - na vysokych power leveloch (jedi knight + ) vies v SW D6 operovat s dost divokymi mnozstvami kociek (teoreticky dokazes lightsaberom znicit Star Destroyer, ked sa velmi snazis)... to sa ale bavime o postavach po niekolkych rokoch hrania (ak teda zacnu podla knizky).
Sosacek píše: 3) jaky powerlevely ma ten system? bude fungovat (bez velkeho houserulovani, atd) bude fungovat pro particku usmoenych ucedniku ktere Luke naverboval po padu rise, stejne jako pro ucedniky Exile a jejich boje se Sith lordy pri kterych se obcas rozpadaji planety? (podotykam se epicnost nesouvisi s power-levelem, a nabizim froda jako priklad)
Defaultne nastavenie systemu koresponduje epizodam 4,5,6. Non-FS postavy su taki kompetentni profesionali vo svojom odbore, v pribuznych odboroch maju rozumne sance a mimo odboru to bude poslabsie (ale situacia sa da zachranit pouzitim ChP). FS useri, ktori chcu zacinat s nejakymi force powermi, budu ako zaciatocne postavy ultra-slabi, kedze jednak ich force skilly stoja body z atributov, a dvak im budu na zaciatku dost nanic (citaj: potrebuju si ich nejako rozumne nalevelovat).

Kazda postava sa vie stat force-sensitive pocas hry, naucit sa novy force skill (Control, Alter, Sense) je drahe a dlho to trva, navyse pravdepodobne budes potrebovat ucitela. Jednotlive force powery (projective telepathy, affect mind, lightsaber combat...) sa uci jednoduchsie, ale asi tiez budes potrebovat ucitela. Defaultne je to teda nastavene na tie klasicke epizody, ale da sa v tom bez problemov hrat aj Tales of the Jedi, KotOR ci New Jedi Order.
Sosacek píše: 4) podporuje lakani temne strany? jak?
Mechanicky je to cez vplyv Dark Side Pointov na pouzivanie force powerov - ked pouzivas force power a mas nejake dark side pointy, GM ti moze "ponuknut pomoc". Ak ju odmietnes, mas zvysenu difficulty. Ak ju prijmes a nekonas s najcistejsimi umyslami, dostanes dalsi DSP. Ked dostanes DSP, je to hodne zle - hadzes si, ci sa crossnes na temnu stranu... cim viac DSP, tym vacsia sanca. 7 DSP je automaticky cross. DSP sa zbavuje hodne tazko - v podstate musis minimalne 2 sessiony sekat dobrotu a nepouzivat ziadne powery - GM ma samozrejme v popise prace ta pokusat, aby si toto pokanie porusil $D

GM straca rolu neutralneho arbitra, ked sa niekto pyta na to, co je "spravne", co je "este akceptovatelne" a co uz nie.
Sosacek píše: 5) jak rychly je vyvoj postavy?
Zalezi od dvoch veci:
  • kolko Character Pointov davas hracom ako odmeny
  • ako ich minaju
Ja som rozdaval dost vysoke pocty ChP (odhadom okolo 8-10 za session kazdemu), malo to za nasledok zvysenu drsnost postav (kedze ChP vies minat aj ako okamzity bonus k hodu aj ako expy na levelovanie), okrem jedneho manika, ktory ich syslil. Ten si zvysoval skilly viac, ale zasa na druhu stranu bol omnoho menej kul v hre samotnej.

Ak chces regulovat rychlost zlepsovania postavy, mas ako GM dve dalsie moznosti: Nastojit na pravidle o "training time", alebo davat drsnejsie challenge. Ked nastojis na training time, maju hraci motivaciu byt viac AWESOME RIGHT NOW (pretoze cas na trening budu mat vacsinou iba pri cestovani v hyperspace). Ked davas drsnejsie challenge, budu minat viac ChP na okamzite bonusy k hodu.

Celkovo je to dobre nastavitelne a regulovatelne podla preferencii.
"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Ecthelion »

Já tedy přidám konečně odpověď, kterou jsi čekal. :wink:

Za sebe bych volil Fate (spíše tedy naši vlastní úpravu, kterou jsme použili u SotE), protože umožňuje rozsáhlé zapojení hráčů do hry a soustředění se na příběh spíše než na pravidla. Zatím jsme ji ale naživo nezkoušeli (kromě toho play-by-postu, kterého ses taky účastnil :wink:), takže nemohu hodnotit jeho využití v praxi. Přesto myslím, že by to rozhodně šlo a za sebe bych to někdy rád zkusil.
Hráli jsme několik SW příběhů v SW d20 a taky to rozhodně není špatná hra (přestože je prostě klasičtější, jsou tam některé pěkné nápady - jako třeba zapojení hráčů do vesmírného souboje i když všichni sedí v jednom frachťáku, atp.). nemohu posoudit o kolik je lepší nebo horší než d6 (Peekay předložil některé pádné argumenty právě pro d6), protože jsem neměl možnost je porovnat. Ze svých zkušeností ale musíme říct, že i v d20 se docela příjemně hraje. :wink:

V lákání na temnou stranu ti asi nepomůže ani jeden z těchto dvou systémů (přestože d20 temné bodíky nabízí - výměnou za aktuální výhody, takže se rozhoduje sáhnout po nich vždy hráč) - za sebe bych se i zamýšlel, jestli se to má řešit systémově nebo si to pěkně odroleplayovat (jeden z našich hráčů hrál Jediho a chtěl se zoufale stát temným Jedim... a na konci se mu to téměř i podařilo). V obou si troufám odhadnout, že by šly hrát pašerácké příběhy i vznosné Jedi souboje (v d20 i vyzkoušeno) a bez mocného houserulování mezi nimi třeba i přepínat.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Conlai
Správce rozbitých snů; Moderátor
Příspěvky: 2399
Registrován: 25. 11. 2003, 19:08
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Conlai »

Star Wars D6 vypadá zajímavě, jak jej teď pročítám, velmi rád bych si jej zkusil zahrát. Hlavně poté co jsem na Youtube viděl tohle video.
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Quentin »

OT:
BioWare and LucasArts bring you the next evolution in MMO Gameplay: Story.
:D :D :D
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15030
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Pieta »

Conlai píše:Star Wars D6 vypadá zajímavě, jak jej teď pročítám, velmi rád bych si jej zkusil zahrát. Hlavně poté co jsem na Youtube viděl tohle video.
Na tuhle věc já se těším jak malej. (:
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5532
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Peekay »

Conlai píše:Star Wars D6 vypadá zajímavě, jak jej teď pročítám, velmi rád bych si jej zkusil zahrát.
Pripomen sa cez vikend ;)
"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis
Uživatelský avatar
Conlai
Správce rozbitých snů; Moderátor
Příspěvky: 2399
Registrován: 25. 11. 2003, 19:08
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Conlai »

Proto jsem to sem taky poslal... 8)
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: [anketa] Star Wars? V jakem systemu?

Příspěvek od Sosacek »

Conlai píše:tohle video.
I just had sithgasm.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů