Jak byste si představovali nové DrD?

Oficiální diskuze věnované Dračímu doupěti, nejstarší české hře na hrdiny.

Moderátor: Bouchi

Odpovědět
Uživatelský avatar
Gordugg
Příspěvky: 45
Registrován: 24. 10. 2008, 14:21

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Gordugg »

Bouchi - Složitost. To bylo to úplně první a hlavní z čeho jsem byl do takové míry rozčarován. Jako PJ jsem byl naučený must znát úskalí a principy všech povolání, ale například v případě Hraničáře byl skoro problém do toho vůbec proniknout. Přišlo mi že DRD+ se tak moc snaží počítat s úplně všemi alternativami které se mohou stát, až to dávalo jen minimální prostor na vlastní incenci. A z toho vychází druhá věc která mě strašně mrzela, a to modifikace. Plusko bylo nádherný, leč dokonale uzavřený a uzamčený svazek pravidel a jeho sebemenší narušení zbořilo úplně vše.
Pak tu jsou samozřejmě detaily jako povolání hraničáře a kněze která málem vyžadovala dalšího PJ aby se věnoval jen hráči/hráčům je hrajícím. A nebo absence klasického alchymisty jako výrobního povolání. Theurg nebyl proveden špatně, ale nebylo to alespoň pro mě to pravé ořechové. Kdybych to měl rozeepisovat do detailů, bylo by to spíše na nějakou diskuzi, ale kdybych měl vzít DRD+ a old DRD tak starý dračák by vyžadoval méně modifikací abych ho bral jako perfektní hru, než plusko.

EDIT Teď když to po sobě čtu, působí to na mě dost zmateně ale to je přesně můj pocit z pluska. Byl jsem zmatený, čekal jsem mou oblíbenou hru s vylepšenými a možná i zjednodušenými některými principy. Nečekal jsem úplně jinou hru která měla jen společný název a rasu Krolla. Nečekal jsem a vlastně jsem jí ani nechtěl, nelíbila se mi. Proto jsme se vrátili k old DRD, se všemi jeho nemocemi a problémy přes které ho máme stejně stále radši jak plusko.
Chro - chro - chro - *quík*?
Přišel jsem, vyhrabal jsem, sežral jsem.
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9342
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Quentin »

Erric: Ale hráči DrD čekají DrD, nejsou jako DnDčkaři, z nichž většina skousne novou edici, ať už se designerský záměr liší od předchozí edice jak chce. vydáš novou hru a oni to nekoupí a rači zůstanou u osvědčennýho DrD.
tohle podle me neni uplne pravda. Hracum pujde o fluff - musi tam byt valecnici, hranicari, theurg a trpaslik, carodejska hul, mec bastard a lovecky pes. Za to, ze predelas system na nejaky dynamictejsi, funkcnejsi a jednodussi (coz by u nynejsiho drdo nemela byt ani moc velka vyzva), se na tebe nikdo zlobit nebude. Naopak.
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
Majo
Příspěvky: 769
Registrován: 26. 4. 2007, 11:53
Bydliště: žilina (SR)

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Majo »

Ja som si DrD+ nikdy nekúpil, lebo bolo podľa mňa svinsky drahé. Keď som si uvedomil, že niekto sa snaží zarobiť na mojej záľube, tak ma to veľmi znechutilo a to ma utvrdilo, aby som za to nedal nikdy ani korunu.
Uživatelský avatar
Quicci
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 8. 2006, 12:33

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Quicci »

Majo - nechceš elektronické verzie klasického dračka? aby niekto na tebe náhodou nezarobil... ^^

Pluská som kúpil a skoro rok hral v malej skupinke a podľa mňa sú v pohode na ten štýl hry na ktorý boli designované (Heroická Fantasy). Aj ten Hraničiar aj Kňaz (obe povolania som mal v hernej skupine, a nebol to žiaden problém. hoci pri úplne klasickom "DrD" vedení hry by som pár zádrheľov našiel... ale to už je debata o niečom inom).
Násilie je posledným riešením hlupákov.
Múdri po ňom siahnu oveľa skôr.
Uživatelský avatar
Erric
Příspěvky: 1473
Registrován: 17. 10. 2006, 13:32
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Erric »

Majo: Tim ze platis za produkt tak

a) platis praci lidi, kteri chteji podporit RPG scenu novou hrou
b) platis material knihy a praci lidi v tiskarne
c) platis praci lidi v distribuci
d) dane ktere musi autori zaplatit apod.

To ze DrD+ jako celek je mozna drahe je dobra poznamka, ale argumentovat tim, ze by lidi na tobe chteli vydelat... to je takovy nesmysl. Vzdyt takhle funguje cele trzni hospodarstvi, lidi musi neco jist a proto vyrabi veci, ktere kupuji jini lidi...
Naposledy upravil(a) Erric dne 26. 12. 2008, 12:22, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Alef0
Administrátor
Příspěvky: 5829
Registrován: 7. 6. 2004, 11:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Alef0 »

Pri argumentacii o "svinsky drahych veciach", je dobre porovnat cenu s ostatnymi podobnymi produktami.

Sean K. Reynolds (autor D&D 3e) mal skvelu uvahu o "cene za hodinu zabavy".

Ja ju budem hrozne a nepresne parafrazovat:
Do kina ides za 160. Beznu knihu kupis za 300 Sk. Bezne CD za 400. Spolocensku hru za 500 Sk. (Pozeram sa na Bang.). Zberatelske kartove hry nehovorim.

Kolko stoji Dracak?

To, ze vec ma za sumou tri nuly, neznamena, ze je extra draha (vzhladom na mieru zabavy, ktoru z nej mas) a uz vobec nie, ze na tebe chce niekto zarobit (vid Reynoldsova uvaha).
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0
Uživatelský avatar
skew
Příspěvky: 2519
Registrován: 30. 1. 2008, 18:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od skew »

Majo píše:Otázka na diskutujúcich: Ktoré prvky by ste chceli aby sa z oDrD dostali do DrD 2.0??
Pokud to bude mít nějakou váhu, tak bych si tipl, že většina lidí chce zachovat především povolání a rasy (no, vynechat Krolla by Altaru určitě neodpustilo hodně lidí...).
Na koncept soubojového systému jsem taky mezi fandy DrD moc stížností neslyšel (ačkoliv jsem možná poslouchal na blbých místech). Na dracidoupe.cz kdosi volal po novém kouzelníku (napráším ho: je to Sniper :lol: ...eh, no já tam taky trochu přicmrndával, DrD kouzelník se mi nikdy moc nelíbil...).
Where thou'rt cut off upon thy neck, kind brother, the falling of one head lifts up another.

I know this, which I never learnt in schools, the world's divided into knaves and fools.
Uživatelský avatar
Corvus
Příspěvky: 1812
Registrován: 3. 5. 2005, 13:53
Bydliště: BA
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Corvus »

Quentin píše:Hracum pujde o fluff - musi tam byt valecnici, hranicari, theurg a trpaslik, carodejska hul, mec bastard a lovecky pes. Za to, ze predelas system na nejaky dynamictejsi, funkcnejsi a jednodussi (coz by u nynejsiho drdo nemela byt ani moc velka vyzva), se na tebe nikdo zlobit nebude. Naopak.
uplne suhlasim s Quentinom. zachovat tieto color veci, ktore by sluzili ako pojitko medzi novou a starou hrou a zastaraly system cely nahradit. urcite nejst cestou 'opravovania a zlepsovania'.

Bouchi: tesi ma ze nieco robite a so zaujmom budem sledovat co to bude.
There's nothing in the universe cold steel won't cut.

On eternal hold: d20 Warheart
Uživatelský avatar
Bouchi
Příspěvky: 3619
Registrován: 10. 12. 2004, 16:36
Bydliště: Havířov

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Bouchi »

Majo píše:Ja som si DrD+ nikdy nekúpil, lebo bolo podľa mňa svinsky drahé. Keď som si uvedomil, že niekto sa snaží zarobiť na mojej záľube, tak ma to veľmi znechutilo a to ma utvrdilo, aby som za to nedal nikdy ani korunu.
Krom toho, ze uz Erric vysvetlil, co se v cene knihy plati (BTW, kdyz si rozpoctes, kolik procent z ceny knihy ma ten ktery clanek retezce, tak nejvic ma knihkupec, po nem distributor a pak je teprv autor a vydavatel), tak ti vyvratim i to "svinsky drahe". Vezmeme si pro srovnani knihu Drakobijci 6, ktera vysla cca mesic pred DrD+. Stala 150 Kc a ma 346 stran. (Pricemz Straky na vrbe jsou znamy nizkymi cenami svych knih, v srovnani s jinymi SF&F vydavateli.)Bezna paperbackova prirucka DrD+ ma cca 160 stran a stala tehdy 245 Kc. Ovsem jedna strana prirucky obsahuje cca trojnasobek textu oproti jedne strance Drakobijcu, tedy jako by to byla kniha se 480 strankami. To by prostym prepoctem odpovidalo cene 208 Kc. Uvazime-li vyssi vstupni naklady na ilustrace (vice ilustraci) a obalku (u povolani dva obrazky), dojdeme k tomu, ze cena jedne prirucky DrD+ je jen o malo (5-10 %) vyssi nez cena knih od Strak na vrbe, cili se stale pohybuje pobliz dolni hranice beznych cen knih. Jsou tedy knihy svinsky drahe?
Uživatelský avatar
Corvus
Příspěvky: 1812
Registrován: 3. 5. 2005, 13:53
Bydliště: BA
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Corvus »

OT:
kolik procent z ceny knihy ma ten ktery clanek retezce, tak nejvic ma knihkupec, po nem distributor a pak je teprv autor a vydavatel
ano a toto je jeden z hlavnych dovodov preco existuje cele to indie hnutie :)
There's nothing in the universe cold steel won't cut.

On eternal hold: d20 Warheart
Uživatelský avatar
Erric
Příspěvky: 1473
Registrován: 17. 10. 2006, 13:32
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Erric »

Corvus píše:OT:ano a toto je jeden z hlavnych dovodov preco existuje cele to indie hnutie :)
No ono i nezavisly autor na tom neni kdovijak dobre;o) Ma to zase sve jine nevyhody.
Sosacek
Příspěvky: 25784
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Sosacek »

Alef0 píše:Kolko stoji Dracak?

To, ze vec ma za sumou tri nuly, neznamena, ze je extra draha (vzhladom na mieru zabavy, ktoru z nej mas) a uz vobec nie, ze na tebe chce niekto zarobit (vid Reynoldsova uvaha).
To souvisi taky s tim, ze na draack chces mit "full set", zejo. Jakoze Hrat hru bez carodeju a valecniku, nebo bez zlodeju a knezu (nebo jak je to zgrupovany, nevim) jde tezko. Hrat burning wheel bez monster burneru jde, stejne jako jde hrat WoD bez vlkodlaku (nebo vlkodlaky bez book of spirits), Exaled bez lunaru, a tak dal.

Z toho plyne, ze drd+ je spatne zgrupovany? Nevim. Nebo je mozna moc obsahly? Hm.

O te obsahlosti se da asi diskutovat. Mozna je drd+ prilis slozity a obsahly, a stacila by mu pulka textu. Ale tak, tyhle sim/gam systemy bejvaji vetsinou hodnestrankovy (vizte GURPS jako odstrasujici priklad), takze je to spis otazka zgrupovani. Ac z doby kdy jsem cetl prirucku pj v drd+ mam pocit ze tam nebylo skoro nic zajimaveho a ze spousta veci (o osmozach, celulozach nebo co to bylo za nesmysly) byla kompletne zbytecna.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22624
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Jerson »

Před dvěma lety jsem zkusil napasovat na původní DrD jedny za svých pravidel (bezkostkových) a nebylo to až tak těžké. I když kámen úrazu jako obvykle zůstal u speciálních schopností povolání, zejména u kouzel, v nich se systém těžko hledá.
Nicméně mm dojem, že by taková - nebo jakákoliv jiná - verze DrD byla v podstatě zbytečná - lidé, co DrD pár let hrají si vytvořili vlastní úpravy pro své skupiny a pokoušet se jim dodat vše co by si přáli je dost náročný úkol.
Uživatelský avatar
Bouchi
Příspěvky: 3619
Registrován: 10. 12. 2004, 16:36
Bydliště: Havířov

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Bouchi »

Jerson píše:Nicméně mm dojem, že by taková - nebo jakákoliv jiná - verze DrD byla v podstatě zbytečná
Ted ti ale asi vubec nerozumim. Novou verzi DrD povazujes za v podstate zbytecnou, stavajici DrD za zastarale/nicim neprinosne, navrhoval bys tedy stavajici DrD bez nahrady zrusit?
Jaky je tedy obecne tvuj nazor na vyvijeni a vydavani novych verzi jinych systemu (treba DnD)?
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22624
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Dračí doupě

Příspěvek od Jerson »

Bouchi, ano. Osobně bych navrhoval úplně jiný systém, přesněji systém, který se nebude jmenovat Dračí Doupě.
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů