IT Poradna

O nás, o lidech, o okolním světě. Všechna témata, která se netýkají her, patří do této sekce. Zapomeňme chvíli na RPG a pojďme předstírat, že jsme normální lidé.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Sparkle
Příspěvky: 3040
Registrován: 11. 11. 2008, 00:27
Bydliště: Aštarova flotila

Re: IT Poradna

Příspěvek od Sparkle » 9. 1. 2019, 20:46

Sosacek píše:
9. 1. 2019, 20:16
V principu dobry - 40k uz je dost penez. Windows ti asi staci Home misto Pro, pak bych zvetsil SSD na 500 GB, zvednul RAM na 16 GB, zamyslel se, jestli chces HDD, a pripadne ho vyndal, a zbytek do 40k zabral upgradem grafiky.
Co ten SSD disk M.2: co tam uváděj? Je tak podstatný mít druhý SSD? A kolik je potřeba operační paměť na ty nový hry? V základní sestavě je 8 GB, pak tam maj variantu 16 a 32, to už je overkill?
Neviditelná kniha - oficiální svět pro Dračí doupě / Drd II
Fate: Rozcestí česká mutace 4. edice Fate RPG v knižním vydání
Otevřená hraní RPG v Praze všichni jste srdečně zváni
RPG pro děti ve vývoji

Sosacek
Příspěvky: 21403
Registrován: 14. 7. 2004, 18:30

Re: IT Poradna

Příspěvek od Sosacek » 9. 1. 2019, 20:48

8 by melo stacit, 16 je jistota, 32 je overkill. u druhyho ssd nevidim pointu.
"Are you man or a woman?" "I'm a villian."
"What gender are you?" "Evil."
"Yeah, but what's in your pans?" "Doom."

Uživatelský avatar
Invictus
Nerozhodný volič
Příspěvky: 7065
Registrován: 21. 11. 2005, 02:33
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od Invictus » 10. 4. 2019, 17:53

Nevíte, co je to za módu dávat na notebooky jen jedno USB? To musím řešit myš a klávesnici navíc nějak přes bluetooth, jinak si nepřipojím už nic dalšího, nebo se prostě předpokládá, že si koupím USB hub?
Iron Within
Iron Without

Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 4922
Registrován: 2. 10. 2006, 20:04

Re: IT Poradna

Příspěvek od Naoki » 8. 8. 2019, 03:39

Installed Physical Memory (RAM): 16 GB
Z Task Manager současné využití:
- Firefox: 2,5 GB
- Chrome: 3 GB
(ostatní zanedbatelné množství)
Podle Task Manager ale tímto využivají 70% paměti.
Jak je to sakra možné??
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.

Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10215
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od OnGe » 8. 8. 2019, 08:16

Kde v task manageru vidíš procenta využití paměti?
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 11305
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: IT Poradna

Příspěvek od York » 8. 8. 2019, 09:49

Naoki: Zbytek z těch 70% pravděpodobně Windozy používají jako cache.

To je ostatně důvod, proč je tak důležitá RAMka z hlediska rychlosti počítače. Když ti programy zaberou třeba 90% fyzické RAMky, tak nezbývá skoro nic na cashování diskových operací a všechno se brutální zpomalí.

Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 25674
Registrován: 14. 5. 2008, 09:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od Vallun » 8. 8. 2019, 10:17

York - takže moje delší dobu uplatňována vise PC přeramkovat má smysla?

Což mi připomíná, že by muj pc taky potřeboval upgrade....:/
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.

Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 4922
Registrován: 2. 10. 2006, 20:04

Re: IT Poradna

Příspěvek od Naoki » 8. 8. 2019, 10:32

OnGe píše:
8. 8. 2019, 08:16
Kde v task manageru vidíš procenta využití paměti?
Můj task manager vypadá takto nějak:
Obrázek
Předpokládám tedy že to číslo nahoře je procento využití.
York píše:Naoki: Zbytek z těch 70% pravděpodobně Windozy používají jako cache.

To je ostatně důvod, proč je tak důležitá RAMka z hlediska rychlosti počítače. Když ti programy zaberou třeba 90% fyzické RAMky, tak nezbývá skoro nic na cashování diskových operací a všechno se brutální zpomalí.
Já teda navím co s tímto. Dělal jsem upgrade na 16GB s tím že jsem doufal že s multitaskováním budu mít klid, ale když vidím že i takto to je 70% tak mám teda uvažovat o další upgrade nebo jak?
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.

Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10215
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od OnGe » 8. 8. 2019, 10:49

To je jiný task manager, než na který jsem zvyklý. Ale nejspíš pod Performance nebo Details bys měl najít tlačítko Manage resources (nebo něco na ten způsob) a tam bys měl vidět detaily.

Jinak ono je to trochu tricky, protože část paměti je sdílená mezi procesy, cache a tak. V podstatě se dá říct, že čím víc paměti máš, tím víc se jí zabere a taky že paměť, kterou nevyužíváš, je ti na nic. Jestli máš multitasking jako "co jednou otevřu, zůstane otevřené dokud to nebudu zase potřebovat", tak paměti nebudeš mít dost nikdy.
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 11305
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: IT Poradna

Příspěvek od York » 8. 8. 2019, 10:54

Vallun píše:
8. 8. 2019, 10:17
York - takže moje delší dobu uplatňována vise PC přeramkovat má smysla?
Nemá. Podstatný je, nemít tý ramky míň, než je nějaká nutná hranice. Když ti programy sežerou 4 GB a ty máš přesně 4 GB, tak se to projeví jako velký zpomalení, protože windozy nebudou mít kam cashovat diskové operace. Když máš tým ramky ještě míň, tak se navíc bude pořád odkládat na disk, což tě bude zpomalovat fakt brutálně. Jestli máš v tom případě 8 GB nebo 16 GB je řádově menší rozdíl.

Naoki píše:
8. 8. 2019, 10:32
Já teda navím co s tímto. Dělal jsem upgrade na 16GB s tím že jsem doufal že s multitaskováním budu mít klid, ale když vidím že i takto to je 70% tak mám teda uvažovat o další upgrade nebo jak?
Ne - to pravděpodobně znamená, že máš 30% rezervu (ono to teda není pevný číslo, Windozy klidně využijou 64 GB volný ramky, když ji budou mít k dispozici, ale získaný efekt není tak zásadní, viz výše).


edit: V dnešní době už bych 4 GB ramky nikomu nedoporučil, 8 GB je v pohodě, 16 GB pro většinu lidí optimum. Samozřejmě pokud editujete obří videa, pracujete s půlterabajtovými obrázky v Photoshopu a podobně, tak je každej bajt ramky dobrej.

Uživatelský avatar
Invictus
Nerozhodný volič
Příspěvky: 7065
Registrován: 21. 11. 2005, 02:33
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od Invictus » 8. 8. 2019, 17:55

Naoki: A nemáš 32-bit verzi widlí?
Iron Within
Iron Without

Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 4922
Registrován: 2. 10. 2006, 20:04

Re: IT Poradna

Příspěvek od Naoki » 9. 8. 2019, 02:26

ee, 64bit
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.

Sosacek
Příspěvky: 21403
Registrován: 14. 7. 2004, 18:30

Re: IT Poradna

Příspěvek od Sosacek » 9. 8. 2019, 07:24

Vallun píše:
8. 8. 2019, 10:17
York - takže moje delší dobu uplatňována vise PC přeramkovat má smysla?

Což mi připomíná, že by muj pc taky potřeboval upgrade....:/
Vic pameti pomuze, pokud veci padaji, ze maji malo pameti, nebo pokud se po chvili pouzivano vsechno hrozive zpomali, nebo prepinani mezi aplikacema trva dlouho (vic jak par sekund).

Pokud tyhle veci nepozorujes, tak to to nejspis nepomuze.
"Are you man or a woman?" "I'm a villian."
"What gender are you?" "Evil."
"Yeah, but what's in your pans?" "Doom."

Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 25674
Registrován: 14. 5. 2008, 09:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od Vallun » 9. 8. 2019, 07:42

Sos - pokud jde o aktuální stav, tak počítač po pár hodinách zpomaluje, příčinu neznám, po dalších pár hodinách začne "připojovat a odpojovat" audio vstupy - hlásí to infoobrazovku, že sluchátka a mikrák byly odpojeny/pripojeny...

16 GB RAM mám...nějak mám podezření, že to nedává grafika, ta mi přijde, že dělá největší problémy...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.

Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10215
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT Poradna

Příspěvek od OnGe » 9. 8. 2019, 08:21

jestli ti dělá takovéhle divy audio, tak bych zkusil vyčistit konektory (opucovat kolík, profouknout zdířku - určitě tam necpat vatičku) a podíval se, jestli není přelámaný kabel. Pokud je kabel v pohodě a konektory čisté, tak bych viděl problém ve zvukové kartě nebo desce. Nebo to máš nějak úplně rozesraný softwarově, což by naznačovaly ty další potíže.
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Odpovědět

Zpět na „Rozličný pokec“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host