Skills ich pouztie a resenie....

Vlastní sekce pro fandy známého cyberpunkového RPG.
Uživatelský avatar
Sirien
Pragmatik
Příspěvky: 7056
Registrován: 6. 6. 2004, 17:10
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirien » 10. 12. 2005, 18:44

Sethi:
Moucho píše:Tuk-Enek asi ma pravdu....
Hihihihihihihi!!!!!!! <Vítězný posměvačný úšklebek>
Měl jsem tím na mysli to, že si dokážu jen těžko představit, jak chemické sloučeniny mění zcela konkrétním způsobem pouze zcela konkrétní neuronová spojení, aniž by ovlivnily jiná...

Jerson: To pro hru moc praktický neni - nakonec dřív nebo pozděj dojde k tomu, že se pohádáte, která činnost je/není dost významná pro postih za nedominantní ruku... To je lepší říct rovnou: za nedominantní ruku je to a to a NEŘEŠIT TO, dokud se nenarazí na situaci, která tu nedominantní ruku doslova vyžaduje.
Nebudu tu s tebou diskutovat o tom, jaký vliv má na výchova na dominanci pravé ruky, protože to není podstatné. Jen si dovolím poznamenat, že jde o věc zvětšiny vrozenou, výchovou pouze upevněnou. Pouze u od narození ambidexterních lidí je možné vyvolat dominanci pravé ruky na úkor levé tím že se silně upřednostňuje, i tak tam ale u v dětství necvičených činností ta ambidexterita zůstane (klasicky můj případ), přeučený levák se jako pravák chová také pouze tam, kde byl přeučn (psaní, držení příboru...), zatímco u činností, kde má víceméně svobodnou volbu (sporty), se přikloní k levé ruce (klasicky můj otec)
Kostka, http://www.d20.cz
- překlady her (DnD, Fate a další)
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí
- skupinové sekce s rozsáhlou podporou
...a mnohé další.

Překlady Fate: Překlad Fate 4e Core, Překlad FAE: Fate Accelerated, DnD 5e: Dungeons and Dragons 5e

Uživatelský avatar
Alnag
Příspěvky: 3324
Registrován: 21. 10. 2001, 23:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag » 12. 12. 2005, 10:16

Všichni tady kafráte nesmysly a oháníte se ambidexteritou jako zaklínadlem i když ta je přítomná jen u takového zlomku populace, že se vám o tom ani nezdá... $;)
In nomine Ordinis! & La vérité vaincra!

Tohle byl kdysi taky můj domov. R.I.P.

Uživatelský avatar
Sirien
Pragmatik
Příspěvky: 7056
Registrován: 6. 6. 2004, 17:10
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirien » 14. 12. 2005, 08:32

Alnag: Například u mě? :lol: $D
Ono to procento zase až tak moc malé není... neříkám, že je velké, ale pár takovejch lidí se dá najít. To, že tohle své nadání většinou nevyužívaj naplno (každou činnost dělaj jednou rukou, místo toho aby se jak volové učili psát oběma, hrát tenis oběma, rýsovat oběma, pracovat na compu myší oběma...) je už o něčem jinym.
Kostka, http://www.d20.cz
- překlady her (DnD, Fate a další)
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí
- skupinové sekce s rozsáhlou podporou
...a mnohé další.

Překlady Fate: Překlad Fate 4e Core, Překlad FAE: Fate Accelerated, DnD 5e: Dungeons and Dragons 5e

Sosacek
Příspěvky: 20626
Registrován: 14. 7. 2004, 18:30

Příspěvek od Sosacek » 14. 12. 2005, 10:01

tady jde o to ze jsou vsichni posedli "herni rovnovahou" a nechteji aby mohl nekdo chodit s dvouma bouchackama a nebyl desne ubah.

jako kdyby to nebylo jedno. inteligentni herni system se 1) budto stabilizuje (= uvadi do rovnovahy) sam nebo 2) to zcela necha na GM a nebude mu prekazet.
1605: Anonymous member attempts to hack into British Parliament using only gunpowder.

Uživatelský avatar
Alnag
Příspěvky: 3324
Registrován: 21. 10. 2001, 23:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag » 14. 12. 2005, 12:42

Tuk-Enek píše:Alnag: Například u mě? :lol: $D
Ono to procento zase až tak moc malé není... neříkám, že je velké, ale pár takovejch lidí se dá najít. To, že tohle své nadání většinou nevyužívaj naplno (každou činnost dělaj jednou rukou, místo toho aby se jak volové učili psát oběma, hrát tenis oběma, rýsovat oběma, pracovat na compu myší oběma...) je už o něčem jinym.
Když ti bylo pět tak si navštívil s maminkou pedpsych poradnu, stoupal si na židličku, bral jsi do rukou lžičku a spínal jsi ruce. A ten pán/paní co tam byla si dělal poctivně čárky a pak řekl "Maminko, to vaše dítě je nevyhraněné. Takový pravolevák. Tak se rozhodněte, na jakou pacičku ho budete učit.
A z toho jsi usoudil, že jsi ambidexterní viď? Ve sktuečnosti jsi pravděpodobně mírný levák. Věř mi, vím jak vypadá ten test a jaký má vztah k realitě. Aby se zjistilo jestli jsi ambidexterní tak by ti museli udělat fMR a to ti určitě nedělali, ledaže bys měl nádor na mozku... $;)
In nomine Ordinis! & La vérité vaincra!

Tohle byl kdysi taky můj domov. R.I.P.

Uživatelský avatar
OneIceOne
Příspěvky: 71
Registrován: 3. 3. 2004, 10:27
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OneIceOne » 14. 12. 2005, 20:30

Jak tu řešíte ambidexteritu, řešim jednu věc. Tyka se boje s dvěma chladnejma zbraněma. Jedem pravidla dle MandM - primarní dovednost + 1/2 offhand dovednosti. Mám fyzádku s dvěma zbrojními ohnisky řekněme s hodnocením 6 v primární a hodnocením 4 v offhand. Myslíte, že mam do boje přidávat 10 kostek či nějak jinak? :think:

Uživatelský avatar
Mac
Příspěvky: 103
Registrován: 3. 3. 2004, 14:48
Bydliště: praha

Příspěvek od Mac » 15. 12. 2005, 13:00

OneIceOne píše:Jak tu řešíte ambidexteritu, řešim jednu věc. Tyka se boje s dvěma chladnejma zbraněma. Jedem pravidla dle MandM - primarní dovednost + 1/2 offhand dovednosti. Mám fyzádku s dvěma zbrojními ohnisky řekněme s hodnocením 6 v primární a hodnocením 4 v offhand. Myslíte, že mam do boje přidávat 10 kostek či nějak jinak? :think:
Mam za to, ze off-hand dava jen polovinu kostek, ale treba si to spatne pamatuju...

Uživatelský avatar
Shadowman
Příspěvky: 198
Registrován: 14. 9. 2003, 11:14
Bydliště: Košice,Seattle,planety Battletechu,vsade tam kde je krasne makkucko a kde je dobre pivo a chlast!!1!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shadowman » 16. 12. 2005, 10:30

ja by som si dal hadzat s kazdym swordom zvlast a tudiz je jasne kolko mozes a kde pouzit rezerv...
At ten parchant odpociva v pokoji ... a v chodbe, a v dalsich mistnostech. :)

Uživatelský avatar
Sethi
Příspěvky: 100
Registrován: 14. 3. 2003, 08:54
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sethi » 16. 12. 2005, 11:07

já jsem ambisinisterterní.
mám obě ruce levé.
:roll:

ale i tak, obourukost se dá cvičit. dělám to od druhé třídy. když hrajete na klavír, tak se prostě buď naučíte separovat činnost rukou, nebo ne. no, a když se nenaučíte, tak většinou dlouho nevydržíte. řekla bych, že po třinácti letech agresivního mydlení do kláves se umím levou rukou podrbat na hlavě líp, než pravák, který klavír nikdy neviděl :)

tohle bude pro někoho asi nošení sov do athén, ale víte, že při přeučování malého leváčka na praváctví může dojít trvalým poruchám řeči?
a ještě jedna perlička z rodinného života. bratr je přeučený levák. píše pravou (jako čuník :) ), ale do míče kope levou, hází levou a hlavně používá myš levou rukou. ale jak. pravá leží na klávesách a levá se natahuje křížem přes ní (nebo pod ní) k myši, která je na normálním místě. navíc ještě pěkně dlouhou používal pravácky vykrojenou myš, zápěstí vytočený do naprosto nefyziologickýho úhlu...

Uživatelský avatar
OneIceOne
Příspěvky: 71
Registrován: 3. 3. 2004, 10:27
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OneIceOne » 16. 12. 2005, 11:12

Mac píše:
OneIceOne píše:Jak tu řešíte ambidexteritu, řešim jednu věc. Tyka se boje s dvěma chladnejma zbraněma. Jedem pravidla dle MandM - primarní dovednost + 1/2 offhand dovednosti. Mám fyzádku s dvěma zbrojními ohnisky řekněme s hodnocením 6 v primární a hodnocením 4 v offhand. Myslíte, že mam do boje přidávat 10 kostek či nějak jinak? :think:
Mam za to, ze off-hand dava jen polovinu kostek, ale treba si to spatne pamatuju...
To je správně, primární boj mam 6 a offhand mam 6 - beru tedy 6+6* 1/2=9...pak mám ale v primární 6 bojový ohnisko a offhand 4 zbrojní ohnisko...ptám se na to, zda použiju v základu 9+6+4 a nebo 9+6 a ty kostky z offhand ruky, ze zbrojního ohnika nějak modifikuju....

Uživatelský avatar
Mac
Příspěvky: 103
Registrován: 3. 3. 2004, 14:48
Bydliště: praha

Příspěvek od Mac » 16. 12. 2005, 16:13

OneIceOne píše:To je správně, primární boj mam 6 a offhand mam 6 - beru tedy 6+6* 1/2=9...pak mám ale v primární 6 bojový ohnisko a offhand 4 zbrojní ohnisko...ptám se na to, zda použiju v základu 9+6+4 a nebo 9+6 a ty kostky z offhand ruky, ze zbrojního ohnika nějak modifikuju....
Obavam se, ze takovy pripad v pravidlech popsan neni, ale ja to pouzivam dusledne tak, ze vsechny kostky ktere mi generuje druha ruka delim dvema...

Uživatelský avatar
Sirien
Pragmatik
Příspěvky: 7056
Registrován: 6. 6. 2004, 17:10
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirien » 18. 12. 2005, 14:44

Alnagovi na jeho vlastní žádost nebudu tentokrát šlapat na autíčko...

Co se týče toho boje dvěma zbraněmi, dovolím si pouze poznamenat, že by bylo vhodné rozlišovat dva případy v závislosti na dvou druzích stylů:
Boj dvěma zbraněmi jako dvěma zbraněmi, což je případ méně obvyklý, resp. se vyskytující jen výjmečně, např. u někoho, kdo je vycvičený na boj mečem v obou rukách (ale ne naráz) a vezme do ruky dva meče naráz. Někdo takový pak používá oba meče separovaně, jako jednotlivé zbraně, útok vede pouze jednou z nich, kryje také pouze jednou z nich. Klasickým příkladem ze Shadowrunu je někdo, kdo vezme do ruky dvě pistole a zečne to s nimi kosit. To bych pak řešil jako dva oddělené útoky s postihem +2CČ pro druhý (+4 offhand...), přesně tak, jak to popisují pravidla (4. edice samozřejmě dělí kostky, protože cool kopírovaný WoD dělí kostky, ale z výše uváděného asi 4e nehrajete, takže...)
Boj dvěma zbraněmi jako jednou kombinovanou zbraní bych řešil jako odlišný skill, nějakým způsobem zvýhodněný (+1 úr. poškození, modifikátor +2 se kterým se pracuje jako s modifikátorem dosahu...), nebo bych ho nechal zaplatit nějakou konstatntí karmu za daný výcvik (něco jako za iiciaci) a za to bych mu pak dal třeba o polovinu kostek za skill víc. Je to styl boje, kdy je bojovník vytrénovaný na použití dvou zbraní naráz a při boji je různě kombinuje v naučených pohybech, což se příliš nevyskytuje u mečů, ale je to obvyklé např. u krátkých tyčí (eskrym), nožů, meče a nože, dvou šavlí či mačet...

Jen pro ujasnění výše uvedené dělení jsem si teď nevymyslel, ale skutečně se rozděluje výcvik s duálními zbraněmi od výcviku pouze na obě ruce.

Sosan: Víceméně by se dalo říct,že o tom se tu mluví - o tom, jak by to měl asi tak GM nejlíp vyřešit...

_______________________________________________________________________________________
PS - Alnagu, sorry za to autíčko, ale zase mi přjde, že se jen vztekáš. Předtím to bylo mimo téma, teď je to na zbytečnejch detailech. Je jedno, jestli jsem mírně vyhraněný pravák/levák nebo zcela ambidexterní podle fMR. Důležité je, že se dokážu naučit činnosti na obě ruce bez efektivního rozdílu...
Kostka, http://www.d20.cz
- překlady her (DnD, Fate a další)
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí
- skupinové sekce s rozsáhlou podporou
...a mnohé další.

Překlady Fate: Překlad Fate 4e Core, Překlad FAE: Fate Accelerated, DnD 5e: Dungeons and Dragons 5e

Uživatelský avatar
Mac
Příspěvky: 103
Registrován: 3. 3. 2004, 14:48
Bydliště: praha

Příspěvek od Mac » 19. 12. 2005, 08:50

Co se tyce dvou stylu, dovolim si poznamenat, ze tyto pripady pravidla jasne urcuji, takze netreba zadnych kreaci (navic OIO pomerne presne specifikoval svuj dotaz).
Dve zbrane v melee combatu se vyhodnocuji jako kombinovana zbran, coz neni zadne prekvapeni vzhledem k tomu jak se vyhodnocuje melee combat obecne (take nikdo nepocita extra dve pesti, kousani atd - proste komplexni cislo).
Naopak ranged combat zpusobuje extra zraneni kazdou zbrani, navic je jaksi castejsi pripad vice cilu, atd - proste zde naopak ma smysl utoky rozdelovat.

Uživatelský avatar
Sirien
Pragmatik
Příspěvky: 7056
Registrován: 6. 6. 2004, 17:10
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirien » 21. 12. 2005, 08:36

Mac: To nebylo ani tak pro OIO, jako spíš taková obecná věcná vsuvka.
Stejně tak to o těch bojových stylech nebylo přímo k pravidlům, ale spíš pro lidi, co si vytvářejí nebo hrají podle různých rozšíření pro melee (podobně jako jsou třeba rozšíření pro martial arty).
Asi jsem to měl zmínit rovnou...
Kostka, http://www.d20.cz
- překlady her (DnD, Fate a další)
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí
- skupinové sekce s rozsáhlou podporou
...a mnohé další.

Překlady Fate: Překlad Fate 4e Core, Překlad FAE: Fate Accelerated, DnD 5e: Dungeons and Dragons 5e

Uživatelský avatar
Alnag
Příspěvky: 3324
Registrován: 21. 10. 2001, 23:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag » 21. 12. 2005, 13:50

Tuk-Enek píše:PS - Alnagu, sorry za to autíčko, ale zase mi přjde, že se jen vztekáš. Předtím to bylo mimo téma, teď je to na zbytečnejch detailech. Je jedno, jestli jsem mírně vyhraněný pravák/levák nebo zcela ambidexterní podle fMR. Důležité je, že se dokážu naučit činnosti na obě ruce bez efektivního rozdílu...
Nevztekám se, upřesňuju. Z RPG her člověk nabývá dojmu, že ambidexterita je cosi běžného, ale není. Skutečnost, že se dokáže většina lidí (pokud tomu věnuje úsilí) naučit používat obě ruce je jistě zajímavá ale nijak zvlášť s tím nesouvisí. Zeptej se přeučených leváků (a takových je ve starší generaci celá řada), kteří zvládají skvěle psát pravačkou (a paradoxně třeba hůř levačkou). Ambidexterita (resp. mírná levo/pravorukost) je jistě dobrý základ pro pozdější činnost, ale zdá se mi zcela okrajová vzhledem k tomu, že později stejně závisí na úsilí. Mozek má jistou míru plasticity, takže se přizpůsobí tomu co budeš dělat.

Dokonce existuje i takový extrém, že např. expertním klavíristům začnou bující oblasti ovládající motoriku dvou prstů přerůstat do sebe a potom jaksi už nemohou hrát... ale to běžným smrtelníkům nehrozí. Takže stručně - ambidexterita se strašně přeceňuje.
In nomine Ordinis! & La vérité vaincra!

Tohle byl kdysi taky můj domov. R.I.P.

Zamčeno

Zpět na „Shadowrun“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host