Pivo
Moderátor: Faskal
já mám především , ilgire, dojem, že právo vařit pivo měly jednotlivé domy, že to nebylo tak, že tam byl jeden pivovar pro celé město a od něj kupovali pivo všichni.
Taky jsem někde slyšela, že se pilo hlavně pivo, protože pít vodu ve středověku bylo poněkud odvážné.
Já mám dojem, že ve středověku se většina potravin připravovala doma a nakupovaly se hlavně suroviny.
Prostě se tu zas dopouštíme toho, že se díváme na středověk dnešníma očima.
Středověký volný trh byl značně omezen tím, že hospodyně vybírala na trhu mezi venkovankami z okolí a neměla tam vejce, dovezená z Číny nebo čertví odkud, ale principy volného trhu fungovaly.
Výběr v dnešním supermarketu je pochopitelně mnohem širší, jen nevím, jestli to je výhoda.
Nákup se tak stává poměrně složitým rozhodovacím procesem a bere tím část duševní kapacity, kterou by bylo možno věnovat něčemu zajímavějšímu, než rozhodování, které pivo nebo jogurt vybrat.
Ostatně jsem zjistila, že obvykle kupuju stejný druh jogurtu, ať už vybírám v hypermarketu z dvaceti druhů nebo v menším obchodě z pěti. Jen v tom hypermarketu mi trvá dýl, než se zorientuju, co tam vlastně mají a než ty regály oběhnu.
Taky jsem někde slyšela, že se pilo hlavně pivo, protože pít vodu ve středověku bylo poněkud odvážné.
Já mám dojem, že ve středověku se většina potravin připravovala doma a nakupovaly se hlavně suroviny.
Prostě se tu zas dopouštíme toho, že se díváme na středověk dnešníma očima.
Středověký volný trh byl značně omezen tím, že hospodyně vybírala na trhu mezi venkovankami z okolí a neměla tam vejce, dovezená z Číny nebo čertví odkud, ale principy volného trhu fungovaly.
Výběr v dnešním supermarketu je pochopitelně mnohem širší, jen nevím, jestli to je výhoda.
Nákup se tak stává poměrně složitým rozhodovacím procesem a bere tím část duševní kapacity, kterou by bylo možno věnovat něčemu zajímavějšímu, než rozhodování, které pivo nebo jogurt vybrat.
Ostatně jsem zjistila, že obvykle kupuju stejný druh jogurtu, ať už vybírám v hypermarketu z dvaceti druhů nebo v menším obchodě z pěti. Jen v tom hypermarketu mi trvá dýl, než se zorientuju, co tam vlastně mají a než ty regály oběhnu.
-
- .
- Příspěvky: 18083
- Registrován: 31. 10. 2006, 17:35
pro přehlednost vymazáno - netýká se tématu
Naposledy upravil(a) Argonantus dne 21. 10. 2008, 09:21, celkem upraveno 1 x.
- boubaque
- bubák; Moderátor
- Příspěvky: 6642
- Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
- Bydliště: Brno/Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
S tím pivem to bylo tak, že snad každý si (ve městech) vařil pivo, ale velice slabé.* Pilo se proto, že běžně dostupná voda nebyla kvalitní a takhle se mimojiné převařila. A pily ho i malé děti. Ostatně slovo "pivo" znamená "to, co se pije", tedy "pití" nebo "pitivo".
Naopak kdo měl várečné právo, ten vařil kvalitní, silné pivo. Vztah těch dvou piv bych viděl asi jako udělat si doma pití ze sirupu a zajít si do hospody na kofolu.
EDIT: * vařilo se ze zbytků chleba, z toho vznikl taky pojem "tekutý chléb"
Naopak kdo měl várečné právo, ten vařil kvalitní, silné pivo. Vztah těch dvou piv bych viděl asi jako udělat si doma pití ze sirupu a zajít si do hospody na kofolu.
EDIT: * vařilo se ze zbytků chleba, z toho vznikl taky pojem "tekutý chléb"
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Pivo se konzumovalo nejen pro převaření a tím zajištění menší závažnosti, ale také, že se jedná o věc vcelku výživnou.
Poslední důležitá věc je jeho konzumace v horkém prostředí, což dříve bylo dost povolání od kováře, skláře až po pracovníky hutí, dolů, obsluhy parních strojů atd.
Chmel v pivu obsahuje močopudné látky, díky kterým nastává potřeba pivo zase brzy vymočit. Což je v horkém prostředí dokonalý nástroj jak udržet rozumnou hydrataci a zároveň obsah soli a v pohodě ledviny. (vše vztažené ke slabým pivům)
Zkuste si vypít pět litrů samotné vody..
Poslední důležitá věc je jeho konzumace v horkém prostředí, což dříve bylo dost povolání od kováře, skláře až po pracovníky hutí, dolů, obsluhy parních strojů atd.
Chmel v pivu obsahuje močopudné látky, díky kterým nastává potřeba pivo zase brzy vymočit. Což je v horkém prostředí dokonalý nástroj jak udržet rozumnou hydrataci a zároveň obsah soli a v pohodě ledviny. (vše vztažené ke slabým pivům)
Zkuste si vypít pět litrů samotné vody..
A je kocour v troubě!
- Neferit Sr.
- Příspěvky: 1036
- Registrován: 4. 2. 2008, 21:50
- Bydliště: Órodná Haná
Mě by stejně zajímalo jak takové pivo ve středověku vlastně chutnalo. Jestli to bylo něco normálního nebo jestli to byl nějaký patok. A co by Rudolf II řekl, pokud by mu dali dnešní krušovickou 12.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
- Vallun
- Příspěvky: 32253
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Jestli se dostaneš do Brna, tak tam v jedné z hospůdek u ÚS mají pivo vařené údajně dle středověkých postupů s přihlédnutím k dnešní hygieně potravin. Já to okusil a nechutnalo vůbec zle... ale je samozřejmě otázka, nakolik je to věrná nápodoba...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Poznámka od Argonanta:
A poznamenávám, že středověkým pivem se velmi zabývá mistr Gorvin, který zde byl už několikrát připomínán.
http://www.gorvin.mysteria.cz/pivo/slad.htm
A poznamenávám, že středověkým pivem se velmi zabývá mistr Gorvin, který zde byl už několikrát připomínán.
http://www.gorvin.mysteria.cz/pivo/slad.htm
|-- RPGforum moderátor-editor
|-- Hrám: ...
|-- Mám rád: Amber Diceless, FATE, Primetime Adventures, Starport
|-- mail - joeyeti (at) gmail (dot) com
|-- Hrám: ...
|-- Mám rád: Amber Diceless, FATE, Primetime Adventures, Starport
|-- mail - joeyeti (at) gmail (dot) com
juch, děkuji za téma.
Pivo je poměrně dost zajímavý problém.
Jak jsem byl poučen, vařilo se už od nepaměti (tj. od Mezopotámských civilizací). Poměrně nedávno prý vědci udělali rekonstrukci toho procesu a výsledné pivo bylo neskutečně hnusné.
Tak neví, jestli to tak mělo být, nebo jestli udělali chybu.
.... osobně by mne ale třeba zajímalo, jaké jsou rozdíly mezi pivními a vinnými kvasinkami.
Pivo je poměrně dost zajímavý problém.
Jak jsem byl poučen, vařilo se už od nepaměti (tj. od Mezopotámských civilizací). Poměrně nedávno prý vědci udělali rekonstrukci toho procesu a výsledné pivo bylo neskutečně hnusné.
Tak neví, jestli to tak mělo být, nebo jestli udělali chybu.
.... osobně by mne ale třeba zajímalo, jaké jsou rozdíly mezi pivními a vinnými kvasinkami.
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
to se ptáš Ty, biologu?
Já vždycky měla za to, že to je pokaždé jiný druh.
Něco jako plíseň na sýru - když je huňatá a bílá , je to Hermelín, když je zelená a uvnitř sýra, je to Niva.
Ale nejsem si jistá, jestli mně za tu poslední větu nepřijde strašit prabába - odborná učitelka mlékařství a výroby sýrů.
já myslím, že to dnes těžko posoudíme - takový egypťan ( jo, někde jsem četla , že již staří Egypťané...) mohl mít úplně jiné chutě.
a nejen Egypťané - skutečně drahá vína pro znalce prý většině běžných konzumentů nijak zvlášť nechutnají.
ono se taky vařilo pivo z lecčehos, nejen z chmele, ale tuším i z datlí.
v Albertu na Smíchově měli nedávno indické pivo z kukuřice a v televizi ukazovali, že Japonci našli způspob, jak vyrobit pivo z mlíka. Prý mu říkají Bilk. Jak jinak, největší ptákoviny vynalézají Japonci.
To indické pivo jsem nekoupila, za stejné peníze byly nejmíň tři lahve mého oblíbeného Staropramenu Granát.
A teď se jdu povívat do ledničky, jestli tam nemám aspoň plechovku Braníku.
Já vždycky měla za to, že to je pokaždé jiný druh.
Něco jako plíseň na sýru - když je huňatá a bílá , je to Hermelín, když je zelená a uvnitř sýra, je to Niva.
Ale nejsem si jistá, jestli mně za tu poslední větu nepřijde strašit prabába - odborná učitelka mlékařství a výroby sýrů.
já myslím, že to dnes těžko posoudíme - takový egypťan ( jo, někde jsem četla , že již staří Egypťané...) mohl mít úplně jiné chutě.
a nejen Egypťané - skutečně drahá vína pro znalce prý většině běžných konzumentů nijak zvlášť nechutnají.
ono se taky vařilo pivo z lecčehos, nejen z chmele, ale tuším i z datlí.
v Albertu na Smíchově měli nedávno indické pivo z kukuřice a v televizi ukazovali, že Japonci našli způspob, jak vyrobit pivo z mlíka. Prý mu říkají Bilk. Jak jinak, největší ptákoviny vynalézají Japonci.
To indické pivo jsem nekoupila, za stejné peníze byly nejmíň tři lahve mého oblíbeného Staropramenu Granát.
A teď se jdu povívat do ledničky, jestli tam nemám aspoň plechovku Braníku.
Ano, to se ptám Já.
Kvasinkám rozumím jenom do té míry, že je umím vyset a pak sklidit. A možná rutinní vytváření bezbožných zrůd z těchto bytostí.
Na toto jsem se ptal i jinde, ale zdá se, že se na to budu muset podívat sám.
Pak poreferuji.
Možná bych si povzpomínal na nějaké informace co do současnosti piva, ale zajímavější by byla třeba ta historie.
Ostatně, jedna z nejúžasnějších budov v Brumově je právě pivovar.
http://www.adam2006.estranky.cz/archiv/iobrazek/368
Ovšem je to příliš slabá historie, než aby to bylo příliš zajímavé.
Osobně bych třeba rád nasál informace o hodně starých postupech - víte někdo něco, či máte aspoň tip na rafinované zdroje?
Kvasinkám rozumím jenom do té míry, že je umím vyset a pak sklidit. A možná rutinní vytváření bezbožných zrůd z těchto bytostí.
Na toto jsem se ptal i jinde, ale zdá se, že se na to budu muset podívat sám.
Pak poreferuji.
Možná bych si povzpomínal na nějaké informace co do současnosti piva, ale zajímavější by byla třeba ta historie.
Ostatně, jedna z nejúžasnějších budov v Brumově je právě pivovar.
http://www.adam2006.estranky.cz/archiv/iobrazek/368
Ovšem je to příliš slabá historie, než aby to bylo příliš zajímavé.
Osobně bych třeba rád nasál informace o hodně starých postupech - víte někdo něco, či máte aspoň tip na rafinované zdroje?
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
-
- .
- Příspěvky: 18083
- Registrován: 31. 10. 2006, 17:35
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti