Řešit, co znamená "mág", je naprosto zbytečný.
České slovo mág nemá nezpochybnitelný slovníkový výnam, jako např. slova "lebka" nebo "schizofrenik". Je to slovo s otevřeným významem.
Navíc se nepohybujeme na poli odborné literatury, kde by se dodržovaly slovníkové výrazy.
Neexistuje nic jako "objektivní význam slova mág".Slovo mág má jenom takový význam, jaký mu dá autor. !
Slovo "elf" má milióny významů. Srovnejte elfy Tolkienovy, Sapkowskeho, germánské elfy a normanské elfy. Všichni jsou jiní! Slovníky a encyklopedie jsou nám úplně k ničemu:
Encyklopedie universum píše:v germ. mytologii a v pohádkách skřítek, bytost mezi lidmi a bohy, žijící pod zemí, ve vodě a ve vzduchu.
Jak tahle definice souvisí např. s Tolkienovými elfy? Nijak! Prostě záleží jen na libovůli autora. U mágů je tomu stejně. Můžeme se ohánět slovníky, můžeme se ohánět etymologyckými základy, můžeme se ohánět tím, jak to používají jiní autoři...
...ale tyhle argumenty nemají
žádnou váhu. Až já jednou budu psát knížku, hlavními hrdiny bude skupina psioniků - a já jim schválně budu říkat "mágové". Co vy mi na to můžete říct? Vůbec nic!
Přestaňte se konečně ohánět slovníky nebo citacemi a pochopte, že
slovo mág nemá žádný "neměnný, objektivní význam".
---
Rozhodující argumenty pro "mage = mág" jsou pro mě jasné:
- Ta slova jsou skoro stejná. Existuje perské slovo "maguš". Z toho slova se vyvinulo anglické "mage". A z téhož slova se vyvinulo naše "mág". Můžou být dvě slova snad ještě více podobnější?
- Snad všichni současní hráči MtA říkají "mág"
Argumentace stylu "mág je obecný uživatel magie", nebo "mág je speciální typ uživatele magie" je nesmyslná - jednoduše proto, že to není pravda!
---
A z hlediska klíče není vůbec co řešit:
Všichni jsou pro "mága", kromě jednoho člověka!
Klíč je především hledání kompromisu. V situaci, kdy všichni lidi - až na jednoho - stojí za jedním názorem, snad není o čem diskutovat.