Mág kontrolující postavu...

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2020
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Fafrin » 9. 11. 2012, 11:22

Naše řešení se liší v tom, že umožňuješ oběma (mág i ovladnutý) provádět protiakci vždy.
Já se nejdříve ptám mága, jestli chce provádět protiakci, a teprve pokud nechce, ptám se ovládnutého.

Možná by měl mít ovladnutý možnost provádět jinou protiakci než mág, a tedy i pokud mág se rozhodne protiakčnit, měl by mít možnost se útoku bránit. Tady jeotázkou, jestli je to řetězení či nikoliv.

Hlavně však jde o to, že první o existenci své protiakce rozhoduje mág.

(Napadla mě teď zajímavá možnost, že mág zaplatí protiakci a nechá ji obránci provést dle své libovůle, to se hodí ovšem spíše u šamana a zvířat.)
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5283
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Aljen » 9. 11. 2012, 11:45

Já se nejdříve ptám mága, jestli chce provádět protiakci, a teprve pokud nechce, ptám se ovládnutého.
Presne takto by som to aj ja robil.
Byt ovladnuty nie je sranda
Možná by měl mít ovladnutý možnost provádět jinou protiakci než mág, a tedy i pokud mág se rozhodne protiakčnit, měl by mít možnost se útoku bránit. Tady jeotázkou, jestli je to řetězení či nikoliv.
Uplne scestne riesenie by bolo: Nech si hodi Utocnik, Ovladnuty obranca a Mag.
Najprv sa vyriesi vycerpanim ci bez stret medzi Magom a ovladnutym o to aka protiakcia sa urobi. Nasledne sa porisi Utocnikova akcia vs vysledna protiakcia.
Samozrejme musia byt pred hodom definovane dost vagne aby bolo dost miesta vo fikcii pri vyhodnoteni
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!

MarkyParky
Příspěvky: 5143
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od MarkyParky » 9. 11. 2012, 11:49

Fafrin: Jo - v principu tvoje řešení dává větší váhu mágově ovládání a dělá jej silnějším, moje mága oslabuje tím, že přidává variantu ve které Obránce přehodí Mága a vynutí si svou protiakci.

Ale fungovat bez glitchů budou obě, liší se jen v síle mága.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2020
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Fafrin » 9. 11. 2012, 17:58

Hlavně žádné vkládané akce. (Aljen)
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Ragallach
Příspěvky: 362
Registrován: 20. 10. 2008, 09:20

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Ragallach » 22. 2. 2013, 18:30

Měl bych dotaz na dosah myšlenkové magie.
V pravidlech je, že dosah magie je dohled. Ale při kouzlení prostřednictví magických obrazců se píše, že kouzelník kouzlí, jako by se jednalo o symbolicky dotyk, který má narušitel a tvůrce. Lze i běžně bez magických kruhů používat myšlenkovou magii s použitím symbolického dotyku bez vizuálního kontaktu?
Ressova skupina

Uživatelský avatar
Sarsaparillos
Příspěvky: 687
Registrován: 27. 8. 2011, 09:15

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Sarsaparillos » 22. 2. 2013, 20:54

Ragallach píše:Lze i běžně bez magických kruhů používat myšlenkovou magii s použitím symbolického dotyku bez vizuálního kontaktu?
Řekl bych, že jedině tak, že by mág nakreslil magický obrazec na předmět, který by "přivázal" (tj. aktivoval) na oběď a tu prostřednictvím zdrojů ovládal, dokud je nevyčerpá. Musím se pochválit, exkluzivní koncept pro mágy-alchymisty a jejich sebevražedné atentátníky :)

EDIT: Druhá možnost je s pomocí ZS Neviditelný loutkař, ale oběť s tím musí souhlasit.

Ragallach
Příspěvky: 362
Registrován: 20. 10. 2008, 09:20

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Ragallach » 22. 2. 2013, 22:21

A ještě, je při použití neviditelného loutkaře povolený jako rozkaz spachání sebevraždy?
Nikde jsem si v pravidlech povolení ani zákazu nevšiml :-|
Ressova skupina

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 305
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od PotulnyDruid » 22. 2. 2013, 22:22

Sarsaparillos píše: Řekl bych, že jedině tak, že by mág nakreslil magický obrazec na předmět, který by "přivázal" (tj. aktivoval) na oběď a tu prostřednictvím zdrojů ovládal, dokud je nevyčerpá.
To je docela bežná taktika. Například, obrazec na sponě do vlasů + podplacená sluška = velký balík peněz darovaný družince od zbožné hraběnky :D
under construction

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 305
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od PotulnyDruid » 22. 2. 2013, 22:23

Ragallach píše:A ještě, je při použití neviditelného loutkaře povolený jako rozkaz spáchání sebevraždy?
Nikde jsem si v pravidlech povolení ani zákazu nevšiml :-|
Tak přímo, "spáchej sebevraždu" rozhodně ne, ale určitě můžeš přikázat, aby skočil z okna nebo vypil jed.
under construction

Rascus

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Rascus » 13. 11. 2015, 21:08

K té situaci, kdy ovládaný čelí útoku a mágovi jde o to pomoci jeho smrti...

Řešeno pravidlovou verzí:
Mág si volí první, zda se bude oběť bránit. Zvolí, že se oběť brání. Oběť neuspěje a o vyčerpání / nevyčerpání v tomto případě rozhoduje mág a může nechat oběť popravit (tedy stačí ovládnout postavu, vždy se za ní bránit a počkat si, až neuspěje a nevyčerpat se a nechat ji zemřít)?

To mi nepřijde uplně správné, i když to někdy může stát mága příliš mnoho sil.


Řešeno druhou verzí:
Oběť dostane i proti pravidlům nějak možnost se bránit též, aby v otázce života a smrti nebyla plně odkázána na mága...

To jde proti pravidlům a je to kostrbaté


Nešlo by to udělat tak, že:
Mág se s obětí brání, ta neuspěje a mág se rozhodne nevyčerpat (chce, aby oběť padla). V tu chvíli ve fikci Mág přestal jevit zájem o oběť (nevyčerpal se) a oběť ucítila, že je na poslední chvíli volná a může se vyčerpat (za svoje zdroje) proti jisté smrti.

Tedy mág rozhoduje jako první, jestli naordinuje obrannou akci. A když ano a obrana neuspěje, tak si mág první vybírá, zda se bude čerpat. Ale oběť by pak taky měla dostat možnost se vyčerpat, pokud to neudělá mág.


Pokud by tento návrh "neprošel", pak je obecně PH nucen za každou postavu vzorovat úplnému ovládnutí mága plnou sudbou postavy (zvlášť pokud je obětí třeba král a PH ho nechce nechat umřít debilně), což ubírá zajímavosti schopnosti. Pokud by návrh "prošel", pak bych třeba nechal i toho mága krále ovládat, bez obavy, že si jednoho dne usmyslí, že ho trapně popraví. Hra by tím byla více oživena.

Uživatelský avatar
Nuloen
Příspěvky: 186
Registrován: 21. 9. 2015, 14:14
Bydliště: Irdorath

Re: Mág kontrolující postavu...

Příspěvek od Nuloen » 13. 11. 2015, 23:24

vzteklina píše: Chcete aby ovládaná postava, které nedal mág žádný rozkaz, jen tak tupě stála a nechala se třeba zabít?
jak sem říkal před chvílí v jiném vlákně :)
pravidla jsou šablona, ne písmo svaté
a přesně o to tady de, pokud nevím a nebo pravidla neodpovídají, pak otázka zní
"co říká svět ve kterém hrajete?"
pokud neodpovídá na otázku
"co říkají hráči?"
no a tam už se rozhoduje definitivně.

pravidla praví
strana 195

tohle je moje řešení, nemusí být správné!
takže by se to rozhodlo ve dvou střetech A vs X,A vs Y
v prvním by se rozhodlo jestli se může postava bránit Y
a v druhém by se rozhodlo o úspěchu Y
1)A musí použít manévr obrana (pokud se v konfliktu pokračuje),a potom se přetahuje s X o své vědomí
pokud X vyhraje pak může říct že postava tam jenom stojí(samozřejmá akce pro útočníka), pokud A vyhraje pak může provést alespoň pasivní akci(jako je nastavení štítu,po odkročit,což nevyžaduje iniciativu), na další aktivní akci musí zaplatit další obranu
2)v druhém kole se už pokračuje rugulérním způsobem
Případně bych dal ještě další otázku:
Chcete, aby mág mohl ovládaného přinutit spáchat sebevraždu?
to by mělo být možné, nevím jestli na to odpovídají pravidla ale u mága ten obrázek to říká jasně.

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host