[Dotaz] Spolupráce postav

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2107
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Fafrin » 1. 5. 2013, 16:55

Hm, zajímavá situace. Otázkou je, co je tu selháním. A co je úspěchem.
Pokud by sestavení želvy znamenalo snížené ohrožení pro všechny o jedna, tak je to dost na nic, jedná se asi o nějaký větší efekt, ne?
Že to udělají všichni a naráz, tak bych k nim přistupoval jako k jednomu stvoření - oddílu, hejnu.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
Narnas
Příspěvky: 147
Registrován: 27. 9. 2011, 11:31

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Narnas » 2. 5. 2013, 14:22

Cílem by bylo rozhodně něco většího než zvýšení ohrožení. Mohlo by být cílem např. aby střelba na oddíl v želvě byla náročná/velmi náročná/ nemožná. To je pak úspěchem. Neúspěchem je díra v želvě, což může mít fatální následky.

Využití pravidel pro hejno/oddíl zní zajímavě.
Elen síla lûmen omentielvo.
<Hvězda svítí na hodinu našeho setkání.>

Uživatelský avatar
Narnas
Příspěvky: 147
Registrován: 27. 9. 2011, 11:31

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Narnas » 3. 5. 2013, 12:22

Když to
Narnas píše:Cílem by bylo rozhodně něco většího než zvýšení ohrožení. Mohlo by být cílem např. aby střelba na oddíl v želvě byla náročná/velmi náročná/ nemožná. To je pak úspěchem. Neúspěchem je díra v želvě, což může mít fatální následky.

Využití pravidel pro hejno/oddíl zní zajímavě.

trochu rozvedu příkladem:

Družina nachystala přepad na skřety, kteří něco převážejí třeba. Luk má každý, ale schopní střelci jsou pouze dva. Rozmístí se, aby dostali skupinu skřetů do křížové palby a spustí přepad.

V prvním kole je to více méně zkouška. Skřeti jsou zaskočení a padají jak švestky. Začíná druhé kolo. Náčelník si zaplatí rychle a zvítězí v iniciativě. Zorientuje se v situaci a vydá rozkaz = zformovat a vytvořit želvu.

Všichni skřeti poslechnou a pustí se do formování. Jak teď postupovat?

Každý skřet si může snížit ohrožení svojí akcí a vytvořit část želvy? Pokud jich uspěje nějaké podstatné množství, tak se želva vytvoří?

Nebo to lze zahlásit jako akci skupiny? Jenže jak to pak vyhodnocovat proti hráčům?
Elen síla lûmen omentielvo.
<Hvězda svítí na hodinu našeho setkání.>

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2107
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Fafrin » 8. 5. 2013, 10:46

Jak postupovat? Mno, jsou skřeti pro hru natolik nedůležití, abych je bral (bez velitele) jako jeden oddíl? Případně mohly by pod pořádným velením fungovat jako jeden oddíl(ono to má své výhody)?
Pak je velitelův rozkaz buď mění v oddíl, nebo jim hromadně snižuje ohrožení (je velitel, nemusí to platit, mohl by zaplatit lstivě?)
Úspěch velitele imho znamená, že skřeti zformují želvu. tečka. (Dalo se reagovat protiakcí a zabránit v řádném vyřčení/vykonání rozkazu). Kdyby úspěch znamenal, že skřeti "začnou formovat želvu", těžko to můžu považovat za úspěch či tomu přičíst nějaký efekt.
Skřeti by ve svých dalších akcím měli být omezeni tím, že nesmí porušit želvu apod.
Hromadnou věc je třeba dělat hromadně zvnějšku (rozsáhle), nebo hromadně uvnitř(Spolupráce, Hejno, Oddíl), jinak to nebude rozumně fungovat.

limity simulace
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
Narnas
Příspěvky: 147
Registrován: 27. 9. 2011, 11:31

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Narnas » 8. 5. 2013, 12:28

Fafrin píše: Hromadnou věc je třeba dělat hromadně zvnějšku (rozsáhle), nebo hromadně uvnitř(Spolupráce, Hejno, Oddíl), jinak to nebude rozumně fungovat.
Tohle se mi zdá nejvíc použitelné pro můj případ. Pokud chce někdo reagovat na skupinu musí buď rozsáhle nebo to musí být v rámci spolupráce /oddílu.
Díky za nápad.
Elen síla lûmen omentielvo.
<Hvězda svítí na hodinu našeho setkání.>

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2107
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Fafrin » 8. 5. 2013, 17:50

Mno, pokud se před tou skupinou chrání (jeho obranná akce směřuje na něj samotného, stejně jako hromadná akce skupiny), rozsáhle není potřeba. Taková obrana může být pravda náročná (klidně i velmi náročná), ale neblokuje se tím použití manévru.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
lapivorax
Příspěvky: 199
Registrován: 15. 12. 2012, 13:36
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od lapivorax » 28. 3. 2019, 11:45

Čau, mám tady taky otázku ke spolupráci postav.

Ta je možná jen v případě, že jde o protiakci, že. Můžeme zůstat u toho příkladu s vodníkem. Hráč A a GM za vodníka hlásí svoje akce, je určeno ohrožení, ale ještě neproběhl hod. Do toho hráčka B nahlásí, že by chtěla pomoci A. Střet dvou postav se mění na více postav. A teď co je akce a co protiakce? Tedy - může B pomoci A, tzn. že akceA je vlastně protiakcí? Dík
Toto nejsem já, toto je můj avatar.

MarkyParky
Příspěvky: 7967
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od MarkyParky » 28. 3. 2019, 12:05

Lapivorax:
Kdo byl aktér a kdo reagoval předtím, než se do toho zapojila hráčka B?

Uživatelský avatar
lapivorax
Příspěvky: 199
Registrován: 15. 12. 2012, 13:36
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od lapivorax » 29. 3. 2019, 14:13

Nehráli jsme přímo tento příklad s vodníkem, ale kdybych to do něj přenesl, tak první hlásil akci hráč A.
Toto nejsem já, toto je můj avatar.

MarkyParky
Příspěvky: 7967
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od MarkyParky » 29. 3. 2019, 14:37

Jop, trochu jsem si to myslel.

Dám dvě varianty:
* 1 formální jednoduchou na vyhodnocení, ale občas bývá těžké ji poskládat
* 2 logickou složitější na vyhodnocení, ale snadnou na poskládání.

1) Jen s pomocí základních pravidel. Protože akci dělá A, nemůže B hrát protiakci, která by A pomáhala => v základních pravidlech to udělat nejde. Možnost je:
* odložit iniciativu (přesně podle příkladu z knížky), nechat hrát vodníka a poté, když hraje akci vodník, tak hrát oběma protiakci proti vodníkovi - to už je standardní střet, jako by si vodník začal.
* vyhodnotit střet A vs Vodník. Když je jasné jak dopadl, tak hrát pomoc od B jako samostatnou akci (která nějak napravuje případný neúspěch A v tom střetu).


2) S omocí volitelného pravidla o řetězení protiakcí:
* A hraje akci.
* Vodník hraje protiakci, reaguje na A
* B hraje protiakci, reaguje na Vodníka.

Hodí se kostkami a vypráví od nejvyššího.
Vodník>A>B: Vodník stahuje A bez ohledu na pomoc B.
Vodník>B>A: Vodník stahuje A bez ohledu na pomoc B.

A>Vodník>B: A uniká vodníkovi, pomoc vyšla naprázdno, nebyla potřeba.
A>B>Vodník: A uniká vodníkovi, pomoc k tomu přispěla (ale A by to zvládla i bez ní)

B>Vodník>A: B zachránila A před vodníkem, bez pomoci by to bylo zlý.
B>A>Vodník: B zachránila A před vodníkem (ale A by to zvládla i bez toho).

Uživatelský avatar
lapivorax
Příspěvky: 199
Registrován: 15. 12. 2012, 13:36
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od lapivorax » 29. 3. 2019, 18:32

Problém je v tom, že si na iniciativu neházeli, když to byl zprvu střet dvou postav. Nebo se háže i zde?

Reaguji na 1,*.

Tedy v okamžiku, kdy spoluhráč nahlásí, že se chce připojit, tak by si měli všichni tři hodit na iniciativu?
Toto nejsem já, toto je můj avatar.

trajda
Příspěvky: 595
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od trajda » 30. 3. 2019, 11:11

I kdyby si na iniciativu neházeli, určuje se iniciativa z fikce. Určit iniciativu je důležité, aby se vědělo, kdo dělá akci a kdo protiakci a taky, v případě, že by hodili stejně, ten, kdo má iniciativu, vyhrává hod.

Takže nevadí, že si nehodili. Důležité je pouze, kdo z nich zahlásil svou akci první - kdo ten střet (kolo) rozpohyboval.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2107
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Fafrin » 30. 3. 2019, 12:24

A iniciativa se určuje z fikce tak, že ji má ten, kdo si začal.
Je celkem zjevné, že ostatní, kteří v daném "kole" nic neprováděli, mohou na něj reagovat protiakcí.

Výjimkou jsou nějaké pokročilejší akce při útoku ze skrytu (nemůžu reagovat, protože nevím, že nějaká střela letí, jsem překvapen), ale to tu u vodníka neplatí. Viz ukrývání a odhalování, s. 133 revize.

V zásadě by mělo platit, že pokud ti dává smysl, aby někdo mohl reagovat(ví dostatečně co se děje, nevěnuje se současně něčemu jinému, věci jsou v dosahu), může reagovat.
Aby to šlo, musíš hrát s volitelnými pravidly o řetězení protiakcí.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
Wulfric
Příspěvky: 40
Registrován: 20. 2. 2018, 20:29
Bydliště: Olomouc

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od Wulfric » 1. 4. 2019, 15:58

Nečetl jsem celou předešlou diskuzi, tak nevím, jestli k tomu můžu říct něco nového, ale pravidlově se mi to zdá celkem jasné. Vzhledem k výchozímu postavení postav (tj. hrdina A v objetí vodníka) zřejmě nejde o první kolo konfliktu, takže tu neřešíme nějaké překvapení ze strany vodníka apod. Vypadá to tedy tak, že si všichni tři házeli na iniciativu s výsledkem A > B > Vodník. Hráč A tedy jako první hlásí akci, že se chce vodníkovi vytrhnout a snížit si tím ohrožení. Na tuto akci může kdokoliv reagovat protiakcí (tedy akcí z iniciativy, která bude anulovat akci). Protože ale nedává smysl, aby na akci A reagoval B (nebude-li chtít svého kumpána utopit a zalíbit se tak vodníkovi... shit happens), bude na ni reagovat jen vodník a jeho akce tedy bude stáhnutí A do vody a zvýšení ohrožení. Protože B nemůže reagovat na vodníkovu protiakci (zakázané řetězení protiakcí), zřejmě si ponechá svoji iniciativu a tohoto střetu se vůbec nezúčastní. Teprve potom, co se vyhodnotí střet A s vodníkem využije B svoji akci z iniciativy a zahlásí, že chce A snížit ohrožení tím, že ho odtáhne dál od vody. Protože vodník už vyplácal svoji iniciativu na protiakci, nemůže v tom hráči B zabránit (pokud tedy předešlý střet A a vodníka neskončil tak, že vodník pevně svírá A pod vodou - pak by prosté odtáhnutí A od vody bez zapojení vodníka byla nemožná akce, takže by místo toho musel B vést svoji akci přímo na vodníka a, zaplatil-li by si vodník obranu, došlo by ke střetu B a vodníka), protože obranu lze (bez určitých zvláštních schopností, kterými ale bestiářový vodník nedisponuje, pokud se nemýlím) použít jen proti akcím směřovaným na daného účastníka, tedy na vodníka.

Čili pravidlově asi na vaší straně došlo k nedodržení základních pravidel (zakázané řetězení protiakcí, protiakce musí jít proti akci, možná i nedodržení omezení akcí z obrany), výsledkem čehož je chaos.
Hráč a Průvodce hrou DrDII, který začínal na DrD 1.5. Zkušenosti má i s DrD 1.6, DrD+ a DnD 5th ed. Zakládající člen Ordo Draconis - družiny hráčů DrDII z Olomouce a tvůrců Světa Velimaru. Zakladatel a správce olomoucké komunitní FB skupiny (https://www.facebook.com/groups/277617016279125/).

MarkyParky
Příspěvky: 7967
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: [Dotaz] Spolupráce postav

Příspěvek od MarkyParky » 1. 4. 2019, 17:41

Wulfric: Když napsal, že si neházeli na iniciativu, tak to určitě nebude výsledek hodu na iniciativu :)

Fafrin+Trajda to říkají správně.

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host