Otázky k pravidlům - původní verze

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Zamčeno
Uživatelský avatar
Bouchi
Příspěvky: 3504
Registrován: 10. 12. 2004, 16:36
Bydliště: Havířov

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Bouchi » 28. 7. 2011, 15:41

PetrH píše:my mame cca 1 vikend za Q, nekdy 2 /mysleno cely vikend/ je mozne naopak treba v ramci vyvoje zrychlit aniz bychom nejak rozhodili system?
V te "Zmene rychlosti ziskavani urovni" je pamatovano na oba pripady, jak zrychleni tak zpomaleni.
Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2182
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Fafrin » 28. 7. 2011, 16:10

Quentin píše:
Alef0 píše:Ak ste družina, čo odohrá do roka 40 sedení, doleziete na 23. súhrnnú úroveň, ale takých prípadov veľa nie je :-)
Není 40 sezení ročně takový bežný standard?
Pro pravidelné každotýdenní hravce ano.

Jinak, dotaz k pravidlům, týká se to pravidla nejvyššího účinku - mám-li v boji zběhlost(2 manévry na akci) a současně delší zbraň(možnost provádět dva manévry na akci) - mám možnost provádět 3 manévry na akci, nebo je výhoda délky druhá zběhlost a tudíž se vzájemně nesčítají.
Kdyby bylo napsáno, že mi délka dává zběhlost, tak to není nutné řešit.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5533
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Peekay » 28. 7. 2011, 17:03

Fafrin píše: Jinak, dotaz k pravidlům, týká se to pravidla nejvyššího účinku - mám-li v boji zběhlost(2 manévry na akci) a současně delší zbraň(možnost provádět dva manévry na akci) - mám možnost provádět 3 manévry na akci, nebo je výhoda délky druhá zběhlost a tudíž se vzájemně nesčítají.
Druha zbehlost.
Fafrin píše: Kdyby bylo napsáno, že mi délka dává zběhlost, tak to není nutné řešit.
Bolo by to super... mam dojem, ze to tam nie je iba z toho dovodu, ze si nikto nevsimol ze to tam nie je :) Doplnime pri najblizsej prilezitosti.
Obrázek

"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis

Uživatelský avatar
Charles
Příspěvky: 3633
Registrován: 21. 7. 2009, 20:13

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Charles » 28. 7. 2011, 17:09

Dotaz je skvělý, akorát opravím, že 2 manévry v akci není zběhlost, ale nadání. Nicméně víme, o čem mluvíme. Tohle je hodně horký kandidát na FAQ na stránky, ptali se na to i testeři (bohužel až po vydání knížky).

Přiznám se, že já sám kdyby mi to navrhl hráč v mojí hře, tak (nebýt Peekayovy odpovědi) bych ty tři manévry v jedné akci asi umožnil, pokud by s tím všichni hráči souhlasili, aby i postavě se zvláštní schopností "Cit pro zbraň" plynula z delší zbraně výhoda (v opačném případě si asi hráči bojovníků budou dávat "Cit pro zbraň" jen na krátké a střední zbraně). Ale Peekay je rozhodně povolanější vykládat pravidla, tudíž se na to pravidlo nejvyššího účinku vztahuje a počítá se jen jedno.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2182
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Fafrin » 28. 7. 2011, 17:29

Já bych řekl, že existence zranitelnosti, která dává 3 manévry a ještě zdarma jednoznačně mluví pro Peekayho řešení.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5533
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Peekay » 28. 7. 2011, 17:29

Ja si to vykladam tak, ze aj ked uz mas cit pre zbran, tak vyhoda z dlzky sa uplne nestrati:
  • super nedostane dva manevre za to, ze ma dlhsiu zbran (co, povedzme si na rovinu, je dost pekelna vyhoda)
  • ja mam moznost bojovat kratsou zbranou, zobrat bonus za to a zaroven stale mat pristup k dvom manevrom a moznostiam, ktore to poskytuje
Plus tri manevre sa mi nepacia, lebo to vlastne ubera cast z rozhodovania (ostava iba otazka, ci mi to stoji za zdroj, a dilema ze ktore manevre chcem pouzit sa uplne straca). Ale ak chcete, preco by som vam to mal zakazovat zrovna ja $D (zranitelnost je trochu iny pripad, lebo prave tymi tromi manevrami sa snazime modelovat take to "oh shit! maju striebro!" :) ).
Obrázek

"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis

Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 493
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Vitus » 28. 7. 2011, 17:30

Peekay píše:...Mozes si davat nove urovne, kym ta to bavi. Ked sme problematiku rozoberali v teame, tak sme usudili ze s povolaniami obsiahnutymi v knizke ma zmysel nabrat asi tak 40 urovni, potom by sa uz v druzine zacali postavy prilis prekryvat. Pozor ale, do toho nie su zapocitane urovne, stravene zvysovanim hranic - takze by som si predstavoval, ze dokopy to asi takych 60 urovni da...
Sice OT, ale docela jsem se pobavil -> někde ve straé diskusi totiž padlo, že úrovně tak, jak jsme je znali ze starého dračáku či jiných level-system RPG nebudou, a teď to Peekay jednou větou hezky přetavil úplněi jinam :D .

Návštěvník

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Návštěvník » 29. 7. 2011, 14:50

mam dotaz vyplyvajuci zo zverejnenych ukazok nie z knihy, zatial sa ako druzina rozhodujeme ci zmenime system a cakame na nejake ohlasy.,
pokrocile povolanie carodej vychadza z kombinacie zakladnych zarikavaca a bojovnika - preco musi byt kazdy carodej viac ci menej aj bojovnik? to mi nepride moc dobre

Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 7620
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Quentin » 29. 7. 2011, 14:57

flashback na můj (druhej)nejvetsi flame s testerský sekci :D
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay” -Chris McDowall, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001

Uživatelský avatar
Mytko
Příspěvky: 1191
Registrován: 6. 5. 2005, 18:02
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Mytko » 29. 7. 2011, 15:15

Návštěvník píše:mam dotaz vyplyvajuci zo zverejnenych ukazok nie z knihy, zatial sa ako druzina rozhodujeme ci zmenime system a cakame na nejake ohlasy.,
pokrocile povolanie carodej vychadza z kombinacie zakladnych zarikavaca a bojovnika - preco musi byt kazdy carodej viac ci menej aj bojovnik? to mi nepride moc dobre
Carodej v starom DrD bol postava, ktora viec carovat. Nieje nijak vyrazne specifikovane akej magii sa venuje (zalezi len na vybere kuzla).
Naproti tomu, carodej v DrD II je postava, ktora vyuziva magiu ohna a vetra k boju a preto je u nej napojenie na bojovnika (potrebuje minimalne nejake zaklady prezitia v boji).
Neznamena to vsak, ze kazda postava venujuca sa magii musi byt bojovnik. Hra obsahuje 5 povolani, ktore vo vacsej ci mensej miere pracuju s magiou a neobsahuju ani uroven bojovnika.
Na povolania v DrDII sa skus skor pozerat tak, ako na urcite balicky chopnosti, ktore ma kazdy, kto sa danej cinnosti venuje. Napriklad Hraniciar/Chodec i Zlodej/Lupic su postavy, ktore by mali nejake urovne bojovonika, pretoze sa zaoberaju aj bojom (chodcov mec, lupicov boj v obrane, ..).
DRD2
"I thrust that you understand it isn't just the Narator's job to make sure everybody's having fun. It's everybody's job to make sure everybody is having fun."
- Jonh Wick, Houses of the Blooded

Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 11654
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Markus » 29. 7. 2011, 15:15

Návštěvník píše:preco musi byt kazdy carodej viac ci menej aj bojovnik? to mi nepride moc dobre
Čaroděj je jenom slovo. Jestli chceš kouzelníka, co není bojovník, vezmi si mága (což je opět jenom slovo :) ).

Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 8878
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od ilgir » 29. 7. 2011, 15:51

...a taky protože by jim jinak nevycházelo to krásné: "libovolná kombinace dvou základních povolání = 1 pokročilé povolání".
Možná ti pomůže, když "čaroděj" přejmenuješ na "bojový mág".
Nepoužívat nebo vrátit!
DrD II: Hry Mocných

Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5533
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Peekay » 29. 7. 2011, 18:19

Návštěvník píše: pokrocile povolanie carodej vychadza z kombinacie zakladnych zarikavaca a bojovnika - preco musi byt kazdy carodej viac ci menej aj bojovnik? to mi nepride moc dobre
Ako vam uz Mytko napisal, suvisi to s naplnou povolania - rovnake meno nerovna sa rovnaka napln. Viac sa tejto tematike vyjadrujem v konverznych pravidlach z DrD 1.x, ktore v tychto dnoch pisem. Ak si nie ste isti, pockajte s kupou kym si ich budete moct precitat a mozno aj tie vas presvedcia, ze by DrD II mohlo byt hrou pre vas :)
Quentin píše:flashback na můj (druhej)nejvetsi flame s testerský sekci :D
Ak pod najvacsim myslis tvoju kampan "kejklir? wtf?", tak tam je odpoved jednoducha - bojovnikovi zo stareho DrD (a tym kadejakym turbodrsonom co si tam linkoval) totiz nezodpoveda ako pokrocile povolanie Valecnik, ale Hranicar ;)
Obrázek

"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis

Sarkan
Příspěvky: 51
Registrován: 22. 9. 2009, 11:42

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Sarkan » 29. 7. 2011, 18:56

trochu to beriem ako odpoved, ale uspokojeny niesom, pretoze - to snad uzna kazdy, niekde to sedi viac a inde menej.,
taky hraniciar uplne logicky vychadza aj z lovca aj z bojovnika, alebo saman z mastickara a lovca, u carodeja to je nasilu.,
mozem to brat akoze je to "bojovy carodej", len potom nechapem preco nebojovy nemoze pracovat s magiou ohna a vetra... asi najlepsia odpoved bude
protože by jim jinak nevycházelo to krásné: "libovolná kombinace dvou základních povolání = 1 pokročilé povolání".
ale je to nasilu

Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5533
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Peekay » 29. 7. 2011, 19:06

Sarkan píše:trochu to beriem ako odpoved, ale uspokojeny niesom, pretoze - to snad uzna kazdy, niekde to sedi viac a inde menej.
Mam na teba jednu otazku na telo:

Uz si si precital knihu, alebo usudzujes vyhradne z informacii zverejnenych pred vydanim?
Obrázek

"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis

Zamčeno

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Fetka a 2 hosti