Otázky k pravidlům - původní verze

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Zamčeno
Kelghor
Příspěvky: 8
Registrován: 22. 8. 2011, 09:40

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Kelghor » 22. 8. 2011, 09:50

Ahoj, možná to tu někde bylo psáno, ale já bohužel nemám čas abych pročítal těch 500 příspěvků, snad pochopíte...

Chtěl jsem se zeptat...
1) Rozebírali jste i myšlenku že byhc při přestupu na novou úroveň chtěl získat 2 zdroje namísto schopností nebo úrovně? Zavrhli jste ji? Proč?

2) Kam nám zmizela časoprostorová magie? Žádné neviditelnosti ani hyperprostory... Jde mi spíš o to, že tyto kouzla především nějaké portály a podobně prostě ve fantasy světech existují, a s porozhlédnutí se na pravidla pak zcela chybí jakákoli aplikace hypreprostorů do onech světů.
Vím, že hyperprosotr i neviditelnost jsou prasárny, které 1. nenutí vymýšlet hráče zajímavější postupy a 2. jsou to dost imbalance kouzla... ale přeci jen nějak zakomponovány, jako opravdu složitá kouzla být mohla... (stejně tak magické pole? jejde teď nevím jeslti jsem to tam někde nečetl) no prostě tak nějak mi přijde, že magie nedosahuje všech svých oborů.

3) Přijde mi torhcu škoda, že kouzelník může používat pouze kouzla ohně a větru... Nepřemýšleli jste i o volnější variante, kdyby si kouzelník mohl vybrat vždy např ze dvou živlů, ať je to živel jakýkoli?
(budete přemýšlet o této variantě alespoň do Astrionu - tam to z funkvcí světa tak vypadá)

4) Pakliže jsem správně pochopil pravidla... je možné například ponořit hůl do draží krve a vytvořit na holi magický obrazec s xy surovinovými zdroji, a pomocí hole pak čarovat "pouze za peníze" bez vyčerpávání vlastních zrdojů, ta opravdu náročná kouzla, kdy se musí zapínat i speciální schopnosti?

(Proč jste zavedli groše? =,( všichni jsou zvyklý na klasicky zvané stříbrňáky.)

Dík za odpovědi Kel

Uživatelský avatar
Alef0
Příspěvky: 5832
Registrován: 7. 6. 2004, 10:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Alef0 » 22. 8. 2011, 09:52

Moja otázka znela, kto určuje pálený zdroj v protiakcii:

Fikcia?

Zdroj napísaný v schopnosti?

Lebo dračí dech je z Vplyvu, čo striktne môže znamenať, že v mojej protiakcii si pálim vplyv (a to Sirienovi nejde do hlevy).

Ak z fikcie, tak ja ako útočník môžem povedať, čo dračím dychom chcem dosiahnuť a z toho určím súperov zdroj.

Ako to chápať?
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0

Uživatelský avatar
Merlkir
Příspěvky: 974
Registrován: 14. 4. 2009, 10:47
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Merlkir » 22. 8. 2011, 10:00

(Proč jste zavedli groše? =,( všichni jsou zvyklý na klasicky zvané stříbrňáky.)
Je to kratší a snáze vyslovitelné? :)
Obrázek
--------------------------------------------------
moje portfolio: http://janpospisil.daportfolio.com/
můj DeviantArt: http://merlkir.deviantart.com/
e-mail: JanPospisil42 @ gmail.com

Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5283
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Aljen » 22. 8. 2011, 10:03

Ak z fikcie, tak ja ako útočník môžem povedať, čo dračím dychom chcem dosiahnuť a z toho určím súperov zdroj.

Ako to chápať?
Som presvedceny ze z fikcie + ak to nie je jasne tak to hrac priamo urci (a ostatni mu schvalia ci jeho vysvetlenie ako Dracim Ohnom zautocit na vplyv je uveritelne pre vsetkych).

Je tam mam dojem aj priklad
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!

Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 4713
Registrován: 26. 9. 2006, 10:34

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Resurrection » 22. 8. 2011, 10:24

Alef0 píše:Moja otázka znela, kto určuje pálený zdroj v protiakcii:
Imho v drtive vetsine pripadu se to vleze pod zdroj te souperovy akce. V knize je priklad kouzelnik vs bojovnik a fireball. Je nutne si uvedomit, ze vycerpani =! zabraneni akce bez dalsiho, protoze vycerpani = nutny odraz ve fikci. V danem priklade je dusevni vycerpani u bojovnika popsano jako "silou vule bojuje i navzdory popaleni". Neni to tedy "silou vule zabranil svemu popaleni", jak se nam nekteri snazi podsunout (Sirienovo WTF).

EDIT: Draci dech vs vliv -> nastavil plast a ten mu napul shorel, takze ted vypada jako hastros / napor vydrzel, ale nadelal si do kalhot / uskocil za blizky kamen, ale sezehlo mu to oboci a vlasy, takze vypada jak kominik...
Secrets are power.

Uživatelský avatar
Ocho
Příspěvky: 906
Registrován: 19. 8. 2010, 08:10

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Ocho » 22. 8. 2011, 10:49

2 Alef0: Jasný. 2 Ress: Přesně.
Kelghor píše:1) Rozebírali jste i myšlenku že byhc při přestupu na novou úroveň chtěl získat 2 zdroje namísto schopností nebo úrovně? Zavrhli jste ji? Proč?
Jo. ZS je dle většiny slabší než zdroj nebo lvl. Lvl je zhruba nastejno se zdrojem. Tedy taková varianta nebo varinata lvl+zdroj se zavrhla.
Kelghor píše:2) Kam nám zmizela časoprostorová magie?
Tak neviditelnost tuším spadá do iluzí. Přemisťování (telekinezi, létání) lze nahradit do značné míry vzdušnou magií. Hyperprostor není. Dát ho do hry ti nic nebrání (ale budeš muset použít nějaký artefakt typu prsten, svitek, aktivační kámen atd.). Nebo si zavedeš vlastní homerule. Tvůj postřeh o nevyváženosti je trefný. Já hyperprostor postrádat nebudu a hráči snad taky ne :-) Každopádně jsem sám do dobrodružství dal NPC, co takový portál zvládne. Ale že to neumí postavy, není imho tragédie.
Kelghor píše:3) Přijde mi torhcu škoda, že kouzelník může používat pouze kouzla ohně a větru.
Záleží na tom, co je pro tebe kouzelník. Tady je jasné, že myslíš čaroděje. Ale jak patrno z popisů postav, ne každé povolání musí nést veřejně svůj název. Tím chci říci, že např. druidovi můžeš říkat* kněz bohyně vod nebo dokonce vodní mág. Kombinace vody a ohně je trošku protichůdná, ale pokud vám to tak bude vyhovovat, tak si to upravte ;-)
Kelghor píše:4) Pakliže jsem správně pochopil pravidla... je možné například ponořit hůl do draží krve a vytvořit na holi magický obrazec s xy surovinovými zdroji, a pomocí hole pak čarovat "pouze za peníze" bez vyčerpávání vlastních zrdojů, ta opravdu náročná kouzla, kdy se musí zapínat i speciální schopnosti?
Jistě, pokud budete brát dračí krev jako platný zdroj surovin, pak ano, lze ji použít na tvorbu obrazců. A ano, pak de facto čaruje po dotyku tímto obrazcem a čerpá nejprve z obrazce.
Pokud máš na mysli rituální předmět, tak tam můžeš z té krve vložit jen tolik surovin a tolik svých zdrojů, jak mocné je místo/okamžik, kde/kdy to provádíš. Tedy do rituálního předmětu můžeš vložit při úsvitu/soumraku jeden zdroj za pomoci jedné suroviny (1 Gr). Pokud to bude na posvátném místě, kde drak zemřel (nebo vyleješ krev), tak bude maximum dané místem. Pokud to bude v den rovnodennosti, tak je maximum automaticky 5 (pokud máš dost vlastních zdrojů na vložení, můžeš doplnit na max.). Doufám, že jsem to sám pochopil správně :-)

*EDIT: A nejen říkat, ale také samozřejmě hrát.
Obrázek
Družina VOMPF
Ideální PH je neutrální.

Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 8513
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od ilgir » 22. 8. 2011, 11:06

Nepřemýšleli jste i o volnější variante, kdyby si kouzelník mohl vybrat vždy např ze dvou živlů, ať je to živel jakýkoli?
Zemi a vodu už má druid. Tedy pokud chceš hrát kouzelníka se všemi živly, jdi do čaroděje a druida. Minimální potřebná úroveň je 9 (bojovník 1, lovec 1, zaříkávač 5, čaroděj 1, druid 1), což není tak špatné, vzhledem k tomu, že se začíná na třetí úrovni. A můžeš mu říkat třeba "živlomág".
Nepoužívat nebo vrátit!
DrD II: Hry Mocných

Rauksul
Příspěvky: 298
Registrován: 11. 8. 2009, 14:53

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Rauksul » 22. 8. 2011, 12:51

Nepřemýšleli jste i o volnější variante, kdyby si kouzelník mohl vybrat vždy např ze dvou živlů, ať je to živel jakýkoli?
:-)
Já bych řekl, že tohle poměrně řeší Asterionské pojmenování, kde se všemu říká magik ;-)

On si kolega nechce vybrat všechny živly, ale buď jen jeden, nebo dva libovolné - podle settingu Asterionu (i když i tam se praví že to nebývají opačné, tedy to vychází až na tu rostlinnou magii). Nejjednodušší řešení : čaroděj jsou dva libovolné živly+ lepší obrazce, druid dva živly + rostliny. Některý živly by šlo zamknout, ať to není moc stejné (u druida nepovolit oheň, vzduch tam jde a podobně u čaroděje).

U obrazce pozor na to kdo se koho dotýká, vetšinou je to myšleno že někdo vleze do obrazce a že ho obrazcem majzneš po hlavě.
Družina Mrtvoly Na Mrtině
[zde býval obrázek testera DrDII :o)]

Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5532
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Peekay » 22. 8. 2011, 12:53

Kelghor píše: 1) Rozebírali jste i myšlenku že byhc při přestupu na novou úroveň chtěl získat 2 zdroje namísto schopností nebo úrovně? Zavrhli jste ji? Proč?
Plati Ochovo zdovodnenie.
Kelghor píše: 2) Kam nám zmizela časoprostorová magie? Žádné neviditelnosti ani hyperprostory... Jde mi spíš o to, že tyto kouzla především nějaké portály a podobně prostě ve fantasy světech existují, a s porozhlédnutí se na pravidla pak zcela chybí jakákoli aplikace hypreprostorů do onech světů.
Material pre expertne povolania ;)
Kelghor píše: 3) Přijde mi torhcu škoda, že kouzelník může používat pouze kouzla ohně a větru... Nepřemýšleli jste i o volnější variante, kdyby si kouzelník mohl vybrat vždy např ze dvou živlů, ať je to živel jakýkoli?
(budete přemýšlet o této variantě alespoň do Astrionu - tam to z funkvcí světa tak vypadá)
Museli sme to do knihy nejako nastavit, rozhodli sme sa dat bojoveho/elementalneho kuzelnika (to je carodej) a prirodneho kuzelnika (to je druid). Ak to chces takto pomenit, je to samozrejme v pohode - nezabudni ale upravit aj zoznam ZS.
Kelghor píše: 4) Pakliže jsem správně pochopil pravidla... je možné například ponořit hůl do draží krve a vytvořit na holi magický obrazec s xy surovinovými zdroji, a pomocí hole pak čarovat "pouze za peníze" bez vyčerpávání vlastních zrdojů, ta opravdu náročná kouzla, kdy se musí zapínat i speciální schopnosti?
Aj tu plati Ochova odpoved.
Kelghor píše: (Proč jste zavedli groše? =,( všichni jsou zvyklý na klasicky zvané stříbrňáky.)
Lebo "nemat ani deravy gros" je proste viac cool! :)
Obrázek

"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis

Uživatelský avatar
Ocho
Příspěvky: 906
Registrován: 19. 8. 2010, 08:10

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Ocho » 22. 8. 2011, 13:19

Peekay píše:Lebo "nemat ani deravy gros" je proste viac cool! :)
Pak jste měli nazvat halíř grešlí, protože nemít ani zlámanou grešli je taky ok :-)
Obrázek
Družina VOMPF
Ideální PH je neutrální.

Kelghor
Příspěvky: 8
Registrován: 22. 8. 2011, 09:40

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Kelghor » 22. 8. 2011, 13:21

Peekay a Ocho: Díky za odpověď, takové nějaké odpovědi jsem čekal =P

Díky též kolegovi Rauksulovi, jenž myslel na to samé co já a vysvětlil skrytou pojintu mého dotazu =D Ale tak k Asterionu se to tam někam do aplikací přidá =)

Roubíček

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Roubíček » 22. 8. 2011, 16:54

Zdravím,
můj dotaz už tu možná je, vážně jsem neměl čas číst předchozí otázky.. už jen doufám, že není v knize.
I za to se ale předem omlouvám.
Dotaz se týká hojení jizev...
Pokud chci zhojit jizvu a nemám na to dostatek zdrojů z daného oboru, co potom? Odeberu jen maximální možný počet? Uberu dle vlastní volby z ostatních typů zdrojů? Nebo snad MUSÍM použít doplňková zdroje (tj. např. mast?)

Například mám celkem 5 zdrojů těla. Mám tělesnou jizvu první úrovně "naražená žebra". Tzn. že i při maximálním možném počtu zdrojů mám pouze 4 zdroje. Co mám v tu chvíli dělat? Ubrat si poslední, pátý zdroj z duše či vlivu? Použít mast? Použít zdroj léčitele? Nebo to prostě nějak přejít?

A ještě druhý, velmi doplňkový dotaz:
Co to sakra znamená to "imho"? :D

Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 25955
Registrován: 14. 5. 2008, 09:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Vallun » 22. 8. 2011, 16:59

imho - in my humble opinion - podle mého skromného názoru:)

Přiznám se, že už pracuji an vlastním rpavidle pro léčení jizev...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.

Roubíček

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Roubíček » 22. 8. 2011, 18:28

A jaký je dosavadní výsledek?

Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5283
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky k pravidlam

Příspěvek od Aljen » 22. 8. 2011, 20:49

Co mám v tu chvíli dělat? Ubrat si poslední, pátý zdroj z duše či vlivu? Použít mast? Použít zdroj léčitele? Nebo to prostě nějak přejít?
str 128

Mozes pouzit aj ine vlastnosti na liecenie, ked nemas dost Tela. Ale primarne sa asi musi minat Telo
A ak si tak ozuzlany ze nemas dost zdrojov vo vlastnostiach (kvoli jazvam), tak uz naozaj potrebujes pomoc, liecitela a nejaku lieciacu substanciu :)
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!

Zamčeno

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host