Proč to nefunguje?
Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proč to nefunguje?
Minimálně to, že do čestného souboje (což samozřejmě není totéž, co bitva, ale o zbraních a zbroji to přece jen něco vypovídá) si účastníci přinášeli několik štítů, aby mohli ty zničené vyměnit, je myslím poměrně dobře historicky podepřené.
Akce: "Setkal jsem se s následujícím tvrzením: "Když už jme u toho jednuduchého hlášení akcí, věděli jste, že v době viknské bylo hlavním způsobem, jak zabít protivníka silou rozsekat jeho štít?" .. pro což by podkladem měl být následující článek - http://sagy.vikingove.cz/boj-v-dobe-vikinske/ nepopírám, že by to tak šlo vykládat, ale osobně mám s podobným tvrzením docela problém. Mám ten článek považovat za aktuální, nejsou zde k němu žádné výhrady, či aktualizace? Jakékoliv názory vítány, děkuji."
Reakce: "David Stříbrný Zdravím,
je poplatný době, kdy jsem jej vytvářel. Nyní bych řadu věcí upravil a ještě víc napsal jinak, o což se snažím v samostatných tematických článcích nebo osobně. "
Což je dost v souladu s tím, co si myslím, protože poznání se v této oblasti docela posunulo v době nedávné a tak je potřeba článek z r 2014 brát s určitou rezervou, přestože je plný validních informací.
Tolik k
https://www.youtube.com/watch?v=dkhpqAGdZPc
Reakce: "David Stříbrný Zdravím,
je poplatný době, kdy jsem jej vytvářel. Nyní bych řadu věcí upravil a ještě víc napsal jinak, o což se snažím v samostatných tematických článcích nebo osobně. "
Což je dost v souladu s tím, co si myslím, protože poznání se v této oblasti docela posunulo v době nedávné a tak je potřeba článek z r 2014 brát s určitou rezervou, přestože je plný validních informací.
Tolik k
Podle formy verše i jazyka se ale předpokládá, že mnich vysvětluje mnohem starší tradici a i v dalších dílech je naznačeno, že tehdejší "Kunst des fechten" je tradice sahající několik staletí do minulosti, i když samotný obsah se s rozvojem zbraní měnil a upravoval, některé principy zůstávají univerzální... s kopím, jednoručním mečem, dlouhým mečem, rapírem, tesákem, je to jedno.... malý štít existuje napříč historií, nicméně ten z raného středověku konstrukčně odpovídá právě typu kruhového štítu s puklicí, který užívali i vikingové, jen s výrazně sníženým průměrem. Některé principy platí stejně pro velký, jako i pro malý štít.Napsaném podle Internetu okolo roku 1300. Trochu pozdě na dobu vikinskou.
Bodování je záležitost turnajů, ale nemá nic společného s rekonstrukcí, to samé "zásahovky". Podstatné je, že pokud jeden ze dvou protivníků začne štít používat aktivně a ofenzivně hranou dopředu, velmi rychle získá navrch nad tím, kdo štít jen pasivně drží na plocho a kryje se za něj. Není nutné působit hned fatální zranění, důležité je bezpečně s jistotou získat výhodu , spousta seků je mířených na obličej, kde i relativně slabý zásah může snadno vytvořit časové okno pro návaznou akci.Zásah do zásahovky dneska je něco jiného, než zásah tehdy. Jsou vůbec jinak obodované ruce a třeba tělo?
Což je dost komplexní záležitost, kde nevyhnutelně platí nějaké zákonitosti. Doporučuji shlédnout toto:Dokud ho mám a něco s ním umím, je IMO těžké mě zasáhnout.
https://www.youtube.com/watch?v=dkhpqAGdZPc
Okej, no.
Mohl sice napsat, ale chápu, že to tam není.
Mohl sice napsat, ale chápu, že to tam není.