Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Jenda

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Jenda » 19. 7. 2020, 07:33

Ahoj, včera jsme narazili na pár situací v souboji se kterými jsme si nevěděli úplně rady.

Situace: Byli jsme přepadeni v relativně úzké uličce (cca 3m). Proti nám stojí místní drobný vůdce podsvětí a jeho lidé, mezi nimi i lučištníci.

1. Velitel se nás snaží rozsáhle zastrašit. Je validní protiakce hodit mu do úst ohnivou kouli/dýku/vystřelit šíp, aby nestihl doříct? Předpokládám, že by to ochránilo všechny?

2. Velitel se snaží rozsáhle povzbudit morálku spolubojovníků. Předpokládám, že na tohle jde reagovat jen protiakcí z iniciativy a obranou ne, je to tak?

3. Lučištník střílí taky rozsáhle. Jde vytvořit ohnivá stěna která by zlikvidovala všechny šípy? (sílu neřešme, to by obstaral kdyžtak "dračí dech") Mohla by taková akce zvýšit lučistníkovi ohrožení (najednou má zakrytý výhled/poleká ho to)? Nebo snížit ohrožení celé naší družině? (na chvilku jsme byli mimo dohled, nejsou si jistí, kde jsme, co děláme)

4. Opět lučištník sřílí rozsáhle. Sejde se na něj více protiakcí (letí dýka, šíp, ohnivá koule) vše s cílem zvýšit mu ohrožení. (koule mu letí na obličej s cílem zakrýt výhled - spíš vylekat, než popálit, dýka ho škrábne do ruky, aby ucuknul a šíp míří na nohy, aby ho škrábnul a srazil na zem) Dejme tomu, že všechny protiakce uspějí. Zvýší se mu ohrožení o 1, nebo může i o víc? (vše bez lstivě)

5. Stejný příklad jako 3, ale koule bude způsobovat jizvu a dýka poletí lstivě. Dostane jizvu + zvýšení ohrožení o?

MarkyParky
Příspěvky: 10301
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 19. 7. 2020, 08:28

1. Ano, je to validní protiakce a ochrání všechny.
2. Ano, na tohle jde reagovat protiakcí jen z iniciativy. Z obrany ne.
3. Ano, plamenný štít v podobě hořícího stěny tímhle způsobem půjde udělat. Protože chrání družinu před šípy/není přes něj na družinu videt, pomáhají družině => měl by snižovat Ohrožení nebo dávat Výhodu.
4. Ohrožení mu zvedne každá akce, která ho přehodí, pokud se vzájemně nevylučují. Kdyby se vylučovaly (např. oheň ho měl přinutit ustupovat a šíp do nohy naopak zastavit na místě) tak ta s vyšším hodem zruší tu s nižším.
5. Ano.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2190
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 19. 7. 2020, 10:53

ad 4)
Zde dodám, že v takovém střetu více akcí (a protiakcí) je potřeba je potom vyhodnocovat od nejúspěšnější - poté, co se u každé popíše fikčně a mechanicky následek či vyčerpání a tím se situace posune se vyhodnocuje ta další. Zde je potřeba si vždycky říct, jestli pokud původním záměrem bylo "zvýšení Ohrožení", jestli ho ještě lze dosáhout. Tři drobné ranky stěží dotáhnou ohrožení z 2 na 5.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Lyncz
Příspěvky: 250
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 20. 7. 2020, 10:59

Jde použít základní "bez ZS" magie "dlouhodobě", pokud se postava soustředí?
Třeba magie větru, v jednom kole do něčeho můžu fouknout nebo nadzvednout, ale dá se, při soustředění za splnění standardních podmínek magie, držet ve vzduchu třeba poletující květ? S tím že dotyčný čaroděj se musí soustředit, nemůže nic jiného dělat a nepočítá se to jako magie trvající dlouho. Pokud jo, bude se vyhodnocovat jako standardní dlouhotrvající akce?
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

MarkyParky
Příspěvky: 10301
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 20. 7. 2020, 22:21

Lyncz:
Ano - a bude se to vyhodnocovat jako standardní dlouhotrvající akce. Je to zmíněné na straně 188 a je tam i příklad s Ostojem, který pomocí magie vody překonává řeku a trvá mu to.

Lyncz
Příspěvky: 250
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 21. 7. 2020, 16:42

Já pravidla čtu teprve po čtvrté, ale fakt mě fascinuje, jak to tu lidi dávají i s "třetí řádek vlevo dole" =D
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2190
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 22. 7. 2020, 14:56

Tak nedávají. Vím, že to tam je, otevřu el-verzi, vyhledám a odkážu.
Ale Marky to psal nejvíc, tak to třeba ví i kde je to nasázeno.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

MarkyParky
Příspěvky: 10301
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 22. 7. 2020, 19:16

Nevím. U mě je to taky ctrl+F jen podpořené tím, že jsem to buďto přímo psal, nebo alespoň zařazoval s kontroloval a tedy vím, že to tam někde je.

A přijde mi užitečnější odkázat na vyladěné místo v pravidlech, kde vím, že to je, než to vysvětlovat od nuly a na něco zapomenout.

Lyncz
Příspěvky: 250
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 23. 7. 2020, 06:56

Já jsem neskutečně rád za tvůj přístup a strašně moc oceňuju tenhle tvůj backup na fóru. Ve většině případů též vím, kde něco najdu, ale pak jsou případy, kdy si to jen myslím, jelikož mojí největší chybou bylo právě to, že než mi přišla krabice DrD2, přečetl jsem si verzi z 2011 (narval jsem ji skoro celou do sebe přes víkend) a bohužel si z ní dost zapamatoval, zejména to, co už neplatí :D
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

Leyli
Příspěvky: 10
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 25. 7. 2020, 15:27

Zvěd, ZS Zbojník.

Ať má v ruce luk nebo vrhací nůž, každý jeho zásah dává vzniknout nové legendě o muži, který nikdy nemine.
Postava bravurně ovládá (pokročilé manévry) Běžnou střelbu.

Neměla by tato schopnost dávat podle popisu bravuru i na vrhání?

A co taková foukačka? Patří mezi běžnou střelbu?

Leyli
Příspěvky: 10
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 25. 7. 2020, 15:48

trajda píše:
7. 2. 2020, 12:11
Leyli píše:
7. 2. 2020, 11:55
Tak teď už to smysl dává, děkuji.

A pravidlo o přenášení schopností ze základního povolání do pokročilého platí i když vědmák ze zaříkavače nevzniká?

Třeba zřící stráže, čarovné stráže, dar tvoření... můžu použít i na obrazec od vědmáka?
Ano, pokud si vytváříš vědmáka či šamana, nikdy nezapomeň na rituální předmět (a obrazce). Ale musím zdůraznit, že zvláštní schopnosti se nepřenáší pouze ze základního povolání do pokročilých. Hraničář a Lupič mají bravuru (Divý muž a Mordýř) na všechny akce, které vedou k úspěšnému přepadení nepřítele, to znamená i na magii, kdyby ji měli. Musíš brát celou postavu jako celek. Například Osobní strážce a Pádný úder u bojovníka se dá využít nejen na boj zblízka, ale na všechny fyzické akce, tudíž i na střelbu a vrh (osobní strážce i na akrobacii a leteckou akrobacii).
Už je to delší doba, co jsme to řešili, ale teď nám vyvstala dlouhá debata bez výsledku u Zaříkávače - ZS divoký talent...
Dá se použít i na znamení vědmáka, která jsou popisována jako prokletí? A co taková magie druida, čaroděje a mága? Je to ještě stále zaříkání, nebo už nikoliv a "divoký talent" nelze na ně uplatnit?

MarkyParky
Příspěvky: 10301
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 25. 7. 2020, 16:12

Leyli píše:Neměla by tato schopnost dávat podle popisu bravuru i na vrhání?
Ano, tam zařádil tiskařský šotek. V PDF na webu už je to opravené.
Leyli píše:A co taková foukačka? Patří mezi běžnou střelbu?
Různé netradiční zbraně, jako foukačky, biče, nunčaky a podobné veselosti jsme už do pravidel nezařazovali s tím, že si je případně hráči dodělají podle sebe.
Já osobně bych foukačku asi řadil spíš mezi vrhací, i když se "vrhá" pusou :), ale v tomhle případě je spíš důležité, abyste si to ve skupině nějak určili a pak to konzistentně dodržovali.
Leyli píše:Dá se použít i na znamení vědmáka, která jsou popisována jako prokletí? A co taková magie druida, čaroděje a mága? Je to ještě stále zaříkání, nebo už nikoliv a "divoký talent" nelze na ně uplatnit?
Ne, Divoký talent je opravdu jen na zaříkání.

Ono je to mechanicky hodně velké posílení, proto se vztahuje jen na "slabou" magii.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2190
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 25. 7. 2020, 17:29

Ad netradiční zbraně;
Smysl tam dává se zamyslet, jaký taková zbraň dává manévr a zařadit ji podle toho. Je foukačka lstivá, nebo přesná?
(Bič jsme zařadili u nás jako vrhací. Nicméně takovéhle chuťovky - https://en.wikipedia.org/wiki/Kusarigama - prostě dávají manévr podle toho, jak ji zrovna použiješ v tom kole.)
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Leyli
Příspěvky: 10
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 25. 7. 2020, 21:23

Tak u té foukačky asi dává větší smysl přesně, jelikož sama o sobě ohrožení nezvyšuje, používám se jako nosič kontaktního jedu od lupiče.

MarkyParky
Příspěvky: 10301
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 25. 7. 2020, 21:34

Leyli: Ano, to dává smysl.

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti