Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Lyncz
Příspěvky: 51
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 7. 7. 2020, 12:05

Takže zranit vlka skrz jeho setrvačnost o prostředí je kejklíř, ale zranit ho skrz jeho setrvačnost o pasivně nastavenou zbraň je už spíše bojovník. Dobrá, děkuji, u tohohle jsme se právě bavili, kde bude ta pomyslná hranice.

A to s tím vyčerpáním dává smysl, děkuji :)
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

Peto

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Peto » 7. 7. 2020, 17:27

Dúfam že nevadí že mám veľa otázok ale keď som včera hral tak mi napadla táto situácia. Vědmák použije znamenie tiwaz čo je vliv ale použije to proti útoku na svoje tělo ako obranu. Ak prehrá vyčerpá sa tělom či dušou?

Potom ešte že načo je čarodějova schopnosť stačí dech keď môže mať schopnosť věčný žár ktorá je lepšia.

Posledná otázka Dá sa na posílené kúzlo použiť manéver?

Ďakujem

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2178
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 7. 7. 2020, 17:52

Vyčerpání je podle (cílové) vlastnosti akce, proti které se vyčerpávám.
Takže Tělem.

Dračí dech umožňuje sestal kouzlo, které zabije nebo ničí železo. Věčný žár umožňuje seslat kouzlo, které působí dlouho - tedy oheň hoří dlouhodobě jako magický (např, bez potřeby paliva).
To jsou dvě samostatné věci, můžu použít jedno, nebo oboje, nebo nic, podle potřeby.

Manévry a posílení jsou samostatné věci. Můžu je používat společně (a má to smysl).

Můžu například seslat kouzlo, které překryje dveře plamennou stěnou, která bude trvat dlouho a bude pro každého, kdo se pokusí projít je smrtící. A můžu ji seslat přesně, aby se mi to povedlo a nemusel jsem se vyčerpávat.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

MarkyParky
Příspěvky: 10071
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 7. 7. 2020, 17:57

Peto píše:Dúfam že nevadí že mám veľa otázok ale keď som včera hral tak mi napadla táto situácia.
Vůbec nevadí, ptej se.
Peto píše:Vědmák použije znamenie tiwaz čo je vliv ale použije to proti útoku na svoje tělo ako obranu. Ak prehrá vyčerpá sa tělom či dušou?
Obrana se platí tím, čím se bráníš.
Znamení Tiwaz pak dává obranu zdarma, pokud se bráníš Znamením.

Vyčerpání se platí tím, na co vítěz cílil.


Pro jistotu dám příklady, aby to bylo jasné:

1) Bez Tiwazu.
Vědmák stojí proti kostlivci s lukem a už má odehranou akci z iniciativy.
Kostlivec střílí na vědmáka (tělesná akce).
Vědmák se chce bránit znamením (akce na Vliv). Protože už má odehranou akci z iniciativy, musí zaplatit 1 Vliv za manévr obrana. Kdyby se chtěl bránit třeba střelbou z kuše, platil by 1 Tělo.

Když vyhraje kostlivec, bude hrozit vědmákovi tělesná újma a tedy musí vyčerpat Tělo. Kdyby ale třeba kostlivec nestřílel přímo na vědmáka, ale zkoušel by sestřelit závěs nad vědmákem, aby spadl vědmákovi na hlavu a zmátl ho, tak by to byl útok na Duši a vědmák by musel vyčerpat Duši.

Když vyhraje vědmák, bude hrozit kostlivcovi prokletí které působí skrze Vliv a bude tedy muset vyčerpat Vliv (resp. Sudbu, pokud mu to hranice Vlivu dovolí).

2) S Tiwazem
Vědmák stojí proti kostlivci s lukem a už má odehranou akci z iniciativy.
Kostlivec střílí na vědmáka (tělesná akce).
Vědmák se chce bránit znamením (akce na Vliv). Protože už má odehranou akci z iniciativy, musí zaplatit 1 Vliv za manévr obrana, ale protože má ZS Znamení Tiwaz, nic platit nemusí a manévr obrana může použít i bez toho. Kdyby se chtěl bránit třeba střelbou z kuše, platil by 1 Tělo a ZS Znamení Tiwaz by mu nijak nepomohlo.

S vyčerpáním už to bude stejné jako v příkladu 1.

Peto píše: Potom ešte že načo je čarodějova schopnosť stačí dech keď môže mať schopnosť věčný žár ktorá je lepšia.
Každá dělá něco trochu jiného.

Dračí dech ve fikci dává možnost udělat silný žár - např. přetavit železná pouta nebo se propálit do železného trezoru jako autogenem, zabít bleskem či zášlehem plamene. Je to ale pořád krátký zášleh nebo - má-li to být delší akce, vyžaduje to soustředění. V mechanice pak umožňuje hrát vyřazovací (až smrtící) akci magií ohně.

Věčný žár ve fikci dává možnost udělat oheň, který hoří dlouho i když nikdo nepřikládá a čaroděj se nemusí dál soustředit na jeho udržování, ale jeho intenzita je pořád na úrovni táboráku/pochodně. Mechanicky pak takový oheň dokáže dát zběhlost nebo postih.

Nedá se říct, že jedna je silnější než druhá - prostě se každá hodí na jinou věc.

Peto píše:Posledná otázka Dá sa na posílené kúzlo použiť manéver?
Ano.

Ninja'ed by Fafrin.

Lyncz
Příspěvky: 51
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 9. 7. 2020, 06:26

Dá se výhoda udělit na základě samozřejmé akce, pokud to fikčně dává smysl?
(Potřebuju vést konverzaci se známým hospodským, na které mi záleží. Koupím si pivo a hodinku ho budu sledovat, abych zjistil, jakou má náladu a v jakém je rozpoložení. Tím získám výhodu do nastávající konverzace.)

Protijedy se připravují stejně jako jedy? Tzn.: základ 3 suroviny a pak případně manévr? Děkuji.
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

Erevan
Příspěvky: 128
Registrován: 25. 6. 2013, 13:24

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Erevan » 9. 7. 2020, 07:43

Lyncz píše:
9. 7. 2020, 06:26
Dá se výhoda udělit na základě samozřejmé akce, pokud to fikčně dává smysl?
(Potřebuju vést konverzaci se známým hospodským, na které mi záleží. Koupím si pivo a hodinku ho budu sledovat, abych zjistil, jakou má náladu a v jakém je rozpoložení. Tím získám výhodu do nastávající konverzace.)
Za mě proč ne. Navíc za to zaplatíš, protože peníze jsou také zdroj.

Lyncz
Příspěvky: 51
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 9. 7. 2020, 08:57

Ještě se pro jistotu zeptám, když přijdu (bez jakýchkoliv vlivových ZS) do hospody a chci jim všem nakukat drby (rozsáhlá vlivová akce), už nemůžu použít přesně, protože to jsou dva manévry, což?
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

MarkyParky
Příspěvky: 10071
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 9. 7. 2020, 09:17

Lyncz píše:Dá se výhoda udělit na základě samozřejmé akce, pokud to fikčně dává smysl?
Určitě ano.
Lyncz píše:a chci jim všem nakukat drby (rozsáhlá vlivová akce), už nemůžu použít přesně, protože to jsou dva manévry, což?
V základu ano - obzvlášť pokud to chceš udělat bez přílišného vzbuzení pozornost.

Pokud ti ale nevadí pozornost vzbudit, můžeš využít toho, že pokud ti lidé sami od sebe pozornost věnují, tak se taková akce může stát plošnou proti všem, co ti tu pozornost dobrovolně věnují - typicky třeba umělecké vystoupení.

Tzn. můžeš třeba připoutat připoutat pozornost všech lidí, aby se nad tebe dívali tím, že zahájíš vystoupení - a pak třeba zařadit nějakou kramářskou píseň, která bude ten drb, co potřebuješ rozšířit, obsahovat. V takovém případě bude akce na diváky tvého vystoupení plošná i bez manévru a ty si budeš moct přesně (nebo jiný manévr) hodit.

Samozřejmě takovéhle veřejné pomlouvání ale má trochu jiné důsledky v příběhu, než když to uděláš opatrně a pokoutně.

Petrish
Příspěvky: 165
Registrován: 15. 10. 2015, 09:55
Bydliště: Úpice

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Petrish » 9. 7. 2020, 11:07

pripravuji svet pro sezonu krouzku na rok 2020-2021 a to nese s sebou i doplneni ceniku o dalsi veci, pri prepisovani ceniku a stanovovani cen dle sravajicich jsem narazim na nesrovnalost a rad bych ji objasnil..

cena za dvoupatrovy radovy dum ve meste je max za 1500, coz tedy bude nekde v centru mesta...a pak tu mame cenu za zemanske panstvi (2 vesnice a pole) za 1620...

spoluvypravec presne rekl "asi bych chtel ten dum, usetrim 120g" (ironie)...jak je toto mozne??

jak "velke" mesto by to bylo a jak "male" vesnice by to musely byt a jeste k tomu pole?!!

aktualne nam vyplyvaji 2 moznosti:
a) precenit zemanske panstvi
b) vyradit ho z ceniku

no, rozhodl jsem se radeji nejdrive zeptat, treba je to jen preklep a chybi u panstvi jeden rad a nebo tim chtel basnik (autori) neco rici...
diky predem za odpoved..


BTW my mame tezkou zbroj bezne kvali i kvalitni a to same i s rytirskou...kvalitni je 5x vetsi cena nez bezna kvalita, tedy rytirska zbroj je za krasnych 10.000g, ale radeji bych si koupil 6,1728 panskych pozemku... 😂
Dračí doupě 2 (DrDII) hraji od roku 2013 jako vypravěč i hráč.
Hraji postavy, které jsou zaměřené na magii, lovení nebo kejkle -> žádný boj na blízko, to mi přijde moc lehké a nudné :P

Jenda

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Jenda » 16. 7. 2020, 08:54

Ahoj, mám dotaz ohledně magických povolání, konkrétně čaroděje. Předpokládám, že nemožnost vzít si ZS na Zběhlost/Nadání je tam schválně, je to tak? Nebo se dá zkombinovat např. Divoký talent u zaříkávače s ohnivou magií?

Erevan
Příspěvky: 128
Registrován: 25. 6. 2013, 13:24

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Erevan » 16. 7. 2020, 10:04

Jenda píše:
16. 7. 2020, 08:54
Ahoj, mám dotaz ohledně magických povolání, konkrétně čaroděje. Předpokládám, že nemožnost vzít si ZS na Zběhlost/Nadání je tam schválně, je to tak? Nebo se dá zkombinovat např. Divoký talent u zaříkávače s ohnivou magií?
Ano, je to záměrně, neboť magie je univerzálnější. Ale existují nástroje, které zběhlost a nebo nadání umožňují (strana 53 a dále v "Hry mocných"). Nicméně jsou velmi vzácné. Divoký talent funguje jen na ty dovednosti, které jsou v jeho popisu uvedeny.

MarkyParky
Příspěvky: 10071
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 16. 7. 2020, 11:15

Jenda:
Ještě dodám k Erevanovi:
Všimni se, že i magie ti umožňuje dosahovat podobných mechanických efektů jako zběhlost a nadání, jen to dělá trochu jinak - má jiné fikční schopnosti a tak i trochu jiný power-level.

Například můžeš mít rituální předmět a v něm uložené zdroje navíc .... nebo magický obrazec a v něm uložené Suroviny - a takové ti fugnují místo zběhlosti (nemusíš za manévr platit ze svých vlastních Zdrojů).

Nebo magie je v rámci chýše plošná ... a tedy na zasažení více cílů ve své akci nepotřebuješ manévr rozsáhle ... což je podobné, jako kdybys ho v běžné dovednosti (která tak snadno plošná není) zahrál a měl nadání na možnost zahrát další.


Jistě - není to tak univerzální, jako mít plnohodnotnou zběhlost a polnohodnotné nadání - ale zase magie je mnohem variabilnější co do použití a fikčně mocnější.

Jenda

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Jenda » 17. 7. 2020, 08:09

Jj, dává to smysl. Pročítal jsem předchozí diskuze a narazil jsem na to, že u fyzických povolání jdou zs zajímavě kombinovat (válečný tanečník + štít + rodová zbraň + osobní strážce; až 3 manévry zdarma s dlouhou zbraní,..). Chtěl jsem naťuknout jestli něco najdu i pro svého čaroděje a nerozhodil vyvážení v našem světě (střídáme se s kamarádem v roli průvodce).

Určitě mi přijde zajímavá bystrost. Akorát momentálně si budu chtít skoro vždy platit přesně (1. úroveň). Jak je to s plošnou protiakcí/obranou? Jde mi o tu část, že nejde do boje zatáhnout další postavy. Je to myšleno i pro situaci, kdy jsme v boji proti skupině nepřátel? Je nějaký rozdíl mezi protiakcí z iniciativy vs obrana?

A pak ještě rasová schopnost lví srdce. To mi zní asi jako použitelné i pro čaroděje, protože to je hodně situační. Je to tak?

Jenda

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Jenda » 17. 7. 2020, 08:23

Tak koukám, že se nám rozjely verze pravidel, vybíral jsem lví srdce ještě před revizí. (2 manévry vs sleva na vyčerpání)

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2178
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 17. 7. 2020, 11:23

Staré Lví srdce by situačně pro Čaroděje využitelné bylo. Ale doporučuji přejít na nové znění, lépe mechanicky sedí a je je lépe využitelné.

Rasové ZS Jako Idol Žen nebo Jsme jedné krve mohou poskytnout nadání Mágům či Šamanům. Stejně tak Plášť soumraku nebo Tichošlápek může být univerzálně využitelný Druidy či jinými magickými povoláními. Odznaky Hrdinství dokáže například využít Vědmák.

Co se týče pomůcek, které by dávali více manévrů, tak lze takto argumentovat například pro obouruční magickou hůl z Her Mocných.

Na první úrovni se Často magii vyplatí používat spíše podpůrně, než přímo ve střetu. A nebi je třeba hledat použití, proti kterému se těžko cíli bude hledat protiakce.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů