Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Leyli
Příspěvky: 6
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 7. 2. 2020, 09:00

Asi je to hloupá otázka, ale vrtá mi to hlavou a pokud se nezeptám, tak nebudu v klidu spát...

Proč Vědmák vzniká z mastičkáře, když převážnou většinu dovedností u něj tvoří znamení, která jsou popsána jako prokletí a má i dovednost ochranný obrazec, což toto vše spadá pod zaříkavače?

trajda
Příspěvky: 632
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 7. 2. 2020, 09:40

Leyli píše:
7. 2. 2020, 09:00
Asi je to hloupá otázka, ale vrtá mi to hlavou a pokud se nezeptám, tak nebudu v klidu spát...

Proč Vědmák vzniká z mastičkáře, když převážnou většinu dovedností u něj tvoří znamení, která jsou popsána jako prokletí a má i dovednost ochranný obrazec, což toto vše spadá pod zaříkavače?
Protože vědmák vznikl z witchera. Původní idea byla, že vědmák a šaman nepoužívají typickou magii. V originále to fungovalo tak, že ti dva se nadopujou jedama a chemikáliema a jejich zmutované tělo začne produkovat magii. A bez těch jedů nebyli magie schopni.

Pak přišla revize a z původních chemikálií se staly esence, které dostala každá magie. Původní mechanika chemikálií byla vyjmutá z pravidel, protože nebyl důvod, aby vědmák a šaman byli takovým způsobem trestaní (a nezasloužili si ani vybočovat z řady ostatních magií.)

A tak jsme se dostaly tam, kde jsme teď. Obě povolání se dělají z mastičkáře, ačkoliv by se měli dělat ze zaříkávače a nový hráči možná už nikdy nebudou chápat proč tomu tak je. Ale ty si zapamatuj, že Šaman i vědmák by stále měli jíst jedy a chemikálie na počest původní verzi pravidel, ale pouze na fikční úrovni, mechaniky to už nijak neovlivní. A když to dělat nebudeš, tak se nic nestane.

MarkyParky
Příspěvky: 8790
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 7. 2. 2020, 10:11

Leyli:
Je to cca tak, jak píše Trajda.

Historicky byly v DrDII dvě pojetí magie - mastičkářská (šaman a vědmák), zaříkávačská (čaroděj, druid a mág) a alchymista, stojící někde mezi nimi.

Důvodů pro takové uspořádání bylo víc, ale ty hlavní dva asi byly:
= napodobení některých známých archetypů jako je právě zaklínač a..
= návaznost na ještě starší koncepty pasivní a aktivní magenergie, které pochází z původního Dračáku.


Původní autorský se rozhodl tenhle problém vyřešit mechanikou, která vysvětlovala s pomocí jizvení sebe sama, jak je možné, že i postava, co nemá zaříkávače, najednou zvládá kouzlit - a tahle mechanika byla opět inspirovaná hlavně Geraltem.

Při hraní se ale ukázalo, že tohle rozhodnutí mělo celkem tři problémy:
= mechanicky to trestalo hráče za to, že používal dovednosti své postavy - a navíc v prvním vydaném tisku neúměrně moc s ohledem na to, jak rychle se v DrDII točí zdroje
= to, že se šamanské a vědmácké magie vyhodnocovaly o dost jinak, než ostatní, vnášelo do hry hrozně nejasností jak se některé situace mají vyhodnocovat (vědmák míval v podstatě na každou zvláštní schopnost speciální mechaniku a šaman naopak téměř nebyl popsaný)
= a nakonec předepsaná stylizace, že jenom vědmák s šamanem čerpají svou sílu z nějakých čarovných nápojů a nikdo jiný ne, byla zbytečně svazující.

Při revizi jsme se tak rozhodli:
= zcela vyhodit tu penalizující mechaniku
= všechny magie sjednotit
= a tu stylizaci (plus trochu i penalizaci za užívání čarovných podpůrných prostředků jako boost) jsme vrátili do hry v jiné formě, jako esence a podmínku pro bravuru.

Leyli
Příspěvky: 6
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 7. 2. 2020, 11:55

Tak teď už to smysl dává, děkuji.

A pravidlo o přenášení schopností ze základního povolání do pokročilého platí i když vědmák ze zaříkavače nevzniká?

Třeba zřící stráže, čarovné stráže, dar tvoření... můžu použít i na obrazec od vědmáka?

trajda
Příspěvky: 632
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 7. 2. 2020, 12:11

Leyli píše:
7. 2. 2020, 11:55
Tak teď už to smysl dává, děkuji.

A pravidlo o přenášení schopností ze základního povolání do pokročilého platí i když vědmák ze zaříkavače nevzniká?

Třeba zřící stráže, čarovné stráže, dar tvoření... můžu použít i na obrazec od vědmáka?
Ano, pokud si vytváříš vědmáka či šamana, nikdy nezapomeň na rituální předmět (a obrazce). Ale musím zdůraznit, že zvláštní schopnosti se nepřenáší pouze ze základního povolání do pokročilých. Hraničář a Lupič mají bravuru (Divý muž a Mordýř) na všechny akce, které vedou k úspěšnému přepadení nepřítele, to znamená i na magii, kdyby ji měli. Musíš brát celou postavu jako celek. Například Osobní strážce a Pádný úder u bojovníka se dá využít nejen na boj zblízka, ale na všechny fyzické akce, tudíž i na střelbu a vrh (osobní strážce i na akrobacii a leteckou akrobacii).

Leyli
Příspěvky: 6
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 7. 2. 2020, 13:51

Takže to mám chápat, že se sčítá všechno se vším, když to dává smysl a je to proveditelné?

Mám nadání na meč od bojovníka (2 manévry), rodovou zbraň meč od člověka (obrana zdarma), meč dává zdarma přesně a když je stříbrný, tak díky vědmácké schopnosti můžu použít pokročilý manévr.

Takže když na mě útočí nemrtvý, můžu oznámit obranu zdarma a použít k ní i zdarma velmi přesně?

Když mám štít, rodovou zbraň a ještě znamení Tiwaz, tak můžu použít obranu proti třem různým útokům zdarma?

Tímto by vznikaly už dosti brutální komba, ne?

Někde se totiž v pravidlech píše, že se věci nesčítají, ale používá se vždy bonus nejnižšího použitého povolání, stejně jak platba u postihů se nesčítá, ale použije se ten nejvyšší.

MarkyParky
Příspěvky: 8790
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 7. 2. 2020, 14:12

Leyli píše: Takže to mám chápat, že se sčítá všechno se vším, když to dává smysl a je to proveditelné?
Slovo sčítá je trochu zavádějící.

Lepší by bylo říct, že můžeš kombinovat všechno se vším, když to dává smysl a je to proveditelné.

Leyli píše:Mám nadání na meč od bojovníka (2 manévry), rodovou zbraň meč od člověka (obrana zdarma), meč dává zdarma přesně a když je stříbrný, tak díky vědmácké schopnosti můžu použít pokročilý manévr.

Takže když na mě útočí nemrtvý, můžu oznámit obranu zdarma a použít k ní i zdarma velmi přesně?
Ano.

Leyli píše:Když mám štít, rodovou zbraň a ještě znamení Tiwaz, tak můžu použít obranu proti třem různým útokům zdarma?
Ano.

Samozřejmě pro každou takovou obranu útok musíš splnit podmínky jeho použití - tzn. obranu zdarma ze znamení Tiwaz nemáš proti zvířeti nebo člověku, slouží ti proti neživým. Obranu z mečem zase nevyužiješ proti ostřelování cizími lukostřelci, zatímco štít ano.

Leyli píše:Tímto by vznikaly už dosti brutální komba, ne?
Když se to pěkně sejde, tak ano.

Leyli píše:Někde se totiž v pravidlech píše, že se věci nesčítají, ale používá se vždy bonus nejnižšího použitého povolání, stejně jak platba u postihů se nesčítá, ale použije se ten nejvyšší.
Ano, tyhle nesčítací pravidla tam jsou - a jedno z nich se týká i manévrů, strana 118, odstavec "Manévry se nesčítají". Tím se ale myslí, že se nesčítá jejich výsledný efekt - zkrátka když máš třeba dva důvody proč hrát přesně, tak z toho nebude nějaké lepší přesně a když máš dva důvody hrát lstivě, tak z toho nebude silnější lstivě.

Pořád ale můžeš kombinovat své zvláštní schopnosti a vybavení tak, aby v jedné téže akci, nebo i více akcích v rámci jednoho kola bylo naskládaných manévrů zdarma/posílených/navíc několik.

Leyli
Příspěvky: 6
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 7. 2. 2020, 16:21

Óóó, děkuji za vysvětlení... Tímto se ze hry na hrdiny stává hra na superhrdiny a pravidla i vývoj postavy dostávají úplně jiný rozměr. Asi jsme pár věcí pochopili špatně a teď už nebudeme dostávat na zadek od kdejakýho pobudy. :D

MarkyParky
Příspěvky: 8790
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 7. 2. 2020, 16:22

No, počítejte s tím, že stejné věci mohou na vás používat i potvory a pobudové :)

Leyli
Příspěvky: 6
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 7. 2. 2020, 16:44

To určitě, ale minimálně se tímto hra stane mnohem akčnější, živější a zábavnější... ;-)

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2141
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 7. 2. 2020, 23:58

(Chcete poradit cool kombo? Štít jako rodová zbraň + osobní strážce ;)
DrD2 je hodně hra o sčítání bonusů. Ale bonusů jako schopností, nikoliv jako čísel.

Ale člověk si musí umět vytvářet prostředí, kde může svoje bonusy sčítat.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

MarkyParky
Příspěvky: 8790
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 8. 2. 2020, 00:27

Fafrin píše:Chcete poradit cool kombo? Štít jako rodová zbraň + osobní strážce
A k tomu Válečný tanečník, já vím.

Už jsem to myslím zmiňoval, ale tomuhle kombu přezdívám Spotlight stealer :P

trajda
Příspěvky: 632
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 8. 2. 2020, 00:49

Fafrin píše:
7. 2. 2020, 23:58
Štít jako rodová zbraň
Není zcela typická zbraň. U nás je to velký problém prosadit a ačkoliv se objevují hráči, kteří by chtěli jako svou main zbraň používat štít či pěst, hlasování valné hromady nápad obvykle zavrhne. A to i dokonce, pokud se obsazení družiny kompletně změní....4krát.

Leyli
Příspěvky: 6
Registrován: 7. 2. 2020, 08:44

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Leyli » 8. 2. 2020, 09:04

Tak zrovna štít jako rodová zbraň se mi taky nelíbí, i když by se to mé postavě určitě hodilo, tak jsem proti... To už mi přijde na stejný úrovni, jako si za rodovou zbraň zvolit plátovou zbroj a oponovat, že s ní můžu přeci taky udeřit, i když je to ochranný předmět :P

trajda
Příspěvky: 632
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 8. 2. 2020, 09:12

Leyli píše:
8. 2. 2020, 09:04
Tak zrovna štít jako rodová zbraň se mi taky nelíbí, i když by se to mé postavě určitě hodilo, tak jsem proti... To už mi přijde na stejný úrovni, jako si za rodovou zbraň zvolit plátovou zbroj a oponovat, že s ní můžu přeci taky udeřit, i když je to ochranný předmět :P
Pravidla jsou hodně variabilní. Mnoho věcí se dá upravit a mnoho věcí v příručcce není schválně popsáno. Na mnoha věcech se zkrátka družina musí domluvit, a pokud s tím všichni souhlasí, tak ať si vyberou za svoji zbraň jak štít, tak zbroj....jenže naše družina se nikdy nedomluvila.

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host