Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Čutis
Příspěvky: 7
Registrován: 19. 12. 2018, 10:04

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Čutis » 13. 3. 2019, 10:39

Mám dotaz na ZS v bestiaři Nezastavitelny.

Chápu dobře, že když budu mít jako hrdina pomocníka s touto schopností, bude PJ mít jedinou možnost jak se bránit vyčerpáním a to tak, že bude jizvit nějaké vybavení? Tudíž při střetu se zvířetem co nemá nic u sebe, při vítězném hodu, se zvíře neumí vyčerpat? Tudíž můžu vyřadit cokoli v prvním kole, když budu mít štěstí? Beru to tak, že budou naplněny podmínky spuštění schopnosti...

MarkyParky
Příspěvky: 8329
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 13. 3. 2019, 10:58

Čutis:
Když Maugir tohle ZS vymýšlel, tak nepředpokládal, že takový tvor bude hrát i na straně hráče, jako Pomocník.

Poznámku přeposílám Maugirovi, aby v připravovaném 2. vydání Bestiáře napsal ten text návodně i pro situace, kdy se tak stane, každopádně je potřeba k tomu přistupovat tak, aby byl naplněn duch pravidel, nikoliv formálně litera.

Tzn.
* víme, že bytosti samy o sobě se za běžných okolností z Jizev vyčerpávat nemohou (mají Sudbu a limit daný hranicemi)

* víme, že za určitých okolností (např. jako následek akce) mohou postavy zasadit jiné postavě (i bytosti) zasadit Jizvu, například jako následek akce. A u bytostí se do hry tahle Jizva dostane skrze Náročnost akcí a příběhové důsledky

Duch pravidel tedy neříká, že bytosti by měly imunitu na jizvy - jen to, že si nemohou zasazovat jizvy samy, o své vůli, aby zmírnily neúspěch překonáním svých limitů.


Když tyhle dvě věci spojíš s textem ZS Nezastavitelný, lze z toho odvodit, že:
* provede-li Pomocník útok s použitím ZS Nezastavitelný na Bytost, tahle bytost se může Vyčerpat pouze tehdy, pokud dostane Jizvu
* tuhle Jizvu si nezasazuje sama o sobě, nýbrž je způsobena jako vedlejší následek použití Zvláštní schopnosti.

Tím pádem bych to pojmul tak, že bytost se proti takovému útoku vyčerpat může a mechanicky to bude fungovat tak, že navíc k normální spotřebované Sudbě si zasadí ještě odpovídající Jizvu. Všimni si, že i tohle je vůči té bytosti drsnější, než obdobný úder proti hrdinovi - ale není to fatální.

trajda
Příspěvky: 622
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 13. 3. 2019, 11:05

Autoři zřejmě neplánovali, že někdo bude pravidlově řešit, když příšera s takovou schopností zaútočí na jinou příšeru.

Každopádně pokud se PJ rozhodne, že jeho příšera se chce vyčerpat, tak na to má právo. Jenže pokud se nám tu přou dvě pravidla, a to pravidlo: "Příšery si nemohou dělat jizvy během vyčerpání" a pravidlo "Příšery mají právo na to se vyčerpat", tak nezbývá nic jiného než se ve družině domluvit a najít kompromis=houserule, které v knížkách nenajdete.

Osobně si myslím, že pokud hráč má takového pomocníka a rozkáže mu aktivovat takovou schopnost, tak podle mě nemá cenu řešit souboj pravidlově, stačí ho odvyprávět. A pokud ho chcete řešit pravidlově, tak bych předstíral, že tu zvláštní schopnost nemá. To jsou jen moje nápady, nevím, jak jinak to vyřešit.

Až vyjde nová verze bestiáře, možná tam už tahle zvláštní schopnost ani nebude, to ví jen autoři.

Edit: To, co navrhuje Marky zní možná líp.

Čutis
Příspěvky: 7
Registrován: 19. 12. 2018, 10:04

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Čutis » 13. 3. 2019, 11:07

Takhle jsem o tom taky uvažoval, že jizvu dostane a vyčerpat se může, jde o to, že se schopností lovce cvicitel, bych měl být schopný učit všechny své zvířata novym schopnostem, tudíž by mohlo být docela OP toho využít u stáda divocaku nebo podobně...což "plánuju", ale chci to mít spravedlivé a podle pravidel, abych nenastval moc PJ 😃

MarkyParky
Příspěvky: 8329
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 13. 3. 2019, 11:10

Čutis:
Tak pokud nechceš naštvat PJ, tak nejlepší způsob je se s ním domluvit předem :)

Čutis
Příspěvky: 7
Registrován: 19. 12. 2018, 10:04

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Čutis » 13. 3. 2019, 11:12

Tak to víš, že se těším na ten výraz, až to bude chtít vyřešit 😂

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2130
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 13. 3. 2019, 12:18

Ad cvičitel; Tam tu schopnost musí postava sama ovládat, nebo musí popsat, proč jí její pomocník má. U zvířete to bude fakt těžké, aby to bylo uvěřitelné. U Netvora asi ta možnost existuje, ale taky to nebude automatické.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Čutis
Příspěvky: 7
Registrován: 19. 12. 2018, 10:04

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Čutis » 14. 3. 2019, 14:26

Tak předpokládám, že postava neumí všechno takže by cvičitel byl nepoužitelný, kdyby to tak bylo...u netvorů taky není omezení...pochopil jsem to tak, že musíš ovládat, pokud chceš tu schopnost rozšířit na cizí zvíře...jinak jsem to bral tak, že zvíře můžeš učit všemu co dokáže reálně vykonat...když budu mít nosorožce, předpokládám, že nezastavitelný útok je uvěřitelný...

EDIT: uvažuji nad možností, že by schopnost zvíře mělo aktivní v případě, že bude samotné...tím bych více méně mohl nechat třeba toho nosorožce volně mimo město a nic by se mu nestalo...

trajda
Příspěvky: 622
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 14. 3. 2019, 15:22

Čutis píše:
14. 3. 2019, 14:26
Tak předpokládám, že postava neumí všechno takže by cvičitel byl nepoužitelný, kdyby to tak bylo
Ta věta se mi vůbec nelíbí. Jedná se o nepravdu. My omezujeme cvičitele pouze na dovednosti a zvláštní schopnosti, které majitel umí. Přesně, jak tomu bylo v původní verzi. A nikdo si nikdy nestěžoval, že neví, co by měl svého pomocníka naučit. Protože i obyčejný akrobat nebo boj proti lidem a zvířatům u mnoha pomocníků lecos změní.

Osobně se vyhýbám ZS Nezastavitelný, protože je nevybalancovaná v mnoha případech se dá nahradit Masakrem. Ze stejného důvodu se vyhýbám i ukrutným manévrům, protože i ty potřebujou revizi.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2130
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 15. 3. 2019, 12:16

Takže rozbor
Cvičitel (Vliv)
Hráč může popsat, proč zvířecí pomocník jeho hrdiny má obsah své charakteristiky rozšířen o jednu dovednost, nebo má o jednu zvláštní schopnost více, než je pro obdobné bytosti obvyklé.
Postava může s pomocí dovednosti Ovlivňování zvířat dočasně poskytnout stejné zlepšení zvířatům, která nejsou jejími pomocníky, po dobu, kdy následují její velení. Postava musí danou dovednost nebo zvláštní schopnost sama ovládat.
Ta schopnost má dva odstavce, tedy dvě části.

První část umožňuje říct, že váš pomocník (v době, kdy si jej pořizujete, nebo někdy později) má jednu schopnost navíc kterou by mohl mít. [V zásadě je to obsahová pravomoc, ale není a neplatí se tak, protože to má probíhat tak jednou za několik dobrodružství pro každého pomocníka,je to tedy mimo cyklus obnovy zdrojů a přilepení ceny na tuto schopnost by mohlo vést k výkladu, že to lze průběžně používat a měnit, což není návod, který by byl správný a chceme k němu navádět.]
Tahle část není nijak navázána na to, co Cvičitel sám umí.

Druhá část umožňuje vycvičit zvíře či spíše vést zvíře k činnosti, kterou sám ovládá. Zde je to též neplacené, ale předpokládá se úspěch v použití dovednosti (což nemusí být ani automatické, ani nenáročné).
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

MarkyParky
Příspěvky: 8329
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 15. 3. 2019, 12:33

Ještě zkusím trochu doplnit Fafrina o praktickou aplikaci trochu neformálně.

* Ta první část je o tom, že máte dlouhodobě vypiplaného mazlíka, který vás dlouhodobě provází a je něčím mimořádný. Klidně i něčím, co vy sami neumíte.

* Ta druhá část je o tom, že na výpravě můžete rychle potřebovat někoho něco rychle naučit nebo k něčemu vést. A můžete si nejen vzít kostky, hodit si a dozvědět se, jak dobrý jste "učitel" a zda se vám to v dané situaci podařilo, ale když to uděláte, tak se to i vzápětí projeví v herní mechanice a můžete využít toho, že cíl vaší akce "už to umí". Tam ale můžete učit/vést/cvičit jen ty dovednosti, které sami ovládáte.

Čutis
Příspěvky: 7
Registrován: 19. 12. 2018, 10:04

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Čutis » 15. 3. 2019, 13:11

Takže jsem to opět pochopil dobře, až na to, že tedy můžu měnit dovednost nebo ZS v delším časovém měřítku, tudíž to není tak, že jednou řeknu umí tohle a nejde to víc změnit?
Druhá část ZS tedy umožňuje nějakému cizímu nebo již třeba takto vylepšenému pomocnikovi propujčit ještě nějakou jinou mnou ovladanou dovednost nebo ZS na dejme tomu v tu dobu probíhající sezení, či jeho část...

MarkyParky
Příspěvky: 8329
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 15. 3. 2019, 13:30

Čutis:
Tak pravidlo číslo jedna je - nebýt formalistický.

První část ZS slouží k tomu, aby znázornila, že hrdina si svého Pomocíka vybral či vycvičil tak, aby byl mimořádný - o něco lepší, než jiní obdobní tvorové.
V principu to znamená, že tahle mimořádná vlastnost se spíš měnit nebude - v příběhu ale mohou nastat čas od času okolnosti (třeba vyvrcholení nějakých zápletek), které změnu takové vlastnosti způsobí - a pak je třeba nebýt formalistický a klidně do toho sáhnout. Tak jako tak, každý Pomocník bude mít právě jedno takové vylepšení, takže třeba to staré zapomene, nebo vyměníš jednoho za jiného a pod...


Druhá část určitě nejde použít na Pomocníky - to tam je schválně - ti už touhle ZS nejspíš vylepšení jsou a trvale. Druhá část slouží k tomu, aby dala obdobný krátkodobý boost někomu, kdo Pomocníkem není.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2130
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 16. 3. 2019, 07:15

(Resp. kdo není _vaším_ Pomocníkem, můžete vycvičit cvičenou opici kolegy, ale to může být dost na hraně zneužívání pravidel.)
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Jezus
Příspěvky: 234
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Jezus » 23. 3. 2019, 16:05

Poprosím o jedno malé potvrzení k Bojovnické ZS Pádný úder, (protože myslet znamená houby vědět).
Proti tělesným útokům postavy poskytují zbroje o 1 menší slevu na vyčerpání.
Mě z toho vcelku jasně vyplývá, že to není omezeno pouze na boj zblízka, ale i lukostřelbu případě vrh. Formalisticky by se to mohlo týkat i například ohnivé magie, ale tady si tam představuju ještě slovíčko fyzickým, takže o tom ani neuvažuju :-)

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host