Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Uživatelský avatar
Wulfric
Příspěvky: 37
Registrován: 20. 2. 2018, 20:29
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Wulfric » 19. 1. 2019, 20:12

Wulfric píše:
19. 1. 2019, 18:34
Zdravím, lze někde najít soupis všech rozdílů v pravidlech mezi 1. a 2. vydáním (takový changelog, v podstatě)? Jen tak mimochodem se ujistím. Chápu dobře, že bylo nejdřív původní vydání (tj. 1.), a pak 2. přepracované vydání? Není ta posloupnost 1. vydání > 2. vydání > 2. přepracované vydání, že ne? Trochu mě mate to "přepracované", tak jen pro sichr se ptám. Díky za případné odpovědi!
Hráč a Průvodce hrou DrDII, který začínal na DrD 1.5. Zkušenosti má i s DrD 1.6, DrD+ a DnD 5th ed. Zakládající člen Ordo Draconis - družiny hráčů DrDII z Olomouce a tvůrců Světa Velimaru. Zakladatel a správce olomoucké komunitní FB skupiny (https://www.facebook.com/groups/277617016279125/).

Erevan
Příspěvky: 91
Registrován: 25. 6. 2013, 12:24

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Erevan » 20. 1. 2019, 05:06

Wulfric píše:
19. 1. 2019, 18:34
Zdravím, lze někde najít soupis všech rozdílů mezi 1. a 2. vydáním (takový changelog, v podstatě)? Jen tak mimochodem se ujistím. Chápu dobře, že bylo nejdřív původní vydání (tj. 1.), a pak 2. přepracované vydání? Není ta posloupnost 1. vydání > 2. vydání > 2. přepracované vydání, že ne? Trochu mě mate to "přepracované", tak jen pro sichr se ptám. Díky za případné odpovědi!
Existují jen 2 verze pravidel, tj. původní vydání a přepracované vydání.

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2438
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 20. 1. 2019, 11:04

Erevan píše:
20. 1. 2019, 05:06
Wulfric píše:
19. 1. 2019, 18:34
Zdravím, lze někde najít soupis všech rozdílů mezi 1. a 2. vydáním (takový changelog, v podstatě)? Jen tak mimochodem se ujistím. Chápu dobře, že bylo nejdřív původní vydání (tj. 1.), a pak 2. přepracované vydání? Není ta posloupnost 1. vydání > 2. vydání > 2. přepracované vydání, že ne? Trochu mě mate to "přepracované", tak jen pro sichr se ptám. Díky za případné odpovědi!
Existují jen 2 verze pravidel, tj. původní vydání a přepracované vydání.
Changelog neexistuje, protože by byl příliš obsáhlý, velká část knížky je přepsaná úplně. Místo něj je k dispozici elektronická verze za dobrovolný poplatek, na e-shopu.

První vydání mělo několik dotisků, v nichž se dělaly drobné změny (opravy chyb v sazbě, překlepy, ale myslím, že i nějaké drobné reformulace pravidel a tak) a popravdě si nejsem jistý, co se psalo do tiráže. Každopádně to "přepracované" má zdůraznit, že oproti prvnímu vydání jsou tam podstatné obsahové změny a není to jenom nové vydání stejné knížky.

Jezus
Příspěvky: 212
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Jezus » 22. 1. 2019, 18:55

Ve skutečnosti jsou hlavní změny mechanik pravidel druhé revize vylíčeny zde.

Dále jsou upraveny některá ZS (aby byly konzistentní/lépe použitelné) i dovednosti povolání (spíše zpřehledněny a vyjasněny). Trochu zpřesněna a doplněna je i magie. Přibylo také pár rad, jak lépe "hrát o zdroje".

Pro zkoušku, jestli "se to lépe hraje", těm, co mají 1. vydání, asi stačí to pdf. Pokud naznáte, že ten systém stojí dál za to (případně se ještě zlepšil), doporučuju pro trvalé hraní alespoň jeden "výtisk" po revizi pořídit.

MarkyParky
Příspěvky: 7794
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 22. 1. 2019, 20:03

Pro zkoušku, jestli "se to lépe hraje", těm, co mají 1. vydání, asi stačí to pdf.
Připomínám, že plná příručka je v pdf verzi k dispozici zdarama na altařím e-shopu.

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2438
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 22. 1. 2019, 20:14

Jezus píše:
22. 1. 2019, 18:55
Ve skutečnosti jsou hlavní změny mechanik pravidel druhé revize vylíčeny zde.
Jo. Tohle je materiál, který šel testerům a ze kterého finální verze vychází - v základních věcech by mělo všechno sedět, ale není vyloučené, že některé dílčí věci jsou nakonec v příručce maličko jinak.

MarkyParky
Příspěvky: 7794
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 22. 1. 2019, 20:24

Ještě opravím Barta:

Tohle není materiál, co šel testerům, nýbrž materiál, co byl vydaný v průběhu tvorby revize, aby si hráči už mohli zahrát se změnami dřív, než se dodělá práce na finálních textech.

Ale v zásadě ano, základní věci by měly sedět, nicméně tam, kde se od vydané příručky tenhle text liší, platí samozřejmě příručka, neb je vydána později.

trajda
Příspěvky: 589
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 23. 1. 2019, 23:35

Moc se omlouvám, ale narazil jsem na něco, co neumím vyřešit.

Je dána dlouhodobá akce, kterou se někdo v průběhu pokusí přerušit. Tak třeba příklad ze strany 126, Těchan leze po skále a narazí na orla. Příklad je řešen jedním střetem kde Těchan má iniciativu a orel protiakci, ale to znamená, že průvodce musel hráči oznámit, že bude napaden orlem, ještě než si hráč Těchana vůbec hodil na lezení.

1. To znamená, že hra musí být otevřená.
2. To znamená, že průvodce musí přesně vědět, kde Těchanova akce geograficky začíná, kudy vede a kde končí.

To ale nejde použít ve všech situacích, že? Někteří rádi hrají uzavřenou hru. A pak jsou tu družiny, které sice hrají otevřenou hru, ale akce je tak dlouhá, že ani průvodce předem neví, zda hráčova postava narazí na nebezpečí či nikoliv. Například kouzelník letící nad bažinou, který ji aktivně pročesává, a zaútočí na ni masožravá kytka. Ta kytka je jen na jednom místě, neumí se přesunout a není předem jisté, zda kouzelník proletí zrovna okolo téhle kytky.

Má někdo nějaké nápady, jak to vyřešit? Bylo by lepší nechat kouzelníka hodit hned u startu, zapamatovat si kolik hodil a až narazí na nepřítele, tak použít číslo, které hodil předtím proti číslu, které si hodí nepřítel teď? To by ale hráče zbavilo možnosti zahlásit přesně nebo dokonce velmi přesně.

A nebo si kouzelník u startu hodí zkoušku a až narazí na nepřítele, tak si hodí znovu na střet? To by ale znamenalo, že iniciativu by měl nepřítel, ne postava hráče (v rozporu s příkladem o Těchanovi). Taky by to znamenalo o jeden hod víc pro postavu hráče, což je v podstatě trest. Za to, že průvodce se rozhodne pro jinou mechaniku, tak to odnese hráč.

Asi je lepší ta druhá varianta, že? Hodně se to podobá mechanice dlouhodobé akce během střetu. Když se hráč pokouší o akci, která je dlouhá na několik kol, tak v každém kole zahlásí "pokračuju v tom, co jsem dělal doteď" a musí si hodit znovu, tentokrát bez zvláštních schopností (které se platili na začátku celé akce), a protivník na něj může v každém kole protireagovat (pokud to dává smysl ve fikci.)

Takže kdybychom použili tohle pravidlo o dlouhodobé akci během střetu a řekli, že v prvním kole si čaroděj hodí zkoušku, protože mu v tom nikdo nebrání a v dalším kole na něj útočí kytka....

Šlo by to takhle?

MarkyParky
Příspěvky: 7794
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 23. 1. 2019, 23:43

trajda: Jsem zmatený z té práce s iniciativou - proč by jí měla mít ta kytka?

Kouzelník vystartuje k dlouhému letu nad bažinou. Nemá v danou chvíli žádnou opozici => je to hod na zkoušku.
- Pokud se žádná opozice neobjeví, nemusí už znovu házet, jedna jeho zkouška pořeší celé trvání akce.
- Pokud se v průběhu jeho akce objeví opozice, bude se to vyhodnocovat jako střet, ale iniciativa se určí standardně, jako v jakémkoliv jiném střetu (tedy z fikce, nebo hodem).

EDIT: Tím pádem se klidně může stát, že iniciativu stále bude mít kouzelník, prostě zahlásí, že kolem kytky profrčí a ta bude jen hrát protiakci. A žádné trestání to není.

Taky se může rozhodnout ve své akci vzít to jinudy, kde kytka není, jako samozřejmé pokračování již úspěšné dlouhé akce a žádné kousání nebude.

trajda
Příspěvky: 589
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 23. 1. 2019, 23:45

Díky.

Edit: Teď jsem si uvědomil, že jsem dlouhou akci nazval dlouhodobou, moc se omlouvám.

trajda
Příspěvky: 589
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 24. 1. 2019, 01:21

Ještě jeden dotaz, prosím.

Mám dva hráče v lehké zbroji, kteří jdou po obchodní cestě do města. Pospíchají, takže se nejedná o samozřejmou akci mezi výpravami. Rád bych situaci vyřešil tak, že si oba hráči hodí na akci cestování s náročností za naložení a každý si hodí sám za sebe.

Co když ale budu mít třetího hráče a ten bude hrát průvodce krajinou, který chodí na lehko, a řekne mi: "Tak já si hodím na cestování rozsáhle, aby si spoluhráči házet nemuseli." Hádám, že situace se vyhodnotí tak, že si hráč průvodce krajinou hodí zkoušku na cestování a zaplatí si rozsáhle, pokud nemá potřebnou ZS. Kam zmizela ta náročnost za naložení? To ji zaplatí ten průvodce krajinou? Je nějaký rozdíl mezi průvodcováním lidí s naložením a lidí bez naložení?

Možná řeším kraviny, ale vsadím se, že nějaký hráč to na mě vytáhne a já pak nebudu vědět, co mu na to mám říct.

MarkyParky
Příspěvky: 7794
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 24. 1. 2019, 09:40

trajda:
Mrkni na stranu 170 - Únava při delších činnostech, na náročnou samozřejmou akci.

To je věc, kterou bys mohl aplikovat - můžeš totiž říct, že:
* díky tomu, že průvodce hrál rozsáhle a provedl je krajinou, je pro ně akce samozřejmá (neřešíme, zda dorazí včas a pod...)
* pořád ale mají zbroje a svou náročnosti si zaplatí.

trajda
Příspěvky: 589
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 9. 2. 2019, 23:12

Když si hráč dobrovolně udělí jizvu, tak dočasné zdroje se musí využít během dané akce? Takže pokud si hráč udělí jizvu během placení přístupů, tak zbytek dočasných zdrojů propadne?

MarkyParky
Příspěvky: 7794
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 9. 2. 2019, 23:30

trajda píše: Když si hráč dobrovolně udělí jizvu, tak dočasné zdroje se musí využít během dané akce?
Ano.
trajda píše: Takže pokud si hráč udělí jizvu během placení přístupů, tak zbytek dočasných zdrojů propadne?
Tyjo, fakt někomu přístupy, s tím rozložením pravděpopodobností, co mají, stojí za Jizvu?

No, jestli jo, tak už se asi nebude zlobit, že mu ty zdroje propadnou, jako že jo. Ale já bych to teda ochoten zaplatit nebyl.

trajda
Příspěvky: 589
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 10. 2. 2019, 11:03

MarkyParky píše:
9. 2. 2019, 23:30
Tyjo, fakt někomu přístupy, s tím rozložením pravděpopodobností, co mají, stojí za Jizvu?
Souhlasím s tím, že pokud ty zdroje propadnou, tak je to silně nevýhodný. Ale z nějakého důvodu, jsem si do teď myslel, že nepropadnou. Přitom já vím, že ty zdroje se dají využít jen v rámci dané akce, ale nevím proč, myslel jsem si, že přístupy jsou součástí akce. Až teprve včera mi došlo, že je to kravina.

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host