Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
MarkyParky
Příspěvky: 7088
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 19. 4. 2018, 08:06

Sarsaparillos má pravdu, opravím to.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 25. 4. 2018, 15:01

Zdravím

Chci se zeptat co to znamená, když někdo něco ovládá mistrně. Např. Hopodáříček z Bestiáře - Mistr (obrana domova...)?

Uživatelský avatar
Sarsaparillos
Příspěvky: 784
Registrován: 27. 8. 2011, 09:15

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Sarsaparillos » 25. 4. 2018, 15:07

Kubislav píše:
25. 4. 2018, 15:01
Chci se zeptat co to znamená, když někdo něco ovládá mistrně. Např. Hopodáříček z Bestiáře - Mistr (obrana domova...)?
Může používat pokročilé manévry (velmi přesně, velmi mocně, velmi lstivě). Pozor na to, že v revidované základní příručce došlo k přejmenování na bravuru (bestiář na svou revizi čeká a proto je tam zatím mistrovství).

Stačí takto?

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 25. 4. 2018, 15:12

Jo, díky moc :)

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 26. 4. 2018, 06:25

Ještě bych se chtěl zeptat, jak je to s pomocníkama, protože mi to v knize přijde trošku zmatečný, nebo se jen v té vší terminologii ztrácím :D zajímá mě vše. Hlavně pak, jak je to "životama" - co jsem z toho pochopil, jizvy jim můžou být uděleny jen na pouto, ne na sudbu?

MarkyParky
Příspěvky: 7088
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 26. 4. 2018, 06:38

Zkusím takovou přehlednou tabulku:

Hrdinové:
- jako svoje vlastní Zdroje používají Tělo, Duši a Vliv.
- jsou to 3 samostatné pooly
- mohou si způsobovat (nebo jim být způsobeny) Jizvy na Těle/Duši/Vlivu
- nejsou omezení v množství, které mohou z každého z nich vyčerpat naráz, pokud ještě příslušný Zdroj mají nebo si mohou na něm způsobit Jizvu.

Bytosti hrané Průvodcem
- jako vlastní Zdroje používají Sudbu
- je to 1 společný pool pro všechny oponenty v konfliktu
- není možné jej Jizvit
- množství, které se dá vyčerpat naráz, je omezeno jejich hranicí

Pomocníci - bytosti ovládané hráči
- jako vlastní Zdroje používají Sudbu a Pouto
- Sudba je 1 společný pool pro všechny hráčovy pomocníky
- Sudbu není možné Jizvit
- množství Sudby, které se dá vyčerpat naráz, je omezeno jejich hranicí
- Sudba se tedy vlastně chová podobně jako Sudba bytostí průvodce
- Pouto je 1 samostatný pool pro každého jednoho pomocníka
- Poutu je možné způsobit Jizvu
- Pouto není omezené v množství, které mohou pomocníci vyčerpat naráz, pokud ještě nějaké Pouto mají nebo si na něm mohou způsobit Jizvu.
- Pouto se tedy chová podobně jako jeden Zdroj hrdiny.


Pomohlo?

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 26. 4. 2018, 07:39

Počkat.. Jak se pak tyhle bytosti zraňují, když nemůžou mít jizvu? Když useknu pavoukovi nohu, jak se to projeví?

MarkyParky
Příspěvky: 7088
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 26. 4. 2018, 08:09

Počkat.. Jak se pak tyhle bytosti zraňují, když nemůžou mít jizvu? Když useknu pavoukovi nohu, jak se to projeví?
Můžeš jim způsobit Jizvu jako následek akce. To funguje na každého. Když usekneš pavoukovi nohu, bude mít Jizvu - tam mu způsobí náročnost, atd...

Ale bytosti nemohou získat Zdroje navíc tím, že si Jizvu zasadí sami sobě. To dokáží toliko Hrdinové (a jejich pomocníci s Poutem) - tím jsou výjimeční.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 26. 4. 2018, 08:17

Takže bytosti mají taky jizvy, akorát si neblokují v sudbě, jako hrdinové, kteří si zablokují jizvou políčka buď na těle, duši a vlivu. Chápu to dobře?

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2095
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 26. 4. 2018, 09:15

Ano.
akorát pomocníci si mohou udělit jizvu na Poutu, který je blokuje v obnovování Pouta.
Pouto se zase nedá jizvit následkem akce, pouze Vyčerpáním.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 26. 4. 2018, 09:43

Dobře. Tak dejme tomu, že hrdina má pomocníka Pepu. Nastane souboj s pavoukem, který během souboje Pepu kousne třeba do nohy a on s tím nic udělá. Já si teda někam vedle na papír napíšu, že Pepa je zraněn na noze, má jizvu závažnosti 1 a pohyb je pro něj náročný. Jak ho takové jizvy zbavím? Je to stejné jako u hrdinů? Musí je někdo vyléčit během magického okamžiku, čím si pak škrtnou 5 sudeb za každou závažnost?

MarkyParky
Příspěvky: 7088
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 26. 4. 2018, 10:05

Já si teda někam vedle na papír napíšu, že Pepa je zraněn na noze, má jizvu závažnosti 1 a pohyb je pro něj náročný.
Pokud je Pepa pomocník, tak je taková Jizva vždy na Poutu (ať ji způsobí akce, nebo si ji zasadí sám).

Ty mu tedy dvojitě proškrtneš příslušný počet políček Pouta (podobně jako bys to hrdinovi udělal na těle) a napíšeš si poznámku "Prokousnutá noha - náročné běhání".

Mechanicky tahle Jizva na Poutu vlastně znázorňuje dvě různé příběhové věci naráz, které spolu jdou ruku v ruce:
* protože Pepa má prokousnutou nohu, hůř se mu běhá (to je ta náročnost)
* protože Pepa má prokousnutou nohu, je na svého páníčka naštvaný (to je to, že má zablokovaný zdroj Pouta)

Jizvy ho zbavíš stejně, jako kohokoliv jiného. Tedy:
* mimo dobrodružství se mu za nějaký čas sama zahojí
* na dobrodružství mu o magickém okamžiku kouzelně vyléčíš nohu. Protože to ale je Pomocník, tak Zdroje, které za to léčení zaplatíš, nebudou primárně pocházet z jeho Sudby nebo Pouta (tam jich ani nikdy nebude dost), ale místo toho ty jako hráč odvedeš příslušnou Platbu - a to 5tinásobek za každou závažnost. Protože nejen, že ho musíš fyzicky dát dohromady, ale ještě si ho musíš "udobřit".

Takže řekněme, že náš hrdina z příkladu byl s Pepou dohodnutý, že platba je 2 groše (protože Pepa je obyčejný člověk s charakteristikou 2, bez extra mimořádných zvláštních schopností).

Hrdina si večer o soumraku si zavolá Pepu a udělá následující:
* Zaplatí Pepovi 10 grošů (5xPlatba = 5x2 groše) za každé snížení závažnosti o 1 a popíše to jako "odškodné za způsobenou bolest" +
* zahraje úspěšnou akci "léčení", kterou mu ránu ošetří +
* samotnou Pepovu Sudbu nijak neřeší (tak nějak abstraktně se předpokládá, že Pepa sám nějak z těch grošů nabere "sílu" zpět, až je bude utrácet) +
* vymaže dvojité proškrtnutí a poznámku o náročnosti.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 26. 4. 2018, 10:18

Fafrin píše:
26. 4. 2018, 09:15
Pouto se zase nedá jizvit následkem akce, pouze Vyčerpáním.
1. Takže se dá jizvit následkem akce nebo nedá? Kousnutí od pavouka je snad následek akce, ne?

2. Když by se to nestalo u pomocníka, ale u bytosti. Hrdina sekerou usekne pavoukovy nohu. Když se nejizví sudba, tak si poznatek o tom, že pavouk má jizvu a tudíž náročnost na pohyb zaznamenám kam?

MarkyParky
Příspěvky: 7088
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 26. 4. 2018, 10:23

1. Takže se dá jizvit následkem akce nebo nedá? Kousnutí od pavouka je snad následek akce, ne?
Eh, neshoda v autorském týmu, vyřešíme si neveřejně a pak dáme výsledek.
2. Když by se to nestalo u pomocníka, ale u bytosti. Hrdina sekerou usekne pavoukovy nohu. Když se nejizví sudba, tak si poznatek o tom, že pavouk má jizvu a tudíž náročnost na pohyb zaznamenám kam?
Jen někde vedle.

Kdybys takovou zraněnou bytost chtěl později večer léčit, tak pořád musíš uspět v hodu na léčení.

Ale Zdroje se už u průvodcových bytostí nijak dál neřeší.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 26. 4. 2018, 10:57

Děkuji vám za vytrvalé odpovědi :D Mám už tu jen poslední otázka (snad).
Citace z knihy, co se závažností jizev týče:

"Jak jste si již přečetli na straně 102, postava může
způsobit jiné postavě Jizvu jako následek akce. Běžně
je možné někomu způsobit Jizvu závažnosti 1,
vyšší závažnost je možné způsobit s použitím manévru
(velmi) lstivě.
Jizvu, jejíž závažnost je vyšší než 3, je možné
způsobit toliko za výjimečných okolností, například
pokud již postava má cíl své akce zcela ve své moci,
nebo v rámci akce vedoucí k vyřazení."

Co když městská stráž bude bojovat s hrdiny a přitom zavelí akci, že chce hrdinovi useknout ruku. To mě přijde jako docela závažná jizva na to, abych ji hodnotil závažností 1. Nebo musím vždy zavelet, že ho chci jen seknout a až po výhře dát manévr lstivě, který by jej mohl připravit o ruku?

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host