Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
MarkyParky
Příspěvky: 10994
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 3. 3. 2021, 22:05

Pokud si dobře pamatuji tuhle debatu při vývoji, tak výsledkem bylo, že rasové zvláštní schopnosti nejsou navázané na konkrétní dovednosti, ale na situace.

Nadání z nich je tedy možné je aplikovat i na jiné formy skrývání (např. s pomocí kouzel) a je to jedna z výjimečných cest, jak nadání na magii získat.

Při debatách (a testech) z toho vylezlo jedno silnější kombo (dělat s nadáním neviditelnost je silné kouzlo)

Zároveň je to ale vymezené právě tou situací => není to cesta k exploitům - zejména je tam skrývání se, nikoliv skrývání obecně => nejde přes to exploitovat manévr rozsáhle.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2218
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 5. 3. 2021, 19:12

Jenom se připojím k aktuálním debatám;

Nadání z rasové ZS není vázáno na dovednost - mohu se tak skrývat pohybem ve městě, v přírodě, iluzí, šplháním po zdech, magií dřeva apod. čili se obecně jedná o akce, kde bych mohl mít nadání k dispozici i jinak.
A skrývací akce málo kdy může být ohrožující pro někoho jiného a těžko se taky této ZS dá v rámci konfliktu využít nějak opakovaně (pokud to není konflikt o skrývání a pronásledování), takže nevidím nějakou zásadní nebezpěčnost.

Co se týče síly obsahové pravomoci "popiš proč tvůj pomocník má novou ZS", tak to samozřejmě, jako všechny obsahové pravomoci je silně omezeno uvěřitelností a dohodou u stolu.

"Popíšu že můj najatý pomocník je autista a po magické nehodě umí vyvolávat portály" vyloženě zní jako snaha vyjebat někoho do ucha a hrát na sílu a rozbíjet zábavu. V takové atmosféře obsahové pravomoci nikomu do ruky nepatří.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Petrish
Příspěvky: 172
Registrován: 15. 10. 2015, 09:55
Bydliště: Úpice

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Petrish » 5. 3. 2021, 22:28

díky oběma..
Dračí doupě 2 (DrDII) hraji od roku 2013 jako vypravěč i hráč.
Hraji postavy, které jsou zaměřené na magii, lovení nebo kejkle -> žádný boj na blízko, to mi přijde moc lehké a nudné :P

trajda
Příspěvky: 814
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 11. 3. 2021, 20:23

MarkyParky píše:
3. 3. 2021, 22:05
rasové zvláštní schopnosti nejsou navázané na konkrétní dovednosti, ale na situace.
Zrovna jsem narazil na zs Jsme jedné krve, která je, předpokládám, výjimka. V této zs je Ovlivňování zvířat napsané kurzívou, tudíž předpokládám, že se jedná o konkrétní dovednost, nikoliv o situaci. Je to tak?

MarkyParky
Příspěvky: 10994
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 11. 3. 2021, 20:26

Jop, když je někde něco kurzívou, tak je to odkaz na pravidlový term > dovednost.

Lyncz
Příspěvky: 341
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 12. 3. 2021, 18:15

Přiznám se, že v naší hře jsme dosud skoro vůbec neřešili, nástrahy a akce prostředí... je asi jedno proč, ale z tohohle důvodu se jdu zeptat, jak by jste zahráli následující situaci:
Postava má lahev s olejem, druhá má zapálený šíp. Jedna hodí olej na potvoru a druhá ji zapálí. Jak řešíte tyhle situace? Já osobně bych házel, při úspěšném hodu a zapálení potvory, na akci prostředí. Jenže, jak určit její důsledek?
Určitě bych rozdíl mezi "zvedne ohrožení/způsobí Jizvu/vyřazuje" určoval podle poměru velikosti ohně a potvory. Nicméně mi fikčně mi dává smysl, že olejem politému nepříteli určité velikosti zapálení v prvním kole zvýší ohrožení, v druhém způsobí Jizvu a v třetím už jde do šoku a umírá (tu se ale asi projevuje moje záchranářská polovička :D). Je ok zvyšovat důsledek akce prostředí takhle postupně?
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

trajda
Příspěvky: 814
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 12. 3. 2021, 18:24

Lyncz píše:
12. 3. 2021, 18:15
Přiznám se, že v naší hře jsme dosud skoro vůbec neřešili, nástrahy a akce prostředí... je asi jedno proč, ale z tohohle důvodu se jdu zeptat, jak by jste zahráli následující situaci:
Postava má lahev s olejem, druhá má zapálený šíp. Jedna hodí olej na potvoru a druhá ji zapálí. Jak řešíte tyhle situace? Já osobně bych házel, při úspěšném hodu a zapálení potvory, na akci prostředí. Jenže, jak určit její důsledek?
Určitě bych rozdíl mezi "zvedne ohrožení/způsobí Jizvu/vyřazuje" určoval podle poměru velikosti ohně a potvory. Nicméně mi fikčně mi dává smysl, že olejem politému nepříteli určité velikosti zapálení v prvním kole zvýší ohrožení, v druhém způsobí Jizvu a v třetím už jde do šoku a umírá (tu se ale asi projevuje moje záchranářská polovička :D). Je ok zvyšovat důsledek akce prostředí takhle postupně?
o důsledku akce by neměl rozhodovat průvodce, ale ten, kdo tu akci zahlásil a vyhrál střet. Hození oleje na potvoru může být zvýšení ohrožení pro potvoru nebo výhoda pro střelce se zápalným šípem. Pokud se střelci podařila akce "vyštřelím ohnivý šíp", tak sám si může určit, zda to dělá za účelem zvýšeného ohrožení, jizvy, vyřazení či smrti (a fikce tomu musí odpovídat).

A pravidla pro opakující se výzvu jsou v pravidlech jasně vysvětlená, jen teď nevím, na které stránce.

Lyncz
Příspěvky: 341
Registrován: 29. 5. 2020, 11:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Lyncz » 13. 3. 2021, 10:24

Aha, děkuju, já měl tendenci oddělit od sebe "vystřelím ohnivý šíp" a "zapálení oleje na potvoře", případně "olej hoří na potvoře".
We dreamed only the greatest dreams, Malachai and I.

trajda
Příspěvky: 814
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 13. 3. 2021, 10:33

Lyncz píše:
13. 3. 2021, 10:24
Aha, děkuju, já měl tendenci oddělit od sebe "vystřelím ohnivý šíp" a "zapálení oleje na potvoře", případně "olej hoří na potvoře".
Já jsem neřekl, že to máš nebo nemáš rozdělit. Já řekl, že o tom rozhoduje ten, kdo akci nahlásil. Pokud hlásí akci: "Zapaluji šíp, abych nepřítele zapálil, upálil a zabil", tak se tak stane. Pokud nahlásí akci: "Zapaluji šíp, abych nepřítele zapálil a zvýšil mu ohrožení." Tak nepřítel bude hořet i v následujících výzvách.

MarkyParky
Příspěvky: 10994
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 13. 3. 2021, 15:12

Lyncz: Mrkni na stranu 224/225 - Přímé ovládání nástrahy / spuštění nástrahy jako následek akce.

Nějaký hozený olej na potvoru bude v danou chvíli vlastně nouzovou nástrahou ... a možné je v zásadě obojí. Jak říká Trajda - co přesně to bude záleží na aktérovi ... a také na jeho popisu ve fikci (buďto musí podřídit popis ve fikci mechanice, kterou chce použít, nebo naopak - podřídit mechaniku popsané fikci - ale tyhle dvě musí být v souladu).

Uživatelský avatar
Wulfric
Příspěvky: 56
Registrován: 20. 2. 2018, 20:29
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Wulfric » 15. 3. 2021, 16:52

Ahoj, co myslíte, může si bojovník postupně vzít ZS Cit pro meč, pak na další úrovni pro sekyru atd. Tj. může mít vícekrát ZS Cit pro zbraň, pokaždé na jinou zbraň? Totéž platí i pro Dobrá muška, Děsivá přesnost a vlastně i Rodová zbraň.

trajda
Příspěvky: 814
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 15. 3. 2021, 17:45

Wulfric píše:
15. 3. 2021, 16:52
Ahoj, co myslíte, může si bojovník postupně vzít ZS Cit pro meč, pak na další úrovni pro sekyru atd. Tj. může mít vícekrát ZS Cit pro zbraň, pokaždé na jinou zbraň? Totéž platí i pro Dobrá muška, Děsivá přesnost a vlastně i Rodová zbraň.
Oficiální odpověď autorů i knihy zní: "Ne. V základní příručce není žádná ZS, kterou si můžeš vzít vícekrát."

Já sice taky pomalu začínám pochybovat, zda je to opravdu takový problém, ale oficiální odpověď je jasná. Hlavním tvrzením zřejmě bude, že "nejoblíbenější zbraň" můžeš mít jen jednu. Když se začneš učit s novou zbraní, tak ta stará už zřejmě není nejoblíbenější. Navíc, postava, která má dva City pro zbraň, se stává nevybalancovanou jedním směrem. Jedním směrem přesílená, protože má nadání, kdy se jí zlíbí, na druhou stranu neschopná, protože ani neuzvedne kámen.

Uživatelský avatar
Wulfric
Příspěvky: 56
Registrován: 20. 2. 2018, 20:29
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Wulfric » 15. 3. 2021, 17:52

trajda píše:
15. 3. 2021, 17:45
Oficiální odpověď autorů i knihy zní: "Ne. V základní příručce není žádná ZS, kterou si můžeš vzít vícekrát."...
Díky! Nemohl jsem to v knize najít, ale předpokládal jsem to. Ano, v Hrách mocných je pak Živlomág, jehož ZS vlastně můžeš mít dvakrát, pravda. (y)

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2218
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 16. 3. 2021, 13:44

Pokud se ti už tvůj Cit pro zbraň nehodí, můžeš si ho přetrénovat na jiný. Ale ta samá otázka by mohla padnout i u ZS Rodová zbraň a prostě ne. Každou ZS je možno mít pouze jednou.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Kahla o.s.

Uživatelský avatar
JacobWolf
Příspěvky: 10
Registrován: 12. 5. 2016, 21:07

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od JacobWolf » 19. 3. 2021, 16:13

Zdravíčko,

mám další otázky ohledně alchymisty, tentokrát na Plynné jedy.

1) V příručce se píše, že v místnosti se oblak jedu rozplyne nejpozději do nejbližšího magického okamžiku. Co když se jedná o rychlý jed a v té místnosti je někdo celou dobu zavřený bez možnosti se z oblaku dostat? Působí nástraha opakovaně? Nebo se prostě jednou nadýchá, vyhodnotí se a hotovo?

2) Základní dávka plynného jedu má velikost chýše, dá se tato oblast nějak zmenšit? Například typický hadr chloroformu přes pusu, jak to bývá ve filmech?
Angardh xorr feleal

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů