Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Číňan
Příspěvky: 97
Registrován: 13. 11. 2012, 16:26

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Číňan » 11. 2. 2018, 15:29

Čaute,

Nechcu bejt rejpal, ale jak to vypadá s tím seznamem změn? Leden už proběhl ;) . Stačí mi jen další termín...Únor?

Dík.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 11. 2. 2018, 18:45

Zdravím,

hráli jsme s přáteli - nutno dodat, že jsme nováčci - a zadrhli jsme se u konfliktů. Dám příklad, který je v knize DrD 2, kdy Borri a Jarik vcházejí do hájenky.

Jarrik a Borri vcházejí do hájenky, kde je tedy ten kostěný hajný a kostěný pes. Dejme tomu, že tam třeba je ještě jeho kostěná žena.
Hází se kostkami a první tedy hraje hajný, pak pes, Jarik, Borri a nakonec žena. Hajný chce zabouchnout dveře, přičemž se tedy Jarrik chce bránit tak, že vyskočí ven. Hodí si a Jarik vyhraje. Je venku. Pes se chce zakousnout do jeho nohy, o což se pokusí, ale Jarik ještě využije toho, že má protiakci z obrany. Psa odkopne do dřevníku. Teď by byl na řadě Jarik, ale ten už hrál svoji protiakci z iniciativy. Takže je na řadě Borri, ale ten nic nedělá. A teď by třeba žena, která je na řadě poslední, chtěla po Jarikovi hodit kus kosti a způsobit mu například jizvu. Nejde mi o to, jak moc je to pravděpodobné či nikoliv, ale jak se takováto situace vyhodnocuje?

- Je to zkouška pro ženu, když s tím Jarik už nic nemůže udělat nebo, jak to je?
- A hazí se kostkami, když jde o protiakci z obrany nebo je pro Jarika automaticky úspěšná, když ho chce kousnout pes? Nebo se to vyhodnocuje jako klasický střet?

Předem děkuji.

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2075
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin » 11. 2. 2018, 22:26

A chce se Jarik bránit? Pokud ano, tak si zaplatí obranu dle své akce a je to střet.
Pokud ne, tak je to pro ženu zkouška.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 12. 2. 2018, 00:04

Nemůže už přeci dávat obranu, ne? V knize se píše, že za akci můžeš použít jen jeden manévr.
Naposledy upravil(a) Kubislav dne 12. 2. 2018, 08:29, celkem upraveno 1 x.

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 12. 2. 2018, 02:25

Kubislav píše:
12. 2. 2018, 00:04
Nemůže už přeci dávat obranu, ne? V knize se píše, že za akci můžeš použít jen jeden.
Ano, v ramci jedne akce muze zaplatit pouze jednu obranu, ale v ramci jednoho kola muze mit mnoho akci a v kazde z tech akci si zaplati jeden manevr obrana.

Jednoduche pravidlo, pokud hracum hrozi jakekoliv zhorseni situace, (skoro) vzdycky maji pravo si zaplatit obranu a reagovat. Pokud do posledni chvile netusi, odkud nebezpeci prichazi, tak muzou reagovat pouze pasivnimi obranami, ale dulezite je, ze mohou reagovat.

Takze pokud na jarika strili nekonecno kostlivcu, jarik ma pravo zaplatit si nekonecno obran a na kazdeho kostlivce reagovat (dokud vam to prijde uveritelny...)

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 12. 2. 2018, 08:31

Jaký smysl má potom vyčerpání, když si za jeden zdroj zaplatím obranu? Navíc, když bych měl štít, který ma obranu zdarma, ten souboj by byl nekonečný.

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2416
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 12. 2. 2018, 08:58

Kubislav píše:
12. 2. 2018, 08:31
Jaký smysl má potom vyčerpání, když si za jeden zdroj zaplatím obranu? Navíc, když bych měl štít, který ma obranu zdarma, ten souboj by byl nekonečný.
Vyčerpání používáš v jiné fázi vyhodnocení než obranu - pokud tě něco ohrožuje a ty už nemáš svou akci z iniciativy (už jsi v tomto kole něco dělal), můžeš si zaplatit obranu, abys mohl nahlásit protiakci. Pokud to uděláš, vyhodnotí se normální střet, mezi soupeřovou akcí a tvojí protiakcí. Pokud vyhraješ soupeř, můžeš se vyčerpat a tím zmírnit neúspěch. Pokud jsi obranu nepoužil a na akci nereagoval, nemůžeš se už ani vyčerpávat.

Štít dává obranu zdarma jednou za kolo, ne v každé akci. I tak se může stát, že díky kombinaci vybavení a zvláštních schopností má postava víc obran zdarma, než za kolo využije, pořád si ale musí s každým soupeřem házet na střet a nijak jí to nechrání před neúspěchem - jenom jí to šetří zdroje, které by za obrany jinak zaplatila.
trajda píše:
12. 2. 2018, 02:25
Jednoduche pravidlo, pokud hracum hrozi jakekoliv zhorseni situace, (skoro) vzdycky maji pravo si zaplatit obranu a reagovat. Pokud do posledni chvile netusi, odkud nebezpeci prichazi, tak muzou reagovat pouze pasivnimi obranami, ale dulezite je, ze mohou reagovat.
Doplním, že "pasivní" protiakcí se myslí taková, která tě ochrání před nebezpečím, ale neuškodí útočníkovi, například "vykryju to štítem" nebo "plácnu sebou na zem" nebo "zakryju si oči, aby mě záblesk neoslepil". Pokud obránce o nepříteli ví, může reagovat i protiakcí, která je agresivní - "seknu ho dřív než on mě", "dám mu pěstí než dokončí zaklínadlo", "podrazím mu nohy" atd.
Takze pokud na jarika strili nekonecno kostlivcu, jarik ma pravo zaplatit si nekonecno obran a na kazdeho kostlivce reagovat (dokud vam to prijde uveritelny...)
Až na to, že mu brzy dojdou zdroje, ze kterých obrany platí.

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2416
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 12. 2. 2018, 09:03

Číňan píše:
11. 2. 2018, 15:29
Čaute,

Nechcu bejt rejpal, ale jak to vypadá s tím seznamem změn? Leden už proběhl ;) . Stačí mi jen další termín...Únor?

Dík.
Promiň, možná jsme minul kontext toho, na co se ptáš,
ale jestli hledáš seznam změn v revidovaných pravidlech oproti původnímu vydání, tak jsme se nakonec rozhodli ho nevydávat, protože by byl nepoužitelně dlouhý. Věř mi, že to bys ani nechtěl číst (kromě toho, že napsat to by bylo stejně náročné, jako bylo přepsat celou příručku). Místo toho je na e-shopu Altaru elektronická verze nových pravidel ke stažení zdarma, resp. za dobrovolný příspěvek.
Nebo narážíš na něco jiného?

MarkyParky
Příspěvky: 6684
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 12. 2. 2018, 09:06

Kubislav: Otázky, které kladeš, ukazují na nějaký problém v pochopení toho, jak fungují akce z iniciativy a akce z obrany. Zkusím na ně odpovědět, ale asi by bylo lepší, kdybychom se ještě zaměřili na úplný základ - přilepím proto nakonec rozbor toho tvého příkladu, kde je navíc kostlivá ženská.
Kubislav píše:Jaký smysl má potom vyčerpání, když si za jeden zdroj zaplatím obranu?
To jsou dvě různé věci, které se podívají jindy.

Manévr obrana slouží k tomu, aby ses mohl pokusit uspět v akci i ve chvíli, kdy již nemáš akci z iniciativy. Když se ti to podaří, nepotřebuješ vyčerpání. Když se ti to ale nepodaří, tak vyčerpání pořád budeš potřebovat.

Vyčerpání slouží k tomu, abys zmírnil neúspěch v akci (bez ohledu zda je z iniciativy nebo z obrany), u které již neúspěch hrozí - tzn. už jsi ji zahrál, hodil jsi kostami a výsledek hodu nestačí k úspěchu. Abys mohl vůbec použít vyčerpání, musíš se nejprve pokusit hrát akci.


Kubislav píše:Navíc, když bych měl štít, který ma obranu zdarma, ten souboj by byl nekonečný.
Štíty (a obecně veškeré zbraně a specializované vybavení) dává manévr zdarma 1x za kolo.

A poznámku s nekonečností souboje nechápu vůbec - i když využiješ štít k protiakci z obrany, pořád musíš uspět proti soupeři. Viz výše.


A teď k příkladu:
Jarrik a Borri vcházejí do hájenky, kde je tedy ten kostěný hajný a kostěný pes. Dejme tomu, že tam třeba je ještě jeho kostěná žena.
Ano.
Hází se kostkami a první tedy hraje hajný, pak pes, Jarik, Borri a nakonec žena.
Ano. Všichni mají zatím své akce z iniciativy neodehrané (kostky před sebou na stole s tím, co hodili).
Hajný chce zabouchnout dveře, přičemž se tedy Jarrik chce bránit tak, že vyskočí ven.
Hajný hraje akci z iniciativy.
Jarik hraje protiakci z iniciativy.
(Oba si berou svoje kostky a hází s nimi a pak je odloží stranou)
Hodí si a Jarik vyhraje. Je venku.
Ano. Hajný se při tom může a nemusí vyčerpat - např. vyběhnout za Jarikem, aby ho měl stále na dosah pařátu.
Poté, co se rozhodne, tak neodehrané akce z iniciativy (kostky před sebou už má jen pes, Borri a žena).
Pes se chce zakousnout do jeho nohy, o což se pokusí, ale Jarik ještě využije toho, že má protiakci z obrany.
Přesněji - Jarik využije toho, že pokud použije manévr obrana, má právo zahrát protiakci z obrany, neboť mu akce škodí. (Kdyby třeba pes útočil na Borriho a Jarik neměl žádnou zvláštní schopnost, která by mu to umožnila, tak by protiakci z obrany hrát nemohl, protože útok na Borriho Jarikovi samotnému neškodí).
Pes tedy hraje akci z iniciativy.
Jarik hraje protiakci z obrany.
(Pes si bere svoje kostky a hází s nimi, pak je odloží stranou, Kostky už má před sebou jen Borri a žena.)
Psa odkopne do dřevníku.
Ano. Pes se zase může vyčerpat, byť tady to nedává moc smysl.
Teď by byl na řadě Jarik, ale ten už hrál svoji protiakci z iniciativy.
Ano, proto hrát nebude.
Takže je na řadě Borri, ale ten nic nedělá.
Tedy odkládá svou iniciativu. (Dá kostky jednu na druhou, aby bylo vidět, že je iniciativu ještě má, ale už odloženou. Kosky s hozenou iniciativou má před sebou jen žena, kostky s odloženou inicativou - na sobě - jen Borri).
A teď by třeba žena, která je na řadě poslední, chtěla po Jarikovi hodit kus kosti a způsobit mu například jizvu.
Ano, žena je poslední, kdo nehrál akci z iniciativy a nemá odloženo. Pokud bude chtít Jarikovi způsobit Jizvu, tak:

* Jarik už odehrál akci z iniciativy. Proto může odehrát jen protiakci z obrany. Podmínkou toho, aby to mohl udělat je, že mu ženina akce škodí, což tady je splněno. Jarik tedy musí použít manévr obrana (a zaplatit ho, pokud ho nemá zadarmo), ale když to udělá, může hrát protiakci.
* Borri má odloženou iniciativu. Proto může na ženu reagovat protiakcí z iniciativy.

Kdyby se ale Borri rozhodl, že i teď nebude reagovat, tak by mu odložená iniciativa propadla a v tomhle kole by vůbec nehrál.

Pozn: Kurzívou jsem doplnil doporučený způsob sledování iniciativy z pravidel.
Naposledy upravil(a) MarkyParky dne 12. 2. 2018, 09:10, celkem upraveno 2 x.

MarkyParky
Příspěvky: 6684
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 12. 2. 2018, 09:07

Nebo narážíš na něco jiného?
Bouchi tady před pár stránkami slíbíl na konec ledna errata na základě změn z e-verze. Myslím, že naráží na to.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 12. 2. 2018, 09:24

Díky :)
Bart píše:
12. 2. 2018, 08:58
Kubislav píše:
12. 2. 2018, 08:31
Jaký smysl má potom vyčerpání, když si za jeden zdroj zaplatím obranu? Navíc, když bych měl štít, který ma obranu zdarma, ten souboj by byl nekonečný.
Vyčerpání používáš v jiné fázi vyhodnocení než obranu - pokud tě něco ohrožuje a ty už nemáš svou akci z iniciativy (už jsi v tomto kole něco dělal), můžeš si zaplatit obranu, abys mohl nahlásit protiakci. Pokud to uděláš, vyhodnotí se normální střet, mezi soupeřovou akcí a tvojí protiakcí. Pokud vyhraješ soupeř, můžeš se vyčerpat a tím zmírnit neúspěch. Pokud jsi obranu nepoužil a na akci nereagoval, nemůžeš se už ani vyčerpávat.

Štít dává obranu zdarma jednou za kolo, ne v každé akci. I tak se může stát, že díky kombinaci vybavení a zvláštních schopností má postava víc obran zdarma, než za kolo využije, pořád si ale musí s každým soupeřem házet na střet a nijak jí to nechrání před neúspěchem - jenom jí to šetří zdroje, které by za obrany jinak zaplatila.
trajda píše:
12. 2. 2018, 02:25
Jednoduche pravidlo, pokud hracum hrozi jakekoliv zhorseni situace, (skoro) vzdycky maji pravo si zaplatit obranu a reagovat. Pokud do posledni chvile netusi, odkud nebezpeci prichazi, tak muzou reagovat pouze pasivnimi obranami, ale dulezite je, ze mohou reagovat.
Doplním, že "pasivní" protiakcí se myslí taková, která tě ochrání před nebezpečím, ale neuškodí útočníkovi, například "vykryju to štítem" nebo "plácnu sebou na zem" nebo "zakryju si oči, aby mě záblesk neoslepil". Pokud obránce o nepříteli ví, může reagovat i protiakcí, která je agresivní - "seknu ho dřív než on mě", "dám mu pěstí než dokončí zaklínadlo", "podrazím mu nohy" atd.
Takze pokud na jarika strili nekonecno kostlivcu, jarik ma pravo zaplatit si nekonecno obran a na kazdeho kostlivce reagovat (dokud vam to prijde uveritelny...)
Až na to, že mu brzy dojdou zdroje, ze kterých obrany platí.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 12. 2. 2018, 09:34

A díky i MarkyParky :)

A byl by to pak obecný střet, kdyby se Borri rozhodl reagovat? Jak by taková akce mohla probíhat, když by žena chtěla teda způsobit jizvu Jarikovi. Můžou svou akci zahlásit jak Borri tak Jarik, s tím, že by teda musel Jarik zaplatit priakci z obrany?

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2416
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 12. 2. 2018, 09:48

Kubislav píše:
12. 2. 2018, 09:34
A byl by to pak obecný střet, kdyby se Borri rozhodl reagovat? Jak by taková akce mohla probíhat, když by žena chtěla teda způsobit jizvu Jarikovi. Můžou svou akci zahlásit jak Borri tak Jarik, s tím, že by teda musel Jarik zaplatit priakci z obrany?
Ano, přesně podle pravidel pro "Obecný střet" na stranách 108-110.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 12. 2. 2018, 11:13

A kdyby se Jarik rozhodl nic nedělat, ale Borri jo? To by pak byl jen střet mezi Brorrim a ženou, přičemž by třeba výhra ženy bylo, že zpusobila jizvu Jarikovi?

MarkyParky
Příspěvky: 6684
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 12. 2. 2018, 11:18

Kdyby se Jarik rozhodl nic nedělat, ale Borri ano (třeba s pomocí kouzla - iluze předstírat, že Jarik stojí jinde, díky čemuž by baba minula), tak by to byl střet mezi Borrim a ženou.

Výhra ženy by byla, že by způsobila Jizvu* Jarikovi.
- Borri by se mohl vyčerpat Tělem (například sám skočit do rány), aby Jarika ochránil před Jizvou, za cenu zvýšení vlastního Ohrožení.
- Jarik by se vyčerpat už nemohl (protože sám nehrál akci, nemá na to právo).


* Je dobré ve hře neříkat jen mechanické následky, ale popisovat i podobu té Jizvy - zda by se kost zabodla Jarikovi do ruky, do nohy, nebo třeba do zad a jak by ho omezovala. Aby se například v tomhle příkladu hráč Jarika mohl informovaně rozhodnout, zda se spolehne na Borriho nebo je pro něj důležité sám reagovat a mít vyčerpání pod kontrolou..

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 2 hosti