Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 17. 5. 2018, 12:20

Zdravím :D

Chci se zeptat, jak mám přistupovat k Mastím? Lze jimi léčit jizvy nebo jak vlastně fungují? V knize je sice napsáno, že jsou k vnitřnímu i vnějšímu užití a že každá působí na určitý druh jizvy, ale jak působí, to už jsem nezjistil.

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 17. 5. 2018, 12:47

Pusobi zazracne. V knize to zamerne chybi, aby kazdy si mohl upravit jejich podobu svemu settingu. V nekterych svetech se skutecne bavime o obycejnych nemagickych dezinfekcich, cervech, obvazech, siti a mastech na popaleniny. V nekterych setinzich se bavime o zazracne masti, kterou plesknes na urcite misto a ona dela zazraky v podstate sama. A v nekterych setinzich to je dokonce lecivy lektvar, ktery vypijes a on te uzdravi. Jak vypadaji vase masti, tak na to musite prijit samy. Ale podle me pravidla odkazuji predevsim na tu druhou zminenou podobu.

Kubislav
Příspěvky: 23
Registrován: 11. 2. 2018, 18:23

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Kubislav » 17. 5. 2018, 13:01

Dobře, děkuji :)

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 17. 5. 2018, 13:32

Mechanicky potrebujes 5 zdroju, aby sis mohl vylecit jednu uroven zavaznosti kterekoliv jizvy a jedna davka masticky muze nahradit jeden zdroj potrebny k vyleceni jizvy. Takze muzes jizvu lecit svymi zdrojemi, mastickou nebo i kombinaci. Jak to ale popises ve fikci, to uz je na tobe.

Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 7973
Registrován: 16. 9. 2007, 10:55

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od eerieBaatezu » 17. 5. 2018, 14:38

Co se skrývá za logikou rozhodnutí, že Vyčerpání zároveň zvyšuje Ohrožení?

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 17. 5. 2018, 16:09

Jak uz autori nekolikrat prozradili, pokud ses v puvodni verzi vycerpal, v podstate sis tim zaplatil negaci souperova vitezstvi. A souper, ktery vyhral, v podstate neziskal vubec nic. Navic souboje ted eskaluji mnohem rychleji, uz neni tak jednoduche si udrzovat ohrozeni 1 po celou dobu konfliktu, a sjednotilo to mechaniku pasti, jedu, utoku ze zalohy a normalniho souboje do jedne mechaniky. Myslim, ze tam byl jeste jeden duvod, ktery uz si nepamatuju, ale vidim v tom same plusy...

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2416
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 17. 5. 2018, 16:26

trajda píše:
17. 5. 2018, 16:09
Jak uz autori nekolikrat prozradili, pokud ses v puvodni verzi vycerpal, v podstate sis tim zaplatil negaci souperova vitezstvi. A souper, ktery vyhral, v podstate neziskal vubec nic. Navic souboje ted eskaluji mnohem rychleji, uz neni tak jednoduche si udrzovat ohrozeni 1 po celou dobu konfliktu, a sjednotilo to mechaniku pasti, jedu, utoku ze zalohy a normalniho souboje do jedne mechaniky. Myslim, ze tam byl jeste jeden duvod, ktery uz si nepamatuju, ale vidim v tom same plusy...
+ zatímco dřív se vyplatilo se vyčerpat skoro proti každé akci, teď už si to mnohem víc rozmyslíš, takže se víc vítězných akcí propíše do fikce a příběh se víc posouvá dopředu.

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 17. 5. 2018, 22:19

Necht je misto cinu v lese, odkud utika pachatel a zameta za sebou stopy. O par minut pozdeji dorazi detektiv a letmo studuje stopy na zemi. Oba si tedy hodi na stret, kde pachatel nechce, aby detektiv znal smer, kterym pachatel utekl, a naopak detektiv ten smer chce znat.

- Pokud vyhraje pachatel a detektiv se nevycerpa: Detektiv vubec netusi, zda tu nekdo byl, ani zda odtud nekdo utekl.
- Pokud se detektiv vycerpa: Vi, ze tu nekdo byl, a vi, ze ta osoba po sobe zakryla stopy. Stopovat pachatele ale nemuze, protoze nevi, kudy pachatel utekl. Muze ale naridit procesani celeho lesa. Nebo stopovat po cichu, treba pomoci psu.

- Pokud vyhraje detektiv a pachatel se nevycerpa: Detektiv zna smer, kudy pachatel bezi, a muze ho tedy stopovat.
- Pokud se pachatel vycerpa...


Napada me par veci, ktere by pachatel mohl nahlasit jako vycerpani, ale muze to vubec udelat? Muze se vubec vycerpat, kdyz ani nevi, ze neuspel? A jak byste popsali vycerpani, aby to neznegovalo celou detektivovu akci?

MarkyParky
Příspěvky: 6674
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 18. 5. 2018, 07:38

Muze se vubec vycerpat, kdyz ani nevi, ze neuspel?
Určitě.

Hráč přece může popsat, že "Pachatel si nebyla jistý a tak prevetivně raději udělal XYZ, aby pronásledovateli snížil šance.
A jak byste popsali vycerpani, aby to neznegovalo celou detektivovu akci?
Samozřejmě podle kontextu a aktuální výše Ohrožení se to může lišit, ale např.:
1) Cestou jsem zahlédl potok a vběhl do něj. Voda smývá moje stopy. Detektiv z předchozíc stop zná směr mého pohybu, ale nemůže mne stopovat - musí opatrněji pokračovat podél potoka a hledat, kde jsem z něj zase vylezl a to ho zdrží, i když to nakonec najde. A já mám komplikaci v tom, že jsem mokrý.

2) Vběhl jsem do velkého starého domu a schoval se v něm. Detektiv tak jasně ví, kde jsem skončil a já nemám bezproblémovou cestu ven, ale pro teď neví, kde přesně v domě jsem zalezlý.

3) Vběhl jsem na malou lávku. Rozhodl jsem se jí shodit. To je stopa jako kráva, které si detektiv určitě všimne. Zároveň jsem ho zdržel, protože bude muset rokli, přes kterou lávka vedla, překonat. Já sám jsem se ale taky zdržel, takže mě přímo zahlédl, kam utíkám a zapamatoval si mou tvář.

Xoran
Příspěvky: 1
Registrován: 26. 5. 2018, 08:09

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Xoran » 26. 5. 2018, 08:56

Zdravím.

Mám pár dotazů ohledně použití magie (hlavně čaroděje) na nadpřirozené bytosti.

1) Je možné zabít/vyřadit magií (s použitím ZS) Netvora či Neživého i když k tomu nemám znalosti Hraničáře/Vědmáka?
Popřípadě stačí, když mi o konkrétní bytosti řekne někdo s těmito znalostmi?
Zatím jsme v družině hráli že ano, ale pořád si nejsem jistý. Přijde mi to celkem silný a dělá to z Čaroděje univerzální povolání na boj. Na druhou stranu, když by to možné nebylo, tak by vlastně družina musela mít Vědmáka a Hraničáře, jinak by proti těmto bytostem neměli šanci.

Jediné co jsem k tomu našel je na straně 164-165 odstavec "Boj s nadpřirozenými bytostmi". Ale tam se píše o dovesnostních skupinách "Boj s ....".

2) Je možné nahlásit vyřazovací akci na tvora s přirozenou odolností na daný typ magie?
Napr. Ohnivec má nezranitelnost na oheň/ohnivá kouzla. Přijde mi zvláštní, že bych ho mohl zabít ohnivou koulí, ale zdá se, že je to podle pravidel možné (byť za cenu postihů nepřesně, chabě, hloupě).

Díky za reakce.

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 26. 5. 2018, 12:45

Xoran píše:
26. 5. 2018, 08:56
1) Je možné zabít/vyřadit magií (s použitím ZS) Netvora či Neživého i když k tomu nemám znalosti Hraničáře/Vědmáka?
Popřípadě stačí, když mi o konkrétní bytosti řekne někdo s těmito znalostmi?
Ano, vubec vedmaka a hranicare nepotrebuje. Ale stejne tak u druida. Saman, pokud ovladne vosi roj, taky dokaze zabit nektere nadprirozene bytosti, ted v revizi i vedmak, ktery umi obracet kouzla zpet na sesilatele, dokaze zabit netvora...Ale pokud hledas ultymatni povolani, tak to neni carodej, ale alchymista. Protoze existuji bytosti, ktere maji odolnost vuci magii, existuji byrosti, ktere maji nezranitelnost vuci ohni, ale zadna bytost nema prirozenou ochranu proti traskavine. Takze treskavina je ta univerzalni zbran proti kazde bytosti.

Pravidla rikaji, ze nevadi, ze carodej a druid jsou takhle univerzalni, protoze jsou omezeni jinak a jinde. Magicka povolani nemaji zbehlost, ani nadani; ritualni predmety casto davaji jen jeden zdroj denne; a predevsim - vycarovani kouzla chvilku trva. Pravidla nechavaji otevrene, jak dlouho trva vycarovani toho a onoho kouzla, ale doporucuje se, aby carodej, na ktereho leti sip nebo naprazena ruka se sekerou, radeji carovani nepouzival (pripadne aby to mel s narocnosti a zaroven mohl udelat pouze neco rychleho a slabeho). A samozrejme cim slozitejsi kouzlo, tim dele trva. Takze jak moc silnyho budete mit carodeje ve svem svete vlastne zalezi pouze na vas a na tom, jak nastavite delku kouzleni toho ci onoho kouzla.

A na zaver. Proti nezivym a netvorum muze bojovat i bojovnik, kejklir a lovec. Pravidla rikaji, ze tyhle tri povolani mohou bkjovat proti jakekoliv bytosti, jako by to byl clovek/zvire, pokud se jeho pohyby alespon vzdalene podobaji pohybum cloveka/zvirete. Ale nemuzou utocit na slabiny dane bytosti, protoze clovek ma slabiny jinde. Tak napriklad srdce. Najit srdce u cloveka umi kazdy, najit ho u kostlivce zvladne jen vedmak. Ale carodej a druid funguji trochu jinak. Oni nepotrebuji vedet, kde ma bytost srdce nebo slabiny. Oni pouze potrebuji vedet, jestli hori, zi jestli dycha, aby tu priseru mohli utopit v bazine.
2) Je možné nahlásit vyřazovací akci na tvora s přirozenou odolností na daný typ magie?
Napr. Ohnivec má nezranitelnost na oheň/ohnivá kouzla. Přijde mi zvláštní, že bych ho mohl zabít ohnivou koulí, ale zdá se, že je to podle pravidel možné (byť za cenu postihů nepřesně, chabě, hloupě).
Pravidla rikaji, nezranitelnost neznamena kompletni imunitu, pouze velmi obtiznou zranitelnost. Takze ano, zakladni pravidla tvrdi, ze muzes upalit ohnivce nebo prospikovat kostlivce, ci rozseknout ducha vejpul. Ohnivec se skutecne da zabit magii ohne - tak napriklad vysavani tepla se taky pocita do magie ohne - ohnivec umrzne k smrti. Stejne tak verim, ze by se ohnivec dokazal i upalit, pokud by se jednalo o obrovsky zar, mnohem vetsi, nez kovarska pec. Obtizna zranitelnost strelnymi a vrhacimi zbranemi znamena, ze nesmis pouzit nuz nebo sip, musis pouzit sekeru nebo kulku. Takze pokud nechas nezranitelnost jako velmi obtiznou zranitelnost, pravidla to nenarusi. Pokud bys nezranitelnost zmenil na kompletni imunitu, tak to pravidla taky nenarusi.

MarkyParky
Příspěvky: 6674
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 27. 5. 2018, 21:51

Trajda má v zásadě pravdu, jen jednu věc bych trochu upřesnil, pže ji vykládá trochu až na/za hranu toho, jaké byly naše úmysly.

* Čarodějovy zvláštní schopnosti Dračí dech a Síla vichřice dokáží opravdu zabít kohokoliv, i běsy i netvory, aniž by o nich čaroděj musel znát něco zvláštního - je to zkrátka velmi silná magie, fungují ve stylu "kde nepomůže kladivo, tam pomůže větší kladivo". S patřičnými příběhovými projevy okolo.

* S použitelností kouzel v protiakci kouzly má Trajda v zásadě pravdu pro povolání typu mág, zaříkávač nebo chcete-li útok zastavit vyjednáváním (viz strana 163, rámeček "Zastaví kletba či slovo ránu mečem"). Nicméně zrovna čaroděje bych dle toho příkladu takhle tvrdě neomezoval, protože zrovna u něj ne náhodou případným rituálem jsou gesta a to povolání vychází z bojovníka => odrazit letící šíp poryvem větru nebo srazit bleskem maníka, co se rozpřahuje sekerou jsou zrovna věci, co by měly být v pohodě. Obdobně s vědmákem a znameními.
Samozřejmě čím složitější kouzlo, tím složitější rituál to bude, takže i ten čaroděj může narazit na fikční limit.

Uživatelský avatar
Bart
Příspěvky: 2416
Registrován: 8. 8. 2006, 19:06
Bydliště: Praha

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Bart » 28. 5. 2018, 16:47

trajda píše:
26. 5. 2018, 12:45
2) Je možné nahlásit vyřazovací akci na tvora s přirozenou odolností na daný typ magie?
Napr. Ohnivec má nezranitelnost na oheň/ohnivá kouzla. Přijde mi zvláštní, že bych ho mohl zabít ohnivou koulí, ale zdá se, že je to podle pravidel možné (byť za cenu postihů nepřesně, chabě, hloupě).
Pravidla rikaji, nezranitelnost neznamena kompletni imunitu, pouze velmi obtiznou zranitelnost. Takze ano, zakladni pravidla tvrdi, ze muzes upalit ohnivce nebo prospikovat kostlivce, ci rozseknout ducha vejpul. Ohnivec se skutecne da zabit magii ohne - tak napriklad vysavani tepla se taky pocita do magie ohne - ohnivec umrzne k smrti. Stejne tak verim, ze by se ohnivec dokazal i upalit, pokud by se jednalo o obrovsky zar, mnohem vetsi, nez kovarska pec. Obtizna zranitelnost strelnymi a vrhacimi zbranemi znamena, ze nesmis pouzit nuz nebo sip, musis pouzit sekeru nebo kulku. Takze pokud nechas nezranitelnost jako velmi obtiznou zranitelnost, pravidla to nenarusi. Pokud bys nezranitelnost zmenil na kompletni imunitu, tak to pravidla taky nenarusi.
Z Trajdovy odpovědi bych vypíchnul něco, co tam sice je, ale stojí za větší zdůraznění - Nezranitelnost dává bytosti na jednu stranu mechanickou výhodu (akce jsou vůči ní pravidlově slabší), ale zároveň i naznačuje fikční omezení - vymyslet smysluplnou akci, která jí může zabít nebo vyřadit bude složitější než u jiných protivníků. Ohnivcovu Nezranitelnost ohněm je možné chápat i tak, že některé akce, které by jinému ublížily, proti němu budou úplně neškodné - zatímco když strčíte běžnému člověku hořící louči do obličeje, můžete mu způsobit hodně ošklivou jizvu, tak u Ohnivce to možná nebude stačit ani na zvýšení Ohrožení a hráč bude muset mnohem víc vymýšlet, jak mu uškodit. Stejně tak u vyřazovacích akcí, jak píše Trajda - běžného člověka může zabít i jenom trochu silnější ohnivá koule, u Ohnivce je potřeba vymyslet něco lepšího a silnějšího. Pokud v příběhu nedává smysl, aby akce tak, jak je popsaná, daný cíl skutečně vyřadila, tak je prostě nemožná bez ohledu na postihy.

trajda
Příspěvky: 551
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda » 18. 6. 2018, 22:19

"Bezim lesem, pronasleduje me typek. Je tesne za mnou. Chci ho sestrast, tak to vezmu kolem mladeho listnace, natahnu vetev, a kdyz ji pustim, prasti typka do obliceje, cimz ziskam naskok a pridam si vyhodu. Akci jsem vyhral, ohrozeni je nizke."

Da se k takove akci pripocist orientace v divocine? Muze takova akce cilit na Telo soupere? Muze cilit na Dusi?

Za mne trikrat ano. Jaky nazor mate vy?

MarkyParky
Příspěvky: 6674
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky » 19. 6. 2018, 06:23

Třikrát ano, jen ještě trochu doladit popis, by to odpovídalo.

- a pustím jí tak, že týpka srazí na zem/zatarasí mu cestu/dá mu pořádnou ránu=> útok na Tělo
- a pustím jí tak, že týpek se do ní zamotá/ztratí orientaci/mne z dohledu => útok na Duši

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti